Medicamentele antivirale și anti-gripă au intrat ferm în viața fiecărei persoane moderne ca instrument eficient în lupta împotriva diferitelor boli infecțioase. Gama de utilizare a unor astfel de medicamente este suficient de largă, începând cu răcelile simple și terminând cu tulburări grave.

Ce sunt medicamentele antigripale?

După cum știți, cauza principală a multor boli sunt diferiți viruși și bacterii care pătrund în corpul uman. Adesea, antibioticele sunt folosite pentru a trata astfel de boli, dar nu pot întotdeauna să facă față problemei existente. Chestia este că au ca scop combaterea agenților patogeni, dar sunt complet neputincioși împotriva virușilor.

În plus, prin eliminarea agenților patogeni, aceștia omoară și bacteriile benefice. De aceea, de multe ori pentru tratamentul răcelilor și gripei prescrise medicamente antivirale și gripe, care sunt împărțite în medicamente etiotrope și imunostimulante.

Medicamentele etiotrope inhibă înmulțirea virusurilor, inhibând activitatea lor, iar imunostimulantele activează apărarea naturală a organismului. Există multe astfel de medicamente, motiv pentru care este important să le alegeți corect. Merită să vă amintiți că puteți lua orice medicament doar după consultarea unui medic.

Care sunt cele mai bune medicamente anti-gripa??

Medicamentele antigripale moderne sunt împărțite în 4 grupe, și anume:

 • agenți care conțin interferon;
 • imunomodulatori;
 • inductori de interferoni;
 • inhibitori de neuraminidază.

Pentru a selecta un medicament, trebuie să studiați mai întâi lista medicamentelor pentru gripă, precum și caracteristicile fiecărui medicament prezentat. Este demn de remarcat faptul că eficacitatea medicamentului luat depinde în mare măsură de caracteristicile individuale ale corpului pacientului.

Printre cele mai populare medicamente anti-gripă, trebuie evidențiate următoarele:

Este demn de remarcat faptul că puteți lua medicamentul numai după consultarea cu medicul dumneavoastră, deoarece auto-medicația poate fi periculoasă pentru sănătate.

Antivirale pentru adulți

Mulți oameni sunt interesați de medicamentele anti-gripă care sunt cele mai bune pentru adulți și de modul în care acționează asupra corpului uman. Toate medicamentele prescrise sunt împărțite în:

 • agenți simptomatici;
 • imunomodulatori;
 • medicamente care afectează virusurile.

Medicamentele simptomatice sunt destinate să elimine principalele simptome ale unei răceli și anume: congestia nazală, nasul curgător, cefaleea, febra și multe alte manifestări caracteristice. Medicamentele antigripale simptomatice includ:

 • anestezic și antipiretic;
 • antihistaminice;
 • vasoconstrictor.

Medicamentele imunostimulatoare și antivirale sunt cele mai eficiente în lupta împotriva gripei și răcelii. Blochează virusurile, reduc riscul de complicații și, de asemenea, elimină simptomele pronunțate ale bolii. În plus, astfel de medicamente contribuie la producerea de proteine ​​specifice în organism, care îmbunătățesc considerabil efectul altor medicamente, prin urmare, contribuie la tratarea și prevenirea gripei.

De asemenea, pot fi prescrise blocante ale proteinelor virale, care sunt foarte eficiente împotriva virușilor, cu toate acestea, astfel de agenți sunt utilizați în mod rar, deoarece pot produce multe efecte secundare. Cele mai cunoscute medicamente ale acestui grup sunt „Amantadine” și „Rimantadine”.

Medicamentele antigripale sunt prescrise sub formă de tablete, siropuri, picături și unguente. Acestea trebuie utilizate încă de la începutul bolii, imediat ce au apărut primele semne. Unele medicamente pot fi, de asemenea, utilizate în scopuri preventive..

Unul dintre cei mai cunoscuți agenți antivirali este Tamiflu. Suprimă virusurile gripei, dar este complet ineficient pentru răceli. Acesta trebuie luat imediat după apariția primelor semne ale bolii, nu mai mult de 5 zile. Cu respectarea exactă a dozei indicate, simptomele pot fi eliminate timp de 15 ore. Medicamentul nu este prescris în timpul sarcinii, alăptării, copiilor sub 12 ani, precum și în scop preventiv, deoarece are multe reacții adverse.

Dintre medicamentele anti-gripă, Arbidol ar trebui să fie, de asemenea, distins. Acest medicament este eficient împotriva virusurilor gripei și răcelii. Adesea este utilizat pentru tratamentul complex al infecțiilor virale, în special cu rotavirus. Luarea acestui medicament reduce cursul bolii cu câteva zile..

Dacă trebuie să alegeți un medicament anti-gripă ieftin, dar eficient, atunci ar trebui să cumpărați „Acyclovir”. Acest medicament funcționează asupra virusului varicele și herpesului. Printre medicamentele antigripale, acest medicament este considerat cel mai sigur, deoarece efectele secundare nu sunt practic observate. Cu toate acestea, nu este încă recomandat să-l luați în timpul sarcinii și alăptării..

Medicamente imunomodulatoare

Acțiunea majorității agenților antivirali împotriva gripei și a răcelii comune are loc datorită producției de proteine ​​speciale, interferoni, în organism. Datorită acestor substanțe, majoritatea virusurilor care intră în organism mor imediat. Cu toate acestea, dacă imunitatea este foarte slăbită sau concentrația de viruși este prea mare, atunci apare infecția și se dezvoltă boala.

Mecanismul de acțiune al medicamentelor antigripale are ca scop creșterea nivelului de interferon din organism, ceea ce va accelera procesul de vindecare. Este medicamente imunostimulatoare care sunt considerate cele mai bune pentru răceli și gripă. Printre cele mai frecvente medicamente, este necesar să se distingă, cum ar fi:

 • Amiksin;
 • viferon;
 • "Ingaverin".

Unul dintre cele mai eficiente medicamente anti-gripă este Amiksin. Acest medicament este utilizat pentru tratamentul și prevenirea gripei și a bolilor respiratorii. Medicamentul ajută la stimularea rapidă și eficientă a producției de interferoni de diferite tipuri. Proteina de protecție începe să fie produsă literalmente la câteva ore după prima doză. În plus, acest medicament împiedică reproducerea virusurilor în organism..

Dacă aveți nevoie de un medicament anti-gripă, ieftin, dar eficient, atunci ar trebui să cumpărați Viferon. Acest medicament este prezentat sub formă de supozitoare rectale, care este foarte convenabil de utilizat chiar și pentru copii mici. Medicamentul contribuie la tratarea rapidă a gripei, răcelilor, precum și a multor alte boli infecțioase. Datorită formei speciale de eliberare, acțiunea sa depășește atât de multe medicamente similare. „Viferon” are minimum efecte secundare, motiv pentru care este permisă tratarea copiilor încă din primele zile de viață.

Noua generație anti-gripă medicament Ingavirin are un spectru larg de acțiune. Suprimă activ diferite tipuri de virusuri, împiedicând reproducerea lor și stimulează, de asemenea, producerea de interferoni. În plus, acest medicament are un efect antiinflamator pronunțat. Cu toate acestea, merită să ne amintim că există anumite contraindicații și reacții adverse, motiv pentru care este interzis copiilor sub 13 ani.

Medicamente etiotrope

Medicamentele antigripale în tratamentul răcelilor și gripei pot da un rezultat foarte bun, cel mai important este să le alegeți corect și, de asemenea, să respectați strict doza indicată și toate recomandările medicului. Medicamentele etiotrope s-au dovedit bine, deoarece acționează direct asupra agentului cauzal al bolii, reducând astfel activitatea acesteia. Această metodă este destul de eficientă, cu toate acestea, are anumite dezavantaje, deoarece înainte de începerea tratamentului este foarte important să se determine care virus a provocat boala. Printre cele mai bune medicamente din acest grup, este necesar să se evidențieze „Remantadin” și „Relenza”.

Medicamentul „Remantadine” se referă la blocanții canalului M2. Este considerat cel mai sigur din grupul său. Acest medicament este destul de eficient în combaterea diferitelor virusuri gripale și este, de asemenea, utilizat ca profilaxie. Cu toate acestea, merită să ne amintim că nu poate fi folosit adesea, deoarece acest lucru poate duce la apariția de noi tulpini insensibile de virusuri gripale..

Printre noile medicamente anti-gripă, medicamentul Relenza, care este disponibil sub formă de pulbere pentru inhalare, trebuie să fie menționat. Poate fi utilizat împotriva celor mai cunoscuți virusuri gripali ca medicament și pentru prevenire. Datorită ingredientelor active care fac parte din această compoziție, acest instrument reduce durata cursului bolii și ușurează simptomele generale.

Antihistaminicele

În timpul tratamentului complex al gripei și răcelilor, sunt indicate antihistaminice. Medicamentele de a treia generație se caracterizează prin faptul că nu au un efect sedativ asupra organismului și nu există efecte negative asupra sistemului nervos și a inimii. Trebuie avut în vedere faptul că, în cazul utilizării prelungite, efectul terapeutic scade, prin urmare, medicamentele pot fi luate nu mai mult de 10 zile. Cele mai eficiente sunt antihistaminicele, cum ar fi:

Este strict interzis să vă prescrieți antihistaminice singuri, trebuie să consultați un terapeut. Aceste medicamente sunt utilizate în timpul terapiei complexe pentru ameliorarea principalelor simptome..

Medicamente antipiretice

Medicamentele antigripale în tratamentul gripei trebuie, de asemenea, completate cu agenți simptomatici. În prezența căldurii și durerilor în organism, trebuie să utilizați medicamente antipiretice, care nu numai că scad temperatura, dar au și un efect analgezic. Printre cele mai populare medicamente ale acestui grup, este necesar să distingem, cum ar fi:

Aceste produse sunt disponibile sub formă de tablete, siropuri, capsule, pulberi. Aproape toate aceste medicamente au multe contraindicații, de aceea este pur și simplu imposibil să izolăm cel mai sigur medicament. Trebuie avut în vedere faptul că este interzisă administrarea a două medicamente multicomponent în același timp, deoarece acest lucru poate dăuna sănătății.

Medicamente vasoconstrictoare

La efectuarea terapiei complexe se folosesc și picături nazale, care acționează asupra mucoasei nazale, determinând îngustarea vaselor de sânge, ceea ce contribuie la reducerea umflăturii. În funcție de compoziția medicamentului, efectul durează 2-12 ore, în timp ce trecerea aerului se îmbunătățește. Este demn de remarcat faptul că medicamentele vasoconstrictoare pot provoca daune structurii mucoasei dacă sunt luate mult timp. Cu cât este mai eficient medicamentul, cu atât este mai puțin sigur pentru organism. Cele mai populare preparate nazale sunt:

Cele mai sigure mijloace sunt considerate "Nazol Baby" și "Vibrocil", deoarece acționează doar câteva ore și sunt excretate rapid din corp. Astfel de medicamente pot fi chiar folosite pentru a trata răcelile la copii..

Medicamente pentru copii împotriva gripei și răcelii

Copiii suferă foarte des de infecții virale, motiv pentru care este important să alegeți medicamentele anti-gripă potrivite pentru copii și să începeți tratamentul la timp. Practic, terapia complexă se realizează folosind mai multe grupuri de medicamente, în special, cum ar fi:

 • agenți antiherpetici;
 • medicamente anti-gripa;
 • antiretrovirale;
 • medicamente antivirale cu spectru larg;
 • inductori de interferon.

În lupta împotriva virușilor, sunt deseori utilizate remedii homeopate și medicamente bazate pe extracte de plante. De remarcat este faptul că toți agenții antivirali sunt împărțiți în mai multe grupuri în funcție de metoda efectului lor, dintre care este necesar să evidențiem:

 • imunostimulante;
 • vaccinuri;
 • supresoare de virus.

Atunci când alegeți medicamente pentru gripă pentru copii, trebuie să vă amintiți că beneficiile ar trebui să depășească potențialul rău cauzat de administrarea acestui medicament. Toate medicamentele trebuie să aibă minimum contraindicații și reacții adverse. În plus, sunt luate în considerare caracteristicile de vârstă ale copilului, deoarece imunitatea nou-născutului și a copilului după un an diferă între ele. Bebelușii au voie să ia astfel de medicamente încă de la naștere:

 • Panadol
 • viferon;
 • Efferalgan;
 • „Copii Anaferon”;
 • "Immunoflazide";
 • "Nazoferon";
 • unguent oxolinic.

Copiilor mai mari, la care imunitatea este deja practică, li se prescriu astfel de medicamente precum:

Merită să ne amintim că fiecare medicament ar trebui să fie prescris de un medic și trebuie luat într-o doză strict specificată. Supradozajul poate duce la efecte secundare și sănătate precară..

Medicamente antivirale pentru prevenire

Medicamentele ieftine contra gripei pot fi utilizate în timpul exacerbărilor sezoniere pentru prevenire. În plus, trebuie să luați medicamente pentru prevenire dacă cineva din familia ta este bolnav. Acest lucru va reduce riscul de infecție și va atenua simptomele unei răceli..

Ca agenți profilactici, aceștia sunt bine potriviți:

Cu toate acestea, merită să ne amintim că nu merită să abuzezi de astfel de medicamente, deoarece acestea pot provoca o amenințare foarte gravă pentru sănătate.

Posibil pericol de medicamente antivirale

În ciuda tuturor avantajelor medicamentelor pentru gripă, acestea au și anumite dezavantaje, deoarece chiar și cele mai sigure medicamente pot provoca consecințe foarte grave. În primul rând, este de remarcat faptul că mecanismele sistemului imunitar nu sunt încă pe deplin înțelese. De aceea, imunomodulatorii pot avea astfel de reacții adverse de care medicii nici măcar nu sunt conștienți.

De asemenea, medicii spun că administrarea de medicamente antivirale prea des poate provoca apariția bolilor autoimune. Totul ține de stimularea constantă a imunității. Activitatea crescută duce la faptul că începe să atace nu numai agenții patogeni, ci și propriile celule sănătoase. Din acest motiv, imunitatea prea puternică poate fi mult mai periculoasă decât slăbită.

În plus, imunitatea, obișnuită cu stimularea constantă, poate pur și simplu să dezvăluie cum să se descurce singuri cu virușii și bacteriile. Desigur, cu cursul gripei și răcelii, trebuie să utilizați medicamente, dar trebuie să faceți acest lucru într-un mod dozat, respectând toate regulile și prescripțiile medicului. Cursul de tratament și prevenire este recomandat să fie efectuat nu mai mult de 3-4 ori pe an.

Recenzii antivirale

Recenziile despre medicamentele antigripale sunt mixte, deoarece există susținători și adversari ai acestei metode de tratament. În plus, există opinii diferite cu privire la un anumit medicament care este utilizat pentru a trata răcelile și gripa. Unii remarcă că remediile bune sunt AntiGrippin, Teraflu, Arbidol. Coldrex și Coldfleu ajută foarte bine pe cineva, deoarece pot elimina în mod cuprinzător principalele manifestări ale gripei.

Unii spun că medicamentele antivirale sunt foarte nocive pentru sănătate, în plus, fiecare virus are propriul său grup de medicamente. Prin urmare, alegerea medicamentului potrivit este destul de dificilă.

Medicamente antivirale pentru gripă: pro și contra

În fiecare an, odată cu apariția unei epidemii sezoniere de răceală și gripă, se pune întrebarea: există medicamente antivirale ieftine și eficiente pentru adulți care ajută cu adevărat la protecția împotriva infecției sau cel puțin accelerează recuperarea și previn complicațiile grave ale SARS?

Eficacitatea medicamentelor antivirale depinde de preț și de producător? Există pastile de gripă și ARVI care au fost testate și dovedite prin cercetări științifice internaționale? Vei afla mai jos răspunsurile la toate aceste întrebări..

Cum se distinge gripa de SARS?

Infecțiile virale respiratorii acute (ARVI) sunt cele mai răspândite boli inflamatorii din lume, care sunt cauzate de peste trei sute de virusuri diferite, afectează tractul respirator superior și sunt ușor transmise de la pacient la o persoană sănătoasă. Acest lucru explică pericolul epidemiologic ridicat al SARS și nevoia de medicament modern în medicamente antivirale eficiente.

3 medicamente antivirale dovedite clinic

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), medicamentele antivirale dovedite clinic includ: [1]

Baloxavir Marboxil (Xofluza)

Ingredient activ: primul medicament din grupul inhibitorilor de endonuclează dependenți de capac.

Analogii: nu există

Preț: Puteți cumpăra baloxavir marboxil în Japonia pentru 50 USD pentru 1 comprimat.

Acesta este singurul medicament antiviral pentru o singură doză, care elimină simptomele în două zile și normalizează temperatura corpului într-o singură zi..

Eficacitatea clinică a medicamentului depășește semnificativ Tamiflu și alți analogi existenți..

Baloxavir marboxil acționează asupra virusurilor gripei A și B, inclusiv tulpinilor rezistente la oseltamivir (Tamiflu). [2]

Din septembrie 2019, este înregistrat în Statele Unite, Japonia, Regatul Thailandei, Republica Singapore, Hong Kong, Georgia, Uruguay, Republica Coreea, Emiratele Arabe Unite.

În Rusia, puteți cumpăra acest medicament doar la un preț extrem de ridicat..

Tamiflu

Substanță activă: fosfat oseltamivir

Preț: 1200-1400 ruble

Oseltamivir este un inhibitor activ oral bine tolerat al neuraminidazei, care reduce semnificativ durata bolii simptomatice și accelerează revenirea la niveluri normale de activitate atunci când este prescris imediat la pacienții cu gripă. Prin urmare, reprezintă o alternativă terapeutică utilă la zanamivir (în special la pacienții care preferă administrarea orală) și la inhibitorii M2 amantadină și rimantadină (datorită unui spectru mai larg de activitate gripală și a unei probabilități mai mici de rezistență).

Conform rezultatelor studiilor internaționale la scară largă, Tamiflu reduce riscul de a obține gripa de la un membru al familiei bolnave cu 92% și riscul de a intra în boală cu pneumonie cu 78%. [3]

Administrarea pe termen scurt a oseltamivirului (75 mg o dată pe zi timp de 7 zile) poate reduce semnificativ riscul de boală în contact cu cel infectat atunci când este prescris în 48 de ore de la debutul simptomelor la o persoană infectată.

Medicamentul este disponibil sub formă de capsule și pulbere pentru prepararea unei suspensii care poate fi administrată copiilor de la 1 an, și în caz de gripă - de la 6 luni. Problema numirii Tamiflu la femeile însărcinate și care alăptează este decisă pe baza raportului dintre beneficiile preconizate și daunele potențiale.

Pe lângă dezavantajul evident - prețul ridicat - medicamentul are o listă largă de efecte secundare, incluzând nu numai alergii și tulburări dispeptice, dar și manifestări înfricoșătoare precum șocul anafilactic, halucinații, convulsii, coșmaruri, psihoze și tendințe suicidare. De exemplu, în Japonia, potrivit cifrelor oficiale, 15 adolescenți care au luat Tamiflu s-au sinucis. Cu toate acestea, relația directă între drog și tragedii nu a fost dovedită. În timpul epidemiei de gripă porcină, guvernele Statelor Unite și Marea Britanie au efectuat achiziții în masă de Tamiflu, care ulterior au fost oprite din cauza discreditării acestui medicament antiviral.

Relenza

Substanță activă: zanamivir

Preț: 960-1500 ruble

Acest medicament antiviral de origine franceză este un inhibitor selectiv al enzimei neuraminidaza, cu ajutorul căruia virionii de gripă sunt introduși în celulele corpului uman.

Relenza este o pulbere fină care trebuie pulverizată pe mucoasele tractului respirator superior folosind inhalatorul inclus. Suprafețele tratate în acest fel sunt acoperite de o barieră de protecție care nu poate fi depășită de agentul patogen. Și dacă a apărut deja infecția, utilizarea Relenza poate opri răspândirea bolii. [4]

De asemenea, este de remarcat faptul că medicamentul funcționează în spațiul extracelular, fără a pătrunde în interior și fără a încălca starea normală a țesuturilor. Relenza poate fi folosită de la vârsta de cinci ani.

Medicamentul este contraindicat în timpul gestației și alăptării, nu poate fi pulverizat cu boli însoțite de bronhospasm. Relenza este foarte costisitoare, raporturile recente asupra efectelor secundare severe ale acestui medicament devenind mai frecvente: edemul lui Quincke, necroliza epidermică, apnee, convulsii, halucinații și depresie. De asemenea, trebuie reținut faptul că Relenza este activă exclusiv împotriva virusurilor gripale A și B, nu are sens să o folosești împotriva altor infecții virale respiratorii acute.

remantadin

Substanță activă: clorhidrat de rimantadină

Analogi: Orvirem, Remavir

Preț: 70-300 de ruble în funcție de marcă

Medicamentul aparține categoriei blocantelor de canal M2, nu permite virionilor să-și elibereze ARN-ul după penetrarea în celule.

Medicamentul este disponibil sub formă de tablete pentru adulți și sirop pentru copii de la 1 an (sub numele de marcă Orvire).

Din 2009, nu este eficient împotriva gripei porcine. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), rămâne un nivel ridicat de rezistență (> 99%) la adamantani printre virusurile gripale A (H3N2) și gripă A (H1N1) virusurile pdm09 („2009 H1N1”). Prin urmare, amantadina și rimantadina nu sunt recomandate pentru tratamentul antiviral sau pentru prevenirea virusurilor gripale A care circulă în prezent..

Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii și alăptării, insuficiență renală și hepatică, tireotoxicoză și forme severe de epilepsie. Există dovezi că la pacienții vârstnici cu hipertensiune arterială, Remantadine crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Medicamentul poate provoca alergii, dureri de cap, tulburări dispeptice, insomnie, nervozitate și afectarea atenției..

amantadina

Substanță activă: adamantan-1-amină

Preț: 50-150 cârme

Acest medicament este „progenitorul” grupului de blocanți ai canalelor M2. Amantadina a fost utilizată pentru prima dată ca agent antiviral în anii 60 ai secolului trecut. Eficiența sa ca leac pentru boala Parkinson a fost descoperită și confirmată ulterior. Și în Statele Unite, cu ajutorul Amantadinei, au reușit chiar să vindece rabia la oameni.

În Rusia, Amantadine și Midantan sunt utilizate pe scară largă pentru prevenirea și tratamentul gripei împreună cu Remantadine, toate aceste medicamente antivirale aparțin aceleiași clase și au un principiu similar de acțiune..

Din 2009, nu este eficient împotriva gripei porcine. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), rămâne un nivel ridicat de rezistență (> 99%) la adamantani printre virusurile gripale A (H3N2) și gripă A (H1N1) virusurile pdm09 („2009 H1N1”). Prin urmare, amantadina și rimantadina nu sunt recomandate pentru tratamentul antiviral sau pentru prevenirea virusurilor gripale A care circulă în prezent..

Amantadina are o listă foarte lungă de contraindicații: nu este utilizată în copilărie, cu patologii grave ale tractului gastrointestinal, ale sistemului cardiovascular, urinar și nervos, în timpul sarcinii și alăptării. Medicamentul cauzează adesea alergii, tulburări dispeptice, cefalee și insomnie. Nu ar trebui să fie luate de către persoane care conduc o mașină sau care controlează mecanisme complexe, deoarece Amantadine reduce concentrația.

Notă! Orice medicamente antivirale sunt eficiente numai dacă începeți să le luați în primele 48 de ore de la debutul simptomelor de răceală..

Pro și contra altor medicamente antivirale

Imunomodulator rusesc original pentru tratamentul unei game largi de infecții.

Supozitorul rectal este unul dintre cei mai puternici stimulenți ai imunității nespecifice..

Stimulează atât imunitatea înnăscută, cât și cea dobândită.

Eficient împotriva virusurilor gripale A / H / 3N2 și B. Împiedică particulele de virus să invadeze celulele și să elibereze ARN-ul lor dăunător.

Inductor interferon. Are o incidență minimă a efectelor secundare..

Tablete sublinguale - cresc temporar rezistența nespecifică la gripă.

Un compus chimic care ajută la restabilirea funcției limfocitice, stimulează blastogeneza într-o serie de monocite, activează activitatea T-helpers.

Sprayul nazal se compară favorabil cu majoritatea celorlalți agenți antivirali, activează imunitatea celulară și umorală.

Un preparat natural care activează producerea de limfocite B și limfocite citotoxice, stimulează activitatea celulelor macrofage.

Produce un efect pronunțat antiinflamator, antiseptic, antipiretic, analgezic și decongestionant..

Ampoules pentru soluție și instilare în nas. Întărește imunitatea nespecifică locală.

Stabilizează membranele celulare, împiedică pătrunderea virionilor, induce sinteza interferonilor alfa și beta, stimulează imunitatea celulară și umorală.

Crește producția de interferon la contactul cu un agent infecțios și creează titluri ridicate de interferoni endogeni de clasă alfa și beta în organism.

Unguentul oxolinic - acționează local.

Îmbunătățește răspunsul imun nespecific datorită glicozidului hexosic.

Acesta activează producerea tuturor citokinelor, dar afectează într-o măsură mai mare sinteza proteinelor protectoare din clasa alpha, mai degrabă decât beta și gamma.

Modifică proprietățile membranelor celulare, astfel încât penetrarea particulelor virale în ele devine imposibilă.

Stimulează sinteza interferonilor endogeni: alfa, beta și gamma. La nivel sistemic, activează macrofage și neutrofile.

Medicamentul rus modern, activ împotriva a 15 tulpini de gripă, este similar ca origine și principiu de acțiune cu Ribavirin.

Immunomax

Immunomax - imunomodulatorul rusesc de origine vegetală pentru tratamentul unei game largi de infecții.

Utilizarea Immunomax activează mai multe componente ale sistemului imunitar uman, în special: celule NK (celule ucigașe), monocite, granulocite neutrofile și macrofage. Immunomax stimulează producerea de interleukine și formarea de anticorpi împotriva antigenelor străine.

Medicamentul este indicat pentru corectarea imunității slăbite, precum și pentru tratamentul infecțiilor cauzate de diferiți virusuri și bacterii..

viferon

Ingredient activ: alfa-2b interferon recombinant uman, acetat de tocoferol, acid ascorbic

Preț: 230-950 ruble

Acest medicament este disponibil sub formă de supozitoare rectale, această metodă de administrare asigură cea mai bună absorbție a interferonului și riscul minim de reacții adverse. Viferon ajută să facă față nu numai gripei și SARS, dar și cu patologii cronice severe de natură bacteriană, deoarece acest medicament este unul dintre cei mai puternici stimulenți ai imunității nespecifice. Supozitoarele Viferon sunt prescrise chiar și bebelușilor prematuri cu boli infecțioase congenitale și femeilor gravide bolnave, pentru a minimiza infecția intrauterină a fătului. Medicamentul este disponibil cu o gamă largă de doze: de la 150.000 UI la 3.000.000 UI.

Dezavantajele condiționale ale Viferon pot fi atribuite doar costului său impresionant. Reacțiile adverse nedorite atunci când se utilizează aceste supozitoare antivirale sunt extrem de rare și sunt limitate la erupții alergice ale pielii care dispar după 72 de ore de la întreruperea medicamentului..

Kagocel

Ingredient activ: sare de sodiu a unui copolimer de gossipol și carboximetil celuloză

Preț: 220-280 ruble

Unul dintre cele mai populare medicamente antivirale pentru gripă și infecții virale respiratorii acute, aparține grupului de inductori ai interferonilor endogeni, cu toate acestea, sfera de influență a Kagocel se extinde la macrofage, limfocite T și B, fibroblaste, granulocite și celule endoteliale, adică stimularea atât a congenitelor cât și a celulelor endoteliale. și a dobândit imunitate. Medicamentul are nu numai efecte imunomodulante și antivirale, dar protejează organismul de radiații și chiar inhibă creșterea tumorilor - această proprietate este în prezent studiată activ. Kagocel este aprobat pentru utilizare de către adulți și copii peste 3 ani, este disponibil în tablete, cursul tratamentului pentru gripă sau SARS durează 4-7 zile.

Acest medicament este obținut din gossypol, un pigment galben toxic care se găsește în bumbac. În doze mari, gossypol chiar oprește spermatogeneza la bărbați. Cu toate acestea, trebuie înțeles că Kagocel este sarea de sodiu a copolimerului, și nu gossipolul în sine, astfel încât medicamentul prezintă proprietăți complet diferite. Cu toate acestea, uneori provoacă reacții alergice și nu este prescrisă mamelor în așteptare și care alăptează.

Societatea specialiștilor în medicină bazată pe dovezi, în special Vasily Vlasov, critică două studii disponibile care se presupune că dovedesc eficacitatea kagocelului. De fapt, aceste studii conțin o mulțime de dovezi ale practicilor proaste, sunt sponsorizate de producători și sunt chiar însoțite de materiale promoționale. [5]

Adapromin

Substanță activă: clorhidrat de a-propil-1-adamaptil-etilamină

Analogii: în structura chimică și principiul acțiunii este apropiat de Remantadin

Preț: 30-50 de ruble

Medicamentul aparține grupului de blocanți ai canalelor ionice, are eficiență dovedită științific împotriva virusurilor gripale A / H / 3N2 și B. Adapromin nu permite particulelor de virus să invadeze celulele și să elibereze ARN-ul lor dăunător, oprind astfel răspândirea infecției în întregul corp. Adapromina poate fi luată atât în ​​scop profilactic, în perioada epidemiei de gripă sezonieră, cât și în primele trei zile de la debutul bolii pentru a-i atenua simptomele și a reduce riscul de complicații..

Adapromina este o substanță destul de toxică, administrarea acesteia este adesea însoțită de tulburări dispeptice. Acest medicament antiviral este destinat strict adulților, este contraindicat atât pentru persoanele cu rinichi bolnavi și ficat, cât și pentru femei însărcinate și care alăptează. Rețineți că Adapromin ajută exclusiv împotriva tipurilor de gripă menționate mai sus, nu este potrivit pentru prevenirea și tratamentul SARS.

Amizon

Substanță activă: iodură de enizamie

Preț: 360-420 de ruble

Medicamentul aparține grupului de inductori ai interferonilor endogeni, după intrarea în fluxul sanguin stimulează producerea proteinei de protecție corespunzătoare. Acest lucru îi permite lui Amizon să împiedice indirect răspândirea virusurilor gripei și SARS, iar tratamentul este început mai repede, cu atât rezultatul este mai reușit. Medicamentul nu are analogi directe pe piața farmaceutică, are o frecvență minimă a efectelor secundare - doar aproximativ 6%, ceea ce este foarte bun în comparație cu alte medicamente antivirale din grupul de inductori interferonici.

Dezavantajele Amizon includ incapacitatea de utilizare în copilărie, precum și în timpul gestației și alăptării. Aceste limitări se explică prin noutatea relativă a medicamentului și prin studiul insuficient al efectelor sale asupra organismului. Dintre efectele secundare, se înregistrează ocazional amărăciunea și arsura la nivelul gurii, salivația și umflarea mucoasei.

Hyporamine

Ingredient activ: extract de frunze de cătină

Preț: 120-180 ruble

Acest medicament antiviral este un inductor natural al interferonului, crește temporar rezistența nespecifică la gripă, adenovirusuri, rinovirusuri, parainfluenza și alte infecții respiratorii. Medicamentul este cel mai eficient atunci când terapia este începută devreme. În primele 3-5 zile ale bolii, se recomandă să se dizolve comprimatele de hipermină sublinguală la fiecare 2-3 ore. Medicamentul este aprobat pentru utilizare la copii cu vârsta peste 3 ani; datele privind efectul asupra sarcinii și alăptării de către producător nu sunt furnizate.

În cazul unui exces prelungit al dozei, proprietățile coagulării sângelui pot crește, dar acest indicator revine rapid la normal după retragerea medicamentului. Efectul antiviral al Hyporamine nu are o bază puternică de dovezi, așa că puteți spune că îl achiziționați pe propriul dvs. risc.

Groprinosin

Substanță activă: pranobex de inosină

Preț: 580-660 ruble

Medicamentul aparține grupului de imunomodulatori și este eficient în caz de infecție cu multe infecții virale, inclusiv gripa și SARS. Ingredientul activ al Groprinosinei este un compus chimic creat artificial care ajută la restabilirea funcției limfocitice în perioada imunosupresiei, stimulează blastogeneza într-o serie de monocite, activează activitatea T-helpers și previne o scădere a apărării imune a organismului în timpul expunerii prelungite la glucocorticoizi. Groprinosina este aprobată pentru utilizare la adulți și copii cu vârsta peste 3 ani și cu o greutate mai mare de 15 kg.

Acesta este un medicament foarte grav și potențial periculos, provoacă multe efecte secundare dintr-o serie de organe și sisteme, este contraindicat în timpul sarcinii, alăptării, aritmiei, gutei, urolitiazei și insuficienței renale. Groprinosina este recomandată pentru utilizare în gripă și infecții virale respiratorii acute numai la pacienții cu o stare de imunodeficiență confirmată clinic..

Derinat

Substanță activă: dezoxiribonucleat de sodiu

Preț: 230-460 ruble

Medicamentul este disponibil într-o formă convenabilă de picături nazale și spray, ceea ce simplifică utilizarea acestuia pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute. Componenta activă a medicamentului prezintă nu numai proprietăți imunostimulatoare și antivirale, dar are și efecte anti-cancer, antioxidante, limfotrope, cardioprotectoare, anti-ischemice, antihistaminice, stabilizatoare de membrană și anticoagulante. Derinat activează imunitatea celulară și umorală, accelerând astfel răspunsul unui răspuns imun specific la invazia virusului. Acest medicament se compară favorabil cu majoritatea celorlalți agenți antivirali care întăresc protecția exclusiv nespecifică și își pierd eficacitatea la 3-5 zile după debutul gripei sau SARS. În plus, Derinat nu are contraindicații și efecte secundare..

La pacienții cu diabet zaharat, medicamentul poate provoca hipoglicemie, acest punct trebuie luat în considerare în timpul terapiei și monitorizarea atentă a glucometrului. În plus față de costul impresionant, medicamentul nu are alte dezavantaje.

Immunoflazide

Ingredient activ: extract de știucă sodă și trestie terestră

Analogi: Proteflazid, Flavoside

Preț: 160-270 ruble

Medicamentul este un alt reprezentant strălucitor al grupului de medicamente antivirale și imunomodulatoare de origine naturală. Extractele de plante medicinale din compoziția sa activează producerea de limfocite B și limfocite citotoxice, stimulează activitatea celulelor macrofage, întărind astfel barierele de protecție naturală împotriva răspândirii infecțiilor virale respiratorii acute. Imunoflazida este disponibilă sub formă de sirop dulce cu un gust erbaceu caracteristic, poate fi folosită pentru prevenirea și tratamentul gripei și SARS, chiar și la copiii sub 1 an.

În cazuri foarte rare, supuse hipersensibilității la componentele medicamentului, se pot observa manifestări negative din tractul gastrointestinal: greață, vărsături, diaree, dureri epigastrice. Pentru a evita acest lucru, se recomandă să luați sirop cel puțin 2 ore după masă. Mâncărimea pielii și urticaria sunt, de asemenea, rare, ceea ce indică prezența unei alergii la substanțele active ale acestui agent antiviral.

Imupret

Ingredient activ: extract de alcool-apă din rădăcina de mămăligă, iarbă de coada-calului, galben, păpădie medicinală, flori de mușețel de farmacie, frunze de nuc și coaja de stejar.

Preț: 350-480 ruble

Medicamentele antivirale și imunomodulatoare naturale, făcute în limba germană, sunt concepute pentru a consolida apărările organismului pentru adulți și bebeluși de peste 1 an în timpul epidemiei sezoniere de infecții respiratorii acute și gripă. Efectul complex al acestui medicament este furnizat de o combinație unică de extracte din plante - Imupret produce un efect pronunțat antiinflamator, antiseptic, antipiretic, analgezic și decongestionant. Medicamentul este disponibil sub formă de drajeuri și picături pentru prepararea unei soluții terapeutice, nu are contraindicații și nu are reacții adverse nedorite.

Cazurile de intoleranță individuală și alergii la Imupret sunt extrem de rare. Singurele dezavantaje ale acestui medicament antiviral sunt prețul ridicat și disponibilitatea nu în orice farmacie..

interferonul

Ingredient activ: interferonul leucocitelor umane

Analogi: Lockeron, Inferon

Preț: 80-250 ruble

Acest agent antiviral se vinde în ambalaje care conțin 5-20 fiole cu liofilizat uscat pentru prepararea soluției și instilarea în pasajele nazale. Când intră în mucoase, interferonul leucocitelor întărește imunitatea nespecifică locală. În practica pediatrică internă, acest medicament antiviral ieftin, dar eficient, este cel mai des utilizat pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor respiratorii acute, deoarece nu are contraindicații și este de obicei bine tolerat de pacienții mici. Cu cât începi să folosești medicamentul, cu atât terapia va avea mai mult succes. Puteți economisi în mod semnificativ la achiziție achiziționând un produs fabricat în limba rusă, deoarece analogii străini costă de câteva ori mai mult.

Interferonul leucocitelor umane este mai periculos în ceea ce privește dezvoltarea alergiilor decât formele recombinate produse fără participarea sângelui donat. Medicamentul nu este prescris pentru persoanele cu tulburări severe ale sistemului nervos și disfuncții renale. Interferonul poate provoca reacții adverse grave sub formă de greață, frisoane, anorexie și astenie, hipotensiune arterială, depresie, insomnie, nereguli menstruale.

Iodantipyrine

Substanță activă: iodofenazonă

Preț: 200-450 ruble

Medicament intern cu efecte antivirale, imunomodulatoare și antiinflamatoare. Se realizează folosind o substanță care a acționat anterior ca etichetă radioizotopă în timpul studiilor de diagnostic radiopaque. Oamenii de știință ruși au descoperit și au dovedit în practică că Iodantipirina ajută la combaterea virusurilor: stabilizează membranele celulare, împiedică pătrunderea virionilor, induce sinteza interferonilor alfa și beta și stimulează imunitatea celulară și umorală. Medicamentul este utilizat pentru a trata gripa, infecțiile virale respiratorii acute, encefalita transmisă de căpușe, febra hemoragică și alte boli virale..

Iodantipirina este contraindicată la copii sub 14 ani, femei însărcinate și care alăptează, persoane cu hipertiroidie (din cauza iodului din compoziție), pacienți cu insuficiență hepatică și renală. Instrumentul poate provoca reacții alergice și tulburări dispeptice. În cazul utilizării prelungite, dezvoltarea iodismului este probabilă.

neovir

Ingredient activ: acetat de oxo dihidroacridinil de sodiu

Preț: 400-1000 de ruble

Neovirul crește capacitatea celulelor imunocompetente de a produce proteine ​​de protecție la contactul cu un agent infecțios și creează titluri ridicate de interferoni endogeni de clasă alfa și beta în organism. De asemenea, medicamentul activează celulele stem ale măduvei osoase, elimină dezechilibrul în subpopulațiile limfocitelor, activează activitatea macrofagelor, asasinelor T și a leucocitelor polimorfonucleare. Neovir are un efect antiviral împotriva tuturor virusurilor genomice ARN și ADN, în plus, acest efect persistă mult timp după întreruperea terapiei. Disponibil sub formă de fiole pentru prepararea soluției, administrate intramuscular. Este prescris nu numai pentru gripă și SARS, ci și pentru hepatită virală, clamidie, limfogranulom, varicelă, citomegalie, encefalită, infecție cu HIV.

Acesta este un medicament foarte serios, care nu trebuie administrat fără prescripția medicului. Nu este prescris pentru copii sub 18 ani, femei însărcinate și care alăptează, persoane cu boli renale severe și patologii autoimune. Poate provoca alergii și provoca dureri dure la locul injecției..

Oxolin

Substanță activă: oxolină

Preț: 50-70 ruble

Unguentul oxolinic este un agent antiviral simplu și accesibil, care a fost utilizat cu succes timp de mai mulți ani pentru prevenirea gripei și SARS, precum și pentru tratamentul herpesului, herpesului zoster, molluscum contagiosum și negi. Medicamentul acționează local, stabilizează membranele celulare, previne pătrunderea și replicarea virionilor. Pentru a nu face răceală în timpul epidemiei, se recomandă lubrifierea membranei mucoase a pasajelor nazale cu unguent oxolin la fiecare 2 ore - acest lucru se poate face atât pentru adulți, cât și pentru copii mici, acest medicament nu are restricții asupra sarcinii și alăptării.

Uneori, după aplicarea unguentului, apare o senzație de arsură în nas, care trece rapid. În cazuri rare, se dezvoltă rinoree pe termen scurt. Eficacitatea acestui medicament antiviral în gripă și infecții virale respiratorii acute este foarte modestă, se observă doar în cadrul prevenției sau în stadiile inițiale ale bolii cu utilizarea atentă.

Panavir

Ingredient activ: extract de lăstari de cartofi

Preț: 140-3600 ruble, în funcție de forma de eliberare

Panavir este un agent antiviral și imunomodulant intern, de origine naturală, care îmbunătățește răspunsul imun nespecific datorat glicozidului hexozic, care include glucoză, xiloză, manoză, ramnoză, galactoză, arabinoză și un complex de acizi uronici. Când aceste substanțe intră în fluxul sanguin, stimulează inducerea interferonilor endogeni, prin urmare Panavir este eficient împotriva unei game largi de boli de etiologie virală și bacteriană. Medicamentul este disponibil sub formă de gel pentru uz extern în răni, papiloame și răni ne-vindecătoare ale pielii, sub formă de injecție pentru gripă, infecții virale respiratorii acute, encefalită transmisă de căpușe, ulcer gastric și artrită reumatoidă, precum și în supozitoare pentru administrare rectală și intravaginală pentru ginecologice și patologii urologice. Panavir spray-uri nazale adăugate recent cu extract de eucalipt.

Acest remediu nu este prescris copiilor sub 12 ani și mamelor care alăptează, în timpul sarcinii, supozitoarele nu trebuie utilizate, iar utilizarea unei soluții și gel este acceptabilă. Medicamentul este contraindicat la persoanele cu boli renale severe și ale splinei. Efectul său antiviral este recunoscut doar în Rusia. Prețul fabulos al medicamentului ridică multe întrebări, având în vedere disponibilitatea materiilor prime biologice din care este fabricat Panavir..

Miezul zilei

Ingredient activ: complex de acizi poliadenilici și poliuridilici

Preț: 160-190 ruble

Agent antiviral și imunostimulator din grupul de inductori ai interferonului. Acesta activează producerea tuturor citokinelor, dar afectează într-o măsură mai mare sinteza proteinelor protectoare din clasa alpha, mai degrabă decât beta și gamma. Este utilizat ca agent preventiv și terapeutic pentru gripă, infecții virale respiratorii acute, rinită virală, conjunctivită, keratită și uveită. Poludan este disponibil sub formă de liofilizat pentru injectare, precum și picături oculare și nazale, care este foarte convenabil în utilizare. Acest medicament este aprobat pentru utilizare în copilărie, în timpul sarcinii și alăptării. Jumătatea de păpădie este făcută în Rusia și are un preț accesibil, provoacă rareori reacții adverse..

În prezent, acest medicament este supus certificării de stat pentru următorul termen, astfel încât poate fi temporar epuizat. Uneori, în timpul tratamentului cu Poludan apar reacții alergice locale: erupții cutanate, mâncărime și arsură în nas, umflare și roșeață a pleoapei inferioare.

Referon-UE

Ingredient activ: interferon alfa-2b recombinant

Analogii: Altevir, Genferon-Light, Interferal, Lifeferon, Laferobion

Preț: 180-2500 ruble, în funcție de forma de eliberare și producător

Medicamentul prezintă efecte imunomodulatoare, antivirale și antitumorale. După intrarea în corp, interferonul schimbă proprietățile membranelor celulare, astfel încât penetrarea particulelor virale în ele devine imposibilă. De aceea, cel mai bine este să folosiți Reaferon-UE și medicamente similare, fie pentru a preveni infecția cu gripa și cu SARS, fie în primele 3-5 zile de boală, când imunitatea nespecifică joacă un rol principal în confruntarea cu agentul patogen. Medicamentul este disponibil sub formă de liofilizat uscat, din care se prepară o soluție terapeutică pentru injecție sau administrare intranazală. Interferonul recombinant, spre deosebire de o proteină donatoare, este mai puțin probabil să provoace alergii și reacții adverse. Acest instrument nu are restricții de utilizare, pe lângă sarcină și alăptare..

În prezent, costurile medicamentelor antivirale pentru gripă și SARS bazate pe interferon alfa recombinant au crescut semnificativ. Terapia pe termen lung poate fi însoțită de tulburări dispeptice, frisoane, scăderea tensiunii arteriale, insomnie, depresie și tulburări alimentare.

Ridostin

Ingredient activ: sare de sodiu a acidului ribonucleic cu dublu catenă de zaharharicete (drojdia de brutar)

Preț: 1100-1300 ruble

Medicamentul stimulează sinteza interferonilor endogeni: leucocite (alfa), fibroblast (beta) și limfocitice (gamma), care, la rândul lor, împiedică penetrarea și reproducerea virusurilor și a altor agenți infecțioși intracelulari. Ridostina aparține inductoarelor de tip timpuriu, la nivelul sistemului, activează activitatea macrofagelor și neutrofilelor. Medicamentul este disponibil sub formă de liofilizat, cu gripă și SARS, este injectat, o dată pe zi, consultați un medic și a doua oară după două zile, sub rezerva unor simptome persistente. Ridostin este aprobat pentru utilizare de către adulți și copii peste 7 ani..

Medicamentul este contraindicat în sarcină și patologii severe ale ficatului și rinichilor. După administrarea de Ridostin, se poate observa durerile la locul injecției și o agravare temporară a sindromului febril. Acest agent antiviral este foarte eficient, dar este costisitor și dificil de achiziționat - în farmacii este un produs rar, care de obicei trebuie comandat individual.

Triazavirin

Substanță activă: triazavirină

Preț: 1100-1300 ruble

Un medicament modern antiviral rus activ împotriva a 15 tulpini de gripă. Lansat în 2014, originea și principiul său de acțiune este similar cu Ribavirina: este inclus în ARN al virionilor în loc de adenină sau guanină și formează perechi complementare cu uracil și citozină, ceea ce duce la o defecțiune în faza de replicare dependentă de ARN. Medicamentul este foarte promițător, arată rezultate excelente în studiile clinice. Disponibil sub formă de capsule care conțin 250 mg de substanță activă. Terapia este bine tolerată, efectele secundare sunt rare.

Triazavirina nu este prescrisă pacienților sub 18 ani, femeilor însărcinate și care alăptează, persoanelor cu disfuncții hepatice și renale severe. Toate aceste limitări se explică printr-o cunoaștere insuficientă a medicamentului, probabil în viitor vor fi înmuiate sau îndepărtate. Dezavantajele Triazavirinului includ, desigur, costurile destul de mari.

O modalitate ușoară de a preveni o infecție gripală sau SARS este să purtați o mască de unică folosință și să o înlocuiți la fiecare câteva ore. O astfel de măsură va fi mult mai eficientă, mai ieftină și, cel mai important - mai sigură decât medicamentele antivirale..

Dacă sunteți deja bolnav de gripă, atunci instrucțiuni detaliate despre ce trebuie să beați și pentru ce simptome vă vor ajuta, articol: tratamentul gripei ➤

Pot bea antibiotice și medicamente antivirale în același timp??

Un virus este un agent infecțional non-celular împotriva căruia medicamentele antibacteriene sunt lipsite de putere. Prin urmare, dacă aveți gripă sau infecții virale respiratorii acute, antibioticele nu sunt numai inutile, ci chiar nocive, deoarece otrăvesc organismul care a fost chinuit de intoxicație. Cu toate acestea, în unele cazuri, bolile virale sunt complicate de o infecție bacteriană - se dezvoltă sinuzită, otită medie, bronșită sau chiar pneumonie. Cel mai adesea, aceasta se datorează culpei pacientului însuși, care neglijează recomandările medicului curant în ceea ce privește repausul complet și poartă gripa „pe picioarele sale”. Într-un organism slăbit de o boală, sunt activi microbi patogeni și condiționat condiționat, ceea ce duce la complicații.

Este posibil să se determine că o infecție bacteriană s-a alăturat SARS sau gripei prin următoarele semne:

La 4-8 zile de la debutul acut al bolii și de subzistența treptată a simptomelor sale, se produce un salt accentuat al temperaturii corpului, durerea apare la locul localizării complicației (gât, urechi, ochi, sinusuri paranazale), fenomenele de intoxicație cresc din nou, starea generală de sănătate se agravează;

Caracterul mucusului nazal se schimbă - dacă la începutul bolii era transparent și apos, acum devine gros, tulbure, vâscos și verzui-gălbui;

În cazul în care gripa sau SARS este complicată de bronșită sau pneumonie de etiologie bacteriană, pacientul suferă de o tuse cu spută profuză, care are, de asemenea, o consistență vâscoasă și o culoare galben-verzuie și uneori un miros neplăcut..

Pentru a descrie astfel de afecțiuni, medicii folosesc termenul „superinfecție” - acest lucru este atunci când corpul pacientului este afectat simultan de mai multe tipuri de agenți patogeni: viruși, bacterii, protozoare, ciuperci, paraziți. Tratamentul suprainfecției este o sarcină foarte dificilă, pentru a cărei soluție de succes este necesar să se țină seama de o serie de aspecte: vârsta și starea de sănătate a pacientului, prezența alergiilor și a bolilor concomitente, riscul de reacții adverse grave sau incompatibilitățile medicamentoase..

Astfel, este posibil să luați medicamente antivirale pentru gripă și SARS împreună cu antibiotice, dar numai dacă boala este grav complicată sau amenință să fie complicată de o infecție bacteriană (conform medicului curant). Și chiar și în acest caz, selecția unui agent antibacterian trebuie efectuată cât mai atent posibil, deoarece nu toate medicamentele din această clasă sunt bine compatibile cu medicamentele antivirale. În plus, cu cât o persoană folosește mai des același antibiotic, cu atât medicamentul acționează mai rău, deoarece flora patogenă care locuiește în corp se adaptează și achiziționează echipamente de protecție, trecându-le către noile generații de microbi.

Autoadministrarea antibioticelor pentru gripă sau ARVI este strict inacceptabilă, deoarece acest lucru va crește încărcarea toxică asupra organismului și va slăbi efectul antibacterian al medicamentelor utilizate în viitor, atunci când acestea pot fi cu adevărat necesare.

Toate medicamentele antivirale sunt eficiente??

Aceasta nu este în niciun caz o întrebare idilă, având în vedere situația de pe piața farmaceutică internă:

Distribuirea OTC a majorității agenților antivirali și imunomodulatori;

Lipsa aproape completă de control real asupra activităților lanțurilor de farmacie;

Prezența a numeroase medicamente la vânzare, cu eficacitate neconfirmată și reacții adverse grave, certificate numai în Rusia;

Un număr mare de producători care eliberează suplimente dietetice pentru medicamente reale - informații despre faptul că aveți un supliment alimentar sunt indicate cu litere mici la sfârșitul manualului, în timp ce pe ambalaj apar fraze precum „medicamente antivirale sau rece sau rece”..

Video: întregul adevăr despre medicamentele antivirale:

Farmacia rusă modernă este un fel de magazin de medicamente medievale, în care substanțele potențial periculoase sunt combinate cu extracte inofensive de plante care se presupune că ajută la recuperare, dar cum nu este clar. Sau ajutor, dar nu toate și nu întotdeauna. Dar din anumite motive sunt destul de scumpe. Lista noastră de medicamente antivirale pentru gripă și SARS este plină cu astfel de medicamente: pare a fi cea mai simplă compoziție naturală, iar prețul este prea mare - pentru a cumpăra sau nu?

Depinde de tine, dar gândește-te: ce explică sortimentul uriaș și costul ridicat al remediilor la rece? Desigur, relevanța lor. Și, de asemenea, eficiență aproape „evazivă”. Cum stabiliți de ce ați avut norocul să nu vă îmbolnăviți în această iarnă: pastilele au ajutat sau imunitatea nu a dezamăgit? Cum dovediți că gripa s-a transformat în pneumonie din cauza unui medicament de proastă calitate? Așa este, nimic, pentru că complicația ar putea fi rezultatul multor alte motive..

Aceasta este dificultatea de a răspunde la întrebarea dacă toate medicamentele antivirale sunt eficiente?

Din păcate, mulți dintre ei pur și simplu nu funcționează în realitate. Creatorul site-ului Encyclopatia.ru, autorul cărților Fashionista, un neurolog-epileptolog și o diagnosticiană cu ultrasunete, Nikita Zhukov, a declarat care medicamente antivirale sunt inutile.

Medicul a precizat că medicamentele care sunt poziționate ca un mijloc de creștere a imunității sunt de fapt doar un produs de publicitate. S-a dovedit a fi atât de eficient încât aceste medicamente au fost chiar incluse în lista de medicamente vitale. În timp ce nu au fost efectuate studii privind eficacitatea acestora.

În școlile superioare de medicină, studenților li se spune că aceste medicamente funcționează cu adevărat. După ce au primit o diplomă și au început să lucreze în specialitatea lor, medicii le recomandă pacienților. Potrivit lui Zhukov, în următorii 20 de ani nu sunt așteptate nicio modificare, așa că este atât de important să poți percepe critic aceste informații.

Dezorientarea publicului și a medicilor este consolidată de faptul că utilizarea acestor fonduri nu numai că nu face față rezistenței, dar este adesea susținută și de autoritățile de sănătate ale statului [6]. și academie [7].

La oameni, acest medicament este considerat aproape un panaceu pentru gripă și răceală comună. Cu toate acestea, niciun specialist competent nu îl va recomanda pentru admitere. Medicii nu prescriu acest medicament, deoarece nu există fapte care să dovedească eficacitatea acestuia.

OMS indică faptul că toate studiile clinice efectuate cu Arbidol nu îndeplinesc cerințele standard. Cu toate acestea, la solicitarea ministrului sănătății, acest medicament a fost inclus în sistemul internațional de clasificare a medicamentelor.

În ianuarie 2017, a fost descoperit un anumit mecanism de acțiune al Arbidolului, dar eficacitatea acestui mecanism nu a fost dovedită.

Amiksin este cunoscut și ca Lavomax, Tilaxin, Tiloron. Acest medicament antiviral este utilizat pentru tratament doar în Rusia. În alte țări ale lumii nu este folosit. Studiile medicamentoase au fost înghețate, deoarece subiecții au început să dezvolte efecte secundare.

Până în prezent, nu există date despre mecanismul de acțiune al acestui medicament. Ce ingredient activ stă la baza lui este cunoscut doar producătorului de Ingavirină. Fără studii de droguri.

Agri, Anaferon, Flu-heel, Aflubin, Influcid, Ergoferon, Oscillococcinum

Toate aceste medicamente sunt homeopate, adică sunt pur și simplu manechine. Astfel de „pastile” dulci pot îmbunătăți gustul ceaiului. În general, acesta este singurul beneficiu care poate fi obținut de la ei..

Potrivit producătorului, acest medicament ar trebui să crească imunitatea. De fapt, nu a fost efectuat un singur studiu care să-și demonstreze eficacitatea. Până în prezent, mecanismul acțiunii sale nu este cunoscut. Totuși, acest lucru nu a împiedicat oamenii de știință să-l includă în vaccinul antigripal național..

Dezvoltatorii acestui medicament au descris mecanismul de funcționare al acestui medicament ca fiind o serie de ficțiuni. Aceștia indică faptul că „lizații de bacterii (stafilococi, streptococi, bacil hemofilic, Klebsiella) ar trebui să se acumuleze în plăcile Peyer intestinale”. De acolo ar trebui să contribuie la creșterea imunității și, prin urmare, să lupte împotriva ARVI. Este logic că nu există dovezi pentru această afirmație..

Acest medicament este recomandat oamenilor pentru a trata și preveni răcelile. Cu toate acestea, producătorul nu s-a deranjat cu studii clinice..

Acest medicament conține interferon. Sub formă de injecții, este utilizat pentru a trata hepatita de natură virală, scleroza și tumorile canceroase. Cu toate acestea, Grippfron este disponibil sub formă de spray, lumânări și picături. Pur și simplu nu au suficient interferon activ pentru a avea vreun efect terapeutic.

Dacă o persoană primește doza corectă de interferon, care ar putea ajuta cu adevărat la combaterea ARVI, aceasta va duce la dezvoltarea de reacții adverse, care în intensitatea lor nu vor fi inferioare bolii în sine.

Acest medicament este conceput pentru a stimula producția de interferon în organism. A fost creată pe baza moleculei de acridonă, despre care știința este foarte puțin cunoscută. Prin urmare, medicamente precum Cyclovir sau Neovir nu au o eficiență dovedită în știință..

Acest medicament este poziționat ca un imunomodulator de nouă generație. Se presupune că nu are toate deficiențele medicamentelor care au fost eliberate mai devreme. Cu toate acestea, niciun studiu nu și-a confirmat eficacitatea..

Atât Echinacea, cât și medicamentele create pe baza sa (Immunal, Immunorm, Esberitox și altele) nu au eficacitate dovedită.

Există contraindicații. Consultați un medic.

Despre medic: Din 2010 până în 2016 Practician al spitalului terapeutic al unității centrale de sănătate nr. 21, orașul elektrostal. Din 2016, lucrează în centrul de diagnostic nr. 3.