Pneumonia este o boală în care procesul inflamator afectează diferite structuri ale plămânilor. Boala poate fi primară sau poate deveni o complicație a unei alte patologii..

Boala poate apărea atât la adulți, cât și la nou-născuți (inclusiv la copii prematuri). Cu pneumonia intrauterină, un copil se naște deja cu simptomele bolii. Motivul pentru aceasta este o infecție care a invadat mama în timpul sarcinii..

Copiii sunt diagnosticați cel mai adesea cu pneumonie virală, în timp ce adulții, în majoritatea cazurilor, au inflamații cauzate de flora virală și bacteriană.

Boala este considerată foarte gravă și necesită tratament în timp util, în timp ce de multe ori este dificil să se identifice simptomele pneumoniei. Dacă terapia nu este începută la timp, se pot dezvolta complicații, iar în cazuri grave, pneumonia poate fi fatală.

Etiologie și forme de pneumonie

Ce provoacă pneumonia? În funcție de infecția care a provocat inflamația, se disting următoarele forme ale bolii:

 • bacteriene (cauzate de microorganisme gram-pozitive și gram-negative): pneumococi, streptococi, stafilococi, Klebsiella, bacilul lui Friedlander, bacilul hemofilic, enterobacterii, Escherichia coli, Proteus;
 • ciuperci: ciuperci din genul Candida;
 • virale: virus gripal, herpes, citomegalovirus, virus Epstein-Barr;
 • mixt: virus urmat de adăugarea unei infecții bacteriene.

Cauza pneumoniei poate fi o lungă ședere în poziția supină. În acest caz, lichidul se acumulează în plămâni, iar organismul declanșează o reacție imunitară falsă, rezultând un proces inflamator. Această formă a bolii este considerată mai puțin periculoasă, durează mai mult decât cea infecțioasă.

În funcție de severitate, patologia este împărțită în ușoare, moderate și severe.

În funcție de componenta epidemiologică, pneumonia este clasificată după cum urmează:

 • dobândite în comunitate: infecția apare în afara pereților spitalului;
 • spital: una dintre cele mai periculoase forme ale bolii, în care pacientul se infectează într-un spital, iar agentul patogen primar se schimbă foarte repede;
 • atipic: această formă a bolii se caracterizează prin prezența simptomelor atipice ale pneumoniei clasice;
 • deficiente: apare la pacienții infectați cu HIV.

În camera în care se află pacientul, trebuie să efectuați zilnic curățare umedă. De asemenea, este necesar să se mențină condiții optime de temperatură - este imposibil ca aerul să fie prea cald și uscat. Camera trebuie să fie ventilată regulat..

De asemenea, pneumonia este clasificată astfel:

 • în funcție de gradul de influență asupra organismului: o formă simplă a bolii (fără insuficiență respiratorie) și patologie procedând cu modificări funcționale (insuficiență respiratorie cardiacă sau cronică);
 • prin prezența / absența complicațiilor: tip de patologie complicat și necomplicat;
 • după natura procesului: formă acută, subacută, cronică;
 • în funcție de gradul de prevalență a procesului: pneumonie unilaterală, bilaterală, segmentară, focală, croupousă.

Factorii care afectează dezvoltarea bolii

Există anumiți factori care au un impact direct asupra dezvoltării bolii:

 • slăbirea sistemului imunitar;
 • raceli frecvente;
 • fumatul și consumul de alcool;
 • boli cronice de inimă;
 • lipsa unei alimentații bune;
 • hipotermie frecventă;
 • munca în industrii periculoase;
 • boli sistemice.

Simptome comune ale pneumoniei

Simptomele bolii se pot dezvolta treptat sau pot apărea brusc:

 • creșterea temperaturii corpului: în formele ușoare ale bolii, poate crește până la 37,5-38 ° C, în cazuri grave - până la 40 ° C și peste;
 • lipsa respirației: poate apărea cu cel mai mic efort fizic;
 • respirație superficială: cu cât este mai mare suprafața afectată de procesul inflamator, cu atât mai des o persoană inhalează aerul;
 • palpitații: cu o formă ușoară de patologie, pulsul este în decurs de 90 de bătăi pe minut, în cazuri grave de boală, valoarea acestui indicator depășește 100 de bătăi pe minut, în timp ce tensiunea arterială scade;
 • tuse: inițial uscată, urmată de producția de spută.

Forma virală

Cel mai adesea, inflamația etiologiei virale este o complicație a bolilor respiratorii acute sau a gripei. Perioada de incubație poate dura de la 2 la 5 zile. Pacientul dezvoltă un nas curgător, dureri de oase și mușchi.

Apoi, temperatura corpului începe să crească brusc (până la 39 ° C și peste). Există frisoane, febră, oboseală generală. În unele cazuri, pot apărea greață, vărsături..

Simptomele leziunilor pulmonare sunt minore și dispar de obicei pe fondul altor semne de intoxicație. Pe o perioadă lungă, pacientul are o tuse neproductivă. Treptat, începe să iasă în evidență o spută albicioasă ușor transparentă, care nu are miros (în cazuri rare, cu dungi de sânge).

Există durere în piept, care se intensifică cu tusea sau respirația profundă. În cazuri grave, se observă insuficiență respiratorie..

Formă crupă

Forma generalizată a bolii este una dintre cele mai severe, deoarece în acest caz un segment semnificativ al plămânilor este afectat. Agentul cauzal al bolii este pneumococul. Simptomele sunt pronunțate încă din primele zile ale bolii. Temperatura corpului crește brusc până la 39-40 ° C. Apar semne de intoxicație, cum ar fi dureri de cap, frisoane, amețeli, slăbiciune, somnolență.

Cauza pneumoniei poate fi o lungă ședere în poziția supină. În acest caz, lichidul se acumulează în plămâni, iar organismul declanșează un răspuns imun fals, ceea ce duce la un proces inflamator.

Pacientul are dureri de tragere în spatele sternului. Se observă o tuse, în care o mare cantitate de spute frunze ruginite. Adesea boala este însoțită de scurtă respirație și sufocare, triunghiul nazolabial devine albastru. În cazuri grave, apare un atac de insuficiență cardiacă acută..

Formă atipică

Simptomele formei atipice ale bolii seamănă cu pneumonia croupousă. Principalele semne sunt asociate cu insuficiență respiratorie severă și dureri musculare..

Intensitatea manifestărilor bolii poate fi diferită. Cu SARS, o mare probabilitate de deces.

Uniforma de spital

Această formă a bolii se dezvoltă în 2-3 zile de la intrarea pacientului în spital. Pneumonia târzie a spitalului începe nu mai devreme de a 6-a zi după ce pacientul se află la spital. Boala este extrem de severă. Agentul său cauzal este bacteriile care trăiesc în pereții spitalului. Sunt deosebit de rezistente și rezistente la mai multe antibiotice simultan..

Factorii care afectează boala includ:

 • fumat;
 • vârstă în vârstă;
 • boli cronice;
 • ședere lungă în poziție orizontală;
 • alimentarea prin sondă;
 • conectarea la un aparat de respirație artificială.

Pacientul are respirație superficială frecventă, tuse cu spută purulentă. Nivelul de oxigen din sânge scade, apare o insuficiență respiratorie. Temperatura corpului crește (de la 38 ° C).

Pneumonia din spital cauzează foarte des complicații. În cazuri grave, boala este fatală.

Pneumonie Klebsiella

Această formă a bolii este mai severă decât boala cauzată de pneumococ. În prima zi, pacientul are o creștere a temperaturii corpului până la 38 ° C, slăbiciune, transpirație crescută, frisoane, scăderea apetitului și dureri de cap.

Pe măsură ce intoxicația se intensifică, temperatura corpului crește și poate ajunge la 39-40 ° C, starea generală se înrăutățește semnificativ, apar diaree și vărsături unice. Bacteriile sunt foarte agresive și provoacă distrugerea țesutului pulmonar..

În stadiul inițial al bolii, pacientul suferă de o tuse severă uscată. După 2-3 zile, se transformă într-o încăpățânare, productivă, cu spută vâscoasă, greu de mișcat..

În spută, se observă particule de țesut pulmonar distrus, deci are o culoare roșiatică (seamănă cu jeleu din coacăze) și conține dungi de sânge. Sputa are un miros specific, care amintește de carnea arsă. În a cincea sau a 6-a zi a bolii, ea devine sângeroasă și lasă în cantități mari.

După ce procesul inflamator afectează mucoasa plămânilor, în spatele sternului apar dureri suficient de puternice. Durerea crește odată cu tusea, mersul sau îndoirea..

Pacientul are o scurtă respirație, chiar dacă este în repaus. Fața lui devine palidă cu o nuanță cenușie, iar triunghiul nazolabial devine albastru. În aproximativ 30% din cazuri, boala provoacă moartea.

Diagnostice

Dacă este suspectată pneumonie, consultați un medic. După sondaj se efectuează inspecția necesară:

 • auscultare (ascultare cu un fonendoscop). În mod normal, respirația pacientului trebuie să fie curată. Dacă se observă un proces inflamator și se acumulează exudat în plămâni, respirația se slăbește, se aude dificil, respirația șuierătoare;
 • percuție (atingere). În proiecția plămânului, medicul atinge degetul. În mod normal, sunetul trebuie exprimat din cauza prezenței aerului. Cu pneumonia, exudatul se acumulează în plămâni, astfel încât sunetul devine scurtat și plictisitor;
 • examenul toracic Vă permite să determinați uniformitatea participării sale la respirație. În pneumonie, partea afectată poate rămâne în urma celor sănătoși.

Dacă este suspectată o boală, sunt efectuate următoarele studii:

 • analiza sângelui general. Un indicator al inflamației este un număr crescut de leucocite și o ESR mare (rata de sedimentare a eritrocitelor);
 • analiza sputei Vă permite să determinați agentul cauzal al bolii și sensibilitatea acesteia la antibiotice;
 • Razele X de lumină. Imaginea face posibilă determinarea focalizării inflamației, dimensiunea acesteia și prezența complicațiilor.

Cum se tratează pneumonia

Terapia bolii trebuie efectuată sub supravegherea unui medic. Este posibil să fii tratat la domiciliu doar cu un curs necomplicat de pneumonie. Dacă boala este severă, pacientul este internat în spital.

În primul rând, pacientul trebuie să creeze condiții optime:

 • odihna la pat. Pe toată perioada acută a bolii, activitatea fizică trebuie exclusă. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării de complicații și va accelera recuperarea;
 • regim de băut Consumul unei cantități suficiente de lichid va face posibilă reducerea intoxicației. În aceste scopuri, apa, ceaiul, băutura de fructe sau compotul necarbonatate sunt potrivite. Cel puțin doi litri de lichid trebuie beți pe zi;
 • dieta echilibrata. Nutriția trebuie să fie completă. Este necesar să mâncați nu numai legume și fructe, ci și carne, ouă, lapte. În perioada de tratament, merită să renunți la mâncăruri prăjite, picante și sărate.

În camera în care se află pacientul, trebuie să efectuați zilnic curățare umedă. De asemenea, este necesar să se mențină condiții optime de temperatură - este imposibil ca aerul să fie prea cald și uscat. Camera trebuie să fie ventilată regulat..

Pentru tratamentul inflamației ușoare a patologiei, se utilizează în principal antibiotice din grupul de peniciline, cefalosporine din generația II - III și macrolide. Alegerea medicamentului depinde de sensibilitatea agentului patogen. Pentru a-l determina, sputa este luată pentru analiză..

Este nevoie de timp pentru a determina agentul cauzal al bolii, așa că, de obicei, medicul prescrie un antibiotic cu cel mai larg spectru de acțiune. În cazuri severe, acestea sunt tratate simultan cu medicamente antibacteriene din mai multe grupuri farmacologice.

Terapia bolii trebuie efectuată sub supravegherea unui medic. Este posibil să fii tratat la domiciliu doar cu un curs necomplicat de pneumonie. Dacă boala este severă, pacientul este internat în spital.

Pentru a scădea temperatura corpului și a reduce durerea, se folosesc antiinflamatoare nesteroidiene: Ibuprom, Nurofen, Ibuprofen, Nimesil, Nimid, Paracetamol, Panadol.

Durata bolii depinde de cauzele apariției acesteia, de severitatea cursului și de adecvarea terapiei. Înainte ca antibioticele să apară în medicament, temperatura a scăzut în ziua a 7-a și a 9-a și, de multe ori, pneumonia a făcut ca pacientul să moară.

Odată cu apariția medicamentelor antibacteriene, tratamentul a devenit mai eficient, de obicei în zilele de 3-5 zile sunt deja observabile îmbunătățiri.

complicaţiile

Pneumonia poate provoca următoarele complicații:

 • pleurezie: inflamația pleurei care acoperă plămânii;
 • abces pulmonar: formarea în cavitatea pulmonară cu conținut purulent;
 • sindromul obstructiv: înlocuirea țesutului conjunctiv pulmonar;
 • edem pulmonar.

Pacientul poate prezenta și alte complicații: meningită, hepatită, pericardită, miocardită sau șoc toxic.

profilaxie

Pentru a evita dezvoltarea bolii, este necesar:

 • duceți un stil de viață sănătos, mâncați corect și exersați;
 • respectă regulile de igienă personală;
 • a refuza de obiceiurile proaste;
 • respectă regulile de igienă personală;
 • tratați răcelile și gripa în timp util;
 • evitați hipotermia;
 • evitați locuri aglomerate în timpul vârfului de răceli, folosiți echipament personal de protecție.

Tusea trebuie de asemenea tratată corect: administrarea de medicamente expectorante și medicamente care suprimă reflexul de tuse nu pot fi luate simultan.

Persoanelor care au adesea răceli li se recomandă să efectueze în mod regulat exerciții de respirație.

Inflamarea plămânilor este o boală foarte gravă, care chiar și cu un tratament în timp util, poate duce la moarte. Prin urmare, dacă bănuiți dezvoltarea lui, ar trebui să solicitați imediat ajutor de la un pulmonolog sau terapeut.

Video

Vă oferim să vizionați un videoclip pe tema articolului.

Cauzele pneumoniei la copii și adulți - simptome și tratament, complicații și prevenire

Inflamarea plămânilor este o boală foarte gravă care se numește oficial pneumonie în medicină. Boala ocupă locul 4 în mortalitate după accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și oncologie. Cea mai presantă întrebare de astăzi este ce este pneumonia, este posibil să vă infectați de această boală și în ce stadiu? Pentru a vă face o idee despre pericolul bolii, trebuie să știți despre cauzele procesului patologic și nuanțele dezvoltării acesteia.

Pneumonia - ce este

Esența principală a bolii este țesutul pulmonar care suferă modificări patologice. Funcția respiratorie și, ca urmare, toate organele și țesuturile suferă de procese inflamatorii, deoarece nu au oxigen. Inflamarea plămânilor este o boală infecțioasă în timpul căreia are loc un atac de virusuri și microbi pe alveole - cele mai mici particule ale aparatului respirator. Pneumonia poate afecta o zonă mică de țesut pulmonar sau răspândită în întregul plămân. Boala se dezvoltă într-o săptămână, iar recuperarea completă poate dura câteva luni..

Patogeni

Inflamarea plămânilor are loc, în funcție de agentul patogen care a provocat-o. Mai des (până la 50%), pneumococul provoacă patologie. Acest grup include mai mult de 100 de tipuri de bacterii. Cele mai frecvente sunt micoplasma (pneumonie micoplasmică), legionella, clamidie. Pe locul doi în frecvență, țesutul pulmonar este afectat de un bacil hemofilic, Staphylococcus aureus, Klebsiella și alți microbi. Un focar epidemic este cauzat de agenți patogeni care se răspândesc prin picăturile aeriene. Epidemiile de pneumonie pneumococică apar în zonele aglomerate.

Pneumonia este contagioasă

Înainte de a afla dacă pneumonia este contagioasă, trebuie să înțelegeți ce a cauzat boala. Dacă pneumonia bacteriană a apărut la o persoană pe fondul unei patologii existente, atunci este puțin probabil să provoace infecție la un partener care a fost în contact cu pacientul. Cu toate acestea, dacă microorganismele atipice (clamidia, micoplasma și altele) au devenit agenții cauzali, atunci acestea sunt adesea transmise prin picături aeriene. Dacă o altă persoană are imunitate scăzută, atunci riscul de infecție este foarte mare. Din acest motiv, este mai bine să minimizați contactul cu pacientul..

Simptome

Ce este pneumonia, nu este întotdeauna posibil să se înțeleagă imediat, deoarece simptomele clinice ale bolii sunt foarte diverse, iar manifestarea patologiei depinde de numeroși factori. Plângerile primare ale pacientului sunt similare cu semnele multor infecții bacteriene: slăbiciune, febră, stare de rău, transpirație excesivă, temperatură ridicată a corpului. Apoi apare o tuse cu descărcare de spută purulentă, durere în cavitatea toracică, insuficiență respiratorie. Când agentul patogen intră în țesutul pulmonar prin fluxul sanguin, medicul identifică suplimentar următoarele simptome clinice:

 • scurtarea sunetului de percuție;
 • zgomot de frecare pleurală;
 • rali mici de umflat;
 • crepitus;
 • slăbirea respirației bronșice;
 • slăbirea vocii tremurând.

Cauzele pneumoniei

Există multe modalități de a obține pneumonie, deoarece există o mulțime de motive pentru care apare pneumonia. După cum s-a indicat deja, în primul rând se află pneumococul bacteriei. Deseori agenții patogeni devin:

 • microorganisme gram pozitive: streptococi, stafilococi;
 • microorganisme gram-negative: bacil hemofilic, enterobacterii, bacilul lui Friedlander, Legionella, Proteus, Escherichia coli;
 • micoplasme;
 • infectii fungice;
 • infecții virale (adenovirusuri, parainfluenza, gripă, herpes).

Boala provoacă nu numai agentul cauzal infecțios al pneumoniei. Adesea, pneumonia începe din cauza factorilor neinfecțioși: agenți alergici, substanțe toxice, radiații ionizante, leziuni toracice. Grupul de risc include pacienți cu:

 • bronșită cronică;
 • insuficiență cardiacă congestivă;
 • malformații congenitale ale plămânilor;
 • infecții nazofaringiene cronice;
 • imunodeficiență severă.

Ce este periculos

Ce este pneumonia, deja mi-am dat seama. Cu toate acestea, nu toți pacienții se raportează la tratament cu îngrijire cuvenită, deoarece nu știu ce pneumonie este periculoasă. Înainte de inventarea antibioticelor, boala era fatală. Boala este încă fatală în 5% din cazuri. Pneumonia este deosebit de periculoasă pentru copii și pacienți vârstnici, deoarece imunitatea lor este slăbită. Imediat după înfrângerea bronhiilor și a plămânilor, apare o încălcare a metabolismului oxigenului. Consecințele pentru pacienții adulți pot fi următoarele:

 • insuficiență respiratorie;
 • astm bronsic;
 • insuficienta cardiaca;
 • fibroza sau abcesul pulmonar.

În timpul sarcinii

Pneumonia etiologiei virale este periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Problema este că în stadiile incipiente, simptomele leziunilor alveolare sunt similare cu manifestările clinice ale răcelii comune, astfel încât femeile nu merg la medici care încearcă să se trateze. Un astfel de comportament agravează doar patologia. Dacă pneumonia de aspirație a fost detectată la timp, atunci prognosticul este favorabil. Dacă tratamentul la domiciliu a dus la atașarea unei infecții secundare sau la complicații purulente, atunci riscul de consecințe grave este mare. Inflamarea plămânilor în timpul sarcinii poate duce la:

 • miocardită, endocardită;
 • șoc toxic infecțios;
 • septicemie;
 • insuficiență respiratorie;
 • sindromul obstructiv bronșic;
 • pleurezie exudativă;
 • umflarea, abcesul, gangrena pulmonară.

În copilărie

În rândul copiilor, sugarii și copiii de școală au mai multe șanse să aibă pneumonie. Cu un tratament prematur al patologiei, consecințele asupra organismului copilului pot fi foarte diferite: pleurezie, pneumonită distructivă, insuficiență cardiopulmonară. Dacă se efectuează terapia corectă, atunci nu trebuie să existe consecințe și complicații, iar prognosticul bolii în majoritatea cazurilor este pozitiv.

Clasificare

În funcție de gravitatea bolii și de simptomele caracteristice, se disting mai multe tipuri de pneumonie:

 1. Tipic. Motivul principal este inflamația infecțioasă focală.
 2. Patogen atipic. Este cauza unui întreg grup de boli, ale căror simptome variază în fiecare caz. Odată cu dezvoltarea progresivă, se poate observa inflamația lobară. La radiografii, acest tip de inflamație nu este clar, de aceea este considerat foarte insidios.
 3. Privire stagnantă. Se caracterizează prin apariția stagnării în bronhiile. Acumularea de spută determină dezvoltarea microbilor patogeni, care provoacă mai întâi boli virale respiratorii, apoi o infecție cronică (pneumonie clamidială).
 4. Lovit de masele extraterestre. Mai des este vorba despre obiecte mici sau particule de alimente care provoacă deteriorarea membranei mucoase.

etape

Odată cu dezvoltarea pneumoniei virale, medicii disting câteva etape ale evoluției bolii:

 1. Etapa valului. Durata este de aproximativ 80 de ore. Se caracterizează printr-un flux ascuțit de sânge către plămâni cu eliberarea de exudat. Edemul de organ apare, ceea ce duce la inflamație.
 2. Etapa tutelei roșii. Durata nu este mai mare de 70 de ore. Țesuturile pulmonare devin mai dense, cresc volumul, crește concentrația globulelor roșii din exudat.
 3. Etapa tutelei gri. Celulele roșii din sânge dispar în exudat, iar numărul globulelor albe crește. Acest lucru duce la faptul că țesutul pulmonar devine cenușiu. Perioada poate dura o săptămână..
 4. Etapa permisiunii. Există o resorbție de fibrină, descompunerea leucocitelor, ca urmare, plămânul devine sănătos. Durata recuperării este de 10-12 zile.

Diagnostice

Pentru a confirma o posibilă patologie pulmonară, se folosesc metode de diagnostic și de laborator instrumentale. Metoda principală este radiologică în proiecție directă și laterală. Pentru o definiție mai clară a focalizării inflamației (în special cu pneumonie segmentară), sunt utilizate suplimentar următoarele:

 • Scanare CT;
 • electrocardiografie;
 • fibrobronhoscopie;
 • biopsie pulmonară (cu pneumonie interstițială);
 • studiul funcției respirației externe (dacă se observă scurtarea respirației).

Testele de laborator includ un număr complet de sânge, un test de spută și bacterioscopie. În cazurile grave ale bolii cu leziuni pulmonare caracteristice, sângele este extras dintr-o venă pentru a determina agentul patogen. Dacă patologia este însoțită de simptome de gripă, se face un test de sânge pentru anticorpii împotriva virușilor. Cu o pneumonie focală severă, este necesar un studiu în timp util al gazelor din sânge pentru a începe în timp util ventilarea mecanică.

auscultatie

Diagnosticul de pneumonie croupous include auscultarea. Medicul ascultă cu atenție plămânii, acordând o atenție deosebită respirației pacientului. Simptome ausculatorii:

 1. Orale umede, fine, Ascultat cu inspirație la debitul maxim de aer. Un simptom apare atunci când în bronhii se formează un exudat vâscos, format din bule, care, trecând prin fluxul de aer, izbucnesc și fac un sunet caracteristic.
 2. Crepitus. Procesul patologic în alveole, care are loc atunci când pereții lor sunt umezite cu un secret vâscos. Acest lucru duce la crăpături audibile la inhalare. Atunci când pacientul încearcă să-și limpezească gâtul, crepitul nu dispare, ceea ce îl distinge de respirație șuierătoare.

Tratament

Acțiunile terapeutice vizează suprimarea infecției bacteriene acute, restabilirea rezistenței pulmonare, eliminarea intoxicației prelungite. Principalul tratament pentru pneumonie este administrarea de medicamente antibacteriene. Nu prescrieți antibiotice dacă boala este cauzată de viruși. În acest caz, tratamentul se realizează cu medicamente antiinflamatorii și antivirale. Prezența pneumoniei fungice la un pacient necesită utilizarea de medicamente antifungice. Pentru a accelera recuperarea pacientului, medicii prescriu în plus:

 • exerciții de fizioterapie;
 • masaj;
 • proceduri fiziologice.

preparate

Marea majoritate a pneumoniei este tratată cu antibiotice. Printre agenții antibacterieni se pot distinge peniciline. Mecanismul lor de acțiune are ca scop suprimarea biosintezei membranei celulare, care protejează celula de spațiul înconjurător. Acest grup de antibiotice include:

 1. Novocillin. Formular de eliberare - sticle pentru injecție intramusculară. În medie, un milion de unități sunt prescrise de 4 ori / zi.
 2. Oxacilina. Sunt disponibile 0,25 g, 0,5 g în sticle, capsule și tablete. Se aplică la fiecare 4-5 ore. Doza medie zilnică este de 6 g.
 3. Nafcilina. Alocați intravenos sau intramuscular la fiecare 4-6 ore. Doza zilnică - de la 6 la 12 g.

Cursul poate fi de la 3 zile la câteva săptămâni, în funcție de gravitatea bolii. Cu o pneumonie nosocomială într-un cadru spitalicesc, un regim de tratament combinat cu antibiotice este efectuat pentru a elimina riscul unei epidemii. Cu pneumonie spitalicească, în special cu infecție stafilococică, sunt prescrise următoarele medicamente antibacteriene:

 • cefalosporine de 3-4 generații;
 • carbapeneme;
 • fluorochinolone;
 • eritromicină;
 • aminoglicozidele.

Remedii populare

Există sfaturi pentru tratarea patologiei cu metode populare. Acest lucru este periculos, mai ales pe fondul unei boli cronice, deoarece poate fi fatal, prin urmare, toate măsurile terapeutice trebuie discutate cu un medic. Există medicamente pe bază de plante care ajută la tuse uscată și reduce aspectul sputei. Una dintre cele mai eficiente rețete este colecția de flori de calendula, hypericum și mușețel. Pentru a pregăti bulionul, amestecați 1 lingură. fiecare componentă, se toarnă 2 căni de apă clocotită, apoi 2 ore pentru a insista. Luați de 3 ori pe zi timp de 0, 3 căni până când starea se îmbunătățește..

Complicații ale pneumoniei

Practic, toate complicațiile pulmonare sunt asociate cu un tratament inadecvat. Cel mai rău scenariu este un rezultat fatal pe fondul unui flux pleural atunci când excesul de lichid se scurge în spațiu. Există riscul de infecție care trece la țesuturile și organele din apropiere, determinând un proces patologic în ele. Poate fi inima, creierul, arterele pulmonare.

Cum să nu obțineți pneumonie de la un pacient

Pentru a nu prinde infecția, trebuie să știți ce este pneumonia și cum să evitați infecția. Pentru a reduce riscul bolii, trebuie respectate mai multe reguli care să crească imunitatea generală a organismului:

 • tratați infecțiile virale la timp;
 • nu faceți supercool;
 • obțineți o lovitură de gripă în fiecare an;
 • a refuza de obiceiurile proaste.

profilaxie

Principalul sfat care poate fi dat pentru a preveni pneumonia este să consultați un medic atunci când apar primele simptome ale unei răceli. Persoanele care suferă de boli bronhopulmonare cronice, pentru a nu se infecta, trebuie vaccinate cu PNEUMO-23. În plus, recomandările de bază includ:

 • menținerea unei atitudini pozitive;
 • menținerea unui stil de viață activ;
 • alimentație variată.

Primele simptome ale pneumoniei

Informatii generale

Dezvoltarea pneumoniei la copii și adulți are o natură infecțioasă și apare datorită influenței unui număr de factori, atât fizici cât și chimici. În procesul dezvoltării acestei boli, se observă un proces inflamator în țesutul pulmonar.

În pneumonie, alveolele, precum și țesutul interstițial al plămânului sunt afectate în principal..

Denumirea "pneumonie" unește un grup extins de boli, fiecare caracterizată printr-un tablou clinic specific, etiologie, semne, parametri de laborator și caracteristici ale regimului de tratament.

Întrebarea despre cum diferă pneumonia de pneumonie nu este relevantă, deoarece ambele denumiri definesc o boală similară.

Definind conceptul de „pneumonie”, trebuie evidențiat termenul „pneumonită”. Ce este? Acest nume definește bolile asociate proceselor inflamatorii neinfecțioase din țesuturile plămânilor. Pe fondul unor astfel de procese, de regulă, se dezvoltă pneumonia de origine bacteriană, virală, bacteriană sau fungică.

În articol vom lua în considerare simptomele inițiale ale pneumoniei la copii și pacienți adulți, precum și principalele cauze ale dezvoltării acestei boli, metodele de tratament și prevenirea complicațiilor.

Cauzele pneumoniei

Cauzele bolii sunt asociate cu influența mai multor factori. Specialiștii determină următoarele cauze ale pneumoniei:

 • complicații după boli virale (o consecință a gripei transferate, o răceală a plămânilor sau SARS);
 • expunerea la bacteriile atipice (agenți patogeni - micoplasma, clamidia, legionella);
 • influența diferiților compuși chimici asupra sistemului respirator uman (gaze și vapori toxici);
 • efectul radiațiilor dintr-o infecție atașată;
 • manifestarea în plămâni a proceselor alergice (astm bronșic, BPOC, tuse alergică);
 • efecte termice (ars sau hipotermie a tractului respirator);
 • inhalarea de alimente, lichide sau corpuri străine (se dezvoltă pneumonia de aspirație).

Wikipedia indică faptul că dezvoltarea pneumoniei este asociată cu prezența condițiilor favorabile pentru reproducerea activă a microorganismelor patogene în tractul respirator inferior al unei persoane. Ceea ce este pneumonia plămânilor, oamenii știau în timpuri străvechi. Agentul cauzal inițial al pneumoniei este ciuperca aspergillus, datorită efectelor cărora au murit brusc experții care au studiat piramidele egiptene.

Divizarea pneumoniei în două subspecii este acceptată:

 • pneumonie dobândită în comunitate - se dezvoltă ca urmare a expunerii la un număr de agenți de origine infecțioasă și non-infecțioasă în afara spitalului;
 • pneumonie spitalicească - se dezvoltă ca urmare a expunerii la microbi nosocomiali, care sunt deseori rezistenți la antibiotice prezente în regimul tradițional de tratament.

Cu o pneumonie obținută în comunitate la pacienți, se observă următoarea frecvență de detectare a diferiților patogeni de origine infecțioasă (informațiile sunt prezentate în tabel).

Numele agentului patogenProcentul de detectare a agentului patogen (medie,%)
Streptococul (cel mai adesea moartea cauzată de pneumonie se observă în boala cauzată de acest agent patogen)30,4
Micoplasma (cel mai adesea provoacă boala la copii și tineri)12.6
Chlamydia (cel mai adesea provoacă pneumonie la persoanele tinere și de vârstă mijlocie)12.6
Legionella (afectează în principal persoanele slăbite, după streptococ cel mai adesea boala cauzată de acest agent patogen este fatală)4.7
Haemophilus influenzae (provoacă dezvoltarea pneumoniei la persoanele cu afecțiuni cronice ale plămânilor și bronhiilor, la fumătorii nocivi)4.4
Enterobacterii (afectează rar persoanele cu boli grave - diabet, insuficiență renală, hepatică)3,1
Stafilococ (afectează vârstnicii, cei care au complicații după gripă)0.5
Alți agenți patogeni2.0
Patogen neidentificat39.5

Dacă pacientul este diagnosticat cu pneumonie, modul de tratament este determinat în funcție de agentul patogen, bolile concomitente, vârsta pacientului etc. Cursul ușor al bolii nu implică spitalizare.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei

Semnele de pneumonie sunt cel mai adesea asemănătoare gripei sau răcelii. Cum apar simptomele pacientului depinde de originea pneumoniei..

Cu o pneumonie bacteriană, este posibilă dezvoltarea acută și treptată a simptomelor. Semnele Aspen în acest caz sunt: ​​tremur, febră, transpirație, puls rapid și respirație, dureri ascuțite în zona toracică și tuse, în care se eliberează spută groasă, roșie sau verde.

În cazul tipului viral al bolii, pacientul prezintă o tuse uscată, febră, dureri de cap și mușchi, oboseală severă, slăbiciune, dificultăți de respirație.

În pneumonie, care se dezvoltă datorită acțiunii micoplasmei, simptomele sunt similare semnelor atât ale unui tip viral, cât și al unei bacterii a bolii, dar, de regulă, sunt mai puțin pronunțate.

Primele semne de pneumonie

Pentru a consulta un medic în timp util și pentru a diagnostica boala, trebuie să știți care sunt primele semne de pneumonie la copii, adolescenți și adulți. De obicei, primele simptome ale pneumoniei pulmonare sunt următoarele:

 • creșterea temperaturii;
 • manifestarea de lipsă de respirație și tuse;
 • frisoane, febră;
 • slăbiciune, oboseală;
 • dureri în piept când încercați să respirați adânc;
 • durere de cap.

Cu toate acestea, foarte des, primele simptome ale pneumoniei la adulți, precum și semnele unei boli la un copil, nu pot apărea atât de pronunțate - de multe ori bolile virale sunt asimptomatice.

Semne de pneumonie la un adult

Deoarece pneumonia se manifestă la adulți, aceasta depinde de tipul de agent patogen, de severitatea bolii etc. Medicul stabilește, în fiecare caz, care sunt simptomele pneumoniei la adulți: procesul merge fără temperatură sau temperatură etc. Tratamentul prescris depinde de rezultatele studiului.

Simptomele pneumoniei la un adult se manifestă în primele zile ale bolii. Primele semne ale acestei boli depind de agentul patogen.

Tusea este principalul simptom al pneumoniei. De regulă, la început, tusea în procesele inflamatorii din plămâni este obsesivă, uscată, se manifestă constant. Cu toate acestea, uneori în cazuri mai rare, în primele zile ale bolii, tusea este ușoară, rară. Mai departe, în procesul de dezvoltare a bolii, tusea devine mai umedă, în timp ce sputa mucoasă purulentă, care are o culoare galben-verzuie, este eliberată. Tusea, precum și nasul curgător, pot apărea în primele zile ale bolii și durează câteva zile.

Un alt simptom al bolii care se manifestă la început este creșterea temperaturii corpului. Încă de la începutul pneumoniei, poate fi foarte mare și poate ajunge la 39-40 de grade. Astfel, se dezvoltă pneumonia radicală și alte tipuri de pneumonii. Cu toate acestea, temperatura (în cazul SARS) poate fi menținută la indicatori de grad scăzut - 37,1-37,5 grade. Dar chiar și la această temperatură, dacă pacientul are slăbiciune, stare de rău, tuse, pacientul trebuie să consulte întotdeauna un specialist. Un alt simptom grav este o creștere repetată a temperaturii în cursul bolii. Un alt semn al pneumoniei este lipsa de eficacitate a medicamentelor antipiretice.

Trebuie avut în vedere ce simptome la adulți fără febră pot apărea în primele zile de pneumonie..

Dacă sunt afectate volume mari de plămâni, pacientul poate fi deranjat de lipsa constantă de respirație, precum și de senzația că nu are suficient aer. Cu o respirație profundă, o persoană simte durere, o afecțiune similară este remarcată și în timpul tusei. Plămânul nu poate răni, deoarece lipsește receptorii durerii. Cu toate acestea, pleura este implicată în procesul patologic, ceea ce duce la manifestarea durerii.

În primele zile ale bolii, o persoană are pielea palidă. De asemenea, se remarcă o serie de alte simptome - o deteriorare accentuată a apetitului, slăbiciune, oboseală severă, transpirație activă, frisoane.

Trebuie avut în vedere faptul că orice boală de origine virală nu trebuie să deranjeze mai mult de 7 zile. Dacă la o săptămână de la apariția gripei sau a răcelii starea pacientului s-a agravat, aceasta este dovada dezvoltării inflamației tractului respirator inferior.

Semne de pneumonie la un copil

Este important ca părinții să știe ce simptome ale pneumoniei la un copil ar trebui să-i alerteze, deoarece la copii semnele pneumoniei pot avea anumite caracteristici. Modul în care se manifestă pneumonia la copii depinde de caracteristicile bolii și de vârsta copilului. Pneumonia pediatrică se poate dezvolta dacă un copil prezintă anumite simptome:

Febră

Se poate suspecta un proces inflamator dacă creșterea temperaturii (mai mult de 38 de grade) durează mai mult de trei zile, în timp ce nu este posibil să se reducă cu medicamente convenționale. Temperatura, care nu crește peste 37,5 grade, la copiii mici ar trebui să fie deranjantă. Mai ales dacă, în același timp, există și o serie de semne de intoxicație - un nivel ridicat de transpirație, slăbiciune, apetit slab. La un nou-născut, precum și la sugari, nu pot exista salturi puternice la temperatura corpului în timpul manifestării inflamației, deoarece termoreglarea lor nu este încă perfectă, iar sistemul imunitar rămâne imatur..

Caracteristici de respirație

La copiii bolnavi, respirația este foarte frecventă, superficială. Sânii de până la 2 luni pe minut iau 60 de respirații pe minut pentru copiii sub 1 an - 50 de ani, cei care au deja 1 an - 40. De regulă, cu inflamația, bebelușul încearcă la întâmplare să se întindă pe o parte. Un alt semn poate fi remarcat: dezbrăcarea copilului, părinții pot observa că în procesul de respirație din partea în care pacientul are un plămân, pielea este atrasă între coaste și rămâne în timp ce respiră. Uneori ritmul de respirație al bebelușului este încălcat, apar opriri periodice, schimbarea frecvenței și adâncimii. Cei mai mici pot începe să dea din cap bătăii respirației, să-și înfige obrajii și să-și întind buzele. Uneori, apar descărcări spumoase din nas și gură..

Comportamentul bebelușului

Cei mai mici copii cu pneumonie plâng și acționează, devin letargici. Ei dorm prost, nu vor să mănânce. Adesea există vărsături și diaree, copiii prăfuiesc, refuză să ia sânii.

Un copil poate dezvolta nu numai streptococ, dar și SARS. Ce simptome pot fi manifestate în acest caz depinde de agentul patogen și de evoluția cursului. De regulă, cu o boală provocată de clamidie și micoplasma, boala se dezvoltă inițial ca o răceală. Bebelușul este deranjat de o tuse uscată, durere în gât, nas curgător. Inițial, tusea din cauza transpirației este posibilă, mai târziu tusea se transformă într-una dureroasă când copilul plânge sau mănâncă.

Este important să luăm în considerare faptul că, în prezența unui număr de factori (poluarea aerului, acțiunea alergenilor sau a substanțelor chimice), copilul poate dezvolta pneumonie cronică, ale cărei simptome apar periodic.

Primele simptome ale tuberculozei la adulți

Clinica de tuberculoză este foarte similară cu tabloul clinic al pneumoniei. Cu toate acestea, primele semne de tuberculoză la adulți sunt uneori ușoare, cresc treptat. Se remarcă următoarele semne de tuberculoză la copii și adulți:

 • tuse, în care sputa este excretată, care durează mai mult de trei săptămâni;
 • hemoptizie;
 • o creștere mică, dar prelungită a temperaturii;
 • scaderea apetitului, scaderea in greutate;
 • oboseală, iritabilitate.

Dacă apar chiar și câteva dintre aceste simptome, trebuie să parcurgeți imediat cercetarea și să determinați diagnosticul.

Pneumonie la adulți, diagnostic

În cazul detectării premature a bolii, consecințele la adulții cu pneumonie pot fi foarte grave. În special, pneumonia prelungită se poate dezvolta, provocând complicații grave. Este probabil și o formă distructivă a bolii cu procese purulente ale țesutului pulmonar. Prin urmare, diagnosticul la timp este foarte important.

Clinica bolii include principalele sindroame și simptome caracteristice proceselor inflamatorii. Prin urmare, o evaluare minuțioasă a simptomelor care apar la pacient va ajuta la diagnosticarea bolii. Medicul ia în considerare toate semnele pneumoniei care se manifestă, încercând să noteze caracteristicile unor astfel de manifestări..

Temperatura pneumoniei

Medicul interogă și stabilește ce temperatură la pacienții adulți, precum și ce temperatură la copii. Cu o pneumonie atât la un adult cât și la un copil, temperatura este de obicei ridicată și durează câteva zile. Cu toate acestea, medicul ia în considerare posibilitatea unui curs atipic al bolii, adică dacă o boală inflamatorie poate apărea fără temperatură. Dacă există temperatură, depinde de vârsta pacientului și de caracteristicile procesului inflamator. De exemplu, sugarii pot avea uneori febră de grad scăzut..

Ceea ce tuse se manifestă

Medicul intervievează pacientul pentru a determina în câte zile se manifestă acest simptom, ce fel de tuse la copil sau la pacientul adult are loc, dacă se simte durere în piept. Acest lucru are în vedere faptul că este posibilă și pneumonie fără tuse. Dacă boala se desfășoară fără tuse, medicul se concentrează asupra altor simptome, în sondaj, având în vedere totul despre evoluția bolii..

Cercetări de laborator

Pentru a confirma boala, se efectuează un test de sânge general și biochimic. Un studiu de laborator general pentru inflamație demonstrează o serie de modificări: leucocitoză, creștere a ESR, neutrofilie. Cu o formă virală, medicul are în vedere că o astfel de pneumonie determină o creștere a numărului de leucocite din cauza limfocitelor.

Roentgenografie

Se efectuează o radiografie a toracelui, uneori bolile pulmonare la copii și adulți sunt determinate folosind tomografie computerizată.

De asemenea, într-un spital, se practică examen microscopic, analiza culturii de urină și a sputei (cu pneumonie, se eliberează sputa galben-verde).

În primele zile ale bolii, medicul poate asculta micile raliuri de balonare. Plămânii cu inflamație se aud cu un stetoscop. Cu toate acestea, dacă există suspiciuni la un copil sau la un adult de pneumonie, este important să efectuați o gamă completă de studii pentru a asigura un tratament în timp util și pentru a ști clar ce să faceți cu această boală.

Tratamentul pneumoniei

Un specialist trebuie să prescrie un tratament pentru pneumonie. Dacă pacientul consultă prompt un medic, atunci tratamentul pneumoniei la un adult și la un copil are succes. Cum se tratează și cum se tratează această boală depinde de agentul patogen care a provocat boala. Pentru un tratament de succes, trebuie să știți clar cum începe pneumonia și cum să o recunoașteți.

Medicul prescrie orice medicamente după efectuarea studiilor, inclusiv cele de laborator (leucocite, ESR etc.).

Regimul de tratament, durata tratamentului, necesitatea plasării pacientului într-un spital este determinat exclusiv după diagnostic de către un specialist. De regulă, tratamentul bolii durează 7-10 zile. Durata tratamentului pneumoniei bilaterale la un adult este determinată doar de un medic.

Tratamentul pneumoniei poate fi efectuat atât într-un spital, cât și acasă. Cu toate acestea, tratamentul la domiciliu, precum și tratamentul pneumoniei cu ajutorul unor remedii populare, necesită o monitorizare periodică a stării pacientului: medicul și asistenta locală ar trebui să-l viziteze constant. Indicații directe pentru plasarea pacientului într-un spital sunt anumite puncte. Aceasta este o boală cu pneumonie la un copil din primul an de viață, un curs sever al bolii cu o serie de complicații, o boală agravată de manifestări somatice, incapacitatea de a trata pe deplin o persoană acasă..

Cei care sunt interesați dacă mor din cauza pneumoniei ar trebui să știe că cel mai mare număr de cazuri fatale apare atunci când se tratează acest tip de boală acasă, fără a consulta un medic. Spitalizarea fără greș este necesară pentru copiii sub 1 an și pacienții vârstnici, deoarece ceea ce trebuie făcut cu pneumonia în astfel de cazuri poate fi stabilit numai de un specialist. În astfel de cazuri, uneori poate fi nevoie de îngrijire intensivă, ventilație mecanică.

Îngrijire de bază pentru pneumonie

Pentru a trata pneumonia cât mai eficient, pacientul trebuie să li se acorde îngrijiri individuale de înaltă calitate. Această abordare este deosebit de importantă pentru copiii bolnavi. Este important să respectați strict odihna la pat, pentru a asigura restricția activității fizice. Totuși, acest lucru nu înseamnă că o persoană trebuie să stea în permanență nemișcată - este important să se schimbe poziția, să se miște. După ce pacientul se recuperează cu pneumonie severă, nu ar trebui să muncească din greu încă două-trei luni..

În procesul de tratare a pneumoniei la domiciliu, trebuie să aveți grijă specială pentru a respecta toate cerințele, atât igienă personală, cât și generală. Nutriția pacientului ar trebui să ofere toate nevoile organismului care se luptă cu boala. Alimentele trebuie să conțină suficiente calorii, alimente bogate într-o varietate de vitamine, alimente naturale. Un punct foarte important în dieta pacientului este furnizarea unei cantități suficiente de băutură. Lichidul folosit trebuie să fie cald și variat: ceaiul de zmeură, sucul de afine, apa minerală sunt potrivite. Din când în când poți bea lapte cald cu miere și sifon..

În febra acută, pacienții care nu prezintă simptome de insuficiență cardiacă trebuie să bea aproximativ 2,5-3 litri de lichid pe zi.

Tratamentul pneumoniei la copii oferă o abordare specială a hrănirii. Copilul trebuie să i se ofere să mănânce des și puțin câte puțin, în timp ce este indicat să-i oferim mâncare preferată. Pofta copilului este restabilită după ameliorarea stării acute. În procesul de nutriție, trebuie să selectați mâncăruri cu un conținut scăzut de carbohidrați care să provoace procesele de fermentare din intestin. Respectarea regimului de băut pentru copii este unul dintre cele mai importante principii pentru îngrijirea unui copil bolnav. Trebuie să beți suficient pentru a compensa pierderea de lichide din cauza temperaturii ridicate și a respirației.

Pacienții cu pneumonie trebuie să monitorizeze constant funcția intestinală pentru a preveni flatulența și constipația. Camera în care stă pacientul trebuie ventilată regulat, astfel încât aerul să fie curat. Un alt punct important pe calea recuperării este tusea activă a sputei. Pentru a eficientiza tusea, pot fi efectuate câteva exerciții de respirație..

Medicamente pentru pneumonie

Tratamentul pneumoniei cu antibiotice este una dintre principalele direcții în tratamentul bolii. Este important ca antibioticele să fie prescrise pacientului la timp, adică nu este necesar să aștepți momentul în care este identificat agentul patogen. Cu toate acestea, numirea antibioticelor la pacient trebuie efectuată doar de medicul curant, în niciun caz nu trebuie să luați medicamentele singuri.

Dacă tratamentul pneumoniei are loc în afara spitalului, atunci de multe ori pacienții li se prescriu peniciline, macrolide și cefalosporine din prima generație. Alegerea căii de administrare a antibioticului depinde de gravitatea bolii.

Dacă pneumonia este tratată într-un spital, atunci pacientului i se prescriu cefalosporine de generația a 3-a, peniciline cu acid clavulanic, fluorochinolonii, aminoglicozide, carbapenemuri. Dacă etiologia pneumoniei este necunoscută, atunci se poate prescrie un tratament combinat în care se utilizează două sau trei antibiotice diferite. Eficiența tratamentului acestei boli cu antibiotice poate fi evaluată după 36-48 de ore. Dacă există o îmbunătățire a stării de bine, aspectul apetitului, precum și absența dinamicii negative a pneumoniei, atunci rezultatul terapiei poate fi considerat pozitiv.

Dar tratamentul pneumoniei cu antibiotice implică, de asemenea, luarea de medicamente suplimentare. Deci, deseori sunt utilizate acele medicamente al căror efect implică restabilirea funcției de drenare a bronhiilor. Este vorba despre medicamente aminofiline, beroduale, atrovente. De asemenea, este recomandabil să luați medicamente care subțiază sputa și să ajute la îmbunătățirea procesului de expectorație. De asemenea, sunt utilizate acele medicamente care stimulează apărarea organismului - interferon, imunoglobulină, etc. Pacienților cu pneumonie li se arată, de asemenea, unele metode care cresc rezistența nespecifică a organismului. În acest caz, adaptogenii sunt eficienți - tinctură de ginseng, extract de eleutherococcus, preparate de aralie, pantocrine, Rhodiola rosea, saparal. Sunt utilizate într-o doză individuală de două ori sau de trei ori pe zi. Toate aceste medicamente au un efect notabil asupra organismului uman. Acestea consolidează sistemul imunitar, stimulează procesele metabolice din organism, ajută la întărirea rezistenței persoanei la multe influențe negative, precum și la efectele infecțiilor. Pentru a restabili apărarea organismului, gamma-globulina este administrată pacienților, sunt prescrise complexe de vitamine (în acest caz, o cantitate suficientă de vitamina C, precum și vitamine B, este deosebit de importantă).

În procesul de tratare a pneumoniei la copii și adulți, se folosesc antihistaminice, antiinflamatoare. În cazurile severe ale bolii, medicul curant consideră uneori oportun să ia hormoni corticosteroizi. În prezența indicațiilor specifice, sunt prescrise analgezice, analeptice respiratorii, ședințe de oxigenoterapie etc..

După ce temperatura corpului pacientului revine la normal și simptomele intoxicației generale dispar, se pot utiliza o serie de proceduri fizioterapeutice. Adesea, medicul prescrie cuptor cu microunde, inductotermie, UHF, ședințe de masaj pentru sănătate, electroforeză etc..

Alte tratamente pentru pneumonie

O altă etapă importantă a tratamentului cuprinzător al pneumoniei este organizarea de ședințe periodice de exerciții de fizioterapie. Astfel de exerciții fizice contribuie la activarea circulației sângelui și a lichidului limfatic în organism, normalizează ventilația pulmonară afectată în timpul bolii. Exercițiile de fizioterapie sunt prescrise pacientului după ce temperatura corpului se normalizează sau scade la subfebril. Inițial, gimnastica include mai multe exerciții de respirație în poziție supină. În plus, este recomandabil ca pacientul să stea de mai multe ori pe zi pe partea sa sănătoasă pentru a îmbunătăți aerarea. Pentru a reduce procesul de adeziune în unghiul diafragmatic al coastei, o rolă trebuie plasată sub piept și întinsă pe o parte sănătoasă. Când se întinde pe spate, formarea aderențelor în zona dintre pleura diafragmatică și peretele posterior al pieptului scade.

Mai departe, după câteva zile, pacientului aflat în stadiul de recuperare i se prescriu exerciții în poziție de ședere și în picioare, care au ca scop creșterea mobilității toracului și implică, de asemenea, antrenarea respirației diafragmatice.

După o cură completă, persoanelor cu pneumonie li se recomandă să meargă la schi, la canotaj, la sport.

Pentru a îmbunătăți funcția de drenare a bronhiilor și a funcției de ventilație a plămânilor, inhalarea este adesea prescrisă. Cu toate acestea, trebuie menționat că inhalațiile sunt efectuate după îndepărtarea celei mai acute stări. Pentru inhalare, se folosesc preparate speciale, de exemplu bioparox, precum și decocturi de ierburi.

Cu ajutorul masajului, puteți îmbunătăți semnificativ procesul de evacuare a sputei. În plus, masajul are efect bronhodilatator. În funcție de prescripția medicului, se utilizează atât segmentul clasic, cât și acupresura.

Cu ajutorul masajului, puteți accelera în mod semnificativ procesul de evacuare a sputei cu o tuse puternică. Pentru a face acest lucru, un borcan, a cărui capacitate ar trebui să fie de 200 ml, se aplică pe pielea lubrifiată anterior cu vaselină. După aspirarea borcanului, mișcările de masaj se efectuează de la partea inferioară a spatelui la coloana cervicală. Un astfel de masaj ar trebui să dureze aproximativ zece minute. După aceasta, pacientul este învelit într-o pătură și îi dă un pahar de ceai cald. Un astfel de masaj poate fi făcut la fiecare două zile..

După îndepărtarea stării acute, pacientului i se recomandă, de asemenea, să facă aplicații cu parafină, noroi, ozocerită. Unii experți recomandă, de asemenea, ședințe de acupunctură. Cu toate acestea, această metodă nu poate fi practicată de persoane aflate în stare de intoxicație, cu febră, cu insuficiență cardiacă și respiratorie.

Este important ca tratamentul pneumoniei să fie efectuat până la recuperarea completă a pacientului: el nu trebuie să se simtă numai normal, ci și indicatorii studiilor de laborator și radiologice.

După finalizarea cursului principal de tratament, pacienților li se recomandă deseori să continue recuperarea după boală într-un sanatoriu. De regulă, cu o abordare competentă a tratamentului, pacientul își revine în aproximativ trei până la patru săptămâni.

Tratamentul pneumoniei cu remedii populare

Tratamentul pneumoniei cu remedii populare poate fi, de asemenea, utilizat dacă boala este tratată acasă și dacă pacientul nu este într-o stare gravă. Există o serie de rețete pentru decocturi și tincturi de plante medicinale care afectează în mod eficient starea generală a pacientului. Unele rețete, dovedite de mulți ani de experiență, pot fi utilizate în paralel cu tratamentul medicamentos. Oferim câteva rețete posibile pentru tratamentul pneumoniei cu remedii populare.

Luați două linguri de frunze de aloe, tocați și amestecați cu o linguriță de sare. 1 lingură sare. Amestecul se ia de trei ori pe zi înainte de mese, o linguriță. Tinctura de calendula, care se ia douăzeci de picături de trei ori pe zi, este pregătită după cum urmează: două linguri de flori de calendula se toarnă cu un pahar de alcool medical. Infuzia se prepară 15 zile într-un loc întunecat. În mod similar, puteți pregăti tinctura de pelin (pentru o lingură de iarbă un pahar de votcă), care se ia de patru ori pe zi pentru o linguriță.

Un alt medicament tradițional ajută eficient să scapi de tuse. Pentru aceasta, se amestecă un pahar de ovăz cu coajă cu un litru de lapte. Amestecul trebuie fiert timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară și se adaugă două linguri de unt, cinci linguri de miere. Înainte de a merge la culcare, pacientul trebuie să ia un pahar de fonduri.

În plus, pentru tratamentul pneumoniei la copii și adulți, medicina tradițională recomandă luarea de decocturi cu plante medicinale ca băutură. Există multe opțiuni pentru colectarea ierburilor care afectează eficient pacientul cu pneumonie..

Ar trebui să amestecați o parte din iarbă de nuc, fructe de anason, muguri de pin, mărar, cimbru de cimbru, rădăcină de licorice. Colecția este turnată cu apă rece, infuzată timp de aproximativ o oră, după care trebuie adusă la fiert și gătită timp de aproximativ cinci minute. Bea o jumătate de cană de trei ori pe zi.

O altă colecție de ierburi include o linguriță de mușețel, calendula și flori hypericum. Amestecul se toarnă cu două pahare de apă clocotită, infuzate timp de două ore. Trebuie să luați colecția pentru o treime de pahar de trei ori pe zi.

În plus, taxele de tratament pot include și alte plante medicinale: salvie medicinală, tăvălugă, cimbru, coada-calului, frunze de plantan, mentă, urzică dioică, elecampane înaltă, măturică neagră și alte plante medicinale.

În ceaiul pe care pacientul îl bea pe parcursul zilei, trebuie adăugată miere și lămâie, periodic se recomandă să bea lapte cald cu adăugarea unei lingurițe de unt și miere.

Terapia cu sucuri este utilizată și în tratamentul pneumoniei - un aport zilnic de sucuri de legume și fructe proaspete. Sucurile de sfeclă, morcovi, spanac sunt cele mai utile pacienților.

Eficient în combaterea simptomelor pneumoniei și tincturii de eucalipt, care este utilizat atât extern - pentru inhalare și clătirea gâtului, iar în interior, 30 de picături de trei ori pe zi.

Pentru a activa procesul de expectorație a sputei, se recomandă utilizarea sucului de varză proaspăt amestecat cu miere. De asemenea, medicina tradițională recomandă utilizarea regulată a stafidelor, smochinelor, migdalelor..

Un mod eficient de a trata pneumonia acasă este băncile care pun pe spate și pe pieptul pacientului. În plus, se folosesc comprese și pansamente de natură încălzitoare..

Antibiotice pentru pneumonie

În caz de pneumonie, se recomandă utilizarea antibioticelor la adulți după ce boala a fost confirmată prin cel puțin o metodă de diagnostic.

Trebuie avut în vedere faptul că anumite simptome - de exemplu, respirația rapidă la un copil la o temperatură, tuse în timpul respirației profunde la un adult etc. - nu reprezintă un motiv pentru utilizarea imediată a medicamentelor antibacteriene, deoarece pacientul ar putea fi bolnav și cu o altă boală. Este imposibil să se determine în mod independent dacă pacientul are patru semne sau 5 semne de inflamație. Pentru a prescrie antibioterapie adecvată, trebuie să consultați imediat un medic.

Înainte de a prescrie antibiotice, este important să se determine agentul cauzal al bolii - în această condiție, terapia va fi cea mai potrivită. Dar, în unele cazuri, acest lucru nu este posibil, prin urmare, experții prescriu medicamente antibacteriene cu un spectru larg de acțiune. De asemenea, sunt utilizate înainte de a determina agentul patogen pentru a crea concentrații terapeutice ale componentelor active în sânge.

Pneumonia provocată de streptococ (poate provoca streptococ în gâtul unui copil etc.), este tratată cu o gamă largă de peniciline, uneori Vancomicina este prescrisă în combinație cu aminoglicozide..

Micoplasma la copii, precum și infecțiile cu legioneloză clamidială, necesită numirea de antibiotice specializate - Claritromicină, Sumamed. De asemenea, sunt recomandate medicamente antibacteriene cu spectru larg..

Bronhopneumonia este tratată cu antibiotice - peniciline semisintetice; bronhopneumonia adultă poate fi tratată acasă..

Cu inflamația pulmonară, uneori se folosește un complex de 2-3 medicamente antibiotice, mai ales dacă accentul inflamației ocupă mai mult de un segment.

Complicații ale pneumoniei

Dacă pacienții apelează la specialiști imediat după ce se îmbolnăvesc și după aceea respectă regimul de tratament prescris, de regulă, complicațiile nu se dezvoltă. Manifestarea complicațiilor poate fi asociată direct cu boala, precum și cu medicația. Crește și probabilitatea de exacerbare a bolilor cronice - insuficiență cardiacă, emfizem etc..

Ca o complicație, se poate dezvolta pleuropneumonia, care se caracterizează prin implicarea în procesul inflamator al unuia sau mai multor lobi ale plămânilor în același timp, cu un curs acut și sever al bolii.

Este probabil manifestarea pleurezii (inflamația pleurei), care se poate transforma în pleurezie exudativă atunci când se acumulează lichid în cavitatea pleurală.

O altă complicație periculoasă este un abces al plămânilor atunci când cavitățile umplute cu puroi se dezvoltă în ele. Această complicație se dezvoltă la persoanele cu boli cronice..

În plus, pneumonia poate fi complicată de sepsis, bactereremie.

Există riscul de a dezvolta endocardită infecțioasă, probleme de respirație.

Uneori după pneumonie, primele semne de astm apar la adolescenți și copii.

Prevenirea complicațiilor pneumoniei

Ca măsură preventivă, este recomandat să obțineți o gripă în fiecare an. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu risc (copii, vârstnici, pacienți cu afecțiuni severe).

Este foarte important să fiți diagnosticat în timp util și să respectați un regim de tratament prescris de un specialist pentru gripă, răceli, tuse prelungită.

Trebuie respectate regulile de igienă și un stil de viață sănătos..

Prevenirea pneumoniei

Ca măsuri pentru prevenirea pneumoniei, este important să se respecte regulile generale de igienă, igienice, să se dedice regulat timp întăririi și exercitării. Eliminarea focurilor de infecție cronică este, de asemenea, importantă. Toate bolile în care apar leziuni pulmonare trebuie tratate imediat și corect. Un stil de viață adult sănătos, o abordare competentă pentru îngrijirea unui copil, precum și întărirea copilului în primul an de viață vor ajuta la evitarea bolii. Există, de asemenea, unele medicamente (bronhomunale, IRS-19, ribomunil) care stimulează proprietățile protectoare ale organismului în perioada cu cea mai mare probabilitate de infecție cu boli infecțioase. De asemenea, produc un efect specific de vaccin împotriva agenților patogeni respiratori..

Educație: a absolvit Colegiul medical de bază Rivne State, cu o diplomă în farmacie. A absolvit Universitatea Medicală de Stat din Vinnitsa. M. I. Pirogov și un stagiu bazat pe acesta.

Experiență de muncă: Din 2003 până în 2013 - a lucrat ca farmacist și manager al unui chioșc de farmacie. I s-au acordat scrisori și distincții pentru mulți ani de muncă conștiincioasă. Articole despre teme medicale au fost publicate în publicații locale (ziare) și pe diverse portaluri de internet.

Comentarii

Mare articol, am învățat multe, mulțumesc mult!!

Articol foarte interesant. În 2014, am fost diagnosticat cu pneumonie, tratat într-un spital, am fost externat cu aceeași tuse ca atunci când am fost internat, doar temperatura a fost scăzută prin antibioterapie, desigur. și asta a fost la începutul lunii iunie. Tusea era pur și simplu ucigătoare, dureroasă și nasul lui era foarte înfundat. Așa că am ajuns acasă, cred că tusea a apărut ca de nicăieri, iar temperatura la început a fost de 39,5 săptămâni, nu a greșit și m-am gândit, ce se întâmplă dacă am o alergie? Am băut doar o tabletă de Zirtek și în aceeași zi tusea a dispărut și nasul curgător a dispărut complet. Dimineața am băut o altă pastilă Zirtek și n-am mai avut tuse. Există astfel de momente, nu le poți exclude. Acum Zirtek nu mă ajută, anul trecut, din nou, în vară, a fost o tuse și o febră. Și încă nu știu la ce sunt alergic.

Vă mulțumesc foarte mult pentru articol! În a treia zi, temperatura este de până la 39. Primele 2 zile sunt o tuse severă, cu ușoară spută. Uneori era imposibil să tușești. Bulele caracteristice în timpul respirației. Dar când este inhalat, pieptul nu doare deloc. În a treia zi, dintr-o dată, o tuse ciudată a ieșit din nas și o tuse frecventă și fără spută cu transpirație, ca în prima zi cu gripă. Mâine sun un doctor. Auto-medicația cu remedii populare este, desigur, bună, dar lăsați medicul să vadă. Mulțumesc din nou pentru articol.!

Articol foarte interesant și util. În prezent tratez bronhopneumonia acasă: iau pastile, fiica mea face injecții. Mâine vom face ultima injecție de antibiotic și abia a doua zi mâine nu a existat niciun loc în evidență pentru terapeutul local la numirea medicului. Îmi fac griji că, dacă trebuie să continui antibioticele în injecții, va exista o pauză de trei zile între ele. Dar cu antibiotice nu este așa. A fost prescris un curs de 14 injecții de Ceftriaxona, 2 injecții pe zi. La orice altceva, după 2 zile încep examenele la universitate (sunt în anul 4).

Gimnastica respiratorie este foarte utilă și eficientă dacă urmați un curs de ședere în peșterile cu sare. Clima marină naturală are un efect restaurator, oferind o dinamică pozitivă pentru problemele cu organele ORL, consolidând astfel sistemul imunitar general și extindând partea bronhopulmonară în al doilea rând, organismul primește oxigen complet saturat cu oligoelemente, ceea ce face o barieră invizibilă în diferite boli respiratorii, atât la copii cât și la adulți.