Tratamentul tuberculozei este o acțiune importantă care are ca scop suprimarea bacteriilor periculoase. Tuberculoza este o boală care este tratată cu medicamente. Pentru a scăpa de toate bacteriile cu tuberculoză, trebuie să luați o gamă întreagă de medicamente, strict așa cum este prescris de un medic.

Desigur, tratamentul depinde de forma bolii. Într-adevăr, tuberculoza poate fi infiltrativă, diseminată, miliară. Se disting, de asemenea, tuberculoza cavernoasă, fibro-cavernoasă și focală. Poate avea o formă deschisă și închisă. Poate fi acută, latentă sau cronică. Durata și metoda de tratament depind de toate acestea..

Terapia medicamentoasă

Tratamentul tuberculozei primare și secundare este utilizat pentru a ucide micobacteriile. Terapia cu medicamente antibacteriene are ca scop suprimarea înmulțirii agentului cauzal al tuberculozei.

Utilizarea simultană a mai multor medicamente poate distruge bacteriile și poate preveni dezvoltarea rezistenței la medicamente în etapele inițiale ale tratamentului. Tratamentul tuberculozei poate fi împărțit în 2 etape. Prima este faza inițială și intensă a tratamentului. În acest caz, medicii prescriu mai multe medicamente simultan (4-5). Astfel, populația de micobacterii scade.

A doua etapă este faza continuării tratamentului. În acest caz, terapia de întreținere are loc și sunt utilizate aproximativ 2-3 medicamente. O parte din populație este distrusă treptat. Concentrația medicamentelor prescrise în centrul inflamației oferă un efect bacteriostatic și bactericid. Este demn de remarcat faptul că toxinele afectează corpul uman minim. Utilizarea simultană corectă a mai multor medicamente poate reduce cursul tratamentului cu 6-8 luni.

Medicamentele din primul rând

Medicamentele de primă linie au efectul maxim în tratament și toxicitatea minimă. Acest tratament este utilizat pentru pacienții la care a fost detectată prima dată tuberculoza..

Numele medicamentuluiGrup farmaceuticEfecte secundareCui este contraindicat
izoniazidăhidrazideAmețeli, dureri de cap, greață, vărsături, hepatită medicamentoasă. Rar: psihoze, insomnie, neurită.Nu ar trebui să fie luate de persoanele cu afecțiuni cardiace pulmonare, porfirie, psihoză, hepatită, astm, eczeme și insuficiență renală. Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să ia medicamentul strict conform indicațiilor unui medic..
pirazinamidaMedicamente antibacteriene sinteticeGreață, vărsături, diaree, gust de metal la nivelul gurii, afectarea funcției hepatice, erupții cutanate, acnee, ulcer peptic.Nu este recomandat persoanelor cu probleme cu guta și ficatul..
StreptomicinăaminoglicozideleCefalee, crampe, somnolență, crize epileptice, tulburări vestibulare.Nu puteți lua persoane cu boli cardiovasculare, accidente cerebrovasculare, boli ale aparatului auditiv și vestibular. Copiilor și femeilor însărcinate li se prescrie medicamentul conform indicațiilor.
rifampicinaAnsamycinsCefalee, insuficiență vizuală, greață, vărsături, diaree. Insuficiență renală acută, nefrită este de asemenea posibilă..Nu puteți lua cu icter, hepatită infecțioasă, cu rinichi deteriorați și hipersensibilitate la componentele medicamentului.
etambutolMedicamente antibacteriene sinteticeInsuficiență vizuală, reacții alergice.Nu poți lua cu astfel de boli: neurită, cataractă, boli de ochi, sarcină.

Medicamentele din al doilea rând

Medicamentele din linia a doua nu sunt la fel de puternice ca primele. Au un efect mai toxic asupra corpului uman. Prin urmare, acestea sunt utilizate numai dacă mycobacterium tuberculosis este rezistent la medicamente de primă linie. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă după ce terapia cu antibiotice a fost deja efectuată..

Numele medicamentuluiGrup farmaceuticEfecte secundareCui este contraindicat
cycloserineantibioticeCefalee, amețeli, probleme de somn, tulburări de memorie, tulburări mentale.Nu puteți lua persoane cu probleme ale sistemului nervos central, înainte și după operație. Atenție pentru a lua medicamentul ar trebui să fie pentru persoanele cu funcție renală afectată, sistemul nervos central și care suferă de alcoolism..
ofloxacinaFluoroquinoloneleReacții alergice, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree. Posibile tulburări ale somnului, percepția mirosului și a gustului.Nu puteți lua femei însărcinate și femei în timpul alăptării, copii și adolescenți. De asemenea, medicamentul nu este prescris pentru epilepsie.
CiprofloxacinFluoroquinoloneleReacții alergice, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree. Posibile tulburări ale somnului, percepția mirosului și a gustului.Nu puteți lua femei însărcinate și femei în timpul alăptării, copii și adolescenți. De asemenea, medicamentul nu este prescris pentru epilepsie.
amicacinaminoglicozidelePosibil efect ototoxic și nefrotoxic.Nu trebuie luată pentru neurită, afectare hepatică și funcție renală, uremie. Nu puteți lua gravide și nou-născuți.
kanamicinăaminoglicozideleOtotoxicitate, leziuni ale aparatului vestibular, blocaj neuromuscular, reacții alergice, neurotoxicitate. Sunt posibile greață, vărsături, diaree..Nu poate fi luat cu hipersensibilitate la componentele medicamentului, miastenia gravis, neurită, botulism, obstrucție intestinală și insuficiență renală severă.
capreomycinglicopeptideTulburări de electroliți, leucopenie, neurită toxică, reacții alergice.Contraindicat în caz de hipersensibilitate la medicament, copii, gravide.
ProtionamideMedicamente antibacteriene sintetice derivate din acidul izonicotinicTulburări gastrointestinale, amețeli, palpitații, slăbiciune, amorțeală a membrelor.Sarcina și persoanele cu funcție renală afectată nu ar trebui să ia.
etionamidaMedicamente antibacteriene sintetice derivate din acidul izonicotinicTulburări gastrointestinale.Nu luați cu gastrită, ulcerații la stomac, colită, ciroză, alcoolism și copii sub 14 ani.
Acid paraaminosalicilicMedicamente antibacteriene sinteticeTulburări gastro-intestinale, Leucopenie, Reacții alergice, Hipoglicemie, Neurită.Nu poți lua cu o boală a rinichilor și a ficatului, a stomacului și a intestinelor. De asemenea, medicamentul nu este recomandat femeilor în timpul alăptării și cu epilepsie.

Rezervați medicamente

Medicamentele de rezervă sunt utilizate atunci când organismul este rezistent la medicamentele din primul și al doilea rând sau dacă sunt intolerante.

Numele medicamentuluiGrup farmaceuticEfecte secundareCui este contraindicat
RifabutinaAnsamycinsReacții alergice, tulburări gastro-intestinale, mialgii, artralgii.Este contraindicat pentru persoanele cu sensibilitate la rifabutină, femei însărcinate și care alăptează, copii.
clofazimineAnsamycinsPierdere în greutate, anorexie, diaree prelungită. Greață, vărsături, dureri abdominale, reacții alergice.Contraindicat în caz de hipersensibilitate la medicament, femeile însărcinate și care alăptează, copiii cu greutatea mai mică de 50 kg.
ClaritromicinăMacrolide și azideuriDurere abdominală, diaree, greață. Leucopenie, anorexie, hipoglicemie, tulburări mintale, reacții anafilactice.Contraindicat în hipokalemie, insuficiență hepatică și renală, sensibilitate la antibiotice.
AmoxicilinăPeniciline semisinteticeReacții alergice, tulburări gastro-intestinale, hepatită, icter, dureri de cap, insomnie.Contraindicat pentru alergii la antibiotice, mononucleoză infecțioasă, leucemie limfocitară.
FtivazidehidrazideDureri de cap, amețeli, tulburări de somn, neurită. Greață, vărsături, gură uscată, reacții alergice la piele.Nu puteți lua medicamentul pentru angina pectorală, boli ale sistemului nervos central, rinichi, precum și în timpul alăptării.
FlurenisideMedicamente antibacteriene sintetice derivate din acidul izonicotinicNu au fost detectate efecte secundare.Contraindicat în caz de hipersensibilitate la medicament..
FlorimycinMedicamente antibacteriene sinteticeCefalee, dermatită, nefrotoxicitate, ototoxicitate.Contraindicat în caz de hipersensibilitate, neurită, insuficiență renală cronică.
ThioacetasoneMedicamente antibacteriene sinteticeCefalee, greață, pierderea poftei de mâncare, dermatită.Nu puteți lua medicamentul pentru afectarea funcției renale și hepatice, boli ale sistemului hematopoietic.

Medicamente combinate

Medicamentele combinate sunt utilizate mai ales în tratamentul tuberculozei nou diagnosticate. În activitatea lor nu sunt inferioare pentru a separa medicamentele și asigură un control fiabil al medicamentelor, reducând riscul de supradozaj.

Numele medicamentuluiGrup farmaceuticEfecte secundareCui este contraindicat
Isoniazid + RifampicinăMedicamente anti-tuberculoză combinateTulburări ale tractului gastro-intestinal, șoc anafilactic, dureri de cap, amețeli, slăbiciune. Angina pectorală, creșterea tensiunii arteriale, reacții alergice.Contraindicat în caz de hipersensibilitate, insuficiență hepatică, sarcină. De asemenea, nu luați medicamentul pentru copii și femei care alăptează.
Isoniazid + etamutolMedicamente anti-tuberculoză combinateAlergie, greață, vărsături, diaree. Cefalee, tulburări de somn, amețeli.Contraindicat în caz de hipersensibilitate, cu epilepsie, astm, psoriazis, ciroză hepatică, neurită, gută. De asemenea, interzis femeilor însărcinate și femeilor în timpul alăptării.
Isoniazid + pirazinamidă + rifampicinăMedicamente anti-tuberculoză combinateCefalee, amețeli, depresie, tulburări de somn, angină pectorală, leucopenie, mialgie, reacții alergice.Contraindicat în icter, afecțiuni hepatice, boli pulmonare, sarcină și alăptare.
Isoniazid + pirazinamidă + rifificină + etamutolMedicamente anti-tuberculoză combinateȘoc anafilactic, neurită optică, amețeli, dureri de cap, afecțiuni gastro-intestinale. Febra, frisoane, slăbiciune.Contraindicat în hepatite toxice și infecțioase, boli ale ficatului și rinichilor, boli ale ochilor și epilepsie.

Interventie chirurgicala

Scopul intervenției chirurgicale pentru tuberculoză este rezolvarea anumitor probleme. Aceasta este eliminarea focarelor tuberculoase din plămâni cu tratament ineficient, eliminarea consecințelor tuberculozei pulmonare, eliminarea leziunilor organelor pentru a preveni reapariția bolii. De asemenea, ar trebui să includă îmbunătățirea calității vieții și reducerea nivelului de pericol epidemic. Este important să înțelegem că nicio problemă nu poate fi rezolvată fără o abordare integrată. Indicațiile pentru intervenția chirurgicală pot fi orice formă de tuberculoză respiratorie, în special în cazul complicațiilor care amenință viața unei persoane.

Orice formă a acestei boli poate fi o indicație urgentă pentru intervenția chirurgicală în orice stadiu de tratament. Prin urmare, toate infecțiile diagnosticate recent ar trebui să fie înțelese și pregătite pentru utilizarea posibilă a unui tratament chirurgical.

În primul rând, pacientul trebuie să fie supus unui diagnostic, după care medicul curant evaluează starea organului, activitatea cardiacă și alte puncte importante. Sarcina medicului este, de asemenea, să studieze lista de medicamente prescrise pacienților. Dacă vorbim de tuberculoză pulmonară, atunci medicul efectuează o autopsie a toracelui și apoi, în funcție de situație, elimină complet organul sau zona afectată.

Chimioterapia pentru tuberculoză

Chimioterapia cu tuberculoză este o terapie care se folosește cu combinația optimă de medicamente anti-tuberculoză, destinată eliminării micobacteriilor și inhibării reproducerii.

Eficacitatea acestei metode depinde în mare măsură de durata întregului tratament. De exemplu, în timpul apariției primelor medicamente chimioterapice, durata tratamentului a fost relativ scurtă - de la 1 la 3 luni. Acum, durata unui astfel de tratament crește de fiecare dată și poate ajunge chiar și la un an.

Dacă chimioterapia este oprită din timp, poate apărea exacerbarea sau complicațiile tuberculozei. Prin urmare, este important ca medicul să stabilească corect momentul optim al chimioterapiei la întocmirea unui plan de tratament și în timpul tratamentului în sine.

Efectele chimioterapiei pentru tuberculoză pot fi pozitive sau negative. Consecințele negative sunt apariția reacțiilor adverse ale organismului uman la consumul de medicamente. Cel mai adesea, reacțiile adverse apar la aproximativ 10-15 la sută dintre pacienți. Practic, există 2 tipuri de reacții adverse: toxice și alergice. Uneori este dificil să le determinăm și să le înțelegem, atunci vorbim despre o formă toxic-alergică. De asemenea, poate apărea disbioză, dar nu apare sub nicio formă..

Metode populare

Tuberculoza este o boală care nu este foarte ușor de învins. Tratamentul acestei boli poate dura foarte mult: o lună, un an sau mai mult. În acest caz, pacientul trebuie să ia cel puțin patru tipuri de medicamente grave în același timp. Se știe cum antibioticele și chimioterapia afectează negativ întregul corp uman, distrugând celulele sale și provocând reacții alergice. De aceea, simultan cu tratamentul tuberculozei cu medicamente, este importantă protejarea altor organe importante ale unei persoane bolnave. În acest caz, remedii populare sunt ideale.

Tratamentul tuberculozei cu remedii populare are ca scop îmbunătățirea sistemului imunitar al pacientului.

Mijloace de origine animală

Acasă, tuberculoza poate fi tratată cu diferite metode. Pentru a învinge rapid tuberculoza, medicina tradițională oferă rețete accesibile și familiare, făcute din lapte simplu, unt, ouă de pui și produse animale similare. De asemenea, tratamentul nu se poate face fără ulei de pește care nu este iubit de toată lumea. În farmacie puteți cumpăra vitamina A și vitamina D. Ele ajută la întărirea imunității și sunt utile în special pentru bolile infecțioase..

Tuberculoza poate fi tratată cu lapte proaspăt. Principiul este simplu: pentru aceasta trebuie să beți aproximativ 1 litru de lapte proaspăt în timpul zilei. Această metodă este foarte eficientă pentru tuberculoza pulmonară și bolile bronșice. Merită să înțelegem că pentru persoanele alergice la produsele lactate, această metodă nu va funcționa. De asemenea, salvat de boală cu ajutorul grăsimii de buimac, koumiss. Unii oameni tind să trateze carnea de câine, pe baza faptului că acest animal nu are tuberculoză.

Retete de plante

Este posibil să scăpați de această boală teribilă cu ajutorul originii vegetale? Astăzi există multe rețete pentru decocturi pe bază de plante. Unele rețete pot fi preparate independent de componentele disponibile, unele tincturi și ierburi pot fi cumpărate la farmacie. În plus, fac medicamente din urs, ognevka, plantain și pelin. Unele sunt tratate cu polen de pin, altele recurg la miere și propolis. Există multe rețete, toată lumea poate încerca ceva.

Usturoiul este un instrument eficient și accesibil, care contribuie la tratarea tuberculozei la domiciliu. Cea mai accesibilă metodă este să mănânci 1-2 căței de usturoi la fiecare 2 ore. De asemenea, puteți prepara o infuzie: zdrobiți câteva căței de usturoi și adăugați apă. În această metodă trebuie luată prudență la persoanele cu probleme gastrointestinale. Ar trebui să vă amintiți și despre mirosul neplăcut pe care îl emană usturoiul..

În farmacie puteți cumpăra elecampane, oregano, sunătoare. De exemplu, elecampane este foarte util pentru bronșită și tuberculoză. Rădăcinile Elecampane sunt utilizate ca expectorant: 1 lingură la 200 ml de apă fierbinte. Nu este recomandat să duci această plantă la persoane cu probleme ale sistemului cardiovascular, rinichi. De asemenea, persoanele cu hipersensibilitate la componentele biologic active trebuie tratate cu grijă.

Tratament ambulatoriu

Posibilitatea tratamentului în ambulatoriu a tuberculozei este considerată în funcție de starea de sănătate a pacientului. Medicul poate prescrie un tratament ambulatoriu dacă boala este detectată într-un stadiu incipient și nu există nicio infecție pentru alții. Tratamentul ambulatoriu presupune vizite periodice la medic pentru a monitoriza starea de sănătate și a efectua testele și studiile necesare. Aceasta include utilizarea integrată de medicamente, efectuarea regulată a tuturor studiilor, fizioterapie.

Cel mai adesea, pacientul este transferat la tratament ambulatoriu după observație într-un spital și urmează un curs extensiv de terapie într-un dispensar TB. După tratament, pacientul nu prezintă nici o amenințare pentru ceilalți și poate duce un stil de viață familiar.

Tratament spitalicesc

Tratamentul obligatoriu pentru tratamentul tuberculozei este internat în prima etapă a tratamentului pe termen lung, care necesită eforturi serioase din partea pacienților. O persoană va trebui să se despartă de modul său obișnuit de viață cu familia și prietenii săi pentru o perioadă de timp, să se obișnuiască cu un nou loc, cu reguli și cu un aport constant de droguri. Și asta, din păcate, nu durează câteva zile.

Spitalizarea într-un spital are loc sub forma acută a bolii sau în caz de risc de infecție pentru alții. Durata tratamentului în spital poate ajunge la 3 luni. Există momente în care un pacient este externat după o lună. Această perioadă poate fi suficientă pentru a opri dezvoltarea micobacteriilor și pentru a elimina probabilitatea de infecție a altor persoane. Este extrem de important să fii internat în timpul intoxicației corpului uman, deoarece acest lucru este foarte periculos pentru viața pacientului.

Tratament spa

Tratamentul spa este destul de popular. Acest lucru se datorează situației epidemiologice și posibilității de a obține rezultate ridicate ale unui astfel de tratament. Tratamentul spa este, de asemenea, necesar în cazul în care este imposibil de făcut fără spitalizare. Cura clinică pentru boala din sanatoriu este observată la aproximativ 80 la sută dintre pacienții cu tuberculoză și se observă o îmbunătățire a indicatorilor funcționali la aproape fiecare pacient.

Principalele metode de climatoterapie sunt aeroterapia, helioterapia și înotul. Fiecare specie activează tot felul de mecanisme de adaptare. În același timp, aproape toate afectează starea sistemelor cardiovasculare și neuroendocrine.

Expunerea termică afectează cu siguranță sistemul respirator. Aeroterapia tratează organele respiratorii și hematopoietice. Helioterapia afectează starea pielii și a țesutului conjunctiv. Mai mult, majoritatea factorilor afectează, în general, imunitatea. Utilizarea unei anumite metode este determinată de regimul sanatoriu-climatic desemnat și depinde de sănătatea pacientului.

Caracteristici ale terapiei cu tuberculoză extrapulmonară

Tuberculoza poate afecta nu numai plămânii, ci și alte organe vitale. Acest lucru se aplică stomacului, organelor feminine și sistemului genitourinar, ganglionilor și gâtului. Mai mult, printre organele de sex feminin, trompele uterine și colul uterin sunt cel mai adesea afectate. La bărbați, prostata.

În sistemul genitourinar, cea mai frecventă problemă este vezica urinară.

Terapia tuberculozei extrapulmonare în identificarea oricărei forme a bolii trebuie efectuată în mod cuprinzător. Acest lucru poate necesita medicamente anti-tuberculoză, imobilizarea pacientului și intervenție chirurgicală. Fiecare formă este tratată în felul său și fiecare are propriile sale caracteristici..

De exemplu, cu tuberculoza creierului, se presupune intervenția chirurgicală. Ganglionii limfatici pot fi vindecați prin chimioterapie sau chirurgie.

Dacă la timp pentru a diagnostica tuberculoza rinichilor sau a ficatului și faceți tratament, atunci prognosticul va fi bun. Dacă boala este detectată târziu, atunci se utilizează chimioterapia și chirurgia. În cazuri rare, eliminarea organelor este prescrisă.

Atunci când se detectează tuberculoza articulațiilor și oaselor, se utilizează cel mai adesea un tratament complex, care include o metodă conservatoare și chirurgicală. Tratamentul tuberculozei osteoarticulare și a tuberculozei coloanei vertebrale este o problemă serioasă. Tuberculoza identificată a organelor de vedere necesită tratament cu medicamente antibacteriene. Terapia patogenetică poate fi, de asemenea, prescrisă..

Organele și părțile corpului pe care le poate afecta masa tuberculozei. Aceasta poate fi o inflamație a pleurei, poate exista o problemă cu glanda tiroidă. Examinările trebuie făcute la timp pentru a preveni tuberculoza extrapulmonară.

Durata terapiei

Tratamentul tuberculozei poate dura de la 2 la 6 luni, depinde de regimul tratamentului. Tratamentul suplimentar durează de la 4 luni la 1 an. În cazuri mai severe, termenul poate dura până la 2 ani sau mai mult. Durata tratamentului este afectată de starea pacientului, forma tuberculozei, afecțiunile și bolile adverse. De asemenea, contează cine este tratat: copii, adolescenți sau adulți.

Este posibilă o recuperare completă?

Tuberculoza nu este o propoziție, deci este posibilă o recuperare completă. Da, aceasta este o boală gravă și periculoasă, dar este tratabilă. Succesul său depinde direct de pacient. Dacă o persoană a solicitat ajutor la primele simptome neobișnuite și respectă toate instrucțiunile medicului, atunci șansele sale de recuperare sunt foarte mari. Medicina modernă garantează vindecarea completă în aproximativ 80 la sută din cazuri.

Tuberculoza este periculoasă după recuperare

După recuperare, este important să duci un stil de viață sănătos, să renunți la toate obiceiurile proaste (în primul rând, acesta este fumatul), să mănânci corect. De asemenea, este foarte important, dacă este necesar, să efectuați măsuri preventive pentru a exclude o recidivă a bolii. Dacă respectați toate regulile generale simple, atunci tuberculoza nu va fi periculoasă pentru o persoană, iar persoana în sine nu va fi contagioasă cu alte persoane..

Pe cine să contacteze la primele simptome

Un medic TBC este implicat în tratamentul tuberculozei pulmonare. Dacă vorbim despre forme extrapulmonare, atunci trebuie să contactați medicii care sunt implicați în tratamentul unui anumit organ. Inițial, o persoană poate apela la un terapeut, care, după ce a ascultat toate reclamațiile, se va referi la specialistul potrivit.

Mai multe informații proaspete și relevante despre sănătate pe canalul nostru Telegram. Abonează-te: https://t.me/foodandhealthru

Specialitate: medic pediatru, specialist în boli infecțioase, alergolog-imunolog.

Experiență totală: 7 ani.

Educație: 2010, Universitatea Medicală de Stat din Siberia, pediatrie, pediatrie.

Peste 3 ani de experiență ca specialist în boli infecțioase.

El are un brevet pe tema „O metodă pentru a prezice un risc ridicat de formare a unei patologii cronice a sistemului adeno-tonsilar la copiii frecvent bolnavi”. La fel ca autorul publicațiilor din revistele Comisiei de atestare superioară.

Tratamentul tuberculozei pulmonare

Mulți cred că tuberculoza nu poate fi vindecată. Cu toate acestea, nu este. În țările în care sunt observate epidemii ale acestei boli, tratamentul este complet gratuit. Sunt luate diverse măsuri pentru a reduce numărul de pacienți și decese. Practic, medicamentele sunt prescrise, se prescrie și repausul la pat. Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară include renunțarea la fumat și alcool. În plus, trebuie să evitați stresul și să alegeți activitatea fizică optimă..

Chirurgia tuberculozei pulmonare

Tratamentul chirurgical al acestei boli presupune îndepărtarea unui plămân sau a părții sale afectate. De asemenea, medicii pot recomanda excizia unei pleure, făcând o puncție. Pentru astfel de manipulări trebuie să existe dovezi stricte. De regulă, chirurgia pentru tuberculoza pulmonară este prescrisă în cazuri:

 • modificări ireversibile ale sistemului respirator, precum și a ganglionilor limfatici;
 • eficacitate scăzută a chimioterapiei;
 • complicații de tuberculoză în care există riscul de deces.

Cel mai adesea, este metoda chirurgicală care este prescrisă pentru formele cavernoase și fibro-cavernoase. Intervenția chirurgicală poate fi, de asemenea, efectuată cu pneumonie de caz, precum și epiema pleurale tuberculoase.

Este important să înțelegem că metoda chirurgicală are complicații. Acestea includ:

 • formarea pietrelor în bronșe;
 • sângerare în plămâni;
 • scuipat de sânge;
 • pericardită;
 • pneumotorax;
 • stenoza cicatricială;
 • fistule.

Aceste probleme pot fi evitate contactând specialiștii la timp. Cu toate acestea, în multe cazuri, numai prin intervenția chirurgicală pentru tuberculoza pulmonară se poate evita decesul. Și chiar riscul de complicații este incomensurabil cu șansa de a continua viața.

cauze

Boala apare din cauza faptului că bățul lui Koch intră în corp. Infecția apare de obicei în locuri aglomerate, precum și în spitale. Factorii de risc pentru infecție pot include:

 • fumat;
 • alcool;
 • malnutriție;
 • stres frecvent;
 • afecțiuni grave ale diferitelor organe care slăbesc sistemul imunitar.

Care medic vă va ajuta?

Mai mulți specialiști sunt implicați în tratamentul tuberculozei, în funcție de ce formă are boala. Dacă plămânii sunt afectați, atunci trebuie să contactați:

Acești medici vor studia starea generală a pacientului, precum și îi vor pune o serie de întrebări la recepție. Printre ele pot fi următoarele:

 1. Cât timp ai observat o slăbiciune generală?
 2. Ești obosit repede cu puțin efort fizic??
 3. Cât de des și cât transpirați?
 4. Ai mâncat mai puțin? V-ați pierdut interesul pentru mâncare??
 5. Te deranjează o tuse severă? Ați observat spută?
 6. Există dureri în piept??
 7. Hemoptiza apare în timpul atacurilor de tuse sau nu?
 8. Ați contactat pacienți cu tuberculoză??

După ce a examinat starea pacientului, medicul prescrie mai multe examene standard. Acestea pot include un test de sânge general, radiografie, un test de sânge biochimic și o analiză de urină. Rezultatele vor ajuta la diagnosticarea mai precisă a stadiului bolii, pentru a înțelege care medicamente vor fi cele mai eficiente. După prescrierea tratamentului pentru tuberculoză, trebuie să începeți să luați medicamente cât mai curând posibil. În plus, este recomandat să urmezi o dietă care exclude mâncărurile picante și picante..

Cum se tratează tuberculoza: metode

Principala metodă este utilizarea medicamentelor antibacteriene. Cu toate acestea, tratamentul pentru tuberculoza pulmonară constă întotdeauna din mai multe componente. De obicei se folosesc 3-5 metode pentru a obține rezultatul dorit. Toate medicamentele sunt împărțite în grupuri, o parte este luată oral, cealaltă parte - intravenos. De exemplu, medicamente de primă linie:

 • distruge bacteriile;
 • îmbunătățește sensibilitatea la agenții mai puternici;
 • opriți creșterea agenților patogeni ai tuberculozei pulmonare.

Medicamentele de primă linie ar trebui să suprime activitatea microorganismelor. Apoi, pacientul trebuie să ia medicamente din a doua linie. Acestea includ medicamente care distrug absolut toate bacteriile cu o rată metabolică scăzută. În a doua etapă, procesul de reproducere a microorganismelor poate fi oprit complet.

Medicamentele sunt prescrise în funcție de greutatea corporală a pacientului, precum și de stadiul dezvoltării bolii. Starea generală a pacientului contează și ea. Cum ar fi cel mai bine să tratați tuberculoza pulmonară, numai un medic ar trebui să decidă.

profilaxie

Vaccinul BCG este cea mai bună soluție pentru a combate forma deschisă a bolii. Este creat din bacili de tip vacă slăbiți anterior în laborator. Vaccinul este administrat copiilor aproximativ 3-5 zile de viață, de obicei se efectuează în maternități în ziua externării. O astfel de prevenire a tuberculozei pulmonare reduce semnificativ riscul de infecție..

Există anumite contraindicații pentru vaccinare:

 • reactie alergica;
 • răni grave postpartum;
 • boli cu febră severă;
 • leziuni ale pielii.

Dacă copilul este slăbit, atunci vaccinarea este amânată timp de 2-3 luni. Eficacitatea vaccinului este verificată datorită modificărilor locului de injecție. La început se umflă puțin, apoi se formează o rană cu crustă. În această perioadă, sistemul imunitar al copilului formează o apărare. Ajută în primii ani de viață să reziste microorganismelor periculoase. Pentru a nu face față tratamentului tuberculozei nici după aceea, trebuie să fiți vaccinat la vârsta de 7 ani.

În plus, măsurile preventive includ:

 • fluorografie anuală;
 • o nutriție bună, bogată în nutrienți;
 • întărirea și întărirea imunității.

Persoanele cu HIV și diabet ar trebui, de asemenea, să fie deosebit de atenți. Cu astfel de încălcări în activitatea corpului, puteți fi rapid infectat cu tuberculoza pulmonară, iar starea de rău în sine va avea loc într-o formă mai severă. Riscurile nu pot fi excluse complet, dar probabilitatea de infecție poate fi redusă..

Tratamentul cu remedii populare

Cum se poate vindeca tuberculoza acasă, mulți oameni ar dori să știe. Cu toate acestea, trebuie amintit că poți scăpa de boală doar în spital. Tratamentul trebuie prescris de un specialist, ținând cont de forma bolii, de caracteristicile organismului și de posibilele complicații. Cum va fi tratat pentru tuberculoză acasă, vă va spune și el. De exemplu, poate recomanda:

Se păstrează la întuneric timp de câteva săptămâni, apoi se taie, se toarnă cu apă și se insistă aproximativ 2 ore. Sucul rezultat este strecurat, i se adaugă nuci și miere.

Se crede că dacă le înghiți o ciupit de mai multe ori pe zi, atunci poți scăpa rapid de tuberculoza pulmonară.

Trebuie să mâncați pâine albă, tăiței și morcovi fierti cât mai des. Vor fi utile ouăle fierte moale, precum și laptele de capră.

Trebuie să fie preparate într-un pahar cu apă clocotită (o lingură este suficientă). După ce ați insistat timp de aproximativ o oră, puteți bea 50-70 ml.

Se insistă cu apă într-un vas de sticlă într-un loc însorit, timp de aproximativ 10 zile. Apoi, amestecul rezultat este luat de 1-3 linguri. linguri de trei ori pe zi înainte de mese.

Regimuri de tratament și timp mediu de recuperare pentru tuberculoza pulmonară

Care este pericolul tuberculozei, al cărui tratament poate fi chiar forțat? Popularitatea tuberculozei în Rusia, sub denumirea de consumator, este justificată de fenomenele febrile caracteristice ale acestei boli, care au chinuit de mult timp omul. Agentul cauzal este micobacteriile descoperite de Koch la sfârșitul secolului XIX..

Tratamentul tuberculozei pulmonare astăzi nu este foarte dificil, descoperirea antibioticelor a schimbat pentru totdeauna situația în medicină. Dar un mijloc de a scăpa complet de oameni de tuberculoză nu a fost găsit. Supraviețuirea incredibilă a bacteriilor și capacitatea acesteia de a se adapta la cele mai adverse condiții ale existenței permit boala să se răspândească chiar și într-o populație prosperă. Tratamentul pentru tuberculoză se poate baza pe utilizarea de medicamente sau rețete alternative. Nu se poate spune cât de mult este tratată tuberculoza pulmonară și dacă se procedează mai rapid cu un anumit tratament.

Abordări ale tratamentului tuberculozei

Mycobacterium tuberculosis poate fi sensibil la terapia medicamentoasă sau rezistent la aceasta, apoi tratamentul este ajustat constant. Un mediu bacterian rezistent la medicamente este cel mai adesea prezent la cei bolnavi pentru prima dată. Recidivele sunt tratate mult mai dificil, deoarece agentul cauzal al tuberculozei se adaptează rapid. Tratamentul tuberculozei se realizează în două etape, cu cursuri scurte de chimioterapie folosind agenți combinați.

Chimioterapia folosește: izoniazid, rifampicină, pirazinamidă, streptomicină și etamutol. Aceasta este procedura recomandată, fiecare medic face propriile sale corecții în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului și de severitatea bolii. Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară din a doua etapă se realizează cu intensitate redusă, sarcina este de a elimina urmele bacteriene rămase în organele și ganglionii afectati..

Boala într-un stadiu incipient poate dispărea dacă o persoană are imunitate puternică, un corp puternic și duce un stil de viață sănătos. Apoi, focalizarea tuberculozei se rezolvă sau se cicatrizează. Dacă micobacteriile infectează țesuturile și corpul nu poate face față singur, atunci boala se dezvoltă și se răspândește. Dintre simptomele apar cel mai adesea: tuse epuizantă, sânge în spută, transpirație grea, somn slab și pofta de mâncare.

Pacientul începe să slăbească rapid, acest lucru se datorează unui sistem digestiv supărat, slăbiciune generală. Dacă tusea durează mult timp, plămânii suferă în primul rând, prăbușiți de presiunea bacteriană și mecanică. Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară trebuie efectuat de un specialist: el selectează regimurile de tratament necesare, astfel încât tulburările metabolice să nu conducă la o situație ireversibilă. Această boală poate ucide o persoană.

Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară poate avea loc cu participarea unui medic acasă sau într-un spital. Momentul tratamentului depinde de respectarea dietei, de aportul de vitamine și minerale și de instrucțiunile medicului cu privire la modul de tratare a bolii. Un pacient cu tuberculoză este izolat de un copil mic dacă trăiește împreună. Deoarece boala este transmisă prin picături aeriene, este necesar să se respecte cerințele de igienă. Prevenirea tuberculozei trebuie efectuată de gravide, deoarece acest diagnostic va fi o contraindicație pentru sarcină.

Terapii alternative

Câtă tuberculoză pulmonară este tratată? Este dificil să răspunzi la această întrebare, deoarece totul depinde de pacient și de calificările medicului curant. Odată cu stadiul compensat al bolii, recuperarea stațiunilor sanatorii este utilă; printre regimurile de tratament, aerul de mare apare ca un factor important. Cu toate acestea, în forme severe, pacienților li se interzice strict vizitarea stațiunilor. Sanatoria Crimeei și a Caucazului de Nord au fost mult timp cele mai bune soluții pentru prevenirea tuberculozei. Remediile populare arată rezultate bune în regimurile de tratament ale acestei boli grave.

Trebuie înțeles că în locurile publice concentrația de bacterii este de aproximativ 6 sau 7 mii pe metru cub. Prin urmare, terapeuții recomandă cu insistență utilizarea remediilor de barieră. Deoarece bacteria tuberculozei se transmite cu ușurință prin tuse sau strănut, obținerea bolii este ușoară chiar și în transportul public.

Într-o pădure de pin, numărul de bacterii abia depășește 300 pe metru cub. În plus, pinul produce volatil, care este un antibiotic natural. Uleiul esențial de arbore de pin vă permite să umpleți aerul cu ozon. Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară trebuie să fie însoțit de plimbări într-o pădure de pin - acest lucru este extrem de benefic pentru plămâni. Dar condițiile climatice nu permit întotdeauna pacienților să respire aerul pădurii.

Cum să vindecăm o boală fără a vă deplasa într-o altă regiune? În acest caz, polenul de pin va veni la salvare: în ea se concentrează toată utilitatea pinului. În compoziția chimică, este bogat în colină, fosfor, magneziu și calciu, iar conținutul acestor elemente este ridicat. Trebuie să colectați polen la mijlocul lunii mai, monitorizând cu atenție momentul înfloririi. În aparență, produsul dorit este similar cu mărunțelele mici de porumb pe care se aplică polenul galben. Ca tratament pentru tuberculoză, se folosește polenul care s-a prăbușit din aceste urechi..

Retete populare - un link auxiliar

Pentru a pregăti medicamentul, luați 200 g miere de tei, 1 lingură. L polen și amestecă bine. Compoziția se păstrează la frigider, se mănâncă 1 lingură. în fiecare zi înainte de mese. Cursul ar trebui continuat timp de 60 de zile, atunci trebuie să faceți o pauză, iar mai târziu, dacă doriți să reluați. Ar trebui să fiți întotdeauna atenți la miere, deoarece este un alergen foarte puternic. Dacă corpul tău nu tolerează mierea, atunci polenul în cantitate de 0,5 linguriță. poate fi consumat uscat cu apă.

Epuizarea tusei tuberculoase va ajuta la eliminarea ceaiului cu polen de pin. Pentru a prepara o băutură medicinală, luați 2 linguri de polen, mușețel și rădăcină de mămăligă la 1 litru de apă. Ceaiul cu această compoziție se poate prepara până la 5 ori, apoi ar trebui să se reînnoiască ierburile.

Medvedka ca remediu pentru tuberculoză este utilizat în medicina tradițională chineză. Această insectă are dimensiuni foarte mari, trăind în pământ umed. Asiaticii au gătit și au consumat acești ursuleți pentru a-și consolida imunitatea. Întrucât tratamentul termic distruge nutrienții, cel mai bine este să mănânci insecte uscate. Tratamentul pentru tuberculoza pulmonară este neașteptat.

Pentru a obține medicamentul, luați ursul, clătiți și uscați într-o cameră întunecată. Inserați insectele uscate în pulbere, cel mai bine este să faceți acest lucru într-un mortar ceramic. Cu cât pulberea este mai fină, cu atât va fi mai convenabilă. Pentru curs, sunt suficiente 50 g de pulbere. Pentru a neutraliza un gust specific, amestecați o doză de pulbere cu o lingură de miere. Pentru a vindeca rapid tuberculoza, mâncați 2 litri. un astfel de amestec înainte de mese. Mierea și substanțele benefice ale ursului afectează în primul rând sistemul digestiv: în câteva zile veți simți o îmbunătățire a apetitului și o creștere a forței. Întregul secret constă în sângele insectei: leucocitele sale distrug activ membrana bacteriei care provoacă tuberculoza. Pulberea Medvedka poate vindeca rapid tuberculoza în stadiul inițial.

Usturoi și aloe cu infecție cu tuberculoză

Usturoiul are toate proprietățile de a deveni ajutoare eficiente în lupta împotriva tuberculozei. Sucul său este un puternic antibiotic care inhibă creșterea micobacteriilor. Dieta trebuie să includă cel puțin 6 cuișoare în timpul zilei. Datorită mirosului și gustului înțepător, pacientul nu este întotdeauna încântat să mănânce felii întregi, de aceea este mai bine să pregătești o tinctură. Pentru a face acest lucru, luați 2 căței de usturoi, turnați 200 ml de apă, lăsați o zi. Bea 1 lingură. bea pe zi, curs de cel puțin 3 luni. Este important să consultați un medic, deoarece un produs agresiv afectează pereții esofagului și stomacului.

O rețetă veche de tuberculoză include 1 kg de unt, 5 kg de miere, 500 g de hrean ras și usturoi. Se amestecă toate ingredientele, se înmoaie într-o baie de apă până la dizolvarea într-o masă omogenă, se toarnă în borcane. Mănâncă 1 lingură. L înseamnă înainte de masă.

Atunci când este diagnosticat cu tuberculoză, tratamentul trebuie monitorizat de către medic, deoarece boala are multe nuanțe și este extrem de periculoasă în cazul unei terapii insuficiente. Medicina tradițională este cu siguranță puternică, dar nu ar trebui să folosiți rețetele sale fără gânduri.

Încă din copilărie, toată lumea a cunoscut frunzele dense de aloe verzi; această plantă multifuncțională ajută împotriva unei varietăți de boli. Aloe nu protejează împotriva tuberculozei, deoarece puterea sa nu este suficientă pentru a distruge coaja unei bacterii dăunătoare. Dar planta ajută organismul să îmbunătățească semnificativ imunitatea, ceea ce accelerează recuperarea. Vitaminele și aminoacizii conținuți de aloe satura corpul bolnavului și restabilesc funcțiile de protecție ale organismului.

Efectul terapeutic se obține datorită complexului de a lua componente naturale antiinflamatoare și atenuatoare de durere. Pentru a obține medicamentul, luați frunza mare tocată din planta de aloe, combinați într-o cratiță cu 3 l. miere și 1 linguriță. apa pura. Evaporați amestecul timp de 2 ore până la o masă omogenă. După aceasta, răciți amestecul și din ziua următoare începeți să luați 1 litru. înainte de mese, dar nu mai mult de 3 ori pe zi. Cursul durează de obicei 2 luni.

Oțet și Badger gras

Acidul acetic poate ajuta împotriva tuberculozei, deoarece are efect asupra cochiliei micobacteriilor agentului cauzal al tuberculozei. Soluția directă de 6% din oțet de cidru de mere distruge bățul lui Koch într-o oră.

Pentru uz uman, produsul este în siguranță; metodele de tratare a tuberculozei cu oțet în diferite concentrații sunt prescrise de medicii de medicină alternativă sub supraveghere strictă. Ajută împotriva dermatitei, iritațiilor fungice, transpirației excesive, etc. Cu toate acestea, oțetul nu trebuie utilizat la pacienții cu afecțiuni gastro-intestinale..

Pentru a prepara un medicament pe bază de oțet, luați 2 litri. oțet în concentrație de 9%, o lingură de miere și hrean rasă pe o răzătoare fină (120 g). Se amestecă totul la o masă omogenă, se adaugă miere, dacă este necesar, astfel încât amestecul să fie gros.

Amestecul de tratament trebuie depozitat departe de lumina soarelui. Ia 1 lingură. înainte de a mânca, dar nu mai mult de 3 ori pe zi. Când s-a încheiat întregul amestec dintr-o cantitate dată de ingrediente, tratamentul trebuie oprit. Este posibil să o repetați numai după câteva săptămâni, în funcție de recomandările medicului.

Pentru a face față remediilor populare de tuse tuberculoză, folosiți rețeta de inhalare a oțetului. Ia 2 lingurițe. L oțet de masă și se dizolvă în 1 lingură. apă clocotită.

Se toarnă într-un vas potrivit pentru inhalare și se respiră soluția timp de cel puțin 15 minute. Această procedură este potrivită seara, deoarece ajută la reducerea transpirației și la ameliorarea tusei febrile..

O multitudine de elemente utile conținute în grăsimea de bursă poate vindeca tusea tuberculoasă cu ajutorul terapiei complexe. Grasimea de badger adăugată la laptele cald învelește ușor pereții esofagului, gâtului și stomacului, permițând absorbția lentă a substanțelor benefice și funcționează pentru îmbunătățirea organismului. Medicii sunt de acord că acesta este un remediu unic pentru tuse uscată și probleme pulmonare. Un număr mare și o selecție unică de nutrienți permit acestui produs să fie numit neprețuit..

Ce să alegeți în caz de amenințare a tuberculozei: tratament cu medicamente sau oameni populari; - decideți pacientul și medicul său.

Totul depinde de ce date de intrare sunt disponibile, care este starea corpului, care este medicul implicat în tratament și cât de mult dorește pacientul să se recupereze. Multe medicamente ajută împotriva tuberculozei, dar pacientul trebuie să respecte cu atenție dieta și rutina zilnică - acest lucru nu este mai puțin important decât medicația și îngrijirea.

Cum este să fii tratat pentru tuberculoză în Moscova modernă

Artista Polina Sinyatkina s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a petrecut șase luni într-un spital din Moscova, desenând portrete ale altor pacienți. The Poster Poster a înregistrat povestea ei.

„Cu un an înainte de aceste evenimente, am divorțat de soțul meu. Noul meu tânăr locuiește în Olanda și ne este foarte greu să organizăm o viață împreună. Din cauza sentimentelor puternice, imunitatea mea a fost slăbită, iar aceasta a fost una dintre cauzele bolii mele.

Primăvara trecută, era bolnavă ca de obicei - gripă, sinuzită, răceli. Din nou am venit din Amsterdam și am avut o temperatură blândă timp de o lună - aproximativ 37. Am mers la medici, au ridicat din umeri. Când temperatura a crescut la 40, am fost dus la spital. Era Ziua de Mai, erau puțini medici și toată luna m-a tratat pentru pneumonie. Până la urmă, medicii au decis să facă o tomografie și s-a dovedit că am tuberculoză. Am fost imediat deportat la spitalul Zakharyin din Kurkino.

Am petrecut șase luni și șaptesprezece zile în acest loc. Am ajuns la picioarele mele după trei luni. Aveam o cavitate mare în plămâni, medicii au spus că nu va depăși și cel mai probabil va fi nevoie de o operație. Aveam multe planuri pentru vară, dar trebuia să le anulez. Tânărul meu, Johannes, și cei apropiați au fost șocați: li s-a părut tuturor că tuberculoza este o boală din secolul al XIX-lea. Când am fost transferat la un spital pentru tuberculoză, Johannes a venit să mă sprijine, dar nu-mi amintesc prea bine. Rudele și prietenii sunt permise în spital: este foarte dificil să te infectezi cu tuberculoza, pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să coincidă o mulțime de factori. Dacă o persoană are imunitate puternică, atunci nu îți poate fi frică de nimic.

Aproape întreaga populație a Rusiei - purtători de bacilul lui Koch, dar provoacă tuberculoză doar cu o puternică slăbire a sistemului imunitar. Toți oamenii care m-au întâlnit ulterior în spital au ajuns acolo după mult stres.

Mama a suspinat când a aflat cu ce mă îmbolnăvesc, dar nu am înțeles de ce: eram fericită că am fost în sfârșit diagnosticat cu o afecțiune tratabilă. Nu mi-a fost teamă decât dacă am infectat pe cineva pe care îl cunoșteam. M-am dus la medici și am întrebat dacă trebuie să îi avertizez pe toți cu care am avut contact în ultimele luni. Și medicii au răspuns: „Vor atârna o stigmă pe tine, ai nevoie de asta? Nu spune nimănui, doar celor dragi! ”

Oamenii se tem foarte mult de acest diagnostic. Pacienții care stăteau cu mine minteau pe telefoane că aveau o pneumonie prelungită. Ca și cum diagnosticul de tuberculoză este ceva rușinos și rușinos. Mulți cred că aceasta este o boală a închisorii (în închisoare, tuberculoza se răspândește cu adevărat rapid, deoarece există spații limitate și multe au imunitate redusă). Este greșit să presupunem că numai oamenii dintr-un anumit cerc se pot îmbolnăvi. În spital, am întâlnit pacienți complet diferiți: o persoană a raportat în mod deschis că a fost un criminal, în timp ce o fată filozofă zăcea în secția mea.

Avem stigmat: majoritatea oamenilor din Rusia sunt convinși că dependenții de droguri, persoanele fără adăpost și prizonierii suferă de tuberculoză. Desigur, riscul de a te îmbolnăvi în această categorie de oameni este crescut doar datorită faptului că au slăbit imunitatea. Dar se poate întâmpla tuturor.

Tuberculoza a fost învinsă în Europa, dar încă avem boala. Acum este un cerc vicios: oamenii bolnavi se tem de opinia publică. Am auzit expresii de genul „Oh, tu ești și o tuberculoză!” Cineva a spus cândva că, de multe ori merg în Olanda, sunt probabil dependent de droguri și, prin urmare, m-am îmbolnăvit. Inițial am spus deschis că am tuberculoză. Deși mama mea, care lucrează în turism, se temea că clienții o vor părăsi.

Tuberculoza este tratată cu antibiotice foarte puternice. Au fost multe reacții adverse: am fost greață, am avut crampe, de la un medicament - halucinații, de la altul mi-au căzut auzul și vederea. Drept urmare, nu am avut nevoie de o operație - iar cavitatea din plămân a fost întârziată.

La jumătatea lunii iulie, mi s-a permis prima dată să mă întorc acasă în weekend, iar în timp ce conduceam, am vrut cu nerăbdare să fac ceva pentru a-mi schimba atitudinea față de tuberculoză. Așa că am venit cu un proiect pentru expoziție și am început să atrag oamenii care erau cu mine în spital. Am cerut permisiunea oficială de la șeful departamentului meu, iar ea a dat. Mi s-au adus pânze, le-am ținut pe balconul camerei noastre.

Noi eram patru în cameră. Uneori, oamenii se schimbau, dar timp de mai puțin de patru luni, nimeni nu a pus. Aveam o cameră intelectuală: unul vecin filosof, celălalt economist. Suntem foarte prieteni. Au permis să-și picteze portretele. Dar nu toată lumea a fost de acord în spital - se temeau că vor fi recunoscuți. Unii angajați mi-au cerut să le desenez. Un portret a durat de la câteva zile la o săptămână.

Am fost externat abia în noiembrie. Am zburat imediat la Amsterdam două luni - aerul este mult mai curat acolo și mediul este mai bun. Acum trebuie să fac radiografie de control la fiecare câteva luni.

Pe 24 martie, Ziua Mondială a Tuberculozei, la Galeria Omelchenko se deschide o expoziție a picturilor mele. Mai întâi, expoziția va avea loc la Moscova, iar apoi voi merge cu ea în Europa. Sunt susținut de Stop TB Partnership, cel mai mare fond de control al tuberculozei cu sediul la Geneva. Au planuri mari pentru mine. Aș fi foarte mulțumit dacă veniturile din expozițiile mele s-ar duce la lupta împotriva tuberculozei. Sper să pot organiza acest lucru..

Am decis să rup această tăcere. Sper că expoziția mea va inspira oamenii care au trecut prin tuberculoză să nu se teamă.

Tuberculoza - primele semne, simptome, cauze, tratament și prevenire a tuberculozei

Bună ziua, dragi cititori!

În articolul de astăzi, vom lua în considerare cu dvs. o boală precum tuberculoza, precum și primele sale semne, simptome, tipuri, forme, etape, diagnostic, tratament, medicamente, remedii populare, prevenirea tuberculozei și alte informații utile legate de această boală. Asa de…

Ce este tuberculoza??

Tuberculoza este o boală infecțioasă contagioasă, a cărei principală cauză este infecția organismului cu bastoane Koch (complexul Mycobacterium tuberculosis). Principalele simptome ale tuberculozei, în cursul său clasic, sunt tuse cu spută (adesea cu amestec de sânge), slăbiciune, febră, scădere semnificativă în greutate, transpirații nocturne și altele.

Printre celelalte nume ale bolii, mai ales în antichitate, se poate remarca - „consum”, „boală uscată”, „tubercul” și „scrofula”. Originea numelui tuberculosis ia în latină "tuberculum" (tubercle).

Cele mai comune organe sensibile la tuberculoză sunt bronhiile și plămânii, mai puțin frecvent sistemele osoase, cutanate, limfatice, genitourinare, nervoase, limfatice, precum și alte organe și sisteme. Infecția poate afecta nu numai oamenii, ci și reprezentanții lumii animale.

Infecția cu Mycobacterium tuberculosis este transmisă cu precădere prin picături aeriene - prin tuse, strănut, conversație strânsă cu un interlocutor infectat.

Insidiozitatea infecției cu tuberculoza stă în natura comportamentului ei - atunci când intră în corp, o persoană nu simte nimic. În acest moment, infecția într-o formă pasivă (cursul asimptomatic al bolii - tuberculoza) poate fi la pacient multe zile și chiar ani, și numai în 1 din 10 cazuri, intră în formă activă.

Dacă vorbim despre tipurile de tuberculoză, cea mai semnificativă pentru majoritatea oamenilor este clasificarea bolii în formă - ele disting forme deschise și închise de tuberculoză.

O formă deschisă de tuberculoză se caracterizează prin detectarea micobacteriilor în spută, urină, fecale, precum și semne evidente ale bolii, în timp ce la locul de contact al organului afectat și al mediului extern, infecția nu poate fi detectată. Tuberculoza deschisă este cea mai periculoasă și reprezintă o amenințare de infecție pentru toate persoanele aflate în apropiere.

Forma închisă se caracterizează prin dificultatea de a detecta infecția în spută prin metodele disponibile și este o formă nepericuloasă a acestei boli pentru alții.

Principalele metode pentru diagnosticarea tuberculozei sunt fluorografia, radiografia, testul Mantoux tuberculină, PCR și examenul microbiologic al sputei, urinei și fecalelor..

Prevenirea tuberculozei se bazează în principal pe screening, screening în masă și vaccinare a copiilor, dar, în ciuda cantității mari de informații despre diagnosticul, prevenirea și tratamentul tuberculozei, această boală continuă să marșeze pe Pământ, infectând un număr mare de oameni, dintre care mulți mor din cauza ei..

Dezvoltarea tuberculozei

Cum se transmite tuberculoza? (modalități de infecție). Cauza tuberculozei este ingestia unei infecții cu tuberculoză - complexul Mycobacterium tuberculosis sau cum se mai numește - bacilul lui Koch.

Principala sursă de infecție cu tuberculoză (bacilul lui Koch) sunt purtătorii de infecție, adică. persoane sau animale cu tuberculoză deschisă care o excretă în mediu.

Pentru ca tuberculoza să se instaleze în organism și să-și dezvolte dezvoltarea ulterioară în corp, trebuie îndeplinite o serie de condiții.

1. Tuberculoza micobacteriului care intră în organism

Principalele mecanisme de infecție în organism:

Picătură aeriană - infecția intră în mediul extern prin conversație, strănut, tuse un pacient cu o formă deschisă a bolii și, chiar și când este uscat, bagheta își păstrează patogenitatea. Dacă o persoană sănătoasă se află în această cameră, în special slab ventilată, atunci infecția ajunge în interiorul lui prin respirație.

Calea alimentară - o infecție intră o persoană prin tractul digestiv. Aceasta este de obicei cauzată de consumul de mâncare cu mâinile nespuse sau dacă produsele alimentare care sunt infectate și neprocesate nu sunt spălate. De exemplu, laptele de casă poate fi remarcat - o vacă care suferă de tuberculoză produce lapte infectat. O persoană care achiziționează produse lactate de casă rareori verifică infecția. Un animal special care poartă multe boli periculoase pentru oameni este un porc.

Mod de contact - infecția intră în persoană prin conjunctiva ochilor, cu săruturi, contact sexual, prin contactul obiectelor contaminate cu sângele uman (răni deschise, zgârieturi, manichiură, pedichiura, tatuarea cu obiecte contaminate), utilizarea articolelor de igienă a pacientului. De asemenea, puteți fi infectat cu tuberculoza atunci când aveți grijă de un animal bolnav - o pisică, un câine și alții.

Infecție intrauterină - infecția este transmisă bebelușului prin placenta deteriorată de tuberculoză sau în timpul nașterii, de la mamă. Cu toate acestea, acest lucru se produce atunci când infecția întregului organism este învinsă, dacă mama care așteaptă are tuberculoză pulmonară, probabilitatea infecției copilului este minimă.

2. Funcționarea afectată a tractului respirator superior

Organele respiratorii (nazofaringe și orofaringe, trahee, bronhi) sunt protejate de infecția organismului cu clearance-ul mucociliar. În termeni simpli, atunci când o infecție intră în corp, celulele speciale localizate în membrana mucoasă a sistemului respirator secretă mucusul, care înfășoară și lipeste împreună microorganismele patologice. Mai departe, prin strănut sau tuse, mucusul împreună cu infecția sunt expulzate din sistemul respirator spre exterior. Dacă procesele inflamatorii sunt prezente în sistemul respirator, funcționarea apărării organismului este expusă riscului infecția poate intra liber în bronhiile, apoi în plămâni.

3. Slăbirea imunității împotriva micobacteriilor tuberculoase

Boli și afecțiuni precum diabetul zaharat, SIDA, ulcere peptice, situații stresante, hipotermie, înfometare, hipovitaminoză, consum de alcool și droguri, tratament cu hormoni și imunosupresoare, sarcină, fumat pot slăbi sistemul imunitar, în special transpirația împotriva baghetei lui Koch. alte. Se stabilește că un pachet de țigarete fumând pe zi, o persoană crește riscul de a dezvolta boala de 2-4 ori!

Bagheta lui Koch, așezându-se în plămâni, dacă sistemul imunitar nu o oprește, începe să se multiplice încet. Răspunsul imun întârziat se datorează și proprietăților acestui tip de bacterii de a nu produce exotoxină, ceea ce ar putea stimula producerea de fagocitoză. Absorbând în sânge și sistemul limfatic, infecția se răspândește în tot corpul, înrobind în principal - plămânii, ganglionii limfatici, cortexul rinichilor, oasele (glandele și metafizele pineale), trompele uterine și majoritatea altor organe și sisteme.

Perioada de incubație a tuberculozei

Perioada de incubație a tuberculozei, adică. perioada din momentul obținerii stickului Koch la apariția primelor semne ale bolii este de la 2 la 12 săptămâni, o medie de 6-8 săptămâni, uneori un an sau mai mult.

Medicii remarcă faptul că odată cu intrarea inițială a bacilului Koch în organism, dezvoltarea tuberculozei apare în 8% din cazuri, cu fiecare an următor, acest procent scade.

Combaterea sistemului imunitar cu tuberculoza

În acest stadiu, sistemul imunitar, dacă nu este imun la bagheta lui Koch, începe să-l producă, iar leucocitele intră în lupta împotriva infecției, care mor din cauza potențialului lor bactericid scăzut. Mai mult, macrofagele sunt implicate în luptă, totuși, datorită particularității sale, bagheta lui Koch pătrunde în celule, iar macrofagele nu pot face nimic cu ele în acest stadiu și, de asemenea, încep să moară treptat, iar infecția este eliberată în spațiul intercelular..

O luptă eficientă împotriva micobacteriilor tuberculozei începe atunci când macrofagele încep să interacționeze cu limfocitele (T-helpers (CD4 +) și T-suppressors (CD8 +)). Astfel, limfocitele T sensibilizate, care secretă gama-interferon, interleukina-2 (IL-2) și chimiotoxine activează mișcarea macrofagelor spre decantarea bacilului Koch, precum și activitatea lor enzimatică și bactericidă împotriva infecției. Dacă factorul de necroză tumorală este sintetizat de macrofage și monocite la acel moment, atunci se formează oxid nitric în combinație cu L-arginina, care are și un efect antimicrobian. Împreună, toate aceste procese inhibă activitatea tuberculozei micobacteriului, iar enzimele lizozomale formate le distrug în general..

Dacă sistemul imunitar este în stare bună, fiecare generație ulterioară de macrofage devine mai stabilă și mai competentă în lupta împotriva bacililor lui Koch, organismul dezvoltă o imunitate stabilă la tuberculoză.

Formarea granulomului tuberculos indică un răspuns imun normal la infecția organismului, precum și capacitatea sistemului imunitar de a localiza agresiunea micobacteriană. Apariția granulomului tuberculozei se datorează producției de limfocite B de către macrofage, care la rândul lor produc anticorpi oponenți care pot învălui și adera la infecție. Activitatea crescută a macrofagelor și producerea de către aceștia a diferiților mediatori sunt transformate în celule Langhans gigant epitelioid, limitând sedimentarea infecției și, în consecință, localizarea procesului inflamator. Apariția în centrul granulomului unei mici zone de necroză cazoasă (cretată, cu umbră albă țesut moale) este cauzată de corpurile celor care au murit în lupta împotriva infecției cu tuberculoză a macrofagelor.

Răspunsul imun adecvat exprimat la tuberculoza micobacteriului din organism se formează de obicei după 8 săptămâni, din momentul în care infecția intră în persoană și, de obicei, începe după 2-3 săptămâni. După 8 săptămâni, datorită distrugerii baghetei lui Koch, procesul inflamator începe să scadă, dar sistemul imunitar nu reușește să elimine complet infecția din organism. Infecția salvată rămâne în interiorul celulelor și împiedicând formarea fagolizozomilor, acestea rămân inaccesibile enzimelor lizozomale. Acest lucru ajută la menținerea unui nivel suficient de activitate imunologică, dar, în același timp, infecția poate fi în organism mai mulți ani, sau chiar pe viață, și dacă este necesar, adică. factori adversi care slăbesc sistemul imunitar, reactivă și provoacă un proces inflamator.

Dezvoltarea tuberculozei când imunitatea este slăbită

Dacă sistemul imunitar funcționează defectuos, cursul tuberculozei este mai pronunțat. Acest lucru se datorează faptului că, cu o activitate insuficientă a macrofagelor, bastonul Koch se dezvoltă foarte rapid, literalmente exponențial. Celulele care nu fac față infecției mor în număr mare, iar un număr mare de mediatori cu enzime proteolitice care intră în spațiul intercelular afectează țesuturile din jurul infecției, care devin „hrană” pentru microflora patogenă. Echilibrul dintre limfocitele T este perturbat, care, din această cauză, dă o populație mare de tuberculoză micobacterium, în timp ce acestea din urmă încep să se răspândească în întregul corp, cu un curs clinic acut al bolii. Locațiile separate ale granuloamelor sunt în creștere, fuzionând, crescând zonele inflamatorii. Infecția crește permeabilitatea pereților vasculari, leucocitelor, monocitelor, proteinele plasmatice încep să intre în țesut, necroza cazoasă predomină în granuloamele tuberculoase. Organele deteriorate sunt acoperite de tuberculi predispuși la degradare..

Statistici privind tuberculoza în cifre și fapte:

 • Mai mult decât tuberculoza, oamenii mor numai din cauza SIDA;
 • Pe fondul infecției cu HIV, un sfert din pacienții infectați cu bacilul lui Koch mor din cauza tuberculozei;
 • Din 2013, în cursul anului, tuberculoza a fost înregistrată la 9.000.000 de persoane, dintre care 1.500.000 au murit. În 2015, conform statisticilor OMS, au existat 10,4 milioane de cazuri noi de boală, dintre care 5,9 milioane au fost bărbați, 3,5 milioane femei și 1 milion copii;
 • Aproximativ 95% din toate cazurile de infecție apar la oameni din Africa și Asia;
 • O persoană cu o formă cronică deschisă de tuberculoză infectează aproximativ 15 persoane într-un an;
 • Cel mai adesea, boala se observă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, precum și la bătrânețe;
 • Datorită eforturilor medicinei moderne și, desigur, harului lui Dumnezeu, în ultimii ani, tendința pentru numărul de decese cauzate de tuberculoză a scăzut și în fiecare an continuă să scadă. De exemplu, în Rusia, comparativ cu 2000, în 2013, numărul de decese a scăzut cu aproximativ 33%;
 • În multe cazuri, tuberculoza se dezvoltă la furnizorii de servicii medicale din instalațiile de tuberculoză.

Povestea tuberculozei

Prima mențiune despre tuberculoză a fost făcută în timpuri străvechi - în perioada Babilonului, în India antică. Săpăturile arheologilor, care au observat semne de tuberculoză pe unele oase, atestă și acest lucru. Primele note științifice despre această boală aparțin lui Hipocrate, iar mai târziu medicului persan medieval Avicenna. Boala a fost remarcată în vechile cronici rusești - prințul de la Kiev, Svyatoslav Yaroslavich, în 1076, suferea de tuberculoză a sistemului limfatic.
Epidemia de tuberculoză s-a răspândit pentru prima dată în secolele XVII și XVIII, când oamenii au început să construiască activ orașe, să dezvolte industrie, să transporte, să extindă comerțul, să lucreze în țări îndepărtate și să călătorească. Astfel, bagheta Koch a început o migrație activă în întreaga lume. În această perioadă, numărul de decese cauzate de tuberculoză în Europa a fost de aproximativ 15-20% din numărul total de decese.

Printre cei mai activi cercetători ai acestei boli, îi putem distinge pe Francis Sylvia, M. Bailey (1761-1821), Rene Laennec (1781-1826), G.I. Sokolsky (1807-1886), Jean-Antoine Wilman, Julius Kongheim.

Pentru prima dată, termenul "tuberculoză", cu o descriere a mai multor specii ale sale, a fost introdus de savantul francez Rene Laennec.

Bagheta lui Koch a putut identifica, în 1882, medicul german Robert Koch, folosind un microscop. El a reușit să facă acest lucru prin colorarea probei infectate cu albastru de metilen și vesuvină..

De asemenea, Robert Koch a reușit să izoleze o soluție cu o cultură bacteriană - "Tuberculin", care este folosită în scopuri diagnostice în timpul nostru.

Tuberculoza - ICD

ICD-10: A15-A19;
ICD-9: 010-018.

Simptomele tuberculozei

Simptomele tuberculozei și evoluția acesteia depind în mare măsură de forma bolii și de organul / sistemul în care a fost dezvoltată. La început, luați în considerare primele semne de tuberculoză, care sunt foarte asemănătoare cu simptomele bolilor respiratorii acute (ARI).

Primele semne de tuberculoză

 • Senzație de slăbiciune, stare de rău, oboseală, slăbiciune, somnolență crescută;
 • Pacientul nu are pofte de mâncare, apare o iritabilitate crescută;
 • Insomnie, coșmaruri pot fi prezente;
 • Transpirație crescută;
 • Temperatura corporală ridicată de 37,5-38 ° C, care nu scade mult timp (o lună sau mai mult), frisoane ușoare;
 • Tuse uscată, mai rău noaptea și dimineața, având un caracter paroxistic;
 • Fața devine de culoare palidă, în timp ce pe obraji este prezent un fard nefiresc;
 • Ochii au o strălucire nesănătoasă.

Principalele simptome ale tuberculozei

Pentru o mai mare precizie, vă sugerăm să vă familiarizați cu o scurtă privire de ansamblu asupra semnelor de tuberculoză, în funcție de organul sau sistemul în care s-a dezvoltat boala.

Tuberculoza pulmonară se caracterizează prin dureri toracice, uneori cu recul în hipocondriul sau regiunea scapulei, intensificându-se cu o respirație profundă, respirație șuierătoare în plămâni, nasul curgător, pierderea rapidă în greutate, o creștere a dimensiunii ganglionilor limfatici (limfadenopatie). Tusea cu tuberculoză pulmonară este umedă, cu spută. Cu o formă infiltrativă de tuberculoză, particule de sânge sunt prezente în spută și, dacă sângele curge literalmente de la pacient, apelați de urgență la o ambulanță!

Tuberculoza genitourinară este însoțită de obicei de urină turbidă, cu prezență de sânge în ea, urinare frecventă și dureroasă, dureri în abdomenul inferior, descărcare sângeroasă, balonare dureroasă a scrotului cu exudat;

Tuberculoza oaselor și articulațiilor este însoțită de distrugerea cartilajului, a discurilor intervertebrale, dureri severe ale sistemului musculo-scheletic și, uneori, cifoza, funcție umană afectată, până la o imobilitate completă;

Tuberculoza tractului digestiv este însoțită de dureri de balonare și durere, constipație, diaree, prezența sângelui în fecale, pierderea rapidă în greutate, febră persistentă de grad scăzut;

Tuberculoza pielii este însoțită de apariția sub piele a bolnavului de noduli dureroși densi care se rup atunci când se pieptene, din care se alocă un infiltrat cojit alb;

Tuberculoza sistemului nervos central (sistemul nervos central) este însoțită de dureri de cap, funcție vizuală afectată, tinitus, coordonare afectată, halucinații, leșin, și uneori tulburări mentale, inflamația mucoasei creierului (meningită tuberculoasă), apariția granuloamelor în substanța creierului;

Tuberculoza miliară se caracterizează prin numeroase leziuni - apariția mai multor microgranule, fiecare având diametrul de până la 2 mm. Motivul acestui proces este răspândirea infecției în întregul corp pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Tuberculoza pulmonară se desfășoară adesea într-o formă asimptomatică și este detectată doar în timpul unui control de rutină, folosind fluorografie sau radiografie toracică, precum și cu teste de tuberculină.

Complicații ale tuberculozei

 • Îndepărtarea parțială sau completă a plămânului și a altor organe;
 • meningita;
 • Rezultat fatal.

Cauzele tuberculozei

Cauzele tuberculozei se află în doi factori principali - infecția organismului și imunitatea vulnerabilă la această infecție.

1. Agentul cauzal al tuberculozei - Mycobacterium tuberculosis (MBT, Mycobacterium tuberculosis - afectează o persoană), sau cum se mai numesc - bastoanele lui Koch, precum și Mycobacterium bovis (care provoacă boală la bovine), Mycobacterium africanum (tip african de MBT), Mycobacterium Mycobacterium canettii. Până în prezent, oamenii de știință au identificat 74 de tipuri de MBT, dar acest tip de infecție este predispus la mutație și într-un timp destul de scurt, ceea ce într-un anumit sens complică și diagnosticul la timp și tratamentul adecvat al tuberculozei.

Bastonul lui Koch sub influența diverșilor factori tinde să se despartă în particule mici, apoi să se reasambleze într-un singur organism și să continue să infecteze o persoană sau un animal. Dimensiunile biroului sunt de numai 1-10 microni (lungime) și 0,2-0,6 microni (lățime).

În afara unui organism viu, biroul rămâne viabil de la câteva zile la mulți ani, în funcție de condițiile de mediu, de exemplu, în formă uscată - 18 luni, în produsele lactate - 12 luni, în apă - 5 luni, uscat spută pe haine - aproximativ 4 luni, pe paginile cărții - 3 luni, în timp ce pe un drum prăfuit - 10 zile. Sticks-urile Koch nu le place lumina soarelui, apa clocotită.

Cele mai bune condiții pentru așezarea și propagarea biroului este o temperatură de 29-42 ° C, o cameră întunecată, caldă și umedă. Bacteriile tuberculozei îngheață liber, păstrându-și activitatea patologică chiar și la 30 de ani de la decongelare.

Important! Manifestările clinice (simptomele) tuberculozei depind în mare măsură de tipul de MBT, precum și de starea de sănătate a organismului infectat.

Mycobacterium tuberculosis este transmis prin picături aeriene, căi de contact și alimente, precum și în utero. Am vorbit despre modalități de transfer al biroului la începutul articolului..

2. Slăbirea sistemului imunitar se datorează mai ales prezenței unor boli cronice, în special de natură infecțioasă (infecție cu HIV, SIDA, ARI), diabet zaharat, condiții adverse de viață (stres, afecțiuni antisociale și nesanitare), hipotermie, alimentație slabă sau insuficientă, hipovitaminoză, luarea anumitor medicamente (imunosupresoare etc.), fumatul, consumul de alcool și droguri.

3. Dacă vorbim despre infecția umană prin picăturile aeriene, atunci pentru așezarea și pătrunderea biroului în interiorul corpului, este necesar un proces inflamator în organele respiratorii superioare, altfel infecția va fi pur și simplu lipită și aruncată înapoi în mediu printr-o tuse sau o strănut..

Tipuri de tuberculoză

Clasificarea tuberculozei este următoarea:

Conform localizării bolii:

Forma pulmonară - tuberculoza plămânilor, bronhiilor, pleurei, traheei și laringelui, care se poate proceda astfel:

 • complex de tuberculoză primară (pneumonie tuberculoasă + limfadenită, limfangită)
 • bronhoadenită tuberculoasă, limfadenită izolată.

Forma extrapulmonară:

 • Tuberculoza oaselor și articulațiilor;
 • lupus;
 • Tuberculoza sistemului digestiv;
 • Tuberculoză genitourinară;
 • Tuberculoza sistemului nervos central și meningele;
 • Tuberculoza ochilor.

In forma:

 • tuberculoză;
 • tuberculoză latentă;
 • tuberculoza focală (limitată);
 • tuberculoză miliară;
 • tuberculoza infiltrativa;
 • tuberculoză diseminată;
 • tuberculoză cavernoasă;
 • tuberculoza fibro-cavernoasă;
 • tuberculoza ciroza;
 • pneumonie de caz.

Tip:

Tuberculoza primară este o formă acută a bolii. Dezvoltarea bolii apare pentru prima dată și se observă de obicei la copii sub 5 ani, ceea ce se datorează sistemului imunitar incomplet format. Nu există amenințări pentru oamenii din jur, deși cursul bolii este acut, cu o imagine clinică pronunțată.

Tuberculoza secundară se caracterizează prin dezvoltarea bolii după remisie, datorită exacerbării acesteia sau datorită infecției organismului cu un alt tip de bacil Koch. În acest sens, pacienții adulți sunt mai sensibili la forma secundară a bolii. Cursul intern al bolii este însoțit de formarea de noi focare de inflamație, uneori fuzionându-se între ele, formând cavități extinse cu exudat. Tuberculoza secundară este o formă cronică a bolii, iar cu complicații, în ciuda eforturilor medicilor, mulți pacienți mor. Este foarte rar să se întoarcă spontan boala de la stadiul de exacerbare la stadiul de remisie. Un pacient cu o formă cronică de tuberculoză este un pericol pentru oamenii din jurul său, deoarece la tuse, strănut și alte aspecte ale vieții, o infecție patogenă este eliberată în mediu.

Diagnosticul tuberculozei

Diagnosticul tuberculozei include următoarele tipuri de examene:

 • Diagnosticarea tuberculinei („Testul Mantoux”);
 • Roentgenografie;
 • Fluorografie;
 • Analiza bacteriologică;
 • Test imunosorbent legat.

Tratamentul tuberculozei

Cum se tratează tuberculoza? Tratamentul tuberculozei poate începe numai după un diagnostic amănunțit, precum și identificarea tipului de bacil Koch, stadiul bolii și patologiilor asociate.

Tratamentul tuberculozei include:

1. Tratamentul medicamentelor
1.1. chimioterapia;
1.2. Terapia de întreținere;
2. Tratament chirurgical;
3. Reabilitare în sanatoriu și instituții specializate.

Important! Un pacient cu tuberculoză trebuie să respecte cu strictețe regimul de tratament prescris de medicul curant, în caz contrar, rezultatele multor luni de muncă pot deveni degeaba.

1. Tratamentul medicamentelor

Important! Înainte de a utiliza medicamente, asigurați-vă că vă consultați medicul!

1.1. chimioterapia

Mycobacterium tuberculosis (MBT) se referă la bacterii, astfel că tratamentul tuberculozei se bazează în primul rând pe utilizarea medicamentelor antibacteriene.

Datorită predispoziției biroului la o mutație rapidă și a unui număr mare de genotipuri, precum și rezistenței (rezistenței) la anumite substanțe, antibioterapia implică cel mai adesea utilizarea mai multor antibiotice simultan. Pe baza acestui fapt, medicina modernă a identificat 3 regimuri de tratament:

 • cu trei componente (2 antibiotice + PASK) - izoniazid, streptomicină și acid paraaminosalicilic (PASK)
 • cu patru componente (4 perechi de antibiotice), în practica internațională, este indicat prin termenii „DOTS” - „Isoniazid” / „Ftivazid”, „Streptomicină” / „Kanamycin”, „Rifabutin” / „Rifampicin”, „Pyrazinamide” / „Ethionamide”.
 • cu cinci componente - 4 perechi de antibiotice din schema DOTS + 1 antibiotic de 2, 3 sau 4 generații (Ciprofloxacin, Cycloserin, Capreomycin și altele)

Pentru cea mai bună eficiență, medicul curant selectează și combină anumite medicamente, precum și durata administrării lor.

Tratamentul tuberculozei constă, de asemenea, în două faze principale ale terapiei:

 • Intensiv (durata 2-6 luni), care are ca scop oprirea infecției și oprirea procesului distructiv din organism, prevenirea eliberării active a infecției în mediu și resorbția infiltratului cu exudat;
 • Prelungit (până la 2-4 ani) - are ca scop vindecarea completă a țesuturilor deteriorate de infecție, precum și restabilirea și întărirea sistemului imunitar al pacientului.

1.2. Terapia de întreținere

Următoarele grupuri de medicamente au ca scop îmbunătățirea cursului bolii, întărirea organismului și accelerarea recuperării.

Probioticele Acest grup de medicamente restabilește microflora normală în organele digestive, care este necesară pentru absorbția și digestia normală a alimentelor. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele, împreună cu microflora patogenă, distrug majoritatea și bacteriile benefice care se află în intestinele oricărei persoane sănătoase. Printre probiotice se pot distinge - "Linex", "Bifiform".

Hepatoprotectoare. Grupul condiționat, care include fonduri care vizează consolidarea și restabilirea celulelor hepatice. De fapt, hepatoprotectorii protejează ficatul de efectele patologice ale antibioticelor asupra acestuia. Printre hepatoprotectori se pot distinge - "Karsil", "Acidul lipoic", "Silimar", "Ursonan", "Fosfogliviv", "Essentiale".

Sorbente. Microflora în timpul vieții sale emite toxine, care împreună cu infecția care a murit din cauza antibioticelor otrăvesc organismul, provocând simptome precum pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături și altele. Sorbenții (terapia de detoxifiere) sunt folosiți pentru a elimina substanțele toxice din organism, printre care se numără Acetilcisteină, Atoxil, Albumină, Reosorbilact, precum și băuturi grele, de preferință cu vitamina C.

Imunostimulante. Acest grup de medicamente stimulează sistemul imunitar, ceea ce la rândul său duce la o creștere a luptei imunității împotriva infecției și la o recuperare mai rapidă. Printre imunostimulanți se pot distinge - „Biostim”, „Galavit”, „Glutoxim”, „Imudon”, „Ximedon”.

Vitamina C (acid ascorbic) este un imunostimulant natural, o mare cantitate fiind prezentă în măceș, viburn, zmeură, merișor, lămâie.

Medicamente antipiretice. Acestea sunt utilizate pentru ameliorarea temperaturii ridicate a corpului, dar nu uitați că acest grup de medicamente este recomandat să fie utilizat la o temperatură ridicată - de la 38,5 ° C (dacă durează 5 sau mai multe zile. Printre medicamentele antipiretice se pot distinge Ibuprofen, Nurofen, Paracetamol).

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - sunt utilizate pentru calmarea durerii. Printre ele se pot distinge - "Indometacin", "Ketanov", "Naproxen", "Chlotazol".

Glucocorticoizii (hormoni) - sunt folosiți în cazurile în care durerea nu a putut fi oprită de AINS, precum și într-un curs foarte pronunțat de tuberculoză cu durere insuportabilă. Cu toate acestea, ele nu pot fi utilizate mult timp, deoarece au un efect imunosupresiv, precum și o serie de alte reacții adverse. Printre glucocorticoizi se pot distinge - "Prednisolon", "Hidrocortizon".

Pentru a păstra sistemul nervos central de daune, precum și pentru a menține funcționarea normală, prescrie - vitamine B, acid glutamic și ATP.

Pentru a accelera regenerarea celulelor și a restabili țesuturile afectate de infecție, sunt prescrise „Glyunat”, „Metiluracil”, „Aloe vera” și altele..

2. Tratamentul chirurgical al tuberculozei

Intervenția chirurgicală în tratamentul tuberculozei implică următoarele tipuri de terapie:

 • Colapspsoterapie (pneumotorax artificial sau pneumoperitoneu) - bazat pe stoarcerea și fixarea plămânului prin introducerea de aer steril în cavitatea pleurală, ceea ce duce la o coalescență treptată a cavernelor și la prevenirea eliberării active a bacilului Koch în mediu;
 • Speleotomie sau cavernectomie - îndepărtarea celor mai mari caverne care nu sunt susceptibile de tratament conservator;
 • Lobectomie, bilobectomie, pneumonectomie, pulmonectomie - îndepărtarea unui lob sau a unei părți a plămânului care nu este susceptibilă de tratament conservator sau eliminarea completă a unui astfel de plămân.
 • Blocarea bronhială valvulară - este concepută pentru a normaliza respirația pacienților și se bazează pe instalarea de valve în miniatură în gurile bronhiilor pentru a preveni lipirea acestora.

Prognoza tratamentului

Odată cu depistarea precoce a bacilului Koch în corp, un diagnostic amănunțit și respectarea strictă a prescripțiilor medicului curant, prognosticul recuperării tuberculozei este foarte pozitiv.

Rezultatul nefavorabil al bolii în majoritatea cazurilor se datorează formei avansate a bolii, precum și atitudinii frivole a pacienților față de aceasta.

Cu toate acestea, amintiți-vă că, chiar dacă medicii pun capăt bolnavilor, există o mulțime de dovezi atunci când o astfel de persoană s-a întors către Dumnezeu în rugăciune și a primit o recuperare completă, chiar și cu astfel de boli mortale precum cancerul.

Remedii populare pentru tuberculoză

Important! Înainte de a utiliza remedii populare pentru tratamentul tuberculozei, asigurați-vă că vă consultați medicul!

Polen de pin. Uleiurile esențiale de conifere au un efect bactericid, în plus, umplu aerul cu ozon pur, îmbunătățind funcționarea sistemului respirator și, mai simplu, este mult mai ușor pentru o persoană să respire printre conifere. Pentru prepararea remediilor populare pentru tuberculoză pe bază de conifere, aveți nevoie de 1 lingură. se amestecă o lingură de polen de pin cu 150 g de miere de tei. Trebuie să utilizați medicamentul timp de 1 linguriță 20 de minute înainte de a mânca, de 3 ori pe zi, timp de 60 de zile, după o pauză de 2 săptămâni și cursul se repetă. Păstrați acest remediu popular pentru tuberculoză în frigider.

Ceai de polen de pin. Se amestecă 2 lingurițe. linguri de polen de pin, mușețel, floare de tei uscată și rădăcină de mămăligă. Colectarea pregătită se toarnă 500 ml apă clocotită, se lasă să insiste aproximativ o oră. După ce turnați 100 g de infuzie într-un pahar și adăugați apă clocotită, astfel încât paharul să fie plin. Trebuie să bei un astfel de ceai de 4 ori pe zi, într-un pahar, cu 30 de minute înainte de masă.

Usturoi. Se macină 2 căței de usturoi, se toarnă cu un pahar cu apă, se lasă să se fierbe o zi, iar dimineața, înainte de a mânca, se bea infuzia. Cursul tratamentului este de 2-3 luni.

Usturoi, hrean și miere. Faceți o suspensie de 400 g de usturoi și aceeași cantitate de hrean, apoi amestecați-l cu 1 kg de unt și 5 kg de miere. Apoi, amestecul trebuie infuzat într-o baie cu apă clocotită timp de 5-10 minute, amestecându-l periodic, răcorind și ia 50 g înainte de masă. Medicamentul este considerat eficient pentru tuberculoza pulmonară..

Moss islandez (Cetraria). Puneți 2 linguriți într-o cratiță emailată. linguri de mușchi islandez tocat și se toarnă în 500 ml de apă rece curată, apoi se aduce produsul la fierbere, se fierbe încă 7-10 minute cu capacul închis. În continuare, remediul trebuie să fie filtrat, pus deoparte în bancă pentru a insista. Remediul trebuie băut în timpul zilei, timp de 3-4 abordări, înainte de masă. Cursul tratamentului este de 1 lună, cu forme avansate - până la 6 luni, însă, după fiecare lună, faceți o pauză de 2-3 săptămâni. Pentru a îmbunătăți gustul, se poate adăuga puțină miere sau lapte în bulion.

Aloe. Se amestecă într-o cratiță emailată cu 1 frunză mare de carne de aloe mărunțită cu 300 g de miere de tei lichid și se umple cu jumătate de pahar cu apă rece curată. Aduceți amestecul la fiert, apoi lăsați-l să se fierbe aproximativ 2 ore cu capacul bine închis. Apoi, instrumentul trebuie filtrat și luat 1 lingură. lingură înainte de mese, de 3 ori pe zi, timp de 2 luni, și trebuie să o depozitați într-un borcan de sticlă la frigider.

Oţet. Adăugați într-un recipient de sticlă 100 g hrean răzuit proaspăt, 2 lingurițe. linguri de oțet de cidru de mere 9% și 1 lingură. lingură de miere, amestecă bine și ia acest remediu popular pentru tuberculoză cu 1 linguriță cu 20 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, până când medicamentul se termină. Apoi se face o pauză de 2-3 săptămâni și se repetă cursul. Păstrați produsul în frigider.

Mărar. Se toarnă într-o cratiță smălțuită mică 1 lingură. lingura cu un deal de seminte de marar si umple-le cu 500 ml de apa rece curata. Aduceți produsul la fierbere, fierbeți-l sub un capac acoperit la foc mic pentru încă 5 minute, apoi puneți produsul deoparte pentru ca noaptea să insiste. Dimineața încordă produsul și bea-l pe parcursul zilei, în 5 recepții. Trebuie să luați acest medicament pentru tuberculoză timp de 6 luni și este mai bine să îl păstrați într-un recipient de sticlă într-un frigider sau într-un loc rece și întunecat.

Prevenirea tuberculozei

Prevenirea tuberculozei include următoarele activități:

 • Vaccinarea - Vaccinul BCG (BCG), însă, în unele cazuri, acest vaccin poate contribui el însuși la dezvoltarea anumitor tipuri de tuberculoză, de exemplu, articulații și oase;
 • Efectuarea probelor de tuberculină - reacția Mantoux;
 • Examen fluorografic periodic (1 dată pe an);
 • Respectarea igienei personale;
 • Este necesar să vă salvați de stres, dacă este necesar, să schimbați locurile de muncă;
 • Evitați hipotermia corpului;
 • Încercați să mâncați alimente îmbogățite cu vitamine și minerale;
 • În perioada toamnă-iarnă-primăvară, luați complexe suplimentare de vitamine;
 • Nu permiteți trecerea diferitelor boli la o formă cronică.