Scăderea temperaturii corpului sub medie este destul de frecventă. Poate apărea din diferite motive, la oameni de toate vârstele și au consecințe diferite..

Temperatura joasă este periculoasă??

Se consideră că valorile normale ale termometrului sunt 36,6 ° C. De fapt, indicațiile pot fluctua pe parcursul zilei, în funcție de mese, de ciclul menstrual și chiar de starea de spirit. Prin urmare, temperaturile cuprinse între 35,5 și 37,0 sunt considerate norma absolută pentru fiecare individ.

Adevărata hipotermie, care este periculoasă pentru sănătate și uneori pentru viață, începe la o temperatură sub 35 ° C. Dacă numerele de pe termometru sunt cuprinse între 35 și 36,6 grade Celsius, atunci cel mai probabil nimic nu amenință sănătatea umană.

Modul în care corpul menține temperatura?

Termoreglarea este un proces complex care captează creierul, nervii, sistemul hormonal și chiar țesutul adipos. Scopul principal al mecanismului este menținerea unei temperaturi constante a „miezului”, adică a mediului intern uman. Încălcarea oricărei legături poate provoca defecțiunea întregului sistem de producție termică și transfer de căldură.

Cum se măsoară corect temperatura?

 • În axilă - cea mai obișnuită metodă de măsurare a temperaturii în țara noastră. Este simplu, dar destul de inexact. Deci, norma cu această metodă variază de la 35 ° C la 37, 0 ° C. La copiii cu vârsta sub un an, temperatura subfebrilă este considerată normală..
 • Termometria în cavitatea bucală este norma pentru Europa și SUA, dar o raritate pentru Rusia. La copii, poate fi, de asemenea, ineficient, deoarece acestea deschid de multe ori gura atunci când se măsoară, ceea ce nu este recomandat.
 • Metoda rectală (în rect) este foarte precisă, dar este mai des folosită la copii. Nou-născuților nu li se recomandă măsurarea rectală a temperaturii (pentru a evita deteriorarea intestinelor). Temperatura medie în rect este la jumătate de grad peste axilar.
 • Termometria urechii este populară în unele țări, dar dă erori foarte mari.

Termometru cu mercur - pentru a măsura corect temperatura în axă, trebuie să se mențină un termometru cu mercur cel puțin 5 minute.

Un termometru electronic este menținut până la un semnal sonor, temperatura este verificată. Apoi se mențin încă un minut - dacă temperatura nu s-a schimbat, atunci termometria este completată. Dacă a crescut - continuați să mențineți timp de 2-3 minute.

Regula principală: nu măsurați temperatura unei persoane sănătoase! Acest lucru duce la creșterea anxietății fără niciun motiv. Dacă doriți să luați termometria în fiecare zi, atunci acesta este ca un simptom al depresiei sau al anxietății. În acest caz, trebuie să consultați un terapeut.

Cauzele hipotermiei

La un număr semnificativ de oameni din întreaga lume, temperatura medie a corpului diferă de normele standard. Cineva a observat toată viața un termometru de 37 ° C, iar pentru cineva, valorile scad adesea sub 36 ° C. Prin urmare, hipotermia este un semn al stării de sănătate numai în prezența altor simptome. Printre cauzele temperaturii scăzute a corpului pot fi:

 • infecție virală sau bacteriană
 • anemie sau deficiență latentă de fier
 • perturbări hormonale - hipotiroidism, boli ale glandei hipofizare, hipotalamus
 • influențe externe (îngheț, ședere lungă în apă)
 • post, dietă
 • psoriazis și alte leziuni ale pielii extinse
 • iatrogenic (acțiuni medicale, supradozaj medicamentos)
 • consum de alcool și droguri (barbiturice)
 • sepsis (otrăvire de sânge)

Infecție virală sau bacteriană

Orice boală infecțioasă, chiar dacă este foarte ușoară, forțează organismul să-și mobilizeze toate apărările. După boală, recuperarea are loc treptat. Febra este înlocuită cu subfebrile (vezi cauzele temperaturii subfebrile 37,2 -37,5 ° C), apoi cu temperatura scăzută. Aceasta este însoțită de slăbiciune generală, o persoană se simte nu recuperată pe deplin. Această afecțiune poate dura două-trei săptămâni după încheierea bolii..

Anemie

Temperatura redusă, însoțită de slăbiciune, amețeli și unele alte simptome, pot indica o lipsă de fier în organism. Un test de sânge pentru hemoglobină, precum și determinarea feritinei, ajută la identificarea acestei patologii. Principalele semne de anemie și deficiență latentă includ:

 • Păr subțire
 • Unghiile striate și fragile
 • Dependența de carne crudă și alte gusturi neobișnuite
 • Inflamația limbii
 • Slăbiciune și performanțe slabe
 • Palorul pielii
 • Răceala brațelor și picioarelor
 • Incontinenta urinara

După numirea medicamentelor care conțin fier (Ferretab, Sorbifer și altele, vezi preparatele pentru fier pentru anemie), simptomele de mai sus, inclusiv răceala și scăderea temperaturii, dispar de obicei în 2-3 luni.

Tulburare hormonală

Sistemul endocrin uman afectează absolut toate procesele, inclusiv reglarea căldurii. Așadar, tumorile și leziunile cerebrale pot provoca perturbarea hipotalamusului, care la rândul său este responsabil de temperatura „miezului”, adică de temperatura internă constantă a unei persoane. Astfel de afecțiuni se manifestă întotdeauna clar prin conștiința afectată, vorbirea, vederea sau auzul, probleme de coordonare, dureri de cap și vărsături. Din fericire, bolile grave ale creierului sunt rare. Mai des, cauza unui termometru scăzut este hipotiroidismul..

Hipotiroidismul este o lucrare insuficientă a glandei tiroide, o deficiență a hormonilor acesteia. Un eșec similar apare cu inflamația autoimună a glandei, operații asupra acesteia sau tratamentul cu iod radioactiv. Boala apare destul de des (conform unor rapoarte, la 1-10% din populație) și se manifestă printr-o varietate de simptome:

 • Slăbiciune, performanță redusă
 • Creștere în greutate, umflare
 • Răceală, temperatură scăzută
 • Pielea uscată, mâncărime
 • Fragilitatea părului și a unghiilor
 • Somnolență, pierdere de memorie și letargie generală
 • Constipatie cronica
 • Bradicardie (puls lent)

Pentru a diagnostica hipotiroidismul, este necesar să se verifice nivelul TSH (hormon stimulator tiroidian). Dacă este mai mare decât normal, atunci probabilitatea acestei boli este mare. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile de peste 40 de ani, ale căror rude au probleme cu glanda tiroidă. După diagnostic, medicul prescrie terapia de înlocuire (Eutirox), care vă permite să reveniți la sănătatea normală și să scăpați de simptome.

Influențe externe

Omul este o creatură cu sânge cald care menține o temperatură constantă în interiorul corpului. Dar temperatura pielii (în axă, de exemplu) scade destul de des odată cu înghețul, înotând în apă și fiind într-o cameră răcoroasă. În astfel de cazuri, este destul de cald să te îmbraci și să măsoare temperatura: indicatorii vor reveni repede la normal după încălzire.

Hipotermia iatrogenică

Hipotermia asociată cu acțiunea medicilor apare de obicei la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală. Dacă, după o intervenție chirurgicală prelungită, pacientul este lăsat fără pătură, riscul de acoperire excesivă va fi mare. Anestezia suprimă tremurul, ceea ce împiedică scăderea temperaturii. Prin urmare, o atenție atentă la pacienții postoperatorii este extrem de importantă.

Supradozaj de medicamente antipiretice - destul de des, în special la copii, temperatura scade brusc după o supradoză de medicamente antipiretice. Părinții îngrijorați, atunci când văd numere peste 38 de ani pe un termometru, încep să „scadă temperatura”. Consecințele unor astfel de acțiuni pot fi nu numai încălcări ale termoreglării, ci și boli severe ale stomacului, precum și sângerare. Prin urmare, în niciun caz nu trebuie să abuzați de medicamente antipiretice.

O supradoză de picături vasoconstrictoare este un alt motiv pentru temperatura corporală scăzută a copilului. Datorită efectului general asupra tuturor vaselor, astfel de medicamente pot duce la hipotermie. Prin urmare, cu o răceală comună, fără complicații, este mai bine să clătiți nasul bebelușului cu o soluție salină banală, vândută în orice farmacie.

Foame

Cu diete stricte prelungite sau înfometare forțată, o persoană pierde o cantitate mare de rezerve de grăsime. Un depozit de grăsime în combinație cu glicogen este responsabil pentru echilibrul producției de căldură și transferul de căldură. Drept urmare, persoanele subțiri și mai ales emaciate îngheață adesea, fără un motiv aparent..

Boli de piele

Bolile pielii, în care sunt afectate zone mari, duc adesea la o scădere a temperaturii. Psoriazisul, eczema severă și boala de arsură au astfel de consecințe. O cantitate mare de sânge curge constant în zonele afectate ale pielii, ceea ce reduce temperatura persoanei în ansamblu.

Septicemie

Reproducerea activă a bacteriilor din sânge și otrăvirea organismului de către produsele activității lor vitale se numește sepsis. Ca în orice infecție bacteriană, cu complicații septice, se observă adesea o creștere a temperaturii și până la un număr foarte mare. Dar, în unele cazuri (la persoanele în vârstă slăbită și vârstnică), sistemul nervos, inclusiv centrul de termoreglare, este afectat.

Într-o situație atât de paradoxală, corpul uman răspunde la invazia bacteriilor printr-o scădere bruscă a temperaturii la 34,5 ° C sau mai mică. Hipotermia cu sepsis este un semn destul de nefavorabil. Este combinat cu o afecțiune generală severă, depresia conștiinței, funcția afectată a tuturor organelor.

Intoxicații cu etanol și narcotice

Aportul de cantități mari de alcool și anumite substanțe psihoactive poate cauza temperatura corporală scăzută a unei persoane. Aceasta apare ca urmare a vasodilatației, suprimării tremurului și a efectelor asupra nivelului de glucoză. Având în vedere că după ce au luat doze mari de etanol, multe persoane dorm pe stradă, astfel de pacienți nu sunt mai puțin frecvente în camerele de urgență. Uneori, scăderea temperaturii devine critică și duce la stop cardiac și respirator.

Cum se crește temperatura?

În primul rând, trebuie să înțelegeți dacă o scădere a temperaturii este norma sau o abatere de la aceasta..

 • Dacă ați măsurat din greșeală, ați măsurat temperatura corpului și ați constatat scăderea acesteia, fără a mai prezenta alte simptome, atunci calmați-vă. Nu uitați dacă ați avut recent un SARS sau o altă infecție. Poate că acestea sunt efecte reziduale..
 • Sau poate motivul este ventilația activă a apartamentului într-o zi înghețată. În acest caz, trebuie să închideți geamurile, să vă îmbrăcați mai cald și să beți ceai fierbinte.
 • Dacă aceste motive sunt excluse, cel mai probabil, astfel de numere de pe un termometru sunt caracteristica dvs. individuală.
 • Dacă, pe lângă hipotermie, simțiți slăbiciune, depresie și găsiți multe alte simptome, atunci este mai bine să consultați un medic.

Cel mai probabil, după teste suplimentare, se va găsi anemie sau scăderea funcției tiroidiene. Numirea unui tratament adecvat va ajuta la creșterea temperaturii. La copii este necesară anularea medicamentelor antipiretice și vasoconstrictoare.

Când este nevoie de îngrijiri medicale urgente?

Apelul obligatoriu la un specialist este necesar în cazurile în care:

 • Om inconștient
 • Temperatura corpului - 35 ° C și continuă să scadă.
 • Temperatura corporală scăzută la o persoană în vârstă, în combinație cu sănătatea precară
 • Prezența unor simptome grave, cum ar fi sângerare, halucinații, vărsături indomabile, vorbire și vedere deficiente, icter sever.

Amintiți-vă că adevărata hipotermie care pune în pericol viața apare la oameni bolnavi critici sau hipotermici. O ușoară scădere a temperaturii nu va dăuna sănătății. Mai mult decât atât, la valori de temperatură scăzută, toate procesele metabolice sunt mai lente. Prin urmare, mulți experți consideră că persoanele cu această caracteristică trăiesc mai mult..

Ce trebuie făcut la temperatura corporală scăzută 35,5 la un adult?

Temperatura normală a corpului uman este de 36,5-37,2 grade Celsius. Temperatura corporală scăzută la un adult este o abatere de la normă și, prin urmare, necesită îngrijiri medicale. Acest fenomen se numește hipotermie..

Care este abaterea? Și faptul că temperatura corpului este un indicator al stării organelor responsabile de transferul și producerea căldurii. Prin urmare, o temperatură scăzută indică o defecțiune în activitatea acestor organe. Cu toate acestea, temperatura scăzută este însoțită de o schimbare de stare. Și dacă nu s-a întâmplat, temperatura corpului scăzută pentru majoritatea oamenilor poate fi normală pentru o persoană în parte - astfel de excepții apar și nu sunt necesare măsuri.

Simptome

 • tensiune arterială scăzută și puls;
 • apare iritabilitate;
 • somnolență, letargie;
 • capul începe să se învârtă, „pete” clipesc în fața ochilor;
 • pielea devine palidă și rece la atingere, persoana tremură;
 • slăbiciune, pierderea forței, mișcări lente și, în cele din urmă, stare generală de rău.

O temperatură coborâtă nu este mai puțin teribilă decât una ridicată și dacă simptomele de mai sus se transformă în halucinații, vorbirea devine încetinită, mișcările devin stângace, paralizia este posibilă, pielea devine palidă de la gri și apoi albastru, temperatura devine deja anormal de scăzută, la care o persoană pierde conștiința și apoi moartea vine.

Cauze care pot provoca temperaturi scăzute

1. În primul rând, este o ședere frecventă și prelungită în aer rece sau în apă rece. Toate acestea pot provoca hipotermie, iar dacă se repetă cazurile de hipotermie, la final va duce la un caz de temperatură scăzută.

Prin urmare, cei cărora le place schiul, drumețiile, pescuitul sau mersul nordic pe timp de iarnă, în geruri de peste 30 de grade, este mai bine să se abțină de atacuri. Și în frig moderat, starea pe stradă trebuie dozat gradual - începeți cu o plimbare de 10 minute, adăugând treptat timp. Dar la primul semn de îngheț, ar trebui să te întorci acasă. Încălziți-vă cât mai mult și aveți cu voi o sursă adecvată de mâncare și băutură caldă în timpul drumeției Iar pentru pasionații de înot, monitorizați temperatura apei - trebuie doar să fie caldă. În ceea ce privește „înotul de iarnă”, este necesar să te obișnuiești treptat - doar o singură scufundare este suficientă pentru a începe, apoi imediat în căldură.

2. suprasolicitare. Este necesar să alternăm rațional munca și odihna. Și nu doar muncă și odihnă, ci și condiții favorabile pentru ei. Nu fi eroic atunci când culege cartofi într-o zi plină, ploioasă și rece. Nu este întâmplător faptul că condițiile meteorologice sunt menționate la paragraful privind supraîncărcarea - vremea prea rece nu este doar una dintre condițiile nefavorabile de muncă, ci contribuie și la supraîncărcare și mai mult.

3. Malnutriție și imunitate slabă. Adepții dietelor trebuie să țină cont de faptul că organismul ar trebui să primească cantitatea necesară de carbohidrați, vitamine și grăsimi. Lipsa lor poate provoca temperaturi scăzute. Este necesar nu numai să mâncați corect, ci și să acordați atenție prezenței mâncărurilor calde în dietă.

4. Intoxicații, inclusiv alcool de calitate scăzută. Monitorizați calitatea alimentelor consumate, acordați atenție la datele de expirare; nu te implica in alcool, iar daca o iei, atunci de calitate.

5. Luarea de antidepresive, somnifere, intoleranță individuală la anumite medicamente, supradozaj de medicamente.

A lua medicamente este ultimul lucru cu care poți glumi. Este doar LIFE necesar să citiți cu atenție adnotarea pentru medicamente, să le luați în conformitate cu recomandările și să recurgeți la antidepresive și somnifere numai în cazuri excepționale.

Temperatura scăzută este posibilă din cauza bolilor sau anomaliilor care au avut istoric chiar și cu ceva timp în urmă;

 • hemoglobină scăzută;
 • prezența sângerărilor interne;
 • tulburări hormonale, patologie tiroidiană;
 • paraziți în organism;
 • Infecție cu HIV
 • Diabet;
 • hipoglicemie, anemie;
 • boală de ficat
 • septicemie;
 • pneumonie;
 • boli oncologice;
 • scade presiunea;
 • boli ale sistemului nervos central;
 • prezența bolilor cronice.

Scăderea temperaturii corporale este posibilă și în timpul recuperării după o lungă boală.

Auto-medicația este inadecvată aici, doar va agrava situația. În plus, nu se poate face fără intervenția de specialitate, deoarece, pe lângă examinarea standard și măsurarea temperaturii pacientului, sunt necesare studii precum: măsurarea tensiunii arteriale, urină, fecale și analize de sânge, radiografie, electrocardiogramă, diureză (pe oră), monitorizare și pulsximetrie. Toate acestea sunt prescrise fără greș, pentru a identifica cauza exactă a căderii de temperatură. Reducerea globulelor roșii și a hemoglobinei poate indica faptul că anemia a provocat scăderea temperaturii..

Fecalele decolorate indică faptul că cauza este boala hepatică. Acest lucru va confirma presupunerea dacă pacientul a scăzut brusc pofta de mâncare, împreună cu o scădere bruscă a greutății, a pielii gălbui și a sclerei ochilor, greață, vărsături, dorința constantă de a dormi și există, de asemenea, o afectare bruscă a memoriei. În acest caz, pentru a clarifica imaginea completă, se va prescrie o analiză biochimică a sângelui și ecografiei cavității abdominale..

Dacă scaunul este pur și simplu instabil (atât solid, cât și lichid sau doar neregulat), atunci cauza poate fi o alimentație inadecvată sau înfometare.

Patologia tiroidiană este aproape prima după expunerea frecventă la aerul rece, care poate fi cauza unei temperaturi insuficiente a corpului - la urma urmei, excesul și lipsa hormonilor pot perturba metabolismul și, ca urmare, procesele termoregulatoare..

Cel mai evident semn că toată chestia se află în glanda tiroidă este creșterea în greutate în absența poftei de mâncare sau invers, o scădere bruscă în greutate cu apetitul lupului (boala bazedovoy). Setea constantă, gura uscată și urinarea intensă și frecventă indică faptul că sursa bolii este diabetul. În acest caz, la o temperatură scăzută, este posibilă alternarea amorțelii și furnicături ale mâinilor și picioarelor. Nu va trece fără teste pentru hormoni și cantitatea de zahăr din sânge.

Bolile nervoase din acest plan sunt periculoase dacă există presiune scăzută, dependență de vreme, agresivitate nerezonabilă și iritabilitate și mâini și picioare în mod constant rece.

Pentru a determina exact ce oncologie a provocat o scădere a temperaturii, este necesar RMN-ul, tomografia computerizată și o serie de studii de laborator. La urma urmei, prezența cancerului nu este un motiv de a crede că au contribuit la scăderea temperaturii în ansamblu. Deși, în principiu, probabilitatea este destul de mare.

Primul ajutor

În caz de înghețare excesivă, se recomandă să faceți o baie caldă cu ierburi sau uleiuri aromatice, iar apoi să beți ceai fierbinte cu miere, să acoperiți, pe cât posibil, pentru a dormi mai bine. Portalul woman-club.su îți atrage atenția asupra faptului că, în loc de o baie, te poți restrânge la o baie de picioare fierbinte cu muștar și să-ți pui șosete calde. Dacă a fost o baie în apă rece, atunci hainele trebuie îndepărtate cât mai curând posibil, frecați corpul cu o substanță conținând alcool, ștergeți și schimbați în haine uscate și calde.

Dacă este posibil și dacă nu există contraindicații, puteți merge la baie. Medicina tradițională sfătuiește frecarea zonei axile cu sare. O bucată de zahăr presărată cu o cantitate mică de iod va crește temperatura - trebuie să o consumi. În timpul sarcinii, nu va fi de prisos să apelezi o ambulanță.

Cum să crești temperatura corpului în viitor?

Dacă scăderea temperaturii s-a produs din cauza malnutriției, a poftelor dietetice excesive, precum și a lipsei de hemoglobină, este necesar să-și reumpleți cantitatea și să îmbogăți organismul cu vitamine și minerale. Aceasta include și o scădere a temperaturii din cauza imunității scăzute. În toate aceste cazuri, trebuie să fiți atenți la utilizarea vitaminei C - puteți utiliza acid ascorbic în tablete, puteți mânca mai multe fructe citrice, varză și alte produse care conțin această vitamină. Reglați transferul de căldură și produse precum stafide, prune, caise uscate, nuci. Se recomandă să beți perfuzii de valeriană, păducel, coajă-mamă, ginseng, infuzie de rădăcină de ghimbir.

Cu anemie, trebuie să vă concentrați pe alimentele care conțin fier: mere, spanac etc. Trebuie acordată atenție activităților în aer liber - ciclismul, jocurile în aer liber, alergarea, mersul nordic sunt foarte utile. Pentru sport în sezonul rece, se recomandă achiziționarea de lenjerie termică. După stres, trebuie să adormi suficient, nu renunța la ele pe deplin.

Și respectarea rutinei zilnice, alimentația corespunzătoare, munca și odihna sunt cheia protecției împotriva tuturor bolilor, iar temperatura scăzută nu face excepție. Chiar dacă măsurile necesare pe care o persoană este capabilă să le ia singură sunt completate, nu trebuie neglijată vizita la medic. Dacă temperatura scade, mai devreme sau mai târziu se va întâmpla din nou. Și nu faptul că data viitoare o persoană va coborî cu o ușoară spaimă. Fenomenul este insidios - se poate întâmpla într-o zi sau într-un an. Dar un lucru este clar: o astfel de recidivă poate implica o temperatură scăzută patologic, iar aceasta este o altă măsură și o altă imagine - uneori, câteva secunde de întârziere pot costa viața unui pacient. Mai ales dacă atât prima, cât și cea de-a doua criză sunt una dintre manifestările unei boli grave. Inutil să spun că, dacă o persoană nu a consultat un medic, este posibil să nu știe pur și simplu despre boală.

Dar, din păcate, aceasta este psihologia multor oameni - a funcționat bine. Nu, de multe ori acesta este doar începutul.

Ce înseamnă temperatura corpului de la 35 la 36 de grade C: este normal pentru un adult sau un copil și care sunt motivele?

Senzația de rău este adesea asociată cu temperatura corpului ridicată, această afecțiune este familiară și familiară fiecărei persoane încă din copilărie. Există însă situații opuse când temperatura este de 35 de grade Celsius, adică semnificativ mai mică decât cea 36,6 ideală, iar corpul se simte rău. Despre ce boli vorbesc aceste cifre, ce cauzează o scădere a indicatorului de temperatură, reprezintă un pericol?

Diminuarea termometrului

O temperatură normală a corpului de 36,6 ° C este valoarea de referință atunci când este măsurată cu un termometru. Dar dacă termometrul arată un rezultat ceva mai mare sau mai mic în intervalul de la 36.0 la 37,1, toate aceste valori ar trebui, de asemenea, considerate normale.

Observațiile indicatorilor de temperatură ai corpului uman au fost efectuate încă din secolul al XIX-lea, iar limitele normei nu au fost stabilite întâmplător - acestea sunt valorile la care oamenii sănătoși se simt sănătoși.

Având în vedere individualitatea fiecărui organism, sunt permise abateri de la normă cu 0,5 grade pe ambele părți ale standardului, de unde intervalul 36,0-37,1 pentru adulți și 36,5-37,5 pentru copii.

Valorile peste 37,1 grade sunt considerate ridicate, de la 36,0 ° C la 35,0 ° C - valori mai mici ale termometrului și sub 35,0 ° C - scăzute, pentru copii sunt considerate scăzute de la 35,5 grade.

Ce înseamnă temperatura corpului cu 35 de grade C?

Temperatura corporală măsurată în mod obișnuit (axila) de 35 C este valoarea de graniță între scara valorilor mici și mici, ceea ce înseamnă că poate fi considerată o ușoară abatere de la normă (cu tendința unei persoane de a scădea valori) sau ca o încălcare periculoasă numită hipotermie.

Este bine?

Conform clasificării hipotermiei, temperatura de 35,0 C la un adult servește ca limită superioară a stadiului ușor de hipotermie (care se încadrează în intervalul 32 - 35 C). Valorile de la 35.0 la 36.0 sunt considerate reduse, ceea ce înseamnă că se situează sub limita normală..

În cazul hipotermiei, aceasta se referă la așa-numita temperatură centrală, altfel - internă, măsurată în rect.

La o temperatură de 35 și aproape de valorile ei de 35,2 - 35,4 grade, de obicei nu există semne inițiale de hipotermie. Dacă se observă căderea sa sub 35 0 C, apar simptome caracteristice:

 • stratul superior al epidermei are forma de „gâscă de gâscă”;
 • tremurul are loc în mușchi, inclusiv maxilofacial, datorită căruia vorbirea este ușor perturbată;
 • există un fior puternic;
 • albire și piele albastră;
 • uneori - scăderea ritmului cardiac.

Toate aceste reacții se datorează faptului că, odată cu scăderea temperaturii corpului, sunt activate mecanisme de generare de căldură, așa-numita stimulare a stresului sistemului nervos simpatic, vasele periferice se îngustează.

Dacă la un adult, astfel de simptome sunt observate cu o scădere semnificativă a temperaturii - sub 35-34 grade, atunci la un copil din primul an de viață sau la o persoană în vârstă, acestea pot începe la 35,5 - 35,6 C. Acestea sunt cele mai vulnerabile grupuri de persoane la hipotermie și hipotermie.

Dacă temperatura corpului în funcție de citirile termometrului este de 35 C, aceasta înseamnă că este coborât și aproape de valori patologice scăzute.

Motive pentru un adult

Este util să aflați despre factorii care pot determina un adult să scadă temperatura la 35 sau 35,2 grade. Majoritatea factorilor cunoscuți sunt patologici. La un adult, temperatura poate scădea sub 36 C (de la 35,9 la 35,0) din mai multe motive:

 • datorită dietelor stricte cu conținut scăzut de nutrienți;
 • hipovitaminoză, anemie severă - din aceste motive, temperatura la un adult poate rămâne în medie la 35,7 - 35,8;
 • consumul excesiv de medicamente cu efect antipiretic (AINS etc.);
 • cu intoxicații alcoolice, șoc toxic infecțios;
 • din cauza deshidratării, lipsei de somn, suprasolicitării;
 • cu activitate tiroidiană insuficientă (hipotiroidism) și alte probleme endocrine;
 • cu boli de radiații;
 • condiții care duc la imobilizarea unei persoane;
 • îngheț, hipotermie severă.

Temperaturile în intervalul 35,0 - 35,8 - 36,0 la un adult nu pot fi numite critice, deoarece în această stare organismul nu pierde complet capacitatea de a se încălzi independent, dar din moment ce termoreglarea este afectată, aceasta necesită o căutare a motivelor.

De ce are copilul?

Indicatorii de temperatură ai corpului unui copil sunt instabili și în mod normal variază de la 36,5 la 37,5 grade și chiar la 38 de grade la unii copii seara. Cursele de seară sunt specifice copiilor excitabili și excesiv de activi. Cauzele unei scăderi constante a temperaturii la copii (sub 35,6) sunt similare cu factorii declanșatori ai hipotermiei la adulți.

Temperatura de dimineață la un copil este adesea scăzută - mai puțin de 36 (dar mai mult de 35 de grade și jumătate), ceea ce este asociat cu o încetinire semnificativă a funcțiilor vitale în timpul somnului. După tratamentele de dimineață, starea temperaturii este de obicei restabilită.

Dacă temperatura copilului este scăzută constant și crește rar peste 35,7 sau 35,9 grade, aceasta poate fi considerată o caracteristică individuală a corpului său sau un semn al patologiilor cardiovasculare congenitale și al altor patologii.

Când temperatura copilului este redusă semnificativ (35,6 - 35,0 C), trebuie să i se arate pediatrului și examinată.

Este această stare periculoasă??

Fluctuațiile temporare de temperatură nu sunt periculoase pentru oameni, dacă după luarea unor măsuri simple de încălzire, acestea sunt restabilite.

Este periculos să mențineți o temperatură scăzută mult timp, mai ales dacă este însoțită de astfel de manifestări precum:

 • slăbiciune;
 • Ameţeală
 • leșin
 • crampe
 • tensiunea arterială scăzută.

Dacă se detectează astfel de simptome, este necesar să fie examinat într-o instituție medicală și să se afle de ce temperatura este menținută aproape de 35 de grade. Pentru copiii mici, indicatorii sub 35,5 grade sunt periculoși.

Patologiile a căror manifestare clinică este o scădere a temperaturii corpului sunt de obicei periculoase și necesită un tratament serios.

Trebuie să fac ceva?

Există mai multe opțiuni pentru a face dacă temperatura este aproape de 35 ° C..

 1. Dacă un adult are o temperatură de 35 de grade dimineața, este util pentru el să facă exerciții, să facă un duș (dacă este posibil - un contrast), să ia micul dejun.
 2. Atunci când indicatorii de temperatură scăzută sunt însoțiți de slăbiciune, alte simptome patologice, organismul trebuie să contribuie la menținerea caldă - băutură caldă, hainele calde în multe cazuri dau efect.
 3. În cazul continuării, în ciuda măsurilor luate, stării temperaturii scăzute, este necesar să se apeleze la îngrijiri medicale, la tratamentul bolilor care au provocat o scădere a temperaturii.
 4. Este periculos dacă se găsește temperatura de 35,5 la copil, trebuie să faceți totul pentru a-l încălzi cât mai curând.

Pentru un copil mic (până la 3 ani), o temperatură de 35 de grade poate fi critică, așa că ar trebui să-i faci lapte cald sau ceai, să-l hrănești, să-l pui pe haine calde sau să-l învelești cu o pătură.

Dacă la o temperatură scăzută, copilul este lent sau prezintă alte semne ale bolii, apelați imediat la medic.

Dacă termometrul este de 36 de grade C

Toate valorile termometrului situate între 35 și 36 de grade sunt considerate scăzute, dar dacă termometrul este de 36 C, aceasta nu este o abatere patologică. Temperatura poate fi ușor mai scăzută față de valorile obișnuite datorită suprasolicitării sau stresului, cu lipsa de vitamine sau după somn. O valoare de 36 poate fi o normă individuală a unei persoane. Acesta se situează în gama de valori de referință pentru adulți și copii și, în cele mai multe cazuri, nu ar trebui să fie considerat un semn al bolii.

Temperatura corporală scăzută - motive pentru scădere și modul de ridicare a acesteia

Cazuri când o persoană are o temperatură corporală scăzută, adică. mai mici decât norma, sunt mult mai puțin frecvente decât febra. Multe persoane nu acordă atenția cuvenită acestui lucru, dar această manifestare poate indica probleme grave cu organismul care trebuie abordate imediat.

Ce temperatură corporală este considerată scăzută

O persoană are un centru de termoreglare în zona creierului și, cu cea mai mică perturbare în activitatea sa, temperatura corpului său începe să se schimbe. Este imposibil să se stabilească exact temperatura scăzută în mod egal pentru toți oamenii, din cauza caracteristicilor individuale ale fiecărui organism.

Temperatura este de obicei considerată a fi 36,4-36,8 C. Dar medicii cresc intervalul de la 35,5 ° C la 37 ° C. Orice ceva mai mic sau mai mare decât această normă este deja o abatere. Bariera de temperatură joasă poate fi ridicată independent acasă. Dar dacă problema durează mai mult de o zi, este mai bine să mergi la terapeut pentru a stabili următorii pași..

Exacerbarea bolilor cronice se poate manifesta la o temperatură de 35 ° C. Scăderea temperaturii la 29,5 ° C duce la pierderea cunoștinței, iar cu un indicator de 27,0 ° C, pacientul cade în comă.

Cauzele temperaturii scăzute a corpului

Temperatura 35,5C - o persoană se simte obosită, rece, letargică și somnolentă, iar cauza poate fi:

 • Prezența bolilor cronice care au început să progreseze. A fost nevoie de ajutorul medicului.
 • Suprasolicitare regulată din cauza lipsei de somn, griji constante, stres fizic sau psihic.
 • Un sistem imunitar slăbit, care poate fi cauzat de o boală sau o dietă gravă recentă.
 • Lipsa vitaminei C. în organism. Când bei ceai fierbinte cu lămâie, trebuie să știi că această vitamină își pierde proprietățile la o temperatură ridicată a băuturii.
 • Auto-medicatie. Mulți, după ce s-au diagnosticat, încep să folosească medicamentul la discreția lor. Luând anumite medicamente poate scădea temperatura..
 • Tulburări tiroidiene.
 • Situații stresante. Influența lor duce la slăbirea sistemului imunitar și funcționarea defectuoasă a celor mai importante sisteme ale corpului..
 • Sarcina, în care se schimbă fondul hormonal al unei femei.
 • În zona hipotalamusului (centrul termoreglării), ar putea apărea o tumoare, ceea ce duce la defecțiuni ale creierului, ceea ce duce la transferul de căldură afectat.
 • Temperatura scăzută a corpului este mai frecventă la persoanele cu paturi. Motivul este un corp slăbit.
 • Leziunile minore din zona capului pot duce la scăderea temperaturii (dacă centrul de termoreglare este afectat).

Temperatura din organism este menținută cu ajutorul grăsimilor consumate sub formă de alimente. Prelucrarea lor oferă energie de transfer de căldură, iar lipsa duce la hipotermie (scăderea temperaturii corpului).

Ce trebuie făcut la temperatura corporală scăzută - 34.35.36

În cazul hipotermiei frecvente, pentru a activa trăsăturile de protecție ale organismului trebuie respectate următoarele reguli:

 • încercați să vă asigurați că durata somnului nu este mai mică de 7-8 ore pe zi;
 • du-te la culcare cel târziu la miezul nopții;
 • a scăpa de obiceiurile nesănătoase (dacă există);
 • aerisirea camerei trebuie să aibă loc de cel puțin 2 ori pe zi;
 • adoptarea unui dus de contrast;
 • plimbări frecvente în aerul curat;
 • alimentație corectă;
 • mâncați legume și fructe pentru a reumple corpul cu vitamine;
 • încercați să stați departe de situații stresante;
 • exercițiu.

Puteți crește imunitatea și crește vitalitatea cu ajutorul unei delicatese dulci consumate zilnic la 1 linguriță, gătită acasă.

Pentru gătit, veți avea nevoie de:

 • stafide;
 • prune uscate
 • caise uscate;
 • miez de nucă și miere.

Toate ingredientele (cu excepția mierii) sunt zdrobite (lipiți de un raport aproximativ 1: 1). După ce tratamentul este turnat cu miere și luat zilnic înainte de micul dejun.

Cum să crească temperatura corpului dacă este scăzută

Hipotermia minoră poate fi eliminată folosind următoarele metode:

 • Înfășurați-vă în pături și mergeți la culcare.
 • Folosiți un tampon de încălzire pentru a vă încălzi picioarele (sunt primii care răspund la întreruperi de temperatură).
 • Băile calde pentru picioare sunt, de asemenea, considerate o modalitate bună. În acest caz, apa trebuie să acopere ouăle.
 • Temperatura crește bine cu ceaiul fierbinte. În băutură puteți adăuga miere, gem de zmeură sau tinctură de sunătoare.
 • Gratiți axile cu piper negru sau sare.
 • Efectuați câteva exerciții simple pentru a vă crește pulsul, făcând încălzirea mai rapidă.

O metodă interesantă este utilizarea unui stil care se află într-un creion. Pentru a face acest lucru, rupeți creionul pentru a obține miezul. Se macină și se bea cu puțină apă. Ajută 2-3 ore.

În timpul hipotermiei, orice restricții care sunt necesare în diete sunt interzise, ​​dar și supraalimentarea va oferi o încărcare nedorită asupra unui corp slăbit.

Chiar și cu scăderi ușoare ale temperaturii corpului, nu ratați problema. Corpul deja semnalează defecțiunile sale. Încercați să găsiți cauza și să o eliminați. La urma urmei, confruntarea cu o boală este mult mai ușoară în faza inițială.

Temperatura corporală scăzută 35,5 - 35,9 la adulți

La persoanele sănătoase, indicatorii de temperatură variază în mod normal între 36,6 și 38 de grade, în funcție de zona corpului (craniu, piept, cavitate abdominală, vase mari). Dacă temperatura centrală scade, procesul de transfer de căldură va scădea și el. Temperatura corporală scăzută de 35,5 - 35,9 la adulți indică o încălcare a termoreglării. O astfel de funcție a corpului uman este fizică și chimică. În primul caz, organismul răspunde la procesele metabolice, în al doilea - la conductivitatea termică, radiațiile de căldură, gradul de evaporare a umidității de pe suprafața pielii.

Ce temperatură corporală este considerată scăzută

O scădere a indicatorilor de temperatură la adulți sub 35,5 grade și la persoanele cu vârste mai mici de 35 de grade indică dezvoltarea unor tulburări grave. La om, pulsul, tensiunea arterială, ritmul cardiac scade. Lipsa îngrijirii medicale la timp duce la tulburări metabolice, reducerea cererii de oxigen, slăbiciune și somnolență.

După ce indicatorii scad, hipotalamusul începe să emită semnale care contribuie la îngustarea vaselor de sânge. În același timp, transferul de căldură este redus, este posibil să se mențină cantitatea maximă de căldură. În plus, se lansează producția naturală de căldură sub formă de tremur. Datorită termogenezei musculare naturale, organismul începe să se încălzească. Este necesar să se întoarcă treptat indicatorii normali, folosind „căldură uscată”.

Ce este periculos

Hipotalamusul este implicat în reglarea temperaturii corpului. Odată cu scăderea indicatorilor, mecanisme suplimentare de încălzire sunt lansate sub formă de reacții comportamentale, o creștere a metabolismului de bază. O amenințare la adresa vieții este reprezentată de indicatorii de temperatură:

 • mai puțin de 32,3 - dezvoltarea stupoare, inhibiție severă
 • mai puțin de 30 - conștiința afectată;
 • mai puțin de 26 - probabilitate de deces.

Consecințele după resuscitarea reușită sunt imprevizibile. Au fost înregistrate cazuri de recuperare completă după resuscitarea pacienților a căror temperatură centrală a scăzut la 15 grade. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, o scădere accentuată a indicatorilor este plină de coagulopatie generalizată și moarte rapidă. Pericolul apare din cauza încălzirii necorespunzătoare a victimei: probabilitatea scăderii puternice a tensiunii arteriale și a stopului cardiac crește. Pentru a elimina hipotensiunea, folosiți o soluție de clorură de sodiu.

Când hipotermia este un semn al bolii

Hipotermia fiziologică nu provoacă o perturbare a stării generale de sănătate și nu înrăutățește calitatea vieții oamenilor. Mai mult, în procesul de diagnostic, nu sunt detectate modificări patologice care provoacă un astfel de simptom. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, indicatorii sub valori normale sunt un semn al unei boli..

Cu o severitate moderată și severă a hipotermiei (32-27 grade), corpul uman își pierde capacitatea de a se încălzi independent. Hipotermia moderată duce la somnolență, apatie, tremor, tahicardie, o creștere a nivelului glicemiei. Atunci când se face un diagnostic, se iau în considerare tabloul clinic general, anamneza (inclusiv istoricul familial) și caracteristicile corpului pacientului..

cauze

O scădere accentuată a temperaturii corpului este periculoasă și se poate datora:

 • ședere prelungită în condiții reci. De exemplu, dacă o persoană nu este îmbrăcată călduroasă, probabilitatea de îngheț crește
 • scăderea hemoglobinei
 • disfuncția sistemului nervos central
 • funcționarea afectată a sistemului imunitar
 • hemoragie internă
 • lungă ședere în apă rece
 • sarcina (mai ales în stadiile incipiente)
 • subnutriție
 • hipotiroidism
 • purtarea prelungită a hainelor umede
 • utilizarea anestezicelor în timpul operației
 • deficiență de acid ascorbic (unul dintre co-factori care este necesar pentru absorbția normală a fierului)
 • probleme vasculare
 • sindromul astenic
 • utilizarea îndelungată a medicamentelor fără supraveghere medicală
 • ARVI
 • patologii glandelor suprarenale
 • post
 • boli ale ficatului
 • deshidratare
 • fluctuații menstruale
 • situații stresante
 • exacerbări ale bolilor cronice
 • perturbarea endocrinei
 • boli oncologice

În 2% din cazuri, hipotermia se datorează caracteristicilor individuale ale funcționării centrelor de termoreglare.

Hemoglobină scăzută

Odată cu anemia cu deficit de fier, hemoglobina scade, numărul globulelor roșii scade. Hemoglobina este bogată în fier, care se alătură moleculelor de oxigen care sunt implicate în respirația țesuturilor. Lipsa fierului duce la înfometarea cu oxigen - hipoxie. Funcționarea creierului este afectată, se dezvoltă anemie.

Pe lângă scăderea temperaturii corporale, simptomele concomitente se dezvoltă sub forma:

 • paloarea pielii
 • cianoza degetelor extremităților
 • scurtarea respirației
 • insuficienta cardiaca
 • oboseală
 • leșin
 • ameţeală

Pacienții se plâng că „muștele” pâlpâie în fața ochilor, tulburările în concentrarea atenției deranjează.

Hemoragie internă

Odată cu sângerarea latentă internă, semnele caracteristice apar sub forma scăderii nivelului hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Pielea devine palidă, pielea uscată, părul este fragil. Sângerarea internă este observată în cavitatea corpului: abdominală, pleurală, articulară, în ventriculele creierului. Acest tip de sângerare este cel mai periculos, deoarece poate trece neobservat mult timp. Cel mai adesea, este detectat în timpul operației.

graviditate

Femeile însărcinate pierd deseori temperatura corpului. O reacție similară se datorează fluctuațiilor fondului hormonal. Există schimbări în procesele metabolice, corpul este complet reconstruit. În cele mai multe cazuri, temperatura se normalizează singură, iar terapia specifică nu este necesară. Pe lângă hipotermie, o femeie însărcinată are senzație de greață, pofta de mâncare scade, plângeri cu privire la senzația de frig în extremitățile inferioare, conștiință afectată. O femeie ar trebui să fie sub supravegherea constantă a unui ginecolog, să facă un test de sânge general și alte studii recomandate de un specialist.

Probleme vasculare

Hipotermia poate apărea la pacienții cu boli vasculare:

 • anevrism aortic abdominal și toracic
 • leziuni ale arterelor periferice
 • tensiune arterială crescută
 • patologiile vaselor de sânge localizate în rinichi
 • ateroscleroza
 • boală coronariană
 • atacuri ischemice tranzitorii

Un diagnostic precis se face în funcție de rezultatele unui diagnostic cuprinzător. Boala este însoțită nu numai de fluctuații ale temperaturii corpului, dar și de dureri în stern, dureri de cap, amețeli și concentrații afectate. Odată cu distonia neuro-circulară, vasele se extind, odată cu hipotensiunea arterială, tensiunea arterială scade. Aceasta duce la pierderi de căldură, la scăderea temperaturii corpului. În plus, există plângeri de transpirație crescută, ritm cardiac crescut, respirație, tremurături, amețeli, frică necontrolată.

Diabet

Diabetul zaharat este însoțit de o încălcare a reacțiilor metabolice și oxidative. Pacientul are o lipsă de energie cu simptome concomitente:

 • sete
 • reducerea greutății
 • hipotermie
 • foamea constantă
 • tulburări de sensibilitate la nivelul degetelor membrelor
 • gură uscată
 • Urinare frecventa

Pentru a face un diagnostic precis, este necesar să faceți o examinare cuprinzătoare, să consultați personal un medic endocrinolog.

Patologia glandelor suprarenale

Cu hipotermie, poate fi suspectată o încălcare a funcționării normale a glandelor suprarenale, care realizează sinteza adrenalinei și corticosteroizilor. În cazul tulburărilor de producție de hormoni, pacientul se plânge de o senzație constantă de oboseală, scăderea tensiunii arteriale, hipotermie. De exemplu, cu boala Addison, semnele caracteristice sunt observate sub forma:

 • slabiciune musculara
 • depresiune
 • temperament fierbinte
 • iritabilitate
 • vărsături de greață
 • tulburări ale scaunului
 • însetat
 • scăderea glucozei plasmatice

Temperatura scăzută nu indică întotdeauna daune organice. Adesea, un astfel de simptom este tranzitoriu, reversibil și se rezolvă de unul singur. Stresul acut și cronic duce la epuizarea corpului, glandele suprarenale încetează să funcționeze corect, apar simptome alarmante.

Tumori cerebrale

O tumoră cerebrală și deteriorarea zonelor responsabile de termoreglare duce la hipotermie. Tumora crește treptat ca mărime, comprimă țesutul din jur. Pe lângă scăderea temperaturii, disfuncția hipotalamică este însoțită de:

 • setea incontrolabilă
 • somn lung
 • o deteriorare accentuată a stării psihoemoționale
 • instabilitate mentală
 • Crize de epilepsie
 • obez
 • Diabet

Pentru a face un diagnostic precis, se folosesc metode de cercetare de laborator și instrumentale. În funcție de gradul de răspândire a procesului patologic, este selectat un regim de tratament. În cele mai multe cazuri, este indicată intervenția chirurgicală..

Sindromul astenic

Sindromul astenic este unul dintre motivele care pot determina scăderea temperaturii. Factorii care pot declanșa această afecțiune: oboseală crescută, deficit de somn regulat. Pacientul se plânge de:

 • slăbiciune severă, performanță afectată, o calitate slabă a vieții, pierderea în greutate
 • țesutul gras subcutanat scade, se dezvoltă hipovitaminoza
 • pielea devine palidă, pământească, încrețită
 • se dezvoltă procese inflamatorii în cavitatea bucală, apare constipația
 • menstruația poate dispărea la femei, bărbații au disfuncții sexuale

După tratamentul cauzei de rădăcină care a cauzat un astfel de sindrom, astenia, inclusiv hipotermia, poate fi observată mult timp.

Leziuni ale pielii

În cazul leziunilor pielii: psoriazis, dermatită, ihtioză, pacienții se plâng de temperatura scăzută a corpului. În plus, se observă formarea de papule, solzi, erupții cutanate, peeling, seboree. Există posibilitatea afecțiunilor distonice și neuroendocrine vegetative. Lipsa terapiei în timp poate duce la complicații: sindrom astenic, atrofie musculară, disfuncție a organelor interne, stări de imunodeficiență.

Gripa și alte infecții virale respiratorii acute pot fi însoțite de o scădere a temperaturii corpului. Acest simptom nu este cel mai caracteristic și nu este observat la toate categoriile de pacienți. În caz contrar, tabloul clinic este standard: boala este însoțită de o durere de cap, nasul curgător, dureri în gât. Temperatura scăzută cu SARS este un semn de avertizare. Sistemul imunitar nu funcționează corect, iar corpul uman nu este capabil să respingă infecția singură.

Dacă ratele mici persistă după recuperarea unei persoane, acesta este un simptom de epuizare. Această afecțiune apare ca urmare a activităților extracurriculare, a lipsei de somn, a situațiilor stresante. Este necesar să verificați starea glandelor suprarenale, glandei tiroidiene, să acordați atenție patologiilor cronice.

Intoxicaţie

Hipotermia poate fi observată prin intoxicație cu substanțe narcotice, componentele active ale medicamentelor. Utilizarea necontrolată a medicamentelor în doză mare este plină de complicații grave, inclusiv temperatura scăzută. Intoxicarea se manifestă, de asemenea, sub formă de tulburări neurologice, tulburări circulatorii și funcționarea tractului gastro-intestinal, rinichi, ficat.

Hipotermie

Odată cu răcirea temperaturii, temperatura scade sub 35,2 grade. În fazele inițiale, respirația, palpitațiile devin mai frecvente, există senzația de tremur, letargie, somnolență crescută, dezorientare. În cazuri grave, funcționarea tuturor organelor, până la comă și moarte, este inhibată. Cu pierderi de căldură semnificative pe care organismul nu le poate recupera singur, apare hipotermie..

Această afecțiune apare ca urmare a:

 • crește pierderea de căldură
 • lipsa de căldură
 • tulburări termoregulatoare
 • în cazuri grave: pe fondul pierderilor de sânge grele, exacerbarea pancreatitei, arsurilor, cetoacidozei diabetice

În prima etapă a hipotermiei, se observă o compensare: organismul încearcă să restaureze în mod independent echilibrul termic. În stadiul decompensării, se observă întreruperi ale mecanismelor de termoreglare. În ceea ce privește severitatea acoperirii, există:

 • plămâni (adinamici) - însoțiți de tremoruri musculare, frisoane, paloare a pielii, tulburări de vorbire, bradicardie moderată, respirație rapidă
 • mediu (soporos) - bradicardia este agravată, scade tensiunea arterială. Există letargie, letargie, albete crescută a pielii, scăderea cantității de urină excretată și încetarea tremurului. Sentimentul de somnolență devine un vis, într-un caz sever - în comă, nu există nicio reacție la stimuli externi
 • severă (comă) - o scădere semnificativă a ritmului cardiac, insuficiență renală acută, convulsii. În cazuri grave, respirația se oprește, activitatea cardiacă se oprește

În timpul terapiei, este necesară utilizarea de încălzire activă și pasivă, tratament cu medicamente, măsuri de resuscitare.

Posibile complicații

Posibile complicații depind de cauza principală, care a provocat o scădere a temperaturii corpului. Pacientul poate dezvolta fibrilație, umflare a creierului și a plămânilor, riscul de a dezvolta insuficiență renală acută crește. Pot apărea complicații infecțioase: pneumonie, infecție a rănilor chirurgicale. În perioadele îndepărtate, pacienții cu hipotermie manifestă tulburări neurologice.

Prin încălzirea necorespunzătoare, procesul de termoreglare este încălcat, presiunea scade. O creștere rapidă a temperaturii corpului determină o expansiune reflexă a vaselor de sânge, este posibilă oprirea cardiacă.

Ce să facem mai întâi

Dacă temperatura corpului a scăzut, este necesară evaluarea obiectivă a stării generale de sănătate, amintiți-vă de episoadele recente de hipotermie, SARS. O ușoară scădere a indicatorilor de temperatură se poate datora tocmai acestor factori și nu există niciun motiv de îngrijorare. Dacă simptomele suplimentare se alătură sub formă de slăbiciune, deteriorarea bunăstării generale, convulsii, tremur, trebuie să consultați imediat un medic. Consultarea cu un specialist necesită, de asemenea, o scădere accentuată a temperaturii sub 35 de grade fără simptome concomitente, dezvoltarea halucinațiilor, conștiința afectată, vărsături.

Înainte de sosirea medicului, este necesar să puneți pacientul într-un pat cald, asigurați-vă că acesta este îmbrăcat în haine uscate din țesături naturale. Sub picioarele dvs. puteți pune un tampon de încălzire cald, dați un set de ceai. Se recomandă băi calde pentru picioare. Toate acțiunile descrise sunt concepute pentru a normaliza termoreglarea naturală a organismului..

Care medic să contacteze

Lista condițiilor care pot provoca hipotermie este extinsă. Un diagnostic precis poate fi făcut doar de un medic cu experiență, având în vedere rezultatele unei examinări cuprinzătoare. La primele simptome ale scăderii temperaturii corpului, se recomandă consultarea inițială a unui terapeut. În viitor, poate fi necesară consultarea concomitentă a unui endocrinolog, cardiolog, neurochirurg, neurolog, urolog, otolaringolog, nefrolog, ginecolog, specialist în boli infecțioase, hematolog.

Diagnostice

La diagnosticarea hipotermiei se folosesc metode de diagnostic și de laborator instrumentale. Sunt necesare următoarele studii:

 • biochimice, test de sânge general
 • electrocardiograme
 • urinalysis
 • oximetria pulsului
 • diagnosticul cu ultrasunete al organelor interne - este prescris în funcție de simptomele însoțitoare
 • Ecografia glandei tiroide
 • Raze x la piept
 • lactat de sânge
 • ieșire pe oră orină
 • coagulograms

Lista generală de studii este indicată. În funcție de rezultatele obținute, poate fi necesară consultarea concomitentă a medicilor din alte specialități, utilizarea metodelor de diagnostic suplimentare.

Tratament


Tratamentul este selectat în funcție de cauza care a declanșat hipotermia. Dacă temperatura scăzută nu este cauzată de patologii specifice, se recomandă restaurări generale..

 • Este necesar să revizuiți dieta, să o îmbogățiți cu vitaminele, mineralele necesare
 • un medic poate recomanda administrarea complexelor de vitamine
 • este prezentată utilizarea adaptogenilor pe bază de lemongrass, ginseng, rhodiola rosea, aralia
 • efecte bune sunt plimbările zilnice, activitatea fizică moderată, respectarea regimului de muncă și odihnă

Dacă sunt detectate patologii, se recomandă medicația sau fizioterapia. În cazuri grave, de exemplu, cu tumori cerebrale, este indicată intervenția chirurgicală.

prognoză

Prognosticul pentru pacienți depinde de cauzele principale care au declanșat simptomul. Cu cât pacientul solicită îngrijiri medicale calificate, cu atât prognosticul este mai favorabil. Cu leziuni concomitente și tulburări somatice, probabilitatea de complicații crește.

profilaxie

Pentru prevenirea hipotermiei, se recomandă tratarea în timp util a bolilor emergente, alegerea hainelor potrivite ținând cont de condițiile meteorologice. Este necesar să se asigure condiții optime de temperatură în încăperile în care sunt localizați oamenii, predispuși să scadă temperatura corpului. Respectarea regimului zilei, munca și odihna, alimentația adecvată și sănătoasă are un efect benefic..

Dacă o persoană simte primele simptome ale suprasolicitării, este necesar să părăsiți rutina pentru o perioadă și să vă oferiți odihna corpului. Plimbări utile în natură, lângă mare, vizită la piscină, masaj, somn sănătos, sănătos. Cu fluctuații regulate de temperatură și o scădere a indicatorilor, este necesar să se acorde atenție cauzelor psihosomatice ale acestui simptom, pentru a lucra cu un psihoterapeut.

Dacă temperatura corporală scăzută se datorează hipotermiei, evaluați starea generală a organismului, rezultatele testelor de laborator. Primul ajutor prestat în mod corespunzător, procedurile pentru încălzirea corespunzătoare împiedică dezvoltarea complicațiilor. În alte cazuri, ține cont de bunăstarea generală a pacientului, în special a corpului său. Temperatura scăzută se poate datora proceselor latente și latente din organism. Este important să vă abțineți de la auto-medicație, pentru a nu vă descărca tabloul clinic și a nu face dificilă realizarea unui diagnostic corect.