Conținutul articolului

Cauzele asteniei post-virale

Astenia se numește letargie, pierderea forței, lipsa de dorință de a face orice. O astfel de slăbiciune îngrijește adesea după SARS. În acest caz, se observă următoarele simptome:

 • letargie;
 • apatie;
 • tulburari ale somnului;
 • iritabilitate;
 • oboseală rapidă.

Pe lângă modificările de bunăstare, o persoană care a avut o infecție virală respiratorie acută poate deteriora starea părului, a pielii și a problemelor digestive..

Adesea, oamenii atribuie slăbiciunea după infecții virale acute respiratorii la stres sever, suprasolicitare fizică, modificări ale presiunii atmosferice, etc. Cu toate acestea, cauza este de obicei boala în sine. Deci, după transferul unei boli infecțioase în organism, se observă astfel de modificări:

 • sistemul imunitar este slăbit de influența virusurilor;
 • sistemul respirator reface funcționarea - membrana mucoasă deteriorată se regenerează, resturile de spută sunt expulzate din tractul respirator;
 • medicamentele utilizate pentru combaterea infecției pot perturba tractul gastro-intestinal (în special antibiotice), ficatul și rinichii;
 • organismul suferă de o lipsă de vitamine.

Putem spune că odată cu introducerea virusului, organismul activează toate sistemele și cheltuie toată energia disponibilă în lupta împotriva bolii, în urma căreia, în perioada post-infecție, o persoană simte o astfel de slăbiciune.

Ceea ce poate fi ascuns în spatele slăbiciunii?

Uneori se întâmplă ca o persoană să-și asume sănătatea pentru astenie post-virală, dar, de fapt, dezvoltă o complicație a SARS. Cum să evite acest lucru?

Pentru început, vă sugerăm să vă familiarizați cu procesele patologice, ale căror simptome pot fi confundate cu astenie post-virală:

1. Neuroinfecții - complicații ale SARS de natură virală sau bacteriană care afectează sistemul nervos, cel mai adesea - creierul sau măduva spinării. Odată cu neuroinfecția, microorganismele se înmulțesc pe mucoasa creierului (cauzând meningită) sau chiar în substanța creierului. Microorganismele afectează celulele nervoase, le otrăvesc cu produsele funcțiilor lor vitale. Simptomele neuroinfecției:

 • temperatura corpului crescută - cu neuroinfecție cronică, poate fi subfebrilă, iar cu neuroinfecție acută, poate ajunge la 39 de grade;
 • greaţă;
 • ameţeală;
 • durere de cap;
 • întunecarea în ochi;
 • pierderea echilibrului;
 • incapacitatea de a lucra mental.

Aceste simptome pot fi tulburătoare periodic sau permanent, în funcție de stadiul bolii. Dacă după SARS sau altă boală infecțioasă după SARS, amețeli, slăbiciune, dureri de cap, etc. sunt îngrijorate, consultați imediat un medic.

2. Hipovitaminoza - o afecțiune în care organismul este deficitar de vitamine. Se observă mai ales la sfârșitul iernii și primăverii, când dieta oamenilor este semnificativ mai săracă în fructe, legume și ierburi. Hipovitaminoza nu poate apărea numai după o răceală, dar crește și probabilitatea de a dezvolta ARVI..

3. Oboseala cronică este o boală a celor care nu au întotdeauna suficient timp pentru o odihnă bună. Acești oameni adesea poartă ARVI „pe picioare”. Drept urmare, ei au și mai multe motive pentru a dezvolta astenie post-virală decât alte persoane.

Ne recuperăm după ARVI

Ce să faci pentru a depăși slăbiciunea după SARS? Este necesar, pe de o parte, să compensezi pierderea de vitamine și minerale, iar pe de altă parte, să te forțezi să-și restabilească activitatea fizică normală.

Dieta după o răceală

Importanța, desigur, trebuie acordată nutriției. În timp ce în timpul unei boli este mai bine să limitezi cantitatea de alimente, pentru a nu supraîncărca organismul, în perioada de recuperare trebuie să compensezi pierderea de nutrienți și oligoelemente vitale, precum vitaminele și mineralele. Aceasta nu înseamnă o supraalimentare - compoziția bogată a alimentelor este importantă, iar volumul său ar trebui să rămână normal. De asemenea, o importanță deosebită este echilibrul de apă. A bea multă apă este necesară atât în ​​timpul luptei împotriva infecției, cât și după recuperare.

Ce alimente trebuie adăugate la dietă:

 • legume și fructe proaspete, preferând în același timp fructe de sezon și mai bune;
 • verdeturi - un depozit de vitamine și fibre;
 • leguminoase, pește, carne - pentru a oferi organismului proteine;
 • uleiurile vegetale nu numai că sunt o sursă valoroasă de energie, ci mențin pielea, sistemul cardiovascular și alte organe sănătoase;
 • cerealele au un efect bun asupra tractului digestiv;
 • iaurturile, kefirul și alte produse lactate vor ajuta la refacerea microflorei intestinale;
 • ceaiuri cu ierburi, fructe de pădure, lămâie, apă limpede.

Aditivi farmaceutici

Pentru a restabili puterea, puteți cumpăra și aditivi activi biologic, cum ar fi:

 • complexe de vitamine și minerale;
 • extracte de plante - ginseng, eleutherococcus, lemongrass etc.
 • tinctura de echinacea (are efect imunostimulator);
 • lactobacili pentru intestine;
 • glicină - pentru a îmbunătăți starea de spirit, somnul, reduce efectele toxice asupra creierului.

Activitate fizica

De obicei, forțele revin la pacient atunci când începe să le folosească - se întoarce la muncă, gătește, întâlnește oameni și se odihnește activ. Cel mai bun leac pentru oboseală este mersul în aer curat, mersul cu bicicleta, înotul în piscină. Nu necesită prea multă energie, dar contribuie la refacerea sistemului respirator, accelerează metabolismul, afectează favorabil starea emoțională..

Odihnă completă

În perioada post-infecțioasă, activitatea fizică ar trebui să alterneze cu odihna. Componenta sa principală este un somn complet..

Trebuie să dormi într-o cameră răcoroasă, dar sub o pătură caldă sau în pijamale. Deci nu înghețați și, în același timp, respirați aer curat. Înainte de a merge la culcare, este util să opriți toate gadgeturile, să petreceți cel puțin o oră în liniște. O plimbare de seară este bună pentru calitatea somnului.

Slăbiciune la frig

Atunci când o persoană se îmbolnăvește de gripă sau de o răceală obișnuită, pe lângă simptomele obișnuite sub formă de nas și curgere, apar oboseală și slăbiciune constantă. Acest lucru se explică prin faptul că corpul își cheltuie toată energia pentru a-și reveni și nu mai există nicio forță pentru treburile obișnuite. Aceste simptome, combinate cu dureri de cap și febră, fac viața insuportabilă. Dar cel mai rău lucru este că, chiar și după o boală, oboseala severă poate persista mult timp, iar în unele cazuri, sindromul astenic se dezvoltă.

Cum se manifestă slăbiciunea în răceli??

În timpul și după răceală, o persoană se poate simți deprimată și obosită. Este nevoie de două săptămâni pentru a restabili apărarea organismului și a scăpa de urmele unei boli trecute. În acest moment, poate exista o slăbiciune, care este exprimată în două moduri:

 • fizic - o persoană se simte obosită, uneori chiar și după somn, nu există puteri pentru a face griji de zi cu zi;
 • psihologic - epuizare nervoasă. Se poate manifesta în iritabilitate, insomnie, depresie, apatie. Mai târziu apare o tulburare de atenție și concentrare..

În timpul unei răceli, când o persoană este acasă, își poate permite o odihnă bună. Dar când trebuie să vă întoarceți la îndatoririle obișnuite, slăbiciunea este un inconvenient deosebit. Într-adevăr, pe lângă oboseala constantă, incapacitatea de a se odihni, o persoană nu este capabilă să se concentreze asupra muncii, mai ales dacă necesită efort mental. Această afecțiune este periculoasă, deoarece provoacă pierderea poftei de mâncare și reduce activitatea motorie, ceea ce agravează în continuare situația. Este posibil să apară deficiență de vitamine și epuizare. Toate acestea stau la baza dezvoltării de noi patologii..

Slăbiciune și somnolență: cauze și complicații

La o persoană bolnavă, forța este cheltuită pentru combaterea virusului. Când organismul produce anticorpi, crește temperatura. Și odată cu pierderea căldurii, energia este pierdută și ea. Uneori, dimpotrivă, o persoană tremură, respirația i se accelerează, durerile musculare sunt resimțite. Pentru a face față acestui corp trebuie, de asemenea, să cheltuiți multă energie. De aceea, slăbiciunea, amețelile, somnolența sunt simptome comune ale bolilor respiratorii..
Printre motivele fiziologice care determină slăbirea organismului în timpul și după o boală, se disting următoarele:

 1. Intoxicaţie. Înfrângerea virusului dezactivează celulele individuale și perturbă funcționarea organelor interne. Este nevoie de energie pentru restaurarea lor..
 2. Încetinirea funcționării celulelor nervoase.
 3. Hipoxia. Celulele infectate nu primesc cantitatea necesară de oxigen. Acest lucru este evident mai ales în perioada de iarnă la temperaturi scăzute și lumină scurtă. Lipsa de oxigen afectează și producția de melatonină - unul dintre hormonii fericirii.
 4. Incetinirea metabolismului. Acest lucru se observă atât prin apariția vremii reci, cât și cu o boală.

Oboseala după o boală pentru o perioadă scurtă de timp este normală. Dar dacă această afecțiune întârzie și se agravează, atunci ajutorul unui specialist este necesar. Acesta poate fi un semnal al dezvoltării complicațiilor. Simptomele periculoase după transferul de gripă includ:

 • dureri de cap, greață - inflamarea meningelor este posibilă;
 • dureri toracice - o complicație a sistemului cardiovascular;
 • tuse severă cu spută purulentă, febră - posibilă pneumonie latentă.

Rezultatul unei răceli - astenie

Slăbiciunea constantă și oboseala după răceală pot ajunge într-o boală independentă care necesită tratament separat. Această afecțiune se numește astenie. Cel mai adesea, apare în cazurile în care, chiar înainte de boală, o persoană era suprasolicitată și simțea o lipsă de energie. Astenia se dezvoltă treptat. Atunci când o persoană ignoră primele semne de slăbiciune sau este forțată să se întoarcă urgent la muncă, nepermițând organismului să se recupereze, există o deteriorare și mai mare a stării de bine. Deci oboseala minoră se termină cu insomnie, migrene și depresie.

Dacă o persoană a suferit o boală infecțioasă severă, de exemplu, gripă sau pneumonie, atunci probabilitatea de a dezvolta sindromul astenic este mare. Acest lucru se datorează pierderilor mari în timpul recuperării. Întregul corp devine vulnerabil. Adormirea și oboseala rezultate nu sunt adesea acordate atenție și nu găsesc o altă explicație pentru ei. Între timp, astenia progresează. Principalele sale diferențe față de oboseala obișnuită sunt:

 • durata lunga;
 • imposibilitatea odihnei corpului chiar și după un somn lung;
 • nevoie de interventie medicala.

Principalele simptome ale sindromului astenic sunt slăbiciunea și oboseala. Semnele care le însoțesc sunt împărțite în trei categorii:

 1. Probleme cu somnul. Creșterea insomniei nocturne duce la o somnolență constantă în timpul zilei. Chiar dacă reușești să dormi suficient noaptea, dimineața încă te simți obosit.
 2. Instabilitate emoțională. Imposibilitatea odihnei fizice afectează starea morală. La om scade nivelul de eficiență, capacitatea de concentrare asupra sarcinilor. Acest lucru duce la iritabilitate, modificări ale dispoziției, anxietate și stres constant..
 3. Eșecuri ale sistemului nervos autonom. Acest sistem controlează buna funcționare a diferitelor organe interne. Tulburările cauzate de astenie duc la pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, scădere a antrenării sexuale, aritmii cardiace, transpirație crescută, lipsa de aer, percepție accentuată a sunetelor puternice.

Într-o etapă timpurie, sindromul astenic este exprimat într-o schimbare a comportamentului uman - reținere, iritabilitate, iritabilitate crescută, nerăbdare și scăderea autocontrolului. Acest tip de tulburare se numește hiperstenic. Există, de asemenea, o varietate ipostenică a acestei patologii, când pasivitatea și apatia prevalează în comportamentul pacientului. În același timp, persoana nu are suficientă putere pentru a efectua acțiuni obișnuite, se simte somnolența și epuizarea.

Unde să-ți iei forța în timpul și după boală?

În cazul răcelilor, preparatele complexe au un efect pozitiv. Acestea au ca scop eliminarea simptomelor neplăcute: febră, rinită, dureri de cap și dureri musculare, precum și slăbiciune. Dar trebuie să fii atent când alegi aceste remedii, deoarece unele dintre ele sunt antihistaminice și provoacă somnolență, precum și o slăbire a concentrației.

Un medicament prescris corect va ajuta nu numai să facă față simptomelor unei răceli, dar și să depășească slăbiciunea. Acest lucru se realizează datorită prezenței cafeinei și acidului ascorbic în compoziție. Cofeina are un efect revigorant asupra pacientului și activează funcționarea sistemului cardiac. El este, de asemenea, capabil să îmbunătățească ușor starea de spirit. Vitamina C este necesară pentru funcționarea normală a diferitelor sisteme corporale. Cu o răceală, nevoia acestuia este deosebit de mare, deoarece crește forțele imune ale pacientului. Substanța activă a celor mai complexe preparate este paracetamolul. Normalizează temperatura corpului uman și, prin urmare, contribuie și la îmbunătățirea condiției sale fizice.
Așa încât oboseala simplă după o răceală nu se transformă într-o nouă boală, trebuie să îți faci timp pentru a reumple corpul. Pentru a face acest lucru, restabiliți sănătatea fizică, consolidați imunitatea și acordați-vă psihologic activității viguroase. Acest lucru se poate face urmând proceduri simple:

 1. Terapie cu apă - înot în piscină, băi relaxante cu sare de mare sau uleiuri esențiale, duș de contrast, saună.
 2. Activități fizice mici - exerciții de dimineață, drumeții, yoga. Este important să nu suprasolicitați.
 3. Masajul - va restabili forma musculară și vă va ajuta să vă relaxați..
 4. Aer proaspăt - pe lângă mers pe jos, este necesar să ventilați camera, în special înainte de culcare.
 5. Expunere adecvată la soare. Sub influența radiațiilor ultraviolete, organismul produce un hormon care îmbunătățește starea de spirit.
 6. Atitudine pozitiva. De ceva timp trebuie să încercați să eliminați situațiile stresante și comunicarea cu persoane neplăcute.

Un loc special în lupta împotriva slăbiciunii și oboselii cauzate de frigul comun este alimentația. Dieta unei persoane slăbită trebuie să includă următoarele componente:

 1. Vitamine Acestea pot fi complexe speciale care sunt vândute într-o farmacie, dar ar trebui să fie prescrise de un medic. Puteți utiliza produse sănătoase: fructe, șolduri de trandafir, cereale integrale, semințe încolțite, soiuri de carne și carne cu conținut scăzut de grăsimi, nuci.
 2. Iod. Conținut în alge și fructe de mare.
 3. enzimele O cantitate suficientă pentru a compensa lipsa enzimelor va ajuta consumul zilnic de produse lactate, ierburi proaspete și legume.
 4. Ceaiuri de plante, băuturi cu fructe. Aceste băuturi au un efect sedativ și curăță organismul de toxine formate în perioada bolii. Ceaiul de ghimbir, bulionul de nemurire, lingonberry și băuturile de fructe de afine sunt bine tonificate..

Slăbiciunea severă și somnolența cauzată de frigul comun sunt simptome alarmante care nu pot fi ignorate. Luându-vă timp să restaurați corpul, puteți evita pe viitor multe probleme de sănătate.

Cum se poate recupera după ARVI?

Medicii sună alarma: recent, după răceli, gripă și infecții virale respiratorii acute, slăbiciune crescută, letargie și tulburări ale somnului persistă mult timp. Toate acestea sunt manifestări ale sindromului astenic..

Astenia poate fi atât manifestarea inițială, cât și sfârșitul bolii. Dar cel mai adesea este „coada” unei infecții virale. De regulă, după 1-2 săptămâni, gripa, infecțiile virale respiratorii acute, pneumonia, amigdalita, faringita, bronșita și alte boli lasă în urmă astenie post-infecție..

Importanța asteniei după infecții virale respiratorii acute pentru practica clinică este confirmată de faptul că, în Clasificarea internațională a bolilor din a 10-a revizuire, se identifică separat sindromul G93.3, sindrom de oboseală după o infecție virală. Incidența simptomului astenic este mare și ajunge la 64%. Prezența tulburărilor astenice la copii contribuie la deteriorarea calității vieții, dificultăți de adaptare în instituțiile preșcolare și școlare, învățarea deficitară, scăderea activității comunicative, probleme în interacțiunile interpersonale și tensiunea în relațiile de familie..

După sfârșitul perioadei acute de boală respiratorie a pacientului, simptomele inflamației locale - tuse, nasul curgător etc. sunt tulburate timp de câteva zile. După o săptămână, persoana se recuperează complet. Cu toate acestea, la câteva săptămâni de la recuperare, multe persoane sunt preocupate de slăbiciune, iritabilitate, tulburări de somn, digestie și alte simptome. Această afecțiune se numește astenie „post-infecție”. Motivul este că orice răceală va slăbi activitatea întregului organism. Mai mult, cu cât boala este mai severă, cu atât manifestările mai pronunțate de astenie după recuperare.

De obicei, astenia după infecții respiratorii acute este însoțită de următoarele simptome: letargie; iritabilitate, modificări ale dispoziției; apatie (dorința de a face orice); oboseală rapidă; tulburari ale somnului; dureri de cap recurente; ameţeală; scăderea poftei de mâncare; constipație deteriorarea pielii și părului. Adesea, oamenii atribuie această afecțiune oboselii, hipovitaminozei, unei zile proaste, etc. Dar dacă ați avut recent gripa, o infecție virală severă, bronșită, pneumonie etc., acesta este probabil motivul..

Pentru a opri boala la timp, în diagnosticul asteniei, trebuie să se distingă de oboseala obișnuită.

Diferențele de astenie față de oboseala fiziologică:

 • are un curs mai lung;
 • nu trece după o noapte de somn sau de odihnă;
 • necesită tratament.

Este demn de remarcat faptul că astenia se dezvoltă treptat. La început există o ușoară oboseală. O ușoară defalcare. În această perioadă, pacientul înțelege că este timpul să facă o pauză, să se odihnească, dar din diverse motive se forțează să lucreze. Există dificultăți în sistematizarea sarcinilor, dificultăți în separarea principalului de cel secundar.

Mai departe. Apare oboseala. Odihna devine necesară. Dar pacientul nu se mai poate opri și continuă să lucreze prin inerție. Ca urmare, sindromul astenic progresează. Apare apatie și dureri de cap, somnul este deranjat, apare depresia.

Plângerile tipice după suferința diferitelor boli sunt slăbiciunea, oboseala psihică crescută, o senzație constantă de oboseală, agravată de efort fizic, lipsă de motivație, anxietate, tensiune. În același timp, pacienții au dificultăți de concentrare, nu își pot concentra atenția pe nimic timp îndelungat și sunt ușor distrași. În același timp, apar instabilitate emoțională, atingere, lacrimă, temperament scurt, starea de spirit, sensibilitate, senzație de nervozitate internă. În plus, somnul este deranjat, o persoană poate adormi cu greu, nu se poate relaxa și se trezește din greu, se ridică nerefăcută. Apetitul dispare, puterea sexuală scade. Transpirația crește adesea, pacientul are o senzație de întreruperi în activitatea cardiacă, nu are suficient aer.

De asemenea, sindromul astenic poate fi însoțit de o scădere accentuată a pragului de toleranță a diferiților stimuli: sunete puternice, lumină strălucitoare, încărcări vestibulare, schimbări de vreme. Factorii externi, cum ar fi ușile înfundate, zgomotul unui televizor sau o mașină de spălat, sunt mai enervante. Toate acestea interferează cu modul obișnuit de viață, provoacă manifestări de inadaptare în comportament.

Toate simptomele de mai sus ar trebui să fie principalul motiv pentru a solicita asistență medicală..

Cauzele asteniei...

Odată ajuns în organism, virusul perturbă multe procese biochimice. Modificările afectează mai întâi sistemul respirator, apoi sistemul circulator (de exemplu, virusul gripal poate reduce rata de coagulare a sângelui). Particulele de virusuri, produsele lor metabolice, celulele epiteliale distruse etc. provoacă intoxicații, adică otrăvirea organismului. Intoxicația deosebit de severă afectează funcționarea sistemului nervos. Cu o intoxicație severă, sunt posibile convulsii, halucinații, vărsături în perioada acută a bolii. Efectele toxinelor asupra creierului se resimt mult timp după victoria organismului asupra virusului. De aceea, capul se poate doare, calitatea somnului se poate deteriora, capacitatea de concentrare etc. Efectele secundare ale medicamentelor utilizate contribuie și la dezvoltarea asteniei. De exemplu, se știe că dozele mari de interferon au un efect toxic. Abuzul de medicamente antipiretice afectează negativ sistemul circulator, ficatul și rinichii. Dacă antibioticele au fost utilizate pentru a combate complicațiile infecțiilor virale acute respiratorii, în perioada de recuperare există riscul de a dezvolta disbioză etc..

Ce sa fac? Cum să ajute organismul să se redreseze din lupta împotriva infecției?

În cele mai multe cazuri, este suficient să ajustați regimul zilnic, dieta și unele obiceiuri. În primul rând, aceasta este nutriția. Alimentele trebuie să conțină o cantitate mare de vitamine și, în același timp, să fie ușor pentru intestine. În dieta trebuie să includeți alimente precum: legume și fructe proaspete; carne și pește slab; lactate; diverse băuturi - sucuri, ceaiuri cu ierburi și fructe, ape minerale; verdeaţă; cereale de cereale. De asemenea, după gripă, decocturile, perfuziile, preparatele vitaminice bogate în vitamina C (trandafir, zmeură, merișoare) vor veni la îndemână. Este necesar să se asigure aportul de vitamine și nutrienți cu alimente, puteți lua, de asemenea, complexe de vitamine-minerale comprimate.

Un rol la fel de important îl joacă și rutina zilnică. O componentă importantă a tratamentului asteniei este respectarea regimului zilei, starea la aer curat, exerciții fizice. În același timp, nu trebuie să uitați de un regim de muncă și odihnă organizat în mod corespunzător și de minimizarea stresului. Pentru a face acest lucru, trebuie să fiți mai calm în ceea ce se întâmplă, să faceți pauze în timpul lucrului, să vă înconjurați cu cei dragi. De asemenea, pentru prevenirea asteniei, aveți nevoie de recreere activă, sport, vizitarea piscinei, proceduri de întărire a apei (duș de contrast, băi cu sare de mare) și mers regulat.

Deoarece afecțiunea este asociată cu cheltuielile forțelor vitale și mentale, pacientul are nevoie de o odihnă bună, de o schimbare a peisajului și de tipul de activitate. Acest lucru va permite corpului să se relaxeze și să acumuleze energie. Dar, uneori, aceste recomandări nu sunt realizabile dintr-un motiv sau altul, sau în unele cazuri, astenia este atât de puternică încât necesită atenție medicală și tratament special. Prin urmare, recurgeți la terapia medicamentoasă.

 • Medicamentele nootropice sau neurometabolice sunt medicamente sigure și accesibile pentru a elimina o tulburare psihopatologică. Dar eficacitatea lor clinică rămâne neprobată, întrucât nu toate simptomele stării de rău pot fi controlate. Din această cauză, această categorie de medicamente este utilizată cu intensități diferite în diferite țări. În Ucraina, acestea sunt utilizate pe scară largă, dar rareori în America și Europa de Vest.
 • Antidepresivele - sunt inhibitori ai recaptării serotoninei, folosiți pentru a trata complexul de simptome astenice și semne de depresie.
 • Antipsihotice sau antipsihotice atipice - eficiente în condiții astenice vitale.
 • Psihostimulante - această categorie de medicamente este prescrisă de un psihiatru cu indicații adecvate de utilizare. Acestea includ agenți procholinergici.
 • Blocante ale receptorilor NMDA - ajută la deficiența cognitivă datorată aterosclerozei cerebrale și a altor patologii care provoacă deficiență cognitivă.
 • Adaptogenii sunt produse pe bază de plante. Cel mai adesea, pacienților li se prescrie ginseng, viță de magnolie chineză, pantocrine, Rhodiola rosea și Eleutherococcus.
 • Vitaminele B - această metodă de terapie este populară în Statele Unite, dar este limitată în utilizare datorită riscurilor mari de reacții alergice. Prin urmare, se utilizează o terapie vitamină optimă, care include vitamine din grupele B, C și PP.
 • Ca agenți antioxidanți pentru sindromul astenic, este posibilă aplicarea Coenzimei Q10 - o substanță asemănătoare vitaminei care este direct implicată în sinteza adenosinei trifosfat, protecție antioxidantă și ajută la restabilirea altor antioxidanți (vitamina E).

Toate fondurile de mai sus necesită indicații adecvate pentru utilizare. Mai mult, în practica medicală generală, utilizarea lor este limitată. Este necesară consultarea de specialitate, majoritatea medicamentelor se administrează la farmacie strict conform rețetelor.

Transpirație și slăbiciune după SARS

În acest articol, vom afla de ce, după SARS, slăbiciunea și transpirația rămân ceva timp.

Sănătatea nu este restabilită imediat - o perioadă, durerile de cap, transpirația excesivă și alte simptome persistă după eliminarea bolii. Astfel, organismul încearcă să normalizeze funcțiile autonome afectate de SARS, gripă sau pneumonie și nu trebuie să vă faceți griji. În aceste cazuri, ar trebui să vizitați în continuare un medic și mai multe cauze de stare de rău - citiți mai multe despre toate acestea.

De ce transpirăm în timpul unei răceli

Acest lucru se datorează unei astfel de funcții de transpirație precum detoxifierea, necesitatea de a elimina compuși otrăvitori din organism care apar atunci când sistemul imunitar luptă cu agresorul. Transpirația după boală continuă până la recuperarea corpului.

De fapt, toate semnele de pneumonie, infecții virale respiratorii acute și gripă, slăbiciune și faptul că aruncă în mod constant în transpirație, înseamnă că organismul luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor. Multe medicamente pe care o persoană le folosește pentru a elimina boala provoacă de asemenea transpirație excesivă..

Merită să încerci să transpiri cu o răceală

Se întâmplă că o persoană care suferă de răceală încearcă să crească producția de transpirație pentru a scăpa de simptome neplăcute. În acest scop, se aplică diferite metode. Pacientul poate avea nevoie să bea mai mult, sprijinindu-se pe fonduri precum zmeură și mușețel. Dacă starea persoanei nu este prea severă, un astfel de tratament este permis. Este logic ca în acest caz să existe și transpirație după SARS.

Pericole de transpirație excesivă

Igiena în faza acută a răcelilor are o importanță primară. Se întâmplă adesea că loviturile de febră și transpirația excesivă depășesc brusc o persoană. În cazul în care vă suflă, cursul bolii poate fi complicat, așa că evitați schițele cu toate forțele posibile. După ce a făcut un duș, schimbați imediat hainele. Același lucru se aplică cazurilor când după transpirația ARVI persistă o perioadă de timp..

Există două tipuri de reducere a temperaturii - criză (o scădere puternică la numere normale) și liză (o scădere treptată). În cel de-al doilea scenariu, transpirația scade natural treptat, deși este oarecum întârziată. La prima persoană se aruncă adesea într-o transpirație rece (dacă vă place ficțiunea, amintiți-vă cum s-a recuperat Corwin după ciuma din prima parte din „Cronicile lui chihlimbar”, de exemplu), iar această condiție este destul de periculoasă în sine.

De ce transpiră o persoană după o boală

Uneori se întâmplă o afecțiune paradoxală - boala se termină, dar persoana se înrăutățește, slăbiciune, transpirație excesivă, durerile de cap nu vor să plece, dureri severe la nivelul articulațiilor noaptea - care sunt motivele pentru asta? Această afecțiune se poate explica prin faptul că boala - SARS, gripa, în special pneumonia - a mobilizat toate forțele corpului, iar acum sunteți obosit banal, ca după câteva zile de muncă asiduă.

Ai dreptul la odihnă, nu-ți face griji. Nu degeaba în medicină există o întreagă zonă - reabilitare, tratament de reabilitare. Transpirația după o răceală este departe de cel mai rău lucru pe care îl întâlnesc medicii din această ramură. Ai nevoie de vitaminoterapie, alimentație bună și aer curat..

Transpirația crescută, slăbiciunea și alte tulburări vegetative nu vor dura mult timp, cel mult două-trei zile. În această perioadă, veți transpira intens chiar și după sarcini absolut obișnuite și de rutină, toate acestea sunt în ordinea lucrurilor. Se întâmplă că o persoană nu se poate recupera după o boală mult timp. Despre acest lucru în secțiunea următoare..

Sindromul astenic

Există mai multe varietăți de sindrom astenic, acesta poate apărea atât la copii, cât și la adulți. Poate fi o consecință naturală a unei boli deosebit de grave sau poate fi un simptom al unei noi - motivele pot fi diferite. În cazul răcelilor, apar de boli precum sifilisul secundar, infecția cu HIV în stadiul SIDA în sine și diabetul zaharat sunt adesea mascate..

O ocazie de a ne gândi la boli grave va fi sindromul astenic, însoțit de astfel de manifestări:

 • Salturi de temperatură și transpirații nocturne
 • Ganglioni limfatici mari
 • Greață, vărsături, diaree, dureri abdominale
 • O erupție roșie pe tot corpul care nu mâncărime, nu doare, nu se coji și nu se ridică deasupra suprafeței pielii (specifică sifilisului)
 • Urinare foarte frecventă, sete extremă, gură uscată (specifică diabetului).
 • Erupții erpetice pe buze sau de-a lungul nervilor de pe corp.

Înainte de a suna alarma, asigurați-vă că simptomele durează suficient (de la o săptămână) după recuperarea de la ARVI sau gripa. Dacă acest lucru este adevărat, cel mai bine este să nu trageți și să vizitați un medic.

Se recomandă câteva zile pentru a măsura regulat temperatura. Salturile la semnele apropiate de febră indică un proces de infecție continuu. Nu uitați că nu toate răcelile sunt la fel, iar perioada astenică după o pneumonie severă durează mai mult decât după ARVI.

Metode de tratament

Pentru a preveni dezvoltarea sindromului astenic, începeți prevenirea acestuia în timp ce sunteți încă bolnav de boala de bază. Acesta este un mod util de a vă recupera cât mai repede..

Este deosebit de importantă respectarea unui repaus blând, în pat, nu încercați să eroizați și să tolerați boala de pe picioare. Nu va fi mai bun.

Puteți bea linex pentru a sprijini microflora intestinală dacă vi se administrează antibiotice, dar, în principiu, disbioza este departe de a fi atât de groaznică pe cât este vopsită și nu este atât de comună.

Urmați cu atenție instrucțiunile medicului dumneavoastră. Sindromul astenic după boală, dacă susțineți organismul cu complexe de vitamine, este mai ușor. Dar nu pierdeți bani cu adaptogeni și homeopatie, eficacitatea primului nu este dovedită, cel de-al doilea este pur și simplu bile de zahăr la prețul unui medicament (dacă apa ar avea o amintire, te-ai putea îmbăta consumând apă dintr-un pahar din care ai băut odată vodcă). Nu căutați pentru trucuri de marketing.

„Am coronavirus”. Medicul - despre cum decurge boala

Am contactat un pacient care avea coronavirus în urmă cu aproximativ două săptămâni. Era într-un respirator special, ochelari și mănuși. La 7 zile după aceasta au apărut primele semne: slăbiciune generală, simțul mirosului a dispărut.

Joi trecut am făcut un test și deja vineri temperatura a crescut. Sâmbătă, testul a fost confirmat. Lucrul interesant este că nu am avut o tuse, ci numai dificultăți de respirație timp de câteva zile. Apoi a venit o scurtă perioadă de îmbunătățire, temperatura a dispărut, a devenit mai ușor să respire. Acum câteva zile, după îmbunătățire, temperatura a crescut din nou, greutatea în piept a revenit și eram pregătit pentru simptome mai severe și posibilă spitalizare.

Cum merge boala?

Prima perioadă durează de la 6 la 10 zile. Temperatura ține până la 37,5 și simptome ușoare: nu poate exista tuse, ușoară stare de rău, dureri musculare, somnolență - simptome comune ale SARS. Pierderea mirosului apare în 35% din cazuri. Conjunctivita apare și ea - există o presupunere că aceasta depinde de poarta de intrare a infecției, dacă, să zicem, aceasta intră în corp prin membrana mucoasă a ochiului. De obicei durează 3-4 zile, apoi dispare..

Care este motivul pentru a suspecta că nu aveți un SARS obișnuit, ci o nouă infecție cu coronavirus? Temperatura durează 3-4 zile sau mai mult. De obicei, cu SARS, temperatura nu durează atât de mult, după câteva zile intră în scădere. Cu Sovid-19, acesta va rămâne constant la un nivel de 37 până la 37,5. Poate crește periodic la 38, pe fondul sănătății relativ normale.

Majoritatea colegilor mei care sunt infectați, după 7-8 zile de boală, există o îmbunătățire temporară a sănătății - o recuperare imaginară. Temperatura și majoritatea simptomelor trec, persoana începe să se simtă aproape bine - dacă doar s-ar culca o zi și ar fi gata să ducă o viață obișnuită. Perioada de recuperare imaginară durează până la 48 de ore, după care începe a doua fază.

A doua fază este caracterizată de tuse uscată, transpirație și o temperatură cuprinsă între 37,5 și 38,5. Principalul simptom este o tuse uscată.

Trebuie menționat că la majoritatea oamenilor boala va trece într-o formă ușoară. Au totul limitat la prima fază și o mică tuse uscată. În acest sens, boala lor se va sfârși.

Dacă aceasta este o boală a cursului de mijloc, atunci a doua fază va fi cu o tuse puternică, febră.

Dacă debitul este sever, atunci a doua fază poate trece în a treia. Se caracterizează prin respirație dificilă. Pacientul simte lipsa de respirație, îi lipsește aerul, oboseala în cameră, chiar dacă camera este proaspătă. Dacă vine vorba de asta, trebuie să bateți clopotele și să chemați ambulanța.

Cum să suni o ambulanță

Trebuie să știi ce să spui pentru a veni la tine. Trebuie să descrieți clar ce se întâmplă, împingând împotriva faptului că aveți dificultăți în respirație. "Tuse, este greu să respirați, nu este suficient aer, se agravează." Aceasta este cheia - că nu ți-a fost întotdeauna dificil să respiri și că ieri totul a fost bine, iar astăzi s-a înrăutățit dimineața și, mai rău, la ora prânzului..

Desigur, oamenii sunt diferiți, unii dispecer, de exemplu, ar putea să nu considere apelul dvs. suficient de serios și refuză să spună ceva de genul: „Vindece, se va înrăutăți, sună-mă”. Nu trebuie să renunțăm, ci să apelăm din nou. Vei fi dus la un alt dispecer și conversația cu el va fi diferită. Nu este nevoie să mă confrunt cu faptul că, din moment ce a spus că ambulanța nu va veni, asta este totul. Dacă o persoană se simte cu adevărat rău, trebuie să vă asigurați că ambulanța pleacă.

Dacă apare o deteriorare accentuată

Uneori apare o deteriorare accentuată. Este tipic pentru persoanele de peste 40 de ani, iar cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât este mai mare șansa. O persoană poate merge pe jos o săptămână, tuse, poate avea temperatură, disconfort. Și apoi se întâmplă așa-numita „colaps” - o deteriorare accentuată a stării de bine cu dificultăți de respirație.

Pneumonia virală, despre care toată lumea vorbește atât de mult, se dezvoltă treptat - focurile cresc încet, ceea ce permite restului țesutului pulmonar să se adapteze la schimbări. Volumul afectat este de 3 mm, a doua zi 4,5 mm, următorul 7 mm. Dar când mărimea lor atinge o masă critică - adică țesutul pulmonar sănătos rămas nu mai poate face față - încep dificultățile de respirație. În timp ce există suficienți plămâni pentru a compensa partea care lipsește, o persoană se poate simți normală și nici măcar nu poate suspecta că are pneumonie virală.

Ar fi interesant pentru mine acum să fac o tomografie pentru a vedea ce se întâmplă în plămâni cu o sănătate relativ bună. Cred că totul este mai mult sau mai puțin favorabil pentru mine, pentru că pot vorbi rapid, mers repede și nu simt lipsa respirației.

Dar aceasta este o insidiozitate vicleană - nu întotdeauna ceea ce se întâmplă în afara corespunde cu ceea ce se întâmplă în interior.

Cum să fii tratat dacă ești bolnav acasă

Bolnavi acasă, odihnă de pat recomandată, excluderea activității fizice, băuturi abundente (cel puțin 1,5 litri de apă pe zi). Medicamentele specializate pot fi conectate numai la recomandarea medicului - acestea sunt administrate de medici de urgență sau de la distanță în timpul consultării în clinică.

Acum mă simt bine, dar nu te poți relaxa. În două săptămâni, puteți aștepta orice semne. Sunt bolnav acasă, primesc consultări de la colegi de la distanță, intenționez să mă instruiesc în cazul viitoarelor lucrări cu pacienți cu coronavirus.

notificări

Totul despre COVID-19 în Volgograd cu un singur clic

Ajută afacerea să se regăsească

Fotografia zilei și videoclipul zilei au o legătură vizibilă la material

Toate noutățile

„Nimeni nu vărsă Coca-Cola pe podea”: angajații plictisiți ai mall-ului din Volgograd au pus în scenă un flash flash drăguț

Deputatul Volgograd a pus ordinul Steaua Roșie pe 9 mai și a interesat poliția

Nu au fost de acord: grajdurile Sosnovy Bor din Volgograd vor începe să fie demolate pe 15 mai

Kamyshanin este în proces pentru viol în grădiniță

„Mii de ace lipiți în piept”: chirurgul a vorbit despre infecția în masă a medicilor spitalului Nikolaev

Au adus din Podolsk și Omsk: 13 copii și șase adolescenți s-au îmbolnăvit într-o zi în regiunea Volgograd

„Volodya a fost o grămadă de energie”: rudele au povestit despre ultimele zile ale fostului viceprimar al Volgogradului înainte de moartea sa

Rămâne să înțelegem cum să călărești: în piața luptătorilor căzuți din Volgograd, un nou marcaj a fost desenat pe partea de sus a vechiului

Rospotrebnadzor: creșterea bolilor coronavirusului din Rusia este oprită

Pasagerii cu temperatură nu vor zbura: companiile aeriene au primit un plan pentru a ieși din restricțiile coronavirusului

"Paramedic pleca cu lacrimi în ochi": angajații Zhirnovskaya CRH la muncă extremă și indemnizațiile lui Putin

Doar 14 persoane din Danilovka: modul în care coronavirusul se răspândește în regiunea Volgograd

„Medicul-șef nu vrea să meargă la secție”: pacienții spitalului din Kamyshin - despre testele pierdute și lipsa de speranță

În cazul în care pensionarii Volgograd primesc o mască și mănuși: adrese și numere de telefon ale punctelor de emisiune, programul de lucru

Medici în contact: clienții Tele2 vor fi consultați online gratuit pe COVID-19

Martorii tăcuți ai victoriei: în Rusia se creează un muzeu interactiv al lucrurilor de front uitate

Yota a deschis acces nelimitat la noi categorii de aplicații

Al 25-lea spital Volgograd a limitat activitatea de salubrizare a aerului și consultații de urgență

Serviciul regional de sănătate: în regiunea Volgograd 90 de lucrători medicali s-au infectat cu un coronavirus

„Forțat să închidă serviciul pentru clienți”: la Volgograd, un angajat al fondului de pensii a contractat COVID-19

Anchetatorii s-au ocupat de hackerii care au postat fotografii naziste pe 9 mai

Regiunea Volgograd a doua zi în primele 10 regiuni ale Rusiei după numărul de coronavirus infectate

În Volgograd, numărul pacienților cu pneumonie a crescut brusc: 50 de persoane în terapie intensivă

La Volgograd, fostul adjunct al șefului Volgograd a murit brusc

Creșterea rapidă continuă: analizăm programul infecției cu coronavirus în Volgograd

Nu toată lumea va primi bani: răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la plata copiilor între 3 și 16 ani

În regiunea Volgograd - +96 de cetățeni bolnavi pe zi: un număr de 1355 de persoane sunt infectate

Am mers la o recesiune: într-o zi din Rusia, 9974 de oameni s-au infectat cu coronavirus

Locuitorii din Uryupinsk care făceau comerț cu alcool diluat au fost iertați după ce au fost transformați în patroni

Auto: O nouă capcană de asigurare: de ce este periculos să emiteți „carantină” OSAGO

Să mergi și să alergi la ora indicată: înțelegem că de astăzi locuitorii din Volgograd au permis

„Din cauza învățării la distanță”: motivele evadării unui băiat de nouă ani de lângă Volgograd au devenit cunoscute

Camera de conturi a Federației Ruse a constatat încălcări în timpul construcției centrului de transplant de rinichi Volgograd

Un nou val de verificări privind respectarea regimului de auto-izolare a trecut prin regiunea Volgograd

„Jucătorii de afaceri obțin superprofit pe coronavirus”: Volgograd - despre un regim strict de mască în regiune

Pantaloni scurți, bikini și cămașa soțului: frumuseți cu uniforme - cum să poarte haine de vară dacă nu ai reușit să slăbești

„Înainte, aproape că au scuipat pe spate”: șoferii ambulanței Volgograd au primit prima lui Putin pentru coronavirus

Costul a scăzut cu 30%: ce se întâmplă cu închirierea locuințelor în timpul unei pandemii - și ce se întâmplă după

„Pacienții vor fi transportați sau eliberați extern”: Spitalul de Psihiatrie Volgograd a fost trimis la un spital de boli infecțioase

SARS adormește, pneumonia se trezește: cum să înțelegem că o complicație a început după boală

Interviu cu un medic despre ce trebuie să facă o persoană după un concediu medical

Potrivit Natalya Esaulova, sindromul post-viral nu poate dura mai mult de două săptămâni, altfel ar trebui să mergi cu siguranță la medic

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

Ne bucurăm de prima căldură de primăvară, nu numai pentru că zăpezile pline de zăpadă se topesc în fața ochilor noștri, dar sezonul ARVI și gripa se încheie, ceea ce nu ne-a permis să trăim în pace. Mulți s-au îmbolnăvit de ARVI (sau de gripă) toamna, unii chiar mai mult de o dată. Ce ar trebui să se facă dacă, după o boală, o persoană nu se poate recupera complet și, așa cum au scris locuitorii din Prostokvashin, „atunci își rupe labele, atunci coada îi cade”? Cu aceste întrebări, am ajuns la medicul pulmonolog, candidata la științele medicale Natalya Esaulova.

- Natalya Alexandrovna, foarte des după o infecție virală respiratorie acută, o persoană nu are practic nicio forță. Se datorează acest lucru într-adevăr faptului că o persoană a fost bolnavă? Ce trebuie făcut în acest caz?

- Slăbiciune, scăderea apetitului și capacitatea de lucru - aceste simptome se încadrează într-adevăr în așa-numitul sindrom de astenie post-virală. Da, are propriul nume separat și este descris în literatura medicală. Dar acest sindrom nu poate dura mai mult de o săptămână și jumătate până la două săptămâni. Dacă starea de rău durează mai mult, se alătură și alte simptome, atunci nu mai trebuie să aștepți, trebuie să mergi la medic.

- Merită să luați vitamine, imunostimulante, alte medicamente în aceste săptămâni și jumătate sau poate mai mult? Unii încep să sfătuiască ginsengul, alții adaptogeni. De cât au nevoie?

- Dacă suntem în poziția medicamentului bazat pe dovezi, atunci trebuie să recunoaștem sincer că nu a fost dovedit efectul clinic al administrării de adaptogeni, vitamine și medicamente imunomodulante. Și nu aș sfătui să iau imunomodulatori fără să consulte un medic.

- Bine, și atunci ce trebuie făcut unei persoane bolnave?

- Cel mai important este să vă protejați de reinfecțiune. Aceasta nu înseamnă că trebuie să mergi la muncă cu mască. Apropo, o mască medicală are efect doar atunci când este purtată nu de o persoană sănătoasă, ci de o persoană bolnavă. Ea îi acoperă nasul, gura, împiedicând răspândirea picăturilor de salivă, care conține un număr mare de particule virale. Mai mult, masca trebuie schimbată la fiecare două ore.

Nu uitați, dacă sunteți sănătos, atunci purtarea unei măști medicale nu este inutilă.

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

Pentru cei care au avut recent ARVI, recomandăm să mergi mai mult în aer curat, evitând locurile aglomerate, mai ales dacă sunt slab ventilate. Particulele virale rămân active ore întregi în aer uscat, cald și nemișcat, dar sunt distruse aproape instantaneu în aer rece, umed și în mișcare. Trebuie să te speli pe mâini mai des și să nu le atingi fața. Pacientul își atinge fața, virusul cade pe mâini, pe mâini - pe butucuri, mobilier, ustensile, etc. O persoană sănătoasă, atingând toate acestea cu mâna, are șanse mari să se îmbolnăvească și ea. Trebuie să încercați să dormiți suficient și să mâncați corect. Asigurați-vă că hidratează suplimentar mucoasa nazală. Apropo, dacă după ARVI nu puteți refuza picăturile vasoconstrictoare și să continuați să uscați mucoasa nazală cu ele, atunci va deveni mult mai dificil să luptați cu o nouă infecție a mucoasei dvs. exagerate și riscul de a vă îmbolnăvi din nou va fi mai mare..

- Când pot începe să joc sport??

- Dacă medicul nu dă alte recomandări, atunci la două săptămâni de la recuperare, puteți reveni treptat la stresurile obișnuite. Dar primul antrenament ar trebui să fie tot la jumătatea drumului.

- La anularea terapiei antivirale și a antibioticelor, teoretic se pot consuma băuturi alcoolice. Dar, desigur, totul are nevoie de o măsură.

Dacă sunteți externat la muncă, dar reclamațiile rămân

- Ce să faci cu o tuse? Pacienții, și în special mamele tinere, au termenul de tuse reziduală. Cât poate dura?

- O tuse după o infecție virală respiratorie poate persista, dar nu mai mult de o săptămână și jumătate, după ce medicul a externat pacientul din spital. Mai mult, ar trebui să aibă o tendință clară de scădere. Dacă tușești mai mult, iar pe acest fundal există o perioadă de senzație de lipsă de aer, există o senzație de inhalare incompletă sau de exhalare, apare durere în piept, sputa dispare - aici trebuie să mergi imediat la medic.

O tuse care se prelungește după răceală poate duce la astm bronșic.

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

- Și ce ar putea fi?

- Cel mai adesea, cauza unei tuse prelungită după ARVI este sindromul obstructiv bronșic secundar (BOS) sau patologia tractului respirator superior. Principalul mecanism al biofeedback-ului este hiperreactivitatea bronșică după o infecție pe care o persoană a avut-o. Bronhiile sunt într-o stare constantă de pregătire pentru a reacționa cu spasm și edem la cel mai mic stimul. Recunosc că în cazuri rare, obstrucția (bronhospasm) poate trece fără tratament în timp. Dar, în același timp, este posibil ca în viitor să devină o punte pentru dezvoltarea astmului bronșic. Cred că nimeni nu va fi mulțumit de acest diagnostic și, prin urmare, trebuie tratat acest sindrom.

- Se folosesc inhalatoarele pentru asta? Vii la birou și îl respiri, colegii sunt interesați, iar unii deja te consideră bolnav și bătrân...

„Absolut, nu neapărat inhalatoare.” Există multe medicamente sub alte forme, inclusiv tablete, dar medicul trebuie să le selecteze și să le prescrie. Nu este nevoie să merg la farmacie săptămâni întregi și să-i întreb, spun ei, dă-mi ceva de tuse. Ai milă de tine, tratează-te competent.

Atât inhalatoarele, cât și comprimatele ajută la tuse, dar sunt eficiente doar conform indicațiilor unui medic.

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

- Temperatura după ARVI poate rămâne?

- Temperatura, dacă vorbim despre SARS și gripă, poate fi numai după pneumonie sau dacă o persoană are alte complicații. Dacă, după infecții virale acute respiratorii în timpul zilei, temperatura crește la 37,1–37,5, acesta este un simptom alarmant. Focusul inflamației poate fi oriunde: de la organele ORL până la rinichi, doar un medic ar trebui să-l caute.

- Ce simptome, pe lângă tuse prelungită și febră, ar trebui să alerteze după ARVI?

- Orice infecție și în special gripa este stres pentru organism. Pentru a ne recupera, ne mobilizăm toate forțele și, în acest context, bolile cronice se pot face simțite.

A avut vreodată o persoană care să crească presiunea cel puțin o dată? În timpul sau după infecții virale respiratorii acute, poate apărea o criză hipertensivă. Acest lucru sugerează că un astfel de pacient trebuie să fie mai atent la tensiunea arterială, să normalizeze greutatea, să urmeze o dietă, să limiteze aportul de sare, să nu mai fumeze. Deci, se va salva de la dezvoltarea unei crize hipertensive și, eventual, un atac cerebral în viitor.

Dacă aveți probleme cu presiunea, atunci în timpul sau după infecții virale respiratorii acute, poate apărea o criză hipertensivă.

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

Același lucru se poate spune despre bolile coronariene. Înainte de o infecție virală, s-ar putea să nu fi apărut dureri în inimă, dar dacă au apărut în timpul unei ARVI sau într-o săptămână sau două după, ar trebui să vă adresați medicului și să faceți față problemei. Acesta este un semnal alarmant, dar când o persoană inteligentă aude acest semnal, îl folosește în avantajul său. Nu trebuie să vă speriați, trebuie să acționați.

Miocardita, adică inflamația țesutului mușchiului cardiac, poate deveni o complicație formidabilă după infecții virale respiratorii acute și infecții respiratorii acute, iar aici trebuie să vă adresați unui medic. Miocardita se poate manifesta cu simptome precum slăbiciune, transpirație și febră. O persoană are bătăi de inimă, durere în inimă, nu tolerează niciun efort fizic. În acest caz, începe mai repede tratamentul, cu atât va fi mai scăzut riscul de invaliditate și chiar de invaliditate în viitor. Cardiomiopatia, care apare și ca rezultat al miocarditei, este una dintre indicațiile pentru o intervenție chirurgicală cu transplant de inimă.

Natalya Alexandrovna este sigură că cea mai bună protecție împotriva infecțiilor virale este vaccinarea

Foto: Artem Ustyuzhanin / E1.RU

Într-un cuvânt, SARS și gripa sunt un test de rezistență pentru organism. Nu voi fi original dacă spun că cea mai bună protecție pentru viitor pentru fiecare persoană va fi vaccinarea împotriva gripei ca fiind cea mai periculoasă infecție virală a acestui grup. Vaccinul protejează împotriva complicațiilor care pun în pericol viața și, în cele din urmă, economisește nu numai sănătatea noastră, ci și timp și bani pentru tratamentul ulterior.

Slăbiciune după gripă: ce trebuie făcut?

În timpul bolilor infecțioase, celulele sistemului imunitar sunt implicate activ în lupta împotriva virusului. De aceea, după gripă la adulți și copii apare adesea un sentiment de slăbiciune.

Dacă nu restabiliți în timp starea normală a corpului, se pot dezvolta complicații periculoase sau o nouă infecție. Cât durează slăbiciunea după ARVI și gripă și cum să elimini această stare neplăcută?

Cauzele slăbiciunii după gripă

Slăbiciunea și pierderea poftei de mâncare sunt destul de frecvente după gripă. Chiar și după ce temperatura s-a normalizat, un nas curgător și tuse au trecut, o persoană poate experimenta o scădere a vitalității. Motivul principal al acestei afecțiuni este că organismul uman a petrecut multă vitalitate pentru a lupta împotriva virusului.

Deci, cât durează pentru a se recupera? Aceasta poate dura aproximativ două săptămâni. Dacă după această perioadă, starea nu s-a îmbunătățit, trebuie să vă adresați unui medic - pot exista complicații grave care trebuie tratate imediat.

Simptome de slăbiciune după gripă

De obicei, semnele unui sistem imunitar slăbit după gripă la adulți și copii includ următoarele:

 • somnolență crescută;
 • oboseală rapidă;
 • slăbiciune persistentă;
 • nervozitate și cumpătătură;
 • transpiraţie
 • pierderea poftei de mâncare.

După gripă, se poate observa și sindromul astenic, care se caracterizează prin slăbiciune, transpirație severă, o scădere a temperaturii corpului până la 35,7-36,2 grade.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare sau sindromul de oboseală cronică, este necesar să se trateze în timp util toate efectele gripei. În plus, există anumite simptome care ar trebui să oblige o persoană să vadă un medic:

 • greață, dureri de cap - poate fi un simptom al encefalitei sau al meningitei;
 • dureri toracice - pot indica patologii cardiace;
 • tuse persistentă, febră de grad scăzut, apariția unei spute vâscoase de culoare maro-verzui - aceste simptome pot indica dezvoltarea unei pneumonii lente.

Prezența unor astfel de semne la adulți și copii ar trebui să fie o ocazie de a consulta un medic. Dacă aceste boli nu sunt tratate, ele pot fi foarte nocive pentru sănătate..

Mod de viata

Pentru a accelera procesul de recuperare după gripă, nu trebuie să reveniți imediat la ritmul normal al vieții. Pentru a vă îmbunătăți starea, trebuie să luați în considerare componentele importante:

 1. Calmul psihologic. Principalul factor în consolidarea sistemului imunitar este confortul psihologic și absența situațiilor stresante..
 2. Somn complet. După gripă, este foarte important să mergi la culcare la timp, deoarece un somn sănătos restabilește perfect corpul. Este recomandabil să folosiți un produs de curățare și un umidificator pentru a crea parametrii optimi ai aerului interior. Acest lucru este deosebit de important pentru copii..
 3. Masaj la picioare. Cu această procedură, toată lumea se poate relaxa, își poate îmbunătăți bunăstarea și chiar își poate consolida imunitatea. Pentru a face acest lucru, puteți vizita camere speciale sau puteți face singură această simplă procedură. În doar 10 zile de un astfel de masaj, puteți obține rezultate excelente..
 4. Tratamente cu apă. Acestea vă permit să vă relaxați și să consolidați sistemul imunitar. Dacă este posibil, puteți vizita piscina. În plus, există proceduri destul de accesibile la domiciliu - băi cu adăugare de sare de mare sau un duș de contrast. În absența contraindicațiilor, puteți vizita și baia.
 5. Activitate fizica. La 1-2 săptămâni după gripă, puteți începe să faceți sport. Drumeția este excelentă, dansul sau yoga este foarte util. Pentru a consolida sistemul imunitar, este util să faci exerciții în aer curat, acest lucru este valabil mai ales pentru copii.

Nutriție și vitamine

Alimentația corectă joacă un rol important în recuperarea de gripă. Prin urmare, este foarte important să includeți în dieta dvs. multe legume și fructe proaspete. Verdele foarte utile și alimentele proteice. Pentru a consolida sistemul imunitar și a elimina slăbiciunea, trebuie să utilizați sucuri proaspăt stoarse, ceai verde, carne fiartă și pește, precum și produse lactate. În loc de produse făinoase, ar trebui să mâncați pâine de tărâțe și produse de patiserie din făină integrală.

Pentru copii, este foarte util în perioada de recuperare a kiwi-ului și a cașmonului, care sunt o sursă excelentă de vitamina C. Puteți să oferiți și copilului dvs. stoc de pui, dar este mai bine să refuzați supele bogate.

După boală, copiii pot prepara ceaiuri de vitamine din frunzele uscate de căpșuni. Pentru a face astfel de produse mai eficiente, li se poate adăuga miere și lămâie..

Este foarte important să monitorizați regimul aportului de lichide. Pentru a vă recupera de gripă, trebuie să curățați organismul de toxine. De aceea, se recomandă să bei un pahar cu apă curată cu jumătate de oră înainte de masă. Acest lucru este foarte important pentru copii, deoarece devin mai deshidratați ca urmare a febrei.

Dacă nu există alergie la plante medicinale, puteți utiliza diverse decocturi și perfuzii. Formulările cu un conținut ridicat de vitamina C sunt deosebit de utile. De aceea, este recomandat să includeți budiste și zmeură în dieta dvs..

Lemongrass, echinacea, ginseng și eleutherococcus vă vor ajuta să vă îmbunătățiți starea după gripă. Un mod minunat de a consolida sistemul imunitar este un amestec de ghimbir, lămâie și miere. Acest produs poate fi adăugat la ceaiul verde sau consumat în formă pură..

medicamente

Dacă gripa a fost însoțită de o intoxicație severă a organismului și o febră ridicată, pentru adulți și copii, pot fi necesare medicamente pentru curățarea tractului digestiv. Enterosorbenții sunt excelenți în acest scop. Cele mai eficiente medicamente includ polysorb, enterosgel, polifenpan.

Astfel de fonduri sunt recomandate să fie luate noaptea după ultima masă. Cât poți bea astfel de medicamente? De obicei, medicii nu recomandă utilizarea lor mai mult de 1-2 zile, deoarece astfel de medicamente pot reduce absorbția de vitamine și nutrienți de către organism. Acest lucru este deosebit de important pentru copii..

Acum știți cât durează recuperarea infecțiilor virale. Pentru a-ți îmbunătăți rapid starea de bine după gripă, trebuie să mănânci complet și echilibrat, să faci sport, să faci masaj. Dacă două săptămâni mai târziu slăbiciunea persistă, trebuie să consultați un medic - probabil că gripa a dus la complicații grave.

Despre restabilirea imunității după gripă în următorul videoclip: