În ciuda tuturor măsurilor de precauție la care se recurg viitoarele mame pentru a nu se prinde nimic în timpul sarcinii, rareori în nouă luni o femeie nu se va îmbolnăvi nici măcar o dată sau nimic. Nu vă grăbiți să vă panicați dacă simțiți că gâdilă în gât și curge din nas. Este foarte probabil ca aceasta să fie o răceală simplă, care nu prezintă un pericol particular pentru copilul nenăscut. Mai rău dacă aveți o boală virală numită gripă.

Gripa (din grippe) este o boală infecțioasă acută a tractului respirator cauzată de virusul gripal. Inclus în grupul de infecții virale respiratorii acute (ARVI). Distribuite periodic sub formă de epidemii și pandemii.

Cauzele bolii

Gripa provoacă un virus specific numit Myxovirus influenzae. Doar umezindu-ți picioarele, nu veți avea gripa, dar dacă cineva te-a lovit, este foarte posibil, deoarece de la o persoană infectată infecția intră în corpul unei persoane sănătoase prin picături aeriene. După un timp destul de scurt, persoana care tuse se poate simți deja bolnavă - virusul se înmulțește rapid în corpul său și se răspândește prin fluxul de sânge în toate părțile sale. Virusul distruge membrana mucoasă a tractului respirator, care îndeplinește anterior funcții de protecție. Acest lucru poate provoca o varietate de consecințe, inclusiv complicații sub formă de pneumonie, bronșită, otită medie, sinuzită. Virusul are un efect negativ asupra sistemului cardiovascular: o boală inflamatorie a mușchilor inimii, care se dezvoltă uneori, poate declanșa insuficiență cardiacă. Pentru femeile însărcinate, gripa este periculoasă tocmai datorită complicațiilor pe care le provoacă, dintre care cea mai cumplită este amenințarea unei nașteri premature sau, în plus, a unui avort spontan. În plus, o femeie însărcinată slăbită de gripă este amenințată de o infecție bacteriană - stafilococică, hemofilă, pneumococică. În timpul bolii, bolile cronice sunt adesea agravate: astm bronsic și bronșită cronică, tulburări metabolice (tip gastrointestinal de gastrită), boli de rinichi, boli cardiovasculare.

Simptomele gripei

Gripa se caracterizează printr-o febră ridicată combinată cu frisoane, dureri articulare și fotofobie, uneori greață și vărsături. Toate acestea sunt dovezi ale intoxicației organismului. În a doua sau a treia zi, tusea uscată, nasul curgător, durerea în gât se alătură numărului de afecțiuni. Odată cu gripa, temperatura corpului este de obicei destul de ridicată, până la 40 de grade, cu căderea sa periodică, pacientul transpiră puternic. Această afecțiune poate dura până la șapte zile. Herpesul poate apărea și pe buze. Boala virală la unele femei însărcinate este însoțită de dureri abdominale și chiar diaree. Ca și o persoană obișnuită, femeile însărcinate după gripă rămân sindromul asteniei - oboseală crescută, oboseală, slăbiciune generală și slăbiciune, stare de rău. În plus, alte dificultăți sunt caracteristice femeilor însărcinate, de exemplu, tulburări emoționale. O femeie poate avea atât depresie ușoară, cât și tulburări grave de comportament. Mama expectantă devine mai iritabilă, este deranjată când se ridică din pat, tinitus și amețeli, nu tolerează lumină puternică, conversații puternice, un televizor de lucru.

Gripa în timpul sarcinii

Gripa este una dintre bolile infecțioase acute transmise de picăturile aeriene. Boala se manifestă prin stare de rău severă, febră, dureri de cap, dureri articulare și mușchi, tuse uscată. De obicei, boala se încheie în 5-7 zile, din momentul apariției primelor simptome, dar la femeile însărcinate cu sistem imunitar slăbit, există posibilitatea complicațiilor.

Variabilitatea și agresivitatea virusului gripal duc la epidemii anuale, în timpul cărora 10% din populație se infectează, inclusiv femeile gravide. Drept urmare, 2-3% dintre femei poartă gripa în timp ce transportă un copil.

Dintre toate infecțiile virale respiratorii acute, din grupul căruia îi aparține, virusul gripal este cel mai agresiv și trebuie acordată o atenție specială tratamentului pacienților gravide cu gripă. Cu toate acestea, pericolul de gripă pentru femeia însărcinată și pentru făt este exagerat. Cu un tratament adecvat, majoritatea femeilor care au gripa vor naste bebelusi sanatosi..

Proprietățile virusului gripal

Virusul gripal aparține grupului de viruși care conțin ARN și are mai multe genuri care diferă prin proprietăți: A, B, C și D. Tendința virușilor de a muta a dus la faptul că tulpinile (soiurile lor) sunt mai mari de 2000. După aceea, deoarece o persoană a avut gripa, el dezvoltă imunitate, care, cu toate acestea, nu protejează împotriva altor soiuri de virus.

Gripa este transmisă prin picături aeriene. Vă puteți infecta de la o persoană bolnavă care secretă viruși atunci când vorbește, tușește și strănut. Mai puțin probabil să se infecteze de la convalescente (care se recuperează), care continuă să secrete agentul patogen timp de 48 de ore, sau de o persoană infectată care nu prezintă simptome evidente.

Principala cale de infecție este transportată în aer. Cu mici particule de salivă, virusul intră în aer și în obiectele din jur. Picăturile de aerosol rămân în aerul încăperii timp de 3-8 ore, iar în praf și pe obiecte până la 2 zile. Astfel, pacientul ar putea părăsi camera, dar virușii săi reprezintă în continuare un pericol pentru ceilalți.

Una dintre cele mai neplăcute proprietăți ale virusului gripei este efectul său toxic și imunosupresiv. Toxinele (otrăvuri) sunt proteine ​​ale virusului și substanțe care secretă celulele afectate de acesta. În primul rând, sistemul nervos suferă de toxine, care se manifestă prin slăbiciune, dureri de cap, dureri de corp. În plus, virusul gripal suprimă apărarea imunitară, ceea ce duce la un risc semnificativ crescut de infecții bacteriene (amigdalită, bronșită, pneumonie).

Sarcina Pericol de gripă

Se crede că principalul pericol al gripei este dezvoltarea complicațiilor la o femeie însărcinată, iar malformațiile fetale sunt o complicație mult mai rară.

Pentru femeile însărcinate, cel mai periculos tip de gripă este considerat H1N1 (californian sau porcine), a cărui epidemie a fost în 2009. Acesta a provocat cel mai mare număr de complicații și a fost periculos pentru făt. Virusurile gripei care circulă în ultimii ani nu au un efect atât de dăunător asupra embrionului și cauzează rareori complicații grave.

Pericol de gripă pentru făt

Afecțiunea embrionară apare doar la 8% dintre femeile care au avut gripa. Consecința gripei în primele etape ale sarcinii este avortul spontan (avort spontan). Dacă o femeie a avut gripa în trimestrul II, atunci probabilitatea formării anomaliilor de dezvoltare crește cu 2%. Gripa în trimestrul 3 poate provoca naștere prematură. Medicii cred că aceste consecințe nu sunt asociate cu virusul în sine, ci cu temperatura ridicată și otrăvirea organismului cu toxine..

Efecte precoce ale gripei

Gripa în primul trimestru poate afecta formarea sistemului nervos al embrionului, ceea ce duce la avort spontan. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că la 10-15% dintre femeile care nu au gripa, sarcina se încheie, de asemenea, într-un avort spontan. La cei care au gripă, acest indicator diferă ușor. De asemenea, nu a fost dovedită legătura dintre gripa din primul trimestru de sarcină și anomaliile congenitale (defecte cardiace, buza fanta)..

Important: o creștere a temperaturii peste 38,5 ° C, indiferent de cauza febrei, crește riscul de defecte cardiace. În acest sens, se recomandă femeilor însărcinate să ia preparate de paracetamol atunci când temperatura crește peste 38 ° C.

Gripa în trimestrul II

În al doilea trimestru, virusul poate provoca mici hemoragii focale în cordonul ombilical și placa bazală, care afectează fluxul de sânge către făt. Există, de asemenea, posibilitatea formării cheagurilor de sânge în vasele placentei. Tulburările fluxului sanguin placentar pot duce la oligohidramnios, întârzierea creșterii fetale, malformații ale palatului, hipoxie. Efectul dăunător asupra placentei este asigurat nu atât de virusul însuși, cât de temperatura ridicată, de hiperacidoză (aciditate crescută) și de prezența toxinelor în sânge. Te poți proteja de acești factori dărâmându-ți temperatura și consumând mai mult lichid..

Gripa în trimestrul 3

Gripa înainte de naștere nu mai poate provoca malformații ale fătului, cu toate acestea, uneori provoacă naștere prematură și poate provoca, de asemenea, pierderi de sânge în timpul nașterii.

Gripa în al treilea trimestru poate provoca infecție intrauterină atunci când un copil se naște cu simptome asemănătoare gripei. Riscul unei astfel de dezvoltări de evenimente este de 10-15%. Infecția intrauterină poate provoca pneumonii congenitale, dinți tardivi, boli alergice ale pielii, tulburări ale glandelor endocrine, întârzieri ale dezvoltării, dar probabilitatea unor astfel de complicații este scăzută.

Pericol de gripă pentru femeile gravide

Conform unor rapoarte, o scădere a imunității în timpul sarcinii face o femeie mai sensibilă la infecții, la dezvoltarea complicațiilor și la agravarea bolilor cronice. Alți cercetători contestă această afirmație, invocând o lipsă de dovezi. În opinia lor, imunitatea unei femei însărcinate nu funcționează așa cum a făcut-o înainte de sarcină, dar oferă o protecție suficientă împotriva infecțiilor, astfel încât femeile însărcinate nu sunt bolnave mai des decât restul populației.

Pericolul de gripă pentru mama în așteptare este asociat cu dezvoltarea de complicații. De obicei, complicațiile sunt cauzate de atașarea unei infecții bacteriene - bacteriile populează membrana mucoasă a tractului respirator și alte organe deteriorate de virus.

Cele mai frecvente complicații ale gripei la gravide:

 • sinuzita - inflamarea sinusurilor;
 • otită medie - inflamație a urechii medii;
 • amigdalită - inflamația amigdalelor (amigdalelor);
 • pericardita - inflamația membranei seroase a inimii;
 • pneumonia este o inflamație a plămânilor cauzată de virusuri sau bacterii. Pericolul dezvoltării sale crește în al treilea trimestru, când diafragma în creștere îngreunează respirația;
 • insuficiență respiratorie - scăderea oxigenului în sânge asociată cu funcția pulmonară afectată;
 • insuficiență cardiovasculară - o încălcare a inimii, ceea ce duce la deteriorarea fluxului sanguin și la dezvoltarea edemului;
 • sindrom hemoragic - hemoragii, apariția venelor păianjen și hemoragii la nivelul mucoaselor;
 • exacerbarea bolilor cronice - rinichi, ficat, plămâni, insuficiență cardiacă cronică.

Gripa este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate cu diabet, astm, boli cronice cardiace și pulmonare. Au cel mai mare risc de complicații..

O femeie însărcinată trebuie urgent să se adreseze unui medic dacă apar următoarele simptome:

 • temperatura peste 38 de grade, care nu poate fi scăzută cu paracetamolul;
 • vărsături severe repetate;
 • dispnee în repaus;
 • durere în spatele sternului;
 • senzații de presiune în abdomen - tonus crescut al uterului;
 • încetinirea sau lipsa mișcării timp de 3-4 ore;
 • depistarea tractului genital;
 • amețeli, conștiință afectată;
 • paloare sau fluență a pielii;
 • apariția edemului.

Datorită faptului că gripa în trimestrul 3 este mai severă decât în ​​stadiile incipiente, acești pacienți sunt spitalizați mai des. Acest lucru vă permite să efectuați tratamentul mai intens și să reduceți riscul de complicații pentru mamă și copil.

Simptome și semne de gripă în timpul sarcinii

Din momentul infecției până la apariția primelor semne de gripă la o femeie însărcinată, poate dura de la câteva ore la 7 zile. Mai des perioada de incubație durează 2-3 zile.

Manifestările de gripă la gravide sunt aceleași ca și în alte populații:

 • Debutul acut al bolii - starea se agravează brusc timp de 2-3 ore.
 • O creștere bruscă a temperaturii până la 39 ° C și peste. Creșterea temperaturii este însoțită de frisoane.
 • Semnele de intoxicație sunt asociate cu acțiunea toxinelor asupra celulelor nervoase și sunt, de asemenea, un efect secundar al sistemului imunitar care combate virusul. Slăbiciunea este atât de pronunțată încât poate fi dificil pentru o femeie însărcinată să se ridice din pat. Apar dureri articulare, dureri la mișcarea globilor oculari și dureri de cap.
 • Tuse. Virusul afectează în principal epiteliul tractului respirator - nas, trahee și bronhi. În legătură cu acest prim semn al bolii, iritații ale tractului respirator, durere în spatele sternului și tuse severă uscată.
 • Senzații neplăcute în nazofaringe. Primele zile apar uscate, în a 3-a zi poate exista o ușoară descărcare din nas.
 • Hemoragii cu ruperea capilarelor. Virusul gripal face pereții vaselor de sânge mai fragile, nu numai moleculele, dar și celulele sanguine trec prin peretele lor. Acest lucru provoacă diverse fenomene hemoragice - mici hemoragii pe piele, roșeață a pielii feței, hemoragii pe membranele mucoase ale ochilor și gurii, hemoragii, un amestec de sânge în nas și spută..
 • Durere abdominală, diaree, greață. Acest simptom se dezvoltă adesea cu gripa cauzată de subtipul H1N1. Durerea abdominală este rezultatul crampelor. Vomitarea și greața sunt de origine centrală și sunt asociate cu efectele toxinelor asupra creierului.
 • Scăderea imunității. La gripă, sistemul imunitar este concentrat pe combaterea virusului, în timp ce componenta responsabilă pentru combaterea bacteriilor (macrofage, globule albe din sânge) este temporar slăbită. Acest lucru poate duce la dezvoltarea sinuzitei, pneumoniei și a altor complicații bacteriene..

Gripa intestinală în timpul sarcinii

O boală numită gripă intestinală este cauzată nu de virusul gripal, ci de rotavirus. Rotavirus afectează în principal mucoasa stomacului și intestinelor, astfel încât boala se referă la infecții intestinale. Simptomele sale sunt:

 • diaree - scaune libere până la 10-15 ori pe zi;
 • greaţă;
 • vărsături - repetate, de mai multe ori pe oră;
 • durerea abdominală în zona ombilicului este paroxistică, însoțită de zgomot în abdomen;
 • creșterea temperaturii la 37,5-38 ° C;
 • nasul curgător, durerile de gât.

Simptomele apar de la 3 la 5 zile.

Principalul pericol al gripei intestinale în timpul sarcinii este deshidratarea. Pentru a evita acest lucru, trebuie să beți 20-30 ml la fiecare 10-15 minute. Dacă bei în doze mari, atunci poți provoca vărsături. Un indicator al lipsei de deshidratare este frecvența urinării. Dacă o femeie urinează mai puțin de 1 dată în 2-3 ore, atunci este necesar să crești cantitatea de lichid consumată. Nu este necesar un alt tratament pentru gripa intestinală.

Gripa intestinală nu este în general periculoasă pentru o femeie însărcinată sau pentru un făt, dar crampele și emoția pot declanșa o creștere a tonusului uterin.

Diagnosticul de gripă la gravide

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de „gripă” se face pe baza plângerilor pacientului în perioada de creștere a incidenței infecțiilor virale respiratorii acute și a gripei sau în prezența contactului cu pacientul.

Următoarele simptome indică prezența gripei:

 • debut acut (brusc) al bolii;
 • prezența intoxicației - slăbiciune, durere în articulații și mușchi, dureri de cap;
 • căldură;
 • tuse, durere în spatele sternului;
 • evacuarea din nas și spută cu fluxuri de sânge.

Pe măsură ce se aplică metode de cercetare suplimentare:

 • analiza generala a sangelui;
 • analiza generala a urinei;
 • chimia sângelui;
 • metode serologice pentru determinarea virusurilor ARVI și gripei în serul din sânge și mucus din nasofaringe;
 • test de sânge pentru determinarea tipului de virus de către antigene.

Pentru a vă asigura că gripa nu a provocat malformații la făt, puteți trece printr-o examinare:

 • Ecografia (transabdominală, transvaginală) - se determină cantitatea de lichid amniotic și conformitatea dezvoltării fătului cu termenul;
 • Identificarea markerilor malformațiilor - teste hormonale pentru gonadotropină corionică (hCG), alfa-fetoproteină (AFP) și estriol. „Triplul test” se desfășoară până în a 20-a săptămână de sarcină, atunci nu este informativ.

Sarcina Gripa Tratamentul

Tratamentul gripei depinde de severitatea cursului bolii. Dacă boala este ușoară, atunci femeile însărcinate sunt tratate acasă. Dacă gripa apare cu febră ridicată și intoxicație severă, atunci unei femei însărcinate i se va oferi tratament într-un spital.

Tratamentul non-medicamentos al gripei în timpul sarcinii

Tratamentul gripei la femeile însărcinate la domiciliu include în mod necesar odihnă la pat, băutură grea și alimentație adecvată.

Odihna la pat. Femeia însărcinată trebuie să observe odihna la pat pe toată perioada febrei. Această măsură vă permite să reduceți povara asupra inimii și să evitați apariția de complicații..

Inhalare. Acestea ajută să scape de tuse și să reducă inflamația tractului respirator superior. Pentru inhalare, puteți utiliza un inhalator de compresie sau un nebulizator cu ultrasunete. Femeilor însărcinate li se permite următoarele inhalare:

 • cu rotokan - 1 ml rotokan la 40 ml apă sau soluție salină;
 • cu clorofilipt - 1 ml soluție la 10 ml apă;
 • cu decoct de mușețel - 3 linguri flori la 200 ml de apă;
 • cu sare (masă sau mare) - 1 lingură. la 1 litru de apă;
 • cu sifon și sare - câte 1 lingură fiecare sare și sodă de copt la 1 litru de apă;
 • cu Borjomi - cu apă minerală încălzită la 50 ° C.
 • cu soluție salină încălzită.

Inhalarea este interzisă la temperaturi ridicate. De asemenea, femeile însărcinate nu ar trebui să utilizeze uleiuri esențiale pentru inhalare, deoarece acest lucru poate provoca alergii și bronhospasm.

Cura de slabire. Din meniul pentru gravide excludeți mâncărurile cu carne grea, prăjite, afumate, sărate. Limitați consumul de dulciuri. La baza dietei trebuie să fie produsele care sunt ușor digerate: supe, cereale semi-lichide, carne și pește cu conținut scăzut de grăsimi și pește (fiert sau aburit), brânză de vaci și produse lactate, jeleu. Nu mâncați prin putere. Dacă nu există apetit, va fi mai bine să beți suc sau ceai.

Mod de băut. Băuturile calde în porții mici vor ajuta la eliminarea disconfortului din spatele sternului și la curățarea corpului de toxine. Cantitatea de băut lichid nu trebuie să depășească 3 litri, pentru a nu crea o sarcină suplimentară asupra rinichilor. Se recomandă femeilor însărcinate:

 • sucuri de legume și fructe fără zahăr;
 • apa fara gaz;
 • ceaiuri de plante din mușețel, tei;
 • băuturi de fructe din coacăze, afine, zmeură, căpșuni;
 • compoturi.

Medicamente pentru gripa gravidă

 • Medicamente antipiretice - paracetamol până la 800 mg / zi, ibuprofen până la 400 mg / zi. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene scad temperatura, reduc reacția inflamatorie, previn dezvoltarea complicațiilor la mama și făt.
 • Medicamente homeopate. Gripa gripa in timpul sarcinii poate fi folosita cu permisiunea unui medic. Medicamentul ajută la ameliorarea simptomelor de intoxicație și inflamație, precum și la întărirea sistemului imunitar. Este utilizat pentru tratamentul gripei - 1 comprimat de 3 ori pe zi, și pentru prevenire - 1 comprimat pe zi.
 • Medicamente antivirale. Cu permisiunea medicului, puteți lua medicamente care nu sunt contraindicate femeilor însărcinate: Tamiflu (oseltamivir) 300 mg / zi, zanamivir 20 mg / zi, Arbidol (umifenovir) 800 mg / zi. Medicamentele opresc propagarea particulelor virale și protejează celulele sănătoase de pătrunderea lor.
 • Antibiotice. Printre cele permise în timpul sarcinii: spiramicină 500 mg / zi, amoxicilină 750 mg / zi, amoxicilină + acid clavulanic 1000 + 200 mg / zi. Antibioticele sunt prescrise numai odată cu apariția unor complicații bacteriene - sinuzită, amigdalită, bronșită, pneumonie. Femeile însărcinate pot fi luate numai cu permisiunea unui medic.
 • Scurgeri intravenoase de soluții saline și electroliți: clorură de sodiu, clorură de potasiu, sulfat de magneziu. Ele restabilesc echilibrul apă-sare și ajută la curățarea sângelui de toxine.

Vă rugăm să rețineți că a lua medicamente fără a consulta un medic este foarte nedorit!

Sarcina Prevenirea gripei

Femeile însărcinate ar trebui să acorde o atenție maximă prevenirii, în special în timpul creșterii incidenței SARS. Sarcina recomandată:

 • Evitarea contactului cu pacienții. Pentru aceasta, femeile însărcinate nu ar trebui să viziteze locuri aglomerate, dacă este posibil, nu se deplasează cu transportul în comun.
 • Purtați un bandaj care vă acoperă nasul și gura. Este logic să purtați bandajul acasă dacă unul dintre membrii familiei este bolnav sau să-l purtați în timpul unei vizite la clinică..
 • Spălarea frecventă a mâinilor pentru a preveni intrarea virusului mucoasei.
 • Unguentul oxolinic este un agent antiviral. Unguentul unge mucoasa nazală înainte de a ieși din casă.
 • Euphorbium compositum nazentropfen C este un remediu homeopatic care îmbunătățește imunitatea locală și previne infecțiile.

În cazul în care cineva din mediul imediat al femeii însărcinate a suferit gripa, medicamentele antivirale pot fi prescrise pentru prevenire. De exemplu: Arbidol - 200 mg / zi timp de 10 zile. Zanamivir sau oseltamivir sunt de asemenea utilizate pentru prevenire..

Vaccinarea antigripală în timpul sarcinii

Femeile însărcinate au voie să facă vaccinuri antigripale - nu există dovezi ale unui efect negativ al vaccinurilor asupra embrionului. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea femeilor însărcinate în primul rând pentru a le proteja de apariția complicațiilor.

Opțiunea ideală ar fi obținerea vaccinului în stadiul de planificare a sarcinii. Suturile de gripă în trimestrul II și 3 sunt, de asemenea, complet sigure. Nu există date despre pericolele vaccinării în primul trimestru, deși există încă dezbateri pe această temă. Cu toate acestea, în perioada epidemiei, femeile însărcinate cu risc (lucrătorii de sănătate, profesorii) au voie să se vaccineze indiferent de vârsta gestației. În acest caz, medicul ia decizia privind necesitatea vaccinării femeii însărcinate, luând în considerare riscul de infecție și probabilitatea de complicații.

Vaccinurile antigripale inactivate care nu conțin virusuri vii sunt autorizate să vaccineze gravide. Este recomandat să acordați preferință vaccinurilor sub formă de injecții, deoarece acestea produc mai puține efecte secundare - Grippol, Grippol plus.

Care este pericolul gripei în timpul sarcinii?

Articole de expertiză medicală

Gripa în timpul sarcinii este periculoasă, deoarece poate afecta în mod negativ nu numai sănătatea mamei, ci și corpul copilului nenăscut. Dar vă puteți proteja de gripa dacă urmați precauțiile de bază. Citiți mai multe despre caracteristicile cursului gripei în timpul sarcinii și consecințele sale asupra organismului - chiar acum.

Cum influențează organele interne ale unei femei însărcinate?

Pe lângă toate aceste probleme, virusul gripal afectează și starea organelor interne ale femeii, distrugând, în primul rând, mucoasele tractului respirator, ceea ce îngreunează respirația. Sistemul imunitar al mamei în așteptare este, de asemenea, sub o lovitură mare, ca urmare a cărora se pot dezvolta și boli concomitente - bronșită, sinuzită, otită medie, pneumonie.

Dacă femeia însărcinată nu observă repausul la pat și nu este tratată în timpul gripei, inima și vasele de sânge au, de asemenea, o sarcină crescută. Ca urmare a gripei, se poate dezvolta insuficiență cardiacă, care afectează negativ sănătatea atât a mamelor, cât și a fătului..

Rinichii și ficatul, ca organe de prelucrare, se lovesc și după atacul virusurilor gripale. Bacteriile și virușii infectează membranele organelor interne, care încep să facă față îndatoririlor lor mult mai rău. Alte infecții se pot alătura gripei - hemofile, pneumococice, stafilococice, motiv pentru care organismul, și atât de slăbit de gripă, este slăbit și mai mult. Prin urmare, bolile cronice pe care le-a suferit o femeie înainte sau în timpul sarcinii se pot agrava. În primul rând, acestea sunt boli precum astmul bronșic, bronșită, traheită, pielonefrită și altele.

De ce gripa este atât de periculoasă în timpul sarcinii??

Gripa nu este o răceală și nu vine pentru că femeia este rece. Aceasta este o boală infecțioasă care se răspândește de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă și, de asemenea, se îmbolnăvește. Când virusul gripal intră în corpul unei femei însărcinate, acesta pătrunde în celulele corpului ei și își schimbă structura, astfel încât celula infectată produce mai mulți noi virusuri gripali și moare singură.

Ca urmare a faptului că celulele corpului mor, iar acest material se acumulează în sânge și organe, organismul suferă de intoxicație. Apoi, pe lângă toxicoza obișnuită a femeii însărcinate, este atacată și de toxicoză din cauza proteinelor celulare moarte, iar starea femeii devine grav amenințătoare.

Amenințarea unui avort cauzat de gripă

Un organism care este slăbit de virusuri și bacterii străine nu este capabil să lupte pentru o altă viață mică, care se află în interior. Instinctul de supraviețuire face ca corpul mamei să arunce un corp străin. Adică, în timpul gripei, mai ales în formă severă, riscul de avort sporește. Prin urmare, cu primele simptome ale bolii, trebuie să consultați imediat un medic pentru:

 • Diagnosticați o boală
 • Prescrieți tratamentul adecvat
 • Luați toate măsurile de precauție pentru a păstra viața și sănătatea mamei și a bebelușului

Pericolul gripei în timpul sarcinii este mare, de aceea medicul prescrie practic tratament la domiciliu. În cazuri dificile, medicul prescrie tratament într-un spital, astfel încât femeia însărcinată să poată fi monitorizată constant și să ia măsuri la timp.

Gripa la gravide

Cum să te protejezi de infecție?

Recent, la televizor și în presă vorbesc tot mai mult despre răspândirea gripei aviare. Această boală periculoasă este doar un tip de gripă - o infecție virală foarte insidioasă. Ceea ce amenință femeia însărcinată cu gripa?

May Shechtman
Academician al Academiei Internaționale de Informatizare, profesor, Dr. med. de stiinte

Gripa este o boală virală acută, transmisă doar de picăturile aeriene de la pacient la sănătos. Cu alte cuvinte, o persoană se infectează prin inhalarea picăturilor de salivă cu viruși eliberați prin strănut, tuse, vorbind cu un pacient.

Se disting trei tipuri de virus gripal: A, B și C. Virusul pătrunde prin gură și nas, afectează epiteliul tractului respirator, în special traheea, duce la complicații hemoragice (erupții mici pe piele și membrana mucoasă a obrajilor și a palatului moale, hemoragii în sclera ochilor, mai rar - hemoptiză, hemoragii, pneumonie hemoragică). Gripa reduce rezistența imunologică și, prin aceasta, agravează bolile infecțioase cronice existente (printre care reumatismul este o boală infecțioasă a țesutului conjunctiv, manifestată adesea prin afectarea inimii, articulațiilor; pielonefrită - inflamația rinichilor; colecistită - inflamația vezicii biliare etc.) Pacientul este contagios de la primele ore ale bolii până la apariția fenomenelor catariene (tuse, nas curgător), adică în 5-7 zile. Odată cu complicația pneumoniei gripei, virusul dispare în ziua de 10-14 și mai târziu.

În cazul în care virusul provoacă infecția mamei, dezvoltarea unui proces infecțios în corpul ei, acesta poate pătrunde placentă, deteriora, infecta fătul, ca urmare a faptului (foarte rar) poate avea loc moartea fetală sau moartea după naștere. Virusul gripal poate provoca, de asemenea, formarea de malformații ale sistemului nervos central, cardiovascular. Malformațiile se pot forma dacă o femeie este grav bolnavă de gripă în primul trimestru de sarcină; în al doilea și al treilea trimestru de complicații, este mai probabil formarea insuficienței fetal-placentare, în care fătul lipsește oxigen și nutrienți, precum și sindromul de retardare a creșterii fetale.

Cum merge boala??

Din momentul infecției până la debutul primelor simptome ale bolii trec 12 până la 24 de ore. Boala începe acut: cu febră până la 38-40 ° C, frisoane, intoxicație generală severă, care se caracterizează prin dureri de cap, slăbiciune, slăbiciune, dureri în mușchii brațelor, picioarelor, partea inferioară a spatelui și dureri în ochi. Durerea de cap se resimte în zonele frontale și temporale, sprâncene, globuri oculare. Durerea se intensifică odată cu mișcarea ochilor. Pot apărea amețeli, greață și vărsături. Apariția simptomelor catariene, cum ar fi dureri în gât, tuse uscată, congestie nazală, nu este caracteristică imediat, ci în a treia zi de la debutul febrei. S-ar putea să nu se dezvolte un nas curgător. Febra durează 3 - 5 zile, temperatura scade brusc. O scădere a temperaturii este însoțită de transpirații profuse. Ulterior, poate exista o afecțiune subfebrilă mai mult sau mai puțin prelungită (temperatura nu mai mare de 37,9 ° C). La 20 - 25% dintre pacienți, gripa se desfășoară cu febră de grad scăzut.

În general, la pacienți se observă înroșirea feței, a gâtului, a faringelui, a transpirației și a unui puls rar. Limba este suprapusă. Unii pacienți au diaree. Testele de sânge arată o scădere a numărului de leucocite și neutrofile.

Gripa este cea mai frecventă boală infecțioasă. În timpul epidemiilor, 30-40% din populație este bolnavă. La fiecare 3-4 ani, aproape toată lumea este bolnavă de gripă. 0,6% din populație moare de gripă și infecții respiratorii acute. Cel mai adesea, moartea cu gripă apare din cauza complicațiilor, în principal din cauza pneumoniei (pneumonie), înregistrată în timpul epidemiilor la 15-21% din toți pacienții internați cu gripă.

Complicația bolii

În cazul gripei, caracteristica dezvoltării unei imagini cu traheobronchită este caracteristică (tuse, medicii ascultă respirația dură și rales uscate). Traheobronchita durează până la 10-12 zile. Cea mai frecventă complicație care apare la 10% dintre pacienții cu gripă este pneumonia. Poate fi cauzată de virusul gripal sau de alte bacterii aderente..

Gripa oferă, de asemenea, complicații precum sinuzita (inflamația sinusurilor), miocardită (inflamația mușchiului cardiac), otită medie (inflamația urechii medii).

În formele severe de gripă, care apare la 30–40% dintre pacienți, apar slăbiciune ascuțită, pierderi de auz, insomnie, letargie, tensiunea mușchilor occipitali, crampe, tulburări de vorbire, mers și expresii faciale. Tensiunea arterială scade. La femeile însărcinate, leziuni severe ale inimii, plămânilor, sistemului de coagulare a sângelui pot duce la desprinderea prematură a placentei, care se manifestă prin descărcarea sângeroasă din tractul genital. În acest caz, este necesară spitalizarea urgentă..

În timpul unei epidemii de gripă, diagnosticul nu este greu de stabilit. În afara epidemiei, gripa este rară, ușoară și greu de diferențiat de bolile respiratorii acute.

Caracteristici ale cursului gripei la gravide

Femeile din ultimele luni de sarcină și înainte de naștere sunt mai puțin rezistente la infecții și, prin urmare, sunt mai predispuse la gripă. Sensibilitatea și sensibilitatea femeilor însărcinate la boli infecțioase este crescută, mai frecvent se înregistrează forme de gripă severe și complicate. Sub influența infecției cu gripă, rezistența organismului la femeia însărcinată scade brusc, funcțiile sistemului endocrin și ale sistemului imunitar sunt perturbate, ceea ce contribuie la agravarea bolilor curente ascunse, inclusiv a virusului bacterian, în timpul sarcinii și după naștere..

Gripa nu este de obicei un indiciu pentru avort. Dacă o femeie a suferit gripa în primul trimestru și nu există nicio amenințare cu încetarea sarcinii, atunci probabilitatea unui rezultat favorabil este mare. În acest caz, pe parcursul întregii sarcini, este necesar să se observe în mod special medicul obstetrician-ginecolog.

Nașterea în perioada acută a gripei, mai ales prematură, are un efect advers asupra fătului și a nou-născutului, ceea ce se traduce prin rate mai mici de dezvoltare fizică și o creștere a morbidității. Prin urmare, obstetricienii încearcă să prevină încetarea prematură a sarcinii. Pentru aceasta, o femeie însărcinată este internată într-un spital de boli infecțioase și se efectuează un tratament adecvat, inclusiv cele care vizează îmbunătățirea stării fătului. Livrare prin canalul de naștere.

Prevenirea și tratamentul

Mama în așteptare trebuie să ia măsuri preventive, în special, să facă un gripă? Prevenirea gripei se realizează în timpul epidemiilor. Vaccinurile existente nu afectează negativ fătul. Prevenirea este, de asemenea, realizată de INTERFERONUL LEKOCITIC UMAN. Tratament preventiv cu REMANTADIN Gripa la femeile însărcinate și la gravide și sân care alăptează este contraindicat.

Pe de o parte, este mai bine să aveți grijă de vaccinare în avans, adică înainte de concepție. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că vaccinurile antigripale au o durată limitată - de la câteva luni la șase luni. Prin urmare, vaccinarea de anul trecut nu vă va mai ajuta.

Pentru a consolida apărarea naturală a organismului, asigurați-vă o dietă nutritivă bogată în proteine ​​și vitamine. De asemenea, sunt recomandate preparate cu multivitamină pentru femei însărcinate și care alăptează..

În perioada epidemiei, încercați să urmați reguli simple: evitați locurile prea aglomerate, nu exagerați, îmbrăcați-vă corespunzător. Dacă cineva care locuiește cu tine se îmbolnăvește, folosește un bandaj de tifon și nu comunică temporar cu această persoană. Este important să rețineți primele două zile când pacientul este în special contagios.

Dacă în timpul sarcinii călătorești în mod constant cu transportul public, mergi la serviciu și, în general, vizitezi locuri aglomerate, este mai ușor și mai de încredere să faci o gripă. Dar rețineți că vaccinarea nu este recomandată chiar de la începutul sarcinii, ci după a 14-a săptămână. Pentru a se forma o protecție împotriva virusului după vaccinare, trebuie să treacă 2 până la 4 săptămâni. Deci, aveți grijă de vaccin nu este în mijlocul unei epidemii, ci în avans. Dacă sunteți alergic la proteina de ouă de pui care este inclusă în vaccin, va trebui să refuzați vaccinarea..

În timpul unei epidemii în locuri aglomerate, se recomandă purtarea unui bandaj de tifon în vehicule pentru a acoperi gura și nasul. Tratamentul pentru o femeie însărcinată cu gripă se efectuează acasă. Indicații pentru spitalizarea într-un spital de boli infecțioase sunt o formă severă a bolii, pneumonie, miocardită (inflamația mușchiului cardiac), leziuni ale sistemului nervos central.

Femeia bolnavă trebuie izolată. Vasele ei sunt neutralizate cu apă clocotită. În absența edemului, se recomandă băuturi abundente, de preferință alcaline (lapte fierbinte cu Borjomi). Pacientului i se prescriu antipiretice și analgezice pe bază de paracetamol. Dacă temperatura corpului nu este mai mare de 38 C - 38,5 C și pacientul nu o tolerează prea rău, nu trebuie să vă grăbiți să luați medicamente antipiretice, în special aspirina, care în general nu este recomandat pentru utilizare în primul trimestru. Nu uitați că reacția de temperatură cu o răceală este cea mai bună metodă de a lupta împotriva virușilor. În cazuri extreme, puteți lua paracetamol. Dacă aveți o durere în gât, puteți fi tratat FARINGOSEPT, INHALIPT. Nu uitați de gâlfâirea cu decocturi de plante și de inhalare cu plante medicinale. Dacă nasul este îndesat, puteți utiliza NAFTIZINE timp de 2-3 zile. Dintre agenții de tuse, este mai bine să folosiți cele mai obișnuite comprimate pentru tuse cu termopsie sau un medicament expectorant care conține termopsie sau rădăcină de marshmallow. Gargararea este recomandată cu o soluție de bicarbonat de sodiu (sodă), furatsillina. Cu nasul curgător, în nas se pune un unguent oxolinic. Acidul ascorbic 1 g pe zi și rutina ajută la prevenirea complicațiilor hemoragice, manifestate prin hemoragii (encefalită - inflamația creierului cu hemoragii, pneumonie - pneumonie, de asemenea, cu hemoragii în țesutul pulmonar).

În cursul necomplicat al gripei, nu trebuie luate antibiotice. Antibiotice permise în timpul sarcinii și medicamente cu sulfonamidă sunt necesare pentru complicații ale gripei cu bronșită, pneumonie, sinuzită (inflamația sinusurilor paranasale), encefalită (inflamația substanței creierului), otită (inflamația urechii). Prescrierea medicamentelor utilizate pentru tratarea gripei umane va fi, de asemenea, eficientă în cazul infecției umane cu gripa aviară.

Dacă în timpul sarcinii ați suferit de gripă, atunci după recuperare, asigurați-vă că vizitați medicul obstetrician-ginecolog. Starea copilului dvs. va fi verificată printr-o scanare cu ultrasunete și, eventual, cu alte metode de cercetare. Dacă totul este în regulă cu el și starea dvs. de bine este bună, puteți aștepta în siguranță livrarea.

Virusii de gripă de tip A pot infecta nu numai oamenii, ci și anumite specii de animale și păsări, inclusiv pui, rațe, porci, cai, dihoruri, focă și balene. Virusurile care infectează păsările sunt numite virusuri gripale aviare (pui). Toate speciile de păsări pot fi afectate de gripa aviară, deși unele specii sunt mai puțin sensibile la acestea decât altele. Gripa aviară nu provoacă epidemii în rândul păsărilor sălbatice și este asimptomatică în ele, dar la păsările domestice poate provoca o boală gravă cu un rezultat fatal. Prin urmare, în prezent, singura protecție fiabilă împotriva gripei aviare este distrugerea tuturor păsărilor infectate..

De regulă, virusurile gripale aviare nu infectează oamenii, dar se cunosc cazuri de boală și chiar deces în rândul oamenilor în timpul focarelor din 1997-1999 și 2003-2004 în Hong Kong și China. Te poți îmbolnăvi consumând carne infectată crudă sau prin contactul cu o pasăre infectată vie, dacă excremente intră în gura persoanei. Mai mult, carnea de păsări bolnave devine sigură în formă fiartă sau prăjită. Până în prezent, nu au fost înregistrate oficial cazuri de transmitere a acestui virus de la persoană la persoană.

Care este cauza atenției deosebite asupra gripei aviare în aceste zile? Toate virusurile gripale au capacitatea de a se schimba. Există pericolul ca, în viitor, virusul gripei aviare să se schimbe astfel încât să poată infecta oamenii și să se răspândească cu ușurință de la o persoană la alta. Deoarece aceste virusuri nu infectează de obicei oamenii, oamenii au o apărare imunitară foarte scăzută împotriva unor astfel de viruși sau deloc. Dacă virusul gripei aviare devine capabil să infecteze oamenii, ar putea începe o pandemie gripală, așa cum a fost în 1918, când spaniolul a lovit Europa.

Gripa aviară este periculoasă, deoarece poate duce rapid la pneumonie și, în plus, poate provoca complicații grave la inimă și rinichi. Virusul gripei aviare este deosebit de periculos pentru copii.

Boala respiratorie acută

Infecțiile respiratorii acute (ARI) se dezvoltă cel mai adesea treptat pe o perioadă de câteva zile. Aspectul pacientului se schimbă puțin. Tusul și nasul curgător apar chiar la începutul bolii și sunt exprimate în grade diferite, uneori semnificativ. De obicei, temperatura nu depășește 37,9 ° C sau rămâne normală. Fenomenele de intoxicație nu sunt sesizabile sau absente: dureri de cap, dureri la nivelul globilor oculari, brațelor, picioarelor, spatelui inferior, stare generală de rău, slăbiciune, slăbiciune.

ARI, sau catarul acut al tractului respirator superior, este cauzat nu de virusul gripal, ci de virusul sincitial respirator, pe care o persoană bolnavă îl produce atunci când tuseste, strănut, vorbește. Pacientul este contagios în 5-7 zile de la debutul bolii. De multe ori se îmbolnăvesc în sezonul rece. La adulți, catarul tractului respirator superior este relativ ușor.

Perioada de incubație (de la infecție până la debutul semnelor bolii) durează 3 - 5 zile. Boala, spre deosebire de gripă, se dezvoltă treptat. Wellness în primele zile rămâne bun. Temperatura este de grad scăzut (până la 37,5 ° C), există inflamații numai ale tractului respirator superior: nazofaringe, laringe (tuse, răgușită sau voce răgușită). Fenomenele de intoxicație sunt absente sau sunt exprimate ușor. În viitor, în cazul aderării bronșitei, pneumoniei, starea se agravează. Dar la adulți, complicațiile sunt rare. Nas observat obiectiv, umflarea și roșeața membranei mucoase a faringelui și a peretelui faringian posterior.

Virusii ARV în marea majoritate a cazurilor nu afectează cursul sarcinii și al dezvoltării fetale. În scop terapeutic, se recomandă băuturi calde frecvente: ceai, lapte cu sifon, miere. Puteți gargara cu salvie, insuflați naftizina, picături de galazolină în nas, beți un medicament expectorant cu rădăcină de marshmallow, Ipecacuana, termopsie, bicarbonat de sodiu. Tencuielile de muștar pe stern și între omoplați sunt utile: uleiul de muștar conținut în muștar la locul de utilizare provoacă iritarea pielii. Acest lucru provoacă extinderea vaselor de piele și o agitatie de sânge la locul de așezare a mustarului. În același timp, în țesuturile aflate mai adânc se observă o creștere reflexă a circulației sângelui, ceea ce crește activitatea vitală și rezistența lor. Tencuielile de muștar au, de asemenea, efecte analgezice și distractive..

Nu trebuie luate antibiotice și medicamente antibacteriene. Dacă starea se agravează, tusea se agravează, febra progresează sau se suspectează bronșită sau pneumonie, medicul prescrie tratament pentru aceste boli.

Există mai multe tipuri de virus gripal. Ele diferă în funcție de ce nucleotide (un complex de acizi nucleici cu o proteină) conțin. Virusurile A, B, C. sunt izolate. De regulă, virusul gripal A provoacă o boală de severitate moderată sau severă. Ea afectează atât oamenii, cât și unele animale (cal, porc, dihor, păsări). Virusii gripei A sunt responsabili de apariția unor epidemii severe. Multe subtipuri de virus de tip A. sunt cunoscute. De obicei, un virus de pasăre nu poate infecta un porc sau o persoană și invers.

Virusul gripal B nu provoacă o pandemie (o epidemie care se întinde pe o mare parte a populației) și provoacă de obicei focare locale și epidemii, uneori întinzând una sau mai multe țări. Focarele de tip B pot coincide cu focare de gripă de tip A sau precedente. Virusurile gripale B circulă numai în populația umană (adesea cauzând boală la copii).

Virusul gripal C a fost puțin studiat. Infecționează numai oamenii. Simptomele bolii sunt de obicei foarte ușoare sau nu se manifestă deloc. Nu provoacă epidemii și nu duce la consecințe grave. Bolile cauzate de virusul gripal C coincid adesea cu o epidemie de tip gripă A. Simptomele sunt aceleași cu cele cu forme ușoare până la moderate ale gripei A.

Tratamentul gripei gravide


Epidemia de gripă este o boală binecunoscută în rândul oamenilor. Boala este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide. Cum să efectuezi profilaxia tratamentului eficient pentru a nu dăuna nici mamei, nici copilului ei? În acest articol, vom lua în considerare în detaliu metodele de tratare a unei afecțiuni și posibilele consecințe negative..

Sarcina Gripa Tratamentul

În stadiul sarcinii trebuie să se acorde atenție medicamentelor. În această perioadă, chiar și tincturile pe bază de plante de ceai pot provoca un efect periculos asupra fătului.

Tratamentul gripei se poate face acasă. Este important să mențineți repausul la pat și să luați o mulțime de lichide. Este important să ventilați adesea camera în care se află pacientul și să efectuați curățare umedă.

Dintre medicamentele pentru a scădea temperatura, trebuie să luați paracetamol. Trebuie luată strict conform regulilor instrucțiunii. Depășirea dozei este inacceptabilă. De asemenea, este interzisă utilizarea poțiunilor care conțin alcool. Tincturile de imunostimulante contribuie la creșterea tensiunii arteriale și creșterea frecvenței cardiace, ceea ce duce la o creștere a încărcării pe sistemul vascular al embrionului.

Este important ca camera să fie ventilată constant. Temperatura aerului din cameră nu trebuie să depășească 20 C. Este recomandat să purtați haine calde, iar camera să fie ventilată constant și umezită cu aer. Pentru a uda camera, puteți pune un bazin cu apă sau puteți pune o cârpă umedă pe baterie.

Pentru un tratament preventiv eficient, este important să se respecte anumite reguli:

 • Pacientul trebuie să fie complet odihnit și să observe odihna la pat
 • Este necesar să ventilați regulat camera și să efectuați curățarea umedă a camerei.
 • Femeile ar trebui să aibă propriile mâncăruri, care trebuie adesea clătite cu apă clocotită
 • Meniul mamei ar trebui să includă o dietă cu diferite vitamine, care sunt esențiale pentru un organism slab.
 • Dieta trebuie să constea din diferite produse lactate fără sare

Dacă o femeie nu are edem, atunci este indicat să folosești o cantitate mare de lichid (sucuri, compoturi). Băuturile acre conținând zmeură și lămâie au un efect benefic asupra organismului. Lichidul elimină substanțele toxice din organism..

Nu este permis să luați medicamente și să le utilizați des. Temperatura ridicată combate eficient boala și ucide celulele virale. În timpul răcelii obișnuite, luați o poțiune din rădăcina de mlaștină câte o lingură de patru ori pe zi.

Simptomele gripei

Manifestarea gripei nu este foarte lungă. Durata expunerii la celulele virale poate continua în funcție de complicații..

Simptomele bolii pot fi diferite:

 • Creșterea temperaturii până la 40 C
 • Dureri musculare
 • Apariția congestiei nazale
 • durere în ochi
 • Roșeața gâtului

Pe lângă simptomele de mai sus, gripa are și alte simptome externe:

 • Fața devine palidă
 • Obrajii încep să ardă cu un fard
 • Pe buze apare o tentă albăstruie
 • Fața devine pufoasă

Temperatura ridicată poate persista două zile, apoi scade treptat. După aceasta, apare un nas care curge. Există dureri puternice de cap și dureri musculare. Pot apărea greață și vărsături. După scăderea temperaturii, pot apărea din nou unele complicații. Căldura poate dura câteva zile. De obicei, chiar și cu primele simptome, devine clar despre infecția probabilă cu gripa. Când apar primele simptome ale gripei, trebuie să sunați imediat alarma pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Eficacitatea medicamentelor vasoconstrictoare

Picăturile din nas trebuie utilizate dacă apare nasul curgător conform instrucțiunilor și este inacceptabil să depășești perioada indicată de utilizare. Utilizarea medicamentelor în cantități mici va beneficia numai. Abuzul de drog contribuie la încălcarea aportului de sânge la făt și virusul intră în artera placentară prin vasele de sânge ale mamei. Acest lucru este posibil dacă adesea sunt utilizate picături..

De asemenea, medicamentul provoacă dependență, dacă îl folosești prea des.

Este important să avem în vedere faptul că congestia nazală poate dura 8 luni la rând. În stadiul sarcinii, poate apărea rinita vasomotorie, în timp ce respirația normală poate fi restabilită numai după naștere.

Necesitatea antibioticelor în tratament

Gripa apare din cauza expunerii la celulele virale. În acest caz, antibioterapia nu este adecvată aici. Interferonii sunt folosiți după 13 săptămâni și numai cu permisiunea medicilor. Alte soiuri de agenți antivirali sunt strict interzise. Numai în cazul unei boli grave cu infecție bacteriană este permisă utilizarea anumitor tipuri de medicamente.

Vitaminoterapie pentru gripă

Tratamentul gripei este important atunci când luați vitamine. Mama în așteptare are o nevoie mare de vitamine. Dar o creștere independentă a dozei de vitamine este interzisă. Doza necesară poate fi prescrisă numai de un terapeut. În caz contrar, poate apărea hipovitaminoză.De exemplu, aportul excesiv de vitamina A contribuie la apariția defectelor din organism. Odată cu creșterea vitaminelor C și D, este activată îmbătrânirea placentară. O opțiune potrivită ar fi fructe de pădure proaspete, fructe și sucuri. Din aceste produse puteți obține toate vitaminele necesare..

Tuse de gripă gravidă

În faza inițială, când sputa nu a trecut încă, se folosesc diverse ierburi. Se înmoaie și ameliorează inflamațiile căilor respiratorii..

O opțiune bună pentru ierburi vor fi următoarele tipuri:

 1. Ceas cu trei frunze
 2. Salvie
 3. Înflorirea Lindenului
 4. patlagina

Astfel de decocturi sunt ideale pentru inhalare.

Treptat, tusea capătă proprietăți umede, sputa trece și puteți folosi ierburi care au un efect astringent și expectorant.

Aceste plante medicinale includ:

 1. Rădăcini de licor
 2. Frunze de lingonberry
 3. Serie

Tincturi din plante pentru tratamentul gripei

Decocția de mușețel

 1. Este necesar să turnați o lingură de mușețel cu un pahar de apă clocotită
 2. După aceea, puneți bulionul de plante pe foc, dați la fiert și lăsați să insiste 15 minute.
 3. Apoi, cu un bulion gata pregătit, ne gâdilăm.

Sage Flacon

 1. Se toarnă apă clocotită peste o lingură (150 miligrame)
 2. Se lasă să insiste aproximativ o jumătate de oră
 3. Bulionul gata începe să gargareze

Infuzie de Elderberry

 1. 5 linguri de mămăligă se toarnă apă clocotită (150 miligrame)
 2. Puneți bulionul pe foc și fierbeți, apoi lăsați-l să se fierbe aproximativ 20 de minute.
 3. Folosiți o gargară pentru a gargara

Inhalare

Inhalarea este un alt tratament eficient pentru gripă. Procedurile accelerează tratamentul preventiv. Dintre plante, cea mai acceptabilă opțiune pentru inhalare este mușețelul..

De asemenea, ajută amestecurile farmaceutice care conțin plante medicinale..

Alte soiuri sigure de remedii

Remediile homeopate sunt medicamente sigure și de încredere. Sunt utilizate pentru răceli și utilizate în scopuri medicinale. Un alt mod eficient de a combate infecțiile este mierea. Se recomandă utilizarea lui doar în prima jumătate a termenului, deoarece în al doilea termen copilul poate avea alergie.

În stadiul inițial al frigului obișnuit, o baie de mâini ajută bine. Este interzisă utilizarea băilor din plante și băi locale pentru picioare. În acest caz, există riscul de contracție reflexă a uterului și acest lucru va duce la naștere prematură.

Prevenirea gripei

Un tratament eficient este vaccinarea. Se face adesea toamna. Se administrează un vaccin pentru un virus în fiecare anotimp. Dacă organismul este infectat cu un alt tip de virus, vaccinul nu va avea un efect semnificativ..

Vaccinarea femeilor însărcinate se efectuează numai la 15 săptămâni. Pe lângă vaccinări, este importantă întărirea sistemului imunitar. Trebuie să treceți la nutriție și exerciții fizice adecvate.

Pentru a minimiza riscul de infecție, trebuie respectate următoarele reguli:

 • Vizitați locuri care nu sunt aglomerate în timpul unei boli
 • Aplicați o mască de protecție în locuri aglomerate
 • Luați medicamente multivitamine și homeopate
 • Spală-te des pe mâini
 • Ungeți nasul cu unguent
 • Gargară cu decoct de calendula și eucalipt

Prevenirea la timp va preveni riscurile de gripă în timpul sarcinii.

Efectele gripei asupra fătului

Intensitatea expunerii la gripă în diferite stadii ale sarcinii este diferită. Dacă o femeie s-a infectat în prima perioadă de variabilitate, atunci infecția poate destabiliza procesele intrauterine. Pot exista complicații care duc la moartea embrionului. În această etapă a sarcinii, virusul afectează activ țesutul nervos.

Complicații pot apărea și din cauza unui sistem imunitar slab. Cu o imunitate slabă, virusul pătrunde cu ușurință în celulele corpului.

Virusul gripal poate provoca următoarele complicații:

 • Malformații ale fătului
 • Încălcarea procesului de formare a fătului
 • Avort

Este important ca virusul să nu afecteze fătul în perioada în care embrionul copilului este în stadiul de formare. Infecția nu numai că are un efect puternic asupra corpului femeii, ci și interferează cu procesele de dezvoltare intrauterină. Din acest motiv, trebuie să fii atent la sentimentele tale..

După 12 săptămâni, există încă un risc de avort, dar este atât de periculos. În acest stadiu, adesea apare deteriorarea placentei, ceea ce duce la tulburări circulatorii. Dacă se efectuează un tratament în timp util, patologia poate fi vindecată rapid. Deși există riscul ca creșterea intrauterină a embrionului să se oprească și acest lucru va afecta greutatea copilului, copilul se naște sub greutate.

Dacă boala provoacă numeroase complicații, atunci este probabil ca copilul să fie infectat. Pentru a determina diagnosticul exact, se efectuează un test de trei hormoni. În caz de fiabilitate inexactă a testului, acesta este reluat. După test, se efectuează amniocenteză. Pe baza acestui studiu, se efectuează analiza lichidului amniotic. Întregul proces se desfășoară sub supravegherea unei ecografii, dar chiar și în acest caz este imposibil să se determine cu exactitate prezența bolii la copil.

Dacă gripa dispare fără complicații, atunci boala nu va avea un efect semnificativ asupra formării fătului. Acest lucru este valabil mai ales în etapa 3 a gestației. Rezultatul final al impactului gripei asupra fătului poate fi găsit numai după toate studiile. La ecografie sunt examinate nu numai organele interne ale copilului, ci și placenta. Abuziunea placentară poate afecta fătul și poate provoca nașterea prematură.

Este demn de remarcat faptul că testele de încercare nu vor putea oferi imediat informații exacte despre prezența uneia sau altei boli patologice la un copil, deci nu vă bazați pe rezultate precise.

Pentru a obține informații fiabile despre starea fătului după tratamentul gripei, o femeie trebuie:

 • Donează sânge la un ecran - test
 • Faceți uzi

Dacă pe baza datelor obținute, devine clar că fătul se dezvoltă normal și nu există patologii intrauterine, atunci nu trebuie să vă faceți griji, copilul dvs. este în siguranță.

Tratamentul sarcinii pentru gripă ar trebui să aibă o abordare integrată. O femeie, atunci când decide cu privire la utilizarea antibioticelor, ar trebui să fie constant sub supravegherea unui medic. Acțiunile independente aici sunt extrem de interzise și chiar periculoase. Este important să consultați un medic la timp și să urmați regulile specificate. Atunci tratamentul gripei va fi cel mai eficient și fără consecințe patologice..