În fiecare an, odată cu apariția vremii reci, părinții îngrijitori mai au un motiv de îngrijorare - cum să-și protejeze copilul de o epidemie sezonieră de infecții respiratorii acute, SARS sau gripă? Și dacă un copil a luat deja un virus, cum să ajute corpul copilului să facă față mai rapid virusului și să evite complicații grave? Veți afla mai multe despre cele mai eficiente medicamente antivirale pentru bebeluși, copii mici, preșcolari și copii mai mari..

Trebuie să le dau copiilor mei medicamente antivirale?

Rafturile farmaciilor moderne sunt pline de medicamente pentru tratarea răcelii, printre care se presupune că există medicamente antivirale foarte eficiente - atât ieftine, cât și la un preț insuportabil. Dar cum să înțeleg dacă vor ajuta și dacă merită să le oferi copiilor astfel de pastile? Dacă o asemenea interferență exterioară ar dăuna imunității copilului? Pentru a răspunde la aceste întrebări importante, trebuie mai întâi să înțelegeți ce este un virus, cum se comportă atunci când intră în organism, cum reacționează sistemul imunitar la invazie și cum îl pot ajuta medicamentele antivirale..

Când ne infectăm cu virusul, apar următoarele procese:

ADN-ul sau ARN-ul virusului pătrunde în celule cu ajutorul enzimelor speciale, se integrează în genomul lor și îl face „să funcționeze pentru sine” în loc să îndeplinească funcții fiziologice;

Începe replicarea - sinteza de noi particule virale;

Particulele sunt produse și se acumulează în citoplasma celulelor bolnave până când își epuizează resursele vitale;

Moartea celulară, ruperea membranelor celulare și ieșirea virusului la exterior;

Noile particule virale intră în celulele sănătoase învecinate, infecția progresează.

Sistemul imunitar uman poate contracara cu următoarele tipuri de „arme”:

Interferonul este o proteină protectoare produsă de celulele corpului nostru în prezența unui proces inflamator și a temperaturii ridicate a corpului. Împiedică agentul patogen să intre în celule;

Un răspuns imun nespecific este prima fază a unei reacții la un virus care invadează corpul. Celulele imunocompetente (macrofage și limfocite) atacă și devorează particulele virale;

Un răspuns imun specific este a doua fază a luptei împotriva infecției. Este celular și umoral. Limfocitele citotoxice care distrug celulele infectate cu virus sunt responsabile pentru celulă. Pentru umoral - limfocite B care recunosc virusul și îl omoară cu ajutorul anticorpilor creat special pentru combaterea lui - proteine ​​imunoglobuline.

Pe baza acestui fapt, știința a dezvoltat medicamente antivirale cu trei principii de acțiune:

Vaccinurile - „cunoașteți” corpul cu viruși și vă permit să răspundeți imediat la posibila lor invazie în viitor cu un răspuns imun specific, adică să înfrânți infecția în prima etapă și să nu vă îmbolnăviți deloc;

Interferonul și inductorii săi - reînnoiesc rezervele de interferon din corpul pacientului sau stimulează propriile celule pentru a-l produce, adică îmbunătățesc pe scurt răspunsul imun nespecific;

Medicamente etiotrope - blochează activitatea virusurilor în stadiul de penetrare în celule, replicare sau ieșire (inhibarea enzimelor și blocarea canalelor ionice). Acest grup include substanțe chimice create artificial care sunt luate strict conform indicațiilor unui medic..

Compoziția medicamentelor antivirale eficiente pentru copii poate fi împărțită în următoarele categorii:

Interferoni - Viferon, Grippferon, Lockeron;

Inductori ai interferonilor endogeni - Cycloferon, Kagocel, Lavomax;

Inhibitori ai neuraminidazei - Tamiflu (oseltamivir), Relenza (zanamivir);

Blocante cu canal M2 - Remantadin, Amantadin;

Un inhibitor specific al hemaglutininei este umifenovirul (Arbidol, Immustat);

Extracte de plante - Echinacea, Immunal, Immunorm, Immunoflazid, Imupret.

Doar inhibitorii neuraminidazei și blocanții canalului M2 au dovedit eficacitatea clinică. Efectul altor medicamente antivirale nu este deloc dovedit sau este dificil în organismul uman și se observă doar într-o eprubetă de laborator.

În ceea ce privește interferonul, cel mai important rol al său în formarea imunității nespecifice este, fără îndoială, cât de eficiente sunt medicamentele antivirale pentru copii sub formă de liofilizat de interferon uscat, picături nazale, spray-uri și supozitoare rectale?

Răspundem: un donator sau o proteină recombinantă va fi complet absorbit de organism doar cu administrare parenterală (adică ocolind tractul gastro-intestinal). În același timp, ajută cu adevărat să depășești virusul doar în primele 24-72 de ore de la intrarea în organism. În plus, interferonul este inutil, deoarece prima fază a răspunsului imun este finalizată, agentul patogen este identificat pentru prima dată sau identificat, a doua fază - specifică - în care funcționează anticorpii de imunoglobulină..

Nu scădeați temperatura dacă nu depășește 38,5 ° C. Dând unui copil rece un antipiretic și apoi un medicament antiviral, mai întâi „îi interzici” corpului său să producă interferon, și apoi încerci să alunci un înlocuitor pentru această proteină sau să sporești artificial sinteza acesteia.

Eficiența medicamentelor antivirale imunostimulatoare la copii ridică și mai multe întrebări. Imunitatea normală nu are nevoie de stimulare, nu trebuie să fie „crescută”, stă la locul lui. Hiperactivizarea celulelor imunocompetente amenință dezvoltarea unor complicații imprevizibile: boli oncologice și autoimune. În primul caz, celulele sănătoase mută și se înmulțesc anormal rapid, iar în al doilea, limfocitele și macrofagele atacă țesuturile propriului corp..

Dacă un copil are antecedente familiale de cancer sau de boli autoimune (leucemie, artrită reumatoidă, scleroză multiplă), în niciun caz nu trebuie administrat imunostimulante fără prescripția medicului!

Deci, trebuie să-i administrez copilului meu medicamente antivirale în timpul epidemiilor sezoniere de gripă și SARS? Dacă bebelușul este adesea bolnav și lipsește de grădiniță, are sens să cumperi interferon în farmacie pentru a consolida imunitatea locală, de îndată ce afli despre un focar al incidenței unei răceli printre colegii săi de clasă. Un copil mai în vârstă care urmează deja școala poate fi administrat Remantadin ca măsură preventivă.

În ceea ce privește situația în care copilul este deja bolnav, trebuie să alergi nu la farmacie pentru pastile, ci la medic pentru o programare, mai ales când vine vorba de bebeluși. Distingeți o infecție bacteriană de un „ochi” viral, conform simptomelor, nu poate fi un singur părinte. În conformitate cu conceptul general de „răceli”, există multe boli potențial periculoase de diverse etiologii care necesită diagnosticare de laborator și tratament țintit. Și achiziționarea din ce în ce mai multe pastile: medicamente antivirale, imunostimulante și chiar antibiotice, în speranța că copilul va avea în sfârșit o răceală prelungită - acest lucru nu este doar risipitor, ci și criminal în raport cu sănătatea sa..

Medicamente antivirale pentru copiii sub 1 an

Anaferon pentru copii (tablete sublinguale)

Ingredient activ: anticorpi purificați de afinitate la interferonul gamma uman

Indicații și dozare: Pentru prevenirea infecțiilor virale respiratorii acute

Copii mai mari de 1 lună: 1 comprimat pe zi, pentru tratament: în primele două ore de la debutul simptomelor, 1 comprimat la fiecare 30 de minute, apoi 1 comprimat de 3 ori pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: Intoleranță la lactoză (component auxiliar al medicamentului) Nu au fost detectate reacții adverse.

Preț aproximativ (rub.): 180-250

Viferon (supozitoare rectale)

Ingredient activ: supozitoare recombinate cu interferon alfa-2b

150.000 UI, 500.000 UI,

Indicații și dozare: Pentru infecții virale și bacteriene.

Copii sub 7 ani, inclusiv nou-născuți și nou-născuți prematuri, câte 1 supozitor de 150.000 ME de 3 ori pe zi, la fiecare 8 ore, timp de 5 zile;

Copii peste 7 ani: 1 supozitor 500.000 UI de 2 ori pe zi, la fiecare 12 ore, timp de 5 zile.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la interferoni, boli autoimune, alergii severe.

Sunt posibile reacții alergice sub formă de mâncărimi și erupții cutanate..

Preț aproximativ (rub.): 250-900

Imunoflazidă (sirop)

Analogi: Proteflazid, Flavoside.

Ingredient activ: Extract de știucă și trestie terestră.

Indicații și dozare: Pentru infecții virale respiratorii acute și gripă de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni

Copii până la un an: 0,5 ml;

Copii 1-2 ani: 1 ml;

Copii 2-4 ani: 1,5 ml;

Copii 4-6 ani: 3 ml;

Copii 6-9 ani: 5 ml;

Copii între 9-12 ani: 6 ml.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la componentele medicamentului, ulcer gastric și ulcer duodenal, boli autoimune.

Posibile vărsături, dureri de cap, diaree, greață, dureri abdominale, febră.

Preț aproximativ (rub.): 160-270

Interferon (liofilizat)

Analogi: Lockeron, Inferon.

Ingredient activ: interferonul leucocitelor umane.

Indicații și dozare: pentru infecții virale respiratorii acute și gripă, soluția se aplică intranazal..

Copii sub 1 lună: 3 picături pe flagel, introduse în nări timp de 10 minute de 4-6 ori pe zi; Copii sub 1 an: 1 picătură în fiecare pasaj nazal de 4-6 ori pe zi;

Copii peste 1 an: 3-5 picături nu mai mult de 6 ori pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: interferonul donator de leucocite este mai periculos decât recombinant (artificial) în ceea ce privește alergii, efecte secundare și interacțiuni nedorite..

Posibile erupții cutanate, dureri de cap, greață, somnolență, febră.

Preț aproximativ (rub.): 100-250

Nasoferon (picături nazale și spray)

Ingredient activ: Interferon alfa-2b recombinant uman.

Indicații și dozare: pentru infecții virale respiratorii acute și gripă

Copii sub 1 an: 1 picătură în fiecare nară de 5 ori pe zi;

Copii 1-3 ani: 2 picături sau 1 injecție de 4 ori pe zi;

Copii 3-14 ani: 3 picături sau 2 injecții de 5 ori pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la interferoni, boli autoimune, alergii severe.

Sunt posibile reacții alergice sub formă de mâncărimi ale pielii, erupții cutanate, strănut, lacrimare..

Preț aproximativ (rub.): 170-300

Oxolină (unguent)

Ingredient activ: 1,2,3,4-tetron naftalen (oxolin).

Indicații și dozare: pentru rinita etiologiei virale și pentru prevenirea gripei.

Copiii de orice vârstă ung pasajele nazale de 2-3 ori pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la oxolină.

Posibilă senzație de arsură în nas și rinoree.

Prețul aproximativ (rub.): 60-100

Timogen (soluție și spray nazal)

Ingredient activ: Alpha-glutamil-triptofan sodic.

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii 1 dată pe zi.

Copii sub 1 an: 1 picătură de soluție în fiecare pasaj nazal;

Copii 1-6 ani: 1 injecție în orice nară;

Copii între 7-14 ani: 1 injecție în fiecare nară.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță timogenă individuală, boli autoimune.

Sunt posibile reacții alergice, cu un exces de zece ori mai mare din doză, uneori se dezvoltă un sindrom asemănător gripei.

Preț aproximativ (rub.): 270-350

Ergoferon (tablete sublinguale)

Ingredient activ: Anticorpii împotriva interferonului gamma uman sunt purificați prin afinitate, anticorpii împotriva histaminei sunt purificați prin afinitate, anticorpii împotriva CD4 sunt purificați prin afinitate.

Indicații și dozare: Pentru tratamentul infecțiilor virale acute respiratorii

Pentru copiii de la 6 luni în primele 2 ore, medicamentul se administrează la fiecare 30 de minute, apoi în prima zi încă de 3 ori la intervale regulate. Din a doua zi, 1 comprimat de 3 ori pe zi. Pentru prevenirea bolilor infecțioase virale - 1 comprimat pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la componentele medicamentului.

Posibile reacții alergice.

Preț aproximativ (rub.): 280-360.

Medicamente antivirale pentru copii de la 1 an la 2 ani

Imunitar (soluție, tablete)

Analogi: Immunorm, Estifan, Echinacin Liquidum, Echinacea Hexal

Ingredient activ: sucul de plante din echinacea purpurea.

Indicații și dozare: Pentru a consolida imunitatea în infecțiile virale acute necomplicate.

Copii peste 1 an:

1 ml soluție de 3 ori pe zi.

Atenție: comprimatele sunt destinate copiilor de peste 4 ani.

Contraindicații și reacții adverse: boli sistemice și autoimune, alergie la plantele din familia Asteraceae. Posibile erupții cutanate, amețeli, bronhospasm, respirație, șoc anafilactic.

Preț aproximativ (rub.): 300-400.

Imupret (soluție, drajeu)

Ingredient activ: Soluție alcool-apă sau extract uscat de rădăcină de mlaștină, coada de cal, galben și păpădie, flori de mușețel, frunze de nuc, coaja de stejar.

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii, boli acute și cronice ale tractului respirator superior.

Copii de la 1 la 2 ani, 5 picături de 3 ori pe zi, timp de 1-3 săptămâni.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la componentele medicamentului.

În cazuri rare, pot apărea reacții alergice..

Preț aproximativ (rub.): 350-480.

Orvirem (sirop)

Analogi: (Remavir 20) (pulbere)

Substanță activă: clorhidrat de rimantadină.

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul gripei de tip A.

Copii de la 1 an: în 1 zi 10 ml (2 lingurițe) de sirop de 3 ori pe zi; în 2 și 3 zile, 10 ml de 2 ori pe zi; în ziua 4 10 ml o dată pe zi.

Atenție: rimantadina în comprimate este permisă copiilor de la 7 ani.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la rimantadină, afecțiuni hepatice și renale, epilepsie.

Posibile erupții cutanate, greață, vărsături, dureri abdominale, flatulență, amețeli, insomnie.

Preț aproximativ (rub.): 250-400.

Tamiflu (pulbere, capsule)

Ingredient activ: fosfat de Oseltamivir.

Indicații și dozare: Pentru tratamentul și prevenirea virusurilor gripale tip A și B.

Copii de la 1-2 ani: 1 doză (12 mg / ml) de suspensie preparată dintr-o pulbere sau o capsulă deschisă de 2 ori pe zi;

curs de tratament 10 zile

Atenție: este posibilă utilizarea de la 6 luni conform indicațiilor speciale.

Contraindicații și reacții adverse: insuficiență renală în stadiu final, hipersensibilitate la oseltamivir.

Posibile greață, vărsături, cefalee, insomnie, convulsii, iritabilitate nervoasă crescută, depresie.

Preț estimat (rub.): 1200-1500.

Tsitovir-3 (sirop, capsule, pulbere)

Ingredient activ: Alpha-glutamil-triptofan sodic (timogen), acid ascorbic (vitamina C), clorhidrat de bendazol (dibazol).

Indicații și dozare: în scopul prevenirii și ca parte a terapiei complexe a gripei și SARS.

Copii de la 1 an: 2 ml sirop de 3 ori pe zi, timp de 4 zile la rând.

Atenție: capsulele sunt destinate copiilor cu vârsta peste 6 ani..

Contraindicații și reacții adverse: tromboflebite, hipotensiune arterială severă, diabet zaharat, ulcer gastric, urolitiaza.

Posibilă urticarie și scădere pe termen scurt a tensiunii arteriale.

Preț aproximativ (rub.): 300-800.

Medicamente antivirale pentru copii de la 3 ani

Alpizarin (comprimate, unguent)

Ingredient activ: Tetrahidroxigluco-piranosilxanten.

Indicații și dozare: ca parte a terapiei complexe a virusului herpes, varicelă, lichen, citomegalovirus.

Copii 3-6 ani: fila 1/2. De 3 ori pe zi.

Copii 6-12 ani: 1 file. De 3 ori pe zi, timp de 5-21 zile.

Unguentul este permis de la 1 an.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la lactoză, hipersensibilitate la medicament.

În cazuri rare, sunt posibile reacții alergice..

Arbidol (tablete, capsule pulbere)

Analogi: Arpeflu, Arpetolid, Arpetol, Immustat.

Ingredient activ: Umifenovir (metilfeniltiometiometil-dimetilaminometil-hidroxibomindol acid carboxilic eter).

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute și gripei, ca parte a terapiei complexe a infecțiilor intestinale cu rotavirus.

Copii 3-6 ani: 50 mg de 1-3 ori pe zi;

Copii 6-12 ani: 100 mg de 1-3 ori pe zi;

Copii peste 12 ani: 200 mg de 1-3 ori pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la umifenovir.

În cazuri rare, sunt posibile reacții alergice..

Preț (rub.): 130-300.

Hyporamine (tablete, unguent)

Ingredient activ: Extract de frunze de cătină.

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul SARS, gripă A și B, infecție cu adenovirus și citomegalovirus, herpes, lichen, varicelă

Copii 3-12 ani: 1 comprimat de 2-3 ori pe zi;

Copii peste 12 ani: 1 comprimat de 3-4 ori pe zi.

Unguent - de la 1 lună.

Contraindicații și reacții adverse: hipersensibilitate la componenta activă a medicamentului.

În cazuri rare, sunt posibile reacții alergice..

Preț (rub.): 130-180.

Groprinosinum (tablete)

Ingredient activ: pranobex de inosină (compus de inosină cu 1-dimetilamino-2-propanol-4-acetilaminobenzoat în raport de la unu la trei).

Indicații și dozare: pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute, gripă, herpes, lichen, rujeol, varicelă, papilomas, mononucleoză, citomegalie, moluște contagiosum

Copii de la 3 ani: 1/2 comprimat (50 mg) pentru fiecare 5 kg de greutate pe zi, pentru 3-4 doze.

Contraindicații și reacții adverse: urolitiaza, gută, aritmie, insuficiență renală severă, greutate corporală mai mică de 15 kg.

Posibile greață, vărsături, diaree, mâncărime, poliurie, insomnie, dureri de cap, slăbiciune.

Pret (RUB): 2200-3000.

Kagocel (tablete)

Ingredient activ: Kagocel (copolimer de gossipol cu ​​carboximetil celuloză).

Indicații și dozare: Pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor virale respiratorii acute, gripa, virusul herpes

Copii 3-6 ani: primele 2 zile, 1 file. De 2 ori pe zi, apoi 1 file. Încă 2 zile pe zi;

Copii peste 6 ani: primele 2 zile, 1 file. De 3 ori pe zi, apoi 1 file. De 2 ori pe zi, timp de 2 zile.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la lactoză, hipersensibilitate la componenta activă a medicamentului.

Sunt posibile reacții alergice locale și generale..

Preț (rub.): 220-280.

Flacosid (tablete)

Ingredient activ: Extract de frunze de catifea Amur și frunze de catifea Laval.

Indicații și dozare: Pentru tratamentul virusurilor herpetice, hepatitei, rujeolei, lichenului, varicelei.

Copii 3-6 ani: 0,05-0,1 g de 2-3 ori pe zi.

Copii peste 6 ani: 0,1 g de 2-3 ori pe zi, tratament 7-21 zile.

Contraindicații și reacții adverse: insuficiență hepatică acută, hipersensibilitate la medicament, colestază.

În cazuri rare, sunt posibile reacții alergice..

Preț (rub.): 180-250.

Medicamente antivirale pentru copii de la 4-7 ani

Amixin (tablete)

Analogi: Lavomax, Tilaxin, Tiloram.

Ingredient activ: Tiloron

Indicații și dozare: pentru infecții virale respiratorii acute și gripă,

Copii de la 7 ani: 60 mg (1 comprimat) 1 dată pe zi timp de 3 zile la rând. Doza de curs este de 180 mg (3 comprimate), în caz de infecție complicată - 240 mg (4 comprimate).

Contraindicații și reacții adverse: hipersensibilitate la tilorone.

Posibile tulburări dispeptice, frisoane, reacții alergice.

Preț (rub.): 500-700.

Ingavirina 60

Ingredient activ: Vitaglutam (pentanedioic imidazoliletanamina).

Indicații și dozare: pentru infecții virale respiratorii acute și gripă

Copii de la 7 ani: 1 capsulă (60 mg) 1 dată pe zi timp de 5-7 zile de la debutul simptomelor bolii.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la vitaglutam.

Posibile reacții alergice.

Preț (RUB): 420-550.

Polioxidoniu (tablete, supozitoare, liofilizat)

Substanță activă: bromură azoximera

Indicații și dozare: ca parte a terapiei complexe a bolilor acute și cronice cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci.

Copii de la 6 ani: interior, parenteral, intranazal sau rectal. Dozele, metoda și programul de utilizare sunt determinate de medic, în funcție de diagnostic.

Contraindicații și reacții adverse: Hipersensibilitate la polioxidoniu.

Reacțiile alergice și durerile la locul injecției sunt posibile dacă se alege o cale parenterală de tratament.

Preț (rub.): 720-950.

Relenza (pulbere cu inhalator atașat)

Substanță activă: zanamivir

Indicații și dozare: Pentru tratamentul și prevenirea gripei tip A și B.

Copii peste 5 ani: 2 inhalare (5 mg) de 2 ori pe zi, timp de 5 zile de la primele simptome.

Contraindicații și reacții adverse: intoleranță individuală la zanamivir, istoric de bronhospasm.

Sunt posibile reacții alergice locale și generale, sufocarea..

Pret (RUB): 960-1500.

Remantadine (tablete, drajeuri, sirop)

Ingredient activ: clorhidrat de remantadină.

Indicații și dozare: Pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute și gripei

Copii de la 7 ani: 5 mg de remantadină pe kg de greutate corporală 1 dată pe zi. Doza maximă zilnică nu trebuie să depășească 150 mg.

Contraindicații și reacții adverse: boli hepatice și renale acute și cronice, tireotoxicoză, hipersensibilitate la rimantadină.

Posibile greață, reacții alergice, gură uscată, dureri de cap, insomnie.

Ridostinum (liofilizat)

Ingredient activ: sare de sodiu a acidului ribonucleic cu dublu catenar Saccharomyces serevisiae.

Indicații și dozare: Pentru tratamentul și prevenirea gripei, infecțiilor virale respiratorii acute și herpesului

Copiii de la 7 ani: intramuscular, 8 mg de liofilizat la 1 ml soluție procaină 0,5%, se administrează o dată, apoi după 2 zile, sub rezerva febrei persistente, pentru maximum 2-4 injecții pe curs.

Contraindicații și reacții adverse: boli hepatice și renale severe, intoleranță individuală.

Posibilă febră pe termen scurt după injectare.

Preț (rub.): 650-1300.

Cycloferon (tablete, soluție, liniment)

Substanță activă: acetat de meglumină acridonă

Indicații și dozare: Pentru tratamentul gripei, SARS și herpes

Copii 4-6 ani: 1 comprimat 1 dată pe zi;

Copii 7-11 ani: 2 comprimate 1 dată pe zi;

Copii de la 12 ani: 3 comprimate 1 dată pe zi.

Contraindicații și reacții adverse: ciroză, intoleranță individuală.

Posibile reacții alergice.

Preț (rub.): 120-400

Ce medicamente antivirale nu trebuie administrate copiilor?

Există o serie de medicamente antivirale eficiente care nu sunt recomandate copiilor, fie din cauza cunoașterii insuficiente a efectului asupra organismului în creștere, fie din cauza probabilității mari de reacții adverse nedorite.

Această categorie include:

Adapromina - clorhidratul A-Propil-1-adamantil-etilamină, are activitate antivirală împotriva virusurilor gripale de tip A / H / 3N2 și B;

Amantadina (Midantan, Neo Midantan, Gludantan, PK Merz) - Adamantan-1-amină, are efect antiviral și antiparkinsonian;

Iodantipirina - 1-fenil-2,3-dimetil-4-iodopirazolonă, produce efecte antiinflamatorii, imunostimulatoare și interferonogene, este aprobată pentru utilizare la copii cu vârsta peste 14 ani;

Neovir - acetat de oxodihidroacridinil de sodiu, este utilizat ca agent imunostimulator în terapia combinată a unei game largi de boli de etiologie virală;

Ribavirină (Trivorină) - 1 - [(2R, 3R, 4S, 5R) -3,4-dihidroxi-5-hidroximetiloxolan-2-il] -1 H-1,2,4-triazol-3-carboxamidă, folosită pentru tratarea hepatita virala;

Triazavirina - sare de sodiu a 2-metiltio-6-nitro-1,2,4-triazolo [5,1-s] -1,2,4-triazin-7-one dihidrat, este prescrisă pentru pacienții cu gripă exclusiv de la 18 ani.

Cu toate acestea, printre medicamentele antivirale aprobate pentru copii, pe care le vedeți în tabelele de mai sus, există medicamente pentru care există informații compromițătoare în ultimii ani. Vorbim despre cercetări efectuate într-un mediu dublu orb..

Un grup mare de pacienți cu același diagnostic este luat și împărțit în subgrupuri în funcție de numărul de medicamente testate + un subgrup pentru placebo. Pe parcursul experimentului, nici pacienții înșiși, nici măcar medicii care le dau pastilele nu știu unde este medicamentul sau unde se află manechinul. La sfârșitul studiului, datele despre acest lucru sunt dezvăluite și sunt analizate eficacitatea și efectele secundare ale medicamentelor testate..

Deci, majoritatea medicamentelor antivirale moderne pentru copii nu au fost testate în acest fel deloc. Și printre medicamentele testate au fost cele care nu au dat dovadă de eficacitate sau chiar au prezentat un efect nociv asupra organismului oamenilor testați. De ce se întâmplă asta?

Deoarece produsele farmaceutice sunt o afacere uriașă, cu miliarde de profituri. Iar infecțiile virale sunt cauza epidemiilor. Unele medicamente antivirale din țările dezvoltate sunt puse la dispoziție la nivel guvernamental și sunt achiziționate în tone de bani de stat ori de câte ori lumea este înotată cu încă o epidemie de gripă pasăre sau porcină..

Aceasta înseamnă că trebuie să ignorați recomandarea medicului pediatru atunci când acesta prescrie un agent antiviral pentru copilul dvs.? Desigur că nu, dar veți fi mult mai calm dacă aflați toate informațiile care incrimină în prezent despre unele dintre aceste medicamente. Din fericire, sunt foarte puțini dintre ei..

Amixin

Acest medicament este interzis în Statele Unite în faza testării pe animale în anii 80 ai secolului trecut. La șoarecii experimentali, s-a observat stratificarea retinei, lipidoza hepatică și alte patologii grave. De asemenea, medicamentele antivirale pe bază de toroane nu sunt utilizate în țările Uniunii Europene..

În surse deschise, există rezultate ale testării acestei substanțe la om: la un grup mic de 14 pacienți, tilorone a provocat retinopatie și keratopatie la doi. Adevărat, modificările distructive ale țesuturilor oculare au fost reversibile și nu au dus la consecințe fatale pentru vedere..

Cea mai corectă concluzie din aceasta este următoarea: croitorul nu este bine înțeles (ca, de fapt, imunitatea umană) pentru a judeca cu încredere siguranța și eficacitatea Amiksin și analogele sale.

arbidol

Substanța activă a acestui medicament, umifenovirul, a fost inventată în Rusia. Cercetătorii străini au fost activ interesați de noutatea și au efectuat cercetări: în 2004, la un grup de 230 de pacienți cu infecții virale acute respiratorii, eficacitatea umifenovir nu a fost confirmată (a pierdut Tamiflu și Ingaverin din toate punctele de vedere). Testele interne, efectuate în 2008, au arătat că Arbidol oprește mai rău dezvoltarea unei infecții virale în corpul uman în prima etapă a bolii decât Viferon (supozitoare cu interferon alfa recombinant).

Cu toate acestea, în 2010, Arbidol a fost inclus de Guvernul Federației Ruse în lista medicamentelor esențiale și esențiale, mai întâi ca imunostimulant. Și apoi, când în 2013 OMS a recunoscut umifenovirul ca o substanță antivirală cu acțiune directă și i-a atribuit codul internațional J05AX13, Arbidol a dobândit statutul de medicament antiviral eficient în țara noastră.

Un test la scară largă a Arbidolului, în ciuda prezenței unor sponsori foarte serioși, nu a fost încă realizat din motive necunoscute. În ultimii ani, evenimentele din jurul acestui medicament au căpătat caracterul unei epopee plină de acțiuni: proteste ale medicilor independenți, acuzații ale unui lobby de stat, recenzii ale unor pacienți despre indubitabilitatea eficacității Arbidolului și alții despre inutilitatea sa totală... Timpul continuă și discuția continuă.

Iodantipyrine

Anterior, această substanță a fost folosită ca etichetă radioizotopă în timpul studiilor hardware asupra fluidelor corpului uman. Și acum îl promovează activ pe piața rusă ca medicament antiviral.

Primul raport asupra activității antivirale a Yodantipirinei și a altor compuși pirazolonă în stadiul preclinic a fost publicat de profesorul Saratikov (șeful departamentului de farmacologie, Universitatea Medicală de Stat din Siberia, Tomsk).

Managementul Spitalului Clinic Central din Ufa susține că au existat studii reușite cu Iodantipirină împotriva febrei hemoragice cu sindrom renal. Cu toate acestea, medicamentul nu a fost supus unor studii clinice pe deplin, nici în Rusia, nici în străinătate și nu este certificat ca agent antiviral..

Kagocel

Substanța activă a acestui medicament este sarea de sodiu a copolimerului de gossipol cu ​​carboximetil celuloză. Gossypol în sine este un pigment galben, un polifenol toxic derivat din bumbac. Multă vreme, proprietățile contraceptive ale gossipolului au fost studiate în lume, s-a constatat că această substanță oprește spermatogeneza. În special, China avea speranțe mari cu aceasta, intenționând să dezvolte contraceptive orale masculine pe baza sa. Dar pentru a obține un efect contraceptiv reversibil, este nevoie de 10-20 mg de gossipol pe zi, în timp ce rezultatul este vizibil numai după un aport foarte lung - de la 2 la 18 luni. Revoluția în contracepția masculină nu a avut loc. Posibilitatea gossipolului în oncologie este studiată activ, deoarece acest polifenol are un efect antitumoral puternic..

Este greșit să te temi de vătămarea Kagocel doar pe baza faptului că este legată de o substanță toxică. Nu există gossipol liber în Kagocel, este o sare de sodiu care are proprietăți fizico-chimice complet diferite de polifenol. Dar în echitate, trebuie spus că acest medicament antiviral nu este utilizat nici în Europa de Vest și nici în SUA, OMS nu apare pe lista oficială a medicamentelor. Deși Kagocel este recomandat în mod activ pentru gripă și infecții virale respiratorii acute atât la adulți, cât și la copii, nu există dovezi privind siguranța acestui medicament pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară, încă nu au fost efectuate studii clinice din această categorie de vârstă..

Tamiflu și Relenza

În primul rând, trebuie înțeles că oseltamivirul și zanamivirul sunt eficiente numai împotriva virusurilor gripale de tip A și B, împotriva altor infecții virale respiratorii acute, sunt inutile. Aceste două substanțe sunt inhibitori ai enzimei cu ajutorul cărora particule virale de gripă încearcă să dizolve membranele celulare și să pătrundă în corpul uman. Știința a dovedit că Tamiflu și Relenza sunt cu adevărat utile în timpul epidemiei de gripă, dar numai dacă începeți să luați medicamente pentru prevenire sau la primul semn de răceală.

În plus față de prețul foarte ridicat, Relenza și Tamiflu au un alt dezavantaj semnificativ: efectele lor secundare se pot adăuga la un sindrom asemănător gripei, ceea ce îngreunează diagnosticul. Cu alte cuvinte, medicul nu înțelege de ce pacientul are dureri de cap, greață și febră - de la gripa în sine sau de la pastile împotriva acesteia. Dar acest lucru nu este cel mai neplăcut.

Începând cu 2004, informațiile despre tulburările neuropsihiatrice la pacienții care iau Tamiflu au început să apară în surse medicale: anxietate, insomnie, coșmaruri, convulsii, psihoze și tendințe de suicid. De exemplu, în Japonia, au fost înregistrate 54 de decese, dintre care 16 au fost în grupul de 10-19 ani. Mai mult, 15 din 16 tineri care au luat Tamiflu s-au sinucis, 1 s-au urcat sub mașină. În toate celelalte cazuri, decesul s-a produs din cauza insuficienței renale, care, totuși, s-ar putea dezvolta din cauza gripei severe. Nu uitați că 54 de persoane sunt nesemnificative statistic, având în vedere populația din Japonia și prevalența largă a acestui medicament antiviral..

În 2014, au fost publicate rezultatele a aproape cincizeci de cercetări realizate de Tamiflu și Relenza, la care au participat un număr de aproximativ 24 de mii de oameni din întreaga lume.

Tamiflu reduce ușor riscul de transmitere a gripei de la o persoană la o persoană cu utilizare profilactică;

Simptomele bolii la adulți sunt observate timp de 6 zile în loc de 7 zile fără tratament, la copii acest interval nu este scurtat deloc;

Medicamentul nu împiedică dezvoltarea complicațiilor gripei;

Oseltamivir și zanamivir sunt considerate destul de toxice pentru organism, greața și vărsăturile apar adesea atât la adulți, cât și la copii;

Utilizarea prelungită a acestor medicamente ca măsură preventivă este plină de dezvoltarea tulburărilor neuropsihiatrice și a funcției renale afectate..

Pe baza datelor, un grup internațional de experți în medicamente bazate pe dovezi a cerut guvernelor statelor de lider din lume să oprească achizițiile masive de Tamiflu și Relenza. Apropo, Marea Britanie și Statele Unite în 2009 în legătură cu epidemia de gripă porcină au achiziționat aproximativ 40 de milioane de pachete cu aceste medicamente. Acesta este poate cel mai clar exemplu de lobby guvernamental din istoria industriei farmaceutice..

Este posibil să luați antibiotice cu medicamente antivirale?

Antibioticele au un efect bactericid (distrug bacteriile și microbii), fie bacteriostatice (nu le permit să se înmulțească). Și medicamentele antivirale pentru copii și adulți sunt concepute pentru a combate forma non-celulară de viață - un virus care are un dispozitiv și principii complet diferite ale efectelor patogene asupra organismului uman. Antibioticele sunt neputincioase împotriva virusurilor, cu toate acestea, unii agenți antivirali pot fi utili în infecțiile bacteriene. Vorbim despre medicamente care sporesc imunitatea nespecifică, deoarece ne ajută să ne ocupăm de „oaspeții neinvitați” de orice tip, fie că este vorba despre un virus, o bacterie sau chiar o ciupercă. Dar sunt numite și în consecință: imunostimulatoare și nu doar antivirale.

Acest lucru este interesant: Cum să distingi o infecție virală de una bacteriană? În primul caz, boala debutează cu o creștere accentuată a temperaturii și durerilor în întregul corp. Simptomele respiratorii se conectează după 2-3 zile. Și în cel de-al doilea caz, boala se manifestă în primul rând cu durere atunci când înghiți, iar temperatura poate să nu crească deloc.

Deoarece unele antibiotice duc la scăderea imunității, distrugerea celulelor sănătoase împreună cu bacteriile, un organism slăbit prin antibioterapie pe termen lung poate deveni o țintă ușoară pentru virus. De asemenea, contrariul este adevărat: o persoană cu o infecție virală este mai vulnerabilă la bacteriile patogene care poate provoca o complicație formidabilă a SAS: bronșită, pneumonie.

De aici ajungem la concluzia: administrarea de antibiotice și medicamente antivirale în același timp este posibilă și chiar necesară, dar numai în cazul dezvoltării așa-numitei „superinfecții”, când boala virală este complicată de un proces inflamator de natură bacteriană și invers. Terapia paralelă este întotdeauna justificată, de exemplu, în cazul HIV, deoarece în condițiile imunodeficienței, persoanele sunt afectate de tuberculoză, sepsis și alte infecții oportuniste, care duc la moarte.

Atunci când se prescriu antibiotice și medicamente antivirale pentru copii împreună, pediatrii sunt ghidați de natura și dinamica patogenezei, de starea imună a pacientului mic, de registrele sale medicale și, de asemenea, ia în considerare fenomenul antagonismului medicamentos. Nu toți agenții antibacterieni se combină bine cu medicamentele antivirale, dar există și medicamente care au fost folosite mult timp și cu succes în tratamentul complex al infecțiilor complicate și mixte..

Un lucru pe care îl poți ști cu siguranță: dacă medicul ți-a diagnosticat copilul cu amigdalită (amigdalită) și ți-a prescris un medicament antiviral (nu imunostimulant!), Este incompetent sau interesat financiar de bunăstarea farmaciei locale. Și dacă medicul a diagnosticat bebelușul cu „ARVI necomplicat” și i-a prescris un antibiotic, el este doar un criminal, pentru că o astfel de terapie nu va ajuta la recuperare, ci va ucide doar microflora benefică și va reduce eficiența acestui antibiotic în viitor, când poate fi într-adevăr vital.

Educaţie: Diploma în specialitatea „afacere medicală” a fost obținută la Universitatea de Stat din Volgograd. A primit imediat un certificat de specialist în 2014.

Medicamente antivirale pentru mame și bebeluși care alăptează

Alăptarea este o perioadă în care mamele ar trebui să acorde o atenție specială siguranței medicamentelor lor. La urma urmei, orice medicament poate pătrunde în laptele matern și poate dăuna sănătății bebelușului. Acest lucru se aplică și categoriei de agenți antivirali. În primul an al vieții sale, copilului însuși nu i se permite niciun medicament antiviral. Ce medicamente pot fi utilizate în această perioadă și care nu??

De ce pot fi necesare medicamente antivirale?

În timpul sarcinii, imunitatea unei femei este slăbită. Deoarece o activitate ridicată a imunității poate amenința dezvoltarea fătului, sistemul imunitar în timpul sarcinii își reduce activitatea. În timpul alăptării, imunitatea poate să nu-și refacă complet funcțiile. Din această cauză, mama va suferi de boli infecțioase. Acest lucru în sine este neplăcut, dar prezintă și un pericol crescut pentru sugar.

Virusii sunt unul dintre cei mai activi agenți infecțioși. Pentru combaterea bolilor infecțioase de natură virală, au fost dezvoltate multe medicamente antivirale..

Ce boli la mamă și bebeluș pot fi cauzate de viruși:

Mulți compuși antivirus atacă viruși, perturbând mecanismele de replicare a acestora. Medicamentele care omoară virușii sunt, de obicei, prescrise pentru herpes, hepatită B și C și gripă. Imunomodulatoarele sunt, de asemenea, deseori menționate la medicamente antivirale - medicamente concepute pentru a îmbunătăți imunitatea și a face să lupte împotriva virusurilor mai activ.

Simptomele care conțin paracetamol, acid acetilsalicilic sau ibuprofen nu aparțin antivirale, deoarece afectează simptomele bolii și nu cauza acesteia.

Foto: congerdesign / Pixabay.com

Ce ar trebui să ia în considerare mamele atunci când alegeți medicamente antivirale?

Femeilor este dificil să trateze bolile virale în afara perioadei de lactație. Cu toate acestea, atunci când alăptează, mamele trebuie să fie dublă atenție în alegerea medicamentelor. La urma urmei, toate substanțele care intră în corpul mamei pot fi găsite prin lapte și în corpul copilului. Ceea ce poate duce la consecințe imprevizibile pentru sănătatea sa, de exemplu, la o reacție alergică. În plus, multe produse pot schimba gustul laptelui, din cauza căruia copilul poate refuza să alăpteze. Unele medicamente sunt vândute sub formă de soluții pe bază de alcool, iar alcoolul afectează în mod negativ și alăptarea..

Dar dacă mama lasă boala singură și nu va fi tratată, atunci virusurile de la ea vor ajunge la copil. Și orice infecție pentru copil poate fi fatală. Există o dilemă dificilă.

Prin urmare, atunci când alege medicamentul antiviral potrivit, mama ar trebui să consulte un medic. El va evalua severitatea bolii, posibilele riscuri din cauza bolii în sine și din terapia antivirală. Este posibil ca acesta să sfătuiască să oprească alăptarea în timp ce ia un medicament antiviral. Deși este nedorit să se facă acest lucru, deoarece laptele matern nu este doar hrană pentru copil, ci și o modalitate de a-și consolida forțele de protecție, deoarece laptele conține componentele necesare imunității sale. Preferința pentru alăptare este acordată tipurilor locale de medicamente.

Antivirale pentru tratamentul gripei

Gripa este una dintre cele mai grave și periculoase boli respiratorii. Prin urmare, multe medicamente eficiente au fost dezvoltate pentru a trata gripa..

Medicamente antivirale comune pentru tratarea gripei:

 • remantadin,
 • amantadina,
 • Umifenovir (Arbidol),
 • oseltamivir (Tamiflu),
 • zanamivir (Relenza).

Toate aceste substanțe acționează direct asupra virusului gripal, perturbând replicarea acestuia în celule și ameliorează simptomele bolii..

Tamiflu

Tamiflu este un agent antiviral care este activ împotriva celei mai periculoase tulpini de virus gripal de tip A, H1N1. Ingredientul activ în Tamiflu este oseltamivirul, care este trecut în lapte în cantități mici. Cu toate acestea, oseltamivir poate fi utilizat în tratamentul sugarilor, deci Tamiflu poate fi recomandat mamelor care alăptează în timpul alăptării, dar tratamentul trebuie efectuat sub supravegherea unui medic.

Agenți antivirali imunostimulatori

Ele pot fi atribuite antivirusului numai condițional, deoarece acestea nu afectează în mod direct virusurile. Cu toate acestea, medicii le prescriu adesea mamelor care alăptează pentru boli virale (gripă, SARS). În primul rând, aceștia sunt agenți imunostimulatori care conțin proteine ​​care sunt active împotriva virușilor (interferoni). Practic, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul și prevenirea gripei și SARS. Cel mai des utilizat:

 • Nazoferon,
 • viferon,
 • picături de interferon,
 • Grippferon,
 • Laferobion.

Aceste fonduri nu au contraindicații pentru alăptare. Acest lucru se datorează faptului că Grippferon, Interferon și Nazaferon trebuie să fie îngropate în nas, iar Viferon este eliberat sub formă de lumânări. Adică componentele acestor medicamente nu intră în circulația sistemică. În plus, medicamentele cu interferon sunt adesea prescrise pentru sugari..

Mecanismul de acțiune al unui alt tip de medicament - inductori de interferon, se bazează pe activarea sistemului imunitar, care este mai activ în combaterea virusurilor. În tratamentul infecțiilor virale respiratorii acute (nu gripa), singura opțiune dintre medicamentele antivirale va fi medicamentele care conțin inductori de interferon sau interferon.

Medicamente antivirale cu efect imunostimulator:

Medicamente homeopate - Oscillococcinum, Anaferon, Ergoferon, Aflubin sunt, de asemenea, permise pentru alăptare (cu toate acestea, sunt practic ineficiente)..

Agenți antivirali antiherpetici

Dintre medicamentele antivirale active împotriva virusului herpes, aciclovirul (Zovirax) este cel mai frecvent utilizat. Famciclovirul și valaciclovirul au, de asemenea, un efect similar cu aciclovirul. Acyclovir este disponibil în forme locale (unguent, cremă) și sistemice (tablete, pulbere pentru injecție). Acyclovir este un medicament relativ sigur, deoarece aproape că nu pătrunde în laptele matern, chiar și atunci când este luat sub formă de pilule. În plus, aciclovirul are un timp de înjumătățire scurt de 3 ore. Prin urmare, o mamă care alăptează poate utiliza aciclovir cu permisiunea medicului curant. Tableta se ia imediat după hrănire, iar următoarea hrănire se efectuează nu mai devreme de 3 ore.

Liste de medicamente permise și interzise

Listele de mai jos nu sunt exhaustive. În situații neclare sau atunci când aplicați un medicament nou, este necesar să studiați cu atenție instrucțiunile.

Ce medicamente nu sunt permise în timpul alăptării:

 • Ingavirin,
 • remantadin,
 • Amixin,
 • amantadina,
 • arbidol,
 • Ribavirina,
 • Kagocel,
 • Polyoxidonium,
 • Isoprinosine.

Ce medicamente sunt permise pentru alăptare:

 • Grippferon,
 • Nazoferon,
 • Tsitovir-3,
 • aciclovir,
 • viferon,
 • Derinat,
 • Anaferon,
 • Ergoferon,
 • Tamiflu,
 • Relenza,
 • Oscillococcinum.

Cele mai sigure medicamente pentru alăptare

Cele mai sigure medicamente pentru alăptare pe bază de interferon (Viferon, Grippferon, Interferon, Nazoferon, Laferobion). Interferonul este o substanță folosită de sistemul imunitar și are activitate antivirală. Majoritatea medicamentelor cu interferon sunt disponibile sub forme locale (supozitoare, picături, spray, soluție pentru inhalare, unguent) și, prin urmare, substanțele din acestea nu pătrund în circulația sistemică. În plus, interferonul utilizat în aceste medicamente este similar cu cel pe care îl primește copilul din laptele mamei. Medicamentele cu acțiune directă destinate să combată virusul gripal, aciclovir, sunt, de asemenea, relativ sigure pentru mame și bebeluși..

Ce trebuie să vă amintiți atunci când luați medicamente antivirale în timpul alăptării

Potrivit Dr. Komarovsky, atunci când luați medicamente antivirale, mamele care alăptează ar trebui să respecte următoarele recomandări:

 • nu vă medicați de la sine,
 • folosiți doze minime,
 • alegeți cele mai fiabile mijloace,
 • studiați cu atenție instrucțiunile pentru medicament.

De asemenea, medicii recomandă mamelor să ia medicamente potențial nesigure imediat după hrănire pentru a reduce cantitatea de substanță activă care trece în lapte. Pe de altă parte, cu cât începe terapia mai repede, cu atât efectul medicamentului este mai mare

Alte fonduri

Dintre medicamentele pe bază de plante, imunomodulatoarele includ cele care conțin extract de echinacea. Odată cu alăptarea, tinctura de alcool a echinaceei este interzisă, dar tabletele cu echinacea sunt permise (sub supravegherea unui medic). Echinacea are următoarele efecte:

 • creșterea rezistenței organismului la infecții virale,
 • efect general de întărire,
 • creșterea numărului de celule sanguine,
 • reducerea timpului bolii.

Foto: etinay / Pixabay.com

Derinat

Derinat este un alt agent imunifortificabil care poate fi utilizat împreună cu alăptarea. Conține dezoxiribonucleat de sodiu. Medicament:

 • posedă proprietăți antivirus,
 • are efect regenerativ,
 • stimulează imunitatea,
 • stimulează sistemul limfatic.

Indicații de utilizare:

 • rinită,
 • faringită,
 • ARVI,
 • stomatită.

Cum să alegeți medicamente antivirale pentru bebeluși

Medicamentele antivirale pot fi prescrise bebelușilor și nu numai mamelor lor. Indicații pentru aceasta sunt imunitatea redusă la copil, un curs sever al bolii. O problemă similară - imunitate redusă, este deosebit de caracteristică pentru copiii prematuri. Medicamentele imunomodulatoare nu sunt recomandate bebelușilor cu imunitate normală pentru vârsta lor - acest lucru poate perturba formarea apărărilor naturale.

Copiii din primul an de viață sunt sensibili la multe boli virale. Aceasta:

 • ARVI,
 • varicelă,
 • gripă,
 • infecție cu rotavirus și enterovirus,
 • pojar,
 • scarlatină.

Cu toate acestea, lista medicamentelor antivirale pentru copii este limitată, deoarece majoritatea medicamentelor nu au fost testate la copii și au aditivi potențial nocivi. Prin urmare, mamele ar trebui să dea medicamente antivirale sugarilor numai la recomandarea medicului.

Cel mai adesea, bebelușilor li se recomandă stimulente pentru imunitate și medicamente cu interferon (Nazoferon, Grippferon, Interferon). Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că utilizarea necontrolată a medicamentelor antivirale poate face mai mult rău decât bine. Adevărat, medicamentele homeopate (Anaflubin, Anaferon, Ergoferon) nu pot dăuna copiilor, deoarece conțin cantități neglijabile de substanțe active. Cu toate acestea, eficacitatea lor este extrem de îndoielnică..

Medicamente care conțin interferon pentru tratamentul copiilor sub un an

Viferon conține interferon recombinant de tip alfa. Medicamentul este disponibil sub formă de supozitoare rectale. Pentru tratamentul sugarilor pe zi, se recomandă utilizarea a cel mult 3 supozitoare. De asemenea, pentru copiii de până la un an se pot folosi picături de Interferon. Se recomandă să se insufle medicamentul în picătură în fiecare nară de 5-6 ori pe zi.

8 antivirale moderne pentru copii

* Revizuirea celor mai buni în funcție de consiliul editorial al expertology.ru. Despre criteriile de selecție. Acest material este subiectiv, nu este o reclamă și nu servește ca ghid pentru achiziție. Înainte de a cumpăra, trebuie să vă consultați cu un specialist.

Potrivit medicilor pediatri, un copil sănătos, cu imunitate normală, care frecventează grădinița, suferă de la 4 la 6 răceli în timpul anului. Această frecvență a bolii poate fi considerată un răspuns normal al imunității sănătoase la agenții patogeni care vin din exterior..

Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei infecții virale acute respiratorii, dacă nu este vorba despre gripă, nu sunt necesare antivirale speciale. Mai mult, dacă temperatura copilului nu depășește 38 de grade, nu sunt necesare medicamente antipiretice. Destul de odihnă (repaus la pat), aer umed umed (aerisit și prosoape umede pe baterie) și multă apă (absolut orice). Picături vasoconstrictive în nas pot fi necesare pentru a preveni otita medie și antitusive cu o tuse uscată, debilitantă.

Însă puțini dintre părinții lor au o cantitate suficientă pentru a se limita la măsuri simple. În plus, la copiii cu vegetații adenoide (colocvial - adenoizi), probabilitatea de otită este crescută, iar părinții acestor copii preferă să le dea bebelușilor medicamente încă de la începutul bolii, în speranța de a preveni complicațiile. Pentru cei care cred că tratarea unei răceli fără antivirale nu este un leac, iată o imagine de ansamblu asupra antivirale pentru copii.

Avertizare necesară: nu există medicamente homeopate în rating. OMS avertizează împotriva utilizării homeopatiei pentru orice infecții, inclusiv SARS sezoniere, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a interzis medicilor să prescrie medicamente homeopate, iar Academia Rusă de Științe a declarat homeopatie de pseudosciență în memorandumul său. Atunci când compilăm o revizuire a medicamentelor, încercăm să respectăm o abordare științifică.

Considerăm necesar să reținem: dacă cu o infecție virală respiratorie obișnuită sezonieră sau „rece”, puteți face fără antivirale, atunci cu gripa sunt indicate. Mai multe detalii despre cum să distingă răcelile de gripă au fost descrise în clasamentul medicamentelor antivirale pentru copii și adulți, ca referință..

Revizuire antivirală pentru copii

Numireun locNumele produsuluiPreț
antiviral pentru copii de la naștere până la 2 ani1Lumânări Viferon523
2Spray nazal Grippferon208
antiviral pentru copii de la 2 la 7 ani1Arbidol pulbere pentru suspensie350
2Kagocel252
3oseltamivir728
antiviral pentru copiii de școală1Ingavirin410
2Amixin537
3zanamivir700

Revizuire antivirală pentru copii de la naștere până la 2 ani

Acesta este cel mai dificil grup de pacienți. Teoretic, bebelușii de la naștere și până la șase luni ar trebui să protejeze anticorpii care au trecut de la mamă prin placenta, ulterior ingerați cu lapte matern. În practică, acest lucru nu funcționează întotdeauna. și din anumite motive, nu toată lumea poate primi alăptarea dintr-un motiv sau altul. Deci, astfel de copii nu sunt feriți de infecții, în timp ce propria lor imunitate este încă slab formată, iar organismul însuși este departe de a putea întotdeauna să îndure febra și intoxicația cauzată de boală fără a face rău.

Și, în același timp, nu există un singur medicament cu efect antiviral direct care să fie aprobat pentru utilizare la copiii de această vârstă. Nu mai rămâne decât medicamente imunomodulatoare și homeopatie, care nu face nimic pentru a ajuta copilul, dar poate să-și liniștească părinții.

Lumânări Viferon

Evaluare popularitate *: 4,9

Pentru copiii de la naștere, se folosesc supozitoare cu 150.000 UI de substanță activă. Există lumânări cu doze mai mari de viferon, sunt folosite pentru tratarea copiilor peste 7 ani și adulți.

Conține interferon recombinant uman (adică produs de bacterii modificate genetic). Aceasta este o substanță care are atât un efect antiviral direct, cât și capacitatea de a stimula răspunsul imunitar al organismului..

Se aplică rectal, ceea ce este destul de convenabil pentru părinți, de 2 ori pe zi. adică la fiecare 12 ore. Durata cursului - 5 zile.

avantaje

 • formă de cerere convenabilă.

dezavantaje

 • sunt posibile reacții alergice.

Spray nazal Grippferon

Evaluare popularitate *: 4.6

Un alt medicament bazat pe interferonul recombinant uman. Spray-ul nu este absorbit prin mucoase, adică nu afectează întregul corp, motiv pentru care este considerat mai sigur. Da, și supradozarea în acest fel este dificilă.

Dintre deficiențe, este necesar să se observe necesitatea utilizării frecvente - copiii sub 1 an li se injectează câte 1 doză (1 „zilch”) în fiecare nară de 5 ori pe zi. Și este pe zi, adică la fiecare 4-5 ore fără pauză pentru somnul unei nopți.

avantaje

 • numai acțiune locală.

dezavantaje

 • trebuie aplicat de 5 ori pe zi.

Revizuire antivirală pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani

În această categorie de vârstă, alegerea fondurilor devine puțin mai largă, dar și nu prea mare. Limitați utilizarea medicamentelor atât sub formă de dozare, cât și sub formă de doză. De exemplu, se crede că tabletele nu trebuie administrate copiilor sub 3 ani, deoarece copilului îi este greu să înghită și el poate sufoca. Din același motiv, copiilor sub 7 ani nu li se recomandă medicație în capsule..

Prin urmare, nu toate fondurile din secțiunea actuală a analizei antivirale pentru copii pot fi utilizate direct din doi ani de viață a unui bebeluș. Este necesar să se acorde atenție restricțiilor de vârstă.

Arbidol pulbere pentru suspensie

Evaluare popularitate *: 4,8

Aprobat pentru utilizare la copii mai mari de 2 ani.

Există pulbere într-o bulă de sticlă întunecată. care trebuie crescute. Mai întâi, turnați aproximativ apă fiartă ⅓ din volumul flaconului, agitați bine până se dizolvă pulberea, apoi adăugați apă la semn (100 ml). În continuare, doza dorită este măsurată cu lingura de măsurare atașată. Pentru copiii de la 2 la 6 ani este de 10 ml. Suspensia pregătită nu trebuie păstrată mai mult de 10 zile..

Luați de 4 ori pe zi timp de 5 zile. Având în vedere că un total de 100 ml de suspensie într-o sticlă, se dovedește că pentru un curs complet trebuie să cumpărați două sticle simultan.

avantaje

 • are efect antiviral direct.

dezavantaje

 • preț ridicat al unui curs de tratament.

Kagocel

Evaluare popularitate *: 4.5

Nu acționează direct asupra virusurilor, dar stimulează sinteza organismului de interferoni, care, la rândul lor, au activitate antivirală. Puteți lua de la trei ani, în primele două zile ale bolii - 1 comprimat de 2 ori pe zi, în următoarele 2 zile - un comprimat o dată pe zi.

Dintre efectele secundare, se observă doar reacții alergice.

Vorbind despre dezavantajele acestui medicament, trebuie menționat că, deoarece el însuși nu afectează virușii, dar stimulează răspunsul imun, eficacitatea acțiunii va depinde de severitatea răspunsului imun individual.

avantaje

 • schema de receptie destul de simpla.

dezavantaje

 • eficacitatea va depinde de starea corpului.

oseltamivir

Evaluare popularitate *: 4.3

Nume comerciale: Tamiflu, Nomides, Oseltamivir fosfat

Acest medicament este destinat copiilor cu vârsta peste un an și are eficacitate dovedită, dar numai împotriva virusului gripei. Adică poate fi folosit doar cu convingerea fără echivoc că boala actuală nu este o răceală, și anume gripa.

Are activitate antivirala directa.

Pentru copiii de la un an la 8 ani, o pulbere este destinată pregătirii unei suspensii. Folosind o cană specială de măsurare, trebuie să măsurați 52 ml apă potabilă, turnați într-o sticlă și agitați puternic. După aceea, trebuie să introduceți un adaptor în gâtul flaconului, care vă permite să măsurați doza dorită de suspensie rezultată. Pentru copiii de la un an la 6 ani (greutate mai mică de 15 kg), aceasta este 30 mg de substanță activă. Trebuie să iei de 2 ori pe zi.

Puteți păstra suspensia finală nu mai mult de 10 zile la temperatura camerei și până la 17 zile la frigider.

Trebuie să spun că remediul are multe efecte secundare, dintre care dureri de cap, greață și vărsături sunt cel mai des observate. Rețetă disponibilă.

avantaje

 • OMS recomandat pentru tratamentul și prevenirea gripei.

dezavantaje

 • multe efecte secundare.
 • reteta medicala.
 • preț mare.

Revizuire antivirală pentru copiii de școală

Pentru copiii peste 7 ani, este mult mai ușor să aleagă un antiviral. Puteți utiliza oricare dintre fondurile descrise printre medicamentele antivirale pentru alte grupe de vârstă, numai în doze adecvate. Sau puteți lua medicamente care sunt aprobate pentru utilizare de către școlari și adolescenți.

Ingavirin

Evaluare popularitate *: 4,7

Acționează la nivel celular, activând sinteza proteinelor antivirale. În plus, stimulează producerea de interferoni..

Pentru copiii de la 7 ani, este prevăzută o doză de 60 mg (există încă 90 mg pentru adulți). Trebuie să o luați o dată pe zi, timp de 5 până la 7 zile (într-un pachet de 7 capsule).

avantaje

 • luați doar 1 dată pe zi.
 • ambalaje suficiente pentru un curs de tratament.
 • puține efecte secundare.

dezavantaje

Amixin

Evaluare popularitate *: 4.4

Pentru copiii cu vârsta peste 7 ani, sunt destinate comprimate de 60 mg.

Inhibă activitatea reproducerii virusului în celule, stimulează sinteza interferonilor.

Un curs convenabil de utilizare la copii: aveți nevoie de doar 3 comprimate, 1 în prima, a doua și a patra zi a bolii (a treia zi trebuie să faceți o pauză).

Dintre reacțiile adverse, sunt posibile reacții alergice, dispepsie (greață, vărsături, diaree), frisoane.

avantaje

 • 3 comprimate pe curs de tratament.
 • luate o dată la 24 până la 48 de ore.

dezavantaje

 • eventuale evenimente adverse.

zanamivir

Evaluare popularitate *: 4.2

Numele mărcii: Relenza.

Un alt medicament conceput exclusiv pentru tratamentul gripei. Poate fi folosit la copii de la 5 ani.

Are activitate antivirala directa. Acesta este produs ca un mijloc de inhalare într-o formă specială - un rotadisc, care trebuie introdus în sticlă - un dezghețator care vine cu kitul. 1 rotadisk este proiectat pentru 4 inhalare.

Aplicați 2 inhalări de două ori pe zi, timp de 5 zile. Adică, un rotadisk este suficient pentru ziua de admitere și în total sunt 5 din pachet, doar pentru curs.

În interior, medicamentul nu este absorbit, acționând doar local, fără a afecta organele vitale. Dar acest lucru nu economisește de efectele secundare. Posibilitatea de umflare a feței și a laringelui din cauza reacțiilor alergice, bronhospasm din cauza iritării tractului respirator cu particule ale medicamentului.

avantaje

 • eficacitate dovedită împotriva gripei (recomandată de OMS).
 • numai acțiune locală.
 • ambalajul este suficient pentru un curs complet de tratament.

dezavantaje

 • posibile efecte secundare.

* Evaluarea popularității se bazează pe analiza datelor privind cererea serviciului wordstat.yandex.ru.

Atenţie! Acest rating este subiectiv, nu este o reclamă și nu servește ca ghid pentru achiziție. Înainte de a cumpăra, trebuie să vă consultați cu un specialist.