Prețurile în farmaciile online:

Aspirina este un medicament anti-inflamator nesteroid care are efecte analgezice, antipiretice și anti-agregare.

Eliberați forma și compoziția

Aspirina este disponibilă sub formă de tablete albe rotunde, ușor biconvexe și teșite până la margine. Fiecare comprimat conține 100 sau 500 mg de ingredient activ - acid acetilsalicilic. Excipienți ai medicamentului - amidon de porumb și celuloză microcristalină.

Tabletele sunt ambalate în blistere a câte 10 bucăți. Un pachet de carton conține 1, 2 sau 10 blistere.

Indicații de utilizare

Medicamentul este prescris pentru ameliorarea simptomatică a durerilor de dinți, a durerilor de cap, a durerii în timpul menstruației, dureri de spate, dureri în gât, articulații și dureri musculare.

Aspirina este, de asemenea, utilizată la temperaturi ridicate ale corpului în timpul răcelilor și a altor boli de natură infecțioasă-inflamatorie (la copii peste 15 ani și adulți).

Contraindicații

Contraindicații absolute pentru utilizarea Aspirinei sunt:

 • Diateza hemoragica;
 • Exacerbări ale leziunilor erozive și ulcerative ale tractului gastrointestinal;
 • Astm bronșic cauzat de administrarea de salicilați sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
 • Hipersensibilitate la componentele medicamentului;
 • Utilizarea comună cu metotrexat într-o doză mai mare de 15 mg pe săptămână;
 • Sarcina (trimestrele I și III) și alăptarea.

Datorită riscului de a dezvolta encefalopatie hepatică acută (sindromul Reye), Aspirina nu este indicată copiilor sub 15 ani cu infecții respiratorii acute cauzate de infecții virale..

Cu precauție, medicamentul este utilizat pentru următoarele boli și afecțiuni:

 • Hiperuricemia;
 • Gută;
 • Astm bronsic;
 • Boli bronhopulmonare cronice;
 • Polipoza nasului;
 • Sângerare gastrointestinală și ulcer peptic al duodenului și stomacului;
 • Afecțiuni ale ficatului și / sau ale rinichilor;
 • II trimestrul de sarcină.

Dozaj si administrare

În cazul unor afecțiuni febrile și al sindromului durerii de intensitate moderată și mică, o doză unică de Aspirină, conform instrucțiunilor, este de 0,5-1 g. Intervalul necesar între dozele medicamentului este de cel puțin patru ore. Doza maximă zilnică de Aspirină este de 3 g sau șase comprimate.

Medicamentul este luat oral după mese (în interior) și spălat cu multe lichide..

Durata utilizării Aspirinei fără consultarea unui medic nu trebuie să depășească trei zile atunci când este prescris ca antipiretic și șapte zile ca anestezic.

Efecte secundare

În timpul tratamentului cu medicamentul, sunt posibile următoarele reacții adverse:

 • Din sistemul nervos: tinitus și amețeli (apar de obicei cu o supradoză);
 • Din sistemul digestiv: arsuri la stomac, greață, vărsături, dureri abdominale, activitate crescută a enzimelor hepatice, semne ascunse sau evidente de sângerare în tractul gastrointestinal, care pot duce la leziuni erozive și ulcerative și anemie cu deficit de fier;
 • Din sistemul hematopoietic: risc crescut de sângerare;
 • Reacții alergice: bronhospasm, urticarie, șoc anafilactic și edem Quincke.

Instrucțiuni Speciale

Instrucțiunile pentru Aspirină spun că, dacă este necesară intervenția chirurgicală, chiar și una mică, de exemplu, extracția dinților, ar trebui să încetați să luați medicamentul cel puțin 5-7 zile. Acest lucru se datorează faptului că acidul acetilsalicilic crește tendința la sângerare..

Probabilitatea unui efect secundar, cum ar fi bronhospasmul, crește la pacienții cu astm bronșic, boli bronhopulmonare cronice și istoric de alergii.

Deoarece acidul acetilsalicilic reduce excreția acidului uric, utilizarea Aspirinei poate provoca gută acută la pacienții cu predispoziție la această boală..

Analogii

Următoarele medicamente sunt analogi ai Aspirinei: Thrombo ACC, Aspirină Cardio, Nektrim Fast, Cardiopyrin, Aspirin 1000, CardiASK, Aspinat, Aspinat Cardio, Aspinat 300, Atsbirin, Zorex Dimineața, Acetalsalicilic acid, ASK-Kardisperin, ASC-Cardicicard, Cardicicard UPSA, Taspir, Trombogard 100, Trombopol.

Termeni și condiții de depozitare

Tabletele sunt depozitate la îndemâna copiilor la temperaturi de până la 30 ° C. Data de expirare a aspirinei - 5 ani.

Ați găsit o greșeală în text? Selectați-l și apăsați Ctrl + Enter.

Aspirină

Instructiuni de folosire:

Prețurile în farmaciile online:

Aspirina aparține grupului de antiinflamatoare nesteroidiene..

Eliberați forma și compoziția

În lanțurile farmaceutice, medicamentul este prezentat sub formă de tablete, principalul ingredient activ al acestuia fiind acidul salicilic. Într-un comprimat, conținutul său este de 100 sau 500 mg. Tabletele sunt albe, margini teșite, forma lor este biconvexă. Pe o parte este o impresie sub forma unui nume de marcă Bayer, pe cealaltă parte există o inscripție „Aspirin 0,5”.

Excipienții preparatului sunt amidonul de porumb și celuloza microcristalină.

Tabletele care conțin 10 mg acid acetilsalicilic într-o cantitate de 10 bucăți sunt ambalate în celule de contur și sigilate în cutii de carton. Tabletele cu 500 de grame de substanță în aceeași cantitate sunt ambalate în blistere. Într-un ambalaj de carton există 1, 2 sau 10 blistere.

Indicații de utilizare

Aspirina este recomandată pentru utilizare pentru ameliorarea simptomelor durerilor de cap, a durerilor de dinți și a altor tipuri de dureri (în gât, în timpul menstruației, în mușchi și articulații, în spate). De asemenea, utilizarea Aspirinei este recomandată la temperaturi ridicate ale corpului pentru boli infecțioase și inflamatorii la adulți și copii cu vârsta peste 15 ani..

Contraindicații

Instrucțiunile pentru Aspirină indică o listă de boli în care trebuie să refuzați să luați medicamentul:

 • Diateza hemoragica;
 • Boli erozive și ulcerative ale tractului gastro-intestinal în faza acută;
 • Astm bronșic cauzat de AINS (inclusiv salicilații).

În plus, utilizarea Aspirinei nu este recomandată femeilor însărcinate (1 și 3 trimestre), femeilor în timpul alăptării, persoanelor cu hipersensibilitate la componentele Aspirinei, precum și pacienților care iau metotrexat în doză mai mare de 15 mg pe săptămână..

Tratamentul infecțiilor respiratorii acute cauzate de infecții virale cu Aspirină la copii sub 15 ani este interzis din cauza probabilității mari de a dezvolta sindromul Reye (encefalopatie și boli hepatice grase acute).

Aspirina este prescrisă pentru guta, luând anticoagulante, hiperuremie, ulcer gastrointestinal, polipoză nazală, astm bronșic, boli cronice ale bronhiilor sau plămânilor, cu funcție renală sau hepatică afectată, în al doilea trimestru de sarcină.

Dozaj si administrare

Doza este selectată în funcție de tipul de boală și de severitatea simptomelor sale..

Deci, cu un sindrom de durere ușoară sau moderată, precum și cu afecțiuni febrile, doza unică recomandată în instrucțiunile pentru Aspirină este de 0,5-1 g de medicament, în timp ce doza unică maximă este de 1 g. Intervalele de 4 ore trebuie respectate între doze. Doza maximă zilnică este de 6 comprimate sau 3 g de Aspirină.

Tabletele sunt luate oral după masă cu cantitatea necesară de lichid.

Nu este recomandat să luați medicamente fără rețetă medicală mai mult de 7 zile ca anestezic și mai mult de 3 ca antipiretic.

Efecte secundare

Reacțiile adverse indicate în instrucțiunile Aspirinei din tractul gastrointestinal sunt următoarele: vărsături, arsuri la stomac, greață, dureri abdominale, enzime hepatice crescute; semne de sângerare gastrică (atât evidentă cât și ascunsă), care poate provoca anemie cu deficit de fier, leziuni erozive și ulcerative ale tractului gastrointestinal.

Din partea sistemului nervos central se pot observa acufenă și amețeli, care, de regulă, indică prezența unei supradoze de acid acetilsalicilic.

Printre reacțiile alergice, apariția urticariei, șocul anafilactic, edemul lui Quincke, bronhospasm.

Posibilă durată crescută a sângerării.

Instrucțiuni Speciale

Utilizarea Aspirinei poate provoca apariția bronhospasmului, un atac de astm bronșic, alte reacții de hipersensibilitate în legătură cu acidul acetilsalicilic conținut în acesta. Factorii de risc includ istoric de astm bronșic, febră, polipi nazali, boli cronice pulmonare și / sau bronșice, istoric de alergie (inclusiv rinită alergică, erupții cutanate).

Acidul acetilsalicilic crește tendința de sângerare, care este asociat cu particularitatea sa de a inhiba agregarea plachetară. În acest sens, este necesară anularea luării Aspirinei cu 5-7 zile înainte de operație pentru a preveni sângerarea crescută în timpul și după operație.

Pacienții cu gută trebuie să țină seama de capacitatea acidului acetilsalicilic de a reduce excreția acidului uric din organism, ceea ce poate declanșa un atac acut de gută.

Analogii

Următoarea listă de medicamente al căror mecanism de acțiune și compoziție sunt similare cu cele ale Aspirinei:

 • Acelisinum;
 • Acepar;
 • Aspivitis
 • Citramon
 • Excedrine;
 • Uppsarin Upps și colab.

Termeni și condiții de depozitare

După cum s-a menționat în instrucțiunile pentru Aspirină, medicamentul este potrivit timp de 5 ani de la data eliberării.

Se recomandă păstrarea medicamentului la o temperatură care să nu depășească 30 de grade peste nivelul copiilor.

Ați găsit o greșeală în text? Selectați-l și apăsați Ctrl + Enter.

Ce ajută Aspirina, proprietățile, contraindicațiile, cum să ia

În medicina modernă, sunt utilizate mai multe medicamente utile de acum un secol, care sunt incluse în așa-numitul „fond de aur” al medicamentelor. Unul dintre astfel de medicamente este Aspirina. Beneficiile și prejudiciile Aspirinei implică utilizarea acesteia în conformitate cu anumite indicații.

Istoria Aspirinei

În 1999, a fost sărbătorită a 100-a aniversare a creării acidului acetilsalicilic (ASA). Acidul acetilsalicilic, ale cărui beneficii și prejudicii au fost studiate suficient, este considerat unul dintre cele mai populare medicamente. Industria farmaceutică oferă peste 100 de medicamente, inclusiv ASA ca substanță principală.

Sursa Aspirinei a fost menționată prima dată acum 4000 de ani. Oamenii au folosit un decoct de frunze și scoarță de salcie pentru a trata răcelile, febra și alte afecțiuni patologice. O substanță cristalină numită salicil a fost obținută în 1829. Acidul salicilic a fost creat în 1839.

Prima fabrică pentru producția de salicilați a fost fondată în 1874. În compania germană Bayer, în 1888, a fost înființat un departament farmaceutic care produce acid salicilic..

Substanța a fost remarcabilă pentru costurile reduse și prezența proprietăților toxice, ceea ce a limitat utilizarea acesteia în practica medicală. Acest fapt a dus la apariția unui medicament util.

În 1897, a fost descrisă o metodă prin care era posibil să se obțină acid acetilsalicilic practic pur. ASA a avut o activitate farmacologică ridicată și nu a avut un efect iritant semnificativ asupra mucoasei gastrice. Noul medicament se numea Aspirină și a început să fie produs în 1898 ca medicament antipiretic, analgezic și analgezic..

Compoziția chimică a Aspirinei

Proprietățile benefice ale Aspirinei se datorează compoziției sale chimice. De asemenea, include și alte medicamente cu structuri chimice diferite (Indometacină).

Aspirina sau ASA este un ester care este format din acid salicilic și acetic. Acidul salicilic reacționează ca fenol în formarea ASA.

Substanța este o pulbere albă cristalină sau cristale fără culoare și miros. Sunt permise un miros ușor și gust ușor acid. ASA este slab solubil în apă, etanol și cloroform. Aspirina este foarte solubilă în alcool, eter și alcaline..

Mecanismul de acțiune al Aspirinei

Aspirina are următoarele efecte benefice asupra organismului:

 1. Anti-inflamator. Instrumentul suprima faza inflamației, în care există o eliberare de sânge prin peretele vaselor de sânge și edem. Medicamentul reduce formarea de mediatori inflamatori, de exemplu, prostaglandine.
 2. Antipiretice. Experții consideră că această acțiune este asociată și cu blocarea sintezei prostaglandinelor. O scădere a temperaturii apare ca răspuns la vasodilatație la nivelul pielii.
 3. Medicamente pentru durere Acest mecanism este reprezentat de componenta periferică și centrală. Creșterea nivelului de prostaglandine crește sensibilitatea terminațiilor nervoase. Odată cu scăderea concentrației de prostaglandine, se observă o scădere a durerii.
 4. Antiagregant. Aspirina este utilizată pentru patologiile sistemului cardiovascular, de exemplu, boli coronariene. Beneficiul este exprimat în prevenirea trombozei datorită proprietăților substanței.
 5. Antitrombotică. Proprietăți utile se datorează circulației scurte a substanței în sânge și inhibării sintezei factorului principal al sistemului de coagulare a sângelui (precursor de trombină).

Ce este util Aspirina

Proprietățile utile sunt utilizate în diferite afecțiuni patologice. În special, Aspirina beneficiază de inimă. Medicamentul este utilizat în scopuri profilactice în conformitate cu recomandările internaționale..

Cu boli cardiovasculare

Avantajele administrării pastilelor pentru bolile de inimă au fost dovedite. Proprietățile benefice ale Aspirinei pentru vasele de sânge au fost, de asemenea, observate în timpul cercetărilor..

Adesea, acidul acetilsalicilic este prescris pentru aterotrombosis. Pe fondul acestei patologii, se formează o placă ateromatoasă, care este acoperită de un cheag de sânge. Odată cu formarea cheagurilor mari de sânge, consecințele pot fi destul de grave. Răul stă în pericolul morții.

Aspirina este considerată primul medicament cu efect antiplachetar, care permite tratarea și prevenirea aterotrombozei, precum și complicații asociate bolii. Aceasta se referă la proprietățile sale utile..

ASA este utilă pentru prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral ischemic. Ca parte a administrării profilactice, se recomandă utilizarea zilnică a Aspirinei în doze mici, ceea ce este benefic.

Cu precauție, medicamentul este utilizat pentru diabet, hipertensiune, gastrită și ulcer gastric, sarcină, alăptare..

În oncologie

Se crede că instrumentul este benefic în unele soiuri de tumori maligne. În urma studiilor, sa demonstrat că ASA, în doză de 75-100 mg pe zi, reduce riscul de cancer. Mecanismul proprietăților anticancerigene benefice nu a fost studiat..

Observațiile pe termen lung au arătat o scădere cu 20% a probabilității de a dezvolta cancer la colon și rect, stomac. Beneficiile evidente ale aspirinei pentru bărbați. Conform statisticilor, este vorba despre bărbații care au mai multe șanse să sufere de o tumoră malignă a rectului. Dacă vorbim despre beneficiile Aspirinei pentru bărbați, ar trebui să indicați și proprietățile sale benefice pentru prostată.

Cu toate acestea, efectul anti-cancer apare pe fondul consumului prelungit de medicamente, de exemplu, timp de 15-16 ani. Când încetați să luați efectul anticancer dispare în câțiva ani.

Aspirina crește sau scade tensiunea arterială.

Aspirina poate fi benefică pentru hipertensiune. Medicamentul nu afectează direct mecanismele responsabile de nivelul presiunii..

S-a dovedit că Aspirina poate fi benefică sau dăunătoare atunci când este folosită pentru subțiarea sângelui. Această proprietate este cea care provoacă o scădere a presiunii. Medicamentul este prescris în scop terapeutic și profilactic, cu hipertensiune arterială persistentă, cu risc de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Proprietatea vindecătoare a unei substanțe depinde de timpul zilei. Beneficiile pot fi așteptate dacă luați Aspirină noaptea. Experții subliniază că se recomandă reducerea presiunii cu ajutorul ASA doar cu simptome pronunțate. În caz contrar, utilizarea fondurilor este practic.

Aspirina ajută cu o durere de cap?

Aspirina poate fi utilă pentru durerile de cap intense datorită unui efect analgezic puternic. Eliminarea durerii se datorează blocării sintezei prostaglandinei și suprimării activității receptorului durerii. Astfel, producția de substanțe responsabile de apariția edemului, durerii și inflamației este oprită.

Conform instrucțiunilor medicamentului, Aspirina poate fi prescrisă pentru a elimina durerile de cap, în special migrenele. Medicamentul poate fi prescris exclusiv pacienților care au împlinit vârsta de 15 ani. Doza administrată depinde de intensitatea durerilor de cap și este de maximum 3 g pe zi. La persoanele în vârstă, doza maximă este redusă la 2 g.

Indicații de utilizare Aspirină

Acidul acetilsalicilic este un medicament popular datorită numeroaselor indicații. Utilizarea acidului acetilsalicilic pentru corpul uman a fost dovedită ca urmare a studiilor experimentale.

Instrucțiunea pentru medicament indică următoarele indicații pentru utilizarea ASA:

 • ameliorarea simptomatică a durerilor de dinți, a articulațiilor și a durerii musculare;
 • eliminarea durerilor de cap cu intensitate diferită;
 • crampe menstruale;
 • temperatura ridicată pe fondul infecțiilor virale respiratorii acute și al procesului inflamator.

Reguli pentru administrarea și dozarea Aspirinei

Medicamentul este destinat administrării orale și este prescris adulților și adolescenților care au împlinit vârsta de 15 ani. Aspirina este luată pe cale orală, asigurați-vă că mâncați. Tableta trebuie spălată cu o cantitate semnificativă de apă.

Durata de utilizare depinde de gravitatea simptomelor și de prescripțiile medicului. Autoadministrarea nu trebuie să depășească 7 zile, ceea ce se datorează nu numai proprietăților benefice ale medicamentului. Medicamentul poate fi dăunător în timpul utilizării prelungite fără numirea unui specialist.

Dozarea medicamentului depinde de indicațiile de internare. Doza medie variază de la 0,5 la 1 g. Intervalul acceptabil între doze este de 4 ore sau mai mult.

Utilizarea aspirinei în cosmetologie

Acidul acetilsalicilic este un medicament popular care este utilizat pentru a elimina durerea și semnele procesului inflamator. Beneficiile medicamentului sunt accesibilitate, costuri reduse și concedii fără vânzare. Cu toate acestea, proprietățile vindecătoare ale Aspirinei nu se limitează la principalele indicații pentru administrare.

Aspirina este folosită cu succes în cosmetologie. Instrumentul poate fi utilizat pentru curățarea pielii feței, datorită proprietăților sale utile. Măștile pe bază de aspirină sunt recomandate în următoarele cazuri:

 • combinație sau piele grasă;
 • acnee, acnee.

ASA pătrunde adânc în piele, îmbunătățindu-și starea și aspectul. Măștile cu acid acetilsalicilic conferă pielii un aspect sănătos, datorită proprietăților benefice ale ingredientului activ. Ca urmare a utilizării regulate a produsului, vă puteți aștepta să eliminați:

 • luciu gras;
 • pori măriți;
 • puncte negre (puncte negre);
 • erupții de orice fel.

Rețete de mască de față cu aspirină

Măștile cu ASA sunt recomandate pentru petele de vârstă, erupții cutanate, ofilire și pielea grasă. Tratamentul nu se efectuează în timpul alăptării și sarcinii, alergiilor, vaselor dilatate.

Pentru a prepara o mască clasică, 6 tablete de acid acetilsalicilic trebuie dizolvate într-o linguriță de apă fiartă. În primul rând, pielea trebuie curățată de murdărie și produse cosmetice. Amestecul se aplică pe pielea feței înainte de culcare și se spală după 20 de minute.

Puteți scăpa de acnee, pete de vârstă cu o mască sănătoasă de lămâie Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 2 linguri de suc de lămâie și 6 tablete de Aspirină. Timpul de expunere este de 10 minute..

Masca de acid acetilsalicilic este utilă când apar primele semne ale îmbătrânirii pielii. O cantitate egală de apă și miere este amestecată cu 4 comprimate de aspirină. Amestecul se aplică într-un strat subțire și se spală după 10 minute.

Pentru tenul gras, adăugați 4 tablete de Aspirină cu apă, făină de ovăz și kefir. Durata expunerii la amestec este de 15 minute. Puteți elimina ridurile și acneea cu o mască de tablete Aspirină și argilă albă, care trebuie luate în părți egale.

Aspirina Harm and Effects Side

Dacă utilizați Aspirină în fiecare zi, vă puteți aștepta nu numai la beneficii, dar și la rău. Pe fondul utilizării ASA, pot apărea următoarele reacții adverse:

 1. Sistem digestiv. În unele cazuri, se observă următoarele simptome: greață, arsuri la stomac, vărsături, durere. Sângerarea gastrointestinală poate duce la anemie, leziuni erozive-ulcerative. Utilizarea prelungită a acidului acetilsalicilic este dăunătoare sub formă de activitate crescută a enzimelor hepatice.
 2. Sistem nervos. Adesea se observă amețeli sau tinitus, ceea ce indică o supradoză.
 3. Sistemul hematopoietic. Există riscul sângerării.

Contraindicatii Aspirina

În ciuda proprietăților sale vindecătoare, aspirina poate fi dăunătoare. Înainte de a lua substanța, trebuie să luați în considerare posibilele contraindicații.

Experții apelează la următoarele contraindicații, în care utilizarea medicamentului nu este recomandată:

 • exacerbarea leziunilor erozive și ulcerative legate de tractul gastro-intestinal;
 • diateza hemoragica;
 • astm bronșic datorat AINS;
 • utilizare combinată cu metotrexat;
 • primul sau ultimul trimestru de sarcină;
 • lactație;
 • reacții de hipersensibilitate.

Cu precauție, medicamentul poate fi luat în timpul sarcinii 2 trimestre, polipoză nazală, istoric de ulcer peptic.

Este posibilă aspirina în timpul sarcinii

Beneficiile Aspirinei pentru femei sunt incontestabile. Medicamentul este prescris pentru diferite afecțiuni patologice. Multe gravide au o întrebare dacă acidul acetilsalicilic poate fi luat în perioada de gestație. Posibilitatea internării depinde de vârsta gestațională.

Utilizarea produsului este interzisă în primul și al treilea trimestru de sarcină. Răul se datorează riscului crescut de defecte de naștere la copil și slăbiciunii muncii. Puteți utiliza tablete în al doilea trimestru numai după permisiunea medicului.

Pot să dau un copil Aspirină

Posibilitatea utilizării Aspirinei este direct legată de proprietățile și efectele sale asupra organismului. Medicamentul diluează sângele și blochează producția de substanțe care afectează apariția durerii. Utilizarea fondurilor este permisă de la 15 ani. A lua-o la o vârstă mai fragedă poate dăuna corpului bebelușului..

Interacțiunea Aspirinei cu alte substanțe

Administrarea concomitentă de metotrexat îmbunătățește toxicitatea acestuia. Efectul este observat și prin utilizarea simultană a altor AINS, analgezice narcotice, trombolitice, diuretice, heparină, medicamente hipoglicemice și antihipertensive.

Glucocorticosteroizii pot crește efecte adverse asupra mucoasei gastrice. Răul se manifestă, de asemenea, în riscul sângerării. Antiacidele încetinesc absorbția ASA.

Aspirină și alcool

Consumul de alcool în timpul terapiei este interzis. Prejudiciul constă în probabilitatea sângerării gastro-intestinale și deteriorarea membranei mucoase a sistemului digestiv.

Analogii Aspirinei

Nu numai Aspirina are proprietăți de subțiere a sângelui. Agenții antiplachetare analogici sunt de asemenea benefici..

Experții apelează la următorii analogi medicamentali cu un mecanism similar de acțiune:

 • Complexul de aspirină;
 • Salicilat de sodiu;
 • Cefecon H;
 • Cofacil Plus;
 • Aspagel.

Concluzie

Beneficiile și prejudiciile Aspirinei nu sunt fără îndoială. Tabletele au o gamă largă de indicații pentru utilizare. Sunt utilizate nu numai pentru uz intern, ci și pentru uz extern. Înainte de a lua, contraindicații și posibile reacții adverse care pot fi dăunătoare.

ASPIRINĂ

 • Farmacocinetica
 • Indicații de utilizare
 • Mod de aplicare
 • Efecte secundare
 • Contraindicații
 • Interacțiunea cu alte medicamente
 • Supradozaj
 • Conditii de depozitare
 • Formular de eliberare
 • Structura
 • În plus,

Aspirina este un medicament anti-inflamator nesteroid cu proprietăți analgezice, antipiretice și antiinflamatorii. Mecanismul acțiunii sale este inactivarea ireversibilă a enzimelor ciclooxigenazei, care joacă un rol important în sinteza prostaglandinelor.
Atunci când este administrat oral în doze de la 0,3 g la 1 g, medicamentul este utilizat pentru a calma durerea și afecțiunile însoțite de febră ușoară, cum ar fi răcelile și gripa, pentru a reduce temperatura și pentru a calma durerea în articulații și mușchi.
Acidul acetilsalicilic este de asemenea utilizat pentru boli inflamatorii acute și cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrită și spondilită anchilozantă. În astfel de boli, de regulă, se utilizează doze mari de medicament de la 4 g la 8 g acid acetilsalicilic pe zi.
Acidul acetilsalicilic inhibă agregarea plachetară prin blocarea sintezei tromboxanului 2 și este utilizat pentru multe boli vasculare în doze de 75 mg - 300 mg pe zi.

Farmacocinetica

După administrarea orală, acidul acetilsalicilic este absorbit rapid și complet din tractul gastrointestinal. În timpul și după absorbție, se transformă în principalul metabolit activ - acidul salicilic. Concentrația maximă de acid acetilsalicilic în plasma sanguină este atinsă după 10 - 20 minute, salicilați - 20 - 120 minute, respectiv.
Acizii acetilsalicilici și salicilici se leagă complet de proteinele plasmatice și sunt distribuiți rapid în organism. Acidul salicilic traversează placenta și trece și în laptele matern.
Acidul salicilic este metabolizat în ficat. Metabolitele acidului salicilic sunt acidul uric salicilic, salicilfenolul glucouronidă, salicilicil glucouronida, acidul gentisic și acidul secic de gentisină.
Cinetica excreției acidului salicilic este dependentă de doză, deoarece metabolismul este limitat de activitatea enzimelor hepatice. Timpul de înjumătățire eliminatorie depinde de o doză și crește de la 2 - 3 ore când se utilizează doze mici la 15 ore - când se utilizează doze mari. Acidul salicilic și metaboliții săi sunt excretați în principal de rinichi.

Indicații de utilizare

Medicamentul Aspirină este utilizat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap, durerii de dinți; durere în gât din cauza unei răceli; algodismenorea; dureri musculare și articulare; dureri de spate dureri de artrită moderată.
Aspirina este eficientă pentru răceli sau infecții respiratorii acute; pentru ameliorarea simptomatică a durerii și febrei.

Mod de aplicare

Aspirina se administrează oral după o masă cu multe lichide..
Aspirina nu poate fi utilizată mai mult de 3-5 zile fără a consulta un medic.
Adulți 300-1000 mg o dată. Recepția repetată este posibilă după 4-8 ore. Doza maximă zilnică nu trebuie să depășească 4 g.
copii.
De la 3 ani: 100 mg o dată;
4-6 ani: 200 mg o dată;
7-9 ani: 300 mg o dată.
În general, aportul zilnic recomandat pentru copii este determinat în funcție de 60 mg / kg greutate corporală, care este recomandat pentru 4-6 doze, adică 15 mg / kg greutate corporală la fiecare 6:00 sau 10 mg / kg greutate corporală la fiecare 4:00.
Copiii sub 3 ani nu utilizează medicamentul sub această formă de dozare.

Efecte secundare

Tulburări gastrointestinale: dispepsie, dureri epigastrice și dureri abdominale în unele cazuri - inflamația tractului gastro-intestinal, leziuni erozive și ulcerative ale tractului gastrointestinal, care, în cazuri rare, pot avea ca rezultat hemoragii și perforații gastrointestinale cu parametri de laborator adecvați și manifestări clinice.
Datorită efectului antiplachetar asupra plachetelor, acidul acetilsalicilic poate crește riscul de sângerare. Au existat sângerări precum hemoragii intraoperatorii, hematoame, sângerare din organele sistemului genitourinar, hemoragii, sângerare din gingii; mai rar sau foarte rar - sângerare gravă, cum ar fi hemoragii gastro-intestinale, hemoragii cerebrale (în special la pacienții cu hipertensiune arterială necontrolată și / sau cu utilizarea de agenți anti-hemostatici), care, în cazuri rare, ar putea pune viața în pericol.
Hemoragiile pot duce la anemie posthemoragică acută și cronică / anemie cu deficit de fier (datorită așa-numitei microglutamente latente) cu manifestări de laborator corespunzătoare și simptome clinice precum astenie, paloare a pielii, hipoperfuzie.
La pacienții cu hipersensibilitate individuală la salicilați, pot apărea reacții alergice ale pielii, inclusiv simptome precum erupții cutanate, urticarie, edem și mâncărime. La pacienții cu astm bronșic, este posibilă o creștere a incidenței bronhospasmului; reacții alergice minore până la moderate, pot afecta pielea, tractul respirator, tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular. Au fost observate foarte rar reacții severe, inclusiv șocul anafilactic..
Rareori, insuficiență hepatică tranzitorie cu o creștere a transaminazelor hepatice.
Au fost observate amețeli și tinitus, ceea ce poate indica o supradoză.

Contraindicații

Contraindicațiile pentru utilizarea medicamentului Aspirină sunt:
- Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, la alte salicilați sau la orice componentă a medicamentului.
- Istoric de astm cauzat de luarea de salicilați sau alte AINS.
- Ulcere peptice acute.
- Diateza hemoragică.
- Insuficiență renală severă.
- Insuficiență hepatică severă.
- Insuficiență cardiacă severă.
- Combinația cu metotrexat la o doză de 15 mg / săptămână sau mai mult (vezi Secțiunea "Interacțiunea cu alte medicamente").
- III trimestru de sarcină.

Sarcina:
Aspirina poate fi utilizată în timpul sarcinii numai atunci când alte medicamente nu sunt eficiente..
Utilizarea salicilatelor în primul trimestru de sarcină în unele studii epidemiologice retrospective a fost asociată cu un risc crescut de malformații congenitale (palatoschisis (palatul cleft), defecte cardiace). Cu toate acestea, cu utilizarea prelungită a medicamentului în doze terapeutice care depășesc 150 mg / zi, acest risc a fost scăzut: ca urmare a unui studiu efectuat în 32.000 de cupluri mamă-copil, nu a existat nicio asociere între utilizarea medicamentului „Aspirină” și o creștere a numărului de defecte la naștere..
Salicilatele pot fi utilizate în timpul sarcinii numai după evaluarea raportului risc / beneficiu. Conform estimărilor preliminare, cu utilizarea prelungită a medicamentului "Aspirină" este recomandat să nu luați acid acetilsalicilic într-o doză care depășește 150 mg / zi.
În trimestrul III de sarcină, administrarea de doze mari de salicilați (mai mult de 300 mg / zi) poate duce la supraîncărcare și slăbire a contracției în timpul nașterii, precum și la toxicitate cardiopulmonară (închiderea prematură a ductus arteriosus) la copii.
Utilizarea acidului acetilsalicilic în doze mari cu puțin timp înainte de naștere poate duce la sângerare intracraniană, în special la copiii prematuri. Astfel, cu excepția cazurilor extrem de speciale stipulate de indicații medicale cardiologice sau obstetrică care utilizează monitorizare specială, utilizarea acidului acetilsalicilic în ultimul trimestru de sarcină este contraindicat.
Salicilații și metaboliții lor trec în laptele matern în cantități mici..
Deoarece au fost observate reacții adverse la sugari după utilizarea accidentală a medicamentului, de obicei nu este necesară întreruperea alăptării. În cazul utilizării prelungite a medicamentului sau a utilizării acidului acetilsalicilic în doze mari, trebuie oprită problema opririi alăptării.

Interacțiunea cu alte medicamente

Tratamentul cu ibuprofen la pacienții cu risc de boli cardiovasculare poate limita efectul cardioprotector al acidului acetilsalicilic.
Odată cu utilizarea simultană a medicamentului „Aspirină” și anticoagulante, riscul de sângerare crește.
Odată cu utilizarea simultană a unor doze mari de salicilați cu AINS (datorită unui efect complementar reciproc), riscul de ulcerații și sângerare gastrointestinală crește.
Utilizarea simultană cu agenți uricosurici, cum ar fi benzobromaron, probenecid, reduce efectul excreției acidului uric (datorită concurenței în excreția acidului uric de către tubii renali).
Cu utilizarea simultană cu digoxină, concentrația acesteia din urmă în plasmă crește ca urmare a scăderii excreției renale.
Odată cu utilizarea simultană a unor doze mari de acid acetilsalicilic și a medicamentelor antidiabetice orale din grupul de sulfoniluree sau derivați de insulină, efectul hipoglicemic al acestuia din urmă este îmbunătățit datorită efectului hipoglicemic al acidului acetilsalicilic și al deplasării sulfonilureei asociate cu proteinele plasmatice.
Diureticele în combinație cu doze mari de acid acetilsalicilic reduc filtrarea glomerulară datorită scăderii sintezei prostaglandinei la rinichi.
Glucocorticosteroizii sistemici (exclusiv hidrocortizonul), care sunt folosiți pentru terapia de înlocuire a bolii Addison, în timpul tratamentului cu corticosteroizi reduc nivelul de salicilați în sânge și cresc riscul de supradozaj după tratament.
Când este utilizat cu corticosteroizi, riscul de a dezvolta sângerare gastrointestinală crește.
ACE (ACE) în combinație cu doze mari de acid acetilsalicilic determină o scădere a filtrării glomerulare datorită inhibării prostaglandinelor vasodilatatoare și scăderea efectului antihipertensiv.
Cu utilizarea simultană cu acid valproic, acidul acetilsalicilic îl îndepărtează de legătura sa cu proteinele plasmatice, crescând toxicitatea acestora.
Alcoolul etilic dăunează mucoasei gastro-intestinale și prelungește timpul de sângerare din cauza sinergismului dintre acidul acetilsalicilic și alcool.

Supradozaj

Intoxicația cronică moderată cauzată de salicilați sau salicilism apare, de regulă, numai după doze repetate de doze mari.
Simptome Cu auto-confuzie, vertij, tinitus, surditate, transpirație crescută, greață și vărsături, cefalee, confuzie. Aceste simptome pot fi controlate prin reducerea dozei. Tinnitus poate apărea atunci când concentrația de salicilați în plasma de sânge este peste 150-300 μg / ml. Reacții adverse grave apar atunci când concentrația de salicilați în plasma de sânge este mai mare de 300 μg / ml.
Intoxicația acută este evidențiată de o schimbare pronunțată a echilibrului acido-bazic, care poate diferi în funcție de vârstă și de severitatea intoxicației. Cel mai frecvent indicator pentru copii este acidoza metabolică. Severitatea afecțiunii nu poate fi estimată numai pe baza concentrației de salicilați în plasmă. Absorbția acidului acetilsalicilic poate fi încetinită datorită întârzierii eliberării gastrice, formării de calculi în stomac sau când se ia medicamentul sub formă de tablete acoperite cu enteric.
Tratamentul intoxicației cauzat de o supradoză de acid acetilsalicilic este determinat de gravitatea, simptomele clinice și este asigurat prin metode standard care sunt utilizate în caz de intoxicație. Toate măsurile aplicate ar trebui să vizeze accelerarea eliminării medicamentului și restabilirea electrolitului și a echilibrului acido-bazic. Aplicați carbon activat, diureză alcalină forțată. În funcție de starea echilibrului acido-bazic și a echilibrului electrolitelor, se realizează infuzia de soluții de electroliți. În otrăvire severă, este indicată hemodializa..

Conditii de depozitare

A se păstra la o temperatură care nu depășește 30 ° C la îndemâna copiilor..
Perioada de valabilitate este de 5 ani. Nu folosiți după data de expirare tipărită pe pachet.

Formular de eliberare

Aspirină - tablete.
Ambalare: 10 tablete de 100 mg per blister de PVC / folie de aluminiu; 1, 2 blistere într-o cutie de carton.
10 comprimate de 500 mg într-un blister din PVC / folie de aluminiu; 1, 2, 10 blistere într-o cutie de carton.

Structura

1 comprimat Aspirina conține 100 mg sau 500 mg acid acetilsalicilic
Excipienți: celuloză pudră, amidon de porumb.

Instrucțiuni de utilizare a acidului acetilsalicilic

Structura

Acid acetilsalicilic (lat.Acidum acetilsalicilic).
Formula: C9H8O4
Formula grafică:

Grup farmacologic

Analgezice narcotice / agenți antiplachetar, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), derivați ai acidului salicilic.

efect farmacologic

 • Efectul antiinflamator al medicamentului se datorează efectului său asupra proceselor care au loc în centrul inflamației.
 • Efectul antipiretic se bazează pe efectul acidului acetilsalicilic asupra centrului de termoreglare hipotalamic.
 • Proprietățile analgezice sunt asociate cu un efect eficient asupra centrului sensibilității la durere în sistemul nervos central.
 • Acidul acetilsalicilic inhibă activitatea enzimei ciclooxigenaza, care reglează sinteza prostaglandinei în organism, responsabilă de formarea edemului și hiperalgeziei.
 • Reduce agregarea, aderența trombocitelor și tromboza datorată inhibării sintezei tromboxanului A2 în trombocite. Efectul antiplachetar se păstrează 7 zile după o singură doză (mai pronunțat la bărbați decât la femei).
 • Reduce mortalitatea și riscul de a dezvolta infarct miocardic cu angină instabilă. Eficient în prevenirea primară a bolilor sistemului cardiovascular, în special a infarctului miocardic la bărbații mai mari de 40 de ani și în prevenirea secundară a infarctului miocardic.
 • În doză zilnică de 6 g sau mai mult, inhibă sinteza protrombinei în ficat și crește timpul de protrombină. Crește activitatea fibrinolitică plasmatică și reduce concentrația factorilor de coagulare dependenți de vitamina K (II, VII, IX, X).
 • Crește complicațiile hemoragice în timpul intervențiilor chirurgicale, crește riscul de sângerare în timpul terapiei cu anticoagulante.
 • Stimulează excreția acidului uric (perturbă reabsorbția acestuia în tubii renali), dar în doze mari.
 • Blocarea COX1 în mucoasa gastrică duce la inhibarea prostaglandinelor gastroprotectoare, ceea ce poate duce la ulcerarea membranei mucoase și la sângerare ulterioară. Mai puțin iritante pentru mucoasa gastrointestinală sunt formele de dozare care conțin substanțe tampon, înveliș enteric și, de asemenea, comprimate efervescente speciale.

Farmacocinetica

Atunci când este luat pe cale orală, acesta este absorbit rapid în principal din partea proximală a intestinului subțire și într-o măsură mai mică din stomac. Prezența alimentelor în stomac modifică semnificativ absorbția acidului acetilsalicilic.

Se metabolizează în ficat prin hidroliză cu formarea acidului salicilic, urmată de conjugarea cu glicină sau glucuronidă. Concentrația salicilaților în plasma sanguină este variabilă.

Aproximativ 80% din acidul salicilic se leagă de proteinele plasmatice. Salicilatele pătrund cu ușurință în multe țesuturi și fluide corporale, inclusiv în lichidul cefalorahidian, peritoneal și sinovial. În cantități mici, salicilații se găsesc în țesutul creierului, urme - în bilă, transpirație, fecale. Pătrunde rapid bariera placentară, în cantități mici excretate în laptele matern..

La nou-născuți, salicilații pot îndepărta bilirubina de la asocierea cu albumină și contribuie la dezvoltarea encefalopatiei bilirubinei.

Penetrarea în cavitatea articulară este accelerată în prezența hiperemiei și a edemului și încetinește în faza proliferativă a inflamației.

Când apare acidoza, cea mai mare parte a salicilatului este transformată în acid neionizat, care pătrunde bine în țesuturi, inclusiv la creier.

Este excretat în principal prin secreția activă în tubulele rinichilor neschimbat (60%) și sub formă de metaboliți. Excreția salicilatului neschimbat depinde de pH-ul urinei (cu alcalinizarea urinei, ionizarea salicilaților crește, reabsorbția lor se agravează și excreția crește semnificativ). T1 / 2 de acid acetilsalicilic este de aproximativ 15 minute. T1 / 2 de salicilat atunci când se administrează în doze mici este de 2-3 ore, cu o creștere a dozei poate crește până la 15-30 ore. La nou-născuți, eliminarea salicilatului este mult mai lentă decât la adulți.

Dozaj si administrare

Acidul acetilsalicilic este luat oral, de preferință după o masă cu o cantitate suficientă de apă, dozele sunt individuale și depind de boală.

Utilizarea adulților recomandă acid acetilsalicilic de 3-4 ori pe zi, 1-2 comprimate (500-1000 mg), cu o doză maximă zilnică de 6 comprimate (3 g). Durata maximă de utilizare a acidului acetilsalicilic este de 14 zile.

Pentru a îmbunătăți proprietățile reologice ale sângelui, precum și un inhibitor al aderenței plachetare, ½ comprimat de acid acetilsalicilic pe zi este prescris timp de câteva luni. Cu infarct miocardic și pentru prevenirea infarctului miocardic secundar, instrucțiunile pentru acidul acetilsalicilic recomandă administrarea a 250 mg pe zi. Accidentele cerebrovasculare dinamice și tromboembolismul cerebral sugerează luarea ½ comprimat de acid acetilsalicilic cu o ajustare treptată a dozei la 2 comprimate pe zi.

Acidul acetilsalicilic este prescris copiilor în următoarele doze: mai mari de 2 ani - 100 mg, 3 ani de viață - 150 mg, patru ani - 200 mg, mai mari de 5 ani - 250 mg. Este recomandat ca copiii să ia acid acetilsalicilic de 3-4 ori pe zi.

indicaţii

Acidul acetilsalicilic este prescris pentru:

 • febră reumatică acută, pericardită (inflamația membranei seroase a inimii), artrită reumatoidă (deteriorarea țesutului conjunctiv și a vaselor mici), cornee reumatică (manifestată prin contracții musculare involuntare), sindrom Dressler (o combinație de pericardită cu inflamație pleurală sau pneumonie);
 • sindrom de durere de intensitate ușoară până la moderată: migrenă, dureri de cap, dureri de dinți, dureri în timpul menstruației, osteoartrită, nevralgie, durere în articulații, mușchi;
 • boli ale coloanei vertebrale însoțite de durere: sciatică, lumbago, osteochondroză;
 • sindrom febril;
 • necesitatea toleranței la medicamente antiinflamatorii la pacienții cu „triada aspirinei” (o combinație de astm bronșic, polipi nazali și intoleranță la acidul acetilsalicilic) sau astm „aspirină”;
 • prevenirea infarctului miocardic în bolile coronariene sau în prevenirea recidivei;
 • prezența factorilor de risc pentru ischemie miocardică nedureroasă, boli coronariene, angină pectorală instabilă;
 • prevenirea tromboembolismului (înfundarea vasului cu tromb), defecte cardiace mitrale valvulare, prolaps (disfuncție) a valvei mitrale, fibrilație atrială (pierderea capacității atriei de a lucra sincron cu fibrele musculare);
 • tromboflebite acute (inflamația peretelui venei și formarea unui tromb care blochează lumenul în el), infarct pulmonar (obstrucția trombului a unui vas care alimentează plămânul), embolie pulmonară recurentă.

Contraindicații

Hipersensibilitate (incluzând astmul „aspirină”, triada „aspirinei”), diateza hemoragică (boala von Willebrand, hemofilie, telangiectazie), insuficiență cardiacă, anevrism aortic (exfoliant), boli acute și ulcerative erozive și recidive ale tractului gastrointestinal, sau insuficiență renală, sângerare gastrointestinală, hipoprotrombinemie (înainte de tratament), trombocitopenie, deficit de vitamina K, deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, purpură trombocitopenică trombotică, alăptare, sarcină (trimestrul I și III), până la 15 ani, până la 15 ani ca antipiretic. Limitați aportul de acid acetilsalicilic pentru hiperuricemie, nefrolitiază, gută, ulcer peptic, insuficiență renală și hepatică severă, astm bronșic, BPOC, polipoză nazală, hipertensiune arterială necontrolată.

Efect secundar

Din sistemul digestiv: greață, vărsături, anorexie, dureri epigastrice, diaree; mai rar - apariția leziunilor erozive și ulcerative, sângerare din tractul digestiv, afectarea funcției hepatice.

Din partea sistemului nervos central: cu utilizare prelungită, amețeli, dureri de cap, insuficiență vizuală reversibilă, tinitus, meningită aseptică sunt posibile.

Din sistemul hemopoietic: rar - trombocitopenie, anemie.

Din sistemul de coagulare a sângelui: rar - sindrom hemoragic, timp de sângerare prelungit.

Din sistemul urinar: rareori - funcție renală afectată; cu utilizare prelungită - insuficiență renală acută, sindrom nefrotic.

Reacții alergice: rareori - erupții cutanate, edemul lui Quincke, bronhospasm, „triadă aspirină” (o combinație de astm bronșic, polipoză recurentă a nasului și sinusuri paranazale și intoleranță la acidul acetilsalicilic și medicamente pirazolonă).

Altele: în unele cazuri - sindromul Reye; cu utilizare prelungită - simptome crescute de insuficiență cardiacă cronică.

Supradozaj

Simptome Cu o formă ușoară de intoxicație cu medicamentul, sunt posibile greață, vărsături, dureri abdominale, amețeli, tinitus, dureri de cap. În cazuri severe - confuzie, tremur, sufocare, acidoză metabolică, comă, colaps. Dozele letale sunt posibile: pentru adulți - peste 10 g, pentru copii - peste 3 g.

Tratament. Corecția echilibrului acido-bazic, echilibrul apă-electrolit, infuzie de soluții de bicarbonat de sodiu, lactat de sodiu.

Interacțiunea medicamentelor

 • Cu utilizarea simultană de antiacide care conțin hidroxid de magneziu și / sau aluminiu, încetiniți și reduceți absorbția acidului acetilsalicilic.
 • Odată cu utilizarea simultană de blocanți ai canalelor de calciu, agenți care limitează aportul de calciu sau cresc excreția de calciu din organism, riscul de sângerare crește.
 • Cu utilizarea simultană cu acid acetilsalicilic, se îmbunătățește efectul heparinei și anticoagulantelor indirecte, agenților hipoglicemici ai sulfonilureaselor, insulinelor, metotrexatului, fenitoinei, acidului valproic.
 • Odată cu utilizarea simultană cu corticosteroizi, crește riscul de acțiune ulcerogenă și apariția sângerărilor gastrointestinale.
 • Odată cu utilizarea simultană, eficiența diureticelor (spironolactonă, furosemidă) este redusă.
 • Odată cu utilizarea simultană a altor AINS, riscul de reacții adverse crește. Acidul acetilsalicilic poate reduce concentrațiile plasmatice de indometacină, piroxicam.
 • Prin utilizarea simultană cu preparate de aur, acidul acetilsalicilic poate induce leziuni hepatice.
 • Odată cu utilizarea simultană, eficiența agenților uricosurici scade (incluzând probenecid, sulfinpyrazonă, benzbromarona).
 • Odată cu utilizarea simultană a acidului acetilsalicilic și alendronat de sodiu, este posibilă dezvoltarea esofagitei severe.
 • Cu utilizarea simultană de griseofulvină, este posibilă o încălcare a absorbției acidului acetilsalicilic.
 • Un caz de hemoragie irisă spontană este descris atunci când se ia un extract de ginkgo biloba pe fondul utilizării prelungite a acidului acetilsalicilic la o doză de 325 mg / zi. Se crede că acest lucru se poate datora unui efect inhibitor aditiv asupra agregării trombocitelor..
 • Odată cu utilizarea simultană a dipyridamolului, este posibilă creșterea Cmax de salicilat în plasma de sânge și ASC..
 • Odată cu utilizarea simultană cu acid acetilsalicilic, concentrațiile plasmatice de digoxină, barbiturice și săruri de litiu cresc.
 • Odată cu utilizarea simultană a salicilaților în doze mari cu inhibitori de anhidrasă carbonică, este posibilă intoxicația cu salicilat
 • Acidul acetilsalicilic în doze mai mici de 300 mg / zi are un efect neglijabil asupra eficacității captoprilului și enalaprilului. Când se utilizează acid acetilsalicilic în doze mari, este posibilă scăderea eficacității captoprilului și enalaprilului.
 • Odată cu utilizarea simultană a cofeinei crește rata de absorbție, concentrația plasmatică și biodisponibilitatea acidului acetilsalicilic.
 • Odată cu utilizarea simultană de metoprolol poate crește Cmax de salicilat în plasma sanguină.
 • Când utilizați pentazocină cu utilizarea pe termen lung a acidului acetilsalicilic în doze mari, există riscul de reacții adverse severe din rinichi.
 • Cu utilizarea simultană de fenilbutazonă se reduce uricosuria cauzată de acidul acetilsalicilic.
 • Cu utilizarea simultană a etanolului poate spori efectul acidului acetilsalicilic asupra tractului digestiv.

Sarcina și alăptarea

Utilizarea salicilaților în primul trimestru de sarcină în doze mari este asociată cu o frecvență crescută a defectelor de dezvoltare ale fătului (defecte cardiace, clivaj palatal). Salicilatele pot fi prescrise în al doilea trimestru de sarcină, dar ținând cont doar de evaluarea beneficiilor și a riscurilor. În al treilea trimestru de sarcină, utilizarea de salicilați este contraindicată. Salicilații și metaboliții lor pătrund în laptele matern în cantități mici. Un aport aleator de salicilați în timpul alăptării nu este de obicei însoțit de reacții adverse la copil și nu necesită oprirea alăptării. Cu toate acestea, dacă luați salicilați mult timp sau în doze mari, atunci alăptarea trebuie oprită..

Instrucțiuni Speciale

Se utilizează cu precauție la pacienții cu afecțiuni ale ficatului și rinichilor, cu astm bronșic, leziuni erozive și ulcerative și sângerare din tractul gastro-intestinal în anamneză, cu sângerare crescută sau cu terapie concomitentă, insuficiență cardiacă cronică descompensată.

Acidul acetilsalicilic chiar și în doze mici reduce excreția acidului uric din organism, ceea ce poate provoca un atac acut de gută la pacienții sensibili. Atunci când se efectuează terapie pe termen lung și / sau utilizarea acidului acetilsalicilic în doze mari, este necesară supravegherea medicală și monitorizarea periodică a nivelurilor de hemoglobină.

Utilizarea acidului acetilsalicilic ca agent antiinflamator în doză zilnică de 5-8 g este limitată datorită probabilității mari de reacții adverse la nivelul tractului gastro-intestinal.

Înainte de operație, pentru a reduce sângerarea în timpul operației și în perioada postoperatorie, ar trebui să încetați să luați salicilați timp de 5-7 zile.

În timpul terapiei prelungite, trebuie efectuat un test de sânge general și un test de sânge ocult fecal..

Utilizarea acidului acetilsalicilic în pediatrie este contraindicată, deoarece în cazul unei infecții virale la copii sub influența acidului acetilsalicilic, riscul dezvoltării sindromului Reye crește. Simptomele sindromului Reye includ vărsături prelungite, encefalopatie acută și mărirea ficatului..

Durata tratamentului (fără consultarea unui medic) nu trebuie să depășească 7 zile când este prescris ca analgezic și mai mult de 3 zile ca antipiretic.

În timpul tratamentului, pacientul trebuie să se abțină de la consumul de alcool..

Termeni și condiții de depozitare

Conform instrucțiunilor, acidul acetilsalicilic nu poate fi depozitat într-un loc unde temperatura aerului poate crește peste 25 ° C. Într-un loc uscat și la temperatura camerei, medicamentul va fi potrivit timp de 4 ani.