Sinuzita este denumirea generală a unui grup de inflamații în sinusurile paranazale care apar atât independent, cât și pe fondul diferitelor boli infecțioase, în special rujeola, gripa, infecții virale acute respiratorii, scarlatină etc..

Diferența dintre sinuzită și sinuzită

Sinuzita este un caz special de sinuzită. De fapt, fiecare persoană are o serie de sinusuri - acestea sunt cavitățile maxilare, frontale, sfenoide și etmoide. Sunt acoperite în interior de structuri mucoase și sunt interconectate printr-o schemă de canale. Din cauza inflamațiilor severe cauzate de unul sau alt factor, membrana mucoasă se umflă și blochează fluxul de lichid în sinusuri, după care începe stagnarea, bacteriile se înmulțesc, se formează puroi etc..

Acest tip de înfrângere a sinusurilor maxilare este de obicei numit sinuzită (în unele cazuri, odontogen). Dacă există probleme cu cavitățile frontale, atunci medicul poate diagnostica sinuzita frontală. Procesele stagnante în localizările etmoide sunt etmoidita, dar edemul mucoasei în sinusul sfenoid este sfenoidita.

În plus, medicii disting două tipuri principale ale cursului bolii - sinuzita acută și cronică. Prima este de obicei cauzată de o infecție respiratorie puternică și este considerată o complicație bacteriană complexă cu simptome pronunțate. Cea de-a doua apare din cauza sinuzitei acute netratate, se desfășoară lent, fără simptome pronunțate, are faze de remisie și recidive și se face simțită pe deplin chiar și cu o formă foarte avansată.

Cauzele sinuzitei

Una dintre principalele și principalele cauze ale aproape toate sinuzitele este rinita netratată sau neglijată. În plus, alergiile, prezența infecțiilor respiratorii acute în organism, contribuie adesea la dezvoltarea bolii, etc. Rinită cronică, boli dentare, prezența polipilor cavității, adenoizi, precum și probleme dobândite sau congenitale cu septul nazal sunt considerate factori negativi..

Simptomele sinuzitei

Sinuzita acută are o simptomatologie pronunțată. Dacă dumneavoastră înșivă v-ați diagnosticat cu câteva dintre următoarele semne ale bolii - asigurați-vă că începeți tratamentul și consultați un medic ORL.

Semne de sinuzită la adulți

Simptomele clasice și cele mai tipice ale bolii sunt:

 1. Nasul lung și prelung, adesea cu descărcare purulentă de culoare verde sau galbenă, uneori cu cheaguri de sânge.
 2. Congestie nazală constantă, „piercing” periodic în una dintre nări alternativ.
 3. O tuse puternică uscată este mai aproape de seară și de noapte (dacă aveți doar acest simptom, atunci probabil este o consecință a bronșitei cronice, și nu a sinuzitei).
 4. Puternică descărcare de mucus dimineața, uscăciune generală a nazofaringelui.
 5. Temperatură ridicată (în caz de sinuzită acută) sau febră de grad scăzut (temperatură constantă a corpului în regiunea de 37 de grade, cu sinuzită cronică).
 6. Pierderea parțială sau completă a mirosului.
 7. Oboseală, stare de rău, pierderea poftei de mâncare și alte forme de intoxicație generală a organismului.
 8. Pufulitatea feței, manifestată în special în zona sinusurilor afectate.
 9. Hipersensibilitate a părții din față a capului.
 10. Cefalee cu localizare în zona bazei nasului și sub ochi (sinuzită), pe frunte și peste nas (sinusuri frontale), direct în nas, pe frunte și în spatele globilor oculari (etmoidită), precum și pe partea din spate a capului și a frunții superioare (sfenoidită) ) Senzațiile de durere se intensifică și pierd localizarea atunci când capul este înclinat în față și în lateral, precum și cu un efort fizic moderat și puternic.

Simptomele sinuzitei la copii

Simptomele de sinuzită „adulte” de mai sus la copii sunt de obicei mai pronunțate. Cert este că la un copil, sinusurile maxilare sunt complet formate doar de 8-9 ani. Până în această perioadă, raza anastomozei dintre sinusurile individuale, care este mică, provoacă blocarea lor frecventă. În absența unui tratament adecvat pentru rinita obișnuită sau infecții respiratorii acute, aproape întotdeauna apare blocarea canalului cavităților, o curgere completă de mucus este perturbată și apar primele semne de sinuzită.

La copiii preșcolari, etmoidita și frontita sunt cel mai adesea diagnosticate și, în unele cazuri, polisinuzita, când o parte sau chiar toate cavitățile interne sunt afectate: în același timp, sinusurile etmoide și maxilare sunt cele mai „înfundate” cu puroi și puroi, sinusurile frontale și în formă de pană sunt mai puțin „încărcate”..

Întrucât la copiii sub 8-9 ani, imunitatea nu funcționează întotdeauna stabil, temperatura poate rămâne normală pe măsură ce boala se dezvoltă. Primele simptome alarmante sunt descărcarea purulentă din nas și tuse uscată, neproductivă, care se manifestă seara și noaptea mai mult de zece zile la rând. În cazul în care capul începe să doară și există semne de intoxicație, trebuie să contactați imediat un medic ORL.

Posibile complicații ale sinuzitei

Odată cu formarea rapidă a formelor acute de sinuzită sau o progresie nefericită a formei sale cronice, nu numai sinusurile, dar și alte structuri intracraniene, inclusiv ochii, pot fi implicate în procesul patologic..

Ca urmare a unei acumulări semnificative de mase purulente, pe fondul unei infecții bacteriene în creștere, se pot forma flegmoni și abcese ale globului ocular, iar presiunea acestui fluid este adesea parțial sau complet, lipsind pacientul de vedere.

Destul de des, cu forme avansate ale bolii, medicii diagnostică un bărbat cu tromboză a sinusului cavernos, ca urmare a căruia infecția se răspândește rapid pe tot corpul și provoacă sepsis. Sinuzita afectează negativ și starea tractului respirator inferior, poate afecta structurile faciale osoase și poate duce la deteriorarea țesutului osos și formarea osteomielitei. În unele cazuri, specialiști ORL diagnostică pacienți cu meningită pe fondul formelor avansate de inflamație a sinusurilor, precum și abcese ale măduvei centrale și ale coloanei vertebrale..

Tratament

Tratamentul sinuzitei de orice formă și complexitate trebuie efectuat exclusiv sub supravegherea unui medic ORL. O atenție specială în acest context ar trebui să fie acordată copiilor - în ei boala apare și progresează mult mai repede decât la adulți, iar probabilitatea ridicată de complicații foarte grave pune în pericol sănătatea potențială și chiar viața copilului.

Tratamentul sinuzitelor pentru adulți

Atunci când se tratează sinuzita, este obligatoriu să se utilizeze picături locale sau spray-uri care au efect vasoconstrictor - acestea sunt medicamente pe bază de nazazolină, xilometazolină și oximetazolină (Tizin, Sanorin, Naftitina, Nazol). De la sine, ameliorează temporar doar simptomele congestiei nazale și fac posibilă utilizarea altor medicamente de actualitate. Pastile de frig obișnuite.

După o eliberare temporară a blocării canalelor nazale, medicamentele combinate (Isofra, Polydex, Protargol) sunt îngropate în nas, care includ mai multe componente active (antibacteriene, antiinflamatorii, anti-alergice, uscare). În paralel, în absența contraindicațiilor, se face clătirea nasului cu soluții saline și antiseptice.

În terapia conservatoare, antibioticele cu spectru larg sunt aproape întotdeauna utilizate, de obicei bazate pe cefalosporine, macrolide și peniciline (Ceftriaxona, Augmentin, Amoxiclav).

Ca terapie suplimentară și reduce rezistența proceselor inflamatorii, cu prescripție adecvată, pacientul poate lua antihistaminice - Telfast, Claritin, Diazolin, Loratadin și, în unele cazuri complexe, corticosteroizi (Prednisolone).

Asigurați-vă că utilizați în mod regulat probiotice în timpul tratamentului - acest lucru va reduce efectul negativ al medicamentelor asupra ficatului și va restabili microflora intestinală. După ce a depășit faza acută a bolii și debutul fazei de remisie, medicul ORL prescrie pacientului proceduri fizioterapeutice - UHF și radiații ultraviolete ale sinusurilor paranazale și ale cavității nazale, precum și tratament diadynamic cu curenți.

În stadiile ulterioare ale sinuzitei, spălăturile nazale clasice la domiciliu sau în condiții de staționare (așa-numitul „cuc”) nu ajută la împingerea stagnantă din cavitățile sinusale: în acest caz, prescrie o procedură foarte neplăcută, dureroasă, dar eficientă numită puncție și puncție. Aici doctorul lovește cartilajul moale printr-un nas cu o spatulă chirurgicală specială? Apoi introduce un cateter, conectează o seringă cu o soluție de dezinfectare la sistem și injectează lichidul sub presiune, astfel prin nas, spălând tot puroiul acumulat în cavitate. Dacă este necesar, cateterul este lăsat în cavitate și procedura de spălare se repetă de mai multe ori.

Cu sfenoidita, este imposibil să ajungeți la sinusul sfenoid direct prin nas - atunci medicul, în lipsa contraindicațiilor, face o rezecție la capătul posterior al cochiliei medii, introducând un cateter în cavitate.

Tratamentul sinuzitei la copii

Tratamentul sinuzitei la un copil trebuie să înceapă cu un diagnostic operativ și corect. Acest lucru este cel mai bun și cel mai bine făcut la un examen cuprinzător cu un medic ORL, care nu numai că va efectua o examinare inițială vizuală, dar va trimite și copilul pentru teste suplimentare, inclusiv radiografie, ecografie, diafanoscopie și tomografie computerizată.

Principalii factori pentru succesul tratamentului sunt eliminarea rapidă a infecției, normalizarea ventilației sinusurilor și ieșirea de mucus din cavități, slăbirea și neutralizarea principalelor simptome.

Cursul de neutralizare a simptomelor, pe lângă utilizarea de calmante, antiinflamatoare și antipiretice, luând băi calde și băuturi, eventual repaus la pat, fără a vizita strada, mai ales în sezonul rece, precum și inhalare cu esențe esențiale de eucalipt, mentă și componente conifere.

Este recomandabil să restabiliți respirația nazală normală cu ajutorul unor economii vasoconstrictoare cu o doză mică - acestea sunt Nazol Kids, Rinofluimucil, For Nas, etc. Cu siguranță merită organizat clătit de nas cu ajutorul soluțiilor izotonice saline special dezvoltate - acestea sunt sistemele Aqua Maris, Aqualor etc..

Prescrie antibiotice pentru tratamentul sinuzitei la copii trebuie exclusiv specialist ORL. În medie, un curs antibacterian durează de la 9 la 14 zile. Dacă copilul are sinuzită în prima etapă, cea mai ușoară, atunci antibioticele pe bază de cefalosporine sau macrolide vor fi optime - acestea sunt Claritromicina, Azitromicina, Spiramicina, precum și Ceftriaxona, Cefepimul, Ceftobiprolul. În formele severe ale bolii sau faza cronică a acestora, este de preferat utilizarea penicilinelor - Amoxiclav, Amoxicilină.

În sinuzita acută la copii, preparate topice locale complexe bazate pe antibiotice, antihistaminice și medicamente antiseptice pot deveni o bună alternativă la antibioticele cu spectru larg clasic - în special, Polydex și Bioparox.

Cu daune severe la sinusurile cu infecție și puroi și eșecul tratamentului medicamentos, un medic specialist prescrie, de obicei, o operație microchirurgicală - puncție directă a sinusului. În acest caz, unui pacient mic i se administrează o puternică medicație pentru durere și o operație se efectuează sub anestezie generală. După puncție, medicul, folosind soluție salină și presiunea creată de seringă, a spălat forțat conținutul cavității, care iese prin nas. În caz de nevoie urgentă, acest eveniment se repetă de mai multe ori, preinstalând un cateter, astfel încât data viitoare să nu repercuteze țesuturile moi ale septului nazal.

În unele cazuri, chiar și cu sinuzită sever avansată, ajută metoda nechirurgicală de mișcare a fluidului, numită popular „cucul”. Apoi, o cantitate mică de soluție salină este injectată într-o nară mică într-o nară mică, care „stoarce ușor” mucusul acumulat și o direcționează de-a lungul celui de-al doilea canal paralel nazal. Astfel de proceduri necesită de obicei cel puțin 4-5 sesiuni..

Tratamentul cu remedii populare

Înțelepciunea populară și medicina antică au păstrat zeci de rețete care ajută să facă față sinuzitei. Mai jos, cele mai eficiente dintre ele vor fi indicate..

 1. Inhalatii cu abur cu adaos de uleiuri esentiale sau extracte de pin, eucalipt, arbore de ceai, menta (suficiente cateva picaturi) - aceste produse curata si dezinfecteaza cavitatile sinusurilor, precum si amelioreaza umflarea mucoaselor..
 2. Loțiuni dintr-un amestec de propolis și suc de mustață de aur. Pentru a le prepara, luați câteva bile de propolis, înmuiați-le într-un amestec de apă și suc de o mustață aurie (50 - 50), încălziți puțin la foc mic, așezați în 2-3 bucăți groase de tifon, pliate în mai multe straturi și aplicați produsul în zona sinusurilor afectate. Păstrați loțiuni timp de 30-40 de minute, efectuați acțiunile de mai sus nu mai mult de o dată pe zi, aproximativ 10-12 zile.
 3. Medicină pe bază de plante clasice. Luați două linguri de coardă, 1 linguriță. o lingură de conuri de hamei și trei lingurițe de oregano. Se fierbe bulionul timp de 10 minute, se adaugă o linguriță de pelin uscat, se amestecă, se strecoară, se răcește și se bea pe stomacul gol 100 mg de două ori pe zi. Fonduri pentru două săptămâni.
 4. Ciuperca de ceai. Cu sinuzita, medicina tradițională recomandă utilizarea tincturii de kombucha ca mijloc de spălare a nasului.
 5. Bulionul copiilor. În antichitate, copiii cu sinuzită au pregătit următorul remediu: o linguriță de coaja de aspen, mugure de pin, tansy, coriandru, goldenrod și edelweiss, este necesar să se prepara în 2 litri de apă, apoi se suge și se filtrează tinctura. Luați intern de trei ori pe zi, 100 ml și, de asemenea, insuflați în nas două picături, de asemenea de trei ori pe zi. Cursul tratamentului este de două săptămâni.

Video util

Dr. Komarovsky cu privire la sinuzită și metodele tratamentului său la copii.

Tratamentul sinuzitelor

Numele comun pentru o boală inflamatorie a unuia sau mai multor sinusuri ale nasului este sinuzita. Se manifestă, cel mai adesea, în sinusurile maxilare, dar poate apărea în alte zone: în sinusurile frontale și sfenoide, labirintul etmoidal. Boala poate apărea de la sine sau poate fi rezultatul unei răceli, dureri în gât, gripă și alte infecții.

Ce este sinuzita

Microbii cu diverse etiologii în cantități mari afectează membrana mucoasă a cavității nazale, provocând umflarea. Sinusurile paranazale sunt izolate fără acces la aer, mucusul nu iese afară, iar procesul purulent începe. Poate apărea doar într-un singur sinus sau se poate întâmpla în mai multe.

Simptomele bolii

Imaginea de ansamblu este următoarea:

 • nasul curgător pe termen lung;
 • descărcarea nazală groasă de culoare galben-verde;
 • nasul este în mod constant umplut;
 • sănătate precară, stare de rău;
 • mirosurile se disting ușor;
 • durere persistentă în cap;
 • umflarea și durerile părții superioare a feței;
 • temperatură ridicată în formă acută, în regiunea de 37 în stadiul cronic.

Simptomele și tratamentul sinuzitei la adulți nu sunt practic diferite de copii. Doar la un copil sunt semne mai pronunțate.

Cum se poate identifica boala la copii

Principala caracteristică a dezvoltării sinuzitei la copii este cursul posibil al bolii fără o creștere a temperaturii. Sistemul imunitar nu a învățat încă să răspundă la agenți patogeni, deci este posibil să nu existe un răspuns. Dar evacuarea purulentă din nas este o ocazie de a vizita medicul otorinolaringologic. Tusea uscată care începe seara sau noaptea este un alt simptom care indică o boală. Dacă în același timp încep dureri de cap obișnuite și apare slăbiciune, copilul se obosește repede, asigurați-vă că vedeți un medic.

Tipuri de sinuzită

Inflamația poate progresa într-unul dintre cele patru tipuri de sinusuri sau mai multe simultan. În funcție de aceasta, boala este împărțită în următoarele grupuri:

 • sinuzita - leziune în sinusul maxilarului superior;
 • frontita - puroiul se află în sinusul frontal;
 • sfenoidita - sinusul sfenoid este inflamat;
 • etmoidită - localizare în osul etmoid.

Tipologia bolii

Boala poate avea un caracter unilateral sau poate afecta doi sinusuri de același tip simultan. Dacă un singur sinus este inflamat, o astfel de boală se numește monosinuzită. Odată cu formarea puroiului în toate sinusurile părții drepte sau stângi a feței, procesul se numește hemisinuzită. Blocarea sinusurilor este complet pansinuzita. Înfrângerea tuturor sinusurilor amenință cu intoxicația generală a organismului, microbii se pot răspândi la ochi, urechi, pătrund în creier. Acest tip de boală este foarte periculos pentru sănătatea umană..

Forme de sinuzită

Forma acută are o simptomatologie pronunțată, este ușor de diagnosticat. Faza sinuzitei acute poate dura până la 12 săptămâni. Sinuzita cronică are semne mixte, pacientul nici măcar nu poate bănui că există o boală. Dar cu orice răceală, forma cronică dă o recidivă.

Există mai multe opțiuni pentru inflamația sinusurilor:

Dacă nu te angajezi în sănătate în timpul fazei catarului, acesta trece în purulent.

Clasificarea bolilor

Există o serie de cauze ale sinuzitei și aceasta nu este întotdeauna o infecție, deși palma aparține microbilor. Cum să tratezi sinuzita, va spune doar medicul care determină sursa bolii. După natura bolii, se disting mai multe clase:

 • virale;
 • bacteriene;
 • fungice;
 • amestecat;
 • alergic
 • traumatic.

Diagnosticul sinuzitei

Semnele sinuzitei sunt de natură similară, așa că, înainte de a continua tratamentul, este necesar să se determine factorul etiologic. Doar un specialist poate determina cauza. Otolaringologul examinează cu ajutorul unor instrumente speciale și numește un examen:

 • radiografic;
 • ultrasunete;
 • tomografie computerizata.

În caz de îndoială, un RMN al creierului este efectuat pentru a exclude sau confirma rezultatele..

Posibile complicații

Întrucât, în general, sinuzita este o boală infecțioasă, aceasta afectează alte organe situate lângă sinusurile paranazale și intră în fluxul sanguin, provocând boli:

 • otită;
 • neurită optică;
 • orbitele flegmonului;
 • meningita;
 • encefalită;
 • amigdalită;
 • conjunctivită;
 • alte complicatii.

Medicamentele pentru sinuzită sunt destul de accesibile, acestea vor fi prescrise de medicul dumneavoastră. Principalul lucru este să parcurgi cursul complet, respectând doza prescrisă de un specialist.

Cum să vindecăm o boală

Boala insidioasă necesită terapie complexă și monitorizare constantă de către un medic.

 • Pentru ușurare rapidă, se utilizează vasoconstrictoare..
 • Antiseptice topice (picături, spray-uri).
 • Antibiotice cu spectru larg.
 • Glucocorticosteroizi locali.

Alături de medicamente pentru tratarea sinuzitei la adulți, medicii recomandă înroșirea. Astfel, microbii sunt îndepărtați de la nivelul pasajelor nazale și cu cât bacteriile sunt mai mici, cu atât este mai ușor pentru organism să le combată. Spray Aqualor face față perfect sarcinii:

 • spală microbii;
 • înmoaie cavitatea nazală.

Dacă nu s-au luat măsuri la timp, s-a format o formă purulentă severă, singura cale de a trata sinuzita la adulți este de a străpunge sinusurile în locuri de acumulare de mucus. După îndepărtarea conținutului purulent, cavitatea este tratată cu soluții antiseptice.

profilaxie

Cel mai bun mod de a rezista bolii este să-ți consolidezi sistemul imunitar. Exercitiile periodice, intarirea organismului, mersul in aer curat sunt principalele masuri de protectie impotriva infectiilor. Faceți o regulă să vă clătiți nasul când veniți de pe stradă. Este mai ușor să iei măsuri preventive decât să fii tratat mult timp..

Tratamentul sinuzitei la adulți: de la comprimate la metode alternative

Tratamentul sinuzitei la adulți, ca orice boală, este supus unui singur principiu care împarte terapia în trei categorii:

 • Tratamentul etiotropic implică expunerea la agenți patogeni (virusuri, ciuperci, bacterii).
 • Tratamentul patogenetic are ca scop stoparea dezvoltării bolii.
 • Tratamentul simptomatic reduce severitatea sau elimină complet simptomele bolii.

Medicamente pentru sinuzită

Cu orice tip de sinuzită, este necesar să ne amintim că aceasta este o boală care necesită consultarea medicală obligatorie. Încercările de auto-tratament pot duce la răspândirea inflamației la cele mai apropiate organe, inclusiv la creier, pot provoca complicații grave și, în special în cazuri avansate, la moarte.

Specialistul va efectua diagnosticul necesar și vă va spune cum să tratați fiecare caz în parte, alegând combinația necesară de terapie medicamentoasă. Acest lucru se datorează faptului că, chiar și cu aceleași simptome la doi pacienți, medicamentele prescrise de aceștia pot diferi, ținând cont de caracteristicile individuale ale fiecărui organism.

Tratamentul etiotrop

Mecanismul de dezvoltare a sinuzitei acute se caracterizează prin umflarea mucoasei, secreția copioasă, blocarea anastomozei și dezvoltarea proceselor inflamatorii și bacteriene. Tratamentul include administrarea de agenți antibacterieni și antiseptici de uz local sau sistemic. Terapia etiotropă are ca scop îndepărtarea agentului patogen din organism.

Sinuzita virală nu sugerează un tratament antibacterian, așa cum este medicamentele din acest spectru sunt ineficiente în lupta împotriva virusurilor. Este necesară vindecarea rapidă a bolii în acest stadiu, până la aderarea florei bacteriene.

Cea mai mare eficacitate este arătată luând medicamente antivirale încă din primele zile ale bolii:

 • Inductori Interferon - Anaferon, Kagocel;
 • Preparate cu interferon (supozitor rectal, spray nazal) - Genferon, Viferon, Lactoferon, Genferon Light.

Pentru a combate sinuzita purulentă (bacteriană), este obligatoriu utilizarea medicamentelor antibacteriene.

Antibioticele topice pentru sinuzita acută sunt prescrise de către medic și pot reprezenta unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

 1. Polidexul cu fenilefrină are efecte antiinflamatorii și vasoconstrictive (polimixină, neomicină, dexametazonă, fenilfrină).
 2. Isofra și framinazina spray-uri nazale de acțiune antibacteriană locală, înainte de utilizarea căreia se recomandă curățarea pasajelor nazale și a sinusurilor.

Pe lângă antibiotice, se utilizează Protargol (Sialor), Nozosep, cu conținut de argint și au efect antiseptic și astringent.

Trebuie înțeles că sinuzita acută este o astfel de boală, al cărei tratament exclusiv cu medicamente de actualitate poate fi ineficient. În aceste cazuri, este prescrisă terapia antibacteriană a acțiunii sistemice..

Medicul (medicul otorinolaringolog sau terapeut este angajat în selecția antibioticelor necesare)

Alegerea modului de a trata sinuzita acută depinde de presupusul agent cauzal al bolii, de terapia anterioară, precum și de vârsta și contraindicațiile pacientului..

Auto-medicația cu agenți antibacterieni poate fi ineficientă și periculoasă. Medicamentele dintr-un trus de prim ajutor nu corespund întotdeauna unei boli reale, prin urmare, este necesar un consult medical obligatoriu înainte de utilizare.

În tratament, se folosesc antibiotice pentru începerea terapiei, medicamente de linia a doua și antibiotice de rezervă.

Dacă tratamentul cu medicamente începătoare este ineficient sau provoacă o alergie, atunci medicamentele din al doilea grup sunt prescrise. Medicamentele de rezervă sunt prescrise pentru complicații și eșecul tratamentului prin mijloace anterioare. Sunt utilizate într-un spital și sub supravegherea unui medic.

Zinnat, Megasef, Bioracef

Prefix

Biotaxim

Fonduri de pornireDenumiri comerciale
AmoxicilinăAmoxicar, Flemoxin, Ospamox
Clavulanatul de amoxicilinăAmoksikar plus, Augmentin, Flemoklav, Amoksiklav
Cefalosporine orale:

cefprozil

Cefalosporine parenterale:

cefotaxim

Medicamente de linia a douaAlocați dacă există contraindicații pentru utilizarea medicamentelor inițiale.
macrolide:

Claritromicină

Claricar, Fromilid, Lecoclar
Fluoroquinolonele:

Levofloxacina

Tavanic, Lebel, Leflox
Rezervați medicamenteAlocați dacă există contraindicații pentru utilizarea celui de-al doilea rând de medicamente.
FluoroquinoloneleMoxifloxacin, Gatifloxacin
macrolideJosamicină, Medecamicină
carbapenemeMeropenem, Imipenem, Tienam

Fluorochinolonele sunt contraindicate în copilărie.

Cu un curs ușor de sinuzită, medicamentele antivirale nu sunt necesare, iar tratamentul este simptomatic și patogenetic.

Tratament patogenetic

Pentru a preveni complicațiile și dezvoltarea procesului patologic într-o formă cronică sau într-un stadiu sever care necesită intervenție chirurgicală, este necesar să se efectueze un tratament care să oprească dezvoltarea bolii. Pentru a întrerupe dezvoltarea bolilor nasului și a sinusurilor paranazale, este necesar să acționeze în mai multe direcții simultan.

Actiune ceruta.preparate
Asigurați-vă fluxul de secreție de sinusSecretolici (secreții diluate în sinusuri):

Sinustrong

Reduceți volumul descărcării patologiceAntihistaminicele:

Reduceți umflarea țesuturilor din nas și sinusuriVasoconstrictor picură în nas:

· Maurice

Secretolicele promovează deschiderea anastomozelor naturale între cavitatea nazală și sinusurile paranazale, ceea ce reduce stagnarea lichidului secretor în sinusuri.

Contraindicații pentru decongestionante: adenom de prostată, hipertensiune, glaucom, administrarea de antidepresive. Instrucțiunile pentru fiecare medicament și consultarea cu un medic înainte de utilizare vor proteja împotriva consecințelor grave.

Picăturile nazale vasoconstrictive dau un rezultat rapid, dar recomandările clinice limitează utilizarea acestora la cinci zile datorită dependenței ridicate și a posibilității dezvoltării rinitei medicamentoase și a modificărilor patologice ale mucoasei (sângerare uscată).

Picăturile vasoconstrictive nu sunt de dorit în tratamentul copiilor până la un an și însărcinate.

Aderența strictă la sincronizarea și dozarea picăturilor nazale și a spray-urilor se datorează prezenței unor cazuri frecvente de supradozaj cu xilometazolină, nazazolină și oximetazolină.

La copii, este posibilă intoxicația severă cu medicamente. Soluția optimă ar fi utilizarea preparatelor cu fenilevrină, a căror perioadă de utilizare este de până la o săptămână.

Steroizii nazali s-au dovedit a fi cele mai eficiente medicamente pentru tratamentul etiotropic al sinuzitei, cu supraveghere medicală concomitentă obligatorie.

Utilizarea necontrolată a steroizilor poate duce la coroziunea mucoasei, tulburări nasale frecvente, perforarea septului nazal și infecție fungică localizată.

Terapia simptomatică

Cât timp este tratată sinuzita unui adult până când recuperarea completă este determinată de caracteristicile individuale și de severitatea bolii, dar acest lucru nu înseamnă că este necesar să îndure simptomele însoțitoare în manifestare deplină. De obicei, aceasta nu este doar dificultăți respiratorii și secreție nazală, dar și durere localizată în partea din față, febră și senzație de slăbiciune generală. Tratamentul simptomatic poate include steroizi nazali (Nasonex, Moris), care ameliorează inflamația sinusurilor nazale, au un efect decongestionant..

Multe medicamente concepute pentru terapia patogenetică au, de asemenea, un efect simptomatic. Deci, antihistaminicele și picăturile nazale nu numai că tratează sinusurile și ameliorează umflarea, dar, de asemenea, facilitează respirația și reduc cantitatea de secreții nazale..

Un simptom al durerii este un însoțitor frecvent al sinuzitei, care ajută o serie de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cu efect analgezic.

Substanta activaNumele medicamentului
ibuprofenNurofen

Ibufen.

ParacetamolulPanadol

Efferalgan.

NimesulidNimesil;

· Grozav

Cu prudență extremă și numai după sfaturi medicale, se administrează Analgin și Aspirină. Prima contribuie la dezvoltarea agranulocitozei, iar a doua poate provoca apariția ulcerelor nesteroidiene ale mucoasei gastrice și duodenului.

Intervenție chirurgicală

În cazurile în care tratamentul inflamației sinusurilor nu are un efect pronunțat sau există riscuri crescute de a dezvolta un proces patologic cu complicații ulterioare, pacienții sunt chemați pentru o intervenție chirurgicală.

Opțiunile în care nu putem face fără intervenție chirurgicală includ:

 • corectarea curburii septului nazal;
 • etmoidectomie - curățarea sinusului de mucusul acumulat și crearea drenajului pentru evacuarea acestuia;
 • rezecția conchactomiei nazale;
 • deschiderea celulelor osului etmoid;
 • excizia parțială a segmentelor mărite, compactate ale cochiliei medii - conchotomie;
 • excizia polipilor și creșterile polipoase ale membranei mucoase a celulelor osului etmoid;
 • eliminarea neoplasmelor maligne și benigne.

În multe cazuri, cu cât se ia mai rapid decizia și se efectuează operația, cu atât este mai ușor să vindeci pacientul și să împiedici boala să curgă în stadiul cronic.

Tratamente suplimentare pentru sinuzită

Există o serie de metode de bază și auxiliare pentru a vindeca sinuzita cronică. Atunci când faza acută a procesului inflamator a trecut și nu există o creștere a temperaturii, fizioterapia și spălarea sinusurilor hardware sunt utilizate în mod regulat.

Dacă starea pacientului este critică, se observă complicații grave, atunci se ia o decizie cu privire la intervenția chirurgicală cu utilizarea ulterioară a medicamentelor.

Fizioterapie pentru sinuzită

Alegerea metodei de fizioterapie pentru sinuzită din localizarea procesului patologic și severitatea tabloului clinic.

Aceste metode stimulează bine circulația locală a sângelui, ceea ce ajută la ieșirea de lichide și ameliorează umflarea, iar expunerea termică ajută la ameliorarea simptomelor durerii.

Tratamentele fizioterapeutice pot include:

 • UHF (frecvențe ultra-înalte) - simularea circulației locale a sângelui, metabolismul țesuturilor, eliminarea pufulei, efect analgezic.
 • OZN (iradiere cu ultraviolete) - eliberarea de substanțe biologic active, stimularea migrației leucocitelor în centrul inflamației.
 • Electroforeza - îmbunătățește țesutul trofic, are efecte analgezice și drenante, are un efect antiinflamator local.
 • Magnetoterapie - stimularea activității enzimatice, reducerea umflarii mucoasei, ameliorarea durerii, efect antiinflamator.
 • UZT (terapia cu ultrasunete) - micromasajul țesuturilor care îmbunătățește procesele metabolice din țesuturi, ameliorează durerea.

Procedurile termice sunt contraindicate în forma acută a sinuzitei, precum și o creștere a temperaturii!

Contraindicații pentru fizioterapie:

 • sinuzită purulentă, fără posibilitatea de ieșire a secreției;
 • chisturi sinusale;
 • neoplasme benigne cu tendință de creștere;
 • tumori maligne.

Curățarea sinusurilor hardware

Motivul principal pentru care sinusurile se inflamează este imposibilitatea curățării lor naturale..

Pentru a atenua starea, se folosește spălarea și curățarea sinusurilor, folosind diferite metode procedurale:

 1. Clătirea sinusurilor prin metoda deplasării lichidelor de-a lungul Proetzului („cuc”) se realizează turnând o soluție pentru spălarea într-o nară și îndepărtarea cu un aspirator din altă nară împreună cu conținutul acesteia. În timpul procedurii, pacientul minte și repetă „cucul”, toate celelalte manipulări sunt efectuate de către un medic sau o asistentă medicală. Opțiuni de soluție de spălare a sinusurilor: Furacilin, Miramistin, soluție salină.
 2. Cateter de groapă. Pacientul suferă anestezie preliminară, după care se introduce cateterul în cavitatea nazală, unde sunt umflate cilindrii cateterului posterior și anterior. Diferența de presiune creată în acest fel eliberează sinusul nazal de conținutul patologic. După eliberarea sinusului, medicul injectează un antiseptic în cavitatea nazală.
 1. Spălarea cavității nazale cu ajutorul medicamentelor "Dolphin", "Humer", "Aqualor", dispozitivul Aquamaris și altele.

Terapia combinată și utilizarea mai multor agenți ajută bine.

Clătirea sinusurilor hardware nu este utilizată pentru procesul purulent acut, temperatura corpului ridicată, precum și pentru caracteristicile structurii anatomice care interferează cu procedura.

Tratamentul la domiciliu pentru sinuzită prin metode populare

Printre metodele populare de sinuzită, gimnastica respiratorie, constând dintr-un set de exerciții simple, este comună. Aceste proceduri au ca scop îndepărtarea umflăturii nasului. Are sens să efectuați exerciții cu scop preventiv și în cele mai ușoare forme ale cursului bolii.

În frontita acută, exercitarea intensă poate provoca ruperea mucoaselor..

Videoclipul din acest articol va oferi o oportunitate de a face cunoștință cu exercițiile propuse:

La domiciliu este optim să suplimentați tratamentul cu inhalare și clătire, dacă există permisiunea medicului curant.

Inhalare pentru sinuzită

Este posibil să faceți inhalare la domiciliu, medicul decide, de obicei, în absența febrei și a cursului acut al bolii, astfel de proceduri sunt prescrise ca fiind concomitente cu terapia principală.

Avantajele acestei metode de tratament sunt că:

 • substanțele medicinale intră rapid în regiunea nazală;
 • expunere ușoară și prelungită și, în consecință, un minim de reacții adverse;
 • efectul terapeutic este imediat asupra întregii regiuni respiratorii;
 • lipsa restricțiilor de vârstă.

Înainte de inhalare, este necesar să curățați pasajele nazale, dacă există o congestie severă, atunci este posibil să utilizați picături vasoconstrictoare. Acest lucru este necesar pentru a asigura accesul substanțelor medicinale direct la sinusuri..

Inhalarea de către un nebulizator

Inhalarea este foarte convenabilă cu sinuzita cu un nebulizator, care au o atomizare destul de fină a substanței medicamentoase, ceea ce oferă o distribuție uniformă asupra mucoasei. Formule speciale pentru inhalare pot fi achiziționate la farmacie, soluția poate include antibiotice, antiseptice, mucolitice, medicamente antiinflamatoare, hidratante.

Contraindicații pentru utilizarea unui nebulizator:

 • o perioadă timpurie după un accident vascular cerebral sau infarct miocardic;
 • temperatura corpului peste 37,5 ° C;
 • forma decompensată a insuficienței cardiovasculare;
 • aritmie;
 • hemoragie pulmonară;
 • emfizem buloase;
 • pneumotorax.

Utilizarea anumitor formulări de inhalator trebuie discutată cu medicul dumneavoastră. Dacă aveți reacții alergice sau alte agravări, trebuie să opriți imediat procedura.

Inhalare cu soluții de casă

Dacă nu există un nebulizator, atunci pot fi utilizate soluții preparate independent:

 • Soluție salină (1 lingură de sare de mare se diluează în 1 litru de apă caldă).
 • Uleiuri esențiale - se folosesc uleiuri esențiale antiseptice și calmante de arbore de ceai, eucalipt, mentol, pin, ienupăr, lămâie (câteva picături la 1 litru de apă caldă).
 • Inhalații pe bază de plante - cu mușețel, calendula, hypericum, salvie. Se folosește un decoct cu taxe speciale pentru farmacie (antiseptic sau antiinflamator care combină ierburile necesare): o lingură este turnată cu un litru de apă fierbinte și infuzată. Infuzia rezultată este răcită la o stare caldă.

Aceste tipuri de inhalare trebuie efectuate pe un lichid, la temperatura de 36-42 grade. Unii folosesc practic soluții de fierbere, ceea ce este strict interzis poate avea o arsură mucoasă.

Utilizarea inhalatorului Mahold

Puteți utiliza, de asemenea, inhalatorul Mahold, care este conceput special pentru uz casnic..

Inhalatorul în sine este un recipient de sticlă cu un bol pentru soluție și un tub pentru inhalare. Inhalarea nazală pentru sinuzită se efectuează cu ajutorul unei manșete speciale din cauciuc purtate pe piesa bucală.

Procedura de preparare prin inhalare:

 • înainte de utilizare, inhalatorul este spălat;
 • se toarnă 2-4 ml apă caldă;
 • adăugați câteva picături din uleiul esențial selectat în apă caldă.

Pentru a prelungi timpul de inhalare, partea inferioară a balonului trebuie să fie scufundată în apă caldă. Inhalarea substanțelor medicinale este efectuată de către nas, expirarea se efectuează prin gură.

Utilizarea inhalatorului Mahold este limitată:

 • intoleranță individuală la componentele tincturilor sau uleiurilor;
 • sângerare frecventă a nasului;
 • boli infecțioase în stadii severe de dezvoltare;
 • sub trei ani.

Utilizarea unor astfel de inhalații este posibilă ca proceduri de prevenire și tratament. Cursul inhalărilor necesare este determinat de terapeut, ținând cont de dinamica recuperării.

Spălarea sinusurilor acasă

Spălarea se efectuează alternativ pentru fiecare nară, repetând procedura de mai multe ori. Pentru a face acest lucru, trebuie să umpleți lichidul pentru spălare cu temperatura camerei calde într-un recipient cu gâtul îngust (ceainic) sau într-un vas de udare special.

Apoi, aplecând capul deasupra chiuvetei, soluția este turnată în nară opusă părții înclinării, astfel încât aceasta, împreună cu conținutul sinusurilor, să curgă prin cealaltă nară.

Pentru spălarea nasului acasă, puteți utiliza:

 • infuzie de ierburi cu acțiune bactericidă și antiseptică (mușețel, calendula, salvie, mentă), folosită și pentru inhalare;
 • soluții de sodă și soluție salină;
 • apă minerală încălzită fără gaz;
 • soluție de propolis;
 • ceai verde.

După spălarea nasului, este necesar să se asigure absența unor schimbări bruște de temperatură în viitorul apropiat și este posibil să se efectueze și proceduri de terapie locală. Este posibilă tratarea sinuzitei cronice la domiciliu, folosind metode alternative, ca auxiliare pentru terapia medicamentoasă, cu recomandările și sfaturile unui medic.

Simptomele și tratamentul sinuzitei cronice la adulți

Sinuzita cronică este o leziune infecțioasă a sinusurilor. De la forma acută, diferă prin simptomele lubrifiate, un curs prelungit, o schimbare în perioadele de exacerbare la remisie și invers.

Forma cronică de sinuzită - ce este

Sinuzita cronică durează de la 3 luni sau mai mult. Structurile osoase ale feței și capului includ sinusuri (sinusuri) - camere goale umplute cu aer. În momentul rănii, buzunarele asigură amortizarea creierului. Sinusurile sunt conectate la pasajele nazale prin canale înguste.

Tesut subțire mucoase nazale. Acestea produc mucus cu moderație. Lichidul spală sinusurile, colectează microorganisme patogene și, care curge prin anastomoză, le elimină prin pasajele nazale din corp spre exterior. Păstrează buzunarele de aer curate și sănătoase..

Odată cu infecția și iritarea mucoaselor, se produce intens lichid. Ieșirea sputei sintetizate în mod abundent este dificilă datorită umflarea mucoaselor cauzate de inflamație, modificări distructive ale țesuturilor (îngroșarea și creșterea excesivă a polipilor) și îngustarea excesivă a anastomozelor. Mucusul se acumulează în sinusuri, stagnează, se îngroașă, în el se dezvoltă procese purulente. Blocarea completă sau parțială a canalelor.

Producția abundentă de spută patogenă continuă până când se va opri procesul infecțios și inflamator care a izbucnit în sinusuri. Mecanismul descris oferă o înțelegere a ceea ce este sinuzita cronică. Manifestările care au început în perioada acută, după 12 săptămâni, se dezvoltă într-un stadiu cronic.

Diverse agenți patogeni provoacă sinuzită. Boala este clasificată în funcție de tipul de agent infecțios. Se disting următoarele tipuri de sinuzită:

 • bacteriene;
 • virale;
 • fungice;
 • alergic;
 • polipoasă (formarea de polipi pe mucoase);
 • odontogen (infecția în sinusuri pătrunde din organele apropiate).

Sinuzita cronică apare sub forma:

 1. Sinuzita. Buzunare maxilare inflamate.
 2. Frontit. Frontal infectat cu concha.
 3. Sphenoiditis. Sinusul sfenoid este afectat.
 4. Etmoiditis. Procesul infecțios și inflamator se dezvoltă în golurile osului etmoid.

cauze

Factorii care provoacă dezvoltarea sinuzitei cronice:

 • reactii alergice;
 • aerul poluat de fumul de tutun, emisiile chimice, praful și alte toxine;
 • probleme cu sistemul imunitar;
 • infecții cauzate de virusuri (gripă, infecții virale respiratorii acute, rinită cronică, amigdalită);
 • septul nazal curbat;
 • leziuni la nas.

simptomatologia

Grosirea membranelor sinusurilor nazale este un semn tipic al unei forme cronice de sinuzită. În sinuzita cronică, simptomele nu sunt la fel de strălucitoare ca în forma acută a bolii. Perioada de exacerbare durează doar 10 zile. Înainte de apariția semnelor unei forme cronice a bolii, pacientul este capabil să transfere mai multe faze ale stadiului acut al bolii pe tot parcursul lunii.

Simptomele stadiului cronic:

 • alocarea sputei purulente groase de culoare galben-verde;
 • umflarea în locuri de localizare a sinusurilor (pe orbite, nas, obraji și frunte);
 • senzație de presiune în zonele afectate;
 • simț miros mirositor;
 • pierderea gustului;
 • durere de cap;
 • durere în leziuni, care radiază până la urechi, obraji, maxilar, dinți;
 • Durere de gât;
 • disconfort la urechi;
 • tuse mai rău noaptea;
 • halitoza;
 • congestie nazală, nasul curgător;
 • încălcarea respirației nazale;
 • letargie, oboseală, iritabilitate;
 • febră, frisoane, febră;
 • greaţă.

Efecte

Etapa cronică a bolii duce la complicații grave. Cauzează:

 • infecția sacului lacrimal;
 • boli ale organelor ORL: amigdalită, faringită, laringită, otită medie;
 • înfometarea cu oxigen - un factor caracteristic al sinuzitei în stadiul cronic (cu hipoxie, întregul corp suferă, dar cel mai mult creierul - atenția, memoria, gândirea sunt afectate, performanța scade);
 • infecția țesutului facial;
 • boli respiratorii (bronșită, pneumonie, traheită);
 • meningită, encefalită, abces cerebral (atunci când o complicație determină dezvoltarea proceselor purulent-inflamatorii în cavitatea craniană, se creează o amenințare pentru viața pacientului);
 • scăderea vederii până la pierderea ei;
 • sepsis (infecție, care pătrunde în sânge, se răspândește la toate organele și țesuturile).

Trebuie înțeles că orice tip de sinuzită, actuală cronic, duce la consecințe periculoase care subminează sănătatea și pune în pericol viața. Procesele infecțioase și inflamatorii sunt localizate lângă creier și alte organe importante. Prin urmare, trebuie să consultați un medic cum să vindece sinuzita cronică, ce metode adecvate pentru a suprima manifestarea bolii.

Cum se tratează sinuzita cronică

Tratamentul sinuzitei cronice la adulți se realizează în mod cuprinzător. Tratamentul combinat ajută să facă față bolii și cauzei sale principale. În primul rând, elimină infecțiile care susțin inflamația frolică în buzunarele nazale (tratează cariile, pulpita, stomatita, elimină adenoidele, polipii și elimină alte patologii asociate).

Ele restabilesc și stimulează fluxul de mucus patogen, care a stagnat în sinusuri și anastomoze. Pentru îndepărtarea sputei, se folosesc diverse medicamente și remedii populare, metode fizioterapeutice și metode radicale..

Terapia medicamentoasă

În sinuzita cronică, tratamentul se efectuează cu următoarele medicamente:

 1. Picături și sprayuri locale de steroizi. Sunt potrivite pentru a elimina toate tipurile de boli și afecțiuni avansate. Este prescris betametazona sau triamcinolona. Medicamentele suprimă inflamația, ameliorează umflarea. În cazuri grave, medicul curant prescrie comprimate glucocorticoide - Prednisolona. Medicamentul suprima răspunsul imunitar din organism, dă multe efecte secundare. Nu este prescris decât dacă este absolut necesar. Tratamentul cu corticosteroizi poate dura 3 luni. Nu sunt prescrise în timpul sarcinii, alăptării, pacienților vârstnici (55 plus).
 2. Antibiotice. Medicamentele antibacteriene pentru sinuzita cronică sunt prescrise timp de 10-30 de zile. Ele omoară microflora patogenă. Prescrieți medicamente din categoria penicilinelor sau cefalosporinelor.
 3. Medicamente antifungice. Aceste medicamente sunt luate dacă boala este declanșată de ciuperci..
 4. Agenți antileukotreni (Montelukast, Zafirlukast sau Zileuton). Ele reduc inflamația. Sunt recomandate pentru congestia nazală, care este însoțită de astm și polipoză..
 5. Anestezice. Pentru ameliorarea durerii, se iau Aspirina, Acetaminofenul, Ibuprofenul..
 6. Antihistaminice (Tavegilum, Suprastinum). Sunt prescrise dacă s-a dezvoltat sinuzita cronică la adulți cauzată de alergeni..

Metode chirurgicale

Dacă terapia conservatoare nu ajută, atunci cum să tratezi sinuzita cronică? Drenajul în sinusuri este restaurat cu ajutorul intervenției chirurgicale. Pacientul suferă de endoscopie. Chirurgul elimină țesutul deteriorat care blochează fluxul natural de mucus din buzunarele nazale sau execută excizie parțială.

Endoscopia stabilește fluxul de spută, respirația nazală, ventilația naturală a structurilor tisulare, returnează funcționarea normală a sinusurilor. Tehnica se referă la proceduri chirurgicale minim invazive. În timpul procedurii, pacientului i se aduce pagube minore..

Folosind operația, polipii sunt îndepărtați, chisturile sunt excizate, micetozele fungice sunt îndepărtate și curbura septului nazal este corectată. Tratamentul chirurgical ușurează rapid și eficient o persoană de o boală cronică.

Pentru a elimina sinuzita, se folosește sinuzotomie deschisă. Camera afectată este deschisă prin cavitatea bucală. În cazul operației frontale, buzunarele frontale sunt acționate. Procedura vă permite să normalizați activitatea anastomozelor afectate, să eliminați polipii și cheagurile purulente.

Fizioterapie

Procedurile fizioterapeutice sunt o metodă excelentă de combatere a bolii. Pacienților li se prescrie:

 1. UHF și unde cu microunde. Procedura extinde capilarele, îmbunătățește nutriția și metabolismul țesuturilor..
 2. Terapie diadynamică. Curenții electrici suprimă inflamația, ameliorează durerea.
 3. Electroforeză Transportul rapid al medicamentelor la leziune are loc.
 4. Ultrasunete. Suprima durerea, stimulează metabolismul.
 5. Terapia cu laser Efectul laserului elimină umflarea și durerea, îmbunătățește procesele metabolice, consolidează sistemul imunitar, promovează regenerarea epiteliului.
 6. Phonophoresis. Ajută la introducerea hidrocortizonului.
 7. Tratamentul cu nămol. Aplicațiile cu nămol sunt aplicate la localizarea sinusurilor nazale. Ele îmbunătățesc trofismul țesuturilor și metabolismul..

Cum se tratează sinuzita acasă

Mulți pacienți folosesc metode care explică cum se poate vindeca sinuzita acasă. Metodele casnice includ: inhalarea, spălarea concha nazală, utilizarea de remedii populare (picături, unguente, decocturi, perfuzii).

Metode eficiente de tratament la domiciliu:

 1. O soluție de 2% mumie este instilată în pasajele nazale. Introduceți de 3 ori pe zi 3 picături în fiecare canal. Ia un curs de 10 zile.
 2. Luați în interior 0,1 g mumie. Vindecă timp de 10 zile.
 3. Inhalare cu abur. Pentru procedură, iau ulei de brad sau eucalipt, sifon, infuzie de mușețel sau salvie. Vaporii de apă caldă se inspiră în timp ce mirosiți uleiurile și ierburile esențiale. O regulă importantă de inhalare este aceea că procedurile nu se fac dacă temperatura corpului este ridicată. În acest caz, infecția se răspândește instantaneu pe tot corpul..
 4. Spălare bună a sinusurilor și canalelor nazale. Pentru spălare, folosiți soluție salină, decocturi de ierburi: sunătoare, mușețel, calendula, salvie. În 200 ml bere 1 linguriță de materii prime, se lasă să se răcească până la 40 0 ​​C, se filtrează, se folosește pentru procedură.
 5. Pentru a îndepărta inflamația și a întări sistemul imunitar, ei beau infuzie de must de St. În 200 ml de apă, se prepară 20 g de iarbă, se insistă până se răcește, se filtrează, se împarte în 3 porții și se bea pe parcursul zilei. Vindecă 10-14 zile.

profilaxie

Sinuzita cronică vindecată se poate întoarce, pentru a evita recidivele, trebuie observată profilaxia:

 • Nu expuneți corpul la hipotermie. Agenții patogeni sunt ușor de activat la temperaturi scăzute. După ce ați răcit, trebuie să luați băuturi calde, să faceți băi pentru picioare;
 • folosiți complexe de vitamine și minerale. O persoană care nu are deficiențe de minerale și vitamine are imunitate puternică. Corpul său este capabil să reziste infecțiilor;
 • tratați complet bolile infecțioase (gripă, infecții respiratorii acute, amigdalite și alte patologii). Exacerbările netratate degenerează ușor în forme cronice și dau complicații grave.

Sinuzita cronică este o boală infecțioasă gravă, care duce la complicații periculoase. O imunitate puternică și un tratament în timp util al bolilor virale previne apariția unor consecințe nedorite..

Când medicul stabilește simptomele și tratamentul la adulți este prescris, rămâne să respectați cu strictețe toate recomandările, luați medicamentele prescrise. Acest lucru va împiedica boala să se dezvolte în forme severe și va evita intervenția chirurgicală..