Alte forme de eliberare:

PANADOL: compoziție

Substanța activă este paracetamolul - un inhibitor de pudră. Ameliorează durerea și scade temperatura.

Componente suplimentare în comprimate efervescente:

 • sorbitol;
 • zaharina sodica;
 • bicarbonat de sodiu (bicarbonat de sodiu);
 • Antiseptic solubil în apă - povidonă;
 • Surfactant lauril sulfat de sodiu;
 • Un laxativ ușor care reduce formarea de gaze în intestine - dimeticona;
 • Acid citric, care oferă băuturii un gust acru;
 • Regulator de aciditate Carbonat de sodiu.

Excipienți în comprimate dure cu o coajă:

 1. amidon de porumb;
 2. povidonă;
 3. talc;
 4. acid stearic;
 5. agent de aromatizare triacetină;
 6. hipromeloză.

Ingredientele suplimentare oferă o durată de valabilitate lungă a medicamentului, facilitând absorbția acestuia. Nu reacționează între ei, sunt în siguranță pentru oameni. Acțiunea componentei principale a comprimatelor suplimentare este susținută de includerea a 65 mg de cofeină, în combinație cu efectul farmacologic al medicamentului. Tabletele din blistere sunt produse de compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline plc în două forme - pilule acoperite (12 bucăți) și efervescente solubile (2 bucăți) cu aceeași doză de 500 miligrame..

Cum afectează organismul? (Farmacodinamica)

Datorită paracetamolului, medicamentul blochează formarea de compuși chimici în creier - prostaglandine. Modifică activitatea receptorilor durerii, reduce susceptibilitatea acestora la substanțe care provoacă durere. Componenta activă acționează asupra hipotolamului (structura creierului), centrul reglării temperaturii, care se află în el. Când există o mulțime de prostaglandine în sânge (sunt sintetizate activ în timpul oricărui proces inflamator, reacție alergică), centrul de termoreglare ridică temperatura corpului. Când numărul lor scade, temperatura scade la numere normale. 500 mg de substanță activă intră în fluxul sanguin la 10 minute după ingerare, după o oră, concentrația sa atinge valori la care se produce un efect tangibil. La două ore după administrare, concentrația devine maximă. Când interacționați cu cofeina, efectul paracetamolului este îmbunătățit. Când este combinat cu rifampicină, alcool sau barbiturice, acțiunea componentei active slăbește. Componenta activă îmbunătățește efectul anticoagulantelor - medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Important! Medicamentul nu are efect terapeutic, ci facilitează doar cursul bolii și manifestările sale sub formă de căldură sau durere.

Indicații de utilizare:

Tabletele sunt recomandate pentru utilizarea cu:

 • creșterea temperaturii peste 38ºC;
 • dureri de etimologii diferite (migrene, menstruale, dureri de dinți, dureri musculare și altele).

Alegerea formei de dozare - pastile obișnuite sau comprimate efervescente - depinde doar de preferințele personale: cantitatea de substanță activă din comprimatele celor două tipuri este aceeași. Conform instrucțiunilor de utilizare, comprimatele de panadol pot fi luate fără recomandarea medicului pentru cel mult 3 zile consecutive.

Luarea medicamentului este contraindicată:

 • în primul trimestru de sarcină;
 • alcoolici;
 • bolnavii de alergie care au o reacție patologică la paracetamol sau la alte componente ale pilulelor;
 • persoane cu insuficiență hepatică, funcție renală;
 • pacienți cu anemie;
 • copii sub 6 ani.

În cazul unei supradoze care rezultă din încălcarea dozelor prescrise, se pot dezvolta următoarele:

 • methemoglobinemie: o cantitate mare de hemoglobină apare în globulele roșii, neputând transfera atomii de oxigen;
 • anemie;
 • afectarea funcției renale sau hepatice, până la afectarea funcțională severă.

"PANADOL" (tablete): instrucțiuni de utilizare

 • Paracetamolul este un medicament pentru tratamentul simptomatic, deci nu trebuie administrat la cursuri, ci după cum este necesar.
 • Intervalul dintre două doze trebuie să fie de cel puțin 4 ore.
 • Doza maximă zilnică pentru un adult este de 4 grame. Dacă se depășește, va apărea o supradoză.

Cum să luați?

Doza admisibilă pentru adulți:

 • cu o greutate mai mică de 80 kg, este suficient 0,5 grame (un comprimat) la un moment dat;
 • cu o greutate mai mare de 80 kg - creșteți o singură doză de 2 ori;
 • cu o greutate de 40 kg sau mai puțin - se reduce la 250 mg.

Tabletele sunt luate după cum este necesar, indiferent de mâncare:

 1. Un comprimat efervescent este dizolvat în 100 ml de apă fiartă la temperatura camerei. Soluția rezultată este băută.
 2. Tableta acoperită se ia cu 100-200 ml apă..
 3. Medicamentul durează 4-6 ore.
 4. Dacă durerea persistă în 2 până la 3 ore, este recomandat să apelați la medic.

"PANADOL": preț (tablete)

Medicamentul este eliberat fără rețetă. În funcție de forma de eliberare, marja rețelei de farmacie, regiunea de vânzare, prețul comprimatelor de panadol. Deci, de exemplu, pastilele dure dintr-o coajă vor costa:

 • WER.RU - 39 de ruble;
 • Eurofarm - 38,50 ruble;
 • Dialog - 39 de ruble;
 • Farmacie IFC - 41 ruble;
 • Farmacie - 37 de ruble.

Tablete efervescente în cantitate de 12 bucăți pot fi achiziționate la prețul de:

 • Eurofarm - 60 de ruble;
 • Dialog - 70 de ruble;
 • IFC farmacia - 73,80 ruble;
 • Maxavit - 63 ruble;
 • Farmacie - 49,50 ruble.

"PANADOL": analogi mai ieftine

Panadol are un număr mic de analogi ieftine. Majoritatea medicamentelor care se bazează pe aceeași substanță activă sunt practic în același interval de preț. Acestea includ:

Paracetamolul este un comprimat preparat rusesc cu efecte antipiretice și analgezice. Analgezic de 500 mg ameliorează durerea de diverse origini și febră ridicată. Preț - de la 5 ruble.

Nurofenul este un medicament importat sub formă de tabletă, care acționează ca un analgezic și antipiretic datorită substanței active - ibuprofen. Preț - de la 84 de ruble.

Solpadein este un medicament al industriei farmaceutice irlandeze, care, pe lângă paracetamol, include cofeină și codeină, care își îmbunătățesc efectul. Este un analgezic eficient și are un efect antipiretic, antitusiv. Preț - 83 de ruble.

Pentalginul este un medicament intern bazat pe paracetamol, drotaverină, cafeină și alte componente. Are efect analgezic, antipiretic și antiinflamator. Preț - 74 de ruble.

Coldrex este un medicament irlandez. Conține substanțe altele decât paracetamolul, cum ar fi cofeina, acidul ascorbic și fenilefrina. Folosit pentru ameliorarea simptomelor de SARS și răceli. Preț - 201 ruble.

PANADOL: recenzii

Soțul s-a plâns de dureri în gât, apoi de o durere de cap. Și din moment ce este înclinat să nu acorde atenție sănătății sale și rareori se plânge, m-am mobilizat imediat. Medicul a sfătuit să ia Panadol în plus față de alte medicamente la timp. Dacă nu aș fi făcut-o cum a spus mai târziu medicul, ar fi putut veni complicații grave. Acest medicament are un efect destul de bun. „Panadol” a fost doar o mântuire, compoziția este minunată. Efectele secundare, alergiile, intoleranța individuală și alte efecte negative nu au fost deloc. Îndepărtează rapid senzațiile neplăcute și, cel mai important timp îndelungat! Starea soțului, desigur, s-a îmbunătățit. Acum, „Panadol” din trusa de prim ajutor este doar un instrument de îndatorire.

Am încercat Panadol acum vreo doi ani. Mi-a fost apoi foarte frig, pe lângă simptomele obișnuite, m-a durut cumplit capul, am avut o febră ridicată, dar nu am putut pleca la spital la acel moment. Am încercat să rezolv problema pe cont propriu cu diferite rețete ale bunicii, dar acest lucru nu a atenuat starea de mult. În general, toate acestea au durat până când farmacistul de la următoarea farmacie m-a convins să iau tablete Panadol. Până seara după ce l-am luat, a devenit vizibil mai ușor pentru mine, mă duc la muncă și iau mai multe medicamente antigripale în același timp. Se întâmplă seara, dar după durere și temperatură Panadol nu mă deranjează.

Panadol ® (Panadol) instrucțiuni de utilizare

Titularul certificatului de înregistrare:

Este făcut:

Contacte pentru apeluri:

Forma de dozare

reg. Nr: P N014409 / 01 din 11/06/08 - Nelimitată Data reînregistrării: 26/05/16
Panadol ®

Forma de eliberare, ambalarea și compoziția medicamentului Panadol ®

Pastilele, albe filmate, în formă de capsulă, cu o margine plană, un semn triunghiular este ștanțat pe o parte a tabletei și un risc pe cealaltă parte.

1 fila.
paracetamol500 mg

Excipienți: amidon de porumb - 21,4 mg, amidon pregelatinizat - 50 mg, sorbat de potasiu - 0,6 mg, povidonă - 2 mg, talc - 15 mg, acid stearic - 5 mg, triacetină - 0,83 mg, hipromeloză - 4,17 mg.

6 buc - blistere (2) - pachete de carton.
12 buc - blistere (1) - pachete de carton.

efect farmacologic

Antipiretic analgezic. Are efect analgezic și antipiretic. Blochează COX-1 și COX-2 în principal în sistemul nervos central, afectând centrele de durere și termoreglare.

Efectul antiinflamator este practic absent. Nu irită mucoasa stomacului și intestinelor. Nu afectează metabolismul apei-sare, deoarece nu afectează sinteza prostaglandinelor în țesuturile periferice.

Farmacocinetica

Aspirație și distribuție

Absorbția este ridicată, C max se obține după 0,5-2 ore și este de 5-20 μg / ml.

Comunicarea cu proteinele plasmatice - 15%. Penetrează prin BBB. Mai puțin de 1% din doza de paracetamol luată de mama care alăptează trece în laptele matern. O concentrație plasmatică eficientă terapeutic de paracetamol este obținută atunci când este administrată în doză de 10-15 mg / kg.

Metabolism și excreție

Se metabolizează în ficat (90-95%): 80% intră în reacții de conjugare cu acid glucuronic și sulfați pentru a forma metaboliți inactivi; 17% este hidroxilat pentru a forma 8 metaboliți activi, care sunt conjugați cu glutation pentru a forma metaboliți deja inactivi. Cu lipsa glutationului, acești metaboliți pot bloca sistemele enzimatelor hepatocitelor și le pot provoca necroza. Izoenzima CYP 2E1 este de asemenea implicată în metabolismul medicamentului..

T 1/2 - 1-4 ore. Este excretat de rinichi sub formă de metaboliți, în principal conjugate, doar 3% neschimbat.

Farmacocinetică în cazuri clinice speciale

La pacienții vârstnici, clearance-ul medicamentului scade și T 1/2 crește.

Indicațiile medicamentului Panadol ®

 • sindrom de durere: cefalee, migrenă, dureri de dinți, dureri în gât, dureri de spate inferioare, dureri musculare, menstruație dureroasă;
 • sindrom febril (ca antipiretic): febră împotriva răcelilor și gripei.

Medicamentul este destinat să reducă durerea în momentul utilizării și nu afectează evoluția bolii.

Deschideți lista codurilor ICD-10
Cod ICD-10Indicaţie
G43Migrenă
J06.9Infecție acută a căilor respiratorii superioare nespecificate
J10Gripa cauzată de virusul gripal sezonier identificat
K08.8Alte modificări specificate în dinți și aparatul de susținere a acestora
M79.1mialgie
M79.2Nevralgie și neurită nespecificată
N94.4Dismenoree primară
N94.5Dismenoree secundară
R07Dureri în gât și piept
R50Febră neclară
R51Durere de cap

Regim de dozare

Pentru adulți (inclusiv vârstnici), medicamentul este prescris de 500 mg-1 g (1-2 comprimate) până la 4 ori / zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (2 comprimate) poate fi luată nu mai mult de 4 ori (8 comprimate) în 24 de ore.

Copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-9 ani li se prescrie 1/2 file. De 3-4 ori / zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore. Doza maximă unică pentru copiii de 6–9 ani este 1/2 file. (250 mg), aportul zilnic maxim este de 2 comprimate. (1 g).

Copiilor cu vârste între 9-12 ani li se prescrie 1 file. până la 4 ori / zi, dacă este necesar. Intervalul între doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (1 file). Poate fi luată de cel mult 4 ori (4 file) în 24 de ore.

Medicamentul nu este recomandat pentru utilizare mai mult de 5 zile ca anestezic și mai mult de 3 zile pentru un antipiretic fără a prescrie și monitoriza un medic. O creștere a dozei zilnice de medicament sau durata tratamentului este posibilă numai sub supravegherea unui medic.

Efect secundar

În doze recomandate, medicamentul este de obicei bine tolerat..

Reacții alergice: uneori - erupții cutanate, mâncărime, edem al lui Quincke.

Din sistemul hemopoietic: rar - anemie, trombocitopenie, methemoglobinemie.

Din sistemul urinar: cu utilizare prelungită în doze mari - colici renale, bacteriurie nespecifică, nefrită interstițială, necroză papilară.

Contraindicații

 • copii sub 6 ani;
 • hipersensibilitate la componentele medicamentului.

Cu precauție, medicamentul trebuie utilizat pentru insuficiență renală și hepatică, hiperbilirubinemie benignă (inclusiv sindrom Gilbert), hepatită virală, deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, leziuni hepatice alcoolice, alcoolism, la bătrânețe, în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Sarcina și alăptarea

Utilizare pentru afectarea funcției hepatice

Utilizare pentru funcția renală afectată

Utilizare la copii

Utilizare la pacienții vârstnici

Instrucțiuni Speciale

Cu utilizarea prelungită în doze mari, monitorizarea imaginii de sânge este necesară.

Cu prudență și numai sub supraveghere medicală, medicamentul trebuie utilizat pentru boli hepatice sau renale, luând în același timp medicamente antiemetice (metoclopramidă, domperidonă), precum și medicamente care scad colesterolul din sânge (colestiramina).

În caz de necesitate zilnică de a lua analgezice în timp ce luați anticoagulante, paracetamolul poate fi luat ocazional.

Atunci când efectuați teste pentru a determina acidul uric și glucoza din sânge, trebuie să vă avertizați medicul cu privire la administrarea Panadol.

Pentru a evita leziunile hepatice toxice, paracetamolul nu trebuie combinat cu băuturi alcoolice și trebuie luat și de către persoanele predispuse la consumul cronic de alcool.

Supradozaj

Medicamentul trebuie luat doar în doze recomandate. Dacă se depășește doza recomandată, trebuie să solicitați imediat ajutor medical, chiar dacă se simte bine, deoarece există riscul de a întârzia leziuni hepatice grave.

Deteriorarea ficatului la adulți este posibilă atunci când luați ≥ 10 g de paracetamol. Administrarea ≥ 5 g de paracetamol poate duce la afectarea ficatului la pacienții cu următorii factori de risc:

 • tratamentul pe termen lung cu carbamazepină, fenobarbital, fenitoină, primidonă, rifampicină, medicamente cu sunătoare perforate sau alte medicamente care stimulează enzimele hepatice;
 • consumul excesiv de alcool în mod regulat;
 • posibil să aibă deficiență de glutation (în caz de malnutriție, fibroză chistică, infecție cu HIV, înfometare și epuizare).

Simptomele intoxicației acute cu paracetamol sunt greață, vărsături, dureri de stomac, transpirație, paloare a pielii. După 1-2 zile, se detectează semne de afectare hepatică (durere la ficat, activitate crescută a enzimelor hepatice). În cazuri grave de supradozaj, se dezvoltă insuficiență hepatică, se poate dezvolta insuficiență renală acută cu necroză tubulară (inclusiv în absența unei leziuni hepatice severe), aritmie, pancreatită, encefalopatie și comă. Efectul hepatotoxic la adulți apare la administrarea ≥ 10 g de paracetamol.

Tratament: opriți utilizarea medicamentului și consultați imediat un medic. Se recomandă spălare gastrică și administrarea de enterosorbenți (carbon activat, polifenpan); introducerea de donatori și precursori ai grupului SH pentru sinteza glutationului - metionină la 8-9 ore după o supradozaj și N-acetilcisteină - după 12 ore. Necesitatea unor măsuri terapeutice suplimentare (administrarea suplimentară de metionină, administrarea iv de N-acetilcisteină) este determinată în funcție de concentrația de paracetamol în sânge, precum și timpul scurs după administrarea sa. Tratamentul pacienților cu insuficiență hepatică gravă la 24 de ore de la administrarea paracetamolului trebuie efectuat împreună cu specialiști de la un centru de control al otrăvurilor sau a unui departament specializat de boli hepatice..

Interacțiunea medicamentelor

Utilizarea pe termen lung a paracetamolului și a altor AINS crește riscul de a dezvolta nefropatie „analgezică” și necroză papilară renală, debutul insuficienței renale în stadiu final.

Administrarea simultană pe termen lung a unor doze mari de paracetamol și salicilați crește riscul de a dezvolta cancer la rinichi sau vezică.

Diflunisal crește concentrația plasmatică de paracetamol cu ​​50%, ceea ce crește riscul de hepatotoxicitate.

Medicamentele mielotoxice sporesc hematotoxicitatea medicamentului.

Când este luat pentru o lungă perioadă de timp, medicamentul îmbunătățește efectul de anticoagulante indirecte (warfarină și alte cummarine), ceea ce crește riscul de sângerare.

Inductorii enzimelor de oxidare microsomală din ficat (barbiturice, fenitoină, carbamazepină, rifampicină, zidovudină, fenitoină, etanol, flumecinol, fenilbutazonă și antidepresive triciclice) cresc riscul de efecte hepatotoxice în caz de supradozaj.

Inhibitorii de oxidare microsomală (cimetidină) reduc riscul de hepatotoxicitate.

Metoclopramida și domperidona cresc, iar colestiramina reduce rata de absorbție a paracetamolului.

În timp ce utilizați paracetamol, etanolul contribuie la dezvoltarea pancreatitei acute.

Medicamentul poate scădea activitatea medicamentelor uricosurice.

Condiții de păstrare a medicamentului Panadol ®

Medicamentul trebuie păstrat la îndemâna copiilor la o temperatură de maximum 25 ° C..

Panadol® (500 mg)

Manual de instructiuni

 • Rusă
 • қазақша

Nume comercial

Nume internațional neproprietar

Forma de dozare

Comprimate filmate de 500 mg

Structura

Un comprimat conține

substanță activă - paracetamol 500 mg

excipienți: amidon de porumb, amidon pregelatinizat (solubil), povidonă (K 25), sorbat de potasiu, talc, acid stearic, apă purificată. Compoziția filmului: hidroxipropil metilceluloză 15 CPS, triacetină.

Descriere

Pastile, albe filmate, în formă de capsulă, cu margini plane, marcate sub forma unui logo triunghiular pe o parte și o crestătură pe cealaltă.

Grupa farmacoterapeutică

Analgezice. Analgezice, antipiretice, altele. Anilide. Paracetamolul

Cod ATX N02BE01

Proprietăți farmacologice

Farmacocinetica

Paracetamolul este absorbit rapid și aproape complet din tractul gastro-intestinal. Concentrația maximă în plasma sanguină este atinsă după 30-60 minute. Timpul de înjumătățire este de 1-4 ore când se administrează în doze terapeutice. Distribuit uniform în toate lichidele corporale. Legarea la proteinele plasmatice este variabilă, de la 20 la 30% din medicament se leagă în caz de intoxicație acută. Când este luat în doze terapeutice, 90-100% din medicament este excretat în urină în prima zi. Cantitatea principală de paracetamol este excretată după conjugarea în ficat, 5% - neschimbată.

Farmacodinamica

Paracetamolul este un analgezic-antipiretic. Are efect analgezic și antipiretic prin suprimarea sintezei prostaglandinelor din hipotalamus. Absența unui efect de blocare asupra sintezei prostaglandinelor în țesuturile periferice duce la absența unui efect negativ asupra membranei mucoase a tractului gastro-intestinal. În acest sens, utilizarea paracetamolului este recomandată în special la pacienții pentru care suprimarea sintezei prostaglandinei în țesuturile periferice nu este de dorit, de exemplu, dacă există antecedente de sângerare gastrointestinală sau la pacienții vârstnici.

Indicații de utilizare

- dureri de cap, migrene, dureri de dinți, dureri după extracția dinților sau alte intervenții dentare, dureri articulare și musculare, febră și durere după vaccinare, dureri în gât, menstruație dureroasă, dureri cu osteoartrită, scădere a febrei.

Dozaj si administrare

Adulți (inclusiv vârstnici) și copii cu vârsta de 12 ani și peste: 500-1000 mg (1-2 comprimate) la fiecare 4-6 ore, după cum este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore. Doza maximă zilnică este de 4000 mg (8 comprimate).

Copii (6-11 ani): 250-500 mg (½ - 1 comprimat) la fiecare 4-6 ore, după cum este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore. Doza maximă zilnică este de 60 mg / kg greutate corporală a copilului, împărțită în doze unice de 10-15 mg / kg timp de 24 de ore. O singură doză poate fi luată de cel mult 4 ori în 24 de ore. Durata maximă de utilizare fără a prescrie și monitoriza un medic este de 3 zile.

Dacă simptomele persistă, consultați un medic..

Nu depășiți doza indicată..

Nu luați simultan cu alte medicamente care conțin paracetamol.

Tablete Panadol - instrucțiuni de utilizare

Număr de înregistrare:

Denumire comercială: PANADOL

Nume internațional neproprietar:

Forma de dozare:

Compoziția medicamentului (1 comprimat)

Substanță activă: paracetamol 500 mg. Excipienți: amidon de porumb, amidon pregelatinizat, sorbat de potasiu, povidonă, talc, acid stearic, triacetină, hippromeloză.

Descriere
Tablete albe în formă de capsulă cu o margine plană.

Pe o parte a tabletei, sub formă de gofrare, se aplică PANADOL, pe cealaltă parte, risc.

Grupa farmacoterapeutică:

Cod ATX: N02BE01

Proprietăți farmacologice
Medicamentul are proprietăți analgezice și antipiretice. Blochează COX1 și COX2 în principal în sistemul nervos central, afectând centrele de durere și termoreglare. Efectul antiinflamator este practic absent. Nu irită mucoasa stomacului și intestinelor. Nu afectează metabolismul apei-sare, deoarece nu afectează sinteza prostaglandinelor în țesuturile periferice.

Farmacocinetica
Absorbția este ridicată, TCmax este atins în 0,5-2 ore; Cmax - 5-20 μg / ml. Comunicarea cu proteinele plasmatice -15%. Penetrează prin BBB. Mai puțin de 1% din doza de paracetamol luată de mama care alăptează trece în laptele matern. O concentrație plasmatică eficientă terapeutic de paracetamol este obținută atunci când este administrată în doză de 10-15 mg / kg. Se metabolizează în ficat (90-95%): 80% intră în reacții de conjugare cu acid glucuronic și sulfați pentru a forma metaboliți inactivi; 17% este hidroxilat pentru a forma metaboliți activi, care sunt conjugați cu glutation pentru a forma metaboliți deja inactivi. Cu lipsa glutationului, acești metaboliți pot bloca sistemele enzimatelor hepatocitelor și le pot provoca necroza. Izoenzima CYP2E1 este de asemenea implicată în metabolismul medicamentului. Timpul de înjumătățire plasmatică (T1 / 2) este de -1-4 ore. Este excretat de rinichi sub formă de metaboliți, în principal conjugate, doar 3% neschimbate. La pacienții vârstnici, clearance-ul medicamentului scade și timpul de înjumătățire prin eliminare crește.

indicaţii
Terapia simptomatică:

 1. sindrom de durere: cu dureri de cap, migrenă, dureri de dinți, dureri în gât, dureri de spate inferioare, dureri musculare, menstruație dureroasă
 2. sindromul febril (ca agent antipiretic). La temperatura corpului ridicată pe fundalul bolilor „răcelii” și gripei. Medicamentul este destinat să reducă durerea în momentul utilizării și nu afectează evoluția bolii.
 • hipersensibilitate;
 • copii sub 6 ani.

Cu grija
Utilizați cu precauție în insuficiență renală și hepatică, hiperbilirubinemie benignă (inclusiv sindromul Gilbert), hepatită virală, deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, leziuni hepatice alcoolice, alcoolism, la bătrânețe, în timpul sarcinii și alăptării.

Dozaj si administrare:

Adulți (inclusiv vârstnici): 0,5-1 g (1-2 comprimate) de până la 4 ori pe zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (2 comprimate) poate fi luată nu mai mult de 4 ori (8 comprimate) în 24 de ore.

Copii (6-9 ani): 1/2 comprimat de 3-4 ori pe zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore. Doza maximă unică pentru copiii de 6-9 ani este 1/2 comprimat (250 mg), doza maximă zilnică este de 2 comprimate (1 g).

Copii (9-12 ani): 1 tabletă de până la 4 ori pe zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (1 comprimat) poate fi luată nu mai mult de 4 ori (4 comprimate) în 24 de ore.

Medicamentul nu este recomandat pentru utilizare mai mult de 5 zile ca anestezic și mai mult de 3 zile pentru un antipiretic fără a prescrie și monitoriza un medic. O creștere a dozei zilnice de medicament sau durata tratamentului este posibilă numai sub supravegherea unui medic.

Efect secundar
În doze recomandate, medicamentul este de obicei bine tolerat. Paracetamolul provoacă rareori reacții adverse. Uneori, o reacție alergică poate fi observată sub formă de erupții cutanate, mâncărime, edem al lui Quincke. Rareori - afecțiuni ale sistemului sanguin (anemie, trombocitopenie, methemoglobinemie).

Cu utilizarea prelungită în doze mari, probabilitatea de afectare a funcției hepatice și a rinichilor (colică renală, bacteriurie nespecifică, nefrită interstițială, necroză papilară) crește și este necesară monitorizarea imaginii de sânge.

Supradozaj
Medicamentul trebuie luat doar în doze recomandate. Dacă depășiți doza recomandată, solicitați imediat asistență medicală, chiar dacă vă simțiți bine, deoarece există riscul de a întârzia leziuni hepatice grave.

Deteriorarea ficatului la adulți este posibilă atunci când luați 10 sau mai multe grame de paracetamol. Luarea a 5 sau mai multe grame de paracetamol poate duce la afectarea ficatului la pacienții cu următorii factori de risc:

 • tratament de lungă durată cu carbamazepină, fenobarbital, fenitoină, primidonă, rifampicină, medicamente cu sunătoare perforate sau alte medicamente care stimulează enzime hepatice;
 • consumul excesiv de alcool în mod regulat;
 • posibil să aibă deficiență de glutation (având malnutriție, fibroză chistică, infecție cu HIV, înfometat, subnutrit)

Semnele intoxicației acute cu paracetamol sunt greață, vărsături, dureri de stomac, transpirație, paloare a pielii. După 1-2 zile, se detectează semne de afectare hepatică (durere la ficat, activitate crescută a enzimelor „hepatice”). În cazuri grave de supradozaj, se dezvoltă insuficiență hepatică, se poate dezvolta insuficiență renală acută cu necroză tubulară (inclusiv în absența unei leziuni hepatice severe), aritmie, pancreatită, encefalopatie și comă. Efectul hepatotoxic la adulți se manifestă la administrarea a 10 g sau mai mult.

Tratament: opriți utilizarea medicamentului și consultați imediat un medic. Se recomandă spălare gastrică și administrarea de enterosorbenți (carbon activat, polifenpan); introducerea de donatori și precursori ai grupului SH pentru sinteza glutationului - metionină la 8-9 ore după o supradozaj și N-acetilcisteină - după 12 ore. Necesitatea unor măsuri terapeutice suplimentare (administrarea suplimentară de metionină, administrarea iv de N-acetilcisteină) este determinată în funcție de concentrația de paracetamol în sânge, precum și timpul scurs după administrarea sa. Tratamentul pacienților cu insuficiență hepatică gravă la 24 de ore după administrarea paracetamolului trebuie efectuat împreună cu specialiști de la un centru toxicologic sau a unui departament specializat de boli hepatice.

Interacțiunea cu alte medicamente
Utilizarea concomitentă prelungită a paracetamolului și a altor AINS crește riscul de a dezvolta nefropatie „analgezică” și necroză papilară renală, debutul insuficienței renale în stadiu final.

Administrarea simultană pe termen lung a unor doze mari de paracetamol și salicilați crește riscul de a dezvolta cancer la rinichi sau vezică.

Diflunisal crește concentrația plasmatică de paracetamol cu ​​50%, ceea ce crește riscul de hepatotoxicitate.

Medicamentele mielotoxice sporesc hematotoxicitatea medicamentului.

Când este luat pentru o lungă perioadă de timp, medicamentul îmbunătățește efectul de anticoagulante indirecte (warfarină și alte cummarine), ceea ce crește riscul de sângerare. Inductorii enzimelor de oxidare microsomală din ficat (barbiturice, fenitoină, carbamazepină, rifampicină, zidovudină, fenitoină, etanol, flumecinol, fenilbutazonă și antidepresive triciclice) cresc riscul de efecte hepatotoxice în caz de supradozaj. Inhibitorii de oxidare microsomală (cimetidină) reduc riscul de hepatotoxicitate.

Metoclopramida și domperidona cresc, iar colestiramina reduce rata de absorbție a paracetamolului. Etanolul contribuie la dezvoltarea pancreatitei acute. Medicamentul poate scădea activitatea medicamentelor uricosurice.

Instrucțiuni Speciale
Înainte de a lua medicamentul, trebuie să vă consultați medicul dacă:

 • Aveți o boală hepatică sau renală;
 • Vă luați medicamente împotriva grețurilor și vărsăturilor (metoclopramidă, domperidonă), precum și medicamente care scad colesterolul din sânge (colestiramină);
 • Luați anticoagulante și aveți nevoie de calmante zilnic pentru o lungă perioadă de timp. Paracetamolul în acest caz poate fi luat ocazional;
 • Sunteți gravidă sau alăptați;

Atunci când efectuați teste pentru a determina acidul uric și glicemia, trebuie să informați medicul cu privire la administrarea medicamentului.

Pentru a evita efectele toxice ale leziunilor hepatice, paracetamolul nu trebuie combinat cu băuturi alcoolice și ar trebui să fie luate și de către persoanele predispuse la consumul cronic de alcool.

Formular de eliberare
Comprimate filmate de 500 mg.

Blister din PVC / aluminiu conținând 6 sau 12 comprimate.

1 sau 2 blistere (6 sau 12 comprimate fiecare) sunt ambalate într-o cutie de carton împreună cu instrucțiunile de utilizare.

Termen de valabilitate
5 ani.
Nu folosiți după data de expirare tipărită pe pachet.

Conditii de depozitare
A se păstra la o temperatură care nu depășește 25 ° C.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Termeni de vacanta la farmacie
Peste masa.

Fabricat de GlaxoSmithKlein Dungarvan Ltd., Irlanda, Knockbrake, Dangarvan, Waterford County / GlaxoSmithKline Dungarvan Ltd, Irlanda, Knockbrack, Dungarvan, County Waterford pentru GlaxoSmithKlein Consumator de consum Helsker, Marea Britanie, 980 Grex-Cons Asistență medicală, Marea Britanie, 980 Great West Road, Brentford, Middlesex, TW8 9GS
Reprezentant în Federația Rusă / Importator: CJSC GlaxoSmithKlein Helsker, Rusia, 109180, Moscova, Yakimanskaya nab., 2.

Panadol

Numele latin: Panadol

Cod ATX: N02BE01

Ingredient activ: Paracetamol (Paracetamol)

Analogi: Efferalgan, Cefecon

Producător: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (Marea Britanie)

Descriere întârziată la: 26.09.17

Preț în farmaciile online:

Panadol este un medicament anti-inflamator nesteroid.

Substanta activa

Eliberați forma și compoziția

Disponibil în următoarele forme:

 • tablete destinate utilizării orale;
 • comprimate efervescente pentru prepararea unei soluții de Panadol Solubl;
 • sirop (suspensie) pentru copii;
 • supozitoare rectale pentru copii.
Comprimate filmate1 fila.
Paracetamolul500 mg
Excipienți: sorbat de potasiu, amidon de porumb, acid stearic, amidon pregelatinizat, povidonă, povidonă, talc, hippromeloză, triacetină.

Indicații de utilizare

 • febră cauzată de infecții bacteriene și virale (infecții respiratorii acute, gripă, infecții virale respiratorii acute, faringită, amigdalită și altele);
 • algodismenorea;
 • cefalee (inclusiv migrenă);
 • dureri articulare și musculare, inclusiv durerile în timpul unei perioade acute de boli infecțioase și dureri reumatice;
 • nevralgie;
 • durere de dinţi.

Alocați copiilor la o vârstă fragedă cu febră provocată de dinți.

Contraindicații

 • hiperbilirubinemie și alte afecțiuni ale ficatului;
 • hipersensibilitate la paracetamol și la orice AINS;
 • boli caracterizate printr-o deteriorare a tabloului de sânge;
 • boală de rinichi
 • alcoolism;
 • varsta pana la trei luni.

Aplicați în timpul sarcinii și alăptării numai conform indicațiilor unui medic.

Instrucțiuni de utilizare Panadol (metodă și dozare)

Tabletele acoperite trebuie înghițite fără a mesteca și a bea multă apă. Tabletele efervescente trebuie dizolvate în 200 ml de apă.

 • Adulților și copiilor după vârsta de 12 ani li se prescriu 500 mg-1 g (1-2 comprimate) până la 4 ori / zi, dacă este necesar. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (2 comprimate) poate fi luată nu mai mult de 4 ori (8 comprimate) în 24 de ore.
 • Copii cu vârsta cuprinsă între 6-9 ani: 1/2 file. De 3-4 ori / zi. Intervalul dintre doze este de cel puțin 4 ore. Doza maximă unică pentru copiii de 6–9 ani este 1/2 file. (250 mg), aportul zilnic maxim este de 2 comprimate. (1 g).
 • Copii între 9-12 ani: 1 filă. până la 4 ori / zi. Intervalul între doze este de cel puțin 4 ore, o singură doză (1 file). Poate fi luată de cel mult 4 ori (4 file) în 24 de ore.

Între fiecare utilizare de medicamente este necesar să se mențină un interval de patru ore. Îl poți lua singur timp de cel mult trei zile. Dacă după trei zile de tratament nu se observă îmbunătățiri, este necesar să se consulte un medic.

Efecte secundare

În unele cazuri, Panadol poate provoca următoarele reacții adverse:

 • Din tractul digestiv, cum ar fi creșterea transaminazelor hepatice, dispepsie, precum și dureri în regiunea epigastrică.
 • Din partea sângelui se pot dezvolta anemie, trombocitopenie, metogoglobinemie, agranulocitoză și în cazuri rare pancitopenie.
 • Sistemul imunitar poate manifesta o reacție alergică de severitate variată.
 • Din partea metabolismului, se poate dezvolta hipoglicemie, precum și funcția renală afectată..

Utilizarea concomitentă cu alte AINS poate crește riscul de cancer la rinichi..

Supradozaj

Simptomele unei supradoze de Panadol în primele 24 de ore:

 • vărsături și dureri în regiunea abdominală;
 • greaţă;
 • paloare.

La 12 până la 48 de ore de la ingestie, leziuni hepatice și renale pot apărea odată cu dezvoltarea insuficienței hepatice (comă, encefalopatie, deces).

Deteriorarea ficatului este posibilă atunci când luați 10 g sau mai mult (la adulți). Alte manifestări ale unei supradoze sunt pancreatita și aritmiile cardiace. Tratament - administrarea de metionină pe cale orală sau intravenoasă cu N-acetilcisteină.

Analogii

Nu luați o decizie de a înlocui medicamentul singur, consultați un medic.

efect farmacologic

 • Paracetamolul este principalul ingredient activ în Panadol. Acest instrument previne formarea de mediatori inflamatori, inclusiv compuși chimici și prostaglandine, care provoacă o creștere a temperaturii corpului.
 • Medicamentul și alți agenți care conțin paracetamol se caracterizează printr-o activitate antiinflamatoare slabă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când paracetamolul intră în țesut, enzimele celulare încep să-l distrugă..
 • Are efecte antipiretice și analgezice la nivelul sistemului nervos central. Concentrația maximă a medicamentului în sânge este atinsă după 0,5 până la 2 ore din momentul administrării. Distrugerea paracetamolului are loc în ficat. Medicamentul este excretat prin activitatea rinichilor. Acest instrument nu perturba echilibrul electroliților, nu afectează în mod negativ membrana mucoasă a tractului digestiv și, de asemenea, nu contribuie la retenția de lichide în organism.

Instrucțiuni Speciale

Riscul de supradozaj crește la pacienții cu afecțiuni hepatice alcoolice non-cirrhotice.

În timpul sarcinii și alăptării

În timpul sarcinii, se prescrie numai dacă riscul potențial pentru făt este mai mic decât beneficiile pentru sănătate ale mamei.

În copilărie

Contraindicație: copii sub 6 ani.

La bătrânețe

Utilizați cu precauție la bătrânețe..

Cu funcție renală afectată

Utilizați cu precauție în insuficiență renală..

Cu afectarea funcției hepatice

Utilizați cu precauție în insuficiența hepatică.

Interacțiunea medicamentelor

Îmbunătățește efectul anticoagulantelor indirecte (derivați cumarinici). Metoclopramida sau domperidona este crescută, iar colestiramina reduce rata de absorbție.

Termeni de vacanta la farmacie

Peste masa.

Termeni și condiții de depozitare

A nu se lăsa la îndemâna copiilor la o temperatură care nu depășește 25 ° C. Perioada de valabilitate - 5 ani..

Preț în farmacii

Prețul Panadol pentru 1 pachet începe de la 38 de ruble.

Descrierea de pe această pagină este o versiune simplificată a versiunii oficiale a adnotării medicamentului. Informațiile sunt furnizate doar în scopuri informaționale și nu reprezintă un ghid pentru auto-medicamente. Înainte de a utiliza medicamentul, este necesar să consultați un specialist și să citiți instrucțiunile aprobate de producător.

Panadol. Substanta activa. Instructiuni de folosire. Indicații și contraindicații, reacții adverse. Formulare de eliberare Panadol

Site-ul oferă informații de referință doar în scop informativ. Diagnosticul și tratamentul bolilor trebuie efectuate sub supravegherea unui specialist. Toate medicamentele au contraindicații. Este necesară consultarea de specialitate!

Ce fel de medicament este panadol și de ce este nevoie?

Panadol este un medicament antipiretic și analgezic utilizat pe scară largă. Substanța activă a medicamentului se numește paracetamol. Sub alte denumiri comerciale, acetaminofen, mexalen, eferalgan și altele sunt de asemenea disponibile..

Panadol are două efecte principale - antipiretic și analgezic, ceea ce explică utilizarea sa răspândită și aproape universală. Contrar credinței populare, acest medicament nu are practic niciun efect antiinflamator. Lista indicațiilor este foarte largă și poate fi împărțită în două grupuri principale..

Primul grup de patologii sunt bolile cu dureri severe.

Patologiile cu sindrom de durere severă, în care este utilizat panadol, includ:

 • migrenă);
 • durere de dinţi;
 • artralgie (dureri articulare);
 • dureri de spate;
 • dureri musculare în timpul întinderii;
 • dureri menstruale.
Aceasta este doar o mică listă de boli în care se recomandă utilizarea panadolului. În același timp, este de remarcat faptul că indicația este durere de intensitate ușoară până la moderată. Cu simptome de durere severă, de exemplu, cu cancer, se prescriu opiacee. Efectul analgezic al panadolului este explicat prin inhibarea sintezei prostaglandinei. Prostaglandinele sunt substanțe biologic active care sunt implicate în diverse reacții ale organismului. Rolul lor biologic principal este efectul pronunțat asupra tonusului muscular neted al diferitelor organe și, ca urmare, dezvoltarea unui efect al durerii. În plus, sunt mediatori ai inflamației și reacțiilor alergice. Blocajul sintezei prostaglandinei apare datorită inhibării unei enzime numite ciclooxigenază (COX). Panadol inhibă sinteza prostaglandinei prin blocarea COX în centrul durerii în hipotalamus. În plus, inhibă conduita impulsurilor durerii în sistemul nervos central..

Al doilea grup de indicații sunt diverse răceli, însoțite de febră. În acest caz, panadolul este prescris ca tratament simptomatic pentru gripă, pneumonie, bronșită și febră de origine necunoscută. Efectul antipiretic este, de asemenea, asociat cu blocarea enzimei ciclooxigenazei și, în consecință, a prostaglandinelor. Inhibarea prostaglandinelor în centrul hipotalamic al termoreglării duce la eliminarea temporară a febrei. În plus, panadolul crește transferul de căldură, ceea ce duce la o scădere a temperaturii.

Astfel, ambele efecte ale panadolului se datorează blocării sintezei prostaglandinei. Diferența este scena. Inhibarea prostaglandinelor în centrul termoreglării duce la scăderea temperaturii, un efect similar în centrul durerii este însoțit de un efect analgezic. Ambele centre sunt situate în hipotalamus..

Ingredient activ panadol

Ingredientul activ în panadol este paracetamolul, cunoscut și sub numele de acetaminofen în lume. Paracetamolul este disponibil ca medicament independent, dar cel mai adesea face parte din medicamentele anti-gripă. Prin apartenența sa chimică, aparține grupului de anilide - compuși care sunt derivați de anilină. Paracetamolul diferă de ceilalți predecesori ai săi, având o toxicitate scăzută. Deci, medicamentele antipiretice care au precedat paracetamolul (acetanilidă și fenacetină) au avut capacitatea de a forma methemoglobină. Methemoglobina este o formă de hemoglobină în care ionii de fier sunt oxidati. La rândul său, acest lucru duce la blocarea transportului de oxigen. Methemoglobinemia duce la o deficiență severă de oxigen. Paracetamolul (și, în consecință, panadolul) este mai puțin capabil să formeze methemoglobină. Cu toate acestea, în doze mari, este încă capabil să exercite un efect nefrotoxic și hepatotoxic..

Când este administrat oral, paracetamolul este bine absorbit în tractul gastro-intestinal. După absorbție prin mucoasă, acesta intră în fluxul sanguin, unde se leagă de proteinele plasmatice din sânge cu 15%. Cu fluxul sanguin, paracetamolul este transportat la ficat, unde partea sa principală este supusă conjugării (legării) cu acidul glucuronic și sulfuric. Ca urmare a acestei reacții, se formează metaboliți netoxici și metaboliți ușor excretați. Ulterior, acești metaboliți (glucuronid și sulfați) sunt excretați de către rinichi în 20 până la 24 de ore. Dacă clearance-ul creatininei este mai mic de 20 mililitri pe minut (ceea ce se remarcă cu insuficiență renală), excreția medicamentului se încetinește de mai multe ori.

Concentrația maximă de paracetamol în sânge după o singură doză este atinsă într-o oră. Deci, atunci când ingeți un comprimat (500 miligrame) timp de o oră, concentrația de panadol este de 6 micrograme pe kilogram de greutate. Medicamentul este excretat rapid de către rinichi, astfel încât după 5 până la 6 ore, concentrația de panadol este redusă la jumătate. Distribuția medicamentului are loc mai ales în lichidele corporale, cu excepția lichidului cefalorahidian. Aproximativ un procent din medicament trece în laptele matern, ceea ce ar trebui, desigur, să fie luat în considerare de femeile care alăptează..

Metabolizarea medicamentului depinde de starea generală a organismului, și anume de funcționalitatea rinichilor și a ficatului. Deci, cu ciroza hepatică și alte boli ale acestui organ, metabolismul panadolului încetinește. Drept urmare, medicamentul circulă în organism mai mult timp, ceea ce crește riscul de efecte toxice..

Timpul de injumatatire al panadolului este de la 2 la 4 ore, cu insuficienta renala, creste pana la 6 ore. În acest timp, concentrația medicamentului în sânge scade cu jumătate, iar jumătatea panadolului este excretată.

Ce ajută Panadol?

Principala indicație pentru utilizarea panadolului este febra la copii și adulți. Mecanismul efectului antipiretic este de a afecta centrul de termoreglare, care este localizat în hipotalamus. Un indiciu pentru numirea panadolului este temperatura diferitelor etiologii și chiar febră de origine necunoscută.
Este important să știți că panadolul nu are efect antiinflamator. Prin urmare, nu are sens să-l prescrieți pentru răceli fără febră. De asemenea, nu este recomandat să luați panadol pentru boli reumatice și boli ale țesutului conjunctiv..

Cum funcționează panadolul?

Deci, principalul mecanism de acțiune al panadolului este inhibarea substanțelor biologic active din hipotalamus. Hipotalamusul se numește structura creierului, care împreună cu talamul face parte din diencefal. Această structură face parte din sistemul limbic al creierului - cea mai veche parte a creierului, care, la rândul său, conține principalele centre vitale. Astfel, hipotalamusul conține centrul respirator, centrul de sațietate și plăcere, precum și centrul de durere și termoreglare. La nivelul ultimelor două, Panadol acționează.

Mecanismul febrei se datorează creșterii nivelului de prostaglandine din centrul termoregulării. Secțiunea frontală a acestei părți a creierului primește informații de la termoreceptori, în timp ce partea sa din spate (centrul producției de căldură) trimite impulsuri înapoi către mușchi, vasele de sânge ale pielii și alte organe. Datorită acestui fapt, metabolismul general crește, procesele de termoreglare în mușchi sunt activate. Centrul de transfer de căldură este localizat în nucleele hipotalamusului anterior. Impulsurile care provin din aceste zone conduc la o scădere a producției de căldură datorită extinderii vaselor de sânge și creșterea producției de căldură. Pe lângă prostaglandine, în ambele reacții sunt implicați hormoni precum adrenalina, tiroxina și alții. Constanța temperaturii se datorează reglării reciproce a proceselor de producție de căldură și transfer de căldură.

Includerea anumitor mecanisme de transfer de căldură are loc în funcție de condiții specifice. De exemplu, atunci când temperatura mediului scade, este activat un mecanism precum tremurarea, care crește transferul de căldură. Cu alte cuvinte, centrul de termoreglare este reglat constant pentru a menține o anumită temperatură a corpului - temperatura de confort. Pentru a menține acest confort, este necesar ca temperatura din cameră să nu depășească 25 de grade, iar la nivelul corpului să nu existe procese pirogenice (de încălzire). Orice modificare a acestor condiții duce la iritarea receptorilor corespunzători din hipotalamus și la o schimbare a temperaturii.

Mecanismul analgezic de acțiune al panadolului este similar cu efectul antipiretic. O legătură esențială este și blocarea sintezei prostaglandinelor - mediatori ai durerii. Blocajul se realizează la nivelul enzimei ciclooxigenaza..

În mecanismul durerii, rolul principal este dat de sensibilitatea crescută a terminațiilor nervoase (nociceptori) sub influența substanțelor, și anume prostaglandinele. În plus față de prostaglandine, alți mediatori - histamina, citokinele, de asemenea, participă la creșterea sensibilității la durere. De regulă, aceștia sunt mediatori din grupul inflamațiilor, care au multe efecte. Unii cresc permeabilitatea vasculară și generează edem, alții declanșează procese alergice. În cazul apariției durerii, cele mai semnificative sunt prostaglandine, și anume prostaglandine din grupa E2, care cresc cel mai mult sensibilitatea receptorilor la durere.

Astfel, se observă un cerc vicios - deteriorarea țesuturilor este însoțită de eliberarea de substanțe chimice care îmbunătățesc atât inflamația, cât și durerea. La rândul său, simptomele durerii afectează funcționarea multor sisteme. De aceea, mulți experți recomandă eliminarea sindromului durerii, deoarece este o componentă importantă a tratamentului multor boli.

Pentru a îmbunătăți efectul analgezic al panadolului, cofeina sau alte componente sunt adesea adăugate preparatelor combinate. Cofeina îmbunătățește absorbția (absorbția) panadolului și, prin urmare, îmbunătățește efectul analgezic.

Cât timp acționează Panadol (temperatură în jos)?

Cât durează panadolul??

Panadol este valabil de la 2 la 4 ore. Cu toate acestea, aici sunt opțiuni posibile. În primul rând, starea ficatului și a rinichilor afectează durata efectului panadolului. Deci, se știe că peste 95 la sută din medicament este tratat cu enzime hepatice. După aceasta, medicamentul este excretat de rinichi. La persoanele în vârstă, al căror metabolism este mai lent, medicamentul circulă în organism mai mult timp. Cu cât medicamentul este mai lung în organism, cu atât efectul său este mai lung. Un proces similar este observat la persoanele cu patologii ale rinichilor și ficatului. În primul caz, din cauza filtrării renale afectate și a excreției (excreția), medicamentul nu este excretat mult timp și continuă să circule în fluxul sanguin. În al doilea caz, din cauza funcției hepatice afectate, procesul de inactivare a panadolului de către enzime încetinește. Acest lucru duce nu numai la faptul că medicamentul rămâne activ mai mult decât prescris, dar și la dezvoltarea a numeroase efecte secundare.

Caracteristicile fiziologice ale organismului afectează, de asemenea, viteza efectului și acțiunii panadolului. În primul rând, este vârsta. Deci, la copii, datorită volumului mai mare de lichid circulant și a metabolismului intens, efectul apare mult mai repede - în 20 de minute. Cu toate acestea, în același timp nu durează mult - până la o oră. La persoanele mai mari de 60 - 65 de ani, volumul de lichid circulant scade de mai multe ori, ca urmare a metabolismului medicamentului încetinește. Prin urmare, efectul nu se produce într-o jumătate de oră, ci într-o oră și jumătate. Datorită funcției renale reduse (care, desigur, se remarcă odată cu vârsta), rata de excreție a panadolului este redusă, ceea ce crește, de asemenea, timpul său de circulație. Consecința acestui fapt este un efect analgezic și antipiretic prelungit..

Este posibil ca copiii să panadol?

Panadol este un antipiretic (medicament antipiretic), care este adesea prescris copiilor. Doza zilnică și unică de medicament, desigur, depinde de vârstă. Doza maximă unică pentru un copil sub 12 ani este calculată pe baza a 10-15 miligrame pe kilogram din greutatea copilului. Doza zilnică va fi de 60 de miligrame pe kilogram din greutatea copilului. În acest caz, doza zilnică trebuie împărțită în 3-4 doze. În medie, o singură doză pentru un copil între 6 și 12 ani va fi egală cu 250 - 500 miligrame, pentru un copil de la 1 la 5 ani este egală cu 125 - 250 miligrame, pentru un copil până la un an - până la 125 miligrame..

Mai mult decât atât, la copii, în special la cei mici, este de preferat calea rectală de administrare. În acest caz, se menține dozarea legată de vârstă. Diferența în calea de administrare rectală este dezvoltarea rapidă a efectului. Acest lucru se explică prin aportul abundent de sânge către rect, care facilitează absorbția medicamentului și, ca urmare, acțiunea sa mai rapidă.

Panadol în timpul sarcinii

Panadol pentru alăptare

Instrucțiuni de utilizare Panadol

Forme de eliberare, doză și compoziția panadolului

Panadol este un medicament răspândit a cărui formă de eliberare nu se limitează la forma comprimatului.