Gripa și SARS sunt boli care afectează majoritatea populației în perioada toamnă-iarnă. Simptomele și manifestările lor sunt diferite, dar metodele de terapie sunt foarte similare, deoarece agenții cauzali sunt viruși. Tratamentul eficient al gripei și al infecțiilor virale respiratorii acute permite pacientului să evite consecințele și să revină rapid la stilul său de viață obișnuit.

Gripa și SARS, care sunt diferențele?

ARVI este un concept general al bolilor respiratorii cauzate de agenți patogeni virali. Există mulți astfel de agenți patogeni - rinovirusuri, coronavirusuri, virusuri sincitare respiratorii, adenovirusuri și virusuri gripale. Dar, datorită gravității simptomelor gripei, este adesea citit ca o boală separată, deși aparține și SARS.

Puteți distinge gripa de alte infecții virale prin manifestări clinice. Începe repede. În câteva ore, pacientul crește temperatura corpului în exces de indicatorii febrili, există semne de intoxicații toxice, migrenă, dureri corporale.

Simptomele majorității infecțiilor virale respiratorii acute se dezvoltă treptat. Inițial, simptomele catarului apar că, cu infecția gripei apar abia după câteva zile, temperatura corpului este menținută la 38-38,5 ° C, semnele de intoxicație sunt slabe sau sunt absente complet.

Principii generale pentru tratamentul gripei tip A, B, C și SARS

Cum se tratează gripa și SARS?

Gripa și SARS, clinica și tratamentul lor au multe în comun, prin urmare, principiile tratamentului acestor boli sunt complet identice:

 • odihna la pat;
 • băutură abundentă, caldă;
 • acces la aer curat;
 • alimentatie buna;
 • respectarea programărilor medicale.

Care este tratamentul pentru gripă și răceli:

 • distrugerea agentului patogen;
 • alinare a pacientului;
 • prevenirea complicațiilor.

Puteți trata infecțiile virale cu remedii populare, acest lucru este necesar pentru a facilita starea de bine și a satura organismul cu substanțe utile. Dar medicamentele neconvenționale trebuie utilizate cu precauție pentru a nu provoca complicații..

Infecția cu gripă necesită mai multă atenție, mai ales dacă este cauzată de tulpinile de grup A. Virusii de tip A sunt agresivi și adesea provoacă complicații, astfel încât pacienții cu gripă A trebuie monitorizați în mod regulat de către un medic. Gripa B și C sunt mai puțin periculoase, provoacă simptome mai ușoare și rareori duc la consecințe grave. Dar, de asemenea, pacienții au nevoie de îngrijire adecvată și tratament de calitate..

Prevenirea și tratamentul gripei și SARS se bazează pe aceleași principii. Purtarea unei măști în timpul sezonului epidemic, spălarea regulată a mâinilor, lipsa de contact și întărirea corpului pot reduce rata de incidență.

Tratamentul primelor simptome ale gripei și SARS

Cu cât începeți mai curând să tratați infecțiile respiratorii, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare rapidă a pacientului. În primul rând, pacienții sunt medicamente prescrise care suprimă activitatea vitală a virusurilor și stimulează producerea de anticorpi, deoarece efectul lor este cel mai eficient în prima zi a bolii.

În același timp, pacienții sunt sfătuiți să bea multă apă caldă pentru a preveni intoxicația. Pulverizarea antiseptică, spălarea și clătirea nasului pot preveni răspândirea virusurilor și pot reduce severitatea manifestărilor catariene. Tratamentul suplimentar al ARVI este selectat în funcție de starea pacientului.

Medicamente pentru gripă și SARS

Medicii prescriu tratament pentru gripă și SARS, în funcție de simptomele și severitatea bolii. Terapeutul selectează individual doza de medicament, durata cursului și, dacă este necesar, ajustează tratamentul.

Medicamente pentru tratamentul gripei și SARS

Medicamente antivirale

Medicamentele antivirale sunt cele mai eficiente în controlul gripei și SARS. Alegerea medicamentului, doza și durata administrării sunt determinate de gravitatea bolii. În cazul infecțiilor ușoare, este permis să se facă fără medicamente antivirale, dar cu gripă, acestea sunt necesare din primele manifestări ale bolii.

Agenți antivirali:

 1. Tamiflu - capsule, pe bază de fosfat oseltamivir, prescrise pentru gripa A și B. Suprimă enzima necesară pentru a se diviza virusurile. Dacă începeți să luați Tamiflu în primele două zile ale bolii, aceasta previne răspândirea virusurilor în sistemul respirator și dezvoltarea de complicații precum bronșită, pneumonie, edem pulmonar.
 2. Ingavirina este un agent care conține capsule care conține substanța activă vitaglutam (pentanedioic imidazoliletanamida). Ingavirina reduce sindromul febril, reduce severitatea intoxicației și a simptomelor catarului. Este cel mai eficient pentru gripă, deci este foarte rar prescris pentru alte infecții virale respiratorii acute.
 3. Arbidol este un medicament pe bază de clorhidrat de umifenovir. Disponibil în capsule, tablete și pulbere pentru suspensie. Arbidolul previne fuziunea particulelor virale și are un efect imunomodulator, reducând astfel severitatea simptomelor și previne exacerbarea bolilor cronice. Arbidolul este eficient împotriva majorității agenților patogeni ARVI, dar cel mai mare efect terapeutic este observat în tratamentul gripei A și B.
 4. Isoprinosină - tablete cu acțiune complexă. Componenta activă - inobezina pranobex - are un efect imunostimulator asupra organismului, stimulează producerea de anticorpi care contribuie la distrugerea particulelor virale. Efectul antiviral se datorează suprimării sintezei enzimelor necesare replicării și reproducerii virusurilor. Datorită efectului complex, izoprinosina împiedică pătrunderea agenților patogeni în circulația sistemică și dezvoltarea intoxicației severe..
 5. Zanamivir este un medicament modern bazat pe substanța zanamivir, care este extrem de eficient împotriva gripei A și B, disponibil sub formă de pulbere pentru inhalare. După inhalare, zanamivirul se acumulează în tractul respirator, în principal în orofaringele și țesutul pulmonar. Previne eliberarea de particule virale împreună cu respirația și reduce probabilitatea de infectare a altora.

Medicamentele antivirale afectează pozitiv starea unei persoane bolnave:

 • inhibă reproducerea virusurilor, accelerând recuperarea;
 • facilitează starea de bine a pacientului;
 • previn dezvoltarea complicațiilor.

Luarea de medicamente antivirale este indicată ca o măsură preventivă dacă unul dintre membrii familiei se îmbolnăvește. De asemenea, li se recomandă prevenirea infecțiilor în perioada de epidemie pentru persoanele care nu au fost vaccinate împotriva gripei..

Homeopatie

Medicamente homeopate pentru tratamentul gripei și SARS, create integral din ingrediente naturale. Astfel de medicamente au un impact mai puțin negativ asupra organismului, provoacă rareori efecte secundare și afectează pozitiv sistemul imunitar uman..

Lista medicamentelor antigripale homeopate:

 1. Antigrippin Agri - granule, împărțite în două compoziții care trebuie luate alternativ. Compoziția nr. 1 - aconit, iodură de arsen, frunze de stejar toxodendron. Compoziția nr. 2 - brion, pulsatilă, lumbago, hepar sulf. Antigrippin Agri are un efect complex - ameliorează căldura și inflamația, elimină toxinele, reduce senzația de a fi copleșit, întărește sistemul imunitar.
 2. Oscillococcinum este un preparat granular care conține anas barbarielium și hepatik et cordis extractum. Este destinat tratamentului gripei, răcelilor și SARS de severitate ușoară până la moderată. Producătorii nu descriu proprietățile Oscillococcinului, dar se crede că întărește organismul, facilitează starea de bine a pacientului, dacă tratamentul este început încă din primele ore ale bolii.
 3. Edas 103 - picături care au proprietăți simptomatice. Compoziția include: aconit, fosfor D5, sundew, brion, toxodendron cu frunze de stejar, helzemiu. Edas 103 ameliorează inflamația din gât, reduce tusea, scade temperatura, stabilizează respirația și îmbunătățește starea generală a pacientului.
 4. Aflubin - tablete și picături, constând din gențian, aconit, dioic brioan dioic, fosfat de fier și acid lactic. Medicamentul ameliorează febra, inflamația, elimină toxinele. Aflubina susține funcțiile epiteliului mucos al tractului respirator, reduce severitatea simptomelor catarului și îmbunătățește starea generală a pacienților cu gripă și alte boli virale.
 5. Influcid este un medicament disponibil sub două forme - pastile și picături pentru uz intern. Compoziția include: aconit, pereuprest dioic, helzemiu perenă, fosfor D5, rădăcină emetică, pervaz cu fereastră cu prononță. Influcidul este prescris pentru infecții virale respiratorii acute, însoțite de o tuse puternică, deoarece are un efect mucolitic pronunțat și, de asemenea, crește imunitatea și ajută la scăderea temperaturii..

Remediile homeopate trebuie prescrise de un specialist, deoarece fiecare medicament are ca scop eliminarea anumitor simptome. Autoadministrarea homeopatiei nu este de dorit - în ciuda siguranței, tratamentul cu ARVI poate provoca reacții nedorite.

Medicamente antipiretice

Tratamentul gripei și infecțiilor virale necesită utilizarea de medicamente antipiretice, deoarece bolile sunt însoțite de hipertermie. Analgezicele non-narcotice sunt prescrise pacienților - nu numai că reduc febra, ci și elimină durerile din cap și mușchi.

Medicamente antipiretice:

 1. Paracetamolul este cel mai frecvent comprimat antipiretic, bazat pe substanța paracetamolului. Conține un minim de componente auxiliare, deci rămâne un mijloc de alegere pentru hipertermie. Ameliorează rapid durerea și ameliorează febra.
 2. Nise este un medicament bazat pe substanța nimesulidă, disponibil în tablete și suspensii. Are un efect analgezic și antipiretic. Specialiștii preferă să prescrie la o temperatură foarte ridicată, care nu scade sub influența altor medicamente.
 3. Ibuklin - în comparație cu Paracetamol, aceste comprimate au un efect mai puternic, deoarece conțin două substanțe active - paracetamol și ibuprofen.
  Pentru a lua temperatura și a te simți mai bine, folosește următoarele preparate combinate:
 4. Rinza - tablete de uz intern, conținând patru componente simultan: paracetamol, cofeină, fenilfrină și clorfenamină. Elimină principalele simptome ale gripei și răcelilor - febră, migrene, congestie nazală.
 5. Teraflu - pulbere pentru prepararea unei soluții potabile. Cuprinde: paracetamol, maleat de feniramină, clorhidrat de fenilefrină și acid ascorbic. Teraflu timp de 4 ore elimină simptomele catarului, frisoanele, durerea.

Atenţie! Medicamentele care conțin acid acetilsalicilic sunt interzise în gripă, deoarece pot provoca hemoragii nazale și pulmonare..

Temperatura ridicată stimulează producerea de anticorpi și ajută la suprimarea activității virusurilor. Este posibil să se reducă în caz de gripă numai dacă se menține peste 38,5 ° С și nu se rătăcește prin frecarea și consumul unei cantități mari de lichid.

antibiotice

Tratamentul gripei și SARS cu antibiotice este prescris numai în prezența complicațiilor. Nu tratează bolile virale, de aceea este inacceptabil să refuzi medicamentele antivirale - sunt combinate cu antibiotice, ceea ce împiedică atașarea unei infecții bacteriene.

Ce antibiotice sunt prescrise?

 1. Flemoklav - tablete solubile create pe baza a două componente - Amoxicilină și clavulanat de sodiu. Indicat pentru prevenirea și tratamentul complicațiilor de la organele ORL.
 2. Sumamed - este disponibil în capsule, tablete și suspensii. Substanța activă a medicamentului este azitromicina, care are proprietăți bacteriostatice împotriva majorității bacteriilor gram-pozitive, gram-negative și anaerobe.
 3. Zinnat este un puternic antibiotic a cărui substanță activă este Cefuroxim. Tabletele sau o suspensie sunt prescrise pentru gripă dacă apar complicații precum pneumonie, bronșită, otită sau există riscul inflamației țesutului creierului.

Dacă complicațiile sistemului respirator cauzate de bacterii se alătură infecției virale, atunci medicii pot prescrie inhalații cu antibiotice:

 1. Fluimucil - conține acetilcisteină mucolitică și antibiotic tiamfenicol. Are efect mucolitic, expectorant și bacteriostatic.
 2. Gentamicina - o soluție care conține o substanță antibacteriană - gentamicină. Ucide bacteriile gram-negative și gram-pozitive, dar nu este eficient împotriva microorganismelor anaerobe.

Antibioticele sub formă de inhalare în infecții virale respiratorii acute pot reduce efectul negativ al medicamentelor din tractul gastro-intestinal și, prin urmare, mențin starea pacientului la un nivel mai ridicat.

Ce medicamente ieftine dar eficiente sunt utilizate pentru gripa și SARS?

Orice virus chiar neînsemnat costă pacientul o cantitate destul de mare. Fiecare vizită la farmacie sperie pacienții, așa că sunt interesați de ce mijloace ieftine pot fi utilizate pentru ARVI.

Fonduri ieftine:

 1. Remantadine - comprimate pe bază de substanță clorhidrat de rimantadină. Este recomandat pentru tratamentul și prevenirea gripei A, dar efectul este observat dacă administrarea începe înainte de infecție sau în perioada timpurie a bolii.
 2. Anvimax este un agent combinat care conține paracetamol, loratadină, rimantadină, rutozid, gluconat de calciu și acid ascorbic. Acțiunea Anvimax are ca scop îndepărtarea temperaturii, reducerea umflăturii în nazofaringe, eliminarea durerii și suprimarea replicării virale. Are efect terapeutic în gripă și ajută la eliminarea simptomelor la răceli..
 3. Cycloferon - comprimate și injecții pe bază de acetat de meglumină acridonă. Proprietăți: inhibă reproducerea virusurilor în stadiile incipiente ale bolii, stimulează sistemul imunitar și elimină inflamațiile.
 4. Afludol - tablete care conțin clorhidrat de umifenovir. Medicamentul este indicat pentru tratamentul gripei și infecțiilor virale respiratorii acute, inclusiv celor complicate de bronșită cronică, astm, pneumonie și afecțiuni secundare de imunodeficiență. Are efect imunostimulator la nivel celular.
 5. Amizon este o componentă activă a medicamentului - iodură de enizamie. Amizon are proprietăți antivirale și imunostimulatoare. Ajută la suprimarea înmulțirii virusurilor care provoacă gripa și SARS, elimină aspectul clinic acut, reduce durata bolii.

Înlocuiți medicamentele simptomatice scumpe pot fi tincturi de farmacie. Tinctura de calendula este indicată pentru gargară, iar tincturile de alcool din echinacea, eleutherococcus, lemongrass și ginseng ajută la întărirea imunității și la creșterea vitalității.

Imunomodulatori

Imunomodulatoarele pentru gripă și ARVI sunt prescrise pentru a crește apărarea naturală a organismului, permițând unei persoane bolnave să facă față infecției.

Astfel de medicamente sunt împărțite în mai multe tipuri:

 • intensificatori de imunitate;
 • imunostimulante cu efecte antivirale;
 • medicamente imunosupportante.

După ce a evaluat starea unei persoane bolnave, medicul prescrie cel mai potrivit imunomodulator:

 1. Licopidul este un imunostimulant puternic cu componenta activă glucosaminilmuramil dipeptidă. Stimulează producerea de anticorpi, crește proprietățile bactericide, de aceea este adesea prescris pentru gripa complicată de o infecție bacteriană.
 2. Ingaron este un medicament injectabil bazat pe interferon gamma. Este prescris pentru infecții virale moderate și severe pentru a stimula un răspuns mai puternic al sistemului imunitar la pătrunderea particulelor virale în corpul uman.
 3. Grippferon - picături nazale bazate pe interferon alfa-2b. Stimulează imunitatea crescută la nivel local. Mai des prescris pentru tratamentul răcelilor și SARS.
 4. Polioxidoniu - un imunostimulant bazat pe bromură de azoximer. Disponibil în tablete, supozitoare și liofilizat pentru prepararea soluțiilor de injecție. Întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea virusurilor și reduce severitatea simptomelor infecției virale în a treia zi de tratament.
 5. Neovir este o soluție injectabilă care conține acetat de sodiu oxodihidroacridinil. Puternicul efect imunostimulator și antiinflamator al Neovir permite să fie prescris pentru tratamentul gripei și infecțiilor virale respiratorii acute la pacienții cu boli de imunodeficiență, hepatită și tumori canceroase..

Imunomodulatoarele nu trebuie luate în mod necontrolat, deoarece utilizarea prelungită sau dozele prea mari duc la o deteriorare a sistemului imunitar. Astfel de fonduri pot fi utilizate numai pentru infecții severe cu care organismul nu este capabil să facă față singur..

Tratamentul gripei cu febră, tuse și complicații

Tratamentul gripei nu trebuie lăsat la voia întâmplării, deoarece boala este foarte periculoasă și cauzează adesea complicații. Dacă temperatura corpului nu scade în cinci zile, apare o tuse puternică, însoțită de dureri în piept, trebuie să consultați un medic, deoarece aceste simptome indică severitatea bolii.

Simptome periculoase:

 • crampe
 • confuzie de conștiință;
 • halucinații;
 • scurtarea respirației
 • durere persistentă în partea din spate a capului;
 • temperatura peste 40 ° C;
 • disfuncție cardiacă.

Dacă boala este complicată de pneumonie, anomalii cardiace, leziuni ale creierului sau convulsii, este necesară spitalizarea, în special pentru pacienții vârstnici și cei cu boli cronice. Tratamentul intern este selectat individual, pe baza tabloului clinic al bolii și starea generală a pacientului.

Principiile tratamentului răcelilor, infecțiilor virale acute respiratorii la domiciliu

Pentru ca tratamentul bolilor virale la domiciliu să fie eficient, pacientul trebuie să respecte următoarele principii:

 • când apar primele simptome, merită să stai acasă și să te asiguri de repaus la pat;
 • chemați medicul local acasă;
 • bea multe lichide;
 • asigura ventilarea camerei;
 • efectuați curățarea umedă;
 • aplicați un umidificator sau alte metode de umidificare a încăperii (prosoape umede, pistoale pulverizatoare);
 • la temperaturi ridicate nu se supraîncălzi, îndepărtați excesul de îmbrăcăminte;
 • nu faceți baie în perioada acută.

Indiferent de ceea ce se efectuează tratamentul gripei la domiciliu cu remedii populare sau cu ajutorul medicamentelor, merită să monitorizați în permanență starea pacientului și, dacă se agravează, apelați medicul local.

Tratamentul alternativ al gripei și SARS

Tratamentul gripei cu remedii populare la adulți implică luarea de decocturi și infuzii de plante medicinale.

Ce include tratamentul remediilor populare împotriva gripei?

Cele mai eficiente sunt remedii populare de compoziție combinată:

 1. În părți egale, amestecați coaja de salcie tocată, mușețelul și florile de tei, fructele de trandafiri. Se toarnă o lingură de colectare cu un pahar cu apă clocotită, se strecoară și se ia o treime dintr-un pahar înainte de a mânca.
 2. Amestecați șoldurile de trandafir, frunzele de eucalipt, oregano și mugurii de mesteacăn. Mână de bere de colectare în 500 ml. apă clocotită, insistați o jumătate de oră și luați un pahar după masă.
 3. Echinacea, melissa, frunze de coacăz negru și căpșuni sălbatice luate în părți egale. Toarnă o lingură de amestec cu două pahare de apă clocotită, insistă și bea câte 100 ml fiecare. la fiecare 3-4 ore.

Tratamentul gripei cu remedii populare pentru ameliorarea simptomelor:

 • clătește-ți nasul și gargară cu o soluție de sare de mare;
 • utilizarea pentru spălarea și clătirea unei infuzii de flori de calendula;
 • aduceți la fiert un pahar de lapte cu foi de salvie. Bea înainte de culcare când bulionul se răcește;
 • se toarnă apă minerală alcalină într-o jumătate de pahar. Bea de trei ori pe zi;
 • ștergeți cu apă caldă și oțet pentru a elimina temperatura.

Atenţie! Compatibilitatea medicamentelor și a medicamentelor alternative trebuie discutată cu terapeutul.

Remediile populare pentru tratamentul gripei și ARVI ajută la întărirea imunității, scapă de tuse și previn apariția complicațiilor. Răcelile și infecțiile virale ușoare pot fi vindecate numai prin metode neconvenționale, dar tratamentul gripei cu remedii populare la domiciliu nu exclude utilizarea agenților antivirali.

Videoclip informativ

Autor: Zagrebin Pavel Alekseevici, medic generalist, observator medical.

7 cei mai buni agenți antivirali

* Revizuirea celor mai buni în funcție de consiliul editorial al expertology.ru. Despre criteriile de selecție. Acest material este subiectiv, nu este o reclamă și nu servește ca ghid pentru achiziție. Înainte de a cumpăra, trebuie să vă consultați cu un specialist.

Antiviral - un grup mare de medicamente. Include medicamente cu prescripții adverse cu efecte secundare pronunțate, care sunt utilizate pentru tratarea hepatitei sau infecției cu HIV, precum și „medicamentele” homeopate care sunt publicitate ca un mijloc de tratament eficient al gripei, dar în realitate nu sunt altceva decât un placebo. Prin urmare, pentru a nu conduce pe nimeni în tentația de a trata boli grave cu ajutorul unor sfaturi de pe Internet, vom face imediat o rezervare: ratingul se va concentra pe medicamentele antivirale. destinat tratamentului infecțiilor virale respiratorii acute (adică răceli) și gripei.

Rezerva numărul doi - în revizuirea noastră nu vor exista remedii homeopate. Evaluarea celor mai bune medicamente nu este un loc pentru discuții pseudosciente, așa că amintiți-vă doar că Academia Rusă de Științe a recunoscut homeopatia ca pseudosciență, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează împotriva utilizării homeopatiei pentru boli infecțioase, care includ răcelile.

Unele dintre medicamentele eficiente sunt vândute în farmacii pe bază de rețetă și ar trebui luate sub supravegherea sa. Vorbind despre astfel de fonduri, menționăm că acestea sunt rețetă.

Vă rugăm să nu considerați evaluarea noastră ca ghiduri complete pentru tratarea răcelilor și gripei. Medicul ar trebui să ofere recomandări pentru tratamentul bolii, informăm cititorii noștri despre posibilități.

Cum să distingi răcelile de gripă

SARS sezonier obișnuit este o problemă de viață de zi cu zi: medicii consideră că un copil sănătos, cu imunitate normală, poate tolera până la 6 răceli pe an, iar un adult - până la 4. În timp ce gripa este o boală gravă plină de complicații, dintre care cea mai periculoasă este virală. pneumonie și insuficiență respiratorie. Și dacă ARVI poate întârzia vizita la medic timp de 2 - 3 zile, cu toate acestea, colegii și colegii călători în transportul în comun nu este probabil să vă mulțumească pentru acest lucru, atunci dacă suspectați gripa, trebuie să contactați un specialist cât mai curând posibil..

Vă aducem în atenție un tabel care sugerează cu ce aveți de-a face cu această dată..

Brusc, brusc, puteți apela adesea timpul bolii cu acuratețe. până la o oră

Starea se agravează treptat, boala începe cu o stare generală de rău.

De obicei mult mai mare decât 38

De obicei 37,1 - 37,9

În primele zile este absent

Apare de obicei la începutul bolii

Încă din primele zile, uscat, dureros, însoțit de dureri severe în spatele sternului

Virus specific, dar apare de obicei în zilele 2–3

Dureri osoase, dureri musculare

De obicei, cauzată de o intoxicație severă.

Fotofobie, lacrimare, durere la mișcarea globilor oculari

Iarna, de obicei pe fondul unei epidemii de gripă deja anunțate

Pe tot parcursul anului - puteți prinde o răceală în condițiile de aer pentru a „cumpăra” și așa mai departe

Unele dintre medicamentele menționate mai jos în rating sunt eficiente exclusiv împotriva gripei, astfel încât suntem plasați într-un grup separat.

Notă! Orice medicamente antivirale sunt eficiente numai dacă începeți să le luați în primele 48 de ore de la debutul simptomelor de răceală..

Dacă este posibil, am încercat să indicăm numele substanței active (denumirea internațională a medicamentului) și numai după aceasta - numele comerțului (companiei), astfel încât cititorii noștri să poată alege între analogi, bazându-se pe oportunitățile economice proprii..

Evaluarea celor mai buni agenți antivirali

Numireun locNumele produsuluiPreț
Cei mai buni agenți antivirali pentru copii1Umifenovir144 ₽
2viferon384 ₽
3Kagocel22 $
Cele mai bune antivirale pentru adulți1Tiloron486 ₽
2Ingavirin382 ₽
Cele mai bune remedii antigripale1zanamivir₽ 905
2oseltamivir₽ 1 020
Ce să faci cu răcelile și gripa: prim ajutor fără medicamente

Cei mai buni agenți antivirali pentru copii

În ceea ce privește medicamentele antivirale pentru copii, situația este paradoxală: se îmbolnăvesc mult mai des decât adulții și practic nu există medicamente eficiente pentru bebelușii sub doi ani (din nou, homeopatia este în afara problemei). Acest lucru se datorează parțial faptului că astfel de copii mici au nevoie de o formă specială de eliberare: se pot sufoca cu o tabletă, iar spray-ul poate provoca laringospasm (crup). În orice caz, dacă un copil sub doi ani are răceală sau gripă, nu se auto-medicează, consultați un medic!

Umifenovir

Nume comerciale: Arbidol, Arpeflu, Orvitol, Afludol

Arbidol are o reputație destul de controversată - în zorii apariției sale, dovezi de eficiență nu erau suficiente, iar zvonurile privind o resursă administrativă folosită pentru promovare nu au contribuit la o atitudine pozitivă din partea specialiștilor. Dar, în ultimii ani, numărul de studii efectuate a crescut, iar medicii sunt interesați de droguri nu numai în spațiul post-sovietic, ci și experți din alte țări (China, SUA). Statisticile colectate confirmă eficacitatea umifenovirului împotriva virusurilor gripei, răcelilor sezoniere și enterovirusurilor („gripa intestinală”, manifestată printr-un nas curgător și febră combinată cu diaree și dureri abdominale).

Medicamentul blochează o moleculă specială în plicul virusului numit hemagglutinină. Această moleculă este cea care „trage” virusul prin membrană în celulele corpului. Virusul în sine, spre deosebire de bacterii, nu este capabil să se înmulțească, pentru asta trebuie să intre într-o celulă vie și să-și insereze genele astfel încât celula să înceapă să producă particule virale. Până se întâmplă acest lucru, nu există nicio infecție..

Conform studiilor, umifenovir reduce durata bolii cu 1,7 - 2,65 zile și reduce probabilitatea de a dezvolta complicații de 4 ori.

Umifenovir poate fi luat începând cu doi ani, pentru bebelușii de această vârstă, medicamentul antiviral Arbidol în pulbere pentru prepararea unei suspensii. Pentru alte vârste, sunt furnizate 50 mg comprimate, capsule cu o doză de 100 mg și 200 mg. Trebuie să luați medicamentul de 4 ori pe zi:

 1. de la 2 la 6 ani - 50 mg (sau 10 ml suspensie);
 2. de la 6 la 12 ani - 100 mg;
 3. peste 12 ani si adulti - 200 mg.

Iată un tabel care vă poate spune ce doză să alegeți pentru tratamentul unui copil sau adult:

Forma de eliberare, dozare

Peste 12 ani și adulți

Arbidol pulbere pentru suspensie

Puteți lua, dar va fi prea scump în comparație cu alte doze

Puteți lua, dar va fi prea scump în comparație cu alte doze

Tablete Arbidol 50 mg (de la 3 ani)

(două tablete pe recepție)

Puteți lua, dar va fi prea scump în comparație cu alte doze

Arbidol Capsule 100 mg

(două tablete pe recepție)

Arbidol maxim 200 mg.

Un medicament antiviral este contraindicat în timpul sarcinii și cu o intoleranță de încredere cunoscută.

Posibile reacții adverse cauzate de evenimente adverse.

avantaje

 • o gamă largă de efecte antivirale,
 • contraindicații minime,
 • fara efecte secundare.

dezavantaje

 • nu poate fi utilizat la copii sub doi ani.

viferon

Acest produs conține interferon uman, care are atât proprietăți antivirale directe, cât și capacitatea de a stimula imunitatea. Medicație antivirală cu prescripție medicală.

Viferon poate fi utilizat de la naștere, pentru tratamentul răcelilor și gripei - un supozitor la fiecare 12 ore.

Pentru bebelușii de la naștere până la 7 ani, Viferon este utilizat în doză de 150.000 UI. Se recomandă supozitoare de 500.000 UI pentru copii cu vârsta peste 7 ani și adulți..

Medicamentul antiviral poate fi utilizat în timpul sarcinii și alăptării..

Dintre evenimentele adverse, sunt posibile reacții alergice. Contraindicat cu intoleranță cunoscută.

avantaje

 • poate fi folosit de la naștere,
 • efecte secundare minime.

dezavantaje

 • întrucât atunci când se utilizează supozitoare nu există un efect antiviral direct al interferonului (cu toate acestea, gripa afectează membrana mucoasă a tractului respirator, și nu rectul), eficacitatea medicamentului va depinde de reacția sistemului imunitar, care este individual în fiecare caz.

Kagocel

Kagocel nu are un efect antiviral direct, dar contribuie la producerea de interferoni, care, la rândul lor, stimulează răspunsul imun. Poate fi utilizat pentru tratarea gripei și a altor infecții virale acute ale tractului respirator la copiii de la vârsta de trei ani..

Disponibil în tablete de 12 mg.

Durata tratamentului este de 4 zile, regimul de dozare depinde de vârsta și ziua bolii:

 1. copii de la 3 la 6 ani: în primele 2 zile un comprimat de două ori pe zi, următoarele 2 zile - o dată pe zi, un curs complet de 6 comprimate;
 2. copii de la 6 ani: în primele 2 zile un comprimat de trei ori pe zi, următoarele 2 zile - de două ori pe zi, un curs complet de 10 comprimate,
 3. adulți: în primele 2 zile, 2 comprimate de trei ori pe zi, următoarele 2 zile - un comprimat de trei ori pe zi. În total, 18 comprimate pe curs de tratament.

Dintre posibilele evenimente adverse, se remarcă reacții alergice.

Antivirala este contraindicată la copii sub 3 ani, gravide și care alăptează.

avantaje

 • gama minimă de reacții adverse.

dezavantaje

 • aplicație complexă,
 • nu există efect antiviral direct, eficacitatea depinde de starea sistemului imunitar.

Cele mai bune antivirale pentru adulți

Am inclus în această secțiune medicamente antivirale care pot fi utilizate nu numai la adulți, dar și la copiii de vârstă școlară. Acești copii pot primi deja aceleași forme de dozare (tablete, capsule) ca adulții, doar dozajul medicamentului diferă.

Tiloron

Nume comerciale: Amixin, Lavomax.

Acesta este un alt inductor al interferonului - o substanță care nu acționează direct asupra virușilor, dar stimulează răspunsul imun. Cu toate acestea, este prescris ca antiviral.

Disponibil în tablete de 60 mg pentru copii și 125 mg pentru adulți (de la 18 ani).

Notă! Lavomax este disponibil numai în tablete de 125 mg și este aprobat pentru utilizare de la vârsta de 18 ani.

Un medicament antiviral este luat o dată pe zi, în prima, a 2-a și a 4-a zi de tratament.

Dintre efectele secundare, s-a remarcat dispepsia (dureri abdominale, greață, tulburări ale scaunului), frisoane tranzitorii. Posibile reacții alergice.

Tiloronul este contraindicat în sarcină și alăptare.

avantaje

 • luate o dată pe zi.

dezavantaje

 • niciun efect antiviral direct.

Ingavirin

Agentul antiviral acționează în mai multe direcții: pe de o parte, stimulează producerea de proteine ​​speciale în celulele infectate care inhibă reproducerea virusului. Pe de altă parte, crește sensibilitatea celulelor infectate cu virus la interferoni. Produsul are un efect antiinflamator ușor..

Conform cercetărilor, aceasta ajută la reducerea duratei bolii cu o medie de 1 zi.

Disponibil în capsule de 60 mg pentru copii de la 7 ani și 90 mg pentru adulți. Luați 1 capsulă pe zi timp de 5 până la 7 zile.

Reacții alergice posibile în urma efectelor nedorite.

Utilizarea medicamentului în timpul sarcinii și alăptării direct în instrucțiuni nu este interzisă, dar se observă că siguranța utilizării acestuia în aceste perioade nu a fost studiată. Evident, experimentarea într-o astfel de stare nu este o idee foarte rezonabilă..

avantaje

 • fără contraindicații,
 • utilizare convenabilă - 1 dată pe zi.

dezavantaje

 • curs relativ lung de admitere.

Cele mai bune remedii antigripale

În această secțiune a clasamentului nostru sunt medicamente pe care OMS le recomandă pentru tratamentul gripei. Mai mult decât atât, sunt ineficiente împotriva infecțiilor virale respiratorii acute și, prin urmare, nu are rost să o utilizeze cu răcelile obișnuite de sezon. Ambele medicamente pe bază de rețetă, adică un medic ar trebui să le prescrie. Folosirea lor în timpul sarcinii și alăptării nu este oficial interzisă, dar din moment ce nimeni nu a efectuat studii de siguranță la om din motive evidente, toate riscurile posibile rămân la latitudinea medicului care a prescris și a pacientului.

zanamivir

Nume comerciale: Relenza.

Instrumentul blochează o substanță specială pe coaja virusului - neuraminidaza. Aceasta este o enzimă care distruge receptorii virusului de pe celulele corpului gazdă, permițând virusului să pătrundă în membranele celulare. Prin blocarea neuraminidazei, oseltamivirul inhibă nu numai răspândirea, ci și reproducerea virusului, deoarece niciun virus nu se poate reproduce singur.

Zanamivir reduce durata bolii cu o medie de 1,5 zile și reduce riscul de complicații cu aproximativ o treime. În plus, reduce eliberarea virusului în mediu, adică rudele pacientului care ia zanamivir au șanse mai mici de a se contracta.

Disponibil sub formă de inhalare: în sticlă există 5 rotaze cu medicamentul, care trebuie introduse într-un dispozitiv special - un disculer, care vine cu medicamentul. Un rotadisk este suficient pentru 4 inhalare.

Medicamentul antiviral Zanamivir poate fi utilizat pentru a trata copiii de la 5 ani. Dozarea și administrarea sunt aceleași pentru toate vârstele: 2 inhalare de 2 ori pe zi, timp de 5 zile. Adică, un pachet este conceput doar pentru cursul tratamentului.

Nu puteți lua medicamentul la persoane cu intoleranță de încredere la zanamivir. Este necesară prudență pentru utilizarea medicamentului pentru persoanele predispuse la bronhospasm (copii care au suferit deja cereale, adulți și copii cu astm bronșic).

Nu încercați să plasați medicamentul într-un nebulizator, contrar instrucțiunilor - lactoza conținută în compoziție poate deteriora dispozitivul.

Remedii pentru gripă și gripă

Coautor, redactor și expert medical - Maksimov Alexander Alekseevici.

Data ultimei actualizări: 22/10/2019.

Număr de vizualizări: 393710

Se știe că gripa provoacă virusul gripal, iar așa-numitul răceli (ARVI) - mai mult de alte 200 de virusuri. În ciuda originii lor diferite, ambele boli se caracterizează prin manifestări similare („dureri” în organism, frisoane, febră, nasul curgător etc.). Ajutor eficient pentru răceli și gripă - medicamente complexe moderne. Acestea includ mai multe componente active simultan. Fiecare dintre substanțele active ajută la ameliorarea unui simptom specific și împreună contribuie la eliminarea rapidă a bolii. Pentru a înțelege ce se poate lua cu răcelile și gripa, trebuie să înțelegeți cum apar aceste boli..

Ce provoacă infecții respiratorii?

22.jpg

Rinovirusuri. Reproducerea acestor microorganisme are loc în celulele membranei mucoase a nazofaringelui. Rinovirusurile se transmit cu ușurință de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, provocând un nas curgător. Primele simptome ale unei răceli cauzate de acești agenți patogeni apar în a doua sau a patra zi după infecție. Durata bolii, dacă este tratată eficient, este în medie de 5-9 zile.

Adenovirusuri. Adenovirusurile din grupa B, grupa C și grupa E provoacă o infecție acută a tractului respirator și a ochilor. Simptomele comune ale răcelii frecvente cauzate de adenovirusuri sunt febra, inflamația faringelui și conjunctiva ochilor..

Virusul parainfluenza. Când este infectat cu un astfel de virus, laringele inflama de obicei (apare laringita), iar apoi infecția intră în bronhiile. Mucoasa nazală este puțin mai puțin afectată (în acest caz, se observă un nas curgător). Primele simptome ale unei răceli apar de obicei în 2-7 zile. Dacă nu luați niciun medicament, durata perioadei febrile la adulți este de până la 8 zile.

Medicamente pentru tratamentul răcelilor și gripei

Medicamente antivirale. Pentru tratamentul răcelii și gripei, se utilizează agenți antivirali etiotropi care pot fi activi împotriva unui microorganism specific care provoacă boala. Cu gripa și alte infecții virale respiratorii acute, se recomandă, de asemenea, să luați medicamente pe bază de interferon, care activează substanțe care împiedică reproducerea virusurilor.

Medicamente antibacteriene. Antibioticele pot fi tratate doar pentru gripă cu suspiciunea că boala este cauzată de bacterii, precum și cu risc de complicații (de exemplu, bronșită sau pneumonie).

Agenți imunostimulatori. Cu o răceală, puteți lua medicamente care conțin acid ascorbic în compoziție. În timpul unei boli, nevoia unei persoane de vitamina C crește (de la 70 mg la 200 mg pe zi). În timpul infecțiilor respiratorii acute și gripei, acidul ascorbic promovează producerea de interferon și reface necesitatea crescută a organismului de vitamina C. În bolile infecțioase recurente, imunomodulatoarele bacteriene pot fi utilizate ca medicamente imunocorective..

Medicamente pentru tratamentul simptomatic

 • Medicamente antipiretice. Paracetamolul este încă considerat cel mai popular medicament pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute de gripă și ARVI. Este ingredientul activ în multe pulberi reci, de exemplu RINZasip® cu vitamina C.
 • Antiinflamatoare. De regulă, aceștia sunt agenți terapeutici locali care ameliorează durerea în gât, care este adesea observată cu gripă. Medicamentele sunt disponibile sub formă de spray-uri, pastile, clătiri etc..
 • Antihistaminicele. Aceste medicamente, care pot face parte din pulberea de gripă, ajută la eliminarea umflarea mucoasei nazale, a cantității de secreții (snot). Astfel de medicamente sunt luate pentru a restabili respirația nazală liberă..
 • Medicamente vasoconstrictoare. De obicei emise sub formă de picături de la frig. Puteți trata simptomele gripei cu ajutorul respirației nazale pentru cel mult 3-5 zile!
 • Medicament tuse. Acest grup include medicamente antitusive, mucolitice, expectorante. Tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute și a gripei care utilizează astfel de medicamente trebuie efectuat sub supravegherea unui medic.!

Cum funcționează medicamentele complexe pentru răceală și gripă?

Pentru a afla ce poți lua cu gripa pentru a oferi primului ajutor imediat organismului tău, trebuie să studiezi efectul acestor medicamente.

Simptomele ARVI (durere, „dureri” în corp, slăbiciune, febră ridicată, congestie nazală, nas curgător, etc.) pot fi eliminate cu ajutorul unor „medicamente complexe” speciale (de exemplu, comprimate RINZA® sau pulberi pentru prepararea băuturii calde RINZasip® cu vitamina C ) Ele nu afectează manifestările individuale, dar contribuie în mod cuprinzător la îndepărtarea manifestărilor neplăcute de gripă și a altor infecții virale respiratorii acute, restabilind forțele necesare recuperării.

Pastilele ARVI sunt un tratament convenabil: pot fi luate în timpul acasă, la locul de muncă sau în călătorie. Ei nu vor ocupa mult spațiu în cabinetul medicamentelor și vor fi întotdeauna la îndemână. Gripa și pulberile reci combină acțiunea unui medicament complex și efectul vindecător al băuturii calde, de care organismul are nevoie pentru o răceală.

Pudrele gripe și reci sunt disponibile în trei arome de fructe (portocală, lămâie, coacăză neagră), dintre care fiecare își poate alege preferatul.

Paracetamolul conținut în comprimatele RINZA® și pulberea RINZasip® este un medicament anti-gripă dovedit care are efect antipiretic și analgezic. Fenilefrina ajută la ameliorarea edemului și reduce înroșirea membranelor mucoase ale nazofaringelui, clorfenamina (feniramina) are efect anti-alergic, cofeina reduce oboseala și somnolența, crește eficiența și acidul ascorbic în compoziția pudrei RINZasip® restabilește apărările organismului în tratamentul SARS și gripei.

Alte tratamente pentru răceală și gripă

Ceai cu zmeură. Zmeura conține acid acetilsalicilic, care are un efect antiinflamator și antipiretic. Cofeina din ceaiul negru puternic ajută să facă față slăbiciunii răcelilor și gripei. Este important să ne amintim că proprietățile benefice ale zmeurii atunci când intră în apă fierbinte sunt reduse, deoarece acidul acetilsalicilic este distrus de temperaturi ridicate. Dozele optime de antipiretice (paracetamol) și cafeină pentru tratamentul bolilor catariene sunt conținute în pulberea rece RINZasip®.

Decocțiuni de ierburi. Ca prim ajutor pentru răceli și orice tip de gripă, se recomandă o băutură caldă. În rețetele populare există diverse opțiuni pentru băuturi: decocturi de mușețel, infuzie de tei, ceai cu ghimbir și multe altele. Este important să ne amintim că orice componentă a plantelor poate provoca o alergie. Tratamentul răcelilor și gripei cu plante medicinale se bazează pe doze inexacte de substanțe active și, ca urmare, este adesea ineficient. De aceea este mai indicat să luați medicamente.

Citiți mai multe în articolul „Ce să beți cu răceală?”

Citrus. Se crede că astfel de fructe conțin multă vitamina C, care ajută la combaterea răcelii și a diferitelor tipuri de gripă. De fapt, 100 g de portocale proaspete conțin până la 60 mg de vitamina C, iar în fiecare zi cantitatea de nutrienți din fructe scade. Pentru comparație, 200 mg de vitamina C sunt incluse într-o singură porție de medicament rece în pudră RINZasip®.

Tencuieli de muștar Dacă nu respectați recomandările pentru momentul tratamentului, există riscul de arsuri sau iritare a pielii. Este important să ne amintim că muștarul, ca orice componentă a plantei, poate provoca alergii..

Inhalare cu abur. În timpul procedurii în primele zile de ARVI sau gripă, starea ta se poate agrava. Motivul este că inhalațiile contribuie la răspândirea infecției în tot corpul, deoarece sub acțiunea aburului, vasele nazofaringelui și ale tractului respirator se extind, iar organismele patogene devin activate.

Principalele moduri de prevenire a răcelii și gripei

Respectarea rutinei zilnice. Aceasta este organizarea corectă și distribuția cea mai rezonabilă în timp de somn, hrană, forță de muncă, odihnă, igienă personală, etc..

Fac sport. Acestea întăresc corpul în ansamblul său, făcându-l mai rezistent la schimbările de temperatură.

Mâncarea alimentelor sănătoase Pentru prevenirea gripei și a infecțiilor virale respiratorii acute, se recomandă să mănânce mai multe legume și fructe care conțin vitamine pentru a consolida imunitatea (citrice, kiwi, mere, coacăze, rodii, usturoi etc.).

15 medicamente eficiente pentru gripă și răceli

Chiar dacă ți s-a părut că ai de-a face cu o simplă răceală, nu ar trebui să te relaxezi. Gripa - aceasta nu este o glumă! Din fericire, multe reacții instantanee ale corpului nostru ne pot salva unele consecințe. Unele ierburi, stoc de pui, zinc, ba chiar un uscător de păr pot fi utilizate din produsele gripei..

La primele semne ale congestiei nazale, remedii improvizate vor elimina durerile de cap, vor consolida imunitatea și vor accelera recuperarea. Se crede că unele rețete populare sunt mai bune decât multe medicamente care pot provoca reacții adverse (somnolență sau insomnie).

Care sunt diferențele dintre gripă și răceala obișnuită?

Ai răceală dacă întâmpini următoarele simptome:

 • congestie nazala;
 • Durere de gât;
 • strănut;
 • tuse.

Aceasta înseamnă că v-ați infectat cu unul dintre cele 200 de tipuri de virusuri pe care alți pacienți le-au excretat din corp prin tuse sau strănut. De asemenea, este posibil ca infecția să fie transmisă printr-un simplu contact cu un pacient bolnav.

Gripa este ceva mai complicată. Pentru gripa, toate simptomele de mai sus sunt caracteristice, dar adăugați-le următoarele simptome:

 • ridicarea temperaturii la 38,5 o C sau mai mare;
 • vărsături
 • greaţă;
 • diaree;
 • oboseală severă;
 • dureri musculare;
 • durere de cap.

De regulă, boala dispare într-o săptămână, dar va dura câteva zile sau săptămâni pentru a restabili organismul.

Ce medicament antigripal pot cumpăra la o farmacie??

Medicatie nr. 1. Gluconat de zinc

Pentru primele simptome ale unei răceli, luați pastile de gluconat de zinc la fiecare câteva ore. Există studii care arată că persoanele care au luat o acadea la fiecare 13 ore conținând 13 mg de zinc pe parcursul zilei au scăpat de simptomele bolii cu 3 până la 4 zile mai devreme. Totuși, nu trebuie să vă îndepărtați prea mult de zinc. Nu depășiți 150 mg de zinc pe zi și nu folosiți aceste bomboane mai mult de o săptămână, datorită faptului că excesul de zinc în organism poate slăbi sistemul imunitar.

De asemenea, evitați pastile de zinc care conțin acid citric sau sorbitol, aceste substanțe chimice reduc eficacitatea acestui mineral..

Medicament numărul 2. Vitamina C

La primul semn al congestiei nazale, inspirați cu nasul pudra de vitamina C (găsită în farmacii). Utilizarea acestei vitamine direct pe mucoasa nazală distruge virusul înainte să apară alte semne ale bolii..

De îndată ce observați simptome ale răcelii sau gripei comune, începeți să luați 200 mg de vitamina C de 5 ori pe zi cu mesele. Cumpărați vitamina C suplimentată cu bioflavonoide din farmacii, deoarece acestea cresc eficiența vitaminei C cu 35%. Dacă apare diaree mai târziu, reduceți doza.

Medicina nr. 3. Oscilococcin

Unii experți recomandă Oscillococcinum, un remediu homeopat pentru reducerea severității simptomelor gripei. Acest medicament poate fi cumpărat în multe farmacii și în unele magazine specializate. Utilizați în primele 12 - 48 de ore de la semnele gripei.

Oscilococcinul este administrat în tuburi mici.

Luați una la fiecare 6 ore.

Medicina nr. 4. Acetilcisteină

Încercați acetilcisteină pentru răceli sau gripă. Acest medicament ajută la ameliorarea mucusului din nas și reduce severitatea simptomelor gripei. Luați 600 mg de 3 ori pe zi.

Alegeți medicamentele potrivite!

Unele medicamente la rece comune conțin antihistaminice care sunt foarte eficiente împotriva alergiilor, dar pot fi ineficiente împotriva congestiei nazale..

Rețineți că antihistaminicele pot agrava congestia căilor respiratorii..

Dacă aveți un nas îndesat, cumpărați un remediu simplu. Alegeți un spray nazal care conține efedrină, dar nu-l utilizați mai mult de 3 zile datorită faptului că după aceasta puteți complica situația.

Cum se tratează gripa (răcelile) acasă?

Medicină numărul 5. Elderberry negru

Ceai de piure

Ceaiul de Elderberry este un bun tratament pentru gripă sau răceli. Pentru a face acest lucru, adăugați 2-5 grame de flori de mure negre uscate la o cană de apă clocotită. Insistați 5 - 10 minute, apoi strecurați. Bea cel puțin 3 căni din această perfuzie pe zi. Datorită faptului că murea neagră proaspătă poate fi găsită doar din mai până în iulie, pregătiți un tonic de mămăligă sau vin din piure (sau din flori), care poate fi păstrat într-un loc întunecat tot anul pentru tratarea răcelilor și ca o băutură plăcută.

Tinctura de mure negru

Pentru gripa, luați de 20 până la 30 de picături de tinctură de mure negru de 3-4 ori pe zi, timp de 3 zile. Vârful negru a fost folosit în Europa pentru a lupta împotriva virușilor și un studiu a arătat că persoanele care au utilizat acest remediu s-au recuperat din boală mai repede decât alții. De asemenea, puteți cumpăra bomboane cu extract de mure negru și să luați de 6 ori pe zi până când simptomele dispar.

Medicină numărul 6. Capsule cu astragalus

Luați o capsulă care conține 200 mg de astragalus de 2 ori pe zi, până vă simțiți mai bine. Această rețetă veche de medicină chineză va ajuta la stimularea sistemului imunitar și este foarte eficientă în combaterea gripei și a răcelii. Pentru a preveni recidiva, continuați să luați acest medicament încă o săptămână după dispariția ultimelor semne ale bolii.

Medicament numărul 7. Extract de hidrastis

Hydrastis este un alt instrument bun care stimulează sistemul imunitar și care conține substanțe care pot distruge bacteriile și chiar virușii. La începutul bolii, luați 125 mg de extract de Hydrastis (poate fi combinat și cu 200 mg de echinacea) de 4 ori pe zi, timp de 5 zile.

Cura numărul 8. Supa de pui

Nimeni nu a anulat supa de pui!

Supa de pui este considerată modalitatea perfectă de a combate gripa și răcelile. Studiile științifice au confirmat că supa de pui limitează capacitatea neutrofilelor de a se grupa și de a provoca inflamații. Acest remediu minunat stimulează organismul să secrete mai mult mucus. Supa de pui lichefiază sputa mai eficient decât apa caldă.

Adică, ciorba de pui de casă este cea mai bună cale! Așadar, dacă ai pe cineva care să gătească un astfel de fel de mâncare pentru tine, nu ezita să te stabilești cu un bol cu ​​supă.

Cura numărul 9. Usturoiul

Dacă vrei să lovești mai puternic boala, adaugă usturoi proaspăt tocat în supa de pui. Există fapte care chiar faraonii egipteni au folosit usturoiul pentru a lupta împotriva diferitelor infecții.

Usturoiul conține substanțe chimice utile precum alicina și alina. Se dovedește că în timpul testării acestor substanțe în laboratoare, acestea au distrus toți microbii. Se crede că usturoiul stimulează secreția de limfocite NK (NK - ucigași naturali), care sunt adevărați soldați ai sistemului imunitar în lupta împotriva bolilor.

Dacă nu vă place usturoiul simplu, puteți cumpăra aditivi speciali care conțin usturoi sub pretextul capsulelor. Doza recomandată este de 400 - 600 mg din acest concentrat de 4 ori pe zi în timpul meselor. Pastilele care conțin alicină pot fi găsite și la vânzare..

Atenţie! Dacă aveți simptome neplăcute ca urmare a consumului de usturoi (indigestie, flatulență, diaree), atunci utilizați capsule acoperite enteric care reduc la minimum efectele secundare.

Medicina numărul 10. Apa

În lupta împotriva gripei sau răcelii, organismul este foarte deshidratat. Medicii recomandă să bea cât mai multă apă posibil (cel puțin 2 litri) pentru a menține membranele mucoase ale corpului umede și pentru a preveni ochii uscați și alte simptome de gripă.

Consumați cât mai multe lichide. Ele subțiază sputa, astfel încât curăță mai ușor căile respiratorii.

Medicină numărul 11. Ghimbir și hrean

Pentru a scăpa de congestie rapid, încercați un produs pe bază de ghimbir proaspăt sau rădăcină de hrean. Treceți rădăcina de ghimbir (sau hrean) prin răzătoare și mâncați puțin din această masă. O opțiune bună este hreanul din conserve, care este la vânzare. Dacă decideți ultima opțiune, atunci consumați 1/2 linguriță.

Atenţie! Folosiți ghimbir sau hrean doar pe stomacul plin!

Bea o ceașcă de ceai de ghimbir. Faceți dintr-un sac de ceai de ghimbir sau de la 1/2 lingură. rădăcină de ghimbir proaspăt măcinată S-a observat că ghimbirul ajută la blocarea producției de substanțe care provoacă congestia bronșică. Ghimbirul conține substanțe precum gingeroli, care sunt supresoare naturale pentru tuse..

Medicină numărul 12. Condimente (condimente)

Adăugați condimente (ardei iute, wasabi) în timpul pregătirii supelor. Se dovedește că acestea sunt adăugate la supe, crește capacitatea supelor de a subția sputa. În general, adăugarea de condiment la supe facilitează respirația.

Cure numărul 13. Șosete umede

Purtați șosete umede înainte de culcare. S-a observat că acest remediu ajută la scăderea temperaturii corpului (febră) și la eliminarea congestiei căilor respiratorii. Explicația acestui fenomen este că șosetele umede accelerează circulația sângelui..

Înainte de a pune șosete umede, încălziți-vă picioarele în apă caldă. După aceea, pregătiți șosetele, înmuindu-le în apă rece, strângeți-le și puneți-le înainte de a merge la culcare. După ce ați pus șosete umede, puneți o pereche de șosete de lână. Dimineața vei observa că șosetele tale sunt uscate și te simți mai bine.

Atenţie! Utilizați această metodă numai într-o cameră bine încălzită.!

Medicină numărul 14. muștar

Baie de picioare mustar

Faceți o baie de muștar pentru picioare. Pentru a face acest lucru, adăugați o lingură de pulbere de muștar la un litru de apă caldă într-un bazin. Muștarul accelerează circulația sângelui la nivelul picioarelor, datorită căreia se elimină congestia.

Compresele cu muștar

Compresele de muștar ajută la eliminarea congestiei toracice.

Pentru a face acest lucru, macinați 3 linguri de semințe de muștar pentru a obține o pulbere (sau pur și simplu folosiți 1/3 cană de pudră de muștar), adăugați o cană de făină, apoi amestecați bine, adăugând apă până când se obține o pastă.

Întindeți pieptul cu vaselină și abia apoi puneți pasta. Aroma puternică va ajuta la eliberarea tractului respirator superior, iar căldura generată accelerează circulația sângelui și reduce congestia. După 15 minute, scoateți totul de pe piele, pentru a nu produce arsuri.!

Medicament numărul 15. Ulei de eucalipt

Adăugați în batistă câteva picături de ulei de eucalipt. Când simțiți nasul îndesat, țineți această batistă mai aproape de nas și inspirați-vă.

Cameră caldă, ventilată, cu umiditate ridicată

Pentru a elibera rapid tractul respirator din spută, încercați să vă aflați într-o cameră caldă și bine ventilată, cu umiditate ridicată. Pentru a menține umiditatea ridicată, așezați un recipient cu apă lângă calorifer în sezonul rece sau folosiți un umidificator. De asemenea, puteți deschide capacul fierbătorului electric și lăsați-l deocamdată, apa nu fierbe, iar camera nu este umplută cu vapori de apă.

Ce să faci cu durerile de gât?

Gargară cu apă sărată

Dacă aveți o durere în gât, umpleți paharul cu apă caldă, adăugându-i o linguriță de sare. Acest produs este folosit pentru a gargara. Sarea reduce durerea.

Gargară cu suc de lămâie

Sucul de lămâie diluat într-un pahar cu apă caldă este potrivit și pentru gargară. Cert este că sucul de lămâie creează condiții nefavorabile pentru bacterii și viruși.

Prosop umed

Unul dintre simptomele gripei este mobilitatea redusă a gâtului. Pentru a reduce durerea, înmuiați un prosop, strecurați-l, puneți-l într-o pungă de plastic și încălziți-l în cuptorul cu microunde timp de 60 de secunde.

Dacă această metodă nu vi se potrivește, puteți uda pur și simplu prosopul în apă foarte caldă și apoi stoarceți-l. Asigurați-vă că prosopul nu este prea cald, apoi înfășurați-l în jurul gâtului și umerilor și culcați-vă. Pentru a împiedica patul să se ude, puneți un prosop de plajă sub voi. Pentru a menține cald, înfășurați un alt prosop în jurul prosopului umed, dar uscat.

Gripa si inhalare la rece

Te-ai gândit că acest articol nu va spune nimic despre inhalare? Desigur, vom spune!

Inhalare simplă sau cu uleiuri esențiale

Adăugați apă clocotită într-o tigaie mare, aplecați peste tigaie, puneți un prosop pe cap, astfel încât aburul să vă ajungă în nas. Inhalați prin nas și expirați prin gură 5 până la 10 minute. Nu vă mențineți capul prea aproape de apă, deoarece riscați să vă ardeți sau să respirați în aburi prea fierbinți. Puneți tigaia pe o masă robustă, nu faceți această procedură pe pat.

Pentru o inhalare mai eficientă, adăugați în apă câteva picături de cimbru sau ulei de eucalipt. Mențineți ochii închiși în timpul inhalării pentru a evita iritarea ochilor.

Inhalarea usturoiului

Usturoiul va ajuta la inhalare. Datorită faptului că este un antiseptic natural, poate lupta împotriva virușilor. Dacă nu vă este frică de usturoi, luați un cățel de usturoi în gură și inspirați vaporii de apă. Când aroma usturoiului devine prea puternică, iar cuișul în sine devine mai moale, îl puteți mesteca rapid și îl puteți înghiți cu apă.

Atenţie! Nu consuma usturoi pe stomacul gol!

Aer cald

Se dovedește că puteți reduce perioada bolii răcelii comune cu un uscător de păr. Nu fi surprins! Cert este că inhalarea aerului cald ajută la combaterea infecției care s-a instalat în nas..

Oamenii de știință britanici au descoperit că pacienții care au inhalat aer cald au prezentat doar jumătate din simptomele unei răceli, comparativ cu pacienții care inhalau temperatura de cameră. Setați uscătorul de păr la o putere mai mică (astfel încât aerul să nu fie fierbinte) și păstrați-l la o distanță de 30 cm de față. Inhalați aerul cald prin nas cât puteți - cel puțin 2 până la 3 minute, dar cel mai bine 20 de minute.

Prevenirea răcelilor și gripei

Vaccinul antigripal

Obțineți lovitura de gripă în fiecare an.

Vaccinarea este deosebit de importantă pentru pacienții cu următoarele boli și tulburări:

 • sistemul imunitar slăbit;
 • Diabet;
 • boli cronice ale sistemului respirator:
  • emfizem;
  • bronşită;
  • astm bronsic.
 • boli cronice ale sistemului cardiovascular sau rinichi.

O lovitură de gripă este, de asemenea, recomandată persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. Vaccinarea este efectuată de obicei de către un medic de familie, începând cu luna octombrie.

Vă vaccinați cât mai devreme pentru a fi protejat în sezonul rece.

Plante medicinale pentru consolidarea imunității

În timpul sezonului rece, luați 200 mg de echinacea de 3 ori pe zi. La fiecare 3 săptămâni, înlocuiți plantele uzate cu altele care vă întăresc sistemul imunitar, cum ar fi:

 • astragal;
 • Hydrastis;
 • Pauierrco (arborele furnicii).

Spălați-vă mai des pe mâini!

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun cât mai des posibil, mai ales dacă utilizați o toaletă publică sau dacă lucrați cu persoane bolnave.

În 1998, s-au făcut studii pe 40.000 de persoane care au fost nevoite să se spele cu săpun și apă de 5 ori pe zi. Printre aceste persoane, cazurile de boală au scăzut cu 45% în comparație cu alte categorii de persoane.

Nu-ți atinge niciodată fața cu mâinile murdare. Purtați cu voi o sticlă de săpun antibacterian, dacă nu aveți întotdeauna ocazia să vă spălați pe mâini cu apă și săpun..

Minimizați contactul cu persoanele cu gripă sau răceală.

Deși acest lucru vi se poate părea indecent, nu strângeți mâna cu persoanele cu gripă sau răceală..

Mențineți umiditatea ridicată în cameră

În timpul iernii, utilizați un umidificator pentru a reduce efectul uscării aerului din cauza sistemului de încălzire..

Relaxa...

Dacă de multe ori sunteți sub influența stresului, atunci ar trebui să găsiți câteva tehnici de relaxare. S-a dovedit că persoanele care sunt sub influența stresului sunt mai predispuse la gripe..

Relaxați-vă mai mult!

Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din cauza oboselii corporale. Așa că încercați să vă relaxați mai mult. Studiile arată că, chiar dacă ai dormit cu 2 ore mai puțin decât de obicei, corpul tău nu va mai putea lupta împotriva infecțiilor ca de obicei. Numărul de celule imune responsabile cu protejarea organismului împotriva infecțiilor virale este redus cu 30% dacă o persoană a ratat câteva ore de somn într-o noapte.

Prietenia protejează împotriva răcelilor

Mărește-ți cercul de prieteni! S-a observat că persoanele care au prieteni mai activi sunt mai puțin susceptibile să aibă răceală.

Când să vezi un medic?

Răceala este un fenomen neplăcut, dar, de regulă, se stinge de la sine, dacă te aderi la odihnă și dacă folosești câteva remedii populare.

Aceleași recomandări se aplică formelor ușoare ale gripei, dar în cazul formelor severe ale gripei, asistența medicală specializată este indispensabilă..

Dacă nu sunteți sigur dacă aveți gripă sau răceală, studiați-vă simptomele..

Asigurați-vă că consultați un medic în astfel de situații:

 • temperatura corpului peste 38 o C mai mult de 3 zile;
 • temperatura corpului peste 39,5 oC.

Caută ajutor de la un medic și ar trebui să se afle în astfel de situații:

 • respirație șuierătoare în timpul respirației;
 • respiratie dura;
 • dureri acute la piept, plămâni, gât sau urechi;
 • tuse cu multă descărcare, mai ales dacă are culoare verzuie sau cu sânge.

La copiii cu gripă sau răceli, organismul este foarte deshidratat, deci continuați să le dați lichide. Dacă sunteți foarte preocupat de starea copilului dvs., consultați medicul pentru sfaturi..