Simptomele unei răceli deranjează întotdeauna părinții, dar dacă o tuse apare la un nou-născut, este deosebit de periculos. Manifestările tusei la copiii mici nu pot fi ignorate, chiar dacă este o tuse foarte ușoară la un sugar.

Poate fi cauzată de aerul uscat sau de excesul de salivă în gură, de un nas curgător fiziologic sau de primul semn al unei boli iminente.

tușit

Toți copiii în copilărie sunt bolnavi, dar bolile la începutul copilăriei sunt deosebit de periculoase. Acest lucru se datorează imunității slăbite și contactului cu viruși și germeni. Unul dintre obișnuit, împreună cu un nas curgător, simptomele unei răceli este o tuse la un copil.

Prezența unei tuse la un copil sugerează, în primul rând, ideea că copilul are o răceală, dar tusea este departe de a fi întotdeauna un semn al doar răcelilor.

Tusea la sugari poate fi un semn al reacțiilor alergice, boli ale bronhiilor, plămânilor și sistemului digestiv, tulburări cardiace și metabolice.

Pentru a trata corect tusea la sugari, trebuie să aflați întotdeauna corect și cu exactitate cauzele acesteia..

Tuse la un sugar

În primul rând, tusea la un copil este unul dintre mecanismele de protecție ale organismului care ajută la protejarea naturală a corpului de praf, germeni, particule străine și mucus de cavitatea bucală..

Prin urmare, tusea la sugari nu va fi întotdeauna un semn de patologie sau răceli.

O tuse la un nou-născut se poate datora acumulării de secreție din nazofaringe în regiunea traheală sau reziduuri de lapte prins în timpul hrănirii.

O tuse la nou-născuți poate apărea dacă este sufocată cu salivă sau lapte matern, deoarece copiii mici sunt în principal în poziție orizontală la o vârstă fragedă.

Dacă bebelușul tușește, în timp ce nu există niciun semn de infecție, măsurile se reduc la menținerea copilului mai dreaptă, aerisirea și umezirea camerei și curățarea zilnică pe umed. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente și tusea se intensifică, ar trebui să-i căutați cauza.

Tusirea unui copil: cauze

Dacă copilul tușește, pot exista multe motive pentru acest lucru. Aceste motive includ:

 • ARVI
 • procese inflamatorii în tractul respirator superior (amigdalită, rinită, sinuzită, faringită, laringită)
 • afectarea tractului respirator inferior (bronșită și pneumonie)
 • leziuni ale urechii medii
 • alergie
 • corpuri străine care intră în tractul respirator
 • uscăciune și poluarea aerului,
 • regurgitare, patologie digestivă.

În acest caz, tusea la sugari poate fi de două tipuri:

 • tuse uscată la sugari, călărie, cu respirație șuierătoare, dureroasă și fără separare de spută
 • tuse umedă la sugari, gâfâie, productivă, cu eliberarea unei cantități mari de spută lichidă.

De obicei, bolile încep cu o tuse uscată și puternică la sugari, care, pe măsură ce boala se dezvoltă, devine mai umedă, cu separarea sputei.

Unele patologii, în special pneumonia, pot începe imediat cu o tuse umedă. Înainte de a începe tratamentul pentru tuse la sugari, trebuie să aflați cu siguranță cauza acesteia contactând un medic.

Cum să tratezi o tuse la un copil

În primul rând, înainte de a da medicamente unui copil pentru tuse, trebuie să consultați un medic și să faceți un diagnostic.

În primul rând, cum să tratezi tusea la nou-născuți? Trebuie să începeți cu medicamente care nu sunt mai puțin importante decât administrarea de medicamente. Ele ajută să facă față mai rapid și să amelioreze starea..

De la tuse, un copil ajută:

 • Menținerea unui nivel suficient de umiditate în cameră (umidificator, prosoape umede, recipiente de apă), în special perioada de încălzire.
 • Oferind capului copilului o poziție ridicată, astfel încât mucusul și sputa să plece mai ușor și să fie mai ușor să respire copilul. În poziție semi-verticală, este mai ușor să respirați când tușiți..
 • În prezența unei tuse umedă, drenajul postural este eficient (copilul adoptă o poziție specială) cu masaj vibrator (atingerea pe spate pentru o mai bună descărcare de spută).
 • Când tușește, copilului trebuie să i se administreze mai mult lichid pentru a descărca sputa, mai ales dacă există febră.
 • Aerul și mersul în aer curat în absența temperaturii vor fi utile. Deficitul de oxigen agravează tusea la sugari.

Tratamentul tusei la sugari

Întrebarea modului de a trata o tuse la un sugar ar trebui să fie decisă doar de un medic care va observa copilul pe toată perioada bolii.

O tuse pentru un copil este dureroasă, perturbă procesul de nutriție și somn și trebuie eliminată cât mai curând posibil.

În tratamentul tusei, se folosesc diverse remedii pentru tuse pentru copii până la un an. În principal:

 • cu o tuse umedă, sirop de tuse pentru sugari (dormit, gedelix)
 • cu o tuse uscată, sunt indicate preparate de subțiere a sputei (de la tuse până la un an puteți ambroxol, ambroben, bromhexină, mucaltină și altele).

Uneori, cu o tuse puternică, uscată și dureroasă, se folosesc medicamente antitusive, dar numai printr-un curs scurt și sub supravegherea strictă a unui medic.

Astfel de medicamente sunt interzise odată cu apariția sputei, în caz contrar, va duce la blocarea plămânilor și la dezvoltarea pneumoniei..

Medicamentul pentru tuse pentru bebeluș poate fi în sirop, picături sau soluții de inhalare cu un dispozitiv cu ultrasunete.

Doza și metoda de utilizare a medicamentului pentru tuse pentru copil este ales de medic, este interzis să solicitați sfaturi cu privire la ce să îi ofere bebelușului de la tuse vecinilor, prietenilor și medicamentului tradițional.

Este extrem de prudent să folosiți remedii alternative pentru tuse pentru un sugar. Pot duce la alergii, complicații și prelungirea tratamentului. Toate rețetele trebuie discutate în prealabil cu medicul dumneavoastră..

De ce copilul tușește ce să facă?

Când copilul tușește tot timpul, acest lucru provoacă îngrijorare părinților. Încep să caute un motiv, cred că copilul este bolnav, a prins o răceală. Dacă copilul tușește, infecția nu este neapărat de vină. Tusea apare din mai multe motive.Doar un medic poate face un diagnostic precis..

De ce apare tusea?

Odată cu acumularea de spută pe membranele mucoase ale nazofaringelui, apare tuse. Nu este nimic în neregulă, deoarece corpul încearcă să expulzeze sputa, astfel încât să nu intre în esofag, în plămâni. La sugarii din prima lună de viață, organele și sistemele sunt instabile. E dificil pentru un copil să se astepte la spută, încearcă să-l înghită, ceea ce provoacă o tuse.

Următorii factori pot provoca o tuse:

 • Infecția tractului respirator superior, care este frecvent întâlnită în primul an de viață al copilului. Imunitatea sugarilor este mult mai slabă decât la adulți. Microorganismele patogene, care intră în tractul respirator superior, încep să se înmulțească activ. Aceasta provoacă strănut, tuse, adesea însoțite de febră, stare generală de rău.
 • O reacție alergică la iritanți precum polenul plantelor, materiale artificiale, praf, fum de tutun, lână sau puf de animale de companie. Dacă copilul strecoară, tușește, în timp ce pediatrul a exclus infecția, merită să eliminați iritantul și simptomele vor dispărea.
 • Când bebelușul strănut și tusea constant, cauza poate fi aerul uscat în cameră. Tot felul de arome care sunt în substanțe chimice de uz casnic, produsele cosmetice pentru adulți pot irita și membrana mucoasă a nasofaringelui bebelușului.
 • Bebelușul din prima lună de viață poate tuse în mod constant din cauza cantității mari de mucus care se produce după naștere. Irită membranele mucoase ale nazofaringelui, care provoacă tusea, strănutul regulat.
 • Când tusea, strănutul apare după hrănire, procesul de supt poate fi cauza. La sugarii din prima lună de viață, un tub Eustachian neformat conectând nasofaringele cu urechea. În timpul suptului, mucoasa vibrează, este iritată, ceea ce provoacă un atac natural al unei strănuturi, tuse.

Cea mai periculoasă este tusea din cauza deteriorării mecanice a membranei mucoase a nazofaringelui. Poate provoca mici obiecte străine prinse în tractul respirator. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vizitați imediat un medic. De îndată ce un obiect străin este îndepărtat, deseori strănutul și tusea dispar imediat..

Ce trebuie să faceți dacă bebelușul tușește și strănut regulat?

Când un copil tușește mai des în timpul somnului, merită să-i examinăm cu atenție danele, zona din jurul său. Ieșirea excesului de mucus poate provoca perne de pene, vetre de pluș sau pături de lână, culori artificiale ale jucăriilor, lenjerie de pat, mobilier.

Dacă bebelușul tușește constant, în timp ce temperatura corpului este ridicată, se observă o stare generală de rău, nasul îndesat, apelați imediat la un medic pediatru. Tusea poate fi un simptom al unei răceli sau a unor boli mai grave precum astmul bronșic, tuse convulsivă, pneumonie congenitală, boli de inimă, tract respirator.

Cum se tratează tusea la sugari:

 • Dacă tusea declanșează o infecție, medicul pediatru prescrie medicamente antitusive.
 • Din metodele de acasă, inhalarea ajută, care ameliorează umflarea mucoaselor, îmbunătățește fluxul de spută..
 • Este util să puneți decocturi de plante medicinale lângă pătuțul bebelușului, a cărui vapori contribuie la o cură rapidă pentru tuse. Pentru a face acest lucru, utilizați mușețel, salvie, calendula, oregano, cimbru, separat sau în amestecuri.
 • Dacă copilul tușește, merită să îi oferiți o băutură abundentă pe parcursul zilei. Puteți da o infuzie slabă de mușețel sau apă de mărar, utilă pentru organele respiratorii și digestia.
 • Se diluează rapid sputa, asigură o ieșire rapidă a ambalajelor calde. Pentru ei, iau orice ulei vegetal, îl încălzesc ușor într-o baie de apă, după care tamponează scutecul din abundență, apoi înfășoară copilul în el. Înfășurați ambalajul din plastic de calitate alimentară de sus, lăsați copilul să doarmă. Procedura promovează o încălzire bună, îmbunătățește eliminarea sputei, îmbunătățește bunăstarea generală..

O măsură terapeutică extremă este luarea medicamentelor homeopate și a antibioticelor care vor grăbi procesul de vindecare. În orice caz, înainte de începerea tratamentului, asigurați-vă că consultați un medic pediatru, nu vă medicați singur.

Cum să faceți față tusei la un sugar și să determinați cauza apariției sale

Alăptarea este un panaceu pentru diverse boli. De aceea este necesar să acordați o atenție deosebită tusei la un sugar, mai ales dacă se manifestă de 10 ori pe zi sau mai mult. Probabilitatea dezvoltării unei răceli este minimă, în timp ce cauzele afecțiunii pot fi mai grave. Este important să înțelegeți condițiile preliminare, tipurile, simptomele cele mai critice și metodele de tratament..

De ce apare o tuse

Factorii apariției acestei afecțiuni la nou-născut sunt împărțiți în două categorii: non-patologice și. Primul grup conține:

 • un mecanism de protecție care ajută la prevenirea pătrunderii lacrimilor sau a laptelui în sistemul respirator (în timp ce alăptează);
 • dintele, ceea ce duce la creșterea secreției de salivă și, în consecință, tuse pentru excreția sa;
 • umiditatea scăzută din cameră presupune o tuse uscată la copil;
 • intrarea în tractul respirator al unui obiect străin (parte dintr-o jucărie, zgârieturi, alte obiecte mici).

Aceste motive sunt mult mai ușor de eliminat dacă le amintești dinainte. Cu toate acestea, factorii patologici sunt mai serioși și necesită tratament pe termen lung. De exemplu, SARS, care în 80% din cazuri este cauza tusei la sugari. Boala se caracterizează prin absența îndemnurilor în timpul zilei și prezența lor noaptea. În plus, dacă examinați gâtul, puteți vedea înroșirea acesteia. Aspectul unui nas curgător și o creștere a temperaturii este caracteristic - tratamentul în acest caz nu trebuie întârziat

Cauza tusei la un copil poate fi:

 1. Procesul inflamator asociat cu tractul respirator superior. Este caracteristică o tuse uscată obsesivă, îngustarea pereților gâtului și chiar o lipsă de oxigen. Dacă nu oferiți ajutor la timp, se pot dezvolta complicații - de exemplu, crupuri false.
 2. Inflamația (otita medie) a urechii medii. Procesul poate provoca într-adevăr nu numai o tuse la copil, ci și un nas curgător. Puteți detecta boala, dar nu o puteți trata, puteți chiar să o faceți singur - puneți presiune pe lobul urechii, în urma căreia copilul va plânge.
 3. Alergie. Este foarte dificil să lupți cu un astfel de bronhospasm, în primul rând, deoarece este necesar să identifici provocatorul. În orice caz, dacă există o suspiciune cu exactitate din acest motiv, este recomandat să consultați imediat un medic.

Nu ar trebui exclusă posibilitatea dezvoltării faringitei (inflamația faringelui), laringitei (un proces similar în laringe) și infecția cu helminți. Toți acești factori au simptome similare și, prin urmare, nu le puteți determina exact voi.

Tipuri de tuse

Se obișnuiește subdiviziunea stării în una care este însoțită de o creștere a temperaturii sau trece fără ea. În primul caz, un proces inflamator sau virus are loc, în al doilea caz, oricare dintre factorii nepatologici este probabil.

Tusea uscată sau neproductivă apare cel mai adesea în stadiul inițial al dezvoltării unei boli virale. Începe cu o ușoară tuse, la care se unesc treptat letargia, nasul curgător și o creștere a temperaturii. Inspecția medicului pediatru în acest stadiu este necesară, deoarece este foarte simplu să o confundați cu următorul tip de tuse la copil.

Tipul de tusecaracteristici
UmedCu un grad ridicat de probabilitate indică faptul că boala este aproape de finalizare. Apariția sputei rare sau transparente nu este un semn alarmant..
lătrătorEste periculos pentru bebeluși, deoarece poate fi un simptom al laringospasmului, astmului bronșic sau al unei reacții alergice.
șuierătorEste o reacție la pătrunderea obiectelor străine sau a bacteriilor în tractul respirator. Cel mai adesea se manifestă cu tuse convulsivă sau bronșită.

Pot apărea o serie de semne, care vor fi descrise mai târziu și care ar trebui să alerteze părinții.

Cele mai periculoase simptome

Examinarea unui medic este foarte importantă dacă sunt identificate urgențe bruște sau paroxistice. În plus, atașarea de răgușeală, spută de culoare roșie sau verzui nu trebuie ignorată. Semnele critice includ:

 • durata tusei la copil de la trei săptămâni sau mai mult;
 • diaree, vărsături și dureri în abdomen;
 • apetit crescut și somnolență.

Toate acestea indică faptul că cursul de recuperare trebuie început cât mai curând posibil..

Ce metode de tratament trebuie utilizat

În cazul nou-născuților, lista medicamentelor este limitată. Acesta poate fi determinat doar de către un medic, în funcție de vârsta copilului, principalele simptome și alte caracteristici ale afecțiunii.

Grup de droguriDenumirea fondurilorCaracteristici ale aplicației
antitusiveCod Sine, Panatus - picăturiDe patru ori pe zi înainte de hrănire, 10 picături
Ambrobene (sirop)De două ori în 24 de ore, 1 ml soluție. Puteți dilua cu suc, ceai sau doar apă simplă
Mucolitice (de obicei utilizate pentru tuse uscată la sugari)Lazolvan (sirop)De două ori pe zi, 25 de picături - indiferent de ora de mâncare
Bromhexină (picături)Doi ml de trei ori pe zi
ExpectorantGedelix (sub formă de sirop)Odată după alăptare - 2,5 ml
Antibiotice (indispensabile complicațiilor bacteriene cu ARVI)Amoxilav (suspensie)30 mg de medicament per kg de greutate pentru bebeluși pe zi. Este necesar să luați medicamentul în aceleași perioade de timp
Flemoxin (sub formă de suspensie)30 mg pe kg, împărțit în două doze în timpul zilei sau o perioadă mai lungă de timp
Antihistaminice - utilizate pentru dezvoltarea tusei alergiceFenistil (picături)12 picături în 24 de ore, care sunt împărțite în trei doze

Recomandări generale pentru tratament

Puteți atenua starea copilului cu un masaj ușor de drenaj. Implică mângâierea și atingerea pe spate. Procedura ajută la eliminarea sputei și îmbunătățește starea nou-născutului. Singura contraindicație este prezența temperaturii ridicate..

Este recomandat ca bebelușul să consume cantitatea optimă de lichid. Se recomandă ventilarea camerei de două ori pe zi, deoarece lipsa de aer curat va agrava doar imaginea de ansamblu..

Părinții trebuie să respecte indicatorii de umiditate din cameră, să irige camera cu apă (folosind o sticlă cu spray). În cazul în care starea bebelușului în timpul tusei nu mai este o problemă, se recomandă mersul pe jos. În același timp, cu o condiție similară și o temperatură ridicată, spitalizarea este indispensabilă. Este posibil să fie necesar un tratament ulterior internat..

Remedii populare

Astfel de formulări pot fi într-adevăr eficiente pentru sugari. Cu toate acestea, utilizarea lor fără aprobarea prealabilă a medicului este inacceptabilă.

Important! A pune tencuieli de muștar sau a încălzi la temperatura ridicată este pur și simplu inacceptabil.

Utilizarea decocturilor pe bază de plante în timpul terapiei la sugari este acceptabilă de la două luni. Unul dintre remediile eficiente este gemul de ceapă. Pentru a primi:

 • gratar fin ceapa;
 • compoziția omogenă rezultată este amestecată cu o cantitate egală de miere și se lasă să se infuzeze timp de două ore;
 • Exprimați concentratul și dați-l copilului într-o jumătate de linguriță. la fiecare 60 de minute.

Instrumentul se folosește până când tusea la copil este complet oprită.

Puteți face față unui aspect de lătrat uscat cu ajutorul inhalațiilor pasive. Apa fiartă este turnată în recipient și așteptați exact până când camera se încălzește cu abur. Numai după aceasta, copilul este adus acolo, iar procedura în sine trebuie efectuată nu mai mult de cinci minute. În afară de:

 • dacă copilul nu este alergic la uleiul de eucalipt, acesta poate fi folosit - se adaugă în apă două-trei picături;
 • folosirea ridichii negre cu miere naturală va fi eficientă;
 • laptele cu adaos de sodă și alte formulări similare nu sunt recomandate în timpul tratamentului copiilor sub 12 luni.

Copiii peste patru luni pot beneficia de ceai de mușețel. Pentru a face o băutură, utilizați o lingură. materii prime uscate. Se umple cu 200 ml de apă clocotită, lăsată să se infuzeze timp de 10-15 minute. La compoziția finită se adaugă o cantitate mică de miere.

Important! Instrumentul este recomandat să dea bebelușului cel mult de trei-patru ori pe zi după hrănire, timp de o săptămână.

Măsuri preventive

Astfel de evenimente sunt simple și trebuie observate literal din primele zile ale vieții unui nou-născut:

 • igiena personală, inclusiv spălarea periodică a mâinilor - atât de către părinți cât și de copil;
 • excluderea contactului cu pacienții infecțioși;
 • respingerea plantelor cu flori și a animalelor domestice pe perioada primelor 12 luni din viața unui copil;
 • curățarea frecventă pe umed și asigurarea accesului la aerul curat;
 • excluderea fumatului la sugari.

În plus, o mamă care alăptează trebuie să mănânce complet, să ia complexe de vitamine. Acest ansamblu de măsuri va ajuta la menținerea stării de sănătate a copilului la un nivel bun și va exclude nu numai tuse, dar și alte simptome neplăcute.

De ce tuse un nou-născut

Tusea este de obicei percepută ca un semn al bolii. Și dacă un nou-născut tușește, atunci poate apărea o impresie de dezastru: copilul încă nu are o lună, dar a prins deja o răceală ?! Mamele încep să privească în amintire pentru momentul în care nu și-au salvat copilul, asezonând auto-flagelarea cu o furtună de emoții. Cu toate acestea, înainte de a vă reproșa și panica, va fi mult mai bine să înțelegeți de ce nou-născutul tuse și să identificați principalele caracteristici ale unui caz particular.

Cât de exact tuse un nou-născut

Primul pas este de a determina modul în care nou-născutul tuse. Desigur, analiza situației este complicată nu numai de experiențele emoționale ale părinților, ci și de caracteristicile copiilor de această vârstă. La urma urmei, este foarte dificil să caracterizezi comportamentul unui organism infantil, care este încă vizibil diferit de adulți. Cu toate acestea, gravitatea situației poate fi apreciată de cei mai simpli indicatori: cât de des tuse nou-născut și există simptome de însoțire.

Într-adevăr alarmant pe fundalul tusei ar trebui să fie o creștere a temperaturii, apariția descărcărilor nazale, ochi apos sau ochi acriși, precum și alte manifestări care pot fi considerate simptome ale unei afecțiuni. Nu se susține, o singură tuse este rar un indicator al bolii. Dacă un nou-născut tușește literalmente o dată sau de două ori, atunci nu este nimic de care să vă faceți griji. Acest lucru se întâmplă foarte des cu bebelușii, dar încă nu indică deloc un fel de boală. Dar o tuse lungă și sfâșietoare necesită un apel imediat la casa unui specialist.

De ce un copil nou-născut tușește

 • Copilul tocmai a sufocat. Aceasta poate fi în timpul hrănirii sau imediat după aceasta. De asemenea, un nou-născut tușea adesea înainte de a îngropa. În plus, la copiii mici, salivația este încă slab reglementată - este adesea excesivă. La sugari, o tuse din acest motiv este cel mai des observată dimineața. Mai târziu, această problemă revine în timpul danturii. Cu toate acestea, este important să fii absolut sigur că copilul se sufoca cu lapte sau salivă, și nu cu un obiect străin. Dacă nu există o astfel de certitudine, este necesar să verificați dacă există ceva de prisos în gura sau gâtul firimiturilor și, bineînțeles, îndepărtați acest lucru dacă se găsește. Dar este mai bine să previzuiți astfel de situații și să împiedicați să apară articole mici la îndemâna copilului;
 • Reacția la compoziția aerului. Camera în care se află copilul mic trebuie să fie ventilată regulat. Umiditatea aerului contează și ea - adesea un nou-născut tuse din aer prea uscat, dar excesul de umiditate nu-i va face nimic bun. De asemenea, nu trebuie să existe mirosuri și substanțe în exces - parfumuri, fum de tutun sau arome de bucătărie. De asemenea, este mai bine să nu apelați la uleiuri esențiale și tămâie decât când folosiți foarte atent și contorizat parfumuri atunci când spălați lucrurile, precum și odorizante de cameră. Produsele chimice de uz casnic trebuie selectate cu atenție;
 • Infectia tractului respirator superior. O răceală la sugari poate fi cauzată atât de hipotermie cât și de contactul cu infecția. Și pentru copiii de această vârstă, chiar și o cantitate mică de bacterii sau organisme virale este suficientă pentru a se îmbolnăvi. Deci, din păcate, un nou-născut tuse nu întotdeauna fără cauze și consecințe speciale. De aceea, în prima lună de viață, este recomandat să se limiteze accesul străinilor pe teritoriul copiilor și direct la copilul însuși. De asemenea, părinții ar trebui să minimizeze temporar toate tipurile de întâlniri și să se afle în locuri în special aglomerate, în care riscul de a prinde o infecție crește de multe ori. Atenție este important de observat indiferent de perioada anului sau de condițiile meteorologice - chiar dacă există epidemii de „răceală” pe timp de iarnă și mai rar, dar microorganismele se simt excelent în căldură. Măsurile sporite de igienă și ventilația regulată a spațiilor vor ajuta la prevenirea multor probleme. Și, bineînțeles, copilul nu trebuie să fie rece;
 • Pneumonia congenitala. Conform statisticilor medicale triste, se întâmplă tot mai mult ca un nou-născut să tuseze din cauza unei boli congenitale. În acest caz, tusea este de obicei umedă, chiar gâfâind, lungă și dureroasă. Cu aceste simptome, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil..

Tuse la nou-născuți: tratament

Prima întrebare pe care o au părinții când tuse prețioase pentru nou-născut este ce să facă. În această perioadă foarte dificilă atât pentru copil, cât și pentru membrii seniori, în orice situație potențial periculoasă, este necesar să solicitați ajutor de la un specialist. În primele săptămâni, chiar și mamele și tații cei mai observanți și grijulii nu își înțeleg încă suficient de bine copilul, văd schimbări în bunăstarea și comportamentul lor și le pot evalua corect. Prin urmare, când un nou-născut tușește, este mai bine să supraestimăm situația decât să o subestimăm. Schimbările din corpul unui om mic nu se manifestă întotdeauna în același mod ca la adulți, iar viteza acestor procese este uneori izbitoare în viteza și consecințele sale.

Dacă există suspiciuni de răceală, există complicații concomitente, atunci cel mai bine este să apelați la îngrijiri medicale pentru copii de urgență. Nu trebuie să vă bazați pe mijloace și metode alternative improvizate - sunt bune pentru adulți, adolescenți și chiar copii preșcolari, dar dacă un nou-născut tușește, este nevoie de consultarea unui medic. Dacă este necesar, specialistul va prescrie tratamentul adecvat, ținând cont de caracteristicile bolii, precum și de vârsta micuțului.

Cum să ajute un copil să tuseze?

Apariția unui copil în familie, pe lângă fericirea necondiționată, poartă, de asemenea, o povară a responsabilității, și cu ea se tem. Mamele și părinții neexperimentați se tem să rănească bebelușul cu acțiunile lor și urmăresc cu nerăbdare comportamentul și bunăstarea bebelușului..
Un organism mic nu este încă în măsură să se apere de apariția bolilor. Mulți părinți se îngrijorează când copilul lor se îmbolnăvește și începe să tuseze. Cum pot determina cauza tusei unui copil și cum să o tratez?

De fapt, tusea în sine nu este o boală, ci este un reflex al organismului care vizează curățarea tractului respirator. Înainte de a suna alarma și de a chema toți specialiștii disponibili la copilul lor, părinții tineri trebuie să afle de ce încearcă să scape corpul nou-născutului cu ajutorul acestei reacții de protecție.

De ce tuse un copil?

 1. O tuse paroxistică puternică bruscă poate semnala prezența unui obiect străin în laringe sau trahee. Pentru a elibera căile respiratorii, trebuie să așezați pântecele copilului în jos pe genunchi și palmați ușor în spate. Această poziție a corpului va permite ca obiectul respirator să obtureze să cadă independent..
 2. În perioadele de dinți la copii, salivația crește. O parte din fluid se poate scurge pe partea din spate a gâtului, o irita și poate provoca o tuse. Nu este nimic periculos în asemenea tuse.
 3. Sputa în tractul respirator uman este produsă constant. Servește pentru a proteja plămânii și bronhiile de praf și germeni. Excesul de mucus este eliminat din tractul respirator prin tuse..

Dacă copilul nu este capricios, doarme bine, nu are febră, dar tuse uneori - nu vă faceți griji, o astfel de tuse nu trebuie tratată.

Care este tusea pentru ARVI?

După cum știți, o tuse este „uscată” și „umedă”. Un adult poate determina natura tusei în funcție de sentimentele sale. Însă copilul nu este capabil să ne spună el însuși despre ceea ce trăiește, așa că trebuie să ascultați cum tuse nou-născutul. La începutul cursului bolii, acesta este de obicei uscat, dar ulterior, când separarea sputei crește, devine umedă.

O tuse uscată la un bebeluș se caracterizează printr-o cantitate insuficientă de spută, devine puternică și dureroasă. Cauza acesteia este de obicei procese inflamatorii în părțile mijlocii ale sistemului respirator - traheită și laringită.

Odată cu inflamația traheei, tusea se aude mușcată, aproximativ, ca într-un butoi; cu inflamația laringelui, el devine „lătrat”.

În cursul normal al infecțiilor virale respiratorii acute datorită productivității crescute a bronhiilor în timpul formării mucusului, tusea devine umedă. Sputa poate fi fie foarte lichidă - apoi părăsește cu ușurință tractul respirator, sau vâscoasă - în acest caz, depune mai mult efort pentru a-l îndepărta și tusea devine adâncă.

Cum să tratezi tusea la sugari?

Este important să înțelegem că principalul ghid pentru tratament nu este încetarea tusei, ci ușurarea acesteia și ajută organismul în eliminarea sputei, deoarece acest reflex este un fiziologic foarte important și un fel de proces de „curățare”, iar oprirea acestuia fără un motiv întemeiat este inadecvat..

Este inacceptabil să tratezi singuri orice boală la un sugar și, cu atât mai mult cu remedii populare. Pentru orice boală, un specialist trebuie să prescrie un nou tratament pentru nou-născut. Medicul pediatru local va stabili singur medicamentele pe care copilul dvs. le poate utiliza în ce stadiu al bolii. Pentru a ameliora tusea uscată la un sugar, el va prescrie un expectorant potrivit vârstei și pentru tratamentul mucolitelor umede. Tot ce trebuie să faceți este să respectați pe deplin prescripția medicului și să urmați recomandările standard pentru a facilita progresul bolii:

 • Aerul proaspăt este vital pentru ventilația plămânilor, așa că deschideți ferestrele ori de câte ori este posibil pentru a ventila încăperea.
 • Umidificați aerul din cameră. Așa cum am menționat mai sus, aerul excesiv poate provoca atacuri de tuse, în plus, ajută la uscarea mucoaselor, iar din acest motiv copilul va tuse și mai mult. Pentru a vă hidrata, puteți folosi aparate electrice speciale sau puteți doar să puneți ceva umed pe baterie - un prosop sau o foaie.

 • Un alt mod de a „hidrata”, care ajută la diluarea și descărcarea sputei, este de a face inhalare. Pentru copiii mai mari, puteți utiliza un inhalator. Desigur, nu va fi posibilă organizarea acestui eveniment într-o formă tradițională cu un nou-născut - nu îl veți așeza peste un inhalator sau o tigaie. Dar pentru a facilita cursul bolii, vaporii de apă obișnuiți sunt suficienți pentru copiii din primele luni de viață. Puteți trage apă fierbinte în baie, așteptați până când camera este umplută cu suficient abur. Dacă bebelușul nu suferă de alergii, picurați puțin ulei de eucalipt și stați în baie, astfel încât copilul să poată respira cu vapori de vindecare umedă. La pătuț puteți pune un recipient cu decocturi fierbinți de plante antiinflamatoare terapeutice - cimbru, mușețel și salvie.
 • Pentru a combate boala și - inclusiv - pentru formarea sputei, organismul are nevoie de mult lichid, așa că asigurați-vă bebelușului o cantitate mare de apă. Este suficientă apă obișnuită - nu este necesar să se facă amestecuri imunostimulatoare speciale.
 • Pentru a îmbunătăți evacuarea sputei de către toți medicii pediatri, se recomandă masajul cu pieptene ușoare și moi pe spate.
 • Supraîncălzirea este inacceptabilă pentru nou-născuți, așa că nu ar trebui să înfășurați un copil, oricât de persistent invocă bunicii să folosească experiența generațiilor. La copiii mici, sistemul de termoreglare nu este încă suficient de stabil și, prin urmare, o încercare de a trata tuse la sugari prin înfășurare poate provoca o săritură bruscă a temperaturii și poate duce la consecințe triste..
 • Cum să tratezi tusea fără febră la un nou-născut și la un copil de la 1 an?

  Tusea la un copil este o întâmplare rară comparativ cu copiii cu vârste între 1 și 7 ani. Dacă bebelușul primește numai lapte de mamă ca aliment, atunci riscul de a suferi o boală catarrală este minimizat până la un an. În prezența unui nas care curge și la temperaturi ridicate, ARVI poate fi suspectat. Dacă nu există snot, termometrul prezintă 36,6 C, iar copilul începe să tuseze, trebuie să fiți verificat pentru alergii sau tuse convulsivă. În niciun caz nu trebuie să se angajeze în auto-medicamente, deoarece mușchii respiratori ai nou-născuților și sugarilor nu sunt suficient dezvoltați. Bebelușul nu va putea tuse sputa din plămâni și bronhiile, ceea ce duce la stagnarea mucusului în căile respiratorii și la apariția de complicații.

  Dacă bebelușul este hrănit cu lapte matern, riscul de a face răceală înainte de vârsta de un an va fi minimizat

  Tipuri de tuse

  Tusea sugarului este același reflex protector stabilit de natură ca strănutul. Mamele se îngrijorează când observă că bebelușul tușește. O manifestare ușoară a unui reflex este considerată normală de către medicii pediatri, chiar dacă bebelușul a pierit de mai multe ori pe zi. Există două tipuri de tuse:

  1. Uscat. Este caracteristic pentru stadiul inițial al infecțiilor virale respiratorii acute, pertussis și tuse convulsivă, astm bronșic sau reacție alergică, ceea ce face dificilă realizarea unui diagnostic corect. Ar trebui examinat un medic pediatru, deoarece mamele fără experiență iau adesea o tuse umedă pentru una uscată (vezi și: cum să tratezi tuse uscată la copii?). Un bebeluș de până la 3 luni înghite mucus, dar nu-l tuse, astfel încât părinții sunt derutați.
  2. Umed. Dacă tusea la copil începe fără febră, aceasta înseamnă că boala se apropie de finalizare. Nu vă faceți griji când frunze de spută transparente și fără spută. Mucusul gălbui sau verzui indică o infecție gravă pe căile respiratorii.

  Terapia principală

  Tratamentul pentru tuse este întotdeauna individual și se prescrie numai după examinarea medicului. Cursul depinde de natura bolii și include:

  • Medicamente antipiretice. Dacă temperatura crește cu o tuse, siropurile cu ibuprofen sau paracetamol vor ajuta la reducerea acesteia..
  Dacă tusea este însoțită de febră mare, siropul va ajuta la scăderea acesteia
  • Medicamente antivirale. ARVI poate fi tratat cu agenți imunomodulatori. Medicii recomandă utilizarea supozitoarelor Viferon, deoarece nu au contraindicații și restricții de vârstă (recomandăm citirea: în detaliu despre supozitoarele Viferon pentru nou-născuți). Medicamentul poate fi prescris copiilor de la naștere până la un an.
  • Spălarea pasajelor nazale. Dacă bebelușul este împiedicat să respire prin snot gros, el strănută și începe să respire prin gură (vă recomandăm să citiți: ce trebuie să faceți dacă copilul strănută des?). După o perioadă scurtă de timp, mucoasele din gură și gât se vor usca, iar copilul va tuse. Înainte de a merge la culcare, este important să clătiți nasul copilului cu soluție salină sau soluție salină. În timpul zilei, puteți insufla 3 picături în fiecare nară de 4 până la 8 ori. După procedura de spălare, este util să se insufle nasul cu soluția de ulei Etericid într-o doză de 1 picătură. Acest lucru va crea un strat subțire de protecție a medicamentului pe mucoase..
  • Homeopatie. Pentru a vindeca un copil de tuse, pediatrii prescriu medicamente pe baza de produse naturale. Siropul Stondal este deosebit de popular și s-a stabilit ca un excelent antitusiv, bronhodilatator și expectorant..

  Dacă o tuse la un copil în vârstă de o lună este însoțită de descărcare de snot, dar temperatura rămâne în intervalul normal, acest lucru poate indica faringita, laringita sau rinita unei etiologii alergice.

  Remedii pentru tuse pentru sugari

  Sânii și bebelușii de un an pot fi tratați cu forme sigure de medicamente - picături și siropuri. Medicamentele pentru tuse sunt împărțite în trei grupe:

  1. Mucolitic. Disponibil pe bază de clorhidrat, acetilcisteină, bromhexină și ambroxol, care subțiază sputa groasă din căile respiratorii. Printre cele mai populare s-au numărat: Mukodin, Flavamed, Fluditek, Mukosol, Bromhexine, Ambrobene, Lazolvan. Siropurile sunt administrate copiilor până la un an, dar numai după consultarea unui medic pediatru.
  2. Antitusiv. Numit cu o formă uscată de tuse, care ia forma convulsiilor. Medicamentele reduc apariția unui reflex de tuse, care este cel mai eficient în tratamentul tusei convulsive. Printre contraindicații se numără copiii sub 2 ani. Siropurile Panatus și Sinecode sunt permise pentru copiii din primul an de viață, dacă terapia se realizează sub supravegherea strictă a unui medic.
  3. Expectorant. Eficient dacă tusea unui copil de o lună este umedă, dar sputa este dificil de rezolvat (pentru detalii, vezi: cum poate fi tratată o tuse umedă la un copil fără febră?). Prescrieți siropuri pe baza de extract de plantană sau iederă. În plus, compoziția include componente ale plantelor: lăptoșal, rozmarin sălbatic, cimbru, oregano, elecampane, mămăligă, licoare, anason, cimbru. Printre medicamentele cunoscute sunt recomandate: „Prospan”, „Doctor MOM”, „Gedelix”, „Bronchicum” și „Dr (recomandăm citirea: cum se folosește siropul de tuse„ Prospan ”pentru copii?). Tayss ". „Prospan” și „Bronhikum” sunt permise între 4-6 luni. Un bebeluș în vârstă de o lună poate fi alergic la ierburi, deci trebuie monitorizat starea de bine a bebelușului. Dacă aveți o erupție cutanată sau umflare, încetați să luați medicamentul și vizitați un medic pediatru.

  Dacă un nou-născut strecoară și tușește, medicul calculează doza de medicament (recomandăm să citiți: copilul tușește când doarme - ce ar trebui să fac?). Supradozajul unui medicament expectorant este periculos, deoarece o tuse la un copil de o lună poate fi amânată. Cantitatea de mucus secretată va crește, dar bebelușul nu-l poate tuse fizic de la o lună la un an.

  Primul ajutor pentru copil

  Înainte de sosirea medicului, părinții sunt capabili să efectueze sfaturi simple pentru a atenua starea firimiturilor. Acasă este dificil să stabiliți de ce copilul tuse și strănut, dar puteți ajuta la reducerea simptomelor negative:

  1. Bea mult. Dacă un nou-născut tușește, atunci se lasă să bea numai apă. Odată cu hrănirea naturală, este necesar să oferim sânii mai des. Nu uitați că temperatura ridicată duce la deshidratare. Nu ratați un semnal periculos atunci când observați umplerea scutecului. Cu o urinare rară (de 1 dată în 4 ore), este necesar să începeți să lipiți alunul. Pentru bebelușii de la șase luni oferă apă de stafide, un decoct de trandafir sălbatic sau lin, suc diluat sau fructe uscate.
  2. Îmbrăcăminte minime. Cu cât este mai cald copilul îmbrăcat, cu atât pierde mai rapid umiditatea. Membranele mucoase se usucă, astfel încât copilul începe să tuseze.
  3. Plimbări în aer liber. Dacă copilul tușește, dar indicatorii de sănătate rămași sunt normali, plimbările scurte sunt permise. O excepție sunt condițiile meteorologice atunci când pe stradă există ger puternic. Nu vă fie teamă dacă bebelușul tuse doar în timpul zilei, iar seara, după o plimbare, tusea s-a intensificat. Aceasta duce la o descărcare mai bună de mucus..
  4. Umiditate confortabilă. Pentru ca o tuse dureroasă uscată să se transforme într-una umedă, nu este necesar să apelezi la medicamente. Este suficient să setați umiditatea aerului din casă la un nivel de 50-70%. Temperatura din camera în care este situat copilul nu trebuie să crească peste 22 ° C. 18 ° C este considerată ideală, altfel sputa în căile respiratorii va fi mai vâscoasă și mai groasă.
  5. Inhalare sigură. Procedurile cu abur sunt interzise pentru a evita arsurile la nivelul pielii și mucoaselor. Dacă bebelușul tușește, se recomandă instalarea unui umidificator lângă arenă pentru toată durata bolii. Medicii sfătuiesc să umplu baia cu apă fierbinte cu o tuse uscată, adăugând sodă. Apoi, luați-l pe copil în brațe și așezați-vă în baie, respirând în vapori umedi alcalini.

  Cu o tuse umedă, ultima recomandare este contraindicată. Aburul nu va face decât să agraveze starea dureroasă a copilului.

  Mersul în aer curat va ajuta copilul să se recupereze mai repede și să accelereze recuperarea

  Măsuri suplimentare: este posibil și este imposibil

  O tuse umedă la copiii de un an este adesea însoțită de mucus dificil de separat. În acest caz, masajul de drenaj vă va ajuta. Puteți invita un specialist în casă care face masaj profesionist pentru bebeluși, dar mama poate face câteva manipulări pe cont propriu:

  • pune copilul pe spate;
  • puneți palmele pe piept și trageți-o de jos în sus;
  • a transforma o alune pe stomac;
  • într-o mișcare circulară moale „se plimbă” de-a lungul spatelui, evitând coloana vertebrală.

  Complet masajul ar trebui să fie ușoare piele de jos în sus. Este indicat să aranjați copilul astfel încât capul să fie sub fese.

  Temându-se de consecințele negative ale luării medicamentului, mamele, la sfaturile bunicilor lor, recurg la utilizarea medicamentului tradițional. Pediatrii sunt categoric împotriva unor astfel de experimente pe corpul copiilor:

  1. Manipulările fără gânduri duc aproape întotdeauna la efectul opus. Compresele cu muștar uscat, oțet sau vodcă provoacă apariția arsurilor și otrăvirii. Adesea există spasme periculoase ale bronhiilor și laringelui.
  2. Bebelușii din primul an de viață au alergie la plante medicinale, astfel încât colecțiile de sân, perfuziile și decocturile trebuie utilizate după consultarea unui specialist.

  Nu uitați că timpul deficitului a trecut de mult, iar medicamentul nu stă nemișcat. Industria farmaceutică poate oferi o tonă de medicamente eficiente și sigure..

  Plante medicinale eficiente și eficiente pentru adulți sunt departe de a fi întotdeauna potrivite pentru sugari

  Opinia expertului

  Eugeniu Olegovici Komarovsky nu vede nimic în neregulă cu reflexul de tuse, deoarece este inerent tuturor oamenilor. Apariția snotului curge prin nasofaringe la copii, astfel încât corpul este obligat să scape de mucus. Când apar boli ale tractului respirator superior sau plămânilor, volumul sputei crește, este îndepărtat printr-un reflex natural.

  Dacă snotul din nas se usucă, respirația este dificilă, ceea ce duce la complicații suplimentare. Komarovsky consideră că prevenirea uscării sputei în bronhii este importantă și în cazul în care copilul tuse. Este necesar să oferiți o cantitate suficientă de băutură bebelușului și să aranjați accesul la aerul rece. Fără a consulta un medic, este interzisă utilizarea medicamentelor antitusive care sunt eficiente numai pentru tuse convulsivă. Este permisă utilizarea de medicamente mucolitice și expectorante, dacă este seara și trebuie să acționați cumva.

  Simptomele de orice tip de tuse vă permit să vizitați medicul pediatru și să primiți recomandările necesare. Următoarele medicamente sunt eficiente și relativ sigure:

  • Lasolvan;
  • acetilcisteina;
  • bromhexin;
  • Iodură de potasiu;
  • mucaltin;
  • picături de amoniac.

  Ar trebui să se afle în cabinetul medicamentelor de acasă, dar medicul stabilește doza. Specialistul vă va spune, de asemenea, oportunitatea utilizării acestui medicament.

  Mukaltin este un expectorant ieftin, dar foarte eficient.

  Pericolul de complicații după infecții virale acute respiratorii este dezvoltarea bronșitei acute sau a pneumoniei, cazurile de infecții bacteriene secundare nu sunt mai puțin frecvente. Copilului i se prescriu antibiotice în tandem cu medicamente suplimentare. Un astfel de tratament va afecta negativ formarea sistemului imunitar, dar nu există altă cale. Din acest motiv, Komarovsky recomandă să nu se auto-medicamente, să contacteze în timp util specialiștii și să nu expună bebelușul la pericol. Dacă copilul suferă pneumonie înainte de vârsta de 2 luni, alveolele pulmonare rămân afectate și nu mai dezvoltă.

  Ce este pertussis periculos?

  În cazul tusei convulsive, reflexul de tuse are anumite caracteristici, doar un pediatru este capabil să facă diagnosticul corect. O vaccinare la timp cu DTP nu protejează complet împotriva infecției, dar vă permite să transferați boala într-o formă mai blândă. Respingerea masivă a vaccinării din ultimii ani a dus la faptul că pertussisul este mai frecvent la copiii preșcolari. Auto-medicația și încrederea mamelor în propriile acțiuni complică și încetinesc diagnosticul, deoarece medicii sunt consultați pentru 2-3 săptămâni de boală.

  Pertussis și formele sale severe sunt mortale pentru sugari datorită tusei paroxistice, care provoacă vărsături severe, insuficiență respiratorie și chiar stop respirator. Printre simptomele tusei convulsive se numără:

  • tuse uscată, similară cu o răceală comună;
  • în etapele ulterioare, tusea devine mai dureroasă, nefiind transformată într-o formă umedă;
  • reflexul de tuse apare la expirație și este de natură paroxistică;
  • după o tuse prelungită, copilul respiră adânc, care este însoțit de un fluier;
  • uneori o potrivire a tusei poate duce la vărsături cu evacuarea sputei vâscoase.

  Un reflex de tuse poate apărea de până la 50 de ori pe zi, ceea ce ar trebui să alerteze părinții. Tusea convulsivă este o infecție bacteriană, de aceea antibiotice sunt utilizate în terapie. Agenții antibacterieni sunt eficienți în primele simptome, când centrul de tuse nu este încă în stadiul de excitare. În plus, medicamentele antitusive sunt prescrise pentru a reduce frecvența și intensitatea reflexului de tuse. Cursul durează de la câteva luni la șase luni, astfel încât firimiturile au încetat să fie contagioase și nu reprezintă un pericol pentru alții. În timpul terapiei, plimbările în aer curat nu sunt contraindicate și este recomandabil ca părinții să aibă răbdare.

  Cauzele și tratamentul tusei la sugari fără febră

  Din cauza imunității slabe, nou-născuții se îmbolnăvesc adesea. Cel mai frecvent simptom al unei boli este tusea la un copil fără febră. Tusea nu este întotdeauna un simptom al unei răceli, adesea alergii, boli de inimă, inflamația se manifestă în acest fel, prin urmare, atunci când apare acest simptom, care nu este însoțit de o temperatură, ar trebui să consultați imediat un medic.

  Există cazuri de tuse care nu au legătură cu boala. De exemplu: când praful ajunge în bronhii sau trahee, în acest caz tusea va apărea ca un mecanism de protecție care activează curățarea corpului de corpuri străine. Dacă în trahee se acumulează lapte de sânge sau de sân, organismul solicită o tuse uscată care să ajute la scăparea acestor ciorchini. De asemenea, dacă un bebeluș se sufocă de salivă sau lapte, poate apărea acest simptom..

  Boală sau reacție defensivă

  O tuse care nu este cauzată de o boală poate apărea doar de câteva ori pe zi la un copil și are o durată scurtă, iar sănătatea copilului nu se va agrava. Pentru a scăpa de acest simptom, trebuie să țineți bebelușul în poziție verticală, astfel încât bucățile de mâncare lipite îi vor părăsi corpul mai repede. De asemenea, trebuie să ventilați mai des camera pentru bebeluși și să umeziți aerul din ea, efectuând curățarea umedă zilnic.

  În alte cazuri, tusea copilului va fi patologică și trebuie tratată sub supravegherea unui pediatru.

  Cauzele tusei pentru boli

  Tuse seacă

  • Infecție virală respiratorie acută. Cu această boală, copilul începe să se usuce tuse, a cărei intensitate este în continuă creștere, iar această tuse câștigă cea mai mare forță seara și noaptea. Foarte repede, în aproximativ 1-3 zile, o tuse uscată este înlocuită cu una umedă. Adesea acest fenomen însoțește un nas curgător, iar gâtul suferă inflamație și capătă o nuanță roșie.
  • Boli caracterizate prin procese inflamatorii în tractul respirator superior. Cu această boală, copilul suferă de o tuse uscată constant, pe tot parcursul zilei și al nopții. Cu această boală, tratamentul trebuie să fie efectuat cât mai repede, deoarece procesele inflamatorii se răspândesc rapid și ele pot încă să se alăture bolii: nasul curgător, dureri de cap, deteriorarea rapidă a stării generale a copilului.
  • Un corp străin semnificativ. Dacă un copil intră în corp prin tractul respirator al unui obiect străin, copilul începe să-și limpezească gâtul o perioadă destul de lungă. În cazul în care un copil înghite un obiect și începe sufocarea, este necesar să acordați imediat primului ajutor copilului. Pentru a face acest lucru, puneți copilul în genunchi cu capul în jos și atingeți ușor pe spate cu mâna, apoi deschideți gura și scoateți obstrucția. După primul ajutor, consultați imediat un medic.
  • De asemenea, acest simptom se poate dezvolta din cauza tulburărilor în funcționarea sistemului nervos..
  • Ecologie necorespunzătoare, contaminarea cu gaze a încăperii, care poate traduce tusea și nasul curgător într-o formă cronică.

  Tuse umedă

  • Adesea apare în stadiul de recuperare cu SARS, în acest caz, nu ar trebui să vă fie frică pentru copil dacă o tuse umedă este însoțită de mucus transparent. Cu toate acestea, dacă observați un snot galben sau verde, acest lucru indică cursul procesului inflamator din corpul copilului.
  • Alergie. În plus față de tuse, această reacție este adesea însoțită de snot. Alergia apare la nou-născuții predispuși la diateză. Unele alimente, lucruri, animale pot provoca alergii la sugari. În acest caz, tusea devine mai puternică atunci când copilul este în contact cu alergenul, precum și noaptea. De multe ori tusea și nasul curgător sunt completate de strănut, ochii pot apăi.
  • Inflamarea urechii medii. Corpul copilului cu acest simptom reacționează brusc la dezvoltarea inflamației. Dacă un copil strigă când apasă pe lobul urechii, înseamnă că tusea are o cauză inflamatorie.

  Tuse și nasul curgător

  Tusea și snotul unui copil pot provoca agenți patogeni care intră în corpul copilului împreună cu aerul. Cu o imunitate slabă, bacteriile se înmulțesc foarte repede, exacerbând cursul bolii.

  În acest caz, tratamentul trebuie prescris imediat pentru a preveni complicațiile..

  Tuse și respirație șuierătoare

  Datorită pasajelor înguste ale nasului, bebelușii sunt foarte sensibili la calitatea aerului inhalat. Dacă nasul unui copil este înfundat cu praf din aerul murdar, el poate dezvolta un nas curgător și respirație șuierătoare, deoarece copilul nu poate respira complet.

  Pentru a preveni acest lucru, este deseori necesară curățarea umedă, respectarea modului de ventilație și umidificarea aerului.

  Această listă descrie doar principalele cauze ale tusei la un copil și doar un medic poate diagnostica un copil atunci când examinează un copil.

  Cum se poate vindeca o tuse

  Doar un medic poate prescrie tratamentul adecvat copilului, deoarece un tratament necorespunzător poate duce la complicații grave.

  Singurul lucru pe care îl pot face părinții este să ușureze tusea la copil, urmând aceste recomandări:

  • Mențineți un nivel normal de umiditate în casă. Pentru a face acest lucru, trebuie să colectați apa în containere și să le puneți în apropierea bateriilor de lucru.
  • Dacă apare un nas curgător împreună cu o tuse, trebuie să puneți o pernă sub capul copilului, astfel încât snotul să se îndepărteze mai repede.
  • Dacă copilul are o tuse umedă, puteți face un masaj la spate, care vă ajută să scăpați de spută destul de repede.
  • Este necesar să ventilați camera mai des sau să mergeți cu copilul în aer curat, îmbrăcând bine copilul, deoarece o cantitate mică de oxigen agravează doar cursul bolii..

  Metode populare

  În majoritatea cazurilor, metodele alternative de tratament nu sunt potrivite pentru sugari. Prin urmare, ei nu pot trata decât copiii sub supravegherea unui medic pediatru. Dacă, în timpul unei consultări, un medic permite tratamentul cu metode alternative, pentru bebeluși, pot fi potriviți:

  • Un amestec de ouă. Pentru gătit, veți avea nevoie de: 200 g de lapte, 1 lingură. L unt, 1 lingură. L miere, 1 gălbenuș de ou, 0,25 linguriță. sifon. Toate ingredientele trebuie să fie amestecate, încălzite și administrate copilului de 3 ori pe zi.
  • Ceai de tei.
  • Bulion de mușețel cu miere. Această decoct va ajuta nu numai la tratarea tusei, ci și la eliminarea proceselor inflamatorii.
  • Ceai cu Melissa.

  Toate ceaiurile și decocturile sunt preparate după un singur principiu: frunzele uscate sau crengutele trebuie turnate cu apă clocotită și lăsate să se spargă. Înainte de a trata sugarii cu aceste perfuzii, trebuie răciți.

  profilaxie

  Orice tuse poate pune în pericol sănătatea și dezvoltarea viitoare a bebelușului, astfel încât părinții trebuie să ofere constant măsuri preventive împotriva acestui simptom..

  • După stradă și în contact cu diverse tipuri de poluare, este necesară spălarea mâinilor atât a părinților, cât și a copilului.
  • Dacă vedeți că o persoană tuse, nu puteți aduce un nou-născut aproape de el, deoarece imunitatea sa este încă prea slabă.
  • Nu este necesar să păstrați plante cu flori în casă, precum și animale în primul an de viață al copilului.
  • Pentru a preveni tuse și curge nasul, ar trebui să mergeți adesea cu copilul în aer curat, sau dacă nu există o astfel de posibilitate, măcar să ventilați apartamentul.
  • După prima lună, este necesar să înceapă să tempereze nou-născutul.
  • În niciun caz nu trebuie să fumezi cu un copil.
  • Mama trebuie să mănânce corect și să consume vitamine prescrise.

  Rețeta medicului pentru ARVI

  Adesea, tusea și nasul curgător, neînsoțite de febră, indică o infecție virală respiratorie acută. Mulți medici, în funcție de situație, recomandă efectuarea tratamentului cu aceste metode:

  1. Medicamente antivirale. Ei solicită tratamentul unui copil bolnav folosind medicamente imunomodulante cu proprietăți antivirale. Este important să alegeți un medicament care este potrivit special pentru sugar; cel mai adesea folosesc lumânări.
  2. Dacă copilul este chinuit de snot, este necesar să spălați nasul. Această procedură este necesară pentru ca membranele mucoase ale bebelușului să nu se usuce din cauza respirației pe gură, ceea ce complică tratamentul tusei. Spălarea se face la nou-născuți folosind soluție salină, care se scurge în fiecare nară în trei picături. După procedură, o dată în nasul bebelușului, se scurge o soluție specială de ulei, de exemplu „Etericid”, care va oferi protecție mucoasă. În niciun caz nu trebuie să picurați picături antibacteriene.

  Dacă copilul suferă de tuse, tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Cum să tratezi corect un copil, doar un medic poate spune după ce a primit rezultatele studiilor necesare.

  Este important să vă amintiți că în niciun caz nu trebuie să vă medicați singur, deoarece acest lucru nu poate decât să agraveze cursul bolii și să conducă la complicații.