ARVI este o infecție virală respiratorie acută, ale cărei simptome caracteristice sunt tuse, congestie nazală, înroșirea gâtului și temperatura. Această boală este aceeași la adulți și copii. SARS este cauzată de diferite virusuri pneumotrope transmise prin picături aeriene. Etapa inițială a bolii se caracterizează prin apariția unui nas curgător, dureri în gât, tuse uscată.

Odată cu extinderea ulterioară a virusului, apar în corp dureri de cap, frisoane, dureri și febră. Temperatura este răspunsul organismului la efectele infecției. Odată cu creșterea sa, leucocitele sunt activate, care contracarează boala virală.

Care este temperatura obișnuită pentru ARVI?

SARS este însoțită de o ușoară creștere a temperaturii, cazurile rare sunt o creștere la 38,5. Medicii spun că nu trebuie scăzută o temperatură de aproximativ 37,5 și 38 de grade, deoarece acest lucru încalcă activitatea imunității.

Dacă debutul bolii este însoțit de o creștere accentuată a temperaturii, care persistă 3-4 zile, atunci este foarte probabil o gripă. Caută simptome suplimentare pentru un diagnostic precis..

ARVI poate apărea numai cu temperatura?

ARVI poate apărea fără simptomele sale caracteristice. În acest caz, identificarea și transmiterea exactă a diagnosticului este problematică. O persoană infectată cu virusul poate să nu suspecteze prezența acestuia, ceea ce poate duce la complicații grave..

Cu cât medicul diagnosticează și prescrie mai devreme și mai precis tratamentul necesar, cu atât este mai puțin probabil să se confrunte cu complicații grave.

Cursul asimptomatic al bolii indică o activitate slabă a sistemului imunitar, precum și prezența unui proces inflamator acut. Acest curs al bolii poate fi confundat cu o serie de boli precum tuberculoza pulmonară, encefalita transmisă de căpușe, hepatită, pneumonie, scarlatină. Acesta este un pericol uriaș nu numai pentru persoana infectată cu infecția, ci și pentru persoanele care se află în apropierea sa. Cu un curs asimptomatic al bolii, este necesar să fie mult mai grav și mai responsabil, deoarece o serie de complicații grave pot fi ascunse în spatele stării de rău obișnuite.

Temperatura sare și de ce crește seara?

Schimbările de temperatură pe parcursul zilei sunt normale. De exemplu, dimineața temperatura corpului este de 36,6 grade, crește ora prânzului, devine subfebrilă și se ridică până la 38,5 seara. Schimbarea temperaturii este un semn al luptei împotriva virusului și a unei mișcări către recuperare.

Creșterea temperaturii până seara este, de asemenea, norma. Toate simptomele bolii se intensifică seara. Noaptea, corpul doarme, acumulează energie cheltuită în lupta împotriva bolii..

O persoană sănătoasă are temperaturi excelente dimineața și seara..

La ce temperatură mor virușii?

Virusurile se tem de temperatură, astfel că prima reacție a organismului la prezența infecției este o creștere a temperaturii. O temperatură de 38 și peste este considerată fatală, mai ales dacă durează câteva ore. Prin urmare, sfatul principal al medicilor în prima etapă a bolii pentru a încerca mai târziu să reducă febra.

SARS cu o temperatură de 39 de grade

De obicei, temperatura este chiar peste 37 de grade. Este indicat să nu o doborâți, temperatura va reveni la normal timp de 5 zile. Există însă excepționale când temperatura crește la 38 și 39 de grade. Depinde de starea de imunitate a pacientului, virusul însuși și vârsta. Temperatura ridicată are un efect pozitiv în lupta împotriva bolii, dar nu numai mai mare de 39 de grade. Mai departe, există posibilitatea deshidratării, apariției durerilor de cap și perturbării organelor interne.

Această temperatură este cea mai caracteristică gripei. În ciuda similitudinii simptomelor ambelor boli, gripa se caracterizează printr-un salt ascuțit până la 39-40 de grade (în 1-2 ore). Toate medicamentele antipiretice nu au efect adecvat și de durată. Și dacă temperatura a scăzut, atunci după câteva ore va începe să crească din nou.

Temperatura 40 de grade

O temperatură de 40 de grade nu este de obicei tipică pentru acest tip de boală. Deoarece fiecare organism este individual, cursul bolii fiecărei persoane poate fi de mai multe ori diferit. În consecință, punând o întrebare despre posibilitatea creșterii temperaturii la 40 de grade, putem spune „DA”, are loc.

Cel mai adesea, acest simptom poate fi observat la copiii mici, al căror sistem imunitar tocmai se formează, se confruntă cu noi infecții și învață să le combată, activând toate posibilitățile și forțele. Coborârea unei temperaturi atât de ridicate este necesară! Odată cu această dezvoltare a evenimentelor, sistemul cardiovascular suferă.

Când să înceapă să scadă temperatura?

Nu merită să cobori căldura, nu depășind 38 de grade. Aceasta încetinește procesele metabolice, inhibă activitatea sistemului imunitar uman. Toate acestea pot duce la complicații. În cursul normal al bolii, temperatura durează aproximativ 2-3 zile, maxim - 5. Temperatura poate și trebuie scăzută atunci când starea unei persoane se agravează din cauza apariției de noi simptome (dureri de cap, greață, vărsături, convulsii etc.)

Ce să luați și cum să reduceți temperatura?

Există diferite metode de scădere a temperaturii corpului. Unul dintre ele include medicamente, celălalt implică un efect fizic asupra organismului.

Cel mai adesea, adulții și copiii iau medicamente, cum ar fi:

 • Paracetamol. Este adesea utilizat pentru a reduce rapid temperatura cu medicamentul "NO-ShPA" și analgin.
 • Ibuprofen - un medicament antiinflamator care are efecte analgezice și antipiretice.
 • Aspirina (contraindicată la copii sub 15 ani). Este folosit pentru sindroame de durere, febră.
 • Analgin - un analgezic și antipiretic, are efect antiinflamator.

Respectați doza, în caz de deteriorare, asigurați-vă că consultați un medic.

Metodele fizice de expunere includ:

 • Frecarea corpului cu oțet, vodcă sau alcool (acest lucru este contraindicat pentru copii!). Este necesar să frecați cu atenție corpul, picioarele, cotul și genunchii, îndoitele. Așezați-vă fără o pătură timp de câteva minute (senzația de frig este normală).
 • Băi răcoroase sau comprese de răcire. Trebuie să luați un prosop și să-l umeziți în apă răcoroasă, cu adăugarea unui decoct de galbenă. Aplicați comprese pe frunte, încheieturi și temple.

Orice metodă aleasă va fi mai eficientă dacă se respectă următoarele reguli simple:

 • Ventilarea camerei, curățarea umedă.
 • Bea multă - mai bine cu suc de lămâie, sirop de măceș, miere și ghimbir.
 • Îmbrăcăminte confortabilă, ușoară, care nu trebuie să supraîncălzească corpul.
 • Consumul de lichide calde (cum ar fi supe și ceai cu coacăze, zmeură sau miere). Ele cresc transpirația, cu care căldura dispare..
 • Spălarea mâinilor frecvent.
 • Alimentație corectă. Pierderea poftei de mâncare - o reacție protectoare a organismului la temperatură. Un corp slăbit nu face față alimentelor grele. Prin urmare, este necesar să mâncați alimente ușor digerabile care stimulează sistemul imunitar (produse lactate, fructe, ouă).

Astăzi, SARS este cea mai frecventă boală virală. Cursul bolii este individual pentru toată lumea, în funcție de corp. Dar fiecare dintre ei a simțit principalul simptom - o creștere a temperaturii.

Este important să știți că temperatura nu este o boală, ci consecința ei, un semnal din partea organismului despre un atac asupra sistemului imunitar. Puteți influența acest simptom, dar este mai bine să lăsați organismul să învingă virusul singur. Știind acest lucru și respectând cele mai simple reguli, veți fi mult mai rapid pe calea către recuperare, fără să vă răniți corpul.

Febră mare (37, 38, 39 ° C) fără simptome

Creșterea temperaturii corpului uman este o consecință a dezvoltării substanțelor speciale din organism numite „pirogeni”.

Acestea sunt proteine ​​care există în corpul însuși și pot proveni din exterior, fiind părți ale unei celule microbiene..

Acestea sunt produse ca răspuns la un anumit efect, iar acest lucru nu trebuie să fie un proces inflamator: alergie, descompunere nervoasă, suprasolicitare hormonală - totul poate provoca o reacție la temperatură.

Mai jos considerăm cele mai frecvente cauze ale febrei (37, 38, 39 ° C), care au apărut singuri, fără niciun simptom de răceală la un adult.

Mecanismul de reacție la temperatură

Odată cu dezvoltarea focalizării bolii, pirogeni microbieni (vor fi numiți primari) activează sistemul imunitar, care produce nu numai anticorpi împotriva microbilor veniți, ci și anumite substanțe inflamatorii - pirogeni secundari. Acestea din urmă, comunicând cu receptorii principalului centru termoregulator - hipotalamusul - îl includ.

Mai departe, el va regla echilibrul dintre formarea căldurii în organism (la un adult, mușchii fac acest lucru, contractându-se, la copiii sub 3 ani - un țesut adipos special) și cheltuielile acestuia..

Temperatura poate crește fără participarea hipotalamusului, care apare în timpul supraîncălzirii sau al efortului fizic intens. În acest caz, mecanismele de transfer de căldură sunt perturbate..

Cauzele febrei la adulți

Faptul că procesul este inflamator este indicat și de astfel de simptome numite intoxicații:


 • slăbiciune;
 • durere de cap;
 • durere în diferite grupe musculare;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • greaţă;
 • ameţeală;
 • insomnie.
Destul de des se întâmplă ca o temperatură ridicată timp de doar una sau mai multe zile să nu fie însoțită de alte simptome, dar atunci vor apărea și vor orienta gândurile medicilor în direcția corectă.

Din păcate, există și conceptul de „febră de origine necunoscută”, când nimic nu a fost dezvăluit în timpul unei examinări cuprinzătoare a unei persoane, iar febra durează trei săptămâni sau mai mult.

Boli și afecțiuni cu febră

 1. 8) Sepsis. În acest caz, există simptome de intoxicație și unele simptome locale (nu întotdeauna). Există un accent principal în care bacteriile au intrat în fluxul sanguin: o rană infectată, otită medie, ulcerații în gât, un abces după o injecție sau vătămare, pneumonie sau boală renală care pare „tratată”.
 2. 9) Criza tirotoxică - o eliberare bruscă de hormoni tiroidieni în sânge. În acest caz, va exista, de asemenea, o creștere semnificativă a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale mari și poate exista o încălcare a conștiinței. O persoană care suferă de o funcție crescută a acestei glande este subțire, deși mănâncă bine și cu apetit, de multe ori are un simptom, cum ar fi ochii bombăți.
 3. 10) Endocardita - o înfrângere de bacterii în mucoasa interioară a inimii. Cu această boală vor exista simptome de intoxicație, transpirație cu un miros neplăcut, dureri de inimă. Febra hectica sau persistenta.
 4. 11) malarie. În acest caz, o temperatură ridicată, însoțită de tremurături severe, răceala extremităților, delir, excitare, dureri de cap, este înlocuită cu o perioadă de temperatură normală. Acest lucru se repetă la fiecare câteva zile. Poți să te îmbolnăvești fie de un dependent de droguri injectabile, fie de o persoană care a avut o infecție cu malaria vara (există țânțari cu malarie în țara noastră, nu numai parazitul care provoacă boala), precum și o persoană care a vizitat țările africane.
 5. 12) Boli de sânge: leucemie, limfom. În acest caz, se vor remarca și simptome de intoxicație, scădere în greutate, erupții cutanate..
 6. 13) Patologii autoimune sistemice: lupus, artrită reumatoidă, periarterită, vasculită. În acest caz, vor exista simptome de deteriorare a diferitelor organe interne.
 7. 14) Bolile infecțioase: abdominale, recurente, erupții cutanate, tifos, boala Lyme, pe lângă temperatură, au și alte simptome (diaree, erupții cutanate, dureri abdominale), precum și simptome de intoxicație.
 8. 15) Procesele tumorale în stadiul în care acestea sunt deja detectate de sistemul imunitar sunt însoțite de o creștere a temperaturii. În plus, apar simptome de intoxicație..
 9. 16) O reacție alergică poate provoca febră. În acest caz, puteți stabili, de obicei, conexiunea sa cu vaccinarea, luarea unor medicamente sau contactul cu o substanță sau produs nou pentru om. De obicei, există și erupții cutanate sau lacrimare, sau nasul curgător, sau tuse.
 10. 17) Unele tulburări psihice, cum ar fi schizofrenia febrilă, pot apărea odată cu creșterea temperaturii corpului.
 11. 18) La copii, o temperatură ridicată se dezvoltă din toate motivele de mai sus, precum și la supraîncălzirea, dinții de lapte din dinți

Temperatura la un copil fără simptome: Komarovsky

Cunoscutul medic pediatru, Komarovsky, va povesti despre cauzele posibile ale temperaturii ridicate (38 ° C, 39 ° C).

Ce să faci la temperatură ridicată a corpului

Merită să scădeați temperatura numai dacă nivelul acesteia depășește 38,5 ° C. Dacă o persoană suferă de boli ale inimii sau creierului, atunci puteți face acest lucru mai devreme, folosind antipiretice și metode de răcire fizică..

În continuare, trebuie să solicitați ajutor medical. Medicul primar de diagnosticare (terapeutul) nu trebuie doar să examineze pacientul, ci și să prescrie analize generale de sânge și urină. Examinarea și tratamentul suplimentar depind de rezultatele acestor studii..

Cu ce ​​medic ar trebui să contactez pentru tratament?

Dacă după citirea articolului, presupuneți că aveți simptome caracteristice acestei boli, atunci ar trebui să solicitați sfatul unui terapeut.

Cauzele creșterii periodice sau ușoare constante a temperaturii corpului

Care sunt motivele pentru o ușoară creștere constantă sau periodică a temperaturii în anumite puncte ale zilei, seara sau după-amiaza? De ce se observă adesea o creștere a temperaturii corpului de la 37,2 până la 37,6 ° la copii, vârstnici sau femei însărcinate?

Ce înseamnă febră de grad scăzut?

Subfebrile indică o ușoară creștere a temperaturii corpului până la 37,2-37,6 ° C, a cărei valoare, de regulă, variază între 36,8 ± 0,4 ° C. Uneori temperatura poate atinge 38 ° C, dar nu depășește această valoare, deoarece temperatura mai mare de 38 ° C indică febră.

Febra de grad scăzut poate afecta orice persoană, dar copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, deoarece sunt mai susceptibili la infecții, iar sistemul lor imunitar nu este capabil să protejeze organismul.

Când și cum se manifestă temperatura subfebrilă

Temperatura subfebrilă poate apărea la diferite momente ale zilei, care uneori se corelează cu posibile cauze patologice sau nepatologice..

În funcție de momentul în care are loc temperatura subfebrilă, putem distinge:

 • Dimineața: subiectul suferă de temperatură subfebrilă dimineața când temperatura crește peste 37,2 ° C. Deși dimineața temperatura corpului fiziologic normală ar trebui să fie mai mică decât media zilnică, prin urmare, chiar și o ușoară creștere poate fi definită ca temperatură subfebrilă.
 • După mâncare: după prânz, din cauza digestiei și a proceselor fiziologice aferente, temperatura corpului crește. Acest lucru nu este neobișnuit, de aceea o creștere a temperaturii subfebrile depășește 37,5 ° C.
 • Zi / seară: în timpul zilei și seara, se remarcă, de asemenea, perioade de creștere fiziologică a temperaturii corpului. Prin urmare, o temperatură subfebrilă se referă la o creștere în exces de 37,5 ° C.

Temperatura subfebrilă se poate manifesta și în diferite moduri, care, la fel ca în cazul precedent, depinde de natura cauzelor, de exemplu:

 • Sporadic: acest tip de temperatură subfebrilă este de natură episodică, poate fi asociat cu modificări sezoniere sau începutul ciclului menstrual la femeile în vârstă fertilă sau poate fi rezultatul unei activități fizice intense. Această formă provoacă cea mai mică preocupare, deoarece, în majoritatea cazurilor, nu este asociată cu patologia.
 • Intermitent: această temperatură subfebrilă se caracterizează prin fluctuații sau apariții periodice la anumite puncte în timp. Poate fi asociat, de exemplu, cu evenimente fiziologice, perioade de stres intens sau un indicator al dezvoltării bolii.
 • Persistent: o temperatură subfebrilă constantă, care persistă și nu scade pe tot parcursul zilei și durează suficient de mult timp, este alarmantă, deoarece este strâns asociată cu unele boli.

Febra cronică de grad scăzut

Uneori apare o febră de grad scăzut, care persistă mulți ani, se numește cronică. Astăzi, medicii nu își pot explica originea..

Simptome asociate cu febră de grad scăzut

Febra de grad scăzut poate fi complet asimptomatică sau însoțită de o mare varietate de simptome, care, de regulă, determină consultarea unui medic pentru diagnostic.

Printre simptomele care sunt asociate cel mai adesea cu temperatura subfebrilă, se numără:

 • Astenie: subiectul prezintă o senzație de oboseală și epuizare, care se corelează direct cu o creștere a temperaturii. Acest lucru se poate datora infecțiilor, malignității și modificărilor sezoniere..
 • Durere: odată cu debutul temperaturii subfebrile, subiectul poate simți dureri articulare, dureri de spate sau dureri de picioare. În acest caz, poate exista o legătură cu gripa sau o schimbare bruscă sezonieră..
 • Simptomele unei răceli: dacă apar dureri de cap, tuse uscată și dureri în gât, împreună cu febră de grad scăzut, atunci poate exista hipotermie și expunere la virus.
 • Simptome abdominale: împreună cu o febră ușoară, pacientul se poate plânge de dureri abdominale, diaree, greață. O posibilă cauză este infecția cu o infecție gastroenterologică..
 • Simptome psihogene: uneori este posibil, odată cu apariția febrei de grad scăzut, apariția episoadelor de anxietate, tahicardie și tremurări bruște. În acest caz, este posibil ca subiectul să sufere de probleme depresive..
 • Ganglioni limfatici mari: dacă temperatura subfebrilă este însoțită de o creștere a ganglionilor limfatici și transpirație excesivă, în special noaptea, poate fi asociată cu o tumoră sau infecție, de exemplu, mononucleoză.

Cauzele febrei de grad scăzut

Atunci când temperatura subfebrilă este de natură sporadică sau periodică, are o corelație cu anumite perioade ale anului, lună sau zi, aceasta este aproape sigur asociată cu o cauză non patologică.

Temperatura subfebrilă prelungită și stabilă, care persistă mai multe zile și apare mai ales seara sau în timpul zilei, are adesea o legătură cu o boală specifică..

Cauzele febrei de grad scăzut, fără patologie:

 • Digestie: după mâncare, procesele digestive determină o creștere fiziologică a temperaturii corpului. Acest lucru poate provoca o temperatură subfebrilă ușoară, mai ales dacă ați ingerat mâncare sau băuturi calde..
 • Căldură: vara, când aerul atinge temperaturi ridicate, a fi într-o cameră prea caldă poate provoca o creștere a temperaturii corpului. Acest lucru se întâmplă mai ales la copii și nou-născuți al căror sistem de termoreglare corporală nu este încă complet dezvoltat..
 • Stres: la unii indivizi, în special la cei sensibili la evenimente stresante, temperatura subfebrilă poate fi interpretată ca o reacție la stres. De obicei, o creștere a temperaturii are loc în anticiparea evenimentelor stresante sau imediat după ce a apărut. Acest tip de temperatură subfebrilă poate apărea chiar și la sugari, de exemplu, când plânge foarte intens timp îndelungat.
 • Modificări hormonale: la femei, febra de grad scăzut poate fi asociată îndeaproape cu modificările hormonale. Așadar, în stadiul de premenstruație, temperatura corpului crește cu 0,5-0,6 ° C, iar acest lucru poate determina o ușoară creștere a temperaturii în intervalul de la 37 la 37,4 ° C. De asemenea, în primele etape ale sarcinii, modificările hormonale duc la o creștere similară a temperaturii corpului.
 • Schimbarea de sezon: ca parte a schimbării de sezon și a unei tranziții accentuate de la temperaturi ridicate la cele reci și invers, se poate produce o schimbare a temperaturii corpului (fără o bază patologică).
 • Medicamente: Unele medicamente au febră de grad scăzut ca efect secundar. Printre acestea se numără medicamentele antibacteriene din clasa de antibiotice beta-lactam, majoritatea medicamentelor anticanceroase și alte medicamente, cum ar fi chinidina, fenitoina și unele componente ale vaccinurilor.

Cauze patologice ale febrei de grad scăzut

Cele mai frecvente cauze patologice ale febrei de grad scăzut sunt:

 • Neoplasme: tumorile sunt cauza principală a febrei persistente de grad scăzut, în special la vârstnici. Printre tumorile care duc cel mai adesea la o creștere a temperaturii corporale, se disting leucemia, limfomul Hodgkin și alte câteva tipuri de cancer. De obicei, febra de grad scăzut în cazul unei tumori este însoțită de pierderea rapidă în greutate, o senzație puternică de oboseală, iar în cazul tumorilor care implică celule sanguine, anemie.
 • Infecții virale: una dintre infecțiile virale care provoacă temperatura subfebrilă este HIV, ceea ce duce la dezvoltarea sindromului imunodeficienței dobândite. Acest virus, de regulă, distruge sistemul imunitar al subiectului, cauzează, prin urmare, epuizare, care se manifestă prin numeroase simptome, dintre care unul este temperatura subfebrilă, infecții oportuniste, astenie și pierderea în greutate. O altă infecție virală în care apare febră persistentă de grad scăzut este mononucleoza infecțioasă, cunoscută sub numele de „boala sărut”, datorită transmiterii sale de secreții salivare..
 • Infecții ale tractului respirator: febra de grad scăzut este adesea prezentă în cazuri de infecții care implică tractul respirator (precum faringită, sinuzită, pneumonie, bronșită sau răceală comună). Una dintre cele mai periculoase infecții ale tractului respirator care provoacă febră de grad scăzut este tuberculoza, care este însoțită de transpirație profuzivă, astenie, slăbiciune și scădere în greutate..
 • Probleme tiroidiene: febra de grad scăzut este unul dintre simptomele hipertiroidismului cauzate de distrugerea tirotoxică a glandei tiroide. Această distrugere a glandei tiroide se numește tiroidită și este adesea cauzată de o infecție virală..
 • Alte patologii: există alte boli, cum ar fi boala celiacă sau febra reumatică cauzată de infecția streptococică, de tip beta-hemolitic, care include apariția febrei de grad scăzut. Cu toate acestea, în aceste cazuri, febra de grad scăzut nu este principalul simptom..

Febră de grad scăzut după boală.

Uneori febra de grad scăzut nu apare împreună cu patologia, dar poate apărea după, de exemplu, după gripă, bronșită sau pneumonie. În acest caz, face parte din procesul de vindecare al corpului și ar trebui să dispară în câteva săptămâni, ceea ce indică o vindecare completă a subiectului.

Temperatura subfebrilă poate apărea și după operație, caz în care este un simptom foarte important, deoarece poate indica prezența unei infecții postoperatorii..

Cum se tratează febra de grad scăzut?

Temperatura subfebrilă nu este o patologie, ci un simptom prin care organismul poate indica faptul că ceva nu merge bine. De fapt, există multe boli care pot duce la febră persistentă de grad scăzut..

Cu toate acestea, de multe ori o ușoară creștere a temperaturii corpului nu are cauze patologice și poate fi compensată prin simple mijloace naturale..

Este dificil să găsiți cauza temperaturii subfebrile, dar, în orice caz, trebuie să consultați un medic.

Remedii naturale pentru temperatura subfebrilă nepatologică

Pentru a combate simptomele cauzate de temperatura subfebrilă, puteți utiliza remedii naturale, cum ar fi medicamentele pe bază de plante. Desigur, înainte de a apela la unul dintre aceste remedii, trebuie să vă consultați medicul.

Printre plantele medicinale utilizate în cazul temperaturii subfebrile, cele mai importante sunt:

 • Genţiană: folosită în caz de temperatură subfebrilă periodică, această plantă conține glicozide amare și alcaloizi, ceea ce îi conferă proprietăți antipiretice.

Folosit ca decoct: 2 g rădăcini de gențian se fierb în 100 ml apă clocotită, se lasă la infuzat aproximativ un sfert de oră, apoi se filtrează. Este recomandat să bei două căni pe zi..

 • Salcie albă: conține, printre alte substanțe active, derivați de acid salicilic care au același efect antipiretic ca aspirina.

Un decoct poate fi preparat aducând la fierbere un litru de apă conținând aproximativ 25 de grame de rădăcină de salcie albă. Se fierbe aproximativ 10-15 minute, apoi se filtrează și se bea de două-trei ori pe zi.

 • Tei: util ca antipiretic asociat, linia conține taninuri și mucus.

Folosit sub formă de perfuzii, care sunt preparate prin adăugarea unei linguri de flori de tei la 250 ml apă clocotită, urmată de infuzie timp de zece minute și filtrare, puteți bea de mai multe ori pe zi.

O febră fără frig este un motiv grav de îngrijorare.

Tot conținutul iLive este verificat de experți medicali pentru a asigura cea mai bună acuratețe și consecvență posibilă cu faptele..

Avem reguli stricte pentru alegerea surselor de informații și ne referim doar la site-uri de renume, la institutele de cercetare academică și, dacă este posibil, la cercetări medicale dovedite. Vă rugăm să rețineți că numerele dintre paranteze ([1], [2] etc.) sunt legături interactive către astfel de studii..

Dacă credeți că oricare dintre materialele noastre este inexactă, depășită sau discutabilă altfel, selectați-l și apăsați Ctrl + Enter.

„Am o temperatură”, spunem noi, atunci când coloana termometrului crește peste nivelul de + 37 ° C... Și spunem că este greșită, deoarece corpul nostru are întotdeauna un indicator al stării termice. Și fraza comună menționată se pronunță atunci când acest indicator depășește norma.

Apropo, temperatura corpului unei persoane într-o stare sănătoasă poate varia în timpul zilei - de la + 35,5 ° С la + 37,4 ° С. În plus, obținem o valoare normală de + 36,5 ° C doar atunci când măsurăm temperatura corpului în axă, dacă măsurați temperatura în gură, atunci veți vedea + 37 ° C pe scară, iar dacă măsurarea este efectuată la ureche sau rectal, atunci toate + 37,5 ° C. Deci, temperatura de + 37,2 ° C, fără semne de răceală și, cu atât mai mult, temperatura + 37 ° C fără semne de răceală, de regulă, nu provoacă prea multă îngrijorare.

Cu toate acestea, orice creștere a temperaturii corpului, inclusiv temperatura fără semne de răceală, este un răspuns protector al corpului uman la infecție, care poate duce la o boală. Prin urmare, medicii spun că o creștere a indicatorilor de temperatură la + 38 ° C indică faptul că organismul a intrat în luptă cu infecția și a început să producă anticorpi de protecție, celule ale sistemului imunitar, fagocite și interferon.

Dacă o temperatură ridicată fără semne de răceală durează destul de mult, atunci o persoană se simte rău: încărcătura pe inimă și plămâni crește semnificativ, pe măsură ce consumul de energie și cererea de țesuturi pentru oxigen și nutriție cresc. Și în acest caz doar medicul va ajuta.

Cauzele febrei fără semne de răceală

O creștere a temperaturii sau a febrei este observată în aproape toate bolile infecțioase acute, precum și în timpul exacerbării anumitor boli cronice. Și în absența simptomelor catarrale, medicii pot determina cauza temperaturii ridicate a pacientului prin izolarea agentului patogen fie direct de focalizarea locală a infecției, fie de sânge..

Este mult mai dificil să se determine cauza temperaturii fără semne de răceală dacă boala a apărut ca urmare a expunerii la microbi patogeni condiționat (bacterii, ciuperci, micoplasme) - pe fondul unei scăderi a imunității generale sau locale. Apoi, este necesar să se efectueze un studiu de laborator detaliat nu numai cu sânge, ci și urină, bilă, spută și mucus.

În practica clinică, cazurile persistente - în decurs de trei sau mai multe săptămâni - febră fără semne de răceală sau alte simptome (cu indicatori peste + 38 ° C) se numesc febră de origine necunoscută.

Cel mai „simplu” caz de temperatură de + 39 ° C fără semne de răceală (în sensul diagnosticului, desigur) include apariția sa după călătoria unei persoane în țări străine fierbinți (în special în Africa și Asia), unde a fost mușcat de un țânțar infectat cu paraziți Plasmodium. Adică, pe lângă suveniruri din călătorie, o persoană aduce malarie. Primul semn al acestei boli periculoase este febra, care este însoțită de dureri de cap, frisoane și vărsături. Potrivit OMS, în fiecare an de la 350 de milioane la 500 de milioane de oameni sunt infectați cu malarie la nivel mondial.

Cauzele temperaturii fără semne de răceală pot fi asociate cu boli precum:

 • boli inflamatorii de origine bacteriană: endocardită, pielonefrită, osteomielită, pneumonie, amigdalită, anexită, sinuzită, meningită, prostatită, inflamație a uterului, sepsis;
 • boli infecțioase: tuberculoză, erupții cutanate și tifos, bruceloză, boala Lyme, infecție cu HIV;
 • boli ale unei etiologii virale, parazitare sau fungice: malarie, mononucleoză infecțioasă, candidoză, toxoplasmoză, sifilis;
 • boli oncologice: leucemie, limfom, tumori ale plămânilor sau bronhiilor, rinichilor, ficatului, stomacului (cu și fără metastaze);
 • inflamații sistemice, incluzând un caracter autoimun: poliartrită, artrită reumatoidă, reumatism, artrită reumatoidă, reumatism polimialgie, vasculită alergică, periartrită nodoasă, lupus eritematos, boala Crohn;
 • boli endocrine: tireotoxicoză.

Creșterea indicatorilor de temperatură poate fi cauzată de modificări în sfera hormonală. De exemplu, în timpul ciclului menstrual normal, femeile au adesea o temperatură de + 37-37,2 ° C, fără semne de răceală. În plus, femeile se plâng de creșterea bruscă neașteptată a temperaturii cu o menopauză precoce..

O temperatură fără semne de răceală, așa-numita febră de grad scăzut, este adesea însoțită de anemie - un nivel scăzut de hemoglobină în sânge. Stresul emoțional, adică eliberarea unei cantități crescute de adrenalină în sânge, este de asemenea capabil să ridice temperatura corpului și să provoace hipertermie de adrenalină.

Potrivit experților, o creștere bruscă spasmodică a temperaturii poate fi cauzată de administrarea de medicamente, inclusiv antibiotice, sulfonamide, barbiturice, anestezice, psiostimulante, antidepresive, salicilați, precum și unele diuretice.

În cazuri destul de rare, cauzele temperaturii fără semne de răceală constau în bolile hipotalamusului în sine.

Temperatura la un copil crește peste 38 în seara zilei a 5-a

Copilul este bolnav încă de sâmbătă (ziua a 5-a) și în tot acest timp seara temperatura ridicată crește la 38,5. ieri a fost 38,7, am doborât antipiretic. În paralel, există încă un snot gros, acum verde și o tuse expectorantă puternică. Doctorul a fost luni, a spus că plămânii ei aveau gâtul curat, roșu. Astăzi am trecut un test de sânge datorită temperaturii noastre. Din indicatorii crescuți:

monocite 10%, 0,83 g / l

virocytes 2%, 0,17 g / l

Orice altceva este normal

Medicul spune că analiza nu a arătat nimic rău, dar, deoarece mâine a 6-a zi și ritmul nu scade, mâine vom începe antibiotice. Starea generală a copilului este destul de activă, numai seara, datorită ritmului ochilor puțin letargici, dureroși. Medicul din Mon. a prescris o soluție salină în nas și vasoconstrictor, dacă este necesar, oracept în gât și septefril. Stropim activ nasul cu soluție salină și în oraceptul gâtului de 3 ori pe zi.

Deci, întrebarea este: cât de mult poate fi un ritm atât de mare cu un SARS convențional? Dacă ritmul va ține mâine, ce să facem în continuare?

Temperatura la un adult fără simptome de răceală: cauze

Temperatura ridicată a corpului este un fenomen neplăcut și de neînțeles, deoarece în absența simptomelor este destul de dificil să se determine cauza acestuia.

Temperatura optimă a corpului este considerată a fi de 36,6 grade, cu toate acestea, acest indicator poate varia într-o direcție sau alta, chiar și la o persoană complet sănătoasă. Acest lucru se întâmplă sub influența stresului, atunci când se schimbă condițiile climatice și alte circumstanțe..

Febra fără simptome de frig: cauze

Pe lângă cauzele externe, există factori interni care provoacă o creștere a temperaturii fără semne de răceală. În unele cazuri, apar alte simptome ale unei boli, ceea ce facilitează diagnosticul, dar acest lucru poate să nu se întâmple. Pentru a confirma diagnosticul, este necesar să fie supus unui studiu de laborator, care constă în efectuarea testelor de urină, bilă, sânge, mucus și spută.

Principalele cauze ale febrei asimptomatice sunt următoarele:

1. Boli cauzate de microorganisme patogene: virusuri, ciuperci, bacterii, paraziți. Este recomandabil să începeți tratamentul fără a aștepta manifestarea principalelor simptome ale patologiei și focalizarea pe natura febrei:

 • Febră febrilă. O creștere a temperaturii corpului (până la 38-39,9 grade) apare ca urmare a intoxicației organismului cu produsele vitale ale agenților infecțioși. În acest caz, este posibilă dezvoltarea infecțiilor virale respiratorii acute, gripă, dureri de gât catarral..
 • Odată cu inflamațiile purulente și tuberculoza, se observă o creștere bruscă a indicatorilor de temperatură.
 • O scădere lină a temperaturii în timpul săptămânii indică dezvoltarea malariei, a sifonului, a bolilor neuronilor motorii, precum și a funcționării afectate a sistemului excretor.
 • O temperatură care rămâne stabil la același nivel poate fi un semn de tifoid și alte boli..

2. Tumori. Utilizarea medicamentelor antipiretice în acest caz nu dă niciun efect, deoarece febra este asociată cu modificări patologice în țesuturile organului bolnav.

3. Leziuni. Poate fi răni inflamate, fracturi, vânătăi.

5. Unele patologii ale sistemului endocrin.

6. Boli de sânge și hemoliză.

8. Pielonefrita cronică. Temperatura crește la 37,5-37,9 grade și acesta poate fi singurul semn al bolii. Deoarece febra subfebrilă indică lupta organismului împotriva proceselor inflamatorii, atunci nu merită să o doborâți. Dacă febra nu dispare mai mult de două săptămâni, trebuie să mergi la clinică și să te supui unui examen.

9. Alergii, inclusiv medicamente. Creșterea temperaturii este nesemnificativă, apare spasmodic.

10. Inflamatii si boli sistemice, inclusiv boli autoimune - lupus, sclerodermie, periartrita nodosa, artrita reumatoida, vasculita alergica, poliartrita, boala Crohn, reumatism polimialgie.

11. Infecție meningococică. Temperatura crește la 40 de grade și poate fi doborâtă doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Semnele caracteristice nu apar imediat. În această situație, este foarte important să consultați un medic cât mai curând posibil.

12. Endocardită infecțioasă. Se dezvoltă pe fundalul unei dureri în gât sau gripă. Temperatura crește la 37,5-40 grade. Pacientul are nevoie de spitalizare.

13. Disfuncții ale hipotalamusului (centrul dienfalalonului, care controlează temperatura corpului). Originile, precum și metodele de tratare a acestei patologii, sunt încă necunoscute. Pentru a atenua starea pacientului, medicul prescrie sedative.

14. Tulburări mintale. De exemplu, schizofrenia febrilă însoțită de febră.

15. Malaria. Temperatura ridicată este însoțită de dureri de cap, răceala extremităților, tremur pronunțat, agitație generală, delir. În același timp, temperatura ridicată se schimbă periodic la normal, cu un ciclu de câteva zile. Oricine a vizitat Africa sau a avut contact cu o persoană infectată poate primi malarie. În plus, agentul cauzal poate intra în corp prin acul unui dependent de droguri.

16. Endocardită. Această boală se dezvoltă pe fondul afectării mucoasei interioare a inimii de către bacteriile patogene. Semnele tipice de patologie sunt durerile de inimă, transpirația cu un miros mirositor, simptome de intoxicație. Febră persistentă sau agitată.

17. Boli de sânge: limfoame, leucemie. Pe lângă temperatura crescută a corpului, se observă simptome precum erupții cutanate, scădere în greutate, intoxicație.

Creștere de temperatură nepericuloasă

Există și alte cazuri de febră asimptomatică în care această afecțiune nu este periculoasă. Acestea pot fi următoarele circumstanțe:

 • Dacă temperatura crește regulat, acesta poate fi un simptom al VVD (distonie vegetativ-vasculară);
 • expunere prea mare la soare;
 • pubertatea băieților adolescenți.

Temperatura 37 grade, fără semne de frig

Febra fără semne de răceală poate fi observată la femeile cu menopauză precoce, sarcină și alăptare. Modificările nivelului hormonal afectează și temperatura corpului. De exemplu, la femei în timpul ciclului menstrual normal, există o ușoară creștere a temperaturii la 37-37,2 grade.

Temperatura de 37 de grade nu poate fi numită subfebrilă, cu toate acestea, această afecțiune adesea, pe lângă durerile de cap, provoacă multe inconveniente. Dacă o astfel de febră trece repede de la sine, nu reprezintă un pericol.

Există mai multe motive pentru acest fenomen:

 • Oboseala cronica.
 • Scăderea hemoglobinei în sânge sau anemie.
 • Stresul, care este însoțit de eliberarea de adrenalină în sânge.
 • Epuizarea rezervelor de energie umane.
 • Imunitatea slăbită.
 • Post-stres sau depresie.
 • Prezența unei infecții lente.
 • Oboseală generală și descompunere.
 • Boli cu transmitere sexuală (SIDA, sifilis etc.).

De obicei, o creștere a temperaturii la 37 de grade la un adult indică prezența unei cauze care a provocat această afecțiune și incapacitatea organismului de a face față problemei de unul singur..

Febra asimptomatică până la 38 de grade: cauze

O creștere a temperaturii până la 38 de grade fără semne de răceală este destul de frecventă. Există multe explicații pentru acest lucru. De exemplu, o astfel de febră poate fi un simptom al unei amigdalite foliculare sau lacunare început (cu angină catarhală, există doar o ușoară creștere a temperaturii). Dacă această temperatură durează mai mult de trei zile, putem presupune dezvoltarea următoarelor patologii:

 • Inflamarea rinichilor (caracterizată prin dureri de cusături intolerabile în regiunea lombară);
 • pneumonie;
 • infarct;
 • distonie vegetovasculară, care este însoțită de salturi ale tensiunii arteriale (tensiunea arterială);
 • reumatism.

Persistența unei stări febrile timp de câteva săptămâni și uneori luni poate fi un semn al următoarelor boli:

 • leucemie;
 • dezvoltarea neoplasmelor tumorale în organism;
 • modificări difuze în plămâni și ficat;
 • încălcări severe ale sistemului endocrin.

Toate aceste cazuri sunt unite prin faptul că sistemul imunitar al organismului se luptă, motiv pentru care temperatura crește.

Temperatură ridicată, 39 de grade, fără semne de frig: cauzele

Dacă temperatura crește la 39 de grade nu pentru prima dată, aceasta poate indica dezvoltarea unei inflamații cronice sau o scădere patologică a imunității. Procesul poate fi însoțit de convulsii febrile, de respirație, frisoane, pierderea cunoștinței și o creștere suplimentară a indicatorilor de temperatură. O creștere a temperaturii până la 39-39,5 grade poate fi un semn al următoarelor patologii:

 • Pielonefrita cronică;
 • ARVI;
 • alergie;
 • endocardită virală;
 • infecție meningococică.

Răceală fără febră: hipertermie sau febră?

Termoreglarea corpului (reglarea temperaturii corpului) apare la nivelul reflexelor și este responsabilă de hipotalamus, care aparține secțiunilor dienfalonului. De asemenea, hipotalamusul exercită control asupra activității întregului sistem nervos endocrin și autonom, deoarece se află centrele care reglează senzația de sete și foame, temperatura corpului, ciclicitatea somnului și veghe, precum și alte procese psihosomatice și fiziologice care apar în organism..

Pirogenii (substanțe proteice speciale) participă la creșterea temperaturii corpului. Ele sunt împărțite în următoarele:

 • Primar, adică extern, prezentat sub formă de toxine ale microbilor și bacteriilor;
 • secundare, adică interne, care sunt produse de corpul însuși.

Când apare o leziune inflamatorie, pirogenii primari încep să afecteze celulele corpului, forțându-le să înceapă producția de pirogene secundare, care, la rândul lor, direcționează impulsurile către hipotalamus. Și el ajustează deja temperatura homeostazei corpului pentru a-și mobiliza proprietățile protectoare.

Febra și frisoanele vor continua până la echilibrul perturbat dintre producția crescută de căldură și transferul redus de căldură.

În cazul hipertermiei, există și o temperatură fără semne de răceală. Dar, în acest caz, hipotalamusul nu primește semnal pentru a proteja organismul de infecții, prin urmare, nu ia parte la creșterea indicatorilor de temperatură.

Hipertermia continuă pe fondul modificărilor procesului de transfer de căldură, de exemplu, ca urmare a supraîncălzirii generale a corpului (lovitură de căldură) sau a încălcării procesului de transfer de căldură.

Ce să faci la febră mare, fără semne de răceală?

Cu febră și dureri de cap, este strict interzisă efectuarea fizioterapiei, terapiei cu nămol, încălzirea, masajului, precum și proceduri de apă.

Înainte de a continua tratamentul unei febră însoțită de o durere de cap, este necesar să aflați adevărata cauză a problemei. Doar un specialist calificat poate face acest lucru, pe baza datelor de cercetare de laborator.

Dacă se dovedește că boala este infecțioasă și inflamatorie în natură, este prescris un curs de antibiotice. Și, de exemplu, cu infecții fungice, medicul prescrie medicamente din grupul triazol, antibiotice polenene și o serie de alte medicamente. Mai simplu spus, tipul de medicamente este determinat de etiologia bolii..

Pentru tratamentul tireotoxicozei sau, de exemplu, sifilisului, sunt utilizate unele medicamente, artrita - altele. Prin urmare, este destul de dificil să determinați în mod independent ce medicament aveți nevoie, deoarece febra este un simptom al multor patologii atât de diferite în natură.

Nu trebuie să vă implicați în medicamente antipiretice, cum ar fi aspirina sau paracetamolul, deoarece acest lucru nu numai că poate preveni identificarea cauzei bolii, ci și agrava cursul acesteia. La temperaturi foarte ridicate, trebuie să fie apelată o echipă de urgență pentru primul ajutor și pentru rezolvarea problemei spitalizării pacientului.

De ce temperatura crește seara și ce poate indica acest lucru

Temperatura corporală de grad scăzut care este

Și acum să definim conceptul de „febră de grad scăzut”. Conform Wikipedia, termenul „febră de grad scăzut” înseamnă valori cuprinse între 37,1 - 38 ºС. Creșterea temperaturii în aceste cifre timp de 1-2 zile nu este patologică pentru corpul uman și depinde de mulți factori, despre care am menționat deja.

Dar temperatura subfebrilă mai mult de trei zile se numește stare subfebrilă și este considerată un semnal că unele procese patologice ascunse apar în corpul uman. Severitatea patologiei depinde de durata afecțiunii subfebrile și poate dura de la câteva zile sau chiar la un an.

În cele mai multe cazuri, starea subfebrilă dispare fără simptome evidente sau pur și simplu nu sunt observate, pentru unii, temperatura crește dimineața, iar pentru cineva seara. Cu toate acestea, creșterea este însoțită de un sentiment de oboseală, stare de rău, oboseală, transpirație - o persoană simte că nu este sănătoasă, dar nu se grăbește să vadă un medic. Și continuă să-și ducă stilul de viață obișnuit. Și aceasta este marea sa eroare. Repet, inofensivitatea afecțiunii poate duce la dezvoltarea bolilor grave și a complicațiilor nedorite cu un tratament prematur.

Hipertermie și febră

În funcție de cauza febrei, medicina modernă eliberează hipertermie și febră.
.

hipertermia

Hipertermia este supraîncălzirea organismului din cauza excesului de căldură externă sau a unui schimb de căldură slab cu mediul. Organismul reacționează cu expansiunea vaselor pielii, transpirația profuză și alte mecanisme fiziologice de termoreglare.

Dacă nu sunt eliminate cauzele hipertermiei, încălzirea corpului la 42 ° C poate duce la un atac de căldură, iar în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, chiar moartea.

Febră

Febra (în latină „febris”) este o creștere a temperaturii, ceea ce reprezintă o reacție de protecție a organismului la un efect patogen
. Cauzele comune sunt:

 • infecții virale;
 • procese inflamatorii;
 • leziuni tisulare și articulare;
 • boli ale sistemelor cardiovasculare, circulatorii sau endocrine;
 • imunitate slăbită;
 • alergie.

La copiii mici, temperatura crește adesea odată cu dinții.

Clasificarea medicală
temperatura ridicată este prezentată în tabel.

Dinamica temperaturii urmărită de curbele de temperatură.

Curbe de temperatură

Graficele de temperatură față de timp se numesc curbe de temperatură. Acestea joacă un rol important pentru diagnostic și prognostic. Axa orizontală reprezintă valoarea timpului, axa verticală reprezintă valoarea temperaturii. Clasificarea curbelor de temperatură
date în tabel.

Tipul febreiNumele latinDinamica curbei de temperatură
ConstantFebris continuăFluctuațiile temperaturii corpului piretic sau febril în intervalul 1 ° C.
Laxativ (remitere)Febris remitFluctuații zilnice de peste 2 ° C.
Intermitent (intermitent)Febris intermitenteCicluri cu o creștere accentuată a valorilor piretice și o scădere rapidă la normal.
Epuizant (agitat)Febris hecticaFluctuațiile zilnice sunt mai mari de 3 ° C, adică mai mari decât în ​​cazul febrei remitente. Declin rapid la valori normale și subnormale.
returnabileRecidive de febrăCreșterea rapidă, apoi durează câteva zile și scade la normal. După ceva timp, un nou ciclu.
OndulatFebris undulansSpre deosebire de febra recidivă, creșterea și scăderea treptată.
PervertitFebris în versTemperatura de seară este mai mică decât temperatura de dimineață..
GresitCel mai frecvent tip de febră. Dinamica haotică.

Corecția stilului de viață

În cele mai multe cazuri, adăugarea de activitate fizică la programul dvs. nu este dificilă. Cu toate acestea, în unele cazuri, de exemplu, cu o pierdere temporară sau permanentă a mobilității, oamenii au nevoie de ajutor extern.

Acest lucru previne procesele stagnante din țesuturi și stimulează activitatea cardiacă, crescând astfel temperatura corpului.

De asemenea, nu va fi dificil să vă puneți propriul aliment în ordine. Este necesar să se renunțe la restricții puternice. Alimentele ar trebui să includă carbohidrați, grăsimi și proteine, precum și vitamine și minerale. Aveți grijă de echilibrul normal de apă. Dacă sunteți un susținător al postului terapeutic, consultați un medic, poate aveți contraindicații pentru acest tip de recuperare.

De asemenea, ar trebui să evitați stresul nervos, situațiile stresante. Dacă observați că în ultima perioadă au fost predispuși la gânduri depresive, vizitați un medic - poate motivul pentru asta se află nu în viața grea, ci într-o simplă deficiență de vitamine din grupul B sau Magneziu.

Ceea ce determină temperatura unui copil la diferite vârste

Temperatura corpului depinde de vârstă. La sugarii prematuri, datorită caracteristicilor lor inerente (activitate metabolică scăzută, greutate redusă cu o suprafață corporală relativ mare, un strat subțire de grăsime subțire, termoreglare imperfectă), temperatura corpului depinde în mare măsură de temperatura mediului.

Temperatura corporală la copiii mici este în medie cu 0,3–0,4 ° C mai mare decât la adulți și mai susceptibilă la fluctuații decât la adulți.

Temperatura corpului unui copil depinde de atâția factori. Fluctuațiile zilnice ale temperaturii corpului sunt bine cunoscute: temperatura corporală cea mai scăzută la copii apare de obicei la 4-5 dimineața, cea mai mare - la 16-17 ore. Amplitudinea zilnică a fluctuațiilor temperaturii corpului la un copil de nouă luni este de aproximativ 0,9, la copii 2–5 ani - 0,6–1,0 ° С. La copiii mai mari de 5 ani în repaus, temperatura corpului variază de la 0,3-0,5 ° C.

În timpul încărcăturii musculare intense (în timpul jocurilor în aer liber, în timpul educației fizice, precum și în timpul plânsului prelungit, plânsului), temperatura corpului copilului poate crește cu 1-2 grade (până la 38 ° C). Temperatura corporală a copilului crește după ce a mâncat, iar creșterea depinde de compoziția alimentului mâncat (pe cât posibil după produsele din carne).

Temperatura corporală a unui copil bine hrănit, care este în continuă mișcare este întotdeauna cu câteva zecimi de grad mai mare decât cea a unui copil apatic, care preferă activitățile liniștite decât activitățile liniștite - citirea cărților, desenarea etc. Acest lucru nu necesită corecții dacă copilul se simte bine.

La copiii din primii ani de viață, termoreglarea nu este încă destul de perfectă. La un copil sănătos din primii ani de viață, energia este în plină desfășurare. În timpul trezirii, nu stă nemișcat un minut și este capabil să conducă atât tatăl, cât și mama și bunicile. El produce producția de căldură din abundență, dar există o problemă cu transferul de căldură. Copilul degajă excesul de căldură prin convecție de la suprafața corpului, prin evaporare prin transpirație și prin schimbul de căldură al aerului inhalat și expirat.

Intensitatea celor trei căi de transfer de căldură depinde de diferența de temperatură a corpului copilului și de temperatura aerului din jur. Și dacă temperatura din incintă este de 24-25 ° C, iar copilul este îmbrăcat în salopete, nu va putea să elibereze excesul de căldură. Iar temperatura corpului său poate fi de câteva zecimi de un grad mai mare de 37 ° C. Încă nu este o boală, dar sistemele de reglementare ale copilului sunt suprasolicitate și pot prinde o răceală foarte ușor..

Care ar trebui să fie acțiunile părinților

Ce trebuie să faceți dacă nu există semne ale bolii

Dacă efectuați corect termometria zilnică și temperatura crește cu încăpățânare seara, este important să vă asigurați că firimiturile nu au simptome dureroase. Mobilitatea ridicată și activitatea inerentă copilăriei determină adesea durere de seară a părinților

Prin urmare, dacă temperatura crește doar câteva grade și nu există factori externi deranjatori, respectați următoarele recomandări:

 • încercați să urmați rutina zilnică stabilită;
 • mai des ventilați camera în care este copilul;
 • umblați regulat cu copilul în aer curat, fără a-l înfășura;
 • restricționarea vizualizării emisiunilor TV, comunicarea cu un computer și un telefon mobil;
 • nu uita de procedurile de apă și de întărire dacă copilul este complet sănătos;
 • asigurați-vă copilului iubit un somn complet (cel puțin 8 ore).

Dacă în viitor temperatura nu va crește, copilul tău este sănătos. Valoarea de 37 ° C nu este necesară pentru a doborî, dar este necesară menținerea sistemului imunitar al copilului. Prin urmare, pentru a consolida alimentația, va fi utilă îmbogățirea dietei cu vitamine sezoniere, ținând cont de recomandările medicului curant.

Când temperatura trebuie redusă

Dacă fenomenul stării subfebrile, însoțit de simptomele bolii, durează mai mult de cinci zile, este necesar să se consulte un medic pediatru. Un aspect deosebit de important ar trebui să fie faptul că noaptea temperatura a crescut peste 37,5 ° C cu următoarele simptome:

 • cu dificultăți de respirație, letargie în timpul zilei;
 • paloare severă a pielii, cu un indiciu de fluență pe față;
 • cu convulsii după o creștere și mai mare a temperaturii.

Auto-medicația, precum și utilizarea metodelor populare fără aprobarea unui furnizor de îngrijiri medicale, pot dăuna sănătății bebelușului. După recuperare, puteți continua la întărire, pentru a consolida imunitatea.

Un simptom al febrei îi alarmează adesea pe părinți și nu este nejustificat. Toată lumea înțelege că hipertermia însoțește întotdeauna procesele inflamatorii din organism, precum și unele boli infecțioase. Dar, uneori, febra poate fi un simptom al dinților, care este atât de neliniștit așteptat în familia unui nou-născut. Părinții se confruntă cu o mulțime de întrebări despre cum să se comporte într-o astfel de situație, dacă merită să apelați la medic sau cum să atenuați starea copilului.

Și cea mai acută întrebare este: de ce crește temperatura seara la copil și ce trebuie făcut dacă copilul crește la 38 de grade noaptea. Merită să dai jos și cum să te comporte pentru a nu face rău bebelușului? Temperatura de 38 ° C este limita limită, după care trebuie să monitorizați cu atenție comportamentul copilului și, dacă este necesar, să răspundeți prompt și corect.

Boli care afectează febra noaptea

Dacă temperatura unui copil crește doar noaptea și în timpul zilei scade la un nivel normal, atunci aceste tipuri de boli pot preceda acest fenomen:

 1. Tipurile de boli ale copiilor. Nu există un singur copil care să nu fi fost bolnav de varicelă, rujeolă, tuse convulsivă și altele în copilărie. Toate aceste tipuri de afecțiuni la copii provoacă întărirea imunității, deci nu se mai pot îmbolnăvi. Principalul simptom al majorității acestor boli din copilărie este o creștere a temperaturii noaptea..
 2. Otrăvire. Copiilor le place să guste diverse obiecte. Pericolul acestei atracții se datorează faptului că puteți obține o infecție intestinală. Principalul simptom al otrăvirii intestinale este febra la copii noaptea..
 3. Infectie cu bacterii. După boli virale sau infecțioase, mai ales dacă nu sunt tratate, pot apărea complicații bacteriene. O infecție bacteriană poate fi determinată folosind teste adecvate, dar de obicei medicii prescriu antibiotice copiilor dacă au febră timp de trei până la patru zile. Părinții înșiși nu ar trebui să îi dea copilului antibiotice, chiar dacă acesta are o temperatură ridicată timp de 4 zile. În această situație, trebuie să contactați un specialist.
 4. Infectie virala. Copiii pot prinde virusul foarte ușor jucându-se în cutia de nisip cu semenii lor. De obicei, o infecție virală apare odată cu apariția unor simptome suplimentare precum nasul curgător, tuse, dureri în gât.
 5. Leziuni. Copiii de orice vârstă sunt predispuși la căderi, ceea ce poate duce la vătămări corporale. Adesea, astfel de leziuni nu sunt deosebit de periculoase, dar unele dintre ele pot provoca tipuri grave de boli. Dacă, după ce a primit o vătămare, copilul prezintă diverse abateri, atunci părinții ar trebui să-l livreze pe copil la spital pentru o examinare cuprinzătoare a corpului.

Rezumând, trebuie subliniat faptul că temperatura, care crește noaptea, este un semnal că părinții ar trebui să afle cauzele apariției acesteia. Chiar dacă astfel de simptome dispar după un timp pe cont propriu, nu trebuie să le lăsați nesupravegheate..

Pentru o persoană sănătoasă, valorile normale sunt 36,6 ° C. temperatura poate varia în timpul zilei. Seara, indicatorii pot crește cu aproximativ 0,4 ° C sau puțin mai mult, iar noaptea pot scădea, deoarece corpul se odihnește.

Seara temperatura corpului poate crește până la 37,5 ° C.

Motive pentru febră:

 • stil de viață activ;
 • consumul de alimente calde (temperatura crește imediat după mâncare);
 • expunerea la soare în timpul zilei;
 • stres
 • inhalarea substanțelor și substanțelor nocive;
 • luarea anumitor medicamente;
 • dentiţie;
 • supraîncălzire, haine prea calde;
 • consum de alcool;
 • facând baie.

Toți acești factori afectează temperatura corpului și nu reprezintă o amenințare..

În timpul sarcinii sau înainte de debutul menstruației, ratele pot ajunge la 37,2–37,5 ° C. Temperaturile mai ridicate indică procese inflamatorii în organism.

Temperatura corpului foarte scăzută

Temperatura corpului sub 35,2 ° C este considerată foarte scăzută. Printre posibilele cauze ale hipotermiei se numără:

 • Hipotiroidism sau scăderea funcției tiroidiene. Diagnosticul este stabilit pe baza testelor de sânge pentru conținutul de hormoni TSH, svT 4, svT 3. Tratament: prescris de medicul endocrinolog (terapie de substituție hormonală).
 • Încălcarea centrelor de termoreglare din sistemul nervos central. Acest lucru se poate întâmpla cu leziuni, tumori și alte leziuni cerebrale organice. Tratament: eliminarea cauzării leziunilor creierului și terapiei de restaurare după leziuni și intervenții chirurgicale.
 • Scăderea producției de căldură de către mușchii scheletici, de exemplu, dacă inervația lor este perturbată ca urmare a unei leziuni a coloanei vertebrale, cu deteriorarea măduvei spinării sau a trunchiurilor nervoase mari. O scădere a masei musculare datorată parezei și paraliziei poate duce, de asemenea, la o scădere a producției de căldură. Tratament: medicamentele sunt prescrise de un neurolog. În plus, ajutați: masaj, fizioterapie, terapie pentru exerciții fizice.
 • Foarte lungă înfometare. Corpul pur și simplu nu are nimic din care să producă căldură. Tratament: refacerea unei diete echilibrate.
 • Deshidratare Toate reacțiile metabolice apar într-un mediu apos, prin urmare, cu o lipsă de lichid, rata metabolică scade inevitabil, iar temperatura corpului scade. Tratament: compensarea la timp a pierderilor de lichide în timpul sportului, atunci când lucrați într-un microclimat de încălzire, cu boli gastro-intestinale însoțite de vărsături și diaree.
 • organism. La temperaturi ambiante foarte mici, este posibil ca mecanismele de termoreglare să nu poată face față funcției lor. Tratament: încălzirea treptată a victimei din exterior, ceai fierbinte.
 • Intoxicație alcoolică severă. Etanolul este o otravă neurotropă care afectează toate funcțiile creierului, inclusiv termoregulatoare. Ajutor și tratament: sună o echipă de ambulanță. Măsuri de detoxifiere (spălare gastrică, perfuzie intravenoasă de soluție salină), introducerea de medicamente care normalizează funcția sistemelor nervoase și cardiovasculare.
 • Efectul creșterii nivelului de radiații ionizante. Scăderea temperaturii corpului în acest caz este o consecință a tulburărilor metabolice ca urmare a acțiunii radicalilor liberi. Ajutor și tratament: detectarea și eliminarea surselor de radiații ionizante (măsurarea izotopilor radonului și EDR a radiațiilor gamma în spații rezidențiale, măsuri de protecție a muncii la locul de muncă unde sunt utilizate surse de radiații), tratamentul este prescris după confirmarea diagnosticului (medicamente care neutralizează radicalii liberi, restauratori terapie),

Cu o scădere a temperaturii corpului la 32,2 ° C, o persoană intră într-o stare de stupoare, la 29,5 ° C - apare pierderea cunoștinței, când este răcită sub 26,5 ° C, cu probabilitate mare de deces..

Când un copil trebuie să măsoare temperatura

Astfel, este bine dacă știi exact ce temperatură corporală este norma individuală pentru copilul tău. Cu toate acestea, nu abuzați de măsurarea temperaturii corpului la un copil sănătos, care nu are semne ale bolii..

O temperatură corporală ușor ridicată poate fi normală pentru copilul dvs., dar este întotdeauna o ocazie de a vedea un medic și de a face un examen, deoarece poate fi principala manifestare a unei boli leneve (de exemplu, infecția tractului urinar). Dacă temperatura corpului copilului dvs. depășește 38 ° C, atunci indiferent de ceea ce a făcut înainte, aceasta este o manifestare a bolii.

Motivul pentru măsurarea temperaturii ar trebui să fie o încălcare a bunăstării copilului.

Comportamentul copilului se schimbă: apare o activitate motorie crescută, copilul devine supărat, iritabil, somnul este deranjat. La ochi - o strălucire febrilă, fața „strălucește”, pielea este fierbinte la atingere. În alte cazuri, dimpotrivă, copilul devine letargic, apatic, refuză să mănânce, pielea devine palidă cu marmură, membrele sunt reci la atingere, pielea este acoperită de gâscă, transpirație rece pe frunte, copilul tremură.

Unele mame folosesc metoda populară veche pentru a evalua temperatura corpului copilului: aplica buzele pe fruntea copilului. Metoda, desigur, testată, dar, în primul rând, extrem de subiectivă și, în al doilea rând, nu indică prezența frisoanelor la copil..

Hipotermie

Hipotermia este adesea asociată cu o scădere a circulației sângelui din cauza diferiților factori externi și interni..

Temperatura minimă înregistrată a corpului uman este de 14,2 grade Celsius.

Această cifră aparținea unei fetițe de 2 ani din Canada, găsită pe stradă în îngheț sever în 1994. Corpul s-a răcit până la o valoare atât de critică, ca urmare a hipotermiei severe prelungite.

Acest caz este mai probabil o excepție. De obicei, o scădere sub 35 C provoacă slăbiciune și amețeli, sub 32 - frisoane, iar la 29 de grade o persoană își pierde cunoștința. La 27 ° C, există o mare probabilitate de a cădea în comă. Temperatura critică minimă la om este de 25 de grade.

Cu toate acestea, atunci când este redus la 34 de grade, este deja necesar să apelați o ambulanță pentru a preveni deteriorarea. Hipotermia poate ucide.

Majoritatea oamenilor nu folosesc un termometru în fiecare zi când se simt normal. Hipotermia este însoțită de unele schimbări în bunăstarea umană:

 • pierderea forței, slăbiciune;
 • somnolenţă;
 • apatie sau iritabilitate;
 • paloare a pielii;
 • ameţeală;
 • ritm cardiac lent și scăderea tensiunii arteriale.

Dacă aveți câteva dintre aceste simptome, ar trebui să vă măsurați temperatura corpului. Când confirmați temerile, încercați să vă mențineți la cald. Dacă termometrul este semnificativ sub nivelul normal, consultați un medic.

Ce ar trebui să facă părinții

Dacă sunteți sigur că starea subfebrilă nu este rezultatul hiperactivității copilului sau a aerului cald din cameră, ar trebui să aflați cu medicul dumneavoastră de ce copilul are o temperatură scăzută noaptea

Acest lucru este deosebit de important dacă situația se repetă în fiecare seară. Pentru a identifica cauza eșecului normei de temperatură, medicul va avea nevoie de următoarele tipuri de diagnostic:

 • un test de sânge (general, biochimie) va ajuta la detectarea procesului inflamator;
 • datorită analizei urinei, este posibilă identificarea problemelor sistemului urinar;
 • Ecografie de organe, din cauza problemelor cu care temperatura poate crește;
 • radiografie toracică pentru a exclude patologia pulmonară.

Ce trebuie să faceți dacă temperatura nu trece timp de 37,1 C pentru mult timp

Încă o dată, starea subfebrilă este un semn că organismul se luptă cu un fel de boală și până acum a reușit să-și înfrângă dezvoltarea. Cert este că celulele canceroase provoacă intrarea pirogenilor în sânge, sub influența căreia temperatura crește

Pentru a determina prezența tumorilor, este important să se facă o examinare minuțioasă. Adică, o analiză generală a urinei va dezvălui imediat sistemul, patologia în care a determinat o creștere a temperaturii corpului sau, dimpotrivă, va elimina suspiciunile datorate bolilor tractului urinar.

Dacă testele de urină sunt normale, atunci pentru a determina cauzele febrei, nu efectuați studii asupra sistemului urinar.

Astfel, majoritatea covârșitoare a plângerilor de temperaturi se ridică până la 37 - 37,5 seara se explică prin creșterea fiziologică obișnuită a temperaturii. De regulă, temperatura superioară a 38,5 grade a corpului nu crește la creșterea dinților. Procesele inflamatorii infecțioase din mușchiul inimii sunt adesea însoțite de un număr scăzut de febră..

O temperatură de 37 fără simptome poate fi răspunsul organismului la suprasolicitare până la sfârșitul zilei. La persoanele sănătoase fiziologic, temperatura maximă apare la 16-20 ore seara. În plus, fondul hormonal este stabilizat ulterior, iar starea subfebrilă dispare. De obicei, începând cu al doilea trimestru, temperatura corpului femeii se stabilizează. Uneori, starea subfebrilă poate însoți întreaga sarcină. De regulă, dacă se observă o temperatură ridicată în timpul sarcinii, atunci această situație nu necesită tratament.

O tumoră se poate dezvolta și progresa, chiar dacă nimic nu doare și, prin urmare, starea subfebrilă poate deveni singurul simptom al oncologiei (temperatura poate crește doar seara). Rețineți că nu numai infecțiile respiratorii acute, dar și pneumonia pot fi ascunse în spatele tuturor acestor simptome. O manifestare a lupusului eritematos sistemic și a colitei ulcerative pentru o lungă perioadă de timp nu poate fi decât o ușoară creștere a temperaturii. Cu toate acestea, temperatura corpului de 37 de grade poate însoți o exacerbare a pielonefritei cronice. După reabilitarea concentrării infecțioase, febra trece adesea fără urmă. 7. Infecții la sugari. O temperatură de 37,2 grade poate indica amigdalită, adenoidită, prostatită sau orice altă patologie de natură cronică. Dacă temperatura corpului crește la 37-37,5 grade și, în același timp, o persoană are diaree și vărsături, atunci cel mai probabil are o infecție intestinală sau hepatită. Cu toate acestea, o creștere a temperaturii poate fi observată și cu boli ale tractului gastro-intestinal - de exemplu, cu colită ulceroasă.

Climax poate afecta și citirile de temperatură ale corpului. Deci, marcajul termometrului va crește în timpul așa-numitelor „maree”. Este mai bine să efectuați termometria aproximativ în același timp, deoarece citirile scăzute sunt observate mai des dimineața, iar seara temperatura crește de obicei la 37 ° C sau mai mare. În mod obișnuit, indicatorii sunt păstrați în numere subfebrile, iar odată cu creșterea lor suplimentară, puteți să-i oferiți copilului un antipiretic. O creștere a temperaturii ca urmare a supraîncălzirii poate fi observată la acei copii care sunt prea înveliți și îmbrăcați.

La nou-născuți și bebeluși prematuri, temperatura de treizeci și șapte de grade seara nu este neobișnuită și este asociată cu formarea de procese normale de termoreglare în corpul copilului. Astfel de cauze sunt cele mai frecvente și se confruntă toți părinții..

Cele mai bune răspunsuri

cel mai apropiat de toată lumea este Lerochka.De fapt, esența este următoarea: noaptea, corpul se trezește și acționează într-o formă activă. Toată energia și energia se grăbesc în loc de mișcare și de activitate mentală pentru a restabili corpul.Așadar, se dovedește că dimineața corpul este puțin zdruncinat, de aceea boala este oarecum neutralizată pe cât posibil.În timpul zilei, corpul cheltuiește forță și energie nu pentru restaurare, ci pentru activitate vitală. Astfel, boala începe să manifeste activitate. Seara, boala câștigă viteză maximă. Organismul simte acest lucru și începe să-și schimbe toate forțele nu la viață, ci la lupta împotriva bolii, chiar înainte de somn. Cel mai important lucru este să nu cobori această temperatură. Deoarece prezența temperaturii indică lupta organismului cu boala. Dacă nu depășește temperatura critică. A scădea temperatura în acest caz este foarte ușor. Trebuie să frecați cu oțet. se evaporă rapid, datorită căreia organismul se răcește rapid. Această metodă nu oprește procesele fiziologice ale luptei împotriva bolii. Atunci când luăm medicamente pentru temperatură, oprim aceste mecanisme de control, ceea ce o agravează mai târziu.În general, pentru orice boală, în special temperatura, trebuie să beți multă apă potrivită și să hrănești corpul cu energie suplimentară.

Doar pentru noaptea în care o persoană se odihnește, atunci ritmul este stabilit și scade. Prin urmare, acestea măsoară atât dimineața, cât și seara

Este vorba doar despre bioritmuri - așa este programat corpul după natură - temperatura de seară este de obicei mai mare, în timpul zilei, profilul hormonal și metabolismul se schimbă de mai multe ori, respectiv. În unele boli (febră tropicală, tifoid etc., apare o defecțiune, iar curba temperaturii este deformată (dimineața m. Mai mare decât seara)

Fluctuațiile temperaturii corpului sunt normale

În timpul zilei, temperatura corpului se modifică ca urmare a modificărilor activității solare. Temperatura minimă a corpului este în mod normal observată dimineața devreme, aproximativ 5 dimineața și este de aproximativ 35,5 grade.

Acest proces nu depinde de activitatea fizică a unei persoane, deoarece la persoanele care lucrează sau dorm în acest moment, temperatura scade în mod egal. Seara, dimpotrivă, citirile termometrului ating valoarea maximă pe zi - 36,7-37 grade.

O schimbare a fundalului hormonal în timpul ciclului menstrual al unei femei se reflectă și în căldura produsă de corp. În timpul ovulației, temperatura corpului este mai mare cu aproximativ un grad, iar în timpul menstruației, dimpotrivă, tinde să scadă sub valorile obișnuite.

Fluctuații similare asociate cu activitatea hormonală sunt, de asemenea, observate în timpul sarcinii. Dacă abaterile de la normă sunt minore și nu sunt însoțite de stare de rău, nu acorda o importanță deosebită.

În repaus, corpul se răcește din cauza scăderii circulației sângelui. La persoanele sănătoase, cu activitate fizică și mentală activă, ritmul cardiac crește. Producția de căldură a mușchilor contractori contribuie, de asemenea, la încălzire..

Când să scadă temperatura

• Dacă temperatura crește seara, iar pe scara termometrului veți vedea cifra 38,5 ° C, în timp ce bebelușul se plânge de o durere de cap, se observă o scădere a activității copilului. • Când temperatura crește noaptea la copiii sub 2 luni, merită să-i oferiți un medicament antipiretic, chiar dacă termometrul arată 38,2 ° C. • Dacă copilul este predispus la convulsii și boli ale sistemului nervos central sau are boli de inimă, atunci trebuie să scădeați temperatura la un indicator de 37,5 ° C.

Cu toate acestea, nu ar trebui să te străduiești să cobori temperatura la limitele normei. Este suficient să cadă cu 1-2 grade. Va fi suficient.

In cele din urma

Temperatura normală a corpului uman variază între 35,5 și 37,4 ° C.
Febra este cel mai adesea asociată cu boli infecțioase. Temperatură scăzută - cu scăderea funcției tiroidiene. Temperatura ridicată în timpul infecției este o reacție de protecție a organismului și trebuie să luați antipiretice numai pentru indicații directe.

Toată lumea știe ce este „treizeci și șase”. Aceasta este considerată a fi temperatura normală a unei persoane. De asemenea, toată lumea știe că dacă citirea termometrului este peste sau sub această valoare, atunci acesta este un semn al posibilelor probleme de sănătate. Întrebarea este însă, cât de mult trebuie să difere această indicație de 36,6 ° C pentru a vedea un medic, cauzează adesea dificultăți. Să vedem ce temperaturi sunt considerate normale, scăzute și ridicate de medicina modernă..

Numărul 36.6 a fost obținut la sfârșitul secolului XIX ca rezultat statistic mediu al măsurătorilor în axila unui număr mare de oameni. Vă puteți concentra pe „36.6”, dar o diferență în câteva zecimi de grad nu este un indicator al anormalității
.

Potrivit medicilor, pentru determinarea stării termice normale a corpului uman, trebuie acordată atenție următorilor factori principali:

 • vârstă;
 • metodă de măsurare;
 • bioritmuri zilnice și sezoniere;
 • intensitatea actuală a activității fizice sau a activității mentale.

Limitele superioare
valorile normale atunci când sunt măsurate sub axilă în funcție de vârstă sunt date în tabelul următor.

În plus, corpul unei femei este de obicei cu 0,5 ° C mai cald decât al unui bărbat.

De asemenea, trebuie luată în considerare metoda de măsurare.
. În comparație cu un termometru sub braț, valoarea măsurată în gură este mai mare cu 0,5 ° C; iar la ureche, vagin sau anus aproximativ 1,0 ° C.

La o persoană sănătoasă, fluctuațiile diurne sunt de asemenea normale: seara corpul uman este cu câteva zecimi de un grad mai rece decât dimineața.

În mod normal, un anumit exces de 36,6 ° C cu activitate fizică sau mentală intensă, cu stres, frică, emoții pozitive excesive, în timpul sexului.