Creșterea temperaturii corpului la un număr suficient de ridicat este o măsură necesară. Și dacă nu interferați în acest proces, organismul formează strategia corectă și unică adevărată pentru combaterea acestui tip de virus. Și dacă evaluați corect și sobru situația, veți putea realiza faptul că data viitoare corpul va experimenta această luptă uneori.

Ce se va întâmpla dacă este greșit să scade temperatura

Există un anumit criteriu prin care este necesar să se reducă temperatura. Așadar, de exemplu, o singură recomandare este să luați medicamente antipiretice numai în cazurile în care termometrul este peste 38,5 ° C. Există, desigur, o serie de excepții, atunci când trebuie să beți comprimate speciale sau siropuri pentru a scădea temperatura înainte. Lista include:

- pacientul are convulsii febrile;
- toleranță severă la temperaturi chiar scăzute;
- vârstă fragedă (când vine vorba de copii bolnavi).

În toate celelalte cazuri, este mai bine să aștepți. La urma urmei, dacă interferați în proces la un moment dat, veți perturba producerea propriului dvs. interferon. Acest lucru înseamnă că organismul pur și simplu nu poate face față bolii, ceea ce va duce la un curs lung de infecție, la dezvoltarea complicațiilor etc..

Dărâmând o temperatură nu foarte ridicată, vă opriți propriul sistem imunitar, care începe să fie leneș. În plus, administrarea de medicamente afectează în mod negativ starea diferitelor organe - ficatul, rinichii etc..

Pentru adulți, este recomandat să încercați să nu reduceți deloc temperatura. Dacă este absolut insuportabil, alegeți infuzii transpirate de plante în loc de medicamente antipiretice sau bea ceai cu zmeură și miere.

Cum să scadă temperatura

Dacă totuși decideți să reduceți temperatura, merită să vă amintiți că trebuie să faceți acest lucru corect. Pentru început, luați un antipiretic - pentru fiecare, este diferit în eficacitate. Deci, de exemplu, un antipiretic pe bază de ibuprofen ajută pe cineva bine, doar paracetamolul este potrivit pentru alții, analgin este al treilea etc..

Merită luat în considerare faptul că medicii moderni nu recomandă utilizarea aspirinei anterior populare ca antipiretic. Acest lucru duce la dezvoltarea sindromului Reye - o boală hepatică foarte gravă și severă.

De asemenea, scăzând temperatura, trebuie amintit că cu cât sunt mai mari numerele de pe termometru, cu atât mai puține haine pentru pacient trebuie să rămână. Învelirea excesivă duce la o supraîncălzire și mai mare, ceea ce afectează foarte mult starea pacientului. Desigur, nu vorbim despre acele cazuri în care o persoană se răcește.

Se recomandă realizarea unor parametri ideali în camera în care se află pacientul. Această umiditate este de aproximativ 70%, aerul proaspăt și temperatura nu mai mult de 23 ° C, mai bine mai puțin.

Desigur, nu puteți trata febra mare cu alcool. Tincturi diverse, vodka etc. duce doar la vasodilatație, care poate cauza probleme cu presiunea, dar nu reduce termometrul. În plus, merită să evitați supraîncălzirea, cum ar fi vizita unei saune etc..

Destul de des se recomandă utilizarea metodei de ștergere pentru a reduce caldura. Cu toate acestea, mulți medici consideră această metodă destul de controversată și nu recomandă utilizarea ei pentru copii. Acest lucru se datorează faptului că, dacă ștergeți cu oțet sau vodcă, riscați otrăvire, deoarece alcoolul prin piele va intra în fluxul sanguin și va provoca probleme grave. Dacă se șterge apă simplă rece, aceasta poate duce la spasmul vaselor de sânge, care, de asemenea, nu vor afecta bine starea generală a pacientului.

Dacă totuși decideți să aplicați șervețele, nu uitați că trebuie să aplicați soluția sau apa pe gropile cotului, axile, regiunea inghinală și sub genunchi. În ceea ce privește fața, fruntea și spatele, nici măcar nu poți să depui efort, pentru că nu va beneficia de o astfel de ștergere.

Ei bine, desigur, este recomandat să bei mult. Cel mai bine este dacă se bea apă obișnuită, infuzie de stafide, compot sau băutură de fructe. Merită să refuzați băuturile răcoritoare, ceaiul puternic și cafeaua și alte băuturi dăunătoare.

Ce temperatură trebuie doborâtă la copil

Postat 2 octombrie 2019

Temperatura ridicată este un simptom evident al prezenței în corpul copilului a oricărui proces inflamator. Cu valori ridicate ale termometrului, sunt posibile diferite complicații, de aceea este important să știți ce temperatură trebuie să reduceți la un copil.

În marea majoritate a cazurilor, când temperatura crește, vorbim despre o infecție virală respiratorie banală, pe care un copil se poate îmbolnăvi de până la 8-10 ori pe an, în funcție de vârstă și situație specifică. Febra frecventă este un proces natural, deoarece facilitează activitatea sistemului imunitar de combatere a virusurilor și previne răspândirea infecției.

În același timp, părinții trebuie să cunoască simptomele, atunci când, cu o creștere a temperaturii, este important să se consulte rapid un medic din cauza posibilei dezvoltări a unei boli grave:

 • insuficiență respiratorie (foarte profundă sau, invers, superficială, foarte frecventă sau, invers, rară);
 • temperatura atinge valori extrem de ridicate - mai mult de 39 de grade;
 • o erupție pe corp sub formă de vânătăi sau stele albastre;
 • temperatura se menține la aceleași valori sau crește constant timp de câteva zile;
 • pierderea cunoștinței sau crampe.

Ce temperatură trebuie scăzută la un copil cu gripă și SARS?

De fapt, cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât mai puternic organismul uman se luptă cu sursa bolii, dar, în același timp, starea lor de bine se agravează. De obicei vorbim despre stare generală de rău, dureri de cap. La un copil, acest lucru este însoțit de letargie, lacrimă, care dă multă anxietate adulților.

De obicei, o ușoară creștere a temperaturii corpului nu duce la tulburări grave și nu necesită lovituri. Dacă nu înțelegeți ce temperatură puteți scădea la un copil și începeți să o scădeați, atunci acest lucru poate duce la deteriorarea calității sistemului imunitar. Acest lucru este plin de dezvoltarea de complicații și un curs mai îndelungat al bolii, deteriorarea sistemului imunitar, care trebuie să "învețe" să lupte împotriva virușilor. Următoarele cazuri vor face excepție:

 • temperatura de 38,5 grade și peste;
 • o creștere bruscă a temperaturii;
 • 38 de grade și mai sus înainte de a merge la culcare;
 • menținerea pe termen lung a temperaturii la un nivel ridicat pe fundalul bolii;
 • diaree sau vărsături datorită riscului de deshidratare;
 • crampe care pot provoca insuficiență cardiacă și respirație.

Să acordăm atenție dacă sunt observate ultimele trei cazuri, precum și în caz de dificultăți cu scăderea temperaturii, este urgent să consultați un medic.

ATENŢIE. Când trebuie să apelați o ambulanță:

 • creșterea temperaturii până la 40 și peste grade;
 • febră până la 38 de grade și mai mare dacă copilul are vârsta sub două luni;
 • dureri de cap severe sau dureri în creștere în abdomen;
 • apariția de scurtare a respirației;
 • crampe
 • o erupție care nu dispare la apăsare.

În cazul infecțiilor virale respiratorii clasice, temperatura se menține, de regulă, în regiune de 38 de grade, iar sănătatea bună a copilului nu necesită ajustare. Trage-l de la nivelul 37.5-37.7 practic nu are sens.

Cum să scadă temperatura?

Indiferent de recomandările privind temperatura ce trebuie scăzută la un copil, este important să se creeze un microclimat interior interior și condiții de recuperare. În general, vorbim despre următoarele puncte:

 • ventilația regulată a încăperii (virusul gripal și multe altele sunt concentrate în aer curat);
 • menținerea unei umidități optime de 40-60% (în acest caz, mucoasele nasului și laringelui nu se usucă, ceea ce crește calitatea imunității locale și îmbunătățește starea pacientului);
 • băuturi abundente (cu urina prin rinichi vor fi excretați produsele de descompunere a virusurilor, ceea ce va reduce povara asupra organismului).

Febra este diminuată atât de remedii populare, cât și de medicamente. Participanții la prima opțiune pot utiliza:

 • Ștergerea bebelușului cu apă la temperatura camerei (NU este rece) dă un efect pe termen scurt și neglijabil. De fapt, căldura revine din nou în termen de 30 de minute, astfel încât este necesară o repetare regulată a procedurii.
 • Realizarea de comprese de varză, care sunt suprapuse venelor situate pe suprafața interioară a cotului, unde sunt aproape de suprafața pielii.
 • Sucul de afine, care este un diaforic excelent, care reduce automat temperatura. În același timp, fructele de pădure sunt utile pentru vitaminele sale, iar băutul accelerează eliminarea virusurilor și a produselor de descompunere din urină. Sucul de fructe de merișor are un efect benefic asupra imunității, de aceea este utilizat în mod activ în medicina populară.
 • Ceaiul de tei pe bază de plante, care dă un efect bun atunci când bei cu miere, determinând transpirații profunde, scăzând temperatura datorită evaporării umidității din piele.

Utilizarea metodelor alternative în locul tabletelor necesită o atenție specială din partea adulților. Motivul este o posibilă reacție alergică la preparatele din plante, precum și efectul insuficient pronunțat al unui astfel de tratament. Prin urmare, dacă trebuie să reduceți rapid temperatura copilului, este recomandat să utilizați medicamente pentru a reduce temperatura.

Medicamentele clasice pentru scăderea temperaturii sunt cunoscute pe scară largă. Sunt vândute în farmacii sub diferite forme și cu diferite doze, permițându-vă să alegeți cea mai bună opțiune în funcție de vârstă. De exemplu, atunci când reduceți temperatura unui copil de 1 an sau mai mic, este mai bine să alegeți medicamente sub formă de sirop sau supozitoare rectale. Copiii grădiniței mai mari sau copiii de școală vor lua cu ușurință o tabletă obișnuită, o capsulă sau o pulbere. Organismul poate reacționa mai sensibil, de exemplu, la orice medicament, deci experimentați în practică, determinând un remediu mai eficient pe baza recomandărilor medicului dumneavoastră.

Când luați medicamente, când este necesar să scădeați temperatura copilului, respectați următoarele reguli:

 • nu dați mai multe medicamente în același timp;
 • dacă este necesar, medicamente alternative, dar intervalul dintre doze trebuie să fie de cel puțin 2-3 ore;
 • pentru dozarea siropului, utilizați doar o lingură de măsurare și o seringă care vine cu acesta, acest lucru va preveni supradozajul.

Ce nu trebuie administrat copiilor?

Pentru a reduce temperatura, în niciun caz copiii nu trebuie să li se administreze următoarele medicamente:

 • aspirina (acid acetilsalicilic) datorită riscului de a dezvolta encefalopatie severă în prezența insuficienței hepatice;
 • nimesulid din cauza efectelor toxice grave asupra ficatului.

Este necesar să scădem temperatura la un copil la 36,6?

După administrarea medicamentului, rezultatul este considerat normal când, după o oră, temperatura a scăzut cu 0,5 grade. Dacă ați administrat medicamentul la temperatura de 39 de ani și după o oră a scăzut doar la 38 și nu scade în continuare, atunci acesta este deja un rezultat bun. Nu este necesară realizarea unei reduceri la norma de 36.6. Acest lucru va oferi organismului o suprasolicitare gravă, va încetini lupta împotriva infecției și poate duce la scăderea temperaturii, ceea ce va agrava starea generală a copilului. Dacă după administrarea medicamentului, temperatura este în intervalul 37-37,5, atunci acesta este un rezultat ideal în prima etapă a bolii. După câteva ore, temperatura poate crește din nou, iar acest lucru este normal, având în vedere că substanța activă este excretată din corp și nu mai funcționează. Acest lucru poate necesita re-medicație. Aici, asigurați-vă că respectați rata de creștere a temperaturii și intervalele de timp dintre dozele de medicament. Dacă acestea din urmă cresc treptat, acesta este un semn al unei lupte eficiente a organismului împotriva infecției și a unei recuperări treptate, care în cazul standard este de 3-5 zile.

Cum puteți ajuta organismul să lupte împotriva infecției?

Pe lângă răspunsul la întrebarea despre ce temperatură trebuie scăzută la un copil, este important să se creeze condiții pentru un control eficient al agentului patogen în timpul tratamentului. Pentru a face acest lucru, este de dorit să se organizeze microclimatul optim în cameră (temperatură 18-20 grade, umiditate 40-60%). Puteți coborî prima pe timp de iarnă prin ventilație activă, care va satura suplimentar aerul din cameră cu oxigen și va crește automat umiditatea. Puteți crește acestea din urmă folosind evaporatoare de apă sau plasând o cârpă umedă pe baterie, curățând umed în interior. Izolarea pacientului de alți copii este de asemenea obligatorie pentru prevenirea infecției..

Toți membrii familiei trebuie să îmbunătățească calitatea igienei personale. În primul rând, este vorba despre spălarea mâinilor și fețelor, deoarece virusurile ajung adesea pe membranele mucoase din ele. Este important să se efectueze astfel de proceduri igienice nu numai înainte de masă și după toaletă, ci și după fiecare intrare la pacient, după ce se administrează fiecare medicament, contactul cu batista și așternutul. De asemenea, este obligatoriu ca copilul să aloce un set separat de tacâmuri și o cană din care va bea.

Este important să creați condiții confortabile în timp ce vă întindeți. Nu înfășurați pacientul pentru a asigura o bună disipare a căldurii (excepția va fi situația când ați dat un antipiretic și așteptați o transpirație puternică, după care este necesar să vă îmbrăcați în haine uscate).

Nu uitați că baza pentru tratarea unei răceli este o luptă în timp util și eficientă împotriva cauzei sale - o infecție virală. În acest scop, pediatrii prescriu adesea diferite medicamente antivirale. Un bun exemplu de astfel de remediu este Derinat. Este utilizat pe scară largă pentru a trata infecțiile virale respiratorii acute și gripa la copii de la naștere și adulți. Instrumentul este disponibil sub două forme: sub formă de picături și spray. Medicamentul, care intră pe mucoasă, este absorbit rapid și are următoarele efecte:

 • activează celulele sistemului imunitar care inhibă reproducerea virusului;
 • întărește și restabilește membrana mucoasă, care acționează ca o barieră naturală împotriva virusurilor și bacteriilor, împiedicând atașarea unei infecții secundare și dezvoltarea de complicații;
 • îmbunătățește propriile apărare ale organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolii.

Derinat nu este un remediu simptomatic, efectul său nu vizează în mod direct scăderea temperaturii sau suprimarea altor simptome ale răcelii obișnuite. Dar utilizarea sa ajută la accelerarea recuperării într-un mod natural și ajută la prevenirea dezvoltării de complicații. În plus, picături Derinat și spray pot fi utilizate pentru a preveni bolile respiratorii. Medicamentul poate fi utilizat din prima zi de viață, iar înainte de utilizare este necesar să vă familiarizați cu instrucțiunile.

Ce temperatură trebuie doborâtă și care nu merită

Temperatura crește din diverse motive și nu în toate cazurile trebuie să fie scăzută. Medicii și-au exprimat părerea cu privire la momentul reducerii febrei și când dimpotrivă, este mai bine să o lăsați. De asemenea, va trebui să aflați motivele pentru care acest indicator a crescut.

Este posibil să nu vă faceți griji pentru temperatură, ci pentru problema care a provocat-o. În orice caz, ne vom da seama când și cum să reducem căldura.

La ce indicatori ar trebui să scad temperatura?

La o temperatură, o persoană are adesea o deteriorare a stării de bine. Poate să apară o durere de cap, o slăbiciune severă, să înceapă să tremure sau, invers, să arunci febră. În astfel de momente, deseori există dorința de a lua de urgență măsuri pentru a ușura mai ușor. Cu toate acestea, este important să știm ce temperatură trebuie doborâtă și care este mai bine lăsată..

Indicatori de termometru și principiul acțiunii:

 1. 36.6 - în acest caz nu există febră, deci starea persoanei este normală. Nu coborâți indicatorul, deoarece acest lucru va duce la simptome negative..
 2. 37.2 - o temperatură similară poate fi observată chiar dacă pacientul este sănătos. Cauza unei creșteri ușoare poate fi factorii siguri, de exemplu, starea nervoasă, activitatea fizică, mâncarea caldă. Cu toate acestea, dacă indicatorul durează câteva zile, atunci este mai bine să consultați un medic. Este posibil ca procesele patologice ascunse să aibă loc în corp care aproape se fac simțite.
 3. 37.5 - în acest caz, organismul luptă împotriva bolii. Nu folosiți medicamente, este mai bine să vă lipiți doar de regimul pastel și să beți multe lichide.
 4. 38 - mulți medici nu recomandă scăderea acestei temperaturi. Este mai bine să îl țineți sub control, astfel încât marca să nu crească. În această stare patogenii mor cel mai bine. Prin urmare, dacă starea de sănătate a unei persoane este satisfăcătoare, este mai bine să nu utilizați medicamente.
 5. 38,5 - experții recomandă luarea unui antipiretic.
 6. 39 - 39.5 - în acest caz, consumul de medicamente nu trebuie evitat cu siguranță. Această marcă este considerată critică, iar creșterea ei poate duce la distrugerea proteinelor. Drept urmare, o persoană va trebui să se confrunte cu complicații. Dacă nu puteți coborî singur indicatorul, trebuie să consultați imediat un medic.
 7. 41 - 42 - în astfel de momente se observă procese periculoase în creier și deseori sunt ireversibile. Acesta este exact cazul în care este nevoie de o ambulanță. Nu încercați să vă îmbunătățiți starea cu propriile metode. Dacă măsurile profesionale nu sunt luate în timp util, atunci sunt posibile complicații grave..

Acum ar trebui să fie clar cât timp este imposibil să scapi de febră și când trebuie să începi să iei medicamente este necesar. Desigur, este mai bine să nu glumiți cu un număr mare, deoarece puteți întâlni rezultate extrem de periculoase. În cel mai rău caz, chiar moartea este posibilă..

Este deosebit de periculos atunci când se observă semne critice la copii, vârstnici și persoane slabe. Pentru că le este mai dificil să îndure căldura intensă.

Cauze de temperatură ridicată

Cel mai adesea, o persoană dezvoltă febră când apare o boală infecțioasă în organism. Poate fi ARVI, amigdalită, gripă și alte afecțiuni inflamatorii. Bacteriile și virusurile patogene se înmulțesc și secretă substanțe toxice - produse ale funcțiilor lor vitale..

La rândul său, corpul uman produce pirogene pentru a suprima microbii. Drept urmare, temperatura corpului începe să crească, iar 37-38 este considerată normală.

Experții nu recomandă eliminarea unei mărci similare din motivul că în astfel de momente se desfășoară o luptă activă împotriva virusurilor și bacteriilor. Prin urmare, organismul are șansa de a face față singur agenților cauzali ai infecției.

Desigur, o persoană va trebui să ia anumite măsuri. În primul rând, ar trebui să se odihnească mai mult, să încerce să nu părăsească casa și să nu se expună stresului și să bea și mai mult. Dacă nu există pofte de mâncare, atunci nu merită să luați mâncare cu forța. În cazuri extreme, puteți mânca alimente moi și ușoare..

De asemenea, cauza febrei poate fi otrăvire, boli cronice (de exemplu, pielonefrită), tuberculoză, HIV, sepsis, prostatită, pneumonie, cancer și probleme endocrine. După cum puteți înțelege, există destul de mulți factori care provoacă un salt în indicator.

De aceea este mai bine să consultați un medic pentru a face un diagnostic corect. Dacă o persoană este sigură că are ARVI sau gripă, merită să vă amintiți când puteți reduce febra și când dimpotrivă, va fi necesară recuperarea.

Rețineți că există cauze mai sigure ale temperaturii, care, de asemenea, nu trebuie uitate. În aceste cazuri, nu există alte simptome, iar marcajul este păstrat în regiunea de 37-37,2 grade. Acest lucru se întâmplă în timpul sarcinii, în timpul slăbirii sistemului imunitar, precum și cu epuizarea rezervelor de energie. De asemenea, o mică febră poate apărea dacă un cetățean a suferit recent stres sau este deprimat și se simte foarte obosit.

Dacă indicatorul nu a revenit la normal după câteva zile, atunci nu atribuiți starea de rău la oboseală sau o altă cauză sigură..

Se poate foarte bine să existe o infecție lentoasă care trebuie tratată imediat. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să îl identificați contactând un medic.

Temperatura la copii - când să scadă

Părinții sunt adesea îngrijorați de întrebarea temperaturii pe care copilul nu o rătăcește. La urma urmei, după cum știți, sănătatea copiilor necesită cea mai atentă atenție. De asemenea, în această perioadă pot exista motive speciale pentru care apare o febră. Acum luați în considerare ceea ce fac adulții în astfel de situații.

La sugari, o temperatură de până la 37,2 este considerată un indicator normal. Dacă marcajul crește, atunci aceasta apare adesea din cauza unei infecții. Poate fi bacterian sau viral. Dar, de asemenea, supraîncălzirea, lipsa de lichid în organism, dinții și imunizarea (reacția la vaccin) pot afecta, de asemenea, schimbarea stării..

Părinții vor trebui să acorde atenție nu numai termometrului, ci și comportamentului copilului. Dacă este activ, doarme normal și nimic nu s-a schimbat în general, atunci nu vă grăbiți să dați medicament. Este posibil ca o febră ușoară să fie normală și cauzată de cauze sigure..

Medicii nu recomandă utilizarea medicamentelor dacă copilul se simte normal și, în același timp, temperatura nu depășește 38 de grade. În unele cazuri, chiar nu poți da medicament la 39 de grade. În mod natural, copilul ar trebui să tolereze în mod normal o astfel de afecțiune, altfel merită să luați măsuri imediate.

Din aceasta ajungem la concluzia că atunci când decideți ce creștere trebuie să dați medicament, trebuie să vă concentrați nu numai pe indicatorul termometrului. Pentru că fiecare copil în felul său tolerează căldura. Cu toate acestea, există anumite alarme atunci când trebuie să apelați imediat un medic.

 • Ajutorul medicului va fi necesar dacă bebelușul are extremități reci, paloare pe față, încetinirea sau pulsul crescut.
 • Copilul însuși se poate comporta necorespunzător și, într-o astfel de situație, cu siguranță, trebuie să dați un antipiretic.

De fapt, pentru copiii cu vârsta de la 1 an și mai mari, experții recomandă să nu scadă temperatura sub 38,5. La această vârstă, organismul este deja capabil să sufere independent de boli. Dr. Komarovsky susține că, la copii, prezența căldurii ar putea să nu interfereze deloc cu jocul. Prin urmare, părinții nu ar trebui să aibă grijă excesivă și să ofere un pic de antipiretic. Deoarece eliminarea căldurii admise poate dubla durata bolii.

Rețineți că, dacă bebelușul are boli grave ale rinichilor, sistemul nervos central, inima sau convulsiile cu febră au fost observate anterior, atunci este mai bine să nu permiteți o marcă de peste 37,5 grade. Deoarece în acest caz, ratele mari vor fi periculoase pentru sănătate și chiar pentru viață.

Restul copiilor ar trebui să li se permită să depășească boala pe cont propriu și să nu dea multe medicamente.

 • Trebuie să reduc temperatura crescută;
 • Citiți aici cum puteți reduce temperatura cu pneumonia;
 • Injecții de temperatură - pe care să le utilizați, doze: https://lor-explorer.com/zhar/ukoly-ot-temperatury.

Modalități de a reduce rapid căldura

Există multe modalități de a elimina febra și de a îmbunătăți starea pacientului. Uneori puteți face chiar și fără pilule. În primul rând, trebuie să beți multe lichide. Băuturile ar trebui să fie calde, deoarece, rece sau cald, dimpotrivă, agravează bunăstarea. Va fi util să dați ceai, adăugându-i miere, coacăze sau zmeură. Datorită acestui fapt, puteți crește transpirația și îmbunătăți starea.

Pentru a normaliza indicatorul, puteți efectua ștergerea. Pentru aceasta se folosește oțet, vodka sau alcool. Va fi necesar să ștergeți corpul pacientului cu acest fluid, în special, trebuie acordată atenție picioarelor, coatelor, genunchilor și axilelor. Nu acoperiți imediat o persoană cu o pătură, trebuie să acordați câteva minute pentru a lăsa produsul să se evapore. Căldura va dispărea destul de repede, iar procedura poate fi repetată după cum este necesar.

Compresele sunt, de asemenea, destul de utile. Va trebui să turnați apă rece în bazin sau să folosiți un bulion de vâsle. După aceasta, ar trebui să udați prosopul și să-l aplicați pe frunte, temple, precum și pe încheieturi. Compresele trebuie schimbate mai des pentru a nu avea timp să se încălzească.

Remediile bune ajută remedii populare, de exemplu, decocturi. Puteți face tinctură de tei.

Pentru a face acest lucru, două linguri de flori uscate toarnă 500 ml apă clocotită. După aceasta, trebuie să lăsați remediul să se spargă timp de aproximativ o oră, se strecoară și se adaugă miere. Băutura trebuie să fie de aproximativ patru ori pe zi pentru a obține rezultatul dorit.

Compresele pot fi făcute nu numai cu apă, ci și cu cartofi și oțet.

 1. Trebuie să luați două bucăți de cartofi crude și să rulați.
 2. Apoi, trebuie să toarne 20 ml de oțet de cidru de mere.
 3. Se amestecă bine amestecul, apoi se înfășoară în tifon și se atașează pe frunte timp de două ore.

Zmeura este bine stabilită ca mijloc de eliminare a febrei.

 1. Puteți face o infuzie, pentru aceasta iau fructe de pădure și flori.
 2. Trebuie uscate, zdrobite și turnate apă clocotită (250 ml). P
 3. După aceasta, trebuie să trimiteți la o baie de apă pentru aproximativ 10 minute și să încordați. Vei bea numai în băuturi mici pe tot parcursul zilei.

Temperatura ridicată trebuie scăzută cu ajutorul tabletelor speciale. Cea mai ieftină și cea mai comună opțiune este Aspirina. Se recomandă transformarea tabletei într-o pulbere, apoi se toarnă un pahar cu apă. Puteți lua nu mai mult de 500 mg pe zi în prima zi și 200 mg în ziua următoare.

De asemenea, puteți folosi Nurofen, Ibuprofen, Citropack, Teraflu, Ibuklin și Coldact. Acestea vor ajuta la eliminarea rapidă a căldurii chiar și la viteze mari. Cu toate acestea, li se recomandă utilizarea în cazuri extreme, atunci când remediile populare nu pot elimina o febră puternică..

Care este temperatura cu coronavirus și când ar trebui să fie doborât? Explica doctorul

Unul dintre principalele simptome ale coronavirusului este febra. Mulți încearcă să o măsoare pentru a-și controla sănătatea. Ce temperatură este norma? Când nu este nevoie să fie doborât? Poate apărea din supratensiune? La întrebările populare răspund medicul general al policlinicii nr. 4 din Grodno, psihologul clinic Polina Kirko.

De ce temperatura crește?

Acesta este un răspuns la un proces infecțios sau inflamator, traume, stres, transfer de căldură afectat sau dezechilibru hormonal. În cazul infecțiilor, acesta este un mecanism de protecție care ajută să facă față agentului patogen. Este important să înțelegem că nu numai infecția poate provoca febră, cauzele pot fi diferite - până la un accident vascular cerebral.

Norma este 36.6?

Temperatura normală este considerată a fi între 36,4 și 37,0 ° С. Există însă condiții normale ale organismului care pot provoca o creștere a temperaturii până la 37,2 ° C - și nu vorbesc despre patologie. De exemplu, se poate observa la copii până la un an, deoarece încă nu au instalat activitatea centrului de termoreglare. La adulți, o creștere poate provoca oboseală de seară, stres, supraîncălzire când este la soare sau într-o cameră îndesată, activitate fizică intensă, mijlocul ciclului menstrual la femei. De asemenea, este important să știm că în prima săptămână după naștere, temperatura în axă poate fi de până la 38 ° C - iar acest lucru este normal în timpul stabilirii alăptării, de aceea, femeile aflate la cotul cotului sunt deseori măsurate.

Ce poate amenința o temperatură ridicată??

Cea mai mare notă de 42 ° C la termometre nu este o coincidență. La temperaturi peste 41 ° C apar tulburări brute ale circulației cerebrale, dezvoltarea edemului cerebral, creșterea presiunii intracraniene, afectarea conexiunilor interneuronale, scăderea nivelului de conștiință și afectarea cognitivă.

Și dacă temperatura este întotdeauna sub 36?

Această afecțiune se numește hipotermie, cel mai adesea nu indică nicio patologie. Foarte rar, o scădere a temperaturii poate fi un semn al unei infecții virale la persoanele cu o patologie a sistemului imunitar care este slăbită de imunitate, precum și la vârstnici (în ele poate fi un semn de sepsis - intoxicații sanguine - sau un proces inflamator, iar acest simptom are nevoie de o atenție specială). Adesea, o temperatură scăzută este rezultatul hipotermiei, diete stricte sau înfometare prelungită (scăderea metabolismului și a lipsei de nutrienți pentru transferul de căldură), intoxicații cu alcool sau medicamente din cauza vasodilatației și scăderea sensibilității, precum și a leziunilor cerebrale - o tumoră hipotalamică în care se află centrul de termoreglare..

Ce trebuie să faceți dacă mai mult de o săptămână reține 37,2 în situația epidemiologică actuală (dar nu există alte simptome ale COVID-19)?

Este necesar să fie examinat și cel puțin să se efectueze o examinare fizică, pentru a evalua analiza generală a sângelui și a urinei. Dacă nu există modificări în analizele generale, dar temperatura crește periodic la 37,5 ° C, atunci diagnosticul se efectuează conform algoritmului de examinare a pacienților cu febră de origine necunoscută. Această temperatură poate fi în timpul exacerbării multor boli cronice, ceea ce este acum deosebit de important datorită scăderii rezistenței generale a organismului pe fundalul tensiunii nervoase. Dacă o persoană nu deranjează nimic, nu există patologii cronice, iar în funcție de rezultatele examinării și analizei, totul este în regulă, atunci trebuie să acordați atenție stării sale psihologice - acesta poate fi un simptom al stresului și tensiunii cronice.

Este imposibil să spunem fără echivoc că un anumit nivel de temperatură determină cu exactitate infecția cu coronavirus. 80% dintre pacienți prezintă infecția într-o formă ușoară, care nu necesită spitalizare: cineva care nu are deloc temperatura, cineva cu o temperatură de până la 38 ° C și într-o stare satisfăcătoare.

Dacă temperatura crește până la 39 ° C și deasupra și / sau începe o tuse, greutatea în piept este resimțită, respirația este dificilă, apare dificultatea respirației, frecvența respiratorie de 20 de respirații-exhalații pe minut sau mai mult (inhalarea și exhalația este considerată una) - trebuie să apelați o ambulanță.

Temperatura provine din stres?

Există așa ceva ca „termonevroză” (febră psihogenă). Aceasta este o boală psihosomatică, care, totuși, funcționează spre bine. Mecanismul său este acela că, într-o stare de stres cronic, se declanșează reacția „alergare și alergare” evoluată, când frecvența cardiacă crește cu ajutorul sistemului nervos autonom și a fundalului hormonal, respirația este accelerată - până la scurtarea respirației, vasele periferice sunt îngustate, dar este consolidată circulația sângelui a organelor interne și metabolismul mușchilor pentru a permite, condiționat, „fugi”. Adesea, termonevroza este însoțită de anxietate și iritabilitate crescută, somn afectat sau apetit. Puteți verifica termonevroza cu un test de aspirină: dacă temperatura nu se schimbă după administrarea aspirinei, atunci aceasta este o reacție vegetativă, iar temperatura trebuie tratată de un psihoterapeut.

Când nu ai nevoie să scade temperatura?

În primul rând, merită să vă concentrați pe bunăstare, iar apoi pe numere, este important să oferiți șansa organismului de a face față bolii în sine. O creștere a temperaturii este o reacție utilă a organismului și este foarte bună dacă reacționează ca răspuns la o infecție periculoasă. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât factorii imunitari sunt activi pentru neutralizarea inamicului. Dar uneori corpul este „dus” și acest lucru afectează foarte mult bunăstarea generală - acesta este principalul criteriu prin care trebuie să luați o decizie pentru a reduce temperatura.

Dacă un adult nu are boli ale sistemelor cardiovasculare și nervoase, în general se simte normal, atunci nu poate scădea temperatura nici măcar la 39,5 ° C. Dar dacă temperatura de 38,5 ° C durează mai mult de trei zile, se recomandă utilizarea medicamentelor antipiretice. Este important ca fiecare pacient să aibă nevoie de o abordare individuală: trebuie să țineți cont de istoricul său medical și de sensibilitatea la febră.

La copii, pragul de scădere a temperaturii este mai mic datorită sensibilității sistemului nervos imatur și a riscului de convulsii febrile. Se recomandă scăderea temperaturii peste 38,5 ° C.

Este adevărat că cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât boala este mai periculoasă?

Mult depinde de intensitatea sistemului imunitar uman și nu numai de agentul patogen sau de severitatea bolii. De regulă - da, în criterii de severitate, de exemplu, cu pneumonie, există un nivel de creștere a temperaturii, iar unul mai mare poate indica o deteriorare mai extinsă a organului sau severitatea afecțiunii. Există însă o serie de excepții: persoanele cu imunitate slăbită, în special persoanele în vârstă, pot suferi de pneumonie severă cu o temperatură nu mai mare de 38 sau sub 36 ° C, iar copiii, dimpotrivă, reacționează adesea la viruși cu o temperatură mai ridicată..

Temperatura poate depinde de ora zilei?

În timpul zilei, temperatura corpului se modifică în mod normal cu 0,5-1 ° C. Termoreglația se supune unui ritm circadian care implică melatonină și serotonină: temperatura cea mai scăzută este observată la 5-6 ore, deoarece o creștere a nivelului de melatonină o reduce, iar cea mai mare valoare se observă seara - sub influența serotoninei.

Care termometru și cum să folosească cel mai bine?

Un termometru cu mercur este încă un clasic, este folosit acum pentru a controla termometrele cu infraroșu, electronice și imagini termice, deoarece este cel mai precis. După cum arată practica, electronica adesea dă erori.

Dar pentru copii, desigur, este mai sigur și mai convenabil să măsoare temperatura cu un termometru electronic sau cu infraroșu: eroarea de măsurare este aproximativ aceeași - 0,1-0,3 ° C. Un termometru electronic este mai potrivit pentru măsurarea temperaturii în rect sau în gură (pentru o măsurare mai precisă, necesită o adaptare perfectă la nivelul pielii sau membranei mucoase). Dacă măsurați temperatura în axă, trebuie să stați cu câteva minute înainte cu o mână bine apăsată - și abia apoi puneți un termometru, deoarece temperatura suprafeței pielii poate diferi de temperatura corpului. Și deși măsurarea temperaturii în rect sau în gură va fi mai precisă, indicatorii de normă acolo sunt ușor diferiți, iar normele acceptate în general la noi sunt orientate spre măsurarea temperaturii în axă.

Citește și

Utilizarea completă a materialului este permisă numai resurselor media care au încheiat un acord de parteneriat cu TUT.BY. Pentru informații, contactați [email protected]

Dacă observați o eroare în textul știrii, selectați-o și apăsați Ctrl + Enter

Ce temperatură nu poate fi scăzută și ce se va întâmpla dacă se va face?

Aproape tot ce este din viața mea se întreabă uneori ce temperatură trebuie să scadă atunci când nu ar trebui să-ți faci griji. Febra apare în moduri diferite. Dar nu există întotdeauna încredere în ce temperatură trebuie scăzută la un adult și la copii.

Natura nu a oferit organismului un astfel de mecanism pentru a contracara dezvoltarea bolii. Îi oferă o șansă să depășească el însuși procesul patologic. Când să începeți să reduceți temperatura la un adult și când la copii - merită să vă gândiți.

Ce temperatură nu poate fi scăzută și de ce?

Temperatura corpului peste 37 ° C nu este de obicei normală. Există senzații neplăcute în organism, anumite simptome. Aceasta provoacă îngrijorare, persoana gândește ce să facă.

Pacientul poate să se îndoiască dacă este necesar să scadă temperatura de 38 ° C. Trebuie să știi că febra are adesea un efect benefic asupra organismului. Cu ea:

 • capacitatea unor virusuri și microbi de a se reproduce este redusă;
 • metabolismul este îmbunătățit;
 • rezistența microbilor la antibiotice slăbește;
 • leucocitele produc intens substanțe bactericide;
 • crește producția de anticorpi;
 • capacitatea leucocitelor de fagocitoză (absorbția particulelor dăunătoare) crește;
 • ficatul alimentat intens cu sânge neutralizează mai activ toxinele.

Acest lucru nu dă o decizie fără echivoc cu privire la ce temperatură nu poate fi doborâtă la adulți. Cu toate acestea, nu este recomandat să lupți împotriva febrei imediat după depășirea numărului normal pe termometru și atingerea a 38 ° C. Corpul trebuie să lupte de ceva timp cu febra însăși, în același timp, trebuie să fie prevăzut cu condiții confortabile.

Câte grade este admisă pentru un adult?

Este important să știți dacă febra este cauzată de factori infecțioși sau non-infecțioși. În primul caz, eliminarea imediată a temperaturii nu este fezabilă din punct de vedere medical. Cu ajutorul febrei, organismul încearcă să învingă boala. Dacă nu-l lași să se lupte singur, atunci este posibil:

 • scăderea fagocitozei și a altor reacții imune;
 • extinderea bolii;
 • creșterea corespunzătoare a perioadei de simptome (tuse, nas curgător și altele).

Cu o creștere a temperaturii corpului până la valori subfebrile (de la 37 la 37,9 ° C) cu boli infecțioase, medicamentele antipiretice nu sunt utilizate. Uneori, acestea nu sunt utilizate chiar și cu o creștere semnificativă a gradelor (39-40 ° C), dacă pacientul tolerează normal acest lucru.

Pentru a înțelege când trebuie să scadă temperatura unui adult, trebuie să știi că o febră poate fi cauzată de cauze non-infecțioase:

 • arsuri;
 • leziuni
 • infarct;
 • patologii acute și cronice.

În aceste cazuri, dacă pacientul nu tolerează febra, numirea medicamentelor de reducere a febrei este justificată chiar și cu valori subfebrile.

Întrebarea dacă este necesar să se reducă temperatura de 38,5 ° C pentru un adult este rezolvată pozitiv în prezența unor astfel de condiții:

 • sângerare;
 • diabet zaharat decompensat (slab tratabil, care duce la complicații);
 • hemoptizie;
 • boli de inimă - stenoză mitrală;
 • insuficiență circulatorie 2-3 grade;
 • sarcină.

În aceste cazuri, un adult trebuie să reducă temperatura de 38 ° C..

O atenție deosebită trebuie acordată stării febrile a persoanelor în vârstă. În ele, chiar și la o temperatură de 38 ° C, pot începe încălcări severe ale ritmului respirator și a tensiunii arteriale; în acest caz, trebuie utilizate medicamente antipiretice.

Beneficiile căldurii ar trebui să depășească daunele posibile. Acest lucru ajută la înțelegerea temperaturii care trebuie scăzută la un adult.

Când să reduceți la un copil?

Ce temperatură trebuie scăzută la un copil depinde de vârsta, starea fizică, reacția la căldură din trecut.

Există o opinie medicală potrivit căreia copiii trebuie să lupte împotriva febrei după 38,5 ° C. Unii experți au stabilit o limită de 39,5 ° C. Atunci când se decide dacă este necesar să se reducă temperatura de 38 ° C la un copil, este util să se ia în considerare: o febră poate fi „roz” („roșu”) sau „palid” („alb”). Este esențial.

Cu "febră roz" la bebeluși:

 • Starea de bine nu suferă cu adevărat;
 • pofta și setea persistă;
 • pielea este roz, umedă, nu răcoroasă;
 • brațele și picioarele sunt calde;
 • când temperatura crește cu 1 ° C, mișcările respiratorii cresc cu 4 pe minut, iar pulsul se accelerează cu 20 de șocuri.

Cu „febră palidă”:

 • starea generală de sănătate se agravează;
 • scăderea apetitului, lipsa dorinței de a bea;
 • pielea este palidă, are o nuanță de marmură;
 • buze albăstrui și plăci de unghii;
 • picioarele și palmele reci;
 • frisoane severe;
 • comportamentul este perturbat (agitație sau letargie);
 • delirul este posibil;
 • scurtarea respirației și creșterea frecvenței cardiace.

Trebuie să știți acest lucru pentru a decide când trebuie să reduceți temperatura la un copil.

Este util să fiți informați despre grupurile de risc. Introducerea lor ajută la înțelegerea temperaturii care trebuie scăzută la un copil. Un copil cu risc poate avea complicații cu febră. Și acest lucru determină în mare măsură dacă merită să dărâme temperatura de 38 ° C la un copil. Grupul de risc include copii:

 • până la 2 luni (cu o temperatură peste 38 ° C);
 • avand boli ale sistemului nervos central;
 • a avut convulsii mai devreme cu febră mai mare de 38 ° C;
 • suferind de boli cardiovasculare cronice, pulmonare;
 • cu patologii metabolice ereditare;
 • prematur.

Este important ca părinții să știe când să scadă temperatura unui copil de 2 ani, 3, 4 și așa mai departe. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să utilizați următoarele criterii pentru numirea medicamentelor antipiretice:

Tipul febreiBebelusi sanatosi mai mari de 2 luniCopii la risc
"Roz"> 38,5 ° C> 38 ° C
"Palid"> 38 ° C> 37,5 ° C

Aici se dovedește dacă este posibil să scade temperatura de 38 ° C la un copil. Este necesar să scădeați - copiii cu risc care au suferit febră „albă”. Și devine clar dacă este necesar să se reducă temperatura de 39 ° C la un copil. Răspunsul este da - pentru toți copiii cu risc și copiii cu febră „palidă”. Cu „roz” - trebuie să te gândești la reducere.

La ce oră trebuie să aștepte părinții, câte grade pe termometru nu scad temperatura la un copil - acestea sunt întrebări interesante pentru mame și tați. Pentru a lua o decizie corectă, este necesar să se țină seama de copilul respectiv.

Ce se va întâmpla dacă nu dai jos?

Având în vedere ce se va întâmpla cu o persoană, dacă nu se reduce temperatura, trebuie menționate două rezultate posibile. În cel mai bun caz, căldura va începe să treacă de la sine, atunci când sistemul imunitar, rezistent activ, depășește treptat boala. Acest lucru explică de ce este imposibil să scadă temperatura imediat după apariția sa..

Mai rău, dacă febra se intensifică, plecând în străinătate la 40 ° C. În acest caz, corpul nu este ușor să facă față singur. Posibil:

 • insuficiență respiratorie;
 • deteriorarea tractului gastrointestinal;
 • suprimarea răspunsurilor imune;
 • insuficiență circulatorie acută;
 • delir, halucinații, conștiință confuză, pierderea conștiinței;
 • apariția pregătirii convulsive, convulsii;
 • edem cerebral.

Aceste condiții pot pune în pericol viața unei persoane. Prin urmare, problema momentului în care este posibilă scăderea temperaturii nu este discutată de mult timp, când febra se intensifică. Nevoie urgentă de a lua măsuri.

Cât de des poți lua un antipiretic?

Întrebarea despre cât de des este posibil să scadă temperatura cu medicamente antipiretice este relevantă. Aceste medicamente pot provoca daune semnificative organismului prin utilizarea nesistemică..

Este permisă administrarea unui pacient febril în doze de vârstă:

 • paracetamol - de 3-4 ori pe zi;
 • ibuprofen - de 3 ori pe zi;
 • ibuclin, care are atât paracetamol cât și ibuprofen, - de 3 ori pe zi;
 • analginum - de 2-3 ori pe zi;
 • Aspirina, care acum nu este populară, deoarece are multe reacții adverse, este permisă să fie luate de adulți și copii peste 12 ani, de 3-4 ori pe zi, cu un interval de cel puțin 4 ore.

Este imposibil să bei medicamente antipiretice în cursuri.

Cum să doboare?

Când devine necesar să scadă temperatura unui adult, ei folosesc diferite metode, dar este mai bine să le combini.

Este permisă înfășurarea pacientului numai în prima etapă a febrei, însoțită de frisoane.

În stadiul de ridicare, temperatura unei persoane trebuie să fie dezbrăcată cât mai mult, lăsând doar lenjerie naturală. Acest lucru va crește disiparea căldurii și va ajuta la răcire..

Metodele non-farmacologice de îndepărtare a căldurii includ, de asemenea:

 1. Frecarea pielii pacientului cu apă ușor caldă. O atenție deosebită trebuie acordată locurilor prin care trec vase mari. Pe măsură ce pielea se usucă, frecarea se repetă.
 2. Aplicarea unei comprese reci pe frunte.
 3. Folosind un pachet de gheață.
 4. Bea multe băuturi ne-fierbinți: băuturi cu fructe de boabe, apă - puțin câte puțin, dar des.

Metodele medicamentoase presupun utilizarea de:

Dacă aveți o febră încăpățânată care nu poate fi redusă în ambulatoriu, trebuie să apelați o ambulanță pentru injectarea medicamentelor, consultarea și eventuala spitalizare.

Cum să doborâți un copil?

Într-un moment în care este deja posibil (și necesar) să scadă temperatura la un copil, ei recurg, ca și la adulți, la metode de răcire fizică și farmacologice.

 • frecarea pielii cu apă;
 • răcirea frunții cu o compresă;
 • stabilirea unei clisme de curățare cu apă la temperatura camerei.

Frecarea pielii cu vodcă sau oțet nu este arătată: acest lucru poate provoca un spasm al vaselor de sânge, ceea ce va slăbi transferul de căldură.

Metoda farmacologică: paracetamolul sau ibuprofenul este de obicei utilizat pentru copii.

Paracetamolul este practic sigur pentru organism. Se folosește în practica copiilor sub forma:

 • siropuri;
 • comprimate efervescente;
 • granule pentru prepararea soluțiilor;
 • lumânări.

Ibuprofenul este utilizat sub formă de siropuri.

Agentul combinat Ibuklin este prezentat copiilor cu tablete solubile. Reduc eficient temperatura timp de câteva ore..

Cu căldură persistentă și febră „palidă”, introducerea unui amestec litic (analgin + pipolfen + clorhidrat de papaverină) este indicată sub supraveghere medicală.

Concluzie

Nu este ușoară întrebarea ce temperatură să scadă. De fiecare dată, este nevoie de o abordare pur individuală. Ar trebui luat în considerare:

 1. O creștere a temperaturii are adesea un efect benefic asupra organismului, permițându-i să-și arate forțele de protecție, să facă față căldurii și manifestărilor bolii în sine.
 2. În caz de febră cauzată de infecție, medicamentele trebuie începute cât mai târziu, dar pentru bolile non-infecțioase acestea nu așteaptă mult.
 3. Boli grave, bătrânețe, sarcină - motivele utilizării precoce a medicamentelor care scad temperatura.
 4. Scopul unui antipiretic pentru un copil depinde de tipul de febră („palid” sau „roz”), de bolile concomitente și de reacția la un număr mare pe un termometru în trecut.
 5. Pentru a scădea eficient temperatura, trebuie să utilizați o combinație de produse fizice și medicamente.

Este posibil să scade temperatura

Se dovedește că este posibil chiar dacă termometrul arată mai puțin de 38,5 ° С.

De ce se crede că temperatura nu trebuie scăzută prea devreme

Febra mare, adică febra, este un semn al unui număr imens de boli. Dar mai des, îl întâlnim atunci când avem un SARS sau gripa. Așadar, stăm acasă și ne gândim dacă este timpul să accesăm un pachet de pastile, astfel încât capul să nu mai crape sau merită să așteptăm.

În recomandările și manualele medicale, principiile de prescriere a medicamentelor antipiretice copiilor au fost precizate cu mult timp în urmă, încât temperatura nu trebuie scăzută dacă nu a ajuns la 38,5 ° C, ceea ce pare a fi de nezdruncinat. Noi înșine am scris despre acest lucru când am recomandat cum să tratăm ARVI.

Still Fever: suprimați sau lăsați-o să se plimbe? două tabere de cercetători. Unii cred că trebuie să lăsați temperatura să funcționeze, deoarece aceasta este o reacție naturală defensivă a organismului la infecție și unele bacterii și viruși mor în acest sens. Alții susțin că febra în sine face mai mult rău decât bine. Nicio parte nu are dovezi exacte..

De ce poate fi scăzută temperatura dacă este scăzută

Treptat, o rezervare a început să pătrundă în recomandările pentru tratamentul infecțiilor: dacă o persoană (în special un copil) nu se simte bine la o temperatură mai scăzută, atunci este mai bine să-i oferi un reductor de febră.

Cât de ridicată temperatura crește a fost întotdeauna importantă pentru medici. Astfel, ei puteau identifica infecția. Dar există un studiu care spune că nu contează „Cât de mare a fost febra?” nu este o întrebare foarte utilă, cât de ridicată a temperaturii nu este un criteriu de diagnostic precis pentru gravitatea bolii..

Adică, se pare, o gândire logică: „Am o febră ușoară, deci nimic grav, dar dacă ar depăși 39 ° C, atunci da, atunci vine ceva groaznic” - nu se confirmă.

Puteți adormi cu o temperatură sub 40 ° C timp de câteva zile și nu vă mai gândiți la asta, dar puteți cu un clasic 37,2 ° C în câteva săptămâni pentru a zbura la spital cu complicații.

Pediatrii recomandă, în general, febra partea 4: Planul de acțiune împotriva febrei nu pentru a măsura temperatura unui copil bolnav, ci pentru a oferi analgezice - paracetamol sau ibuprofen - doar pentru a face persoana să se simtă mai bine. Cel mai probabil, temperatura va scădea și ei, bine, bine, dacă numai ar fi mai ușor.

Ei bine și principalul lucru: nu există dovezi Antipireticele prelungesc bolile febrile? faptul că rezistența, rezistența și temperatura ridicată, care nu încearcă să reducă, ajută la recuperarea mai rapidă. În general, febra are un efect redus asupra ratei de recuperare. Acest lucru înseamnă că este foarte posibil să scădeați temperatura dacă vă este neplăcut să suportați chiar și 37,2 ° C.

Febra poate fi un semn al unor probleme foarte grave, dar, de regulă, starea de bine a pacientului nu lasă nicio îndoială că cazul este rău și trebuie să apelați la o ambulanță. Ei bine, dacă cu o răceală comună sau chiar gripa, capul se rupe și durerea articulațiilor, atunci nu are rost să te batjocorești și să aștepți ca termometrul să ajungă la granița de 38,5 ° C pentru a te grăbi în cele din urmă antipiretic.

Trebuie să scad temperatura?

Acest articol se concentrează asupra întrebării dacă reduceți temperatura? Chiar și atunci când tratamentul nu are ca scop scăderea temperaturii, este probabil să fie redus, deoarece majoritatea medicamentelor conțin și o componentă antipiretică pentru ameliorarea altor simptome ale bolilor infecțioase. Cel mai adesea, paracetamolul și ibuprofenul sunt utilizate ca antipiretice, așa că ne vom concentra mai ales pe ele. A doua parte va fi dedicată paracetamolului, iar a treia va fi dedicată ibuprofenului, a altor medicamente și alternative. Această parte este dedicată unei întrebări mai importante: merită să scădem temperatura? Informații pregătite de @aman_tonio.

Merită să coborâm temperatura ?

Acest articol prezintă o serie de studii care indică faptul că, totuși, temperatura nu trebuie să fie dusă! O scădere artificială a temperaturii corpului în timpul unei boli nu afectează în mod pozitiv procesul de tratament, ba chiar, dimpotrivă! Utilizarea medicamentelor antipiretice, de regulă, are un efect negativ: încetinește procesul de vindecare și poate provoca consecințe nedorite și chiar fatale.!

Trebuie să înțelegeți că în timpul bolii este necesar să luptați nu cu febră, ci direct, cu cauza bolii în sine! Toate consecințele negative care pot apărea nu sunt rezultatul febrei, ci rezultatul unei boli!

Mai jos sunt argumentele și faptele.!

La început, merită spus că:

 • Dacă există o durere sau o mortalitate crescută, atunci este cauzată de boala în sine, și nu de febră (febră);
 • The American Academy of Pediatrics susține: nu există dovezi că scăderea temperaturii reduce durerea sau mortalitatea în caz de boală febrilă;
 • Febra are un efect advers asupra creșterii bacteriene și replicării virusului (adică ajută organismul să depășească boala);
 • Continuarea practicii actuale de utilizare liberală a medicamentelor antipiretice indică neglijarea unor dovezi științifice importante.

Mai detaliat!

Febra si hipertermia

Temperatura corpului este reglată de hipotalamus, care o stabilește la 37 ± 1 ° C. Ca răspuns la o creștere sau o scădere a temperaturii ambientale, hipotalamusul trimite semnale nervoase, ceea ce duce la pierderea căldurii sau la conservarea acesteia. Pierderea de căldură se realizează în principal prin extinderea vaselor mici de sânge ale pielii și transpirație.

Dacă aceste mecanisme sunt insuficiente pentru a compensa căldura din mediu, temperatura corpului crește, iar această afecțiune se numește hipertermie. Hipertermia este aproape niciodată rezultatul infecției și apare de obicei în timpul activității fizice severe sau din cauza îmbrăcămintei excesive într-un mediu cald și umed..

Febra, pe de altă parte, este o ajustare în sus a temperaturii setate de hipotalamus. Adică, spre deosebire de hipertermie, febra nu este o eșec a termoreglației, ci o schimbare a temperaturii controlate în sus. Din nou:

 • în stare normală, temperatura corpului este egală cu temperatura setată de hipotalamus și este de 37 ° C.
 • hipertermia este atunci când temperatura setată este de 37 ° C, în timp ce temperatura corporală reală este, să zicem, 40 ° C.
 • hipotermia este starea inversă când temperatura setată este de 37 ° C și temperatura reală este mai scăzută, să zicem 35 ° C.
 • febra este atunci când temperatura setată de hipotalamus este mai mare (să spunem 39 ° C) și corespunde cu temperatura corpului real.

Temperaturile mai mari de 42 ° C pot provoca leziuni neurologice, însă acestea sunt foarte rare..

În timpul bolilor febrile, hipotalamusul controlează cu atenție temperatura setată și rar crește peste 41 ° C, chiar și la copii. În timpul hipertermiei, însă, temperatura crește adesea peste 41 ° C, ceea ce poate duce la șoc termic.

Valoarea adaptativă a febrei

Grecii antici, inclusiv Hipocrate, credeau că febra era un simptom favorabil în timpul infecției. Această credință este valabilă de peste 2.000 de ani. Tratamentul împotriva febrei a fost utilizat în diverse societăți din întreaga lume..

Cu toate acestea, la sfârșitul secolului XIX, după utilizarea pe scară largă a medicamentelor antipiretice, mulți medici au început să promoveze o scădere a temperaturii..

Febra a evoluat dintr-o reacție defensivă a organismului într-un efect secundar dăunător al infecției. Dar dacă nu există dovezi experimentale care să susțină răul sau beneficiul febrei în timpul bolii, de ce antipireticele au devenit atât de populare? Probabil pentru că majoritatea acestor medicamente sunt nu numai antipiretice, ci și analgezice, iar un medicament precum aspirina poate face o persoană să creadă că se simte mai bine din cauza temperaturilor mai scăzute.

Studiile privind funcția febră pot fi împărțite în 4 categorii: evolutive, corelaționale, antipiretice și hipertermice (hipotermice).

1. Cercetare evolutivă

Din punct de vedere evolutiv, este puțin probabil ca o creștere a temperaturii corporale cu 2-3 ° C, care crește consumul de energie al organismului cu 20% sau mai mult, să persiste milioane de ani în rândul multor grupuri de animale dacă nu ar aduce beneficii pentru organism..

2. Studii de corelație

Studiile de corelare au constatat că febra în timpul infecțiilor bacteriene a fost asociată cu supraviețuirea, în concordanță cu teoria că febra are o funcție utilă.

3. Studii antipiretice

Câteva informații despre studii asupra medicamentelor antipiretice:

 • Caprele au fost infectate cu o infecție parazitară. Aproape toate caprele au avut infecția cu ușurință. 5 capre care au primit flurbiprofen (AINS) au murit în plus.
 • Iepurii au fost infectați cu o infecție bacteriană. Printre cei cărora li s-a administrat un antipiretic în hipotalamus, mortalitatea a fost semnificativ mai mare decât în ​​rândul celor care au primit un placebo..
 • Dihorii au luat gripa. Cei care au primit antipiretici s-au îmbolnăvit mai mult.
 • Iepurii au fost infectați cu pneumococ. Cei care au fost menținuți la temperaturi ambiante mai scăzute au avut rate de creștere bacteriană mai mari..
 • Iepurii au fost infectați cu ciuma bovinelor și le-au dat antipiretice (aspirină și acid mefenamic). Mortalitatea dintre ei a fost de 70% comparativ cu 16% în rândul iepurilor cărora nu li s-a administrat medicamente antipiretice, iar boala la supraviețuitori a durat mai mult. Ganglionii lor limfatici conțineau de 100 de ori mai multe particule virale decât iepurii care nu primeau antipiretice. Rezultate similare au fost găsite în alte studii..
 • Șopârlele sunt infectate cu o infecție bacteriană. 7 din 12 șopârlele administrate unui antipiretic nu au putut alege un mediu cu o temperatură mai ridicată. Toate șopârlele de căldură au supraviețuit, în timp ce toți cei fără febră au murit. (S-a dovedit că nu au murit din cauza toxicității drogului.)
 • O creștere a morbidității și a mortalității atunci când se utilizează antipiretice pentru a scădea febra este, de asemenea, în concordanță cu teoria că febra este bună..

4. Studii hipertermice și hipotermice

 • Temperatura corporală a porumbeilor este de 41,5 ° C și au o apărare naturală împotriva pneumococului. Când temperatura lor a fost scăzută cu gheață sau medicamente, au devenit sensibili la infecții și au murit.
 • Iepurii au fost infectați cu pneumococ și și-au scăzut temperatura. Toți au murit, în timp ce în grupul de control, care nu a scăzut temperatura, doar 16% au murit.
 • Un alt studiu a descoperit că, în timp ce antipiretic în infecțiile bacteriene a crescut mortalitatea de iepure, o scădere fizică a temperaturii a redus mortalitatea.
 • La mamiferele și sugarii nou-născuți, mecanismul fiziologic de creștere a temperaturii ca răspuns la infecție este slab dezvoltat. Dar ele cresc temperatura prin comportament și alegând un mediu mai cald. Mortalitatea șoarecilor în vârstă de două zile care au fost infectați cu virusul Coxsackie și menținute la o temperatură de 34 ° C a fost semnificativ mai mică decât mortalitatea șoarecilor care au fost păstrați la temperatura camerei. Același lucru s-a întâmplat și cu puii nou-născuți care au fost infectați cu herpes canin..
 • Mortalitatea șoarecilor care au fost infectați cu rabie și menținute la o temperatură ambientală de 35 ° C a fost mai mică decât la șoarecii care au fost menținuți la temperatura camerei.
 • Șoarecii infectați dezvoltă hipotermie și nu febră. Hipoxia pare să scadă temperatura corpului, iar acest lucru crește supraviețuirea..
 • Iguana a fost infectată cu o infecție bacteriană și introdusă în incubatoare cu temperaturi diferite. Cu cât temperatura mediului este mai ridicată, cu atât rata mortalității este mai mică. Dintre cei ținuți la 34 ° C după 3,5 zile, 100% au murit, iar dintre cei ținuți la 42 ° C au murit doar 25%. S-a dovedit că cei care au murit la 42 ° C nu au murit din cauza infecției, ci din supraîncălzire prea mult timp.
 • Goldfish infectat cu o infecție bacteriană. Dintre cei de la 30 ° C, 85% au supraviețuit, iar dintre cei de la 25 ° C, au supraviețuit doar 24%. Peștii care au fost infectați cu aceeași infecție și le-au permis să aleagă temperatura mediului au dezvoltat o creștere a temperaturii cu 5 ° C. Printre ei, nimeni nu a murit.
 • Somonul Sockeye care a fost infectat cu virusul și a fost ținut la 20 ° C a murit mai puțin decât cei care au fost ținuți la 15,5 ° C și mai jos. Rezultate similare au fost observate cu păstrăvul curcubeu..
 • Au supraviețuit greierii care au fost infectate cu o infecție parazitară și menținute la temperaturi peste 29 ° C. Când li s-a permis să aleagă temperatura mediului, au ales o temperatură de 33 ° C, comparativ cu 26,6 ° C pentru greieri neinfectate.
 • Sâmburele infectate cu o infecție parazitară au ales o temperatură de 40 ° C, care a fost cu 6 ° C mai mare decât de obicei. Febra a crescut supraviețuirea, creșterea și fertilitatea.
 • Peștii de acvariu bolnavi în timpul bolii și-au crescut temperatura, adunându-se în jurul unei lămpi - o sursă de căldură.
 • Albinele și chiar plantele cresc temperatura ca răspuns la o infecție fungică.

Febra crește supraviețuirea

Marea majoritate a studiilor demonstrează că creșterea temperaturii crește supraviețuirea. Dar dacă febra este atât de benefică, de ce organismul nu o susține în mod constant??

În primul rând, datorită costului energiei. Conform unei alte ipoteze, menținerea temperaturii corpului sub nivelul optim este un mecanism de reducere a contribuției sistemului imunitar la îmbătrânire. Menținerea unei temperaturi a corpului mai scăzută, care reduce protecția generală, reduce cantitatea de agenți citotoxici (de exemplu, radicalii liberi) eliberați de neutrofile și macrofage și, astfel, reduce daunele tisulare care nu sunt asociate cu lupta împotriva infecției. Această ipoteză este susținută de faptul că peștii care trăiesc în apă mai rece trăiesc mai mult..

O altă explicație posibilă este că schimbarea temperaturii corpului în sine are o valoare utilă. Invazia microorganismelor adaptate la o anumită temperatură ambientală poate duce la condiții adverse pentru aceștia cu o schimbare bruscă a temperaturii în sus sau în jos. Agentul patogen poate prezenta „șoc termic”, ceea ce va ajuta la reducerea reproducerii acestuia.

Autorii concluzionează că există o mulțime de dovezi conform cărora febra este un răspuns adaptiv la o infecție care a persistat în întreaga regiune animală de sute de milioane de ani. Astfel, utilizarea medicamentelor antipiretice, antiinflamatoare și analgezice care suprimă febra, probabil cu cele mai multe infecții, duce la o creștere a morbidității și a mortalității.

Motivul pentru care această morbiditate și mortalitate crescută nu este întotdeauna evidentă pentru majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății este că suntem înarmați cu zeci de apărări ale corpului, iar febra este doar una dintre ele. În plus, majoritatea infecțiilor nu pun viața în pericol, iar modificările mici ale incidenței nu sunt ușor de detectat, mai ales în „experimentele” în care nu există monitorizare atentă.

Pentru a reduce temperatura?

Hipocrate - tatăl medicinii

Febra si antipiretica

Încă de pe vremea lui Hipocrate, se știa că paralizia progresivă datorată neuro-tifilisului dispare uneori după o boală febrilă. Această observație l-a determinat pe Julius Wagner-Jaureg să propună în 1887 că infecția cu malarie ar putea fi un tratament pentru paralizia progresivă. El a demonstrat acest lucru prin faptul că este posibilă înlocuirea unei boli incurabile cu malaria, care este tratată cu chinină..

În 1917, el a testat această ipoteză la nouă pacienți, cu paralizie datorată sifilisului, prin injectarea de sânge prelevat de la pacienți cu malarie. Trei pacienți au fost vindecați complet, iar alți trei au prezentat îmbunătățiri. Acest lucru a dus la un studiu la mai mult de o mie de pacienți, dintre care 30% au avut remisiune, în timp ce remiterea spontană a fost observată doar la 1% dintre pacienți. Pentru aceasta, Wagner-Jaureg a primit premiul Nobel din 1927.

Terapia malariei a fost folosită în anii 90 în China și Mexic ca tratament experimental pentru HIV și boala Lyme..

Prezența multor medicamente antipiretice contra-counter a dus la convingerea pe scară largă a faptului că acestea nu prezintă un risc. Motivul pentru introducerea paracetamolului în practica generală se bazează pe un studiu asupra copiilor cu boli virale. Acest studiu a descoperit că paracetamolul a crescut activitatea, dar nu dispoziția, confortul sau pofta de mâncare. Dimensiunea mică a efectului a fost remarcată prin incapacitatea părinților de a ghici corect dacă copiii lor au primit paracetamol sau placebo.

Un studiu de laborator, incluzând 432 de tulpini de bacterii și 17 antibiotice, a relevat că aproape toate tulpinile sunt mai susceptibile la antibiotice atunci când temperatura crește în intervalul febril fiziologic. Unele tulpini de bacterii cu creșterea temperaturii reduc rata de reproducere și chiar mor. Reproducerea poliovirusului, de exemplu, încetinește de peste 200 de ori la o temperatură de 40-41 ° C.

S-a descoperit recent că paracetamolul are un efect analgezic prin stimularea indirectă a receptorilor cannabinoizi. Aceasta deschide o nouă perspectivă asupra efectelor calmante pe care le observă părinții. Mă întreb dacă istoria paracetamolului în medicină ar fi diferită dacă mecanismul său de acțiune ar fi fost cunoscut de la bun început și dacă acest efect calmant la copii ar fi fost considerat atunci într-o lumină atât de pozitivă.?

Fobia febrilă: trebuie să scad temperatura?

S-au schimbat ideile despre febră în ultimii 20 de ani?

În 1980, Barton Schmitt a descoperit la părinți diverse concepții greșite cu privire la febră la copii..

 • 94% dintre părinți au considerat că febra poate provoca reacții adverse;
 • 63% s-au temut foarte mult de vătămările grave pe care le poate provoca febra;
 • 18% au considerat că o temperatură de 38,9 ° C sau mai mică poate provoca leziuni ale creierului și alte consecințe grave;
 • 16% au considerat că fără utilizarea de antipiretice, temperaturile pot crește peste 43 ° C și chiar 49 ° C.

Aceste griji nerealiste au fost numite „febră-fobie”. 20 de ani mai târziu, aproape nimic nu s-a schimbat:

 • 25% dintre părinți și-au dat copiii antipiretici la temperaturi sub 37,8 ° C (comparativ cu 11% în 1980);
 • 89% au dat antipiretice la temperaturi sub 38,9 ° C;
 • 85% dintre părinți și-au trezit copiii pentru a le da antipiretic și pentru a reduce temperatura (comparativ cu 48% în 1980). Marea majoritate a părinților a dat antipiretic prea des.

Pediatrii sunt, de asemenea, sensibili la febră.

 • 65% dintre ei consideră că căldura în sine poate fi periculoasă.
 • 72% deseori sau recomandă întotdeauna reducerea temperaturii;
  • 89% dintre ei recomandă reducerea temperaturilor peste 38,3 ° C.

O revizuire sistematică din 2016 care analizează cercetările privind febriofobia din întreaga lume afirmă că, în ciuda a numeroase orientări care indică faptul că febra nu este periculoasă în sine, febra nu scade.

Merită să scădem temperatura copilului?

Sfaturile lui Barton Schmitt pentru pediatri:

 1. Reamintiți-le părinților că o temperatură de 38–40 ° C este benefică, activând sistemul imunitar. Temperatura ridicată crește nivelul de interferon și neutrofile, îmbunătățește chimiotaxia (activitatea motorie a microorganismelor pe un stimul chimic) și reduce nivelul de fier din sânge. Acest efect asupra sistemului imunitar este probabil mai important decât efectul direct al febrei asupra reprimării agentului patogen..
 2. Amintește-le părinților că temperaturile sub 41,7 ° C nu sunt dăunătoare. Corpul are un termostat care împiedică temperatura să crească peste 41,7 ° C. Nu au fost raportate cazuri de leziuni ale creierului cauzate de febra normală (cauzată de IL-1). Deteriorarea creierului și complicațiile neurologice cauzate de febră la temperaturi peste 41,7 ° C sunt aproape întotdeauna rezultatul erorii umane și loviturii de căldură asociate. Exemple în acest sens sunt copiii mici îmbrăcați excesiv, lăsați într-o mașină închisă sau lăsați într-un pătuț de lângă un calorifer.
 3. Nu tratați febrile tactile. 86% dintre părinți folosesc senzații tactile pentru a determina dacă un copil are febră. Dintre cei care au crezut că copilul are febră - 48% au greșit. Adică jumătate dintre copiii cu fruntea fierbinte nu au de fapt o temperatură, pur și simplu dau foc excesiv pentru că sunt fierbinți sau pentru că au făcut baie sau pentru că sunt îmbrăcați prea cald.

Are sens să folosești un antipiretic?

Document de poziție al Academiei Americane de Pediatrie. În cele mai multe cazuri, febra este benefică, are o durată scurtă și are o funcție de protecție. Febra are efecte pozitive asupra anumitor componente ale sistemului imunitar și, conform unor rapoarte, o febră ajută organismul să se recupereze mai rapid din infecțiile virale, deși poate duce la disconfort la copii. Nu există dovezi că febra, spre deosebire de hipertermie, poate duce la leziuni ale creierului sau alte complicații..

Majoritatea profesioniștilor din domeniul medical, inclusiv medicii, consideră că riscul de complicații crește la temperaturi peste 40 ° C, dar această convingere nu este adevărată. Un copil cu o temperatură de 40 ° C din cauza bolilor febrile este foarte diferit de un copil cu o temperatură de 40 ° C din cauza loviturii de căldură. Nu există dovezi că scăderea temperaturii reduce durerea sau mortalitatea în caz de boală febrilă. O posibilă excepție sunt doar copiii cu o boală cronică care poate duce la limitarea rezervelor metabolice sau a copiilor bolnavi grav care nu pot tolera creșterea nevoilor metabolice de febră.

Mulți pediatri recomandă administrarea de paracetamol înainte de vaccinare pentru a reduce disconfortul și pentru a reduce reacțiile febrile, în ciuda unor dovezi insuficiente ale acestei practici. Mai mult, paracetamolul după vaccinare duce, de asemenea, la o scădere a numărului de anticorpi produși. Deși există unele dovezi că combinația de paracetamol și ibuprofen poate scădea temperatura pentru o perioadă mai lungă, nu există dovezi care să conducă la o îmbunătățire a oricărui alt indicator clinic. De asemenea, siguranța acestor practici nu a fost evaluată în mod corespunzător. În plus, această practică poate duce la o supradoză de medicamente și poate contribui la întărirea febrei deja existente.

Date față de reducerea temperaturii

Hipocrate a scris că febra vindecă oftalmia. Rufus din Efes, un chirurg care a trăit în secolul al II-lea d.Hr. e., a fost primul medic care a recomandat o febră (cauzată, de exemplu, de malarie) pentru tratamentul epilepsiei. El a scris: „Febra este un remediu bun pentru o persoană cu convulsii și, dacă ar exista un medic suficient de priceput pentru a provoca febră, ar fi inutil să căutăm un alt remediu pentru boală.”.

20% dintre copiii din camera de urgență au o temperatură peste 40 ° C, dar de obicei se recuperează complet. Dacă există o durere sau o mortalitate crescută, atunci este cauzată de o boală, nu de febră. Febra are un efect advers asupra creșterii bacteriene și replicării virusului. Îmbunătățește procesele imunologice, cum ar fi activitatea IL-1, celulele T-helper, celulele T citotoxice, celulele B și sinteza imunoglobulinei. Mobilitatea, fagocitoza și distrugerea bacteriilor prin leucocitele polimorfonucleare cresc semnificativ la temperaturi peste 40 ° C. Interferonul, un puternic factor antiviral, a crescut activitatea antivirală la temperaturi peste 40 ° C.

Un studiu efectuat în rândul copiilor finlandezi cu salmoneloză a arătat o corelație negativă semnificativă între gradul de febră și durata eliminării bacteriilor. La un grup de copii cu infecții severe, cum ar fi pneumonia sau septicopyemia, s-a constatat că cu cât temperatura corpului este mai mică, cu atât mortalitatea este mai mare..

Într-un studiu realizat în Papua Noua Guinee, mortalitatea cauzată de pneumonii severe în rândul copiilor subnutriți a fost de 29% la copiii care nu au fost febrili, comparativ cu 12% în rândul copiilor febrili. Printre copiii care mănâncă normal, nu a existat o astfel de diferență. Suflarea aerului umidificat cu o temperatură de 43 ° C (trei ședințe de 30 de minute cu un interval de 2-3 ore) în pasajele nazale ale pacienților cu nasul curgător a dus la o îmbunătățire a simptomelor în 78%. Continuarea practicii actuale de utilizare liberală a medicamentelor antipiretice indică neglijarea unor dovezi științifice importante.

Diminuează sau nu temperatura?

Efect antipiretic

Revizuire clinică: febră la pacienții la unitățile de terapie intensivă. 2003, Ryan, Crit Care.
Șobolanii s-au încălzit de la 39 ° C la 42,5 ° C și apoi, după 24 de ore, li s-a administrat o doză letală de endotoxină. Mortalitatea în grupul de control a fost de 71%, în timp ce nimeni nu a murit în grupul preîncălzit. Într-un alt studiu, șobolanii au fost încălziți înainte de ligarea și puncția cecumului. Aceasta a dus la o mortalitate mai mică și la o afectare mai mică a organelor. Febra duce la formarea proteinelor de șoc termic (HSPs), care sunt critice pentru supraviețuirea celulelor în timpul stresului. Conform datelor noi, aceste proteine ​​au și un rol antiinflamator. Efectul antiinflamator al HSP, combinat cu supraviețuirea îmbunătățită a animalelor cu febră în timpul infecției, pune la îndoială practica de rutină a tratării febrei la pacienții bolnavi critici.

Predictori ai mortalității în bacteriemia streptococică beta-hemolitică: un studiu bazat pe populație. 2009, Rantala, J Infect.
Lipsa de febră în timpul bacteriemiei streptococice este asociată cu creșterea mortalității.

Efectele la nivelul populației în suprimarea febrei. 2014, Câștigă, Proc Biol Sci.
O persoană bolnavă care a scăzut temperatura este probabil să se simtă mai bine și, prin urmare, este mai probabil să interacționeze cu ceilalți. În plus, suprimarea febrei poate determina o persoană să secrete mai multe particule de virus și să rămână infecțioase mai mult timp, crescând în continuare rata de transmitere a agentului patogen. Acest efect a fost dovedit experimental pentru virusul gripal la dihor și oameni..

De asemenea, s-a dovedit că utilizarea medicamentelor antipiretice duce la o excreție mai mare a rinovirusului la om. O rată mai mare de transmitere a agentului patogen va duce la epidemii mai mari și, prin urmare, la o creștere a morbidității și a mortalității. Autorii estimează că, în cazul în care antipireticele sunt evitate, atunci cu estimările cele mai conservatoare, cel puțin 700 de decese cauzate de gripă numai în Statele Unite vor fi prevenite. Autorii concluzionează că la fel ca în cazul antibioticelor, utilizarea de antipiretice poate avea consecințe negative semnificative la nivelul populației. Orice intervenție medicală care vizează ameliorarea simptomelor unei boli infecțioase la om ar trebui, de asemenea, să fie evaluată având în vedere consecințele potențial periculoase la nivelul populației.

Efectul terapiei antipiretice asupra rezultatelor la pacienții bolnavi critici: un studiu prospectiv randomizat. 2005, Schulman, Surg Infect (Larchmt).
La pacienții bolnavi critici care au fost doborâți agresiv (paracetamol peste 38,5 ° C, plus o pătură de răcire peste 39,5 ° C), riscul de deces a fost de 6 ori mai mare decât în ​​rândul pacienților care au fost doborâți doar când a ajuns la 40 ° C. Studiul a fost oprit din cauza mortalității ridicate în primul grup.

Singurul scenariu clinic în care este justificată utilizarea agresivă a medicamentelor antipiretice este o leziune cerebrală acută traumatică. În acest caz, se pare că temperatura creierului crescut agravează consecințele neurologice. S-a sugerat că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare pot fi în special susceptibili la efectele adverse ale febrei datorită creșterii nevoilor metabolice. Cu toate acestea, nu există studii care să sugereze că antipireticele aduc acestor pacienți mai multe beneficii decât rău..

Asocierea temperaturilor corporale și a tratamentelor antipiretice cu mortalitatea pacienților bolnavi critici cu și fără sepsis: studiu de observație multi-centrat. 2012, Lee, Crit Care.
La pacienții bolnavi critici cu sepsis, paracetamolul este asociat cu o creștere de 2 ori a riscului de deces și medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) cu o creștere de 2,6 ori a riscului de deces. O meta-analiză, însă, nu a evidențiat o mortalitate crescută atunci când se utilizează antipiretice la pacienții cu sepsis. O meta-analiză a 5 studii asupra mamiferelor cu infecție severă a relevat o creștere dublă a mortalității în rândul celor care au primit antipiretice.

Efectul paracetamolului asupra timpului de eliminare a parazitului în malaria Plasmodium falciparum. 1997, Brandts, Lancet.
La pacienții cu malarie, paracetamolul a prelungit cursul bolii cu 27%, comparativ cu o pătură de răcire. Rezultate similare au fost observate cu alte medicamente antipiretice (analgin și naproxen). Un studiu in vitro a descoperit că temperatura febrilă a inhibat reproducerea paraziților malarieni. Aceste rezultate au fost confirmate în două studii randomizate care au descoperit că paracetamolul a prelungit timpul necesar pentru a elimina paraziții în comparație cu placebo..

Adesea, copiilor li se administrează medicamente antipiretice în timpul bolilor infecțioase pentru a preveni convulsiile febrile, cu toate acestea, în cazul malariei, mai mult de jumătate din crize apar la temperaturi sub 38 ° C, ceea ce indică faptul că sunt cauzate de infecție, nu de febră. În loc să informăm publicul că antipireticele sunt de obicei inofensive, o abordare mai iluminată și bazată pe dovezi ar fi educarea oamenilor despre modul în care febra este inofensivă..

Febra a durat mai mult decât medicamentele concepute pentru a suprima. Acesta este răspunsul la infecțiile observate la toate mamiferele și păsările cu sânge cald. De fapt, oamenii sunt singura specie care scade intenționat febra. Scăderea temperaturii, fie ea fizică, prin antipiretice sau printr-o combinație a acestora, este de mică folos pentru organism, iar pe termen scurt sau lung poate fi dăunătoare.

Riscurile antipiretice la copiii mici cu febră din cauza bolilor infecțioase. 1994, Sugimura, Acta Paediatr Jpn.
La copiii care au luat paracetamol mai des în timpul infecțiilor bacteriene, pneumonia a fost mai probabilă. Faptul că temperatura este doborâtă de paracetamol sau nu este doborâtă, nu indică severitatea bolii.

Efectul asupra mortalității antipiretice în tratamentul infecției cu gripă: revizuire sistematică și metaanaliză. 2010, Eyers, J R Soc Med.
O revizuire sistematică și meta-analiză a utilizării antipiretice în timpul mortalității prin gripă.

Nu s-au efectuat studii randomizate sau controlate cu placebo la om. Au fost găsite 8 studii la animale (șoareci și pui). Antipireticele (aspirină, paracetamol, diclofenac) în timpul gripei au crescut mortalitatea cu 34%. Paracetamolul și ibuprofenul sunt recomandate copiilor și adulților ca antipiretice în timpul gripei, în ciuda lipsei unor dovezi științifice privind eficacitatea și siguranța lor.Există, de asemenea, un efect negativ al antipireticelor asupra pneumoniei bacteriene (o posibilă complicație a gripei) la animale, ceea ce poate complica și mai mult gripa. La fel ca virusul gripal, multe tulpini de pneumococi sunt sensibile la temperatură și mor la 40-41 ° C. Utilizarea aspirinei pentru infecția pneumococică a crescut mortalitatea șoarecilor de 2-3 ori.

Efectul terapiei antipiretice asupra duratei bolii în infecțiile cu gripă A experimentală, Shigella sonnei și infecții cu Rickettsia rickettsii. 2000, Plaisance, Farmacoterapie.
Cei care au folosit antipiretic au fost bolnavi de gripă cu 3,5 zile mai mult, iar shigeloza cu 2,5 zile mai mult. Cu cât se folosesc mai multe doze de antipiretice, cu atât boala a durat mai mult.

Efectele adverse ale aspirinei, acetaminofenului și ibuprofenului asupra funcției imunitare, vărsării virale și stării clinice la voluntarii infectați cu rinovirus. 1990, Graham, J Infect Dis.
Voluntarii sănătoși au fost infectați cu rinovirus și le-au dat aspirină, paracetamol sau ibuprofen. Numărul de anticorpi dezvoltați a fost mai mic la cei care au primit antipiretic decât la grupul de control care a primit placebo. Numărul celor care au avut edem nazal și obstrucție nazală și care au răspândit virusul mai mult de opt zile a fost mai mare în rândul celor care au primit antipiretic.

Managementul medicamentelor profilactice pentru convulsii febrile la copii. 2017, Offringa, Cochrane Database Syst Rev.
O revizuire sistematică a organizației internaționale nonprofit Cochrane, care studiază eficacitatea tehnologiei medicale, a publicat concluzia că antipireticele nu împiedică convulsiile febrile.

Comportamente asociate cu febră la copiii cu tulburări ale spectrului de autism. 2007, Curran, Pediatrie.
Faptul că persoanele autiste au simptome mai bune de febră în timpul febrei a fost observat încă de la începutul anilor 80. Acest studiu prospectiv a confirmat că da, se îmbunătățesc. Un alt studiu a descoperit că hipertermia (o piscină cu o temperatură de 38,9 ° C) a dus, de asemenea, la o îmbunătățire a simptomelor autismului. Este posibil ca febra să îmbunătățească simptomele autismului, deoarece duce la scăderea nivelului de glutamat în sânge. Autorii au niveluri ridicate de glutamat în sânge și creier.

Hipertermia întregului corp, ca agent anticancer. 1982, Bull, CA Cancer J Clin.
În anii 1860, un medic german a observat că unii bolnavi de cancer aveau remisiune spontană după o febră foarte mare din cauza erizipelelor. La începutul secolului al XX-lea, un alt medic (Coley) a infectat pacienții cu erizipelă și au avut regresie tumorală. Ulterior, Coley a dezvoltat toxinele cu care a tratat pacienții. Cei care au primit toxine netratate au avut febră ridicată, iar la trei pacienți tumorile au dispărut complet. Pentru cei care au primit toxine purificate, temperatura nu a fost atât de ridicată și tumorile nu au redus..

Studiile in vitro au descoperit că temperatura ridicată ucide mai multe celule canceroase decât cele sănătoase. Hipertermia (patru ore la 41,8 ° C) a fost de asemenea folosită pentru tratarea cancerului și a dus la îmbunătățiri după ce tratamentul standard nu a funcționat. În anii următori, cercetările asupra hipertermiei pentru tratamentul cancerului au fost efectuate doar în combinație cu chimioterapie și radioterapie și, deși a fost eficient, hipertermia terapeutică nu a fost utilizată pe scară largă..

Concluzie

Studiile și concluziile de mai sus nu reprezintă un punct de vedere controversat în literatura medicală. Acestea sunt toate articolele publicate în reviste de frunte, dar informațiile științifice de acolo încă nu au ajuns la public și la medici. Nu există alte articole din care rezultă că reducerea temperaturii în timpul unei boli infecțioase și, cu atât mai mult, pentru a o reduce cu antipireticele.