Pentru a depăși majoritatea infecțiilor bacteriene, farmacologia modernă dezvoltă tot mai multe medicamente antibiotice. Efectiv și popular astăzi este utilizarea Amoxicilinei 500 mg. Medicamentul poate fi administrat atât adulților, cât și copiilor și, în același timp, sub diferite forme. În ceea ce privește utilizarea corectă a medicamentului și dacă este posibil să se administreze Amoxicilină în tablete copiilor până la un an, înțelegem materialul de mai jos.

Compoziția și descrierea medicamentului

Este important să înțelegem că medicamentul antibiotic Amoxicilină este disponibil sub două forme:

 • Capsule (comprimate) de amoxicilină cu conținut medicamentos pudră. Capacul capsulei este colorat cu roșu-brun, iar corpul său este galben.
 • Suspensie. Produs inițial sub formă de pulbere pentru prepararea unei soluții medicinale acasă.

Medicamentul în ambele forme este conceput pentru a inhiba creșterea bacteriilor patogene care provoacă infecții. Medicamentul Amoxicilina este clasificat ca penicilina semi-sintetic, care permite să fie utilizat cu o gamă largă de infecții bacteriene.

În ceea ce privește compoziția medicamentelor, comprimatele conțin următoarele componente:

 • Amoxicilina 500 mg sau 250 mg, în funcție de doza de droguri (este un ingredient activ activ);
 • Talc și stearat de magneziu;
 • Dioxid de titan și gelatină;
 • E133 (diamant albastru);
 • E110 (portocaliu);
 • E122 (carmuazine);
 • Oxid de fier (galben).

Compozitia pulberii pentru suspensie include:

 • Amoxicilină 250 mg (substanță activă);
 • Citrat de anhidridă de trisodiu și zaharină de sodiu;
 • Guma și benzoat de sodiu;
 • Simeticona și zaharoza;
 • Aroma fructelor.

Instrucțiuni de utilizare a medicamentului

Dacă cititorul dorește să afle de la ce sunt comprimatele Amoxicilină, atunci medicamentul este prescris pentru astfel de infecții bacteriene și virale:

 • Orice infecții asociate tractului respirator superior. Acestea includ pneumonia, bronșita diferitelor etiologii, abcesul pulmonar, sinuzită, otită medie și faringită;
 • Infecții ale organelor genitourinare, cum ar fi gonoreea, pielonefrita, uretrita, etc.;
 • Procesele infecțioase și inflamatorii ale tractului digestiv, precum infecția intestinală, colecistita, peritonita;
 • Sepsis și procese purulente în țesuturile moi.

Merită să știți că instrucțiunile de utilizare a medicamentului pentru copii nu interzic administrarea Amoxicilinei în comprimate bebelușilor. Cu toate acestea, dacă este posibil să înlocuiți medicamentul cu sirop, atunci pentru copii până la un an va fi de preferat. Deși capsula poate fi deschisă folosind pulberea sa medicinală prin dizolvarea în apă / ceai / lapte. Dar aici trebuie să împărțiți pulberea capsulei într-un număr egal de părți pentru a obține o anumită doză de medicament. În general, pentru cei care vor să știe să ia medicamentul, este important să înțelegeți că doza pentru diferite grupuri de pacienți arată astfel:

AdulțiCopii 5-10 aniCopii 2-5 aniCopii sub 2 ani
Dozare500 mg de 3 ori pe zi250 mg de 3 ori pe zi125 mg de trei ori pe zi20 mg / 1 kg greutate pentru bebeluși de 3 ori pe zi
Curs de terapie5-12 zile5-12 zile5-12 zile5-12 zile

Important: intervalul dintre dozele de Amoxicilină trebuie să fie de 8 ore.

AdulțiCopii 5-10 aniCopii 2-5 aniCopii sub 2 ani
Dozare10 ml de trei ori pe zi5 ml de trei ori pe zi2,5 ml de trei ori pe zi20 mg medicament la 1 kg greutate pentru bebeluș. Doza este împărțită în trei ori
Curs de terapie5-10 zile5-10 zile5-7 zile5 zile

Important: doza și durata tratamentului trebuie să fie selectate de medicul curant, în funcție de gravitatea patologiei și de vârsta pacientului.

Contraindicatii Amoxicilina

În ciuda spectrului larg de acțiune al medicamentului, Amoxicilina este interzisă utilizarea în astfel de cazuri:

 • Mononucleoza infectioasa;
 • Intoleranță individuală sau sensibilitate ridicată la una / mai multe componente ale medicamentului.

Atenție și sub supravegherea constantă a unui medic, medicamentul este prescris în următoarele condiții:

 • Tendința la manifestările alergice;
 • Sensibilitate ridicată la penicilină.

Amoxicilina în timpul sarcinii

Nu s-au efectuat până în prezent studii ample asupra efectului medicamentului asupra corpului mamei și a fătului. Prin urmare, farmaciștii nu au date despre efectele potențiale toxice sau mutogene ale componentelor Amoxicilinei asupra fătului în curs de dezvoltare. Acest lucru obligă medicul cu atenție specială să prescrie medicamentul femeilor în perioada de gestație. Mai mult, numai dacă beneficiile potențiale ale sănătății mamei sunt de multe ori mai mari decât potențialul pericol pentru sănătatea copilului.

Important: când luați medicamentul în timpul alăptării, componentele medicamentului sunt detectate în laptele matern. Prin urmare, ar fi mai potrivit să transferați copilul în hrănirea artificială pentru perioada de tratament cu Amoxicilină.

Efecte secundare

Când ia medicamentul sub orice formă, în cazuri rare, pacientul poate dezvolta astfel de reacții adverse și reacții:

 • Erupții cutanate precum urticarie, eritem, exantem și chiar edemul lui Quincke;
 • Sensibilitate ridicată la radiații solare;
 • Rinită alergică și chiar conjunctivită;
 • Articole dureroase și rareori febrile;
 • Diaree și greață;
 • Șoc anafilactic (în cazuri foarte rare).

Analogii medicamentului Amoxicilină

Dacă este necesară înlocuirea Amoxicilinei cu un alt medicament analog, atunci puteți cumpăra astfel de medicamente:

 • Flemoxin Solutab;
 • Gramox;
 • Ospamox DT;
 • Ospamox (suspensie);
 • Amosin;
 • Hiconcil.

Este important să înțelegem că auto-tratamentul cu antibiotice este extrem de nedorit. Dacă bei medicamentul fără numirea unui specialist, poți sări peste modificări importante în corpul pacientului. Mai ales când vine vorba de utilizarea medicamentului în sirop sau tablete pentru copii. Este recomandabil să contactați inițial un medic de familie pentru diagnostic și numirea terapiei adecvate.

Amoxicilină, tablete 500 mg, 20 buc..

Vă rugăm, înainte de a cumpăra Amoxicilină, tablete de 500 mg, 20 buc., Verificați informațiile despre aceasta cu informațiile de pe site-ul oficial al producătorului sau specificați specificația unui model specific cu managerul companiei noastre!

Informațiile indicate pe site nu sunt o ofertă publică. Producătorul își rezervă dreptul de a efectua modificări în proiectarea, proiectarea și ambalarea mărfurilor. Imaginile produsului din fotografiile prezentate în catalog pe site pot diferi de originalele.

Informațiile privind prețul mărfurilor indicate în catalog pe site pot diferi de cele reale la momentul plasării unei comenzi pentru produsul corespunzător.

Instructiuni de folosire

Substanta activa

Forma de dozare

Producător

Structura

1 comprimat conține:
substanță activă: amoxicilină trihidrat (în termeni de amoxicilină) - 500 mg.

efect farmacologic

Amoxicilina este un agent antibacterian bactericid, cu spectru larg, rezistent la acid din grupul penicilinelor semisintetice. Inhibă transpeptidaza, perturbă sinteza de peptidoglican (proteina de sprijin a peretelui celular) în perioada de diviziune și creștere și provoacă liza bacteriilor. Datorită întinderii spectrului de acțiune, medicamentul este activ atât împotriva microorganismelor gram-pozitive, cât și a celor gram-negative. Microorganismele gram-negative semnificative clinic sensibile la amoxicilină includ Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella, Campilobacter, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Leptospira, Chlamydia.

În plus, amoxicilina este activă împotriva tuturor microorganismelor sensibile la penicilina G, de exemplu, grupul A, B, C, G, H, I, streptococi, Streptococcus pneumoniae, stafilococi și Neisseria spp., Care nu produc penicilinază, rhysiopathiterium Erysipelothrix, Bacillus anthracis, Actinomycetes, Streptobacilli, Spirillium minus, Pastereulla multocida, Listeria, Spirochaeta (Leptospira, Treponema, Borrelia) și alții, precum și diverse microorganisme anaerobe (inclusiv peptococ, peptostreptococ, clostridia și.

Absorbția este rapidă, mare (93%), aportul alimentar nu afectează absorbția, nu se descompune în mediul acid al stomacului. Atunci când se administrează oral la o doză de 125 și 250 mg, concentrația maximă este de 1,5-3 μg / ml și, respectiv, 3,5-5 μg / ml. Acțiunea se dezvoltă la 15-30 de minute de la aplicare și durează 8 ore. Timpul de a atinge concentrația maximă după administrarea orală este de 1-2 ore. Are un volum mare de distribuție - concentrații mari se găsesc în plasmă, spută, secreție bronșică (distribuția este slabă în secreția bronșică purulentă), lichid pleural și peritoneal, urină, conținutul blisterelor pielii, țesutului pulmonar, mucoasei intestinale, organelor genitale feminine, glandei prostatei, lichidului urechii mijlocii, osului, țesutului adipos, vezicii biliare (cu funcție hepatică normală), țesuturilor fetale.

Odată cu creșterea dozei de 2 ori, concentrația crește și de 2 ori. Concentrația în bilă depășește concentrația în plasmă de 2-4 ori. În lichidul amniotic și vasele cordonului ombilical, concentrația de amoxicilină este de 25-30% din nivelul plasmatic al unei femei însărcinate. Pătrunde slab prin bariera sânge-creier, cu inflamația meningelor (meningită), concentrația în lichidul cefalorahidian este de aproximativ 20%. Comunicarea cu proteinele plasmatice - 17%.

Parțial metabolizate pentru a forma metaboliți inactivi. Timpul de înjumătățire este de 1-1,5 ore.

Este excretat cu 50-70% de rinichi neschimbat prin excreție tubulară (80%) și filtrare glomerulară (20%), de către ficat - 10-20%. O cantitate mică este excretată în laptele matern. În cazul funcției renale afectate (clearance-ul creatininei mai mic sau egal cu 15 ml / min), timpul de înjumătățire prin eliminare crește până la 8,5 ore. Amoxicilina este eliminată în timpul hemodializei.

indicaţii

Amoxicilina este indicată pentru bolile infecțioase și inflamatorii cauzate de bacteriile non-rezistente la medicamente:

 • boli infecțioase ale tractului respirator superior și inferior și ale organelor ORL (amigdalită, otită medie acută, faringită, bronșită, pneumonie, abces pulmonar);
 • boli infecțioase ale sistemului urogenital (uretrita, pielonefrita, pielita, prostatite cronice bacteriene, epididimita; cistita, anexita, avortul septic, endometrita, etc.);
 • infecții gastro-intestinale: enterită bacteriană. Terapia combinată poate fi necesară pentru infecțiile cauzate de microorganisme anaerobe;
 • boli infecțioase și inflamatorii ale tractului biliar (colangită, colecistită);
 • Eradicarea Helicobacter pylori (în combinație cu inhibitori ai pompei de protoni, claritromicină sau metronidazol);
 • infecții ale pielii și țesuturilor moi;
 • leptospiroză, listerioză, boala Lyme (borrelioză);
 • endocardită (inclusiv prevenirea endocarditei în timpul procedurilor dentare).

Contraindicații

 • hipersensibilitate la penicilină și alte componente ale medicamentului;
 • hipersensibilitate la alte antibiotice beta-lactamice, cum ar fi cefalosporine, carbopeneme (posibilitatea unei reacții încrucișate);
 • vârsta copiilor până la 3 ani (pentru această formă de dozare).

Cu precauție, medicamentul trebuie utilizat la pacienții cu funcție renală afectată; tulburări digestive severe, însoțite de vărsături constante și diaree; diateza alergică; astm febra fanului; cu infecții virale; cu leucemie limfoblastică acută; mononucleoză infecțioasă (datorită riscului crescut de erupție eritematoasă pe piele); la copiii cu vârsta peste trei ani.

Efecte secundare

Incidența reacțiilor adverse este descrisă în conformitate cu următoarea gradație: foarte frecventă - mai mult de 10%; frecvent - de la 1 la 10%; rar - de la 0,1 la 1%; rare - de la 0,01 la 0,1%; foarte rar - mai puțin de 0,01%.

Din CCC: frecvent - tahicardie, flebita; rar - scăderea tensiunii arteriale; foarte rar - prelungirea intervalului QT.

Din partea sângelui și a sistemului limfatic: frecvent - eozinofilie, leucopenie; rare - neutropenie, trombocitopenie, agranulocitoză; foarte rare - anemie (inclusiv hemolitic), purpura trombocitopenică, panitopenie.

Din partea sistemului nervos: frecvent - somnolență, dureri de cap, amețeli; rare - nervozitate, agitație, anxietate, ataxie, schimbare de comportament, neuropatie periferică, anxietate, tulburări de somn, depresie, parestezie, tremor, confuzie, convulsii; foarte rar - hiperstezie, vedere deficitară, miros și sensibilitate tactilă, halucinații.

Din sistemul genitourinar: nefrită rară - interstițială, concentrație crescută de creatinină serică.

Din tractul gastrointestinal și din ficat: disbioză, modificarea gustului, stomatită, glossită; frecvente - greață, diaree, creșterea indicilor hepatici (ALT, AST, fosfatază alcalină, γ-glutamiltransferază), o creștere a concentrației de bilirubină în serul sanguin; rare - vărsături, dispepsie, dureri epigastrice, hepatită, icter colestatic; foarte rar - insuficiență hepatică acută, diaree cu amestec de sânge, colită pseudomembranoasă, apariția unei culori negre a limbii.

Din sistemul musculo-scheletic: rar - artralgii, mialgii, boli de tendon inclusiv tendinită; foarte rar - ruptură de tendon (posibil bilateral și la 48 de ore de la începutul tratamentului), slăbiciune musculară, rabdomioliză.

Din partea pielii: frecvent - prurit, erupții cutanate; rare - urticarie; foarte rar - fotosensibilitate, umflare a pielii și mucoaselor, eritem exudativ malign (sindrom Stevens-Johnson), necroliză epidermică toxică (sindrom Lyell).

Din sistemul endocrin: rar - anorexie; foarte rar - hipoglicemie, în special la pacienții cu diabet.

Din sistemul respirator: rare - bronhospasm, dispnee; foarte rar - pneumonită alergică.

General: rar - slăbiciune generală; foarte rar - febră.

Altele: scurtarea respirației, candidoza vaginală; rare - superinfecție (în special la pacienții cu boli cronice sau cu rezistență redusă a corpului), reacții similare bolii serice; cazuri izolate - șoc anafilactic.

Interacţiune

Posibilă creștere a timpului de absorbție a digoxinei în timpul terapiei cu amoxicilină.

Probenecid reduce excreția amoxicilinei de către rinichi și crește concentrația de amoxicilină în bilă și sânge.

Trebuie evitată utilizarea simultană a amoxicilinei și a altor medicamente bacteriostatice (macrolide, tetracicline, sulfanilamide, cloramfenicol) datorită posibilității de antagonism. Odată cu utilizarea simultană a aminoglicozidelor și amoxicilinei, se poate dezvolta un efect sinergic.

Nu este recomandată utilizarea simultană a amoxicilinei și a disulfiramului..

Odată cu utilizarea simultană de metotrexat și amoxicilină, este posibilă o creștere a toxicității primului, probabil datorită inhibării competitive a secreției renale tubulare de metotrexat de către amoxicilină.

Antiacide, glucozamină, laxative, alimente, aminoglicozide încetinesc și scad absorbția, acidul ascorbic crește absorbția amoxicilinei.

Crește eficacitatea anticoagulantelor indirecte (suprimă microflora intestinală, reduce sinteza de vitamina K și indicele de protrombină); reduce eficacitatea contraceptivelor orale care conțin estrogen; medicamente, în procesul de metabolism al cărui acid para-aminobenzoic (PABA) este format, preparate de etinil-estradiol - riscul de „sângerare”.

Diuretice, alopurinol, oxifenbutazonă, fenilbutazonă, antiinflamatoare nesteroidiene și alte medicamente care blochează secreția tubulară cresc concentrația de amoxicilină în sânge.

Allopurinol crește riscul de erupție cutanată.

Cum să luați, cursul de administrare și dozare

În interior, înainte sau după mese.

Adulților și copiilor peste 10 ani (cu o greutate corporală mai mare de 40 kg) li se prescriu 0,5 g de 3 ori pe zi; în infecții severe - 0,75-1 g de 3 ori pe zi.

În gonoreea acută necomplicată, 3 g sunt prescrise o dată; în tratamentul femeilor, se recomandă reconsiderarea dozei indicate.

În bolile infecțioase acute ale tractului gastro-intestinal (febră paratifoidă, febră tifoidă) și tractului biliar, în cazul bolilor infecțioase ginecologice pentru adulți - 1,5-2 g de 3 ori pe zi sau 1-1,5 g de 4 ori pe zi.

În infecții severe (meningită, septicemie) adulții - până la 6 g pe zi în 3-4 doze. Copii - 250-500 mg de 3 ori pe zi. Durata tratamentului depinde de indicații și de prezentarea clinică și este de obicei de 5-7 zile. Cu otita medie și infecții similare la copii, este suficientă administrarea de două ori a Amoxicilinei. În cazurile de boli cronice, infecții recurente, infecții severe, adulților li se prescriu 750 mg - 1 g de 3 ori pe zi, copii până la 60 mg / kg pe zi împărțiți în 3 doze.

Cu leptospiroză pentru adulți - 0,5-0,75 g de 4 ori pe zi, timp de 6-12 zile.

Cu listerioză, adulți - 0,5 g de 3 ori pe zi, timp de 6-12 zile.

Cu transport de salmonella pentru adulți - 1,5-2 g de 3 ori pe zi, timp de 2-4 săptămâni.

Pentru prevenirea endocarditei în intervenții chirurgicale minore pentru adulți - 3-4 g cu 1 oră înainte de procedură. Dacă este necesar, prescrieți o doză repetată după 8-9 ore.

La copii, doza este înjumătățită.

La pacienții cu insuficiență renală cu clearance al creatininei de 15-40 ml / min, intervalul dintre doze este crescut la 12 ore; cu clearance-ul creatininei sub 10 ml / min, doza este redusă cu 15-50%; cu anurie - doza maximă de 2 g / zi.

Supradozaj

Simptome: greață, vărsături, diaree, echilibru de apă-electrolit (ca urmare a vărsăturilor și diareei).
Tratament: spălare gastrică, cărbune activat, laxative saline, medicamente pentru menținerea echilibrului apă-electrolit; hemodializă.

Instrucțiuni Speciale

Cu un curs de tratament, este necesară monitorizarea stării funcției sângelui, ficatului și rinichilor. Este posibilă dezvoltarea superinfecției datorită creșterii microflorei insensibile la aceasta, ceea ce necesită o modificare corespunzătoare în terapia cu antibiotice.

Atunci când se prescrie pacienților cu bacteriemie, este posibilă dezvoltarea unei reacții de bacterioliză (reacția Jarisch-Herxheimer).

La pacienții cu hipersensibilitate la peniciline, sunt posibile reacții alergice încrucișate cu antibiotice cefalosporine.

Atunci când se tratează diaree ușoară cu un tratament, trebuie evitate medicamentele antidiareice care reduc motilitatea intestinală; pot fi utilizați agenți antidiareici care conțin caolin sau atapulgită. Pentru diaree severă, consultați un medic.

Tratamentul continuă în mod obligatoriu încă 48-72 de ore după dispariția semnelor clinice ale bolii.

Odată cu utilizarea simultană a contraceptivelor orale și a amoxicilinei care conțin estrogen, trebuie utilizate alte metode contraceptive sau suplimentare..

Amoxicilina (Amoxicilina)

Substanta activa:

Conţinut

Grup farmacologic

Clasificare nosologică (ICD-10)

Imagini 3D

Compoziția și forma de eliberare

capsule1 capace.
amoxicilina (sub formă de trihidrat)250 mg
500 mg

într-un blister 8 buc.; într-o cutie 2 blistere.

Granule pentru suspensie orală1 fl.
amoxicilină (sub formă de trihidrat) într-o cantitate suficientă pentru a prepara 100 ml de suspensie orală cu o concentrație de 250 mg / 5 ml

într-o sticlă de sticlă întunecată 40 ml (completă cu o lingură de măsurare); 1 sticlă într-o cutie.

efect farmacologic

Indicații Amoxicilină

Infecții ale căilor respiratorii și ale tractului urinar, meningită, enterită de coli, gonoree.

Contraindicații

Hipersensibilitate, mononucleoză infecțioasă, sarcină.

Efecte secundare

Simptome dispeptice, superinfecție, reacții alergice.

Dozaj si administrare

Interior. Doza se stabilește individual, ținând cont de gravitatea infecției. Adulți și copii peste 10 ani - 500 mg de 3 ori pe zi; în infecții severe, doza poate fi crescută la 1000 mg de 3 ori pe zi. Copii sub 2 ani (în suspensie) - 20 mg / kg pe zi în 3 doze divizate (1/4 linguriță fiecare), 2–5 ani - 125 mg (1/2 linguriță fiecare), 5-10 ani - 250 mg (1 linguriță sau 1 capsule) de 3 ori pe zi. În gonoree acută necomplicată - 3 g o dată.

Suspensia este preparată adăugând apă fiartă la temperatura camerei la materia uscată, până la 100 ml, apoi agitând.

Condiții de păstrare a medicamentului Amoxicilină

A nu se lasa la indemana copiilor.

Amoxicilină

250 mg capsule - 3 ani.

500 mg capsule - 3 ani.

granule pentru prepararea unei suspensii pentru administrare orală de 250 mg / 5 ml - 4 ani. Suspensia pregătită este de 14 zile.

Nu folosiți după data de expirare indicată pe pachet.

Amoxicilină (capsule)

Medicament

Identificare și clasificare

Forma de dozare

Structura

1 capsulă 250 mg conține:

substanța activă este amoxicilina - 250,00 mg (sub formă de amoxicilină trihidrat 286,9 mg);

excipienți - stearat de magneziu - 4,60 mg, celuloză microcristalină PH 102 - 13,50 mg;

capsula nr. 2: gelatină - până la 61,00 mg;

capac capsulă: dioxid de titan [E 171] - 0,19520 mg, colorant galben chinolină [E 104] - 0,06608 mg, carmin indigo [E 132] - 0,05673 mg;

corp capsulă: dioxid de titan [E 171] - 0,72468 mg, colorant chinolin galben [E 104] - 0,00055 mg.

1 capsulă 500 mg conține:

substanță activă - amoxicilină 500,00 mg (sub formă de amoxicilină trihidrat 573,9 mg);

excipienți - stearat de magneziu 9,20 mg, celuloză microcristalină PH 102 - 26,90 mg;

capsula nr. 0: gelatină până la 96 mg;

capac capsulă: dioxid de titan [E 171] - 0,49920 mg, galben de apus de soare [E 110] - 0,13774 mg, azorubină [E 122] - 0,13336 mg;

corpul capsulei: dioxid de titan [E 171] - 0,57600 mg, oxid galben de colorant de fier [E 172] - 0,26899 mg.

Descriere

Conținutul capsulei: pulbere granulară de la alb la galben deschis.

Este permisă prezența unui cilindru de pulbere comprimat, care, atunci când este presat ușor cu o tijă de sticlă, se transformă într-o pulbere liberă.

Pentru o doză de 250 mg: capsule de gelatină tare nr. 2: capacul este de culoare verde închis, corpul este alb cu o nuanță gălbui.

Pentru o doză de 500 mg: capsule de gelatină tare nr. 0: capac - roșu, corp - galben.

Grupa farmacoterapeutică

Proprietăți farmacologice. Farmacodinamica

Aminopenicilina semintetică, un agent rezistent la acid bactericid cu un spectru larg de acțiuni, aparține grupului de antibiotice beta-lactam. Inhibă transpeptidaza, perturbă sinteza de peptidoglican (proteina de sprijin a peretelui celular) în perioada de diviziune și creștere și provoacă liza bacteriilor.

Active împotriva bacteriilor gram-pozitive aerobe: Bacillus anthracis, Corynebacterium spp., Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus spp. (cu excepția tulpinilor producătoare de penicilinaza), Streptococcus spp., incl. Streptococcus pneumoniae;

bacterii gram-negative aerobe: Bordetella pertussis, Brucella spp., Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Klebsiella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Shigella spp., Salmonella spp., Pasteurella septica, Proteusorabilis

alte microorganisme: Clostridium spp., Leptospira spp., precum și Helicobacter pylori, Borrelia burgdorferi.

Amoxicilina este distrusă de beta-lactamaze, prin urmare, microorganismele care produc beta-lactamaze (penicilinaza etc.) nu sunt incluse în spectrul său de activitate antibacteriană..

Proprietăți farmacologice. Farmacocinetica

Absorbția este rapidă, ridicată (aproximativ 93%), aportul alimentar nu afectează absorbția; amoxicilina nu este distrusă în mediul acid al stomacului. Când se administrează oral la o doză de 250 mg, concentrația plasmatică maximă (C max) se realizează după 1-2 ore (TC max) și este de 3,5-5 μg / ml. Timpul de înjumătățire (T ½) - 1-1,5 h.

Comunicarea cu proteinele plasmatice este de aproximativ 17%. Distribuit intens în organe și țesuturi, găsit în lichide biologice și în descărcarea patologică; depășește barierele histohematologice, cu excepția barierei neschimbate sânge-creier. Se găsește în concentrații mari în plasma sanguină, țesuturile pulmonare, osoase și adipoase, mucoasa intestinală, organele genitale feminine, glanda prostatică, vezica biliară (cu funcție hepatică normală), țesuturile fetale, lichidul pleural și peritoneal, blistere ale pielii, spută, bronșii secreție (într-o măsură mai mică în secreția purulentă), în exudat cu inflamația urechii medii. Concentrația din bilă depășește de 2-4 ori concentrația în plasma sanguină. În lichidul amniotic și vasele cordonului ombilical, concentrația de amoxicilină este de 25-30% din valoarea în plasmă a unei femei însărcinate. Odată cu inflamația meningelor, amoxicilina traversează bariera sânge-creier, concentrația sa în lichidul cefalorahidian atinge 20% din cea din plasma sanguină. În cantitate mică pătrunde în laptele matern. Odată cu creșterea dozelor, concentrația de amoxicilină în organe și țesuturi crește proporțional.

Parțial metabolizate în acid penicilic inactiv. Este excretat în principal de rinichi - 50 - 70% - neschimbat prin secreție tubulară (80%) și filtrare glomerulară (20%), prin intestine - 10 - 20%.

În cazul funcției renale afectate (clearance-ul creatininei mai mic sau egal cu 15 ml / min), timpul de înjumătățire prin eliminare crește până la 8,5 ore.

Indicații de utilizare

Boli infecțioase și inflamatorii cauzate de microorganisme sensibile la amoxicilină:

 • infecții ale căilor respiratorii superioare (amigdalaringite, sinuzite, otite medii acute);
 • infecții ale tractului respirator inferior (bronșită acută bacteriană, exacerbarea bronșitei cronice, pneumonie dobândită în comunitate);
 • infecții ale sistemului genitourinar (pielonefrită, pielită, cistită, uretrită, endometrită, cervicită, gonoree);
 • infecții abdominale (colangită, colecistită);
 • Eradicarea Helicobacter pylori la pacienții cu ulcer peptic al stomacului și duodenului (întotdeauna în combinație cu alte medicamente);
 • infecții ale pielii și țesuturilor moi (erizipele, impetigo, dermatoze infectate secundar);
 • leptospiroză, listerioză;
 • boala Lyme
 • infecții ale tractului gastro-intestinal (enterocolită, febră tifoidă, dizenterie, salmoneloză cauzată de Salmonella typhi sensibilă la ampicilină, cărucior de salmonella;
 • prevenirea endocarditei bacteriene în timpul procedurilor chirurgicale în cavitatea bucală și tractul respirator superior.

Contraindicații

 • Hipersensibilitate la amoxicilină, la alte antibiotice beta-lactamice (alte peniciline, cefalosporine, monobactam, carbapeneeme) sau la orice componente ale medicamentului;
 • mononucleoză infecțioasă, leucemie limfocitară;
 • vârsta copiilor până la 3 ani (pentru această formă de dozare).

Cu grija

Utilizați în timpul sarcinii și în timpul alăptării

Studiile efectuate pe animale nu indică un efect direct sau indirect asupra toxicității reproductive. Datele limitate privind utilizarea amoxicilinei în timpul sarcinii la om nu indică un risc crescut de malformații congenitale. Amoxicilina poate fi utilizată în timpul sarcinii numai în cazurile în care beneficiile preconizate pentru mamă depășesc riscul potențial pentru făt..

Amoxicilina este excretată în laptele matern în cantități mici, dacă este necesar, medicamentul poate fi utilizat în timpul alăptării. Un bebeluș alăptat poate dezvolta diaree, sensibilizare și infecție fungică a mucoaselor, astfel încât alăptarea poate fi oprită. Amoxicilina trebuie utilizată în timpul alăptării numai după ce medicul a evaluat raportul beneficiu / risc.

Dozaj si administrare

În interior, înainte sau după mese.

Doza de Amoxicilină depinde de sensibilitatea agentului patogen, de severitatea bolii și de localizarea procesului infecțios.

Pentru a asigura regimul de dozare de mai jos pentru copiii sub 12 ani, este de preferat să luați granule de Amoxicilină pentru suspensie orală, 250 mg / 5 ml.

Adulți și copii peste 13 ani și / sau greutate corporală peste 40 kg

De obicei, prescrise 250 mg - 500 mg de 3 ori pe zi sau 500 mg - 1000 mg de 2 ori pe zi. Cu sinuzită, pneumonie dobândită în comunitate și alte infecții grave, se recomandă să se prescrie 500 mg - 1000 mg de 3 ori pe zi. Doza maximă zilnică este de 6 g.

Copii între 3 și 5 ani și / sau greutate corporală de la 15 kg la 19 kg

De obicei prescris 250 mg de 2 ori pe zi. În cazurile în care probabilitatea de infecție cauzată de Streptococcus pneumoniae rezistentă este ridicată, se recomandă doze mai mari - 500 mg de 2-3 ori pe zi.

Copii între 5 și 13 ani și / sau greutate corporală de la 19 kg la 40 kg

De obicei recomand 250 mg de 3 ori pe zi. În cazurile în care probabilitatea de infecție cauzată de Streptococcus pneumoniae rezistent este mare, se recomandă doze mai mari - 500-1000 mg de 3 ori pe zi. Doza maximă zilnică pentru copii este de 100 mg / kg / zi.

Boala Lyme (Borrelioza) - stadiul timpuriu

Adulți și copii peste 13 ani și / sau greutate corporală peste 40 kg

500-1000 mg de 3 ori pe zi până la o doză maximă zilnică de 4 g, împărțită în mai multe doze, timp de 14 zile (10-21 zile).

Copii între 3 și 5 ani și / sau greutate corporală de la 15 kg la 19 kg

250 mg de 3 ori pe zi.

Copii între 5 și 13 ani și / sau greutate corporală de la 19 kg la 40 kg

500 mg de 2-3 ori pe zi (pe baza de 50 mg / kg / zi, împărțit în 3 doze).

Eradicarea Helicobacter pylori la pacienții cu ulcer peptic al stomacului sau duodenului (întotdeauna în combinație cu alte medicamente)

Adulți 1000 mg de 2 ori pe zi în combinație cu inhibitori ai pompei de protoni (de exemplu omeprazol, lansoprazol) și un alt antibiotic (de exemplu, claritromicină, metronidazol) timp de 7 zile.

Copii cu vârsta peste 13 ani și / sau cu o greutate mai mare de 40 kg - 1000 mg de 2 ori ca parte a terapiei combinate.

Copii între 3 și 5 ani și / sau greutate corporală de la 15 kg la 19 kg

250-500 mg de 2 ori pe zi.

Copii între 5 și 13 ani și / sau greutate corporală de la 19 kg la 40 kg

500-1000 mg de 2 ori pe zi (pe baza de 50 mg / kg / zi, împărțit în 2 doze).

Prevenirea endocarditei bacteriene

Adulți și copii peste 13 ani și / sau greutate corporală peste 40 kg

Se recomandă 2 g (sau în proporție de 50 mg / kg / zi) cu 0,5-1 ore înainte de operație.

Copii între 3 și 5 ani și / sau greutate corporală de la 15 kg la 19 kg

750-1000 mg (bazat pe 50 mg / kg / zi) înainte de procedură.

Copii între 5 și 13 ani și / sau greutate corporală de la 19 kg la 40 kg

1000-2000 mg (bazat pe 50 mg / kg / zi) înainte de procedură.

Cu insuficiență renală

La pacienții cu clearance al creatininei (CC)> 30 ml / min, nu este necesară ajustarea dozei. Cu QC

Efect secundar

Cele mai frecvent raportate reacții adverse sunt diareea, greața și erupțiile cutanate..

Clasificarea incidenței efectelor secundare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS): foarte des (≥ 10%); adesea (≥ 1 și

Supradozaj

Simptome: greață, vărsături, diaree, perturbarea echilibrului apă-electrolit (ca urmare a vărsăturilor și diareei), cristalurie.

Tratament: spălare gastrică, cărbune activat, laxative saline, medicamente pentru normalizarea echilibrului apă-electrolit.

Amoxicilina este îndepărtată prin hemodializă..

Interacțiunea cu alte medicamente

Antiacide, glucozamină, laxative, aminoglicozide - încetinesc și reduc absorbția amoxicilinei; acidul ascorbic crește absorbția.

Etanolul reduce rata de absorbție a amoxicilinei.

Amoxicilina crește absorbția digoxinei.

Probenecidul, care concurează pentru calea de excreție, încetinește eliminarea amoxicilinei, ceea ce duce la o creștere a concentrației de amoxicilină în plasma sanguină. Amoxicilina interacționează de asemenea cu diuretice, antiinflamatoare nesteroidiene (oxifenbutazonă, fenilbutazonă, acid acetilsalicilic, indometacină).

Amoxicilina reduce clearance-ul metotrexatului, ceea ce poate duce la dezvoltarea efectelor toxice ale acestuia din urmă.

Odată cu administrarea simultană de alopurinol, crește riscul de a dezvolta reacții alergice ale pielii.

Amoxicilina, care suprimă microflora intestinală, ajută la reducerea sintezei de vitamina K și a indicelui protrombinei, care crește eficacitatea anticoagulantelor și medicamentelor indirecte, în timpul metabolismului căruia se formează acidul para-aminobenzoic, ceea ce crește în cele din urmă riscul de „sângerare”..

Amoxicilina reduce eficacitatea contraceptivelor orale, deoarece în condițiile modificării biocenozei intestinale, reabsorbția estrogenului scade.

Odată cu utilizarea combinată a amoxicilinei cu antibiotice bactericide (aminoglicozide, cefalosporine, cycloserine, vancomicină, rifampicină), se observă un efect antibacterian sinergic. Medicamentele bacteriostatice (macrolide, cloramfenicol, lincosamide, tetracicline, sulfonamide), dimpotrivă, slăbesc efectul bactericid al amoxicilinei.

Metronidazolul crește activitatea antibacteriană a amoxicilinei.

Instrucțiuni Speciale

Înainte de a prescrie amoxicilina, ca toate penicilinele, este necesar să se colecteze cu atenție o anamneză pentru reacțiile alergice la peniciline, cefalosporine și alte antibiotice beta-lactam, ținând cont de posibile reacții încrucișate.

Au fost raportate reacții de hipersensibilitate grave și uneori fatale (inclusiv anafilactoide și reacții cutanate grave) la pacienții care au primit tratament cu penicilină. Dezvoltarea acestor reacții este mai probabilă la persoanele cu antecedente de hipersensibilitate la penicilină și la indivizi cu atopie. Dacă apare o reacție alergică, este necesară întreruperea tratamentului cu amoxicilină și prescrierea unei terapii alternative adecvate..

Au fost observate cazuri rare de reacții de hipersensibilitate de tipul sindromului coronarian acut alergic (sindromul Kounis), în cazul dezvoltării acestuia, în tratamentul cu amoxicilină se utilizează un tratament adecvat.

În cazul utilizării prelungite, se pot dezvolta cazuri de suprainfecție, candidoză (în special candidoza vulvovaginală).

Crizele pot apărea la pacienții cu funcție renală afectată sau la pacienții care primesc doze mari de medicament sau care au factori predispozanți (de exemplu, istoric de convulsii, tratament de epilepsie sau meningită).

În insuficiența renală, este necesar să se ajusteze regimul de dozare în funcție de gradul de insuficiență renală.

Apariția eritemului generalizat cu febră, însoțită de pustule, la începutul tratamentului poate fi un simptom al OEC (vezi secțiunea „Reacții adverse”). Această reacție nedorită necesită încetarea tratamentului cu amoxicilină și este o contraindicație pentru utilizarea sa ulterioară în orice situație..

Utilizarea amoxicilinei trebuie evitată dacă pacientul suspectează dezvoltarea mononucleozei infecțioase, deoarece apariția unei erupții cutanate a rujeolei a fost asociată cu utilizarea amoxicilinei în tratamentul mononucleozei infecțioase.

Reacția Jarisch-Herxheimer a fost observată după utilizarea amoxicilinei la pacienții cu boală Lyme (vezi secțiunea „Efecte secundare”). Cauza sa imediată este activitatea bactericidă a amoxicilinei împotriva bacteriilor care provoacă boala Lyme, spirochete Borrelia burgdorferi. Pacienții trebuie să fie convinși că această reacție este o consecință care apare frecvent și, de regulă, auto-rezolvatoare a utilizării antibioticelor la pacienții cu boala Lyme..

Tratamentul continuă în mod necesar timp de 48-72 de ore după dispariția semnelor clinice ale bolii.

Când luați aproape toate antibioticele, colita asociată antibioticelor se poate dezvolta până la o stare de pericol pentru viață. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când apare diaree în timpul sau după terapia cu antibiotice. În cazul dezvoltării unei colite asociate cu antibiotice, terapia medicamentoasă trebuie oprită imediat și consultați un medic pentru a vă prescrie tratamentul adecvat. Utilizarea medicamentelor care inhibă motilitatea intestinală este contraindicată.

În timpul tratamentului este necesară monitorizarea stării funcției sângelui, ficatului și rinichilor. S-a raportat o creștere a activității enzimelor „hepatice” și o modificare a numărului de celule sanguine.

Odată cu administrarea simultană cu anticoagulante, se observă o creștere a timpului de protrombină. Trebuie efectuată o monitorizare adecvată și, eventual, corectarea (reducerea) dozei de anticoagulant..

La pacienții cu diureză redusă, cristaluria a fost foarte rar observată, în principal cu terapia parenterală. Când se utilizează doze mari de amoxicilină, se recomandă menținerea unui aport adecvat de lichide și diureză pentru a reduce posibilitatea cristalizării asociate cu utilizarea amoxicilinei. Pacienții cu vezică cateterizată trebuie monitorizați în mod regulat pentru a prezenta brevetul cateterului..

Concentrații mari de amoxicilină dau o reacție fals-pozitivă la glucoza din urină atunci când se utilizează reactivul Benedict sau soluția de Feling. Testele enzimatice ale glucozei oxidazei recomandate.

Utilizarea amoxicilinei poate denatura rezultatele determinării cantitative a estriolului în urina femeilor însărcinate.

Este necesar să utilizați medicamentul cu prudență la vârstnici, la femei însărcinate, în timpul alăptării.

Atunci când utilizați amoxicilină pentru tratamentul infecției cu Helicobacter pylori, informațiile specificate în textul instrucțiunilor de utilizare medicală a altor medicamente utilizate simultan ar trebui să fie luate în considerare.

Impact asupra capacității de a conduce vehicule și de a lucra cu mecanisme

Formular de eliberare

Capsule 250 mg, 500 mg.

8 capsule per blister de film de clorură de polivinil și folie de aluminiu.

2 blistere cu instrucțiuni de utilizare medicală a medicamentului într-un pachet de carton.

Conditii de depozitare

La o temperatură care nu depășește 25 ° C în ambalajele de consum.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Termen de valabilitate

Nu folosiți după data de expirare tipărită pe pachet.

Condiții de vacanță

Producător

Producător / ambalator / ambalator
Hemofarm A.D. Vrsac, locul de producție Dubovac, Serbia
26224, p. Dubovac, st. Țarul Lazăr bb

Titularul certificatului de înregistrare

Titularul certificatului de înregistrare / emitentul controlului calității
Hemofarm A.D., Serbia
26300, Vrsac, Beogradsky drum bb
Tel: 13/803100, Fax: 13/803424

Amoxicilină

Amoxicilină: instrucțiuni de utilizare și recenzii

Numele latin: Amoxicilina

Cod ATX: J01CA04

Substanta activa: amoxicilina (amoxicilina)

Producător: Biochimist, OJSC (Rusia), Dalhimpharm (Rusia), Organika, OJSC (Rusia), STI-MED-SORB (Rusia), Hemofarm (Serbia)

Actualizarea descrierii și a fotografiei: 16.09.2019

Prețuri în farmacii: de la 34 de ruble.

Amoxicilina - un medicament antibacterian, penicilina semisintetică.

Eliberați forma și compoziția

Forme de dozare Amoxicilină:

 • tablete: aproape albe sau albe, plat-cilindrice, cu linie de divizare și șampon (10 buc sau 20 buc în blistere, într-un pachet de carton de 1, 2, 5, 10, 50 sau 100 pachete; 24 buc.) borcane de sticlă de culoare închisă, într-un pachet de carton 1 cutie; 20 buc. în cutii sau sticle de polimer, într-un pachet de carton 1 cutie sau sticlă);
 • capsule: gelatină; la o doză de 250 mg - mărimea nr. 2, cu capac verde închis și corp alb cu tentă galbenă, la o doză de 500 mg - mărimea nr. 0, cu capac roșu și corp galben; în interiorul capsulelor există o pulbere granulară, cu o culoare de la galben deschis la alb, se admite aglomerarea sa (250 mg fiecare: 8 buc. în blistere, 2 blistere într-un pachet de carton; 10 buc în ambalaje de blister, 1 sau 2 pachete într-un pachet de carton) ; 10 sau 20 buc. Într-o cutie, într-un pachet de carton 1 cutie; 500 mg: 8 buc în blistere, într-un pachet de carton 2 blistere; 8 buc în blistere, într-un pachet de carton 1 sau 2 pachete; 10 buc în blistere, într-un pachet de carton de 1, 2, 50 sau 100 pachete);
 • granule pentru suspensie orală: pulbere granulară de la alb cu o tentă galbenă până la alb, după dizolvarea în apă - o suspensie gălbui cu un miros fructat (40 g fiecare în sticle de sticlă închisă cu o capacitate de 100 ml, într-un pachet de carton 1 sticlă într-un set cu o lingură de măsurare cu diviziuni de 2,5 ml și 5 ml).

1 comprimat conține:

 • substanță activă: amoxicilină trihidrat (în termeni de amoxicilină) - 250 mg sau 500 mg;
 • componente auxiliare: amidon de cartofi, stearat de magneziu, polisorbat-80 (tween-80), talc.

1 capsulă conține:

 • substanță activă: amoxicilină trihidrat - 286,9 mg sau 573,9 mg, ceea ce corespunde unui conținut de 250 mg sau 500 mg de amoxicilină;
 • componente auxiliare: celuloză microcristalină PH 102, stearat de magneziu, dioxid de titan (E171), gelatină.

În plus, ca parte a învelișului capsulei:

 • dimensiunea nr. 2: capac - colorant galben chinolina (E104), carmin indigo (E132), vopsea - colorant galben chinolină (E104);
 • dimensiunea 0: capac - vopsea galbenă de soare de soare (E110), vopsea azorubină (E122), carcasă - colorant galben oxid de fier (E172).

În 5 ml suspensie finită (2 g de granule) conține:

 • substanță activă: amoxicilină trihidrat (în termeni de amoxicilină) - 250 mg;
 • componente auxiliare: zaharhidrat de sodiu dihidrat, zaharoză, simeticona S184, benzoat de sodiu, guma de guar, citrat de sodiu dihidrat, aromă de căpșuni, aromă de zmeură, aromă comestibilă de floare de pasiune.

Proprietăți farmacologice

Farmacodinamica

Amoxicilina este o penicilină semi-sintetică, un medicament antibacterian rezistent la acid bactericid, cu un spectru larg de acțiune. Mecanismul de acțiune se datorează capacității amoxicilinei de a induce liza bacteriilor, inhibând transpeptidaza și perturbând sinteza proteinei de referință a peretelui celular al peptidoglicanului în perioada de divizare și creștere.

Microorganismele gram-pozitive și gram-negative arată o sensibilitate la medicament.

Amoxicilina este activă în următoarele bacterii:

 • bacterii gram-pozitive aerobe: Corynebacterium speciales (spp.), Staphylococcus spp. (cu excepția tulpinilor care produc penicilinaza), Bacillus anthracis, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Streptococcus spp. (inclusiv Streptococcus pneumoniae);
 • bacterii gram-negative aerobe: Brucella spp., Bordetella pertussis, Shigella spp., Escherichia coli, Klebsiella spp., Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Salmonella spp., Vibrio cholerae, Proteus mioterabella, Proteus mioterabella, Proteus mioterabella, Proteus mioterabella, Proteus mioterabella, Proteus mioterabella
 • Altele: Leptospira spp., Clostridium spp., Borrelia burgdorferi, Helicobacter pylori.

Microorganismele care produc penicilinaza și alte beta-lactamaze nu sunt sensibile la medicament, deoarece beta-lactamazele distrug amoxicilina.

Farmacocinetica

După administrarea orală, amoxicilina este absorbită rapid și aproape complet (93%). Absorbția nu este afectată de aportul alimentar simultan, medicamentul nu este distrus în mediul acid al stomacului. Concentrația maximă este atinsă după 1-2 ore și se ridică la 0,0015-0,003 mg / ml după o doză de 125 mg și 0,0035-0,005 mg / ml după o doză de 250 mg. Efectul clinic începe să se dezvolte în 1/4–1 / 2 ore și durează 8 ore.

Are un volum mare de distribuție. Nivelul de concentrare crește proporțional cu doza de medicament. Concentrații mari de amoxicilină se găsesc în lichide plasmatice, pleurale și peritoneale, spută, secreții bronșice, țesuturi pulmonare și osoase, mucoasa intestinală, urină, glanda prostatică, organele genitale feminine, țesutul adipos, lichidul urechii mijlocii și blisterele pielii. Pătrunde în țesutul fetal, cu funcție normală a ficatului - în vezica biliară, unde conținutul său poate depăși concentrația plasmatică de 2 - 4 ori. Secreția purulentă a bronhiilor este slab distribuită. Atunci când este utilizat în timpul sarcinii, conținutul de amoxicilină în vasele cordonului ombilical și lichidul amniotic este de 25-30% din concentrația în plasma corpului unei femei..

Cu laptele matern, o cantitate mică este excretată. Bariera sânge-creier este slab depășită, concentrația în lichidul cefalorahidian când se utilizează amoxicilină pentru tratamentul meningitei (inflamația meningelor) nu este mai mare de 20%.

Legarea proteinelor plasmatice - 17%.

Este metabolizat în parte la formarea metaboliților inactivi..

Timpul de înjumătățire (T1/2) este de 1–1,5 ore. 50–70% este excretat prin rinichi neschimbat. Dintre acestea, prin filtrare glomerulară - 20%, excreție tubulară - 80%. 10–20% este excretat prin intestine.

T1/2 în caz de afectare a funcției renale cu clearance al creatininei (CC) de 15 ml / min sau mai puțin, crește până la 8,5 ore.

Odată cu hemodializă, amoxicilina este îndepărtată..

Indicații de utilizare

Conform instrucțiunilor, Amoxicilina este indicată pentru tratamentul bolilor infecțioase și inflamatorii cauzate de microorganisme sensibile:

 • infecții ale tractului respirator - bronșită acută, exacerbarea bronșitei cronice, bronhopneumonie, pneumonie lobară;
 • infecții ale organelor ORL - sinuzită, amigdalită, faringită, otită medie acută;
 • infecții ale pielii și țesuturilor moi - dermatoze infectate secundar, erizipele, impetigo;
 • infecții ale sistemului genitourinar - cistită, pielonefrită, uretrită, gonoree;
 • infecții ginecologice - endometrită, cervicită;
 • infecții intestinale - febră tifoidă, febră paratifoidă, shigeloză (dizenterie), salmoneloză, transport de salmonella;
 • ulcer peptic al stomacului și duodenului (ca parte a terapiei combinate);
 • infecții abdominale - enterocolită, peritonită, colecistită, colangită;
 • infecție meningococică;
 • listerioză (forme acute și latente);
 • leptospiroza;
 • borrelioza (boala Lyme);
 • septicemie;
 • endocardită (prevenție în timpul intervențiilor dentare și al altor intervenții chirurgicale minore).

Contraindicații

 • insuficiență hepatică;
 • astm bronsic;
 • febra fanului;
 • leucemie limfocitară;
 • Mononucleoza infectioasa;
 • colita datorată administrării de antibiotice (inclusiv istoric medical);
 • alăptarea;
 • hipersensibilitate la antibiotice beta-lactamice, inclusiv peniciline, cefalosporine, carbapenemuri;
 • intoleranță individuală la componentele medicamentului.

Contraindicații suplimentare pentru anumite forme de amoxicilină:

 • comprimate: boli alergice (inclusiv istoric medical), cu vârsta de până la 10 ani, cu o greutate corporală mai mică de 40 kg;
 • capsule: dermatită atopică, istoric de boli ale tractului gastro-intestinal, vârstă de până la 5 ani;
 • granule: sindrom de malabsorbție glucoză-galactoză, deficiență de zaharoză (izomaltază), intoleranță la fructoză, dermatită atopică, istoric de boli gastro-intestinale.

Cu precauție, se recomandă ca Amoxicilina să fie prescrisă pacienților cu insuficiență renală, cu antecedente de sângerare, predispuse la dezvoltarea de reacții alergice (inclusiv istoric), în timpul sarcinii.

În plus, trebuie luată prudență atunci când se utilizează tablete pentru tratamentul pacienților cu antecedente de boli gastro-intestinale.

Instrucțiuni de utilizare Amoxicilină: metodă și dozare

Tablete

Tabletele de amoxicilină se administrează oral cu 100-200 ml apă, înainte sau după mese.

Medicul prescrie individual doza și perioada de tratament, ținând cont de indicațiile clinice.

Pentru adulți și copii cu o greutate mai mare de 40 kg peste vârsta de 10 ani, o doză unică de Amoxicilină este de obicei de 500 mg.

Pentru tratamentul infecțiilor severe și infecțiilor recurente, adulților li se prescrie o doză zilnică de 2250-3000 mg împărțită în 3 doze, pentru copii - nu mai mult de 60 mg pe 1 kg din greutatea copilului pe zi, împărțită în 3 doze.

Doza recomandată de Amoxicilină:

 • gonoree acută necomplicată: 3000 mg, bărbații o iau o dată, femeilor li se recomandă să repete doza indicată a doua zi;
 • boli infecțioase ginecologice, infecții acute ale tractului biliar și ale tractului gastro-intestinal (febră tifoidă, febră paratifoidă): 1500–2000 mg de 3 ori pe zi sau 1000–1500 mg de 4 ori pe zi;
 • forme severe de meningită, septicemie: adulți - până la 6000 mg pe zi, împărțite în 3-4 doze; copii - 250-500 mg de 3 ori pe zi. Durata cursului - 5-7 zile;
 • otită medie și alte infecții similare: copii - 250-500 mg de 2 ori pe zi;
 • leptospiroză: adulți - 500-750 mg de 4 ori pe zi, timp de 6-12 zile;
 • listerioză: adulți - 500 mg de 3 ori pe zi. Durata cursului tratamentului este de la 6 la 12 zile;
 • transport de salmonella: adulți - 1500–2000 mg de 3 ori pe zi, timp de 14–28 zile;
 • profilaxia endocarditei: adulți - 3000–4000 mg cu o oră înainte de operație. După 8–9 ore de la intervenția chirurgicală minoră, se poate prescrie oa doua doză. Pentru copii, doza este redusă de 2 ori.

În caz de afectare a funcției renale, doza zilnică de Amoxicilină depinde de clearance-ul creatininei (CC) și poate fi:

 • KK 15-40 ml / min: doza uzuală, dar crește intervalul între doze până la 12 ore;
 • CC sub 10 ml / min: doza trebuie redusă cu 15-50%.

Doza maximă zilnică pentru anurie este de 2000 mg.

capsule

Capsulele de amoxicilină sunt luate oral cu o cantitate suficientă (100-200 ml) de apă, indiferent de masă..

Regimul de dozare este prescris de medicul curant, ținând cont de localizarea, severitatea infecției și sensibilitatea agentului patogen.

Este necesar să se respecte intervale de timp egale între dozele unei singure doze.

Atunci când se prescriu doze mari, se permite administrarea medicamentului de 2 ori pe zi, cu un interval de 12 ore între doze.

Regimul de dozare standard de Amoxicilină pentru adulți: 1 buc. la o doză de 250 mg de 3 ori pe zi. În infecții severe, 1 buc. la o doză de 500 mg de 3 ori pe zi. Durata tratamentului este stabilită individual, poate fi de la 5 la 12 zile.

Doza maximă zilnică este de 6000 mg.

Regimul de dozare standard al Amoxicilinei este utilizat pentru tratarea bolilor infecțioase ale tractului respirator superior, urechii, gâtul, nasul, sistemul genitourinar (cu excepția gonoreei), infecții ginecologice (în absența febrei), infecții ale pielii și țesuturilor moi, infecții ale regiunii abdominale.

După normalizarea temperaturii corpului și distrugerea semnificativă a agentului cauzal al infecției, se recomandă continuarea administrării capsulelor timp de 2-3 zile pentru a preveni recidiva.

Doza recomandată de Amoxicilină pentru tratamentul anumitor patologii la adulți:

 • infecții ale tractului respirator inferior: 500 mg de 3 ori pe zi;
 • infecții acute necomplicate ale tractului urinar: terapie de doză mare pe termen scurt - 3000 mg de 2 ori pe zi, cu un interval de 10-12 ore;
 • gonoree acută necomplicată: 3000 mg - o dată (în asociere cu probenecid). Femeile trebuie să ia din nou doza indicată datorită naturii multiple a leziunii și a riscului de infecție care trece la organele pelvine;
 • infecții ginecologice (complicate de febră), infecții intestinale (cu excepția salmonelelor): 1500-2000 mg de 3 ori pe zi sau 1000-1500 mg de 4 ori pe zi;
 • trăsură de salmonelă: 1500–2000 mg de 3 ori pe zi, timp de 14–28 zile;
 • ulcer peptic al stomacului și duodenului (ca parte a terapiei complexe): 750-1000 mg de 2 ori pe zi;
 • profilaxia endocarditei: o dată la o doză de 3000 mg, cu o oră înainte de intervenția chirurgicală minoră (inclusiv chirurgia dentară) sau cu 4 ore înainte de operația cu anestezie generală. Poate numirea re-admiterii după 6 ore;
 • leptospiroză: 500-750 mg de 4 ori pe zi, timp de 6-12 zile.

Nu există recomandări specifice pentru pacienții vârstnici..

În cazul funcției renale afectate cu CC mai mare de 30 ml / min, nu este necesară corectarea regimului de dozare de Amoxicilină.

În insuficiența renală severă, o singură doză trebuie redusă sau intervalul dintre dozele de Amoxicilină trebuie crescut.

Doza zilnică maximă pentru pacienții cu CC 10-30 ml / min este de 1000 mg (500 mg de 2 ori pe zi), cu CC mai puțin de 10 ml / min sau cu dializă peritoneală de 500 mg (250 mg de 2 ori pe zi).

Utilizarea capsulelor pentru tratamentul copiilor cu vârsta de peste 5 ani este arătată numai dacă doza zilnică prescrisă este de cel puțin 500 mg (250 mg de 2 ori pe zi).

Regimul de dozare standard al Amoxicilinei pentru copii, ținând cont de greutatea corporală:

 • copiii care cântăresc până la 20 kg: pe baza a 25 mg pe 1 kg din greutatea copilului pe zi, cu infecție severă - 50 mg pe 1 kg greutate pe zi. Doza zilnică se împarte în 3 doze;
 • copiii care cântăresc între 20 și 40 kg: 40–90 mg pe 1 kg din greutatea copilului pe zi, doza este împărțită în 2-3 doze;
 • copii cu greutatea mai mare de 40 kg: folosiți regimul de dozare pentru adulți.

Doza maximă zilnică este de 2000 mg.

Doza recomandată de Amoxicilină pentru indicații individuale la copii:

 • amigdalită: 50 mg pe 1 kg de greutate pentru copii pe zi. Doza rezultată este împărțită în 3 doze;
 • otită medie severă sau recidivă (ca regim alternativ de tratament): 750 mg de 2 ori pe zi, timp de 2 zile;
 • profilaxia endocarditei: o dată la o doză de 1500 mg cu 1 oră înainte de intervenție fără anestezie generală sau cu 4 ore înainte de intervenția chirurgicală sub anestezie generală. Dacă este necesar, puteți lua din nou doza inițială după 6 ore.

În cazul funcției renale afectate la copii cu CC mai mult de 30 ml / min, nu este necesară o corecție a regimului de dozare. Cu un CC de 10-30 ml / min, copiilor li se recomandă o frecvență de administrare a Amoxicilinei de 2 ori pe zi, aceasta corespunde la 2/3 din doza uzuală. Cu CC mai puțin de 10 ml / min, medicamentul este prescris de 1 dată pe zi, ceea ce corespunde administrării a 1/3 din doza uzuală.

Este recomandat să respectați cu strictețe aceleași intervale între doze.

Granulele

Suspensia finală este luată oral, spălată cu o cantitate mare de apă (100-200 ml), înainte sau după masă.

Pentru a pregăti suspensia într-o sticlă, trebuie să turnați apă la riscurile specificate, apoi agitați bine. Soluția finalizată trebuie păstrată la temperatura de 2-8 ° C în frigider pentru cel mult 14 zile. Înainte de fiecare doză, agitați conținutul flaconului..

5 ml suspensie (1 lingură) conține 250 mg de amoxicilină.

Regimul de dozare standard al Amoxicilinei:

 • adulți și copii peste 10 ani cu greutate corporală peste 40 kg: 10 ml (500 mg) de 3 ori pe zi, cu o formă severă a unei boli infecțioase - 15-20 ml (750-1000 mg) de 3 ori pe zi;
 • copii 5-10 ani: 5 ml (250 mg) suspensie de 3 ori pe zi;
 • copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani: 2,5 ml (125 mg) de 3 ori pe zi;
 • copii de la trei luni la 2 ani: pe baza a 20 mg pe 1 kg de greutate corporală pe zi, doza zilnică se împarte în 3 doze;
 • copii sub vârsta de trei luni: doza maximă zilnică este de 30 mg la 1 kg din greutatea copilului, împărțită în 2 doze în același timp. La nou-născuți (inclusiv la prematuri), doza este redusă și / sau perioada dintre doze este crescută.

Durata cursului tratamentului este de 5-12 zile.

Doza recomandată de Amoxicilină pentru tratamentul anumitor patologii:

 • gonoree acută necomplicată: 60 ml o dată, femeilor li se recomandă să ia din nou doza indicată;
 • infecții acute ale tractului biliar și ale tractului gastro-intestinal (febră paratifoidă, febră tifoidă), infecții ginecologice: adulți - 30–40 ml de 3 ori pe zi sau 20-30 ml de 4 ori pe zi;
 • ulcer peptic al stomacului și duodenului (ca parte a terapiei complexe): 15-20 ml de 2 ori pe zi;
 • leptospiroză: adulți - 10-15 ml de 4 ori pe zi, timp de 6-12 zile;
 • transport de salmonella: adulți - 30–40 ml de 3 ori pe zi, durata cursului - de la 14 la 28 de zile;
 • profilaxia endocarditei: adulți - o dată 60–70 ml, copii - 30–35 ml suspensie cu o oră înainte de intervenția chirurgicală minoră. Dacă este necesar, după 8–9 ore, este posibilă a doua doză.

În caz de afectare a funcției renale cu CC 15–40 ml / min, suspensia este prescrisă de 2 ori pe zi. Cu CC sub 10 ml / min, doza zilnică trebuie redusă cu 15-50%. Doza maximă zilnică de Amoxicilină în anurie este de 40 ml suspensie.

Efecte secundare

 • din sistemul digestiv: încălcarea percepției gustului, greață, vărsături, disbioză, diaree, stomatită, colită pseudomembranoasă, glosită, funcție hepatică afectată, activitate crescută a transaminazelor hepatice moderate, icterului colestatic, hepatitei citolitice acute;
 • din sistemul nervos: insomnie, agitație, cefalee, anxietate, confuzie, amețeli, ataxie, schimbarea comportamentului, neuropatie periferică, depresie, reacții convulsive;
 • reacții alergice: febră, urticarie, hiperemie pielii, rinită, conjunctivită, eritem, eozinofilie, angioedem, dureri articulare, dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson, polyformal (multiform) eritem exudativ, vasculită alergică, vasculita anafilactic, anafilaxie, vasculita anafilactic, anafilaxie, anafilaxie, vasculita anafilactic, anafilactic, vasculită, anafilaxie, anafilaxie, vasculita anafilactic, anafilactice, vasoculitis, anafilaxie, vasculita anafilactic, vasculită anafilactic, anafilactice, vasoculitis, anafilactice, vasculita, anafilactice, vasculita, anafilactice, vasculita, anafilactice, vasculita, anafilactice, vasculita, anafilaxie, vasculita, anafilaxie boala serica;
 • parametrii de laborator: neutropenie, leucopenie, agranulocitoză, anemie, purpură trombocitopenică;
 • din sistemul urinar: cristalurie, nefrită interstițială;
 • altele: tahicardie, respirație scurtă, candidoză vaginală, superinfecție (mai des în tratamentul infecțiilor cronice sau la pacienții cu rezistență redusă a corpului).

În plus, este posibil să se dezvolte următoarele reacții adverse care au fost raportate la luarea anumitor forme de Amoxicilină:

 • comprimate: reacții alergice sub formă de erupții cutanate, mâncărime, necroliză epidermică toxică, pustuloză exantematoză generalizată, colestază hepatică, eozinofilie;
 • capsule: gura uscată, limba neagră, păroasă, candidoza pielii și mucoaselor, creșterea timpului de protrombină și a timpului de coagulare a sângelui, colorarea smalțului dinților în galben, maro sau gri;
 • granule: limbă „păroasă”, decolorarea smalțului dinților, anemie hemolitică, pustuloză exantematică generalizată acută.

Supradozaj

Simptome: greață, perturbarea echilibrului apă-electrolit împotriva vărsăturilor și diareei.

Tratament: lavaj gastric imediat, aport de laxative saline, cărbune activat. Scopul tratamentului vizează menținerea echilibrului apă-electrolit. Este indicată utilizarea hemodializei..

Instrucțiuni Speciale

Numirea Amoxicilinei este posibilă numai dacă nu există nicio indicație în istoricul detaliat al pacientului privind o reacție alergică la antibiotice beta-lactam (inclusiv peniciline, cefalosporine). În scop profilactic, este indicată administrarea simultană a antihistaminicelor..

Atunci când se utilizează contraceptive orale care conțin estrogen, femeile trebuie sfătuite să utilizeze suplimentar metode de barieră contraceptive în timpul tratamentului cu amoxicilină..

În cazul tratamentului concomitent cu anticoagulant, trebuie luată în considerare o posibilă reducere a dozei lor..

Utilizarea antibioticelor nu este eficientă pentru tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute..

Amoxicilina nu trebuie prescrisă pentru tratamentul mononucleozei infecțioase datorită riscului de a dezvolta erupții eritematoase ale pielii și de a agrava simptomele bolii.

Formele orale de amoxicilină nu sunt recomandate pentru tratamentul pacienților cu boli ale tractului gastrointestinal care sunt însoțite de diaree continuă sau vărsături.

Dacă apare diaree ușoară în timp ce luați amoxicilină, puteți utiliza agenți antidiareici care conțin caolin sau atapulgită, evitând să luați medicamente care încetinesc motilitatea intestinală.

În caz de diaree severă cu un scaun lichid, apos, de o culoare verzuie și cu un miros înțepător, inclusiv un amestec de sânge însoțit de febră și dureri abdominale severe, trebuie să consultați imediat un medic. Aceste simptome pot indica o complicație gravă a terapiei cu antibiotice sub forma dezvoltării colitei pseudomembranoase cu clostridioză.

Influența asupra capacității de a conduce vehicule și mecanisme complexe

Datorită riscului de amețeli, agitație și alte tulburări de comportament în timpul tratamentului, pacienții sunt sfătuiți să aibă grijă specială în activități potențial periculoase, inclusiv conducerea vehiculelor și utilajelor..

Sarcina și alăptarea

În perioada de gestație, utilizarea Amoxicilinei este posibilă numai dacă efectul terapeutic prevăzut pentru mamă, potrivit medicului, depășește potențialul pericol pentru făt.

Utilizarea medicamentului în timpul alăptării este contraindicată. Dacă este nevoie de amoxicilină, alăptarea trebuie întreruptă..

Utilizare în copilărie

Utilizarea comprimatelor Amoxicilină este contraindicată pentru copiii cu vârsta sub 10 ani, cu o greutate corporală mai mică de 40 kg, capsule - pentru copii sub 5 ani.

Peste 5 ani, utilizarea capsulelor este indicată în cazurile în care doza zilnică prescrisă este de cel puțin 500 mg (250 mg de 2 ori pe zi).

Cu funcție renală afectată

Amoxicilina trebuie utilizată cu prudență în tratamentul pacienților cu insuficiență renală..

Regimul de dozare obișnuit pentru tablete și granule este utilizat la pacienții cu CC peste 40 ml / min, pentru capsule cu CC mai mult de 30 ml / min.

În insuficiența renală severă, este necesară ajustarea dozei. Se produce ținând cont de CC prin reducerea unei singure doze sau creșterea intervalului dintre dozele de Amoxicilină.

Cu CC 15–40 ml / min, doza obișnuită este prescrisă, dar intervalul dintre doze este crescut la 12 ore, cu CC mai puțin de 10 ml / min, doza trebuie redusă cu 15–50%.

Doza maximă zilnică de Amoxicilină în anurie este de 2000 mg.

În cazul funcției renale afectate la copii cu CC mai mult de 30 ml / min, nu este necesară o corecție a regimului de dozare. Cu un CC de 10-30 ml / min, copiilor li se prescriu 2/3 din doza uzuală, crescând intervalul între doze până la 12 ore. La copiii cu CC mai mică de 10 ml / min, frecvența de administrare a medicamentului este de 1 dată pe zi sau li se prescrie 1/3 din doza uzuală pentru copii.

Cu afectarea funcției hepatice

Amoxicilina este contraindicată în insuficiența hepatică.

Interacțiunea medicamentelor

Cu utilizarea simultană a amoxicilinei:

 • acid ascorbic: determină o creștere a gradului de absorbție a medicamentului;
 • aminoglicozide, antiacide, laxative, glucozamină: ajută la încetinirea și reducerea absorbției;
 • etanol: reduce rata de absorbție a amoxicilinei;
 • digoxină: își crește absorbția;
 • probenecid, fenilbutazonă, oxifenbutazonă, indometacină, acid acetilsalicilic: provoacă o creștere a concentrației de amoxicilină în plasma sanguină, încetinind eliminarea acesteia;
 • metotrexat: crește riscul de a dezvolta efecte toxice ale metotrexatului;
 • anticoagulante indirecte și medicamente în timpul metabolismului căruia se formează acid para-aminobenzoic: pe fondul unei scăderi a sintezei de vitamina K și a indicelui protrombinei datorită suprimării microflorei intestinale de către amoxicilină, riscul creșterii sângerării crește;
 • alopurinol: crește riscul de a dezvolta reacții alergice ale pielii;
 • contraceptive orale: reabsorbția estrogenilor în intestin scade, ceea ce duce la scăderea eficacității contracepției;
 • antibiotice bactericide (ciccloserină, vancomicină, aminoglicozide, cefalosporine, rifampicină): provoacă un efect antibacterian sinergic;
 • medicamente bacteriostatice (sulfonamide, macrolide, lincosamide, cloramfenicol, tetracicline): contribuie la slăbirea efectului bactericid al amoxicilinei;
 • metronidazol: activitate antibacteriană crescută a amoxicilinei.

Analogii

Termeni și condiții de depozitare

A nu se lăsa la îndemâna copiilor, protejați de lumină la temperaturi de până la 25 ° C, granule și capsule - protejați de umiditate.

Perioada de valabilitate: tablete - 3 ani, capsule, granule - 4 ani.

Termeni de vacanta la farmacie

Rețetă disponibilă.

Recenzii despre amoxicilină

Recenziile despre pacienții și medicii cu Amoxicilină sunt în mare parte pozitive. Ele indică eficacitatea medicamentului în tratamentul multor boli infecțioase datorită spectrului larg de activitate a antibioticelor. Ele notează debutul rapid al acțiunii clinice, toleranța bună, absența efectelor secundare severe, un preț acceptabil.

Prețul amoxicilinei în farmacii

Prețul Amoxicilinei pentru un pachet care conține 16 comprimate la o doză de 250 mg poate fi de la 64 de ruble, 20 de comprimate la o doză de 250 mg - de la 30 de ruble, 20 de comprimate la o doză de 500 mg - de la 68 de ruble, o sticlă de 100 ml cu granule într-o doză 250 mg / 5 ml - din 103 ruble, 16 capsule în doză de 500 mg - din 108 ruble.